Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(clanky)

Články /Rady a návody

oJak nastavit gain na zesilovači (pro úplné začátečníky)

Jelikož je tento článek určen pro úplné začátečníky, budu se snažit omezit všechny možné veličiny na minimum. Podrobnější nastavení, včetně vysvětlení mnoha pojmů bych nechal na další články. Takže zkusme si představit situaci, že úplný nováček drží v ruce zesilovač a absolutně neví co s tím. Pokročilejší se nebudou smát, i oni na to tenkrát koukali jak tele na vrata.

Aby se dal pochopit alespoň úplný základ zesilovače, je nejdříve nutné projít malinko teorii. Zesilovač je zařízení, které zesiluje signál. To znamená, že na vstup zesilovače je nutné přivést signál z autorádia. Ten se pak upraví v předzesilovači, kde se nastavuje úroveň (gain) a je-li přítomná výhybka, nastavuje se dolní propust pro subwoofer (LPF filtr) nebo horní propust pro ostatní reproduktory (HPF filtr). K těmto filtrům se dostaneme v dalším článku. Po úpravě se tento signál dostane do koncových stupňů zesilovače, který tento signál zesílí pro připojené reproduktory.

Co je to gain? Rozhodně to není nastavení úrovně hlasitosti. Hlasitost celého audio systému se reguluje na autorádiu tlačítky nebo otočným ovladačem, všem známým jako volume. Když je tomu tak, proč vlastně gain existuje a jaký má význam? Všechna autorádia mají různou sílu výstupního signálu. Pro příklad, pokud vezeme různá autorádia, pustíme na nich hudbu a zvolíme hlasitost přesně na polovinu, každé bude mít na výstupu jinou sílu signálu. Proč je tomu tak? Jak všichni víme, autorádia se dají pořídit v různých cenových relacích. Obecně platí, že čím je autorádio kvalitnější, tím má na výstupu vyšší úroveň signálu. Velmi obecně zaokrouhleno se tato vlastnost dá vysvětlit tak, že čím je větší rozdíl mezi šumem a úrovní signálu, tím je signál pro další zpracování – v našem případě pro zesílení – kvalitnější. Zesílí se více signálu s hudbou než šumu. Na toto téma se dá velmi obsáhle diskutovat, nicméně pro přiblížení problematiky začátečníkovi by tahle informace mohla stačit, zkušenější a profesionálové holt nyní prominou 

Gain tedy primárně slouží na nastavení vstupní citlivosti zesilovače. Pokud je signál z autorádia slabý, gianem se dá zesílit, pokud je příliš silný, dá se ztlumit. Zkusme si vzít velmi zjednodušeně pár čísel. Máme zesilovač, který má výkon 100 wattů. Nejideálnější situace by nastala tehdy, pokud by se 1% stupnice hlasitosti autorádia (volume) rovnala 1 wattu výkonu připojeného zesilovače a 100% hlasitosti autorádia 100 wattům výkonu zesilovače (červená situace v grafu). Pokud nastavíme gain slabě, bude výkon zesilovače malý i při maximálním nastavení hlasitosti (modrá situace). Při špatném nastavení (přebuzení) bude mít zesilovač na výstupu například 100% svého výkonu při poloviční nastavení hlasitosti na autorádiu (zelená situace) a po překročení této hodnoty dojde ke zkreslení, které již bude slyšet (lidově se tomu říká, že reproduktor nestíhá – ten je v tom ale nevinně, zesilovač je již za limitem a není schpen již dál zesilovat).

 

 

Jak tedy vypadá gain a jak nastavit jeho ideální hodnotu? Gain je většinou otočný ovladač se zářezem pro malý plochý šroubovák. Je tomu tak, aby se hodnota natavila jen jednou a při běžném provozu se s takto nastavenou hodnotou již nehýbalo. V praxi se nejspíš setkáme s takovouto podobou:

Někdy je minimum vpravo, někdy vlevo, záleží na výrobci. My si pomůžeme náhradním obrázkem, kde šipka ukazuje pomyslnou stupnici nastavení hodnoty. Před veškerým laděním je nutné nastavit na zesilovači minimální hodnotu:

Poté zapneme autorádio; a pokud máme vše dobře zapojeno, zapne se i zesilovač. Na autorádiu nastavujme hlasitost od nuly až po cca 75% a posloucháme zvuk vycházející z reproduktoru. Nejlépe uděláme, když zvolíme hudbu s basovou složkou, jelikož na ní jde velmi dobře slyšet, kdy už dochází ke zkreslení. Plynule nastavujeme úroveň ve směru šipky (pohyb vyznačen červeně). 

Pokračujeme do té doby, dokud z reproduktoru s přibývající hlasitostí nebude zřetelně slyšet zkreslení, jakmile k tomu dojde, stáhneme gain zpět o malý kousek (pohyb vyznačen zeleně). 

Nyní máme sladěnou vstupní citlivost zesilovače s výstupní úrovní signálu autorádia. Proč ale nastavovat gain při 75% hlasitosti autorádia a ne při 100%? Každý se asi setkal s tím, že žádná aparatura nehraje čistě i při nejvyšším nastavení hlasitosti. Je to kvůli rezervě, která je určená pro situace, kdy je hudba nebo signál z rádia slabší než obvykle. Pro tyto situace se používá právě rozpětí nastavení hlasitosti mezi 75% a 100%. Každý se již setkal nejspíše s tím, že některá hudba hraje silněji, některá slaběji. Záleží na tom, jak je album „nahrané“ a o jaký styl hudby jde. O tom si taky třeba někdy povíme, proč je tomu tak.

Jelikož opakování je matka moudrosti, je dobré mít na paměti při nastavování gainu následující:

1, Před zapnutím nastavíme gain na zesilovači na minimální hodnotu.

2, Zapneme autorádio, vypneme ekvalizér, loudness a všechna udělátka zvýrazňující basy

3, Pustíme hudbu výraznou na basovou složku 

4, Nastavíme hlasitost (volume) na autorádiu na cca 75%

5, Plynule nastavujeme hodnotu gainu a pozorně posloucháme

6, Jakmile dojde ke slyšitelnému zkreslení, stáheme gain o trochu zpět

7, vyzkoušíme tento postup na více než jednom zdroji hudby a doladíme dle potřeby

8, dále již na gian než v případě nového nastavování nesaháme

Zkušenější se určitě zasmáli, grafici se smíchy válí na podlaze za odbornou „grafiku“  Nicméně doufám, že jsem dokázal vysvětliz začátečníkům, co je to gain a k čemu slouží.

Miloslav Janda aka Milhauzz

 

 

Stránka vygenerována za 0.2961 sekund.