Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Inteligentní (chytrý) dům => máte někdo?

 o Navštíveno 48227x o
o 07.08.2015, 12:07 | tykeev
Ahoj všem, předpokládám, že se tu mezi Vámi určitě najde někdo, kdo tzv. "chytrý" dům má.

Zajímalo mě následující:
- pro jaký systém jste se rozhodli
- jaké funkce používáte nejvíce
- jaké funkce Vám nyní přijdou nejvíce nevyužité
- jaké jsou Vaše osobní zkušenosti s konkrétním systémem po nějaké době (spolehlivost, přístup výrobce atd...).

Jsem aktuálně ve fázi, kdy se ještě můžu rozhodnout, ale mám už na 99% vybráno, kterou cestou se vydám.
Tak bych rád ještě využil zkušeností a poznatků těch, kdo už to rozhodli a nějakou dobu používají.

Moc díky za jakoukoli reakci (pokud nebude OT) :-)



o 07.08.2015, 12:12 | Chris
skus napisat pre ake veci si sa rozhodol :)
o 07.08.2015, 12:20 | tykeev
= ovládání venkovních žaluzií / rolet (světelné a větrné senzory s automatickým řízením dle teploty v místnosti, v závislosti na rychlosti větru).

= kompletní ovládání světel v domě (světelné scény, stmívání, automatické zhasíní v nepřítomnosti či bez pohybu v domě, centrální zhasnutí při zapnutém alarmu atd.)

= ovládání vybraných zásuvek

= řízení tepelného čerpadla s rekuperací + napojení
na řízení teplot v jednotlivých místnostech

= zabezpečení domu

= ovládání vrat garáže, vjezdové brány, branky

a přemýšlím i nad centrálním audio systémem, ale to je poměrně drahá záležitost navíc
o 07.08.2015, 12:30 | Chris
slusne, preste tieto veci som rozmyslal aj ja, ak by som siel stavat okrem audia. Co to cca vyjde naviac ?
o 07.08.2015, 12:38 | Skury
Taky jsem to předběžně řešil pro svůj dům a asi nejlevněji a nejjednodušeji mi vyšel Loxone. Je to stavebnice.
o 07.08.2015, 12:42 | Lucni.konik
OT:
Rozhodl jsem se pro starší, ale osvědčený systém.
Nejvíce využívám funkce-aplikace „Dům stojí“. Tato apllikace funguje od spuštění startovacího programu „kolaudace“ naprosto bezproblémů.
Další aplikace s názvem „vytápění“ funguje zcela bezproblémově. Aplikace „vytápění“ má podprogramy kondenzační plynový kotel a podlahové topení. Dalším přidaným programem byl nezbytný „ohřev TUV“ – velmi zpříjemňuje užívání domu.
Dost využívám aplikaci – „elektrická energie“ – defakto se stará o většinu zábavy. Občasné výpadky fungování jsou, ale systém po znovunaběhnutí funguje dobře.
S čím jsou problémy, tak je program „manželka“, který jsem ještě před stavbou zpustil. Dřívější program „moje holka“ byl naprosto bezproblémový. Nynější aplikace „manželka“ je náchylná k neiracionálnímu chování za doprovodu výpadků paměti a celého systému jako takového. Problémy přikládám zcela neznámému programovacímu jazyku – bohužel výrobce se k reklamaci nemá. Zvážil bych tedy vůbec spuštění tohoto programu, který je doprovázen podprogramem „děti“. Tento program dělá vesměs většinou nepořádek, ale je s ním zábava – tedy dokáže i užívání domu zpříjemnit ( obvzláště startování programu „děti“). Ale většinou nefunguje bez programu „manželka“. Odinstalování aplikace "manželka" by bohužel znamenalo i ztrátu aplikací „Dům stojí, vytápění, ohřev TUV a elektrická energie“ a nastartování nejpříjemné aplikace "alimenty".
Samozřejmě dům má řadu dalších aplikací, které fungují a většinou si to ani člověk neuvědomuje.
Tedy z mého pohledu, určitě nezbytné jsou tyto aplikace:
Dům stojí, Vytápění, Ohřev TUV a Elektrická energie.
Další aplikace si člověk asi nainstaluje, když neví, co roupama – s prachama ?:-)
o 07.08.2015, 12:57 | htd
loxone, podpora, návody a češi:)
o 07.08.2015, 13:56 | oranger
Mám loxone, umim ho i za lepší ceny.
o 07.08.2015, 15:04 | AR
už se to tu řešilo, loxone nebrat, dá se jít do lepšího českého řešení, ale více by asi napsal jiný člen tady.
Loxone ma asi jen jedinou výhodu a to SW který je pro "tupce"
o 07.08.2015, 16:21 | cezetko | Upraveno: 2015-08-07 16:25:12
AR: bingo :)
Klidne se podivejte na nase stranky ... [ Link ]

Umim vam poradit, konzultovat atd. Myslim, ze o tom vim pomerne dost po vsech tech realizacich...
o 07.08.2015, 16:33 | oranger
Proč loxone nebrat?
o 07.08.2015, 16:57 | tykeev
Děkuji za reakce. Rozhodne tu nechci rozpoutat žádný flame, proto se záměrně ptám na názor těch, kdo takový systém mají ve svém domě a nikoli na názor prodejců. A teď to myslím jen v dobrém.

Vychvalování a pomlouvání je všude dost, hledám ale reálné zkušenosti a poznatky z provozu ve vlastním domě.

Děkuji
o 07.08.2015, 17:06 | oranger
Ja loxone zase nechci nijak branit, jenom stavim barak, docela dost jsem toho precetl a zjistoval a nakonec jsem se rozhodl pro loxone, ale samozrejme to neznamena ze je nejlepsi, jen by me zajimalo proc ho teda nebrat, me prijde uplne v cajku.
o 07.08.2015, 17:53 | Kamil07
tykeev: V jake cene se zhruba pohybuje reseni, ktere jsi vypsal?
Tohle by se mi hodne libilo, ale vubec netusim kolik to muze stat. Diky.
o 07.08.2015, 20:09 | AR
osobně sem o loxone taky uvažoval, jak jsem psal SW mají docela promakaný a dokáže to tam naprogramovat snad i totalni negramot, ovšem pak sem koukl na system Foxtrot od Tecomatu a to je jiná liga, tři prdele doplňků a cenově úplně někde jinde než nějaký uni loxone, tam je ten výběr dost podstatně omezen. Takže já osobně budu tahat po baráku CIB sběrnici pro systém CFox. SW je sice náročnější a chce to mít nějaké základy, ale není to nic nepřekonatelného.

Jinak co je pro mě výhodou je že si ten systém můžu postavit teď jako úplně mini, jen na světla, ale časem bez problému přidám další jednotky pro rolety, zásuvky, bránu atd atd
o 07.08.2015, 20:12 | AR
kamil: můžeš koupit hotové řešení co jen bouchneš do zdi a přidrátuješ: [ Link ]
o 07.08.2015, 20:40 | oranger
To je asi mozny, me sortiment doplnku vyhovuje. Hlavne se mi hrozne libi ze je to jednoduchy a vsechny komponenty jsou odladeny a instalace a konfigurace je fakt jednoducha a proste to hned funguje. Kolega chtel usetrit tak si postavil neco podobneho na arduinu a rve si vlasy, vsechno naprogramovat, odladit ... ble.
Ja proste nechci stravit leta odlazovanim elektroniky v dome, coz je ale samozrejme moje lenost. Nekdo to treba ma rad.
o 07.08.2015, 20:45 | Kamil07
AR: Diky, konfigurator na strankach je super.
o 08.08.2015, 00:07 | AR
oranger: a kdo tady píše o nějakém ladění? Foxtrot je léty prověřený produkt na úplně jiném levelu než to dětské loxone. Prvek zapojíš, napíšeš pro něj program a funguje, totéž musíš dělat i u loxone.
o 08.08.2015, 18:07 | tykeev
Nuže, omlouvám se za zpoždění s odpovědí, ale v tomhle vedru nějak moc nefunguju :-)

to Kamil07:
Nabídku mám na systém Loxone. Dům je / bude hodně velký (320m2), takže cena kompletního řešení bude trochu zavádějící, nicméně aktuálně jsem při nahoře sepsaném řešení na cca 400 tisících za kompletní dodávku elektro do celého domu. Myšleno opravdu komplet, včetně sekání, tahání kabelů, všeho materiálu, práce a nastavení.

Samotná "chytrá část" a nastavení atd. tvoří zhruba polovinu ceny, zbytek je klasické elektro, které bych tahal tak, jako tak.

to AR:
Píšeš, že je pro tebe výhodou, že si můžeš ten systém postavit jako úplně mini a časem přidat jednotky atd. To je ale úplně stejné i pro Loxone.

Pokud člověk přemýšlí dopředu a natahá si kabely všude tam, kam v budoucnu bude chtít připojit další zařízení, tak mu v tom vůbec nic nebrání. Stačí natahat kabely do hvězdice (ano, padne jich v takovém případě hodně, ale není to nijak zásadní položka, v mém případě je to něco přes 2km kabelů v hodnotě cca 40000).
Pokud bych tedy chtěl, mohu jen natahat kabely, zapojit vše s využitím standartního rozvaděče a třeba 2-3 roky fungovat jen tak. A pak lze kdykoli osadit chytrý rozvaděč a postupně zapojovat jednotky či rozšíření a ovládat vše, jak je potřeba.

Já se nicméně rozhodl pro řešení, kdy to chci udělat vše najednou, ať má duše klid :-)

Líbí se mi i to jejich multi-room audio řešení, ale ta investice už mi za to přijde poměrně velká. Jako featurka by se mi to ale hodně líbilo.
o 08.08.2015, 18:11 | tykeev
V případě domu o běžnějších rozměrech by podle mého odhadu stála komplet elektro instalace s podobným osazením prvků a funkcionality cca 250-300 tisíc.

Ale to opravdu jen tipuju.
o 08.08.2015, 18:11 | Kamil07
Tak to je palba jako prase, ale mas hrad no.
Kazdopadne diky za info.
o 08.08.2015, 18:30 | tykeev
Rozhodně, ať už bych kdykoli stavěl nový dům, tak bych i v případě, že zatím žádné "chytré" řešení nechci, zainvestoval třeba 20 tisíc navíc do hvězdicově roztažené kabeláže a nic pak nebrání v tom, postupně si rozšiřovat možnosti ovládání tak, jak člověk potřebuje a chce.
o 08.08.2015, 18:32 | tykeev
A jen tak pro info, cenová nabídka z konkurenčního systému HAIDY mě poslala do kolen. Obdobné řešení bylo 450 tisíc JEN SLABOPROUD !!!
To, když jsem viděl, tak se mi opravdu rozklepala kolena :-)
o 08.08.2015, 19:43 | Chris
Mna by zaujimnalo este ako to je zabezpecene. Hackne to nejake Hacker a potom ti spravi doma kolotoc :D
o 08.08.2015, 23:05 | AR
tykeev: to právě není pravda, loxone má ty jednotky tak debilně navržené že i když XY vstupů nepotřebuješ, tak si je za těžké prachy musíš koupit protože jinou jednotku prostě nemají, když se podíváš na jejich sortiment tak to máš tak 3 V/V jednotky a třeba půlku z nich nepoužiješ. Kdežto foxtrot vychází z průmyslové automatiky a ti co jej navrhují u toho uvažují hlavou. Třeba inels používal rebrandované foxtroty než teď přešel na zřejmě vlastní řešení.

jinak solidní raketa, 200t ti tedy tvoří jednotky loxone? se mě zdá trochu moc. nezkoušel si třeba ten inels nebo tady cezetka? to je systém na úplně jiném levelu.
o 08.08.2015, 23:06 | AR
chris: tak to je na tobě, přihlášení je klasika user/pass a jak si to před tím zabezpečíš je ve tvé režii ;) můžeš to třeba od netu odříznout úplně a využívat jen lokálně :-D
o 09.08.2015, 11:02 | tykeev
to AR:
25000 = přístupový modul
10000 = miniserver
70000 = za celkem 9 rozšiřovacích modulů
19000 = 2x dimmer extension (pro ovládání stmívání světel)
pár drobných za zdroje
cca 7000 za čidla
a nakonec zhruba 20-25 tisíc za alarm s dotykovou klávesnicí, čidly atd...

ceny bez DPH, takže dohromady kolem 200.

Těch extensions je tam hodně, protože v domě je cca 25 světelných okruhů, spousta žaluzií a hodně ovládatelných zásuvek.

Z konzultace s technikem a rozpisu položek tam není žádné zbytečné rozšíření, které bych nepotřeboval. Naopak mi bylo navrženo i takové řešení, kdy se natahají kabely ke všemu jako příprava, připraví se chytrý rozvaděč a může se fungovat s "klasickou elektrikou" a moduly se mohou osadit v budoucnu dle potřeby, co chci ovládat. Takže kdybych chtěl třeba jen světla, koupí se přístupový modul, miniserver a třeba jen jeden extension, zdroj + čidla a je to.
o 10.08.2015, 08:25 | capo
Já přidám jen svou vlastní zkušenost. Stavěl jsem pasivní dřevostavbu a řešil tohleto cca 2 roky zpět. Nakonec jsem všechna rádobychytrá řešení úplně zamítl.

Ovládání světel jsem zavrhl protože jsem nepřišel na reálný využití kromě situace - skončíme v posteli a chceme ovládat světla. Proto mám vypínač na světlo v ložnici u postele, nepotřebuju na to telefon nebo tablet. Stejně tak možná u TV. Nikdy mi to nechybělo, a vím že bych to dodělat na dálku uměl i při stávajících rozvodech.

Žaluzie mají vlastní logiku, reagují na vítr a teplo uvnitř. U nich jediných mi vadí že nemám možnost je ovládat na dálku, a to výhradně v situaci - něco se začne dít na gauči co by neměli sousedi vidět a musím kvůli tomu vstávat abych je zatáhl... :)
Ale znovu, vím že i tohle si na dálku umím dodělat i při stávajících rozvodech elektro, jen to nenapojím na jednotnou aplikaci.

EZS ovládám na dálku, jejím prostřednictvím ovládám i garážový vrata a vjezdovou bránu. Na to mám aplikaci v telefonu od jejího výrobce.

Tím že je to pasivní dům s rekuperací, rekuperace která je spojená s vytápěním (ohřev vzduchem) tam jede v plně automatickým režimu a popravdě nevím co by mi mohlo přinést ovládat ji ještě navíc na dálku. Vypínání a zapínání na chvilku nemá smysl, dům chladne hrozně dlouho. Jednotka rekuperace má LAN, můžu ji ovládat v lokální síti. Kdyby mi to chybělo, můžu to zprovoznit i zvenku přes net, ale nevidím to v přínos.

AudioVideo jsem přes to zamítl úplně, je doma počítačová. Mám všude LAN. Mít v baráku jedno NAS a v každý místnosti malej přehrávač vyjde mnohem levněji než nějaký centrální řešení.

Kdybych měl hrad jako ty, možná bych už uvažoval jinak, ale pro mé potřeby jsem skončil tak jak píšu.
o 11.08.2015, 09:29 | tykeev
Ahoj, díky i za takovou reakci :-)

Co se týče světel, já to právě od počátku vidím trochu jinak a způsoby využití tak, jak je zamýšlím mi přijdou reálně využitelné.

Níže vypíšu funkcionalitu týkající se ovládání světel, které jsem bral jako reálně využitelné:
- automatické vypnutí všech světel v domě při aktivaci alarmu

- při aktivaci alarmu lze nastavit simulaci přítomnosti v domě

- světla v celém domě lze vypnout kterýmkoli vypínačem v domě (například trojitým stisknutím). Když jde člověk spát, nemusí obíhat celý dům, ale vše vypne i z ložnice.

- jako velmi přínosné beru to, že si mohu kterýkoli vypínač dodatečně napojit na libovolný světelný okruh / okruhy. Obzvláště při stavbě nového domu, kdy si člověk neumí nebo zatím nedokáže uvědomit, kde bude nejlepší mít který vypínač a přesně na který okruh ho rovnou napojit, to velmi vítám. Pro začátek to nastavit nějak dle prvotní úvahy a po 2-3 měsících provozu v domě na základě potřeb si vypínače nakonfigurovat dle požadavků.

- možnost nastavení světelných scén

- v rámci světelného ovládání i možnost postupného stmívání světel při nepřítomnosti v místnosti.

- možnost nočního režimu, kdy se třeba po 22. hodině budou světla na chodbě a WC / koupelně rozsvěcet jen na 50% výkonu.

A to jsem určitě ještě na něco zapomněl, píšu to teď z hlavy, co si pamatuju z konzultace s technikem - co bych rád měl nastaveno.

Některé z výše uvedených funkcí pomůžou uspořit energie, jiné jsou jen komfortní (scény, ...). Nicméně reálné využití a přínos tam prostě vidím.

Co se týče toho audio-modulu, je fakt, že ten budu řešit jinak. Cena za toto řešení od nich je už dost za hranicí.

o 11.08.2015, 09:44 | Skury
Tykeev: když už tu řešíš úsporu elektrické energie, tak bych taky možná vzal v úvahu i investiční náklady. Ale to je na tobě, ty to chceš tak, tak to tak mít budeš. :)
Já to třeba vidím podobně jako "capo". Od svého inteligentního domu/ovládání bych chtěl mít ovládané žaluzky, topení a alarm. Ale osobně mi světla přijdou taky trošku zbytečně drahá hračka. Nevim, proč bych měl mít celej barák rozsvícenej. Když odejdu z nějaké místnosti, tak normálně zhasnu. Dělal jsem to tak 30 let a žádný černochy jsem za zadkem neměl. A imtimčo v ložnici nebo obejváku se dá udělat i jinak. Ženský si domů nepotřebuju vodit, abych při příchodu zmáčknul jedno tlačítko a sjeli mi žaluzky, rozsvítilo se příjemné osvětlení a pustila se mi z radia Celine Dion a v telce film s Meg Ryan. ;)
Ale jak jsem psal, je to na každém, co požaduje. Je to obecně jako s tím, zda si má člověk pořídit tepelný čerpadlo za 150t a pak mít náklady 5t/rok anebo koupit elektrický přímotopy za 30t a pak za těch 10let protopit 170t. A to ber tak, že hypotéka ti tu investici ještě zdražuje. Vše má pro a proti.
o 11.08.2015, 09:53 | tykeev
to Skury:
Takový názor plně chápu, nicméně já to beru od začátku spíš tak, že to chci hlavně pro ten komfort a případná úspora energie je plus navíc.

Jdu do toho od počátku s tím, že už nikdy nechci nic rekonstruovat, předělávat, stavět... tak se snažím myslet raději trochu dopředu, co budu / nebudu potřebovat za pár let...
o 11.08.2015, 10:11 | Skury
O tom žádná. Já zas radši zainvestuju do pasivního standardu. Zrovna světýlka mě zas tolik nevzrušujou. :)
o 28.11.2015, 22:51 | AR
Obnovím to tu aby se nezasíralo téma o multiroomu.

Asi dotaz na cob1,2HTP:) a cezetka. Hele hoďte něco víc info o tom wagu? S cezetkem sem měl krátký tel. rozhovor ohledně vhodnosti wago svorek, a tuším i něco zmínil o tom že teď řešil něco jiného, jen sem to v zápalu řešení něčeho v práci nějak vypustil.

Já osobně mám zatím zvoleného favorita Foxtrota. Ale pokukoval sem i po něčem na KNX, které se mě libilo hlavně z důvodu že na tom staví snad všichni výrobci tlačítek, zásuvek atd. Ještě jsem narazil na Egon-a od ABB, nevypadalo to špatně ale cenově mě přijde KNX jako dražší než Foxtrot od Teca.

Hodili by jste tedy pánové nějaké další poznatky s Wago či KNX?

Já pro start potřebuju řešit spínání 9ti el. rohoží, každá s vlastním prostorovým display-termostatem a pak X-digitálních vstupů pro řízení osvětlení, tady se bude v 90% spínat napájení DC spínaných zdrojů pro LED světla. DC zdroje budou v rozvaděči, takže ideálně vše na DINlišty.
o 30.11.2015, 01:14 | cezetko
Jasný, KNX cenovka je trochu jinde. Výhoda je právě v tom standardu a v případě větších aplikací i sběrnicového řešení. Pro menší akce KNX vše akorát zbytečně prodraží. Nehledě na to, že se ti bude obtížně případně samo domo realizovat. Teoreticky už od nákupu ( i když víme, jak to je ), tak pro programování - licenci ETS atd.

Foxtrot je taková sázka na jistotu. Jak jsme se bavili, já mám doma WAGO. Je to jedna z nejlepších možností. Když opomenu, že je to zvučnější značka, mají lépe vychytaný HW i SW. Na druhou stranu pozor, oproti foxtrotu nemají úplně jednoduše řešitelné některé komponenty pro domácí automatizaci. Namátkou termostaty, nutno řešit přes modbus, či jen čidlem. Stmívače LED atd.

web servery u obou systémů jsou tragické, wago má nový systém, ale ani tam zatím nejsem úplně přesvědčený k masovému nasazení :)
o 30.11.2015, 13:28 | AR
cezetko: a má KNXko nějakou výhodu v malé instalaci v domě? To že to dělá X výrobců můžeme pominout, my budem volit ovladače od ABB a ti snad dělají vše co je potřeba. Mě se jen moc nelíbí ta decentralizace.

Foxtrot ať to vemu kolem a kolem hodně líbí, když jsem ho porovnal s loxone tak jediné co je fajn u Loxone je samotné prostředí pro vývoj a webové rozhraní, zbytek nic moc. Koukl jsem ještě na inels, což je vlastně foxtrot že, ale tam mě odradilo že ve verzi 3 už jsou mimo foxtrot a jejich portfolio periférii je dost omezené a navíc aby si s tím mohl člověk hrát musí projít jejich školením.

To wago, no vypadá zajímavě, zatím jsem jen sjel nějaké brožury, ale pokud jej chápu dobře, tak samotné má docela omezené funkce, ale zase lze jej rozšířit o knx, modbus atd. Jak to vychází cenově wago vs foxtrot?

Jinak co jsem zjištoval v Tecomatu, tak k foxtrotu jde udělat i vlastní server a komunikovat pomocí webu
o 30.11.2015, 23:11 | cezetko | Upraveno: 2015-11-30 23:12:19
AR: KNX pro malou instalaci nemá smysl, myslím z ekonomického hlediska. Tím se tě nechci dotknout, myslím to jako poměr cena/výkon.

Inels je na tom o dost hůře než teco. Škoda, že se v minulosti tyto firmy rozešli...

WAGO je opravdu super, cenově vychází asi maličko dráž, je to na úkor technického zpracování.

Tecomat umí webové rozhraní, jede nám na tom mimo jiné [ Link ]

WAGO i TECO umí v základu prd, ale pro běžné spínání, stmívání atd. toho více nepotřebuješ. Taky je potřeba počítat s tím, že oproti Loxone ty systémy sice umožňují výrazně více možností, ale je zapotřebí umět alespoň trochu programovat v nějakém PLC jazyce.
o 01.12.2015, 08:12 | tykeev
to cezetko atd:
Kluci, napište mi prosím, co zmíněné systémy umí navíc oproti Loxone. Zajímá mě to z čiré zvědavosti, schválně se zeptám svého realizačního elektrikáře, jestli to z toho umí vymačknout či nikoli.

Děkuji
o 01.12.2015, 13:11 | CervinVega
Navazu - jak se da nejjednoduseji vytvorit centralni "vypinac", myslim tim neco jako je v hotelovych pokojich na kartu. Predstava je asi takova, ze to vypne vse, krome napr. okruhu s lednickou.

A jak se da udelat automaticky "nahazovač" - situace: nejsem doma, vypadnou pojistky (blesk, pretizeni a pod), samo by to zkusilo nahodit pojistky treba za hodinu (bezpecnostni prodleva)...?
o 01.12.2015, 13:26 | radek.613
Ehm, když mechanicky shoří pojistky bo spadnou jističe, samy se nevymění ani nenatáhnou... ale řešit to jde, např. ukrajincem ubytovaným v zahradním domku, za smluvní odměnu :)
o 01.12.2015, 14:01 | CervinVega
Jako chapu, ze klasicky spadnuty jistic vytahne jen neci ruka, ale jde mi o to, jestli je mozne jej necim nahradit, co se umi samo "resetnout"
o 02.12.2015, 12:22 | radek.613
Při i jen troše zdravého rozumu to "není možné" ....
o 02.12.2015, 15:52 | CervinVega
jasne :-)
[ Link ]

foto k příspěvku  od CervinVega

o 02.12.2015, 16:35 | Tuner#2
CervinVega: tak proč se ptáš, když to víš???
o 03.12.2015, 08:24 | CervinVega
No klasika - nevěděl, byl jsem línej hledat, přišel impulz, našel a už vím :-)
o 04.12.2015, 07:41 | axetom
Máme na firmě loxone, několik jsme jich dělali, u jednoho zákazníka máme od loxone i kompletní audiosystém - ten je ale katastrofa. Teď snad udělali nějaký update kde ten musicserver poběží na llinuxu.

Jinak máme ovládání topení, žaluzií, osvětlení, zásuvek, světel, leddiod

docela i funguje dešťový senzor, senzor na světlo a na vítr. Ten loxone je docela user friendly.
o 04.12.2015, 09:29 | AR
tykeev: hele už sem to tu nebo jinde snad i psal. Za mě je velká nevýhoda to že oni dělají jen "velké" extensions, pokud ti to počtem IO vyjde tak jak potřebuješ tak asi no problem, ale pokud ti to nevyhovuje a z extension použiješ třeba jen půlku tak je to zbytečne drahá sranda. Dále Foxtrot od Tecomatu má tu nabídku širší, od senzorů, přes jednotky.

cezetko: tak trochu vyšší cena by až tak u waga nevadila. Je nějak extrémně odlišný oproti Foxtrotu? Teď myslím z pohledu vývojáře. Je dostupný i pro "běžné" lidi? Nebo je potřeba jako u inelsu absolvovat X školení a až pak si jej můžeš někde koupit a něco s ním dělat?

PLC není problém, chvíli jsem se věnoval programování siemense ve step7. Foxtrot sem si už taky vyzkoušel, resp. ten jejich Mosaic a simulátor a na ty základní věci to šlo. Loxone to má pravda zpracované trochu lépe, ale zase se nedají upravovat funkční bloky. No obojí má pro i proti.

Já potřebuju pro začátek spínat 10 okruhu pro topení topení a 10-15 okruhů pro světla, takže bych řek úplné minimum.
o 04.12.2015, 09:33 | tykeev
to AR:
co se týče těch extensions, to neumím úplně posoudit, řeší si to realizační elektrikář sám.
Ale ohledně čidel, senzorů atd. tak na to připojuje ne-Loxone věci, které jsou cenově i mnohem zajímavější a mělo by to vše fungovat bez problémů. To se týká i ovládacích tlačítek, poběží to na klasických ABB.
o 04.12.2015, 09:37 | AR
tykev: tak totéž jde samo i u jiných. Jen třeba u tecomatu máš docela velký výběr jejich za slušné ceny co ti běhají třeba po sběrnici.
Tlačítka jsou taky na tobě a peněžence. Můžeš zvolit tecomatí tlačítka v libovolném designu různých výrobců, ale cena pak letí dolcela nahoru, ale zase máš tlačítka doplněna o světelné kontrolky, takže něco pro fajnšmekry ;) jinak si vemeš obyč tlačítko a spínáš to stejně.
o 04.12.2015, 16:30 | cezetko
AR: programovani waga a teca je dost podobne. Oba ty systemy vyzaduji nejakou programovaci znalost. Ale jestli jsi prosel step7 a pohral sis v mosaicu, tak neni co resit. Netusim, zda ti to jako koncakovi prodaji, ale to se asi da nejak poresit. Stejne tak jako parhodinovy session klidne online pres teamviewer a skype pro zakladni oziveni. Pak uz ti ti pujde snadno.
o 04.12.2015, 16:32 | cezetko
Jinak ja jsem domu volil wago. Prikladam foto z doby realizace. Delal jsem si to cele sam, tak se tomu nesmejte :)

foto k příspěvku  od cezetko

o 07.12.2015, 21:31 | Tomak
Taky jdeme do Loxone. Prošel a oslovil jsem několik firem a pro nás jednoznačná volba z hlediska poměr cena/nastavení/ovládání. Jednoduché nastavení-programování, uživatelské ovládání atd... Co se týká cen, tak jsme u Loxone na cca polovině, proti ostatním konkurentům z nižších nabídek. Na ovládání LED používám PWM regulaci 0-10V, místo RGB dimmerů a DMX Extension. Tzn. cena u těchto ovl. komponent se dá taky srazit. Teplotní čidla mají za slušný peníz a ostatní se dá nahradit něčím jiným. Jediné co mi vadí, je Musicserver, to je raketa a není to ono. Kdyby měl někdo nějaký typ na multiroom, budu rád :o)
o 11.12.2015, 09:45 | AR
Tomak: co to je slušná cena za teplotní čidla? mě vyšly na 150kč kus, což bylo hodně příjemné. A tomu výhodnému poměru cena/výkon bych moc teda nevěřil ;)

cezetko: hele a jak máš u toho waga řešeny pokojové termostaty? Resp. použil si nějaké displaye?
o 11.12.2015, 09:53 | tykeev
to Tomak:
s tím řešením multiroom audio jsem na tom u Loxone stejně. Vyřešil jsem to zatím tak, že jsem roztahal s elektrikou i audio kabely z racku do místností a osadí se to až najdu přijatelné řešení.
o 12.12.2015, 12:45 | cezetko
AR: teplotní čidla, případně termostaty regmetu [ Link ] na modbus RTU.

Tomak, tykeev: mrkněte na SONOS, třeba tykeev to má pro to ideálně připravené
o 12.12.2015, 16:32 | Tomak
cezetko: díky mrknu na to. Po Sonou už se dívám delší dobu, asi to bude rozumná volba

Tykeev: jj budu to dělat stejně

AR: čidla podlahovka 125,-/ks, teplotní 197,- ks, okenní 65,-. "Poměry", které jsem uváděl jsou myšlené tak, že mi, jako mírně pokročilému v této oblasti tento systém vyhovuje, uživatelsky, prostředí programování a komponenty. Vše vč. kabeláže, programování atd. zvládnu, tzn. nemusím si nikoho objednávat kvůli instalaci, programování systému atd... Pro info, celý systém vyjde na cca na 80t. vč. rozvaděče(ještě nemám vše přesně dopočítáno), jde o byt 100m2. Ovládací prvky jsou:
- žaluzie
- podlahové topení
- všechny světla
- rekuperace + klimatizace
- zásuvky možná 2ks
- EZS
- výše uvedená čidla





o 13.12.2015, 10:55 | tykeev
to cezetko:
Jen ty ceny těch SONOS prvků mi přijdou docela dost vysoké.
o 13.12.2015, 10:56 | cezetko | Upraveno: 2015-12-13 11:00:47
to nepochybně, nechají si to zaplatit..., mrkni mail.
o 13.07.2016, 09:23 | Milhauzz
Umí někdo z vás ovládat PER610 (foxtron) přes RS232? Syntaxe z dokumentace mi nefunguje.
o 13.07.2016, 12:19 | Milhauzz
Neaktuální, asi mám ...
o 13.07.2016, 13:58 | cezetko
Umíme, jestli tam máš i pec25 :) Kdyžtak napiš....
o 13.07.2016, 14:26 | Milhauzz
"pecku" mám ... píšu :) Díky!
o 14.07.2016, 09:34 | AR
heh já nakonec čekám než dorazí arduino mega a nějaké ty šíldy a jdu si hrát :D
o 14.07.2016, 10:13 | Milhauzz
Nu já sem domů zvolil OpenHAB řešení, naštěstí valí na všem. Momentálně na Win, ale jak to budu mít hotový, tak přejdu na malinu :)
o 14.07.2016, 10:40 | AR
no taky jdu na openhab. to mám v plánu nechat běžet na malině a periférie si vymazlit z arduina a to řídit přes mqtt. Zatím mám doma jen staré testovací pí na kterém sem rozjel openhab a kodi aby to jelo zaráz ;)
o 14.07.2016, 12:46 | Milhauzz
U mě zatím přes OpenHAB takto. Spokojenej, ale to skriptování žere času ...

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 15.07.2016, 09:25 | Mr.Scully
Jdu taky do Loxone, nicméně místní realizační firma mi víceméně asi dala ceníkovou nabídku. Jaký mají tyhle firmy možnosti s obchodními slevami? Pokud mám do elektriky zahučet za půl míče, tak i blbejch padesát tisíc slevy mi udělá radost... oranger tady psal, že umí Loxone za lepší ceny. Já chci využít firmu, se kterou jsem doteď komunikoval (Techdot, dělali mi i projekt atd.), ale chci je nějak donutit k lepší ceně...
o 15.07.2016, 09:34 | AR
ta předraženost "komerčních" řešení mě docela sere :/ proto cesta s "pájkou" v ruce i když i to se dá eliminovat pomocí hotových obvodů. Ale výsledná cena to docela dost vyváží, mít to za půl míče nebo za pulsta je sakra rozdíl :D
o 15.07.2016, 09:34 | Milhauzz
AR> sem rád, že v tom nejsem sám. Včera sem dodělal světla, nicméně mám problém s paritou u serial bindingu. Takže workaround přes exec binding, ale to sem pak v pasti co se týká dotazování na relé a zpracování odpovědi. Co všechno máš v plánu řídit a sledovat? Já mám zatím 3 věci, kdybych se někdy dostal k topení, tak to budu brát jako výhru. Stačí mi celkem 4 věci, nebudu magořit, to bych pak mohl do toho sypat tisíce, jak někteří nademnou :)
o 15.07.2016, 09:41 | AR
hele mě situace nutí řídit světla a el. topení. Momentálně jsem ve fázi kreslení zapojení a čekání na než dorazí matroš. Zatím je struktura master PI s openhab, na síti. K tomu arduino na světla a další na topení. Pi bude jen pro ukazování stavu a vzdálenému řízení arduin přes mqtt protokol.

ještě si hraju s myšlenkou že na topení to více rozvětvím, tedy udělám nějaké master arduino a pod ním na i2c sběrnici slave pro jednotlivé místnosti.
o 15.07.2016, 09:47 | Milhauzz
S tím topením, máš tip na el. termohlavice hlavice? U mě je podmínka, že vše drátem, wifi je pro kraviny jako mobil a podobně. Drát je drát ...
o 15.07.2016, 10:45 | AR
no nemám protože budu topit kabelem :D takže jen potřebuju spínat relé a číst teploty :D jinak taky jedu vše drátem.
o 15.07.2016, 12:12 | Milhauzz
Ahá, tak to já sem plyňák :) Nakonec sem našel .. [ Link ]

Musím říct, že je to lepší koníček, než kdysi autohifi :)
o 15.07.2016, 12:24 | DaveF | Upraveno: 2016-07-15 12:26:01
když ještě nebyly dostupný hlavice tak se dovnitř bastlil výkonovej odpor - zahřátím se hlavice zavřela :-)

což tohle bude asi to samý , jen víc profi :-)

Milhauzz - řešil jsi nějak i přímo ovládání kotle ?

předělávám teď topení když jsou ty dotace a tohle by mě bavilo, jen mít víc času
o 15.07.2016, 13:15 | Milhauzz
DaveF - ovládání kotle bude jednoduchý, mám Thermonu a do zásuvky přijímač bezdrátového termostatu (ten je spojken drátem přímo s kotlem, takže do kotle nebudu zasahovat), kde je HW čudlík na tři volby vyp/auto/on - takže ten ON proklemuju do jednoho relátka na releboardu a je hotovo. Řešení za pár korun. Ale kdo chce vyhazovt tisíce, může si pořídic CUE a matlat se s opentherm protokolem. Ještě to chci spárovat s jazýčkovým relé na okně - otevřeš okno a pravidlo zavře hlavici.

Čas se najde, stejně, co chceš na baráku v zimě dělat po večerech když děcka spí :)

o 15.07.2016, 14:47 | DaveF
ono to bude i u mně lepší nechat řízení na origo elektronice (ekviterm, 2byty = 2 nezávislé okruhy + další na TUV) a pak uvidím, jestli vůbec má smysl to něčím doplnit podobně jako ty.
Asi to otevření oken a lepší kontrola jednotlivých místností by za to stála.
o 16.07.2016, 11:11 | Tomak
Já mám hotovo-instalace Loxone v bytě 4KK. Řízení topení, rekuperace, světel, žaluzií. Prvky pro stmívání světel 0-10V jsem použil jiné, ne od Loxone.
Zatím nebydlím, ale s funkčností systému jsem spokojený.

Kdyby se našel někdo ochotný a poradil mi s nezávislým ozvučením koupelny a kuchyně(multiroom)za pár kaček, budu vděčný :-) Kabely nataženy do racku v technické místnosti. Zdroj hudby NAS+internetové rádio(ještě nemám), ovládání hlasitosti buď potenciometr v KU 68, nebo telefon/tablet. Odměna za poradenství jistá :-)

foto k příspěvku  od Tomak

o 16.07.2016, 12:53 | cezetko
Tomak: multiroom za pár kaček se dělá špatně, když to nemá být DIY. Nejlépe se podívej na SONOS, případně DENON Heos. Obojí splňuje tvé požadavky, jen nevím, co ta cenovka.
o 16.07.2016, 14:40 | Milhauzz
Já mám "multiroom" vyřešenej receiverem, kterej má tři zóny.
o 16.07.2016, 16:00 | Tomak
Cezetko: jj o Sonosu i Denonu vím, ale je to cenově mimo, ale díky za tip

Milhauzz: nemohl by jsi být prosím konkrétní a něco mi přímo doporučit? Potřebuji řešit koupelnu(repro s krytím)a kuchyň. Obojí má sloužit pouze jako podkres ve stereo zvuku. Hlavní důraz kladu na jednoduchost ovládání. Jak máš vyřešené ovládání a regulaci hlasitosti? Chci ideálně ovládat vše tabletem, který stejně bude umístěn na zdi a bude se s nim ovládat inteligence.
o 16.07.2016, 21:24 | DaveF
Tomak: mě zaujalo třeba tohle [ Link ]

ale je to DIY (urob si sám), možná se do něčeho podobného někdy pustím


o 16.07.2016, 21:30 | DaveF
tabletem můžeš buď ovládat něco - NAS se zvukovkou, receiver apod. a nebo jde použít BT audio adaptér a muziku streamovat přímo z toho tabletu nebo mobilu do zesilovače
těch možností je dnes mnoho a to zařízení s androidem je asi nejflexibilnější a spustíš na tom vždy vše co v audiu na síti existuje

vyzkoušený mám tohle [ Link ]
ale jdou koupit i dražší a zvukově kvalitnější
o 17.07.2016, 10:05 | Mr.Scully
S těmi cenami Loxone tedy nikdo netušíte, do jaké míry jsou flexibilní, resp. do jaké míry jsou u dodavatelských firem možné slevy oproti jejich oficiálním cenám na eshopu? Potřebuju dobrou vyjednávací pozici, až to s dodavatelem budu zítra probírat...
o 17.07.2016, 17:15 | Tomak
Našel jsem tenhle receiver, vypadá to že umí vše co potřebuju. Prosím zkušenější o zhodnocení výběru.

[ Link ]

Mr.Scully: Neznám jejich obchodní politiku, ale určitě na komponentech Loxone mají realizační firmy slevu na odběry. Jde o to, kolik je daná firma ochotná ukrojit ze svého krajíce :-)
Jestli ti tvoje firma bude dělat komplet elektriku, taky by s cenama mohla něco udělat... Aspoň já bych k tomu tak přistupoval.
o 17.07.2016, 22:03 | Milhauzz
Tomak: se zónama to máš jednoduchý, skoro každý receiver má dnes minimálně dvě zóny, primární (do repro) a sekundární (repro/linkový výstup). Moje Onkyo nemá repro výstup (je to jen preamp), ale za to umí 3 zóny - nověší i 4. Takže pak si pustíš co chceš na jakoukoliv zónu. Pak už ti chybí jen malé koncové zesilovače na zesílení a distribuci. Když sem se díval na Loxone, tak mě celkem šokoval 3,5mm jack - takovej konektor by mi nemohl do baráku :)
o 18.07.2016, 00:42 | Mr.Scully
tykeev - ještě jsem si to celé jednou přečetl a koukám, že ty máš kalkulaci 200k elektro (hrubé) a 200k ty chytrý věci navíc. Mám podobně velký dům, nabídka možná rozsahově podobná, ale mám tam v nabídce kalkulaci na výrazně víc práce... když pominu hrubou práci, tak jen na tý "chytrý" je kompletace vypínačů 13k, osazování inteligentních prvků 20k, zapojení kabelů do rozvaděčů 11k, programování systému 21k, doprava 7k (!), koordinace profesí 10k, režie 5k. Plus DPH. 100k jen za "čistou" práci, tzn. bez sekání kabelů. Přijde mi to úplně hrozně moc...
o 18.07.2016, 00:57 | tykeev
to Mr.Scully:
Ahoj, jsem teď akutálně po stěhování do nového domu (včera), takže jsem teď po pár dnech zapnul PC a bude mi trochu trvat, než najdu nějaké cenové nabídky (finální faktura za elektro ještě nepřišla).
Jak najdu, tak dám vědět.

Co se týče flexibility cenových možností u Loxone záleží na tom, jakou firmu samozřejmě oslovíš. Některé firmy drží striktně Loxone cenovou politiku a nabízí vše od nich (dražší varianta).

Já sehnal elektrikáře, který je jejich certifikovaným partnerem, ale spoustu věcí dokázal nahradit klasickými prvky (tlačítka, čidla, ...) se zachováním plné funcionality a cenově je o dost zajímavější. V případě zájmu se mi ozvi mailem a pošlu kontakt.
o 18.07.2016, 01:06 | Mr.Scully | Upraveno: 2016-07-18 01:07:50
tykeev - díkes za info. Abych to upřesnil, já mám vlastního OSVČ elektrikáře na hrubou elektriku (taková ta špinavá práce... teď třeba plácnu 70k kabely, 70k práce, něco vlastně i rozvaděč atd. Dejme tomu.

A pak je ta inteligentní část, kde mám klasiku - osvětlení, rolety, zvonek atd., tzn. miniserver, asi 9 těch jejich extensions, napájení, rekuperace, teplotní čidla atd. Řekl bych takový ty hlavní věci, třeba audio jsem od nich nevzal. Moduly cenově dejme tomu (asi jako ty), ale 100k za práci související právě jen s tím Loxone (tzn. ne hrubá elektrika), to mi přijde jako nesmysl, nebude tam snad maník něco bastlit dva měsíce...

(Dneska s nima mám schůzku, tak se poptám, co jako tam chtějí za ty prachy dělat... a případně kde se dá slevit). Měl jsem mít původně elektroinstalaci za 400k a teď jsme za 600k s daní. Normálně bych to nijak zvlášť neřešil, ale ono celej barák se dost prodražil a každý ušetřený kilo je teď sakra dobrý...
o 18.07.2016, 01:26 | tykeev
to Mr.Scully:
Tak to je přesně ta varianta, kterou bych se sám neubíral. Já osobně vybral elektrikáře, který zvládl vše ("hloupou" i "chytrou" část). Sám přicházel s nápady, co se dá jak řešit lépe, levněji, chytřeji...

Multiroom audio od Loxone je drahé, také jsem šel jinou cestou.

600 je už úlet. Nevím tedy, o jak velký dům jde, ale určitě je to řešitelné levněji.

Schválně se jich zeptej, jaké všechny prvky mají v úmyslu používat... jaká tlačítka, jaká čidla, ...
o 18.07.2016, 11:03 | Mr.Scully
tykeev - můžu poprosit o poslání té tvé nabídky? Klidně na ten mail, co mám v profilu. Chci to porovnat se svojí (hlavně rozsah a rozpis práce). Nebo to můžu poslat já tobě, ale nechci tě tím teď zatěžovat, určitě si stěhování užíváš :-)
o 18.07.2016, 11:30 | tykeev | Upraveno: 2016-07-18 11:30:57
to Mr.Scully - Pošli na můj mail pod nickem.

Jakmile se prohrabu věcma, porovnám a dám vědět.
o 18.07.2016, 15:55 | Tomak
Milhauzz: řešení se receiverem vypadá asi jako nejelegantnější. Akorát nevím s tím Onkyem, nejsou na něj úplně super recenze...
o 19.07.2016, 08:02 | Milhauzz
Tomak: Pokud se nepletu, tak od roku 200- do roku 2012 mělo Onkyo obecně problém s HDMI boardama, kdy oprava byla finančně náročnější než koupě nového receiveru, tak se to možná nese do dnešních recenzí.

Zvukově netuším, obecně mám zkušenost, že sebelepší receiver, ať má jakýkoliv koncový stupeň, je prostě bída. Co jsem měl doma, tak Yamaha je strašný bláto (měké a nepřesné basy), Denon jakoby si vymýšlel. Onkyo zvukově nevím, protože jek jsem psal, mám doma AV-preamp (PR-SC886) a zesiluju koncovým zesilovačem.

Obrazově zase musím říct, že Onkyo je koukatelnější než Denon. Srovnával jsem celkem dlouho. Mám doma projektor a ladím obraz přes receiver. Denon byl jakýsi "kostičkovanější", kdežto Onkyo takové plynulejší, ostřejší a víc přirozené.

Ono těžko srovnávat TOP AV-preamp s tím co jsi nalinkoval, každá značka umí udělat trabanta i formuli :) Tady [ Link ] máš jednoho krasavce, je to nástupce toho mého. Obecně ale platí, že pokud by ses dal na cestu Onkyo, tak až na výjimky umí každý EISCP protokol, který má v OpenHAB binding, pak to nakonfat už je otázkou hodiny a frčíš.


o 20.07.2016, 10:23 | Milhauzz
Btw, včera jsem dělal HW update, pokud by měl někdo zájem, zbylo mi 6 impusních relé Schneider 16AX a převodník RS232 / RS485.
o 20.07.2016, 15:35 | DaveF
receiver - já mám 4roky starý receiver Pioneer a síť už teda umí, ale jinak je to velká bída, komfort i možnosti
ale třeba už to trochu pokročilo - já si hodně pomáhám mobilem a raspberry2 a tak nějak přehraju vše co potřebuju.
o 21.07.2016, 10:21 | Milhauzz | Upraveno: 2016-07-21 10:22:31
DaveF: asi si určitě už našel toto: [ Link ]

Jinak EDIT, ve spojení s OpenHAB půjdu tímto směrem: [ Link ]

Myslím, že za ty prachy ...



o 21.07.2016, 11:34 | DaveF | Upraveno: 2016-07-21 11:45:00
Milhauzz: nenašel, nehledal, můj levný receiver jde celkem dobře ovládat přes ethernet, ale pro akce typu pusť mi něco z mixcloudu do ložnice, nebo ze spotify do koupelny je prakticky nevyužitelný. Mám u něj raspberry který mi dobře doplňuje TV s receiverem v obýváku.

Pro zbytek bych rád poskládal něco ve smyslu mobil-tablet-raspberry-arduino-regulace hlasitosti-zesilovače-releóvá deska apod.
jde mi jen o to audio, protože elektroinstalaci mám klasickou a max. bych si mohl vyhrát s topením - dráty k radiátorům ale dostanu hodně těžko :-(
o 21.07.2016, 13:09 | Milhauzz
Hele, já mám receiver vyloženě jako premap, k němu mám připojenej OpenElec (kodi). Takže když na to přijde, tak si do zón pustím něco z kodiny nebo FM, či do kuchyně zvuk z TV. Víc od toho ani nechci.

Topení taky nachystaný nemám, ale nebojím se zedničiny, tak mě to nesere.
o 21.07.2016, 15:17 | AR
Milhauzz: hele mám podobné myšlenky, akorát né tablet ale uvažoval sem sehnat LCD s dotykem a k tomu připojit nějaké to minipc a je na tom třeba okna jako tadyk: [ Link ]
o 22.07.2016, 08:15 | Milhauzz
AR: jasně, ono těch možností je několik. Nebo to může být i Raspi s dotykovým LCD.
o 27.07.2016, 08:27 | Mr.Scully
tykeev - přišel ti ten můj mail? Radši to kontroluju, posílal jsem někdy minulé pondělí :-) Stačí, když mi třeba přepošleš tu tvou nabídku, já už se v tom prohrabu. Musím přijít na to, proč je náš plzeňský dealer Loxone tak drahý. Třeba je to fakt rozsahem prací, nevím...
o 27.07.2016, 09:43 | tykeev
to Mr.Scully:
Ahoj, mail přišel, v domě už bydlím, ale postupně se zabydluju a vybaluju věci tak nějak po kouskách. Co jsem koukal na tu tvou nabídku, tak úplně nejlevnější tedy není, ale dokud nenajdu tu svou, tak těžko hodnotit.
U mě to bylo tak, že nabídka byla na xxx a já si pak ještě při realizaci postupně navymýšlel dost věcí, takže finální cena byla vyšší.
Jak jí najdu, tak okomentuju detailněji.
o 05.08.2016, 12:14 | Milhauzz
Vrátím se k tomuto tématu. Olvádání přes kde co jsme tu řešili. Teď mě trápí jedna věc. Celý barák mám ve stylu ABB Tango. Aby na jenom určitém místě nebylo bambilión vypínačů, tak bych potřeboval co nejvíce spínačů koncetrovat do jednoho rámečku (příklad). Nasšel jsem akorát "roleťák", což je dvojtlačítko do jednoho rámečku. Neexistuje třeba nějaké 4 tlačítko do jednoho rámečku? Nebo nějaká modifikace? Několik firem dělá ovládací prvky ve stylu Tango, ale nějak nemůžu nic najít.
o 05.08.2016, 15:03 | AR
Tohle sem řešil a nakonec sem nechal klasika abb s funkcí tlačítka. Třeba TECOMAT dělá do ABB rámečku své tlačítka a máš možnost mít 4tl v jednom. Jenže to dělají jen pro jejich Foxtrot a stojí to raketu. Další možnost je zahodit ABB a kouknout po jiném, tuším Legrand má v nabídce tlačítka více nahuštěná.

btw já včera hodil do rozvaděře arduino uno napojil na něj pár tlačítek a relátek pro spínání osvětlení. Pro další pokusy musím nakoupit více kusů. Už si kreslím extension shieldy pro optovstupy/výstupy.... btw někdo tip kde se dá nechat za dobrý peníz udělat prototyp desky?
o 05.08.2016, 22:03 | Tomak | Upraveno: 2016-08-05 22:12:13
Milhauz: Schnieder dělá žaluziove dvojtlacitko jako 1 modulove. Takže jsi schopen dostat 4 nezávisle tlačítka do jedné krabice. Akorát je mají pouze s sipkama( žaluzie/rolety). Jinak až myslím 8 násobná tlačítka děla Elko. Ale tam počítej s cenou cca 3tis./kus.

foto k příspěvku  od Tomak

o 19.01.2017, 16:31 | Milhauzz
Refresh tématu. Dneska jsem objevil ameriku. Má někdo zkušenosti s Quido od Papoucha? Koukal jsem na to, za ty prachy je to slušný, modbus, tcp, snmp ...
o 19.01.2017, 23:15 | tykeev
Přiznám se, že já o tom neslyšel nikdy :-)
o 20.01.2017, 01:42 | cezetko | Upraveno: 2017-01-20 01:43:58
Dost to používáme. Od spínání, snímání, logování atd. Dokonce ti za pár korun udělají modifikaci, jakou potřebuješ. Co přesně tě zajímá?

Mají i super převodníky, např. wiegand na serial atd.
o 20.01.2017, 01:48 | cezetko
Taky mají IP watchdog. Ty nějak postupně mizí z trhu... Škoda netia.
o 20.01.2017, 01:53 | cezetko
Jinak více tlačítek dělá spoustu firem, JUNG atd. Ale nebude to vzhled ABB. Elko jde do kopru celý, za chvíli tam nebude co kupovat...
o 20.01.2017, 09:47 | Mr.Scully
Když už jsme u tlačítek, já budu mít definitivně Loxone, kteří dělají ta pětitlačítka Touch Tree:
[ Link ]

Máte to někdo doma, je to hezký nebo divný jako na fotkách? :-D Nevím, jestli si připlatit na nějaký ty hezčí Touch Pure nebo jestli tam jde aplikovat nějaké pětitlačítko od jiné značky...
o 20.01.2017, 09:58 | Milhauzz
cezetko: zkusím to trochu popsat, aktuální stav, co mám a výhled od budoucna.

Situace: 4x PER610 viz: [ Link ] , komunikace pomocí PEX (powerexpress), logické propojení: RPi > openhab > tpc binding > eth/rs485 convertor > PER610. Olvádání klasicky přes tlačítka na zdech (elektrika do hvězdice) nebo přes apku Openhabu .
Nevýhoda: PER610 nedává spontálně vědět stav, musím se furt dotazovat, mezi každým dalším dotazem na relé asi 1sec pauza, takže dotázat se korektně všech + logika updatu v Openhab = kolem minuty. Někdy to zablbne a tak to není to pravé ořechové. Co nevidět budu přidávat stmívače (prostě toho od Foxtronu mám více).

Výhled: potřeba více digi vstupů (kontakty) pro okenní relé, více relé výstupů (el. havice na topení). Teplotu budu řešit přes OneWire na RPi (takže netřeba další HW). Jak víme, RPi má málo digi vstupů na GPIO (na barák málo) a nechce se mi to řešit více RPIčkama a pomocí třebaq MQQT. Rád bych RPi zanechal jako mozek - prostě sem se v OpenHabu naučil, navíc mám vyřešno ovládání projektoru, AV receiveru, WOL počítačů, KODI. Těd přemýšlím, čím nahradit PER610 na spínání světel. Blbý u Quida je, že jsou řešení s mnoha vstupy a málo výstupy nebo naopak. Hodily by se tedy dvě a "spárovat je". Poslal sem na papoucha dotaz, tak uvidíme, co napíšou. Určitě nechci přecházet na předražené Dali nebo podobné věci. Modbus dotaování a poodobné mě taky neláká, nejraději bych nechal spontální informace od vstupu/výstupu pomocí TCP (a když to bude nutný, tak i jinak). Strukturky je víc než dost a vím co od toho chci.

Ale rád si nehcám poradit z praxe :)


o 20.01.2017, 15:03 | AR
Milhauzz: Pokud potřebuješ více I/O portů na rPI tak k tomu použít I2C bus adapter. Nevím jak přesně u u rPI, zda dělajé nějaké headery ale asi taky budou. Ovšem pak musíš myslet na to že musíš umět komunikovat po I2C s těmi expandéry. Pod arduinem je to pohoda.

Jinak já jdu nakonec do komplet vlastního řešení. Prvky postavené na Atmelu (s arudiním loaderem) a ESP8266. První prototypy mám právě vy výrobě. Celé to bude komunikovat po MQTT. První pokusy už taky prošly. Teď jen dodělat pořádně základní verzi softu a FW a jedém :D
o 20.01.2017, 15:08 | Milhauzz
AR: na I2C mám OneWire nachystaný na teplotní čidla. U papoucha už došla dopověď a je to asi přesně ono, co hledám.
o 20.01.2017, 15:14 | AR
Tak pokud nemáš s I2C problém a ty porty potřebuješ tak směle do toho :D já si udělal I2C expansion boardy. Jeden typ vstupní a jeden výstupní/relátkový ;)
o 20.01.2017, 15:40 | Milhauzz
AR: jůůů, to chci vidět :)
o 20.01.2017, 17:33 | AR
No můžu se pochlubit až ty vzorky oživím. Měl sem moc velký oči a nechal udělat jen desky s tím že je osadím doma, ale použil sem moc velou miniaturizaci, tak řeším jak doosadím ty prcky velikosti 0603 :(
o 20.01.2017, 22:27 | htd
milhauzz: jukni sem:) [ Link ]
o 03.02.2017, 16:02 | Milhauzz | Upraveno: 2017-02-03 16:03:33
Našel jsem, že I/O moduly Homematic nejsou tak drahý. RS485 a Modbus snesu. Má někdo praktické zkušenosti?
Našel jsem i německý Anel, to by taky nemuselo být k zahození.Nebo tip na DIN relé, se vstupy, 220V výstupy a RS485/Ethernet?

Edit: ještě kam mířím. Jde o to, až se ožeru a budu měnit hesla :) aby se dal barák ovládat tupýma tlačítkama, když SW nadstavba selže. Prostě stejně tak, jak to mám udělaný teď přes PER610. Tož tak :)
o 03.02.2017, 16:04 | Milhauzz
A o víkendu přecházím z OpenHab 1.8 na 2.0, nechte se inspirovat: [ Link ]
o 04.02.2017, 12:33 | Chris
neni lepsi FHEM + homematic + moze Z-wave ?
o 06.02.2017, 07:54 | Milhauzz
Chris: FHEM je co?
o 06.02.2017, 08:00 | AR
Milhauzz: asi tohle: [ Link ] graficky hodně tragédie
o 06.02.2017, 08:32 | Milhauzz
Aha, no zlatej Openhab!
o 06.02.2017, 09:19 | Chris | Upraveno: 2017-02-06 09:21:59
vies si tam menit rozne templaty a vytvarat svoje dashboardy, jednoduche napr.

[ Link ]

[ Link ]
o 06.02.2017, 09:47 | Milhauzz
Chris, zůstanu u OpenHAB, definitivně, ale díky.
o 07.02.2017, 12:55 | Milhauzz
Za cca dva týdny budu mít doma inels, pokud to nabinduju přes knx nebo modbus či ještě lépe přes tcp ansi, dám vědět.
o 08.02.2017, 10:16 | cezetko
Milhauzz: nevim, co budes ni od inelse, ale predpokladam, ze KNX ank smykem. Modbus je pomalej a pracnej, pouzij TCP epsnet protokol.
o 08.02.2017, 10:57 | Milhauzz
cezetko: CU3-02M a něajký udělátka k tomu. Ok, díky za tip. Uvidím, co z toho "vyleze".
o 09.04.2017, 23:50 | KaZaN
Tohle téma jsem neměl nikdy číst :/ :-D :-D :-D
Jaký máte zkušenosti s Haidy, jediný co jsem tady četl byl náznak extrémní cenovky.
Nebyly by nějaký fotky vašich instalací? Myslím technickou místnost, ovladače, rozhraní... jsem na úplným začátku.
o 10.04.2017, 00:05 | Mr.Scully
Extrémní cenovka je asi všude :-D Implementuju Loxone Tree a jen elektrokabely stály kolem 130 tisíc :-D A to je ještě v tom globálu ta levnější položka :-D
o 10.04.2017, 00:17 | cezetko
Já myslím, že Haidy nechceš. Jestli si to chceš dělat sám, tak záleží na tvé technické zdatnosti :) Můžu ti ukázat desítky instalací všech možných systémů, ale otázka zní, jak si představuješ realizaci.
o 10.04.2017, 00:31 | KaZaN
Elektriku si budu dělat komplet sám, když je potřeba, tak zdatnej jsem extrémně :D už jen proto, že než abych tam u toho díla přizabil nějakýho lempla a ještě mu za to platil, fakt to radši zmáknu sám.
o 10.04.2017, 01:54 | cezetko
KaZan: to je správná řeč. Umíš programovat, aspoň trochu?
o 10.04.2017, 09:55 | tykeev
to KaZaN:
Já mám s HAIDY zkušenost jen takovou, že jsem u nich byl v showroomu a nechal si nacenit jen tu chytrou část. Cenovka byla enormní. Fakticky jen za chytrou část si řekli víc, než mě stála celá elektrika od Loxone včetně všeho kolem a to v té nabídce toho bylo ovládaného mnohem méně.

Navíc i v tom showroomu jsem si všiml při předvádění poměrně pomalých reakcí při určitých úkonech...
o 10.04.2017, 12:48 | KaZaN
cezetko: Aspoň trochu programovat umím, nic velkýho, spíš mlhavý vzpomínky z vejšky a pak sem tam něco pracovního, ale asi nevidím problém se naučit, beztak se v IT oboru furt musím učit nějaký nový kokotiny, tak tohle určitě zmáknu taky. V nejhorším budu otravovat nějaký kamarády, co na tom budou s programováním líp.

tykeev: dik, jde o to, že v Haidy mám spolužáka, takže jsem váhal i nad touhle cestou.

Jinak já jsem ve fázi geologickýho průzkumu a rozhodování, jestli stavět na svažitý parcele co mám nebo radši řešit jinou, kde nebude předpoklad nákladnýho založení. Navíc mám na krku i takovej menší podraz ČEZ+tehdejší prodejce, nad horním cípem parcely mi vede 22kV a původní cena přeložky je v reálu asi tak o řád nahoře. Takže negativ je dost, pozitivní je lokalita, rozloha 1300m a fakt, že to je moje. Představa, že to prodávám a kupuju jinou past jinde mne neláká ani trošku.
o 10.04.2017, 13:35 | Mr.Scully
Jak moc svažitý? My jsme měli na 20 metrů třeba 2 metry převýšení, což nás nijak netrápilo, aspoň jsme byli nuceni udělat suterén, stejně jsem vždycky chtěl sklípek na potraviny :-D a rovnou jsem tam frknul i garáž a sportovní místnost.
o 10.04.2017, 15:08 | KaZaN | Upraveno: 2017-04-10 15:09:42
Mr.Scully, jak moc to je svažitý v číslech nevím, to mi snad konečně řekne geodet. Vizi bungalowu jsem už vzdal dávno, je jasný, že suterén bude, ale trochu mám strach z příjezdovky, protože parcelu mám takovou šišatou 169/2 s ocáskem k silnici, je to cca severní svah a příjezd od současný zpevněný je ta nudle 167/2 viz obrázek... ale to je už trošku off topic a možná to dřív nebo později založím jako sólo vlákno.

foto k příspěvku  od KaZaN

o 10.04.2017, 15:12 | Mr.Scully
Jasně, máš to trochu podobný jako já, mám taky severní svah a takovej lichoběžník s užší stranou k silnici. Nadšenej nejsem, ale bylo to prakticky jediný volný místo v nejbližším okolí Plzně, který přicházelo v úvahu, tak jsem to musel vzít.
o 11.04.2017, 19:11 | cendler
tak já jdu taky do loxone, momentálně řešíme s RDRýmařov dům, ale počítám že v leťě se bude stavět a už jsem je připravil na to, že si tam budu tahat kabely na tenhle dům, sice na mě koukaly jako z jara co to budu dělat, ale řekly proč ne, tak to tady rád pročítám, ale budu to tahat s kamarádem, co to má taky doma, tak jsem na to zvědav
o 11.04.2017, 19:42 | tykeev
Doplním jeden dotaz, třeba dokáže někdo poradit:

Pořád jsem ve stadiu výběru vhodného video-vrátníka, který by dokázal obousměrně komunikovat s Loxone.
Tak, aby při zazvonění byl vidět obraz na tabletu a bylo možné přenášet audio i video.

Ten jejich originál je super, ale 30 tisíc za vrátníka mi přijde opravdu hodně velký úlet.

Má někdo s Loxone něco konkrétního vyzkoušeno?
o 11.04.2017, 23:29 | Mr.Scully | Upraveno: 2017-04-11 23:30:42
tykeev - já jsem se na tohle při implementaci taky ptal a firma mi řekla, že s Loxone komunikuje skutečně jen tenhle jediný předražený, ale že mám vydržet, že prý se testuje víc variant a je možné, že třeba za půl roku bude k dispozici i jiné a levnější řešení. Víc nevím. Ten interkom má hodnotu tak 5 tisíc, rozhodně ne 30. Taky se mi do toho nechce, navíc mám dvě branky...

Jinak jsi mi ještě neodpověděl na můj mail z 18.07.2016, ale teď po třičtvrtě roce už je to stejně jedno... prostě jsem ten systém vzal. Cenovka bohužel děsná.
o 11.04.2017, 23:32 | tykeev
to Mr.Scully:
no, pěkný. Naprostý souhlas, reálná hodnota je kolem 5-8 tisíc.
Říkal jsem si, že za ten originál bych třeba ještě 15 dal, ale víc už je to opravdu jen nehorázné tahání peněz z kapes lidí.

Vše ostatní mají cenově relativně rozumné v porovnání s tím, co to přinese, ale vrátník a multi-room-audio mají nastavené o řád výš, než by bylo potřeba :-/
o 12.06.2017, 16:42 | kiko
Mám alternativu na audio multiroom, dlouho jsem to testoval než vybral finální verzi za cca 30.000 (nepočítám repro) pro 8 zón. Řeším přes samostatná DAB autorádia s in vstupem a dálkovým ovládáním v každé zóně, doplněné o chromecasty a IR vysílače. Ovládání rádia on/off přes relé výstup, hlasitost, stanice, aux in přes IR extension Loxone. V místnosti pro rychlé puštění hudby - rádio nebo aux in (chromecast) ovládání přes separátní dvojtlačítko na stěně. Telefon člověk po domě nenosí pořád.. Pokud chci víc, sáhnu po telefonu a nastavuji, co a kde bude hrát, to je možná trochu složitější, ale stejně veškerý multimediální obsah pouštím přes Bublesoft, nikdo jiný to nemá tak jednoduché a komplexní. Výsledek: dokáži hrát hudbu z NASu, jakéhokoliv rádia, TV stanice v jakékoliv nebo více zónách, při spuštění té či oné zóny zůstávají ostatní vypnuté, blesková odezva, v řádech do 1 sekundy. Každá zóna má navíc své 4 magnáty, což klasické multizonální receivery neumí a jelikož jsem 2.0 filista, naprosto vyhovuje. Pro manželku také jednoduché, vejde do koupelny, a buď se samo přes čidlo nebo přes tlačítko pustí její oblíbené rádio, ovládá pouze halsitost. Když tam jdu já, tak si jedním stiskem přepnu stanici, zvýším, snížím hlasitost a nebo pustím aux in, kde běží na pozadí z Nasu smyčka. Pro hraní konkrétní skladby musím vzít telefon, připojit se na bubble, zvolit co a kde bude hrát. Pro někoho možná nevýhoda dvou aplikací, ale kdo používá bubble, tak ví proč je někdy lepší mít dvě apky než jednu. Celkově jednoduché, účelné, rychlé, spolehlivé a levné, navíc lze nekonečně rozšiřovat, upravovat, vyměňovat, doplňovat. Rádia lze podle důležitosti zón vybírat co do kvality, do WC např, stačí sencor a podhledové repro, do ložnice kvalitnější, atd.
o 06.08.2017, 16:58 | HIGHTOWER
Aktuálně:

Byt 2+kk, 3 radiátory s dálkovým vytápěním. Do budoucna možná elektrické předokenní žaluzie (ale to až časem a kdo ví jestli)

co chci:

dálkově ovládané termohlavice na 3 radiátory, myslím tím přes internet (případně GSM) pomocí mobilu a nějaké aplikace patřičné. Chci hotové řešení, nic, co bych musel vymýšlet, programovat apod., jen namontovat, spárovat, nastavit a užívat.

Něco jsem našel, např. Honeywell Evohome (brána + řídící jednotka + hlavice) cca 10.000,- Kč

nebo třeba PocketHome House - kolem 7.500,- Kč

jsou i další systémy, u aplikací pro android ale většinou nic moc chvály na ty aplikace - nízká podpora, padající aplikace apod.

Doporučil by mi někdo něco přímo vyzkoušeného? Loxone mi přijde dost drahé na to, co já chci, OpenHab je už na mě moc složité, nebo spíše se tím nechci tak moc zabývat.

Cenově do těch 10.000,- Kč


Díky za nápady, rady, zkušenosti
o 06.08.2017, 18:13 | Kamil07
Nevim jestli je to dle tvych predstav, ale ja budu hlavice resit takto:

[ Link ]
o 06.08.2017, 18:22 | HIGHTOWER
na to jsem taky natrefil, ale odradilo mě např. už jen to, že aplikace je neaktualizovaná, naposledy listopad 2015. Chci něco, co do budoucna bude mít podporu a ne abych za pár let hledal nový systém :-(
o 06.08.2017, 21:07 | Kamil07
A je treba aktualizovat, pokud to funguje?
Pak dej vedet co jsi vybral, mozna tu levnou variantu taky vzdam a pujdu do neceho lepsiho.
o 26.10.2017, 09:39 | DaveX
Ahoj. Loxone, řeší někdo aktuálně? Děláme novostavbu, představa asi takový standart. Rolety, tepelné čerpadlo s rekuperací, zabezpečení. Uvažuji i o osvětlení, ale nevím, zdali to není příliš, neumím si totiž představit, že bych potřeboval měnit nějak zvlášť intenzitu nebo si s tím hrát když 30 let žiju normálně. Možná tak v obýváku :)
o 26.10.2017, 10:00 | KaZaN
Aktuálně řeším já, ale zatím vím skoro kulový :-D Potřebuju se na to jít někam podívat a zatím se mi moc nechce tahnout az do BUdejovic :-D
Loxone je zatim muj favorit, ale dost zalezi az se všecko spocita, jestli mne to neprejde :-D Aktualne bojuju s resenim jestli a jakou rekuperaci a totez s TČ. JInak já bych automatizaci rad nasadil podobně jak píšeš Ty a stejně jako ty jsme trošku zmatenej z toho osvětlení. Potrebuju si to nekde osahat abych si ujasnil, jestli je pro mne opravdu lepsi jedno tlacitko, kterym ovladam osvetleni nez treba 4 tlacitka :-D Uvedomuju si, ze nejaky velky svetelny ovladani se asi tyka hlaven obyvako jidelno kuchyne a vsude jinde to bude celkem jednoduchy, ale i tak si to neumim uplne realne predstavit. Co ale uvitam je vsemozny automaticky zhasnuti, nocni ztlumeni, simulace pritomnosti atd...
o 26.10.2017, 10:01 | Milhauzz
DaveX: neni to moc, kdyz vim, co pres to resi jeden muj kamos, tak mas jeste "zakladni vybavu" :)

Kazdopadne, nevim jestli to nekoho zaujme, ale OpenHAB ma binding pro Loxone a ve spojeni s rele moduly od SedTronicu to uz muze byt hodne zajimavy. To jen tak, pro "inspiraci".
o 26.10.2017, 10:05 | KaZaN
Milhauzz: Pro nas natvrdly prosim upresnit zisk z pouziti OpenHAB a SedTronic relátek? Dik
o 26.10.2017, 10:13 | Milhauzz
KaZaN: Pro natvrdly urcite ne, spis pro nas, co nemuzeme/nechceme investovat mnoho a hledame levne a relativne spolehlive reseni, i kdyz je za tim na pozadi hodne prace. Chtel jsem tim jen naznacit, ze pokud nekdo prahne po Loxone, ale nechce za kazdou rozsirujici krabicku utracet "nesmysl", tak ze existuje i jina cesta.
o 26.10.2017, 10:25 | KaZaN
Milhauzz: Pak se zjevně hlásím do party, protoze nechci i nemuzu zaroven :-D Jen nejak nevim kde zacit, tak asi nejdriv se nekde podivám v praxi na to co už mám nastudovaný teoreticky, abych si ujasnil co opravdu nutně chci. Mezitím se snad vyjasní i otázky ohledně rekuperace a tepelného čerpadla, beztak s tím budu zase prudit tady na fóru...a pak plynně navážu na vyzvídání kolem chytrosti.
o 26.10.2017, 10:54 | DaveX
Milhauzz (A): jasně, nepotřebuji to nejdražší a taky nechci udělat z domu plnou automatiku, ať nenakynu na křesle když budu potřebovat vypnout světlo :)

Jen prostě mít třeba tu možnost do budoucna a počítat s tím nejlépe od začátku.

KaZaN: co řešíš u tepelného čerpadla a rekuperace?
o 26.10.2017, 10:54 | Milhauzz
Ha, tak vitej v klubu :)

Ono je asi nejlepsi si rict na zacatek, co ma byt vysledkem. Jestli chces ovladat jen elektro veci (svetla, pohony, zasuvky) nebo jestli k tomu chces pridat i ovladani periferii (napr AV technika).

Ja sem nejak pred rokem a neco zacal s OpenHABem, protoze se s nim da kouzlit az donekonecna. Zaclo to ovladanim Receiveru, pak se ktomu pridal projektor, releboxy a stmivace na svetla, mereni teploty pres one-wire, ovladani "hloupe" televize pres seriovy port, spojeni s venkovni kamerou, predpoved pocasi, atd .... Ovladani je jednoduchy, spis je horsi vycitat aktualni stav a pak je celkem dost prace s "logikou" (pravidla).

U tech pravidel napriklad:
1, pocitam pomoci Astro bindingu a zem. sirky a delky zapad a vychod slunce. Pokud je noc, zapina se v pokojiku ambietni osvetleni, projektor jde do eco-mode, stlumi se mi svetla na chodbe.
2, takovy spis makro - jdu se koupat, zvolim jeden ze 4 rezimu, takze se mi napriklad zapne el. otopny zebrik, zapne se radio (zone2), vypne se vetrak, nastavi se intenzita svetel ...

Zkus si projit [ Link ] (ten levy sloupec) s cim umi OpenHAB nativne komunikovat. Zbytek je DIY pres TCP, RS485, modbus (takze pripojis vlastne uplne vsechno). GPIO binding je taky prima, ale po zkusenostech bych spis volil externi box s digi vstupy.

OpenHAB na RPi je spis pro nas bastlire/kutily/developery, ale za malo penez hodne muziky. Klidne ti muzu s leccim pomoct nebo ti vyfotit jak jsem si udelal ovladani pres dashboard ktery sem udelal z tabletu (taky nativni vec v OpenHABu :)).

Mam to doma spis jako hracku, ale uz i manzelka si na nejaky benefity ohledne jednoduchyho ovladani zvykla. Dost trvalo, nez sem to dostal do spolehliveho stavu, ale kdyz to vezmu zpetne, stalo to za to.

Na co se chystam v dohledne dobe: upgadovat releboxy od Sedtronicu a k tomu jeste chytry zarovky od Ikea. Napadu je moc, casu malo :)
o 26.10.2017, 11:01 | AR
Milhauzz: jak já ti rozumím :D jen tedy já šel kompletně vlastní cestou jak sw tak hw. Vývoj hw je trošku větší oříšek, tak sem prozatím šel cestou hotového hw s vlastním firmwarem. Sice ještě nejsem v plně reálném provoze, protože toho testování a dolaďování detailů je kotel :(
o 26.10.2017, 11:35 | Milhauzz
AR: jak ja sem rad, ze v tom nejsem sam, ani nevis :)
o 26.10.2017, 12:04 | KaZaN
Davex: Řeším primárně jestli rekuperaci nebo tepelný čerpadlo nebo obojí, názorů na to milion a já prostě nevím. Sekundární problém je, že nevím co eventuálně vybrat, jak, podle čeho. Vím jen co očekávám, minimalizaci investice a provozních nákladů, komfort a autonomii provozu a maximální nesmrtelnost :D asi jako všichni no.

Milhauzz: Co pises zni skvele, co si nejsem jistej je jestli si s tím zvládnu poradit tak jako Ty. Něco o tom počtu a pak se zkusím ptát, aktuálně bych se ptal na úplně všechno. Hrubou představu co bych od takovyho systému chtel mam, resp jsem vyčetl tady a vysondoval ad již postižených. Rád bych se vyvaroval hlavně chyb v přípravě, to, že to nebude rozchozeny za tejden je mi jasný. Takže zjistit by to mohlo umět, říct si co musim mit, naplánovat, dusledne pripravit a pořizovat kompatibilní veci a pak uz jen par let ladit a ladit ;-)
Audio/Video bych taky rad nejak poresil, hlavne aspon audio multiroom. Možná ještě nemám představu co všechno jde...
o 26.10.2017, 12:11 | Milhauzz
KaZaN: Jasan, ptej se, rad nasdilim poznatky a poradim, nastavim. Multiroom jsem resil Receiverem, ktery ma 3 zony. Na vice zon uz nevim, jak to lacine resit.
o 26.10.2017, 12:22 | DaveX
KaZaN: já to taky řešil a na mém malém pozemku 700 m2 jsem měl 2 možnosti, země/voda vrt, nebo vzduch/voda. Vzhledem k návratnostem u mě nemělo smysl řešit vrt. Ať si myslí kdo chce co chce, pro mě má vzduch/voda 1 nevýhodu, že máš venku krabici. Hlučnost řešit vzhledem k umístění nemusím. Nejbližší domky 10-15m.

Rekuperaci beru každopádně. Pro mě mnoho výhod, žádné nevýhody. Někdo namítá na suchý vzduch, ale lze řešit zvlhčením.
o 26.10.2017, 12:33 | Milhauzz
Ja rekuperaci zacal zatim taky teoreticky zvazovat. Zatim mi z toho jdou take jen vyhody. Nastesti soused odnaproti to dela, takze mam se od koho nachytrit. Nicmene, vzhledem k jinym prioritam mam rekuperaci zatim jen na wishlistu.
o 26.10.2017, 12:34 | KaZaN
Davex: u mne připadá v uvahu taky jedině voda vzduch. Pixla venku je burt, jsem s ni smirenej, ikdyz jsou i varianty bez. Rekuperace se právě da řešit i s nejakym rizenim vlhkosti, aktivní, chladící... Nejal moc možností na mne. Pak hafo verzi jak udělat rozvody. A vybrat kvalitní model a značku ale nedat za to zbytečně prachy navíc... Plus aby to umelo vsechno slolu komunikovat včetně chytrosti domu a žaluzií a ezs atd..
Ja spis resil, jestli kdyz vymyslim nejakou ucinnou a chytrou rekuperaci, tak jestli se vyplatí a ma smysl to TČ, když se dělá barak nizkoenergetickej. Nejvic plavu v tom porovnavani produktů, kazdej chválí ten svuj a ceny jsou nekdy obrovsky odlišný...
o 26.10.2017, 12:36 | KaZaN
Milhauzz: v mym stadiu ale musim moudře seřadit příčky na wishlistu a minimalne na vsecko udelat dokonalou přípravu... Nerad bych dodelal haciendu a zabrok začal sekat pro wishlist polozky pod carou :-D
o 26.10.2017, 12:47 | Milhauzz
KaZaN: Ja mam vyhodu v tom, ze mam starej barak, v patre sem si snizoval stropy (hlavne kvuli nove elektrice a dalsi "porno" kabelazi). Na pude nemam krome tepelne izolace nic, takze je porad moznost kudy vzduchotechniku realizovat.

Pokud stavis, teda teoreticky, kdybych ja dneska stavel a delal vse odznovu, udelal bych si tuto minimlani pripravu:
1, elektrika + tv koaxy do hvezdice
2, datovou strukturku (nadimenzvoat, pak s ni protahnes i "ne data"). Vythanout i na fasadu (kamery).
3, Vse stazeno do nejake tehcnicke mistnosti, kotelny ...
4, do kazdyho pokoje, kde je predpoklad nejakyho zarizeni, netahat jen el, data, koax ale i 50mm husi krk, ktery povede az do technicke misnosti.
5, nezapomen na draty k oknum (cidla) a na draty k hlavicim topeni (pokud mas klasiku, nevim) a taky nezapomenout na pripravu umisteni teplotnich cidel (kam s nima se da hezky nachytrit napr na tzb.info).
6, Hlavne vse dimenzovat, neco navrhnes, tak rovnou 2x :)
7, Hrozna vyhoda je priznana rozvodna skrin v technicke mistnosti.

Kdyz si vezmu, vetsinu veci mam. Ano, nebylo to lehke posbirat. Kdyz si vezmu 2x rack, strukturku, switch, patch panely, UPSku, ATSko, Cat5tky 2 kilometry, CYKY 1 kilometr, koaxu jak pro kabelovku :) a podobne ... ale je to zaklad.

Jen uvedu, nestavel sem, rekonstruoval, bourani bylo nekonecny - az sem kolikrat premyslel nad tim, ze pokud bych vsechnu elektriku nevedl snizenyma stropama, musel bych zdi rozbit tak, ze by ten barak snad i spadl :)
o 26.10.2017, 19:01 | KaZaN
Milhauzz:
1-4 jasna vec, s tim pocitam
5 taky jasny, topeni je v planu vodní podlahovka. tzb.info jsem uz trochu procital, ale zjevne ne dost, protoze ve spravnem umisteni cidel nemam jasno.
6 tak na to jsem expert, ke kazdymu dratu jeste zalozni braska, nekdy i segra :-D na stavbach mne za to proklinaji :-D
7 almara jako hovado priznana je v planu

Trosku mne prekvapuje, zes to tahal cat5kou, vetsinou co koukam tak pozaduji div ne cat7.

UPSky, to je dalsi mor, nejradsi bych tam strcil snad i dieselovej agregat jako zalohu zalohy :-D

A jak nacpu vsecky ty hvezdicový rozvody a chytracinky do tech nebohejch zdí, na to jsem taky moc zvedavej, aby mi nezustal z obvodovek jen polystyren :-D
Jinak my máme část domu nadkrokevní systém izolace a pohledově přiznanou střechu, tak to bude rekuperace maličko oříšek :-D
o 26.10.2017, 19:38 | Milhauzz
S tou Cat5. Dneska se vyrabi shity, pomedenej hlinik, misto awg24 tak awg26 a podobny srandy. Lidi se naucili, ze kdyz koupi cat6, tak ma ty spravny parametry cat5. Vic by o tom mohl rict Ravo. Ja od nej vzal par spulek, ktery jsou opravdu Cat5 a treba na 60 metru nemam problem prohnat rs232, PoE a podobne.
o 26.10.2017, 22:25 | Tomak
KaZaN: Kabely na Loxone postačují cat 6A. Nevím odkud jsi, ale pokud by jsi chtěl, můžu ti instalaci Loxone ve východních Čechách klidně ukázat, předvést i vč. řízení osvětlení.
o 26.10.2017, 22:43 | KaZaN
Tomak: Dik, ale jsem Karlovarsko :-(
Milhauzz: My pouzivame kvalitni kabely (to jsou ty moje sklony k predimenzovavani), ale co obcas po nekom dodelavame predelavame v novostavbach a firmach, to si obcas rikam, ze jsou to tkanicky co se jim zdal sen o mědi...
o 26.10.2017, 23:52 | Mr.Scully
CAT7 nějakou výhodu v Loxone mělo, už nevím přesně co, ale měl jsem docela dilema... nakonec jsem stejně šel do CAT6A, ale sedmička tam měla něco navíc.
o 27.10.2017, 07:54 | Milhauzz
Kdybych nevedel co s prachama, tak du se strukturkou taky o rad vys neb klidne o dva, jasan. Ale neni to jen o kabelech, uz jen u cat6 musi byt stineny konektory, zasuvky, patch panely, vse uzemeny. No a pak by teda vznikla sit "certifikovana" na 10gbit spoj. Na co ale proboha :) Fakt mi staci Cat5e, kterym protahnu giga s PoE.

Mr.Scully: cat7 ma awg23, tudiz silnejsi vodic a stineny kazdy par, cat6 ma stineni celkove, cat5e zadne. Cat7 u Loxone bych videl mozna jako vyhodu tu, pokud bych chtel dostat treba onewire na nejakou vetsi vzdalenost.

o 27.10.2017, 08:34 | Mr.Scully
"Na co proboha" jsem si říkal ve svém bytě před 10-15 lety, když jsem řešil, jestli potřebuju v obýváku LAN zásuvky. Po pár letech jsem litoval :-D

Ten CAT7 měl podle mě výhodu, že umí i 230V a dá se v případě potřeby zapojit napevno na relé a vyhnout se tedy elektronice, kdyby Loxone předvedlo vzpouru robotů :) Nevím, něco takovýho tam bylo za výhodu. Nevýhody je to, že ty kabely jsou asi tlustší, blbě se ohýbají a neexistuje na ně zatím koncovka (zásuvka).
o 27.10.2017, 09:44 | Milhauzz
Mr.Scully: rozumim. Narovinu ale rikam, ze lepsi mit koncepcne dobre udelanou strukturku v cat5 vcetne propojeni technikych mistnosti, nez mit sicec cat7, ale protoze je drahy, tak jen par zasuvek.

Jako vyhrat ve psortce a stavet barak, myslim ze nejsem jedinej, kdo by si fakt pekelne vyhral :) Mno nic, konec sneni, de se makat :)
o 27.10.2017, 18:38 | Luke_288
Loxone mám, ovládám žaluzie, ve dvou místnostech světla (chtěl jsem stmívání a s tím pochopitelně jdou i vypnout a zapnout přes mobil) a mám přípravu pro ovládání rekuperace- nemám zatím zprovozněný, protože čidla stojí rachot.
žaluzie super. ovládání každýho světla je blbost a vyhozený prachy, ovládání topení podle mě taky.
že jsem zvolil loxone nelituju
o 27.10.2017, 23:40 | cendler
taky jdu do loxone, nemáme žaluzie, ale chci tím ovládat alarm, topění a nějaké další kravinky, včera jsem objedal mini server a moduly na propojení co zatím mám připraveno za hnusných 38800kč, natahal jsem po baráku asi 800m Cat6, Cat7 mě přišla zbytečná a Cat5 zase zbytečně málo, když už se to tahalo
o 28.10.2017, 11:32 | KaZaN
Už jsem z toho procitani moznosti a variant chytrosti domu dost zacyklenej, doufam, ze dojdu do stadia, ze se v tom zorientuju a nabere to konstruktivnejsi smer...

Zrovna premejslim, jestli ma nejaky smysl propojovat, treba s Loxone, rekuperaci/vzduchotechniku. Obecně stále nemám jasno podle jakých parametrů vybírat rekuperaci a jak vybrat správnýho výrobce /dodavatele. Ale co mi přinese připojení k Loxone? Přijde mi, že si rekuperace žije vlastním životem nebo ne? Nebo, že by se dala pak přes Loxone i nastavovat? To asi budu muset tak jako tak v original konfiguračním rozhraní? Nebo, že by se mi v loxone ukazovaly nějaké status informace?

Při pročítání Loxoních témat jsem narazil na tohle :-D
[ Link ]

Ohledně toho jakou kabeláž natahat to je další oříšek jak vidím, měl jem "jasno", že pojedu v CAT7, ale zas až tak jednoznačný to není co.
A jaký kabely taháte ke světlům?
o 28.10.2017, 12:24 | KaZaN | Upraveno: 2017-10-28 12:25:20
Milhauzz: Jsem si, specialne kvuli Tobem spocital datovky po byte, co mame ted. Nasekal jsem jich sem pred lety 28 :-D, jen u TV je jich 8. A musim rict, ze az na par kousku vyuzivam vsechny. Plus v racku jeste naprimo pripojenejch asi 10 (kamery, server, Fortigate, NASky, WiFi POEcka, uplinky do racku v baraku). Jestli to pojedu v tomto duchu i v novym baraku, tak to nechci vidět. :D
o 28.10.2017, 12:37 | tykeev
KaZaN:
ohledně rekuperace a propojení s LOXONE osobně zastávám názor, že úplně stačí, pokud ji budeš schopen ovládat stylem zapnuto / vypnuto.

Jde o to, že třeba ve chvíli, kdy otevřeš okno, tak aby se rekuperačka vypnula. Jelikož pokud poběží, tak ti natáhne venkovní studený vzduch do doma a budeš ho zbytečně ochlazovat.

Takže pokud Loxone z magnetického čidla okná pozná, že je otevřeno, tak rekuperaci dočasně vypne. Jakmile se okno / dveře zavřou, zase se aktivuje.

Stejně tak mám třeba řešeno, že při rozsvícení na záchodě se na 5 minut pustí rekuperace na plný výkon.

To je z mého pohledu ten hlavní účel propojení. Co se týče nastavování, je to nesmysl řešit přes Loxone. Nastavení rekuperace uděláš jednou a pak už na to sahat nemusíš.
o 28.10.2017, 13:03 | KaZaN
tykeev: a to máš/lze řešit i zónově? Tedy, že se otevřou dveře na terasu třeba v obýváku, tak se jen zavře rekuperace v té místnosti a dál si jede svoje v ložnicích a odtahovaných místnostech? A nebo prostě on off natvrdo komplexně? Počítám, že čidla na oknech dveřích budou a bude je využívat EZS, něco chytrýho (ať už Loxone nebo něco jinýho), mělo by je využívat i vytápění, aby přestalo topit tam, kde není zabedníno.. a šlo by aby je využívala i ta rekuperace a vypínala zóny? Zase o tomhle všem bych pak chtěl mít přehled v centrále chytrýho domu, když už se do toho pouštět, ať to má smysl přehlednýho statusu a kontroly, maximální automatizace a zároveň možnosti ovládat v případě potřeby "manuálně" a v krajním případě přes VPNku nějak vzdáleně.

A když teda jsem to tu odklonil k rekuperaci jo, tak jak s těmi všemi vyfikundacemi jako je ochlazování, regulace vlhkosti, předehřívání, zemní výměníky, entalpický nevyhnutelnosti, tlumiče hluku.... Když čteš materiály, vypadá to, že to musíš mít nutně všecko a k tomu masku klauna a nestandardní výpravu do banky.
Líbí se mi třeba řešení od Zehnderu [ Link ]

Co kdo máte? U některých z vás už vím, ale chtěl bych větší vzorek co kdo zvolil...nejen chytrou instalaci, ale i rekuperaci a tepelný čerpadlo a pořád nemám rozhodnuto jak vyřešit dobře a levně multiroom, mnohý tipy a rady tady mi už pomohly si to trochu utříbit...

Soudný poradci mi pořád tvrdí, že investovat do dvou drahejch technologií je plýtvání - tím myslí buď si kup pořádný TČ nebo pořádnou rekuperaci a zbytek už dotopíš v nízkoenergetickým domě s vodní podlahovkou elektrikou a max si udělej ještě přípravu na jedno nebo druhý pro případ, že by se dotápění elektrikou ukázalo přecejen nerentabilní.
o 28.10.2017, 13:31 | tykeev
to KaZaN:
ne, to bys musel mít nějaké ovládané přepážky pro jednotlivé větve rekuperace. Neumím si to dost dobře představit, jak by se to ovládalo.
Prostě pokud se někde větrá, rekuperace se centrálně vypne, dokud se zase nezavře.

co se týče rekuperace, tak:
- tlumiče hluku mám instalované, určitě doporučuji
- předehřívání (asi myslíš tepelného čerpadla?) nepotřebuju, jelikož jednotku mám umístěnou uvnitř a zamrzání by hrozilo pouze v případě, že bych celý systém nabíhal v mrazech. Pokud ale topný systém spouštím na podzim, nic takového nehrozí jelikož mé čerpadlo si dělá odmrazování automaticky díky teplu z topného systému.
- rozvody rekuperace mám od Zehnderu a můžu maximálně doporučit.
o 28.10.2017, 14:00 | KaZaN
Tykeev: ja myslel, že tam přepážky jsou tak jako tak kvůli zvukovodnymu efektu.

To předehrivani nevím jestli bylo myšleno jako predehrev vzduchu co jde dovnitr nad ramec ziskany teploty vymenikem a nebo jako predehrev tc rekuperace.

Zehnderovi plochy trubky se mi dost libej...
Obcas se nekde kasaj, ze jdou dobre cistit ty trubky. To se čistí jak?
o 28.10.2017, 14:03 | tykeev
KaZaN:
na ty trubky mají takovej měkkej kartáček na dlouhým ohebným špagátu.... nevím jak to popsat. Je to jednoduchý, ale to se doporučuje jednou delší dobu. Zatím jsem to nedělal.
o 28.10.2017, 14:15 | KaZaN
tykeev:uz jsem nasel kde jsem cetl o předehrivani, bylo to u Regulusu, pisou ze jednotka rekupraceje tak výkonná, že když je venku pod nulou, mohlo by dojit k zamrznutí. Resi to buď dočasným nepoměrnym zvysenim odtahu, cimz dojde k prohrati vymeniku a nebo prave prihrivacem.
[ Link ]
o 28.10.2017, 18:49 | Luke_288 | Upraveno: 2017-10-28 18:53:52
já mám rekuperaci od atrey. zónově rekuperace stejně udělat nejde, to s tím otevřením okna a natažením studenýho vzduchu při zaplý rekuperaci jsem moc nepochopil, protože do obytných místností ta rekuperace vzduch tlačí, nesaje.
každopádně já si od propojení rekuperace s loxone slibuju uplně něco jinýho- dneska mi funguje na časovej režim, tzn ve 4ráno to profoukne barák, aby v pokojích a ložnici byl čerstvej vzduch- a to ještě jenom v zimě, protože jaro-podzim si radši otevřu okno.
přes loxone pak chci to, že v každý místnosti bude čidlo a jakmile pozná vydejchanej vzduch, tak se spustí. pak mám ještě kabel od digestoře, kterej pošle rekuperaci signál, aby se vypla, když se vaří a spustí se digestoř.
čištění trubek si neumim představit na tu dýlku.
v každý koupelně a wc mám tlačítko, kterým manuálně tu rekuperaci pustím na 5minut na 100% výkon- nepoužíváme, protože než servo otevře klapku sání, tak to trvá 2minuty.
rekuperace bez předehřevu ti zamrzne uplně v klidu- mě minulou zimu při -15st zamrzla během 30minut.

jinak teda vypínat topení přes čidlo na okně, když je otevřený- ty nebudeš mít podlahovku? protože jestli jo, tak to nemá smysl.
o 28.10.2017, 19:47 | AR
Máme rekuperaci od multivacu, včetně rozvodů, ty se dělaly docela snadno. Udělat v rozvodech zóny by asi šlo, nějaké servoklapky na jednotlivé okruhy.

Vypínat topení otevřením okna je správně, ale u vodní podlahovky asi není extrém, u el. je potřeba řešit aby nedošlo k přehřátí, resp. zbytečné spotřebě.
o 28.10.2017, 22:28 | Mr.Scully
Rekuperace samozřejmě s Loxone propojit jde a snadno, nastavení rekuperace v Loxone v podstatě stoprocentně odpovídá nastavení přímo v jednotce rekuperace (mám Nilan), ale z hlediska globálního nastavení to extra efekt nemá, nemění se často. Propojení ale samozřejmě užitečný je, protože si třeba na hajzlíku snadno nastavíš, že na dvojklik vypínače se ti bude odsávat smrad a není třeba kvůli tomu tahat kabel do rekuperace. A propojení rekuperace a Loxone je otázka jednoho kabelu a pár minut naprogramování.
o 28.10.2017, 22:32 | Mr.Scully
Jo a čištění trubek se tuším dělá párou a není to údajně problém plus umí do trubek strčit kameru a případně najít, jestli někde není nějakej bordel.


Jinak já teda ještě něbydlím, zatím barák vybavujeme a všechno nastavujeme. Jen mě zarazilo, že jak má barák dobrou akumulaci, tak prostě je tam furt vedro, i když čerpadlo skoro nejede - a důsledkem je to, že podlaha je studená. Potřeboval bych, aby podlahovka jela aspoň trochu furt, ale když vynutím její zapnutí, tak je v místnosti za chvíli 25 stupňů. A pouštět podlahovku zespoda a ze stropu foukat čerstvý studený vzduch z rekuperace (což by situaci vyřešilo) mi přijde dost nehospodárné :) Uniká mi něco?
o 29.10.2017, 10:41 | Luke_288
záleží co máš na podlaze za krytinu, máme dřevo a se studenou podlahou není problém, když podlaha netopí. v tomhle přechodovým období stačí do podlahy pouštět 25-27st a vevnitř máme 23st.

AR: podlahový topení- jeho náběh (vodní, s elektrickým nemám zkušenosti) je poměrně dlouhej- v našem případě od zapnutí po netopný sezóně jsou to hodiny. po jeho vypnutí vzhledem k akumulaci je opět doběh v řádech hodin- podlahovku vypínám v 23h a zapínám znova v 4:30- v tomhle mezidobí ani nevychladne. jakej má smysl jí vypínat kvůli 20ti minutovýmu větrání oknem? i kdybych topil radiátorama, tak bych tohle nechtěl, protože teoretická úspora bude ročně v řádech desetikorun ročně
o 29.10.2017, 11:05 | KaZaN | Upraveno: 2018-02-11 18:36:59
Triple
o 29.10.2017, 11:05 | KaZaN | Upraveno: 2018-02-11 18:36:24
Triple
o 29.10.2017, 11:05 | KaZaN | Upraveno: 2017-10-29 11:07:32
Kdyz je dneska diky vetru ten elektroblackout, mate nekdo vyreseno nejak zasadne zalohovani elektriky?

Jinak to s tou studenou podlahou mne trosku vystrasilo, cim se da tohle podchytit? Vic izolace v podlaze? Nebo je to jen materialem podlahy, coz ja pocitam zatim tak nejak s vinylem?¨

Ohledne toho vypinani vytapeni pri otevreni dveri oken, vzhledem k setrvacnosti vodni podlahovky, to nevypada jako uplne smysluplny co? Ono by to treba vypinalo, az kdyz je to okno otevrený treba pul hodiny v kuse, ale to i tak netrumfne setrvacnost podlahovky, tak nevim.
o 29.10.2017, 11:21 | Cenda
Vypinat podlahovku je vzhledem k setrvacostem nesmysl. Zkus zmenit krivku ekvitermu a poustet nuzsi teplotu vody.
o 29.10.2017, 16:26 | AR
A proto jsem tam psal že jde o el. podlahovku. S vodní nemám zkušenost.
o 29.10.2017, 17:57 | Tuner#2
Cenda: není to nesmysl v tomhle počasí 6 - 10°C je nesmysl pouštět pořád nějakou teplou vodu do podlahovky. Topím plynem a v tohle období jestli přitopí 3 x za den je to moc. Teď jsme byli 6 hodin bez proudu, vše jsem vypnul odjeli jsme pryč a po návratu to běželo 15min. a jsme "na svém"...

Mr.Scully: V tohle počasí nečekej "teplou" podlahu, ono by to bylo i špatně pro zdraví, zejména klouby. Proto jsem všude a všep psal, že je třeba správně zvolit správnou krytinu a tou je v tomhle počasí nejlepší lino. Je pocitově teplé i když podlahovka nejede narozdíl od plovoučky, dlažby, kamenu apod.

KaZaN: Jo mám tu krb. Když to vypadne, není problém s krbem uprostřed domu vytopit všechny místnosti.
o 29.10.2017, 18:10 | Mr.Scully
Já šel nakonec cestou vinylu s korkem, diskutoval jsem to docela dlouho s Klímou a jeho bratrem (21 let v Plzni, asi největší firma) a jasně se vyjádřili pro vinyl s korkem z hlediska komfortu. Lepený vinyl mám v bytě, jeho výhod i nevýhod jsem si vědom, takže jsem měl možnost srovnání.

To topení budu muset vychytat, až budu bydlet, prostě pustit pěkně v noci nad ránem a pak to setrvačností v podlaze přes den komfortní (snad) bude.

Dneska jsem konečně Loxone vypustil ven přes pevnou IP adresu, je to docela lahoda, že si můžu stáhnout žaluzie ve větru a nemusím jak vocas jezdit na stavbu :-)
o 29.10.2017, 19:18 | KaZaN
Tuner#2: Tak topeni máš vychytaný podobně, nemam sice krb úplně uprostřed, ale přesto věřím, že neumrzneme. Navíc pořád ještě zvažuji, že udělám nějaký trubky teplovody s výdechy alespoň do chodby, jinam bych měl asi strach, aby z toho nebyla zblblá automatika.
Ale měl jsem na mysli spíš takový to, že prostě 6, 10, 12 hodin nepůjde elektrika, takže lednička po půl dni už začne dávat najevo nespokojenost, manželka bude bez kafe nespokojená asi tak do hodiny :-D apod. Já tenhle problém v bytě zatím pociťuju jen když tu nejsme, je výpadek a pak po naběhnutí elektriky sletí jističe protože neustojej ten nárazovej odběr všech zařízení v zásuvkách, přijedu druhej třetí den a žrádlo z ledničky už pomalu plave kraulem pryč...ale to jde vyřešit lépe navrženou elektroinstalací a případně nějakým tím jističem, co se sám zkusí nahodit, řešilo se to někde výš tady myslím.
Jak vlastně fungují ty elektronický zámky ovládaný čipem/otiskem, má to nějaký manuální nouzový způsob zamčení odemčení a nebo se to musí zálohovat?
o 29.10.2017, 19:34 | Mr.Scully
Mám elektronický zámek ovládaný přes Loxone/mobilem atd. a samozřejmě ho můžeš normálně odemknout i klíčem :-) To problém není.

Nad fotovoltaikou a vlastní baterií budu možná časem uvažovat, je to teď docela v módě a může být fajn mít baterii pro případ výpadku elektřiny (vzhledem k tomu, že doma potřebuju elektřinu a internet k práci).
o 29.10.2017, 20:21 | KaZaN
Mr.Scully: Tak to je fajn, s tím zámkem, odškrtávám si jako MUST HAVE :-D
Fotovoltaika je ale děsněj randál ty ceny, hlavně ty baterky ne? Soused v Plzni to teď dělal a odchytl jsem nějaký letmý infa od dodavatelů, že se vyplatí to objednat někde z Číny (jako ty panely) a vzít si jich za tu zlomkovou cenu pár do foroty než to tu koupit za tu palbu. Ale je fakt, že když to pak funguje a dobře se to nasatví a skloubí se spotřebičema, umí to bejt hodně blízko nezávislosti. Máš nějakou představu co se musí na tenhle počin udělat za přípravu do budoucna?
Vlastně jsem odchytl ještě jednu věc, co byla pro mne nová, chlapi co tam dělali hromosvody tvrdili, že oddálenej hromosvod je kokotina na tahání prachů z lidí, že to není potřeba, když ...a to když jsem už stihl zapomenout.
o 29.10.2017, 20:29 | Mr.Scully
Fotovoltaiku s baterií jsem tipoval někde třeba kolem 400k, což v kontextu domu není tak strašné, uvidím, časem si to možná udělat nechám. Chci být nezávislý, mám i vrt na vodu :-) Připrav si na to hlavně střechu, aby ty panely udržela + asi nějakej husí krk do technický místnosti k rozvaděči.

Ty zámky jsou super, automaticky se zamykají při zavření dveří, ale zevnitř jdou samozřejmě otevřít klikou, takže vůbec neřeším klíče. Časem možná dodám i tu čtečku, na dveřích jsem ji nechtěl, ale můžu tam vždycky dát čtečku na WiFi (i když nevím jak se zabezpečením), to propojení s Loxone je super.

Hromosvodům nerozumím, ale když u baráku bacil dva dny před montáží blesk a minulo to jednoho Ukrajince s hnědýma trenkama o pár metrů, tak jsem byl rád, když hoši pak dorazili a pěkně po těch cca 11 metrech ty tyče a dráty natahali... náklady asi 15k komplet včetně revize.
o 30.10.2017, 21:47 | AR
KaZaN: panely pro FV je to nejmenší, cenově to sletělo hodně dolů. Co vyšroubuje cenu je řídící elektronika a samo baterie.

co je to oddálený hromosvod? btw já nechal dělat hromosvod klasika. 4 svody + zemění "přístřešků" a 10k komplet. Tady asi nemá cenu šetřit/řešit, i když třeba pro nás byl hromosvod více méně jen nutnost pro úřad, dům máme obklopen jinými stavbami co by přitáhly větší pozornost blesku ;)
o 30.10.2017, 22:30 | KaZaN
AR: Oddálený hromosvod se dává ještě ke stožáru antén apod.
[ Link ]

o 27.11.2017, 09:09 | cendler
oranger : umíš ještě něco s cenou za loxone?

mám tu objednávku na loxone za 40tkč, vím že to není moc, ale i malá slevička udělá radost
o 01.12.2017, 23:00 | cendler
oranger : já děkuji za objednávku a můžu zapojovat :-)
o 02.12.2017, 00:58 | KaZaN
Štvete mne, já uvízl u zdiva, krytiny a dispozice :-D ale doženu vás, nebojte :-D
o 06.12.2017, 09:41 | Milhauzz
Otazka za dva bludistaky:

Nerozjizdel nekdo z vas rs232 komunikaci se starou Samsung TV (r.v. 2007). Dostanu z ni jen info pri bootu.

LG TV je oproto Samsungu pohodicka, to sem rozjel ...
o 07.12.2017, 01:07 | cendler
fáze zapojování, tak taky ukažte vaše díla

foto k příspěvku  od cendler

o 07.12.2017, 11:55 | Milhauzz
Bez dratu vypada i to moje dobre. U me je to jeste ve fazi vyvoje a hlavne momentalne potrebuju vetsi rozvadec (nastesti mam priznanej) a tak kabelaz trochu preteka. Dat sem aktualni fotku jak to vypada, dostal bych od elektrikaru ban :)
o 07.12.2017, 12:03 | tykeev
U mě aktuálně takto :-)

foto k příspěvku  od tykeev

o 07.12.2017, 12:03 | tykeev
Plus tedy ještě menší část v zahradním domku, ale tam teď fakt nepůjdu :-)
o 07.12.2017, 13:03 | Milhauzz
Oddelej krytky "srabe" :) Ne vazne, moc pekny!
o 07.12.2017, 16:35 | tykeev
Díky moc.
Škoda, že nebylo více místa na vyšší, aby bylo více místa jako rezerva do budoucna.
o 07.12.2017, 17:26 | cendler
tykeev : tak to je pěkný, tobě toho přes to jede fakt hodně, já zatím pojedu jen alarm a topení a do budoucna se uvidí, co se bude dál napojovat a zvětšovat.
o 07.12.2017, 17:33 | tykeev
jojo, mám přes to napojenou komplet zabezpečovačku, všechna světla v domě, některé vybrané zásuvky, topení ve vybraných místnostech, žaluzie, ovládání brány s brankou, garáž, závlaha na zahradě, bazén a tak :-)
o 07.12.2017, 22:01 | Cenda
tykeev> program jsi dával dohromady sám, nebo jakej byl postup?
o 07.12.2017, 22:13 | cendler
programuješ si to sám?
o 08.12.2017, 07:46 | cezetko
já třeba jo :)
Jinak fotky rozvaděčů, když jsou zakrytované, jsou vždy hezké. Ale pak to seno pod dekly :)
o 08.12.2017, 08:47 | tykeev
to Cenda + cendler:
ne, instalace byla realizována Loxone partnerem.
Menší změny nastavení v konfiguraci jsem schopen si řešit sám, ale na větší změny / zásahy si netroufám.

Ono to nějak zásadně složité není, ale není prostě čas se to naučit od nuly, abych byl schopen to rozběhat celé sám.
o 09.12.2017, 00:18 | Mr.Scully
Taky už mám rozvaděč zakrytovaný - kvůli kolaudaci.

Funguje to všechno solidně, akorát bohužel plavu ještě v baráku jako takovém... třeba nejde mi teplo do žebříků v koupelně, který jsou normálně v elektrice (tedy zapojeny pořád). Přes Loxone to napojený není (na rozdíl od radiátorů), instalatér to jen zapojil a z jeho pohledu není co řešit, na tepelném čerpadle taky vypadá vše OK... a teď mě žena jebe, proč není teplo a já absolutně netuším :-D Takovýhle věci musím dořešit, než se nastěhuju...

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o 09.12.2017, 13:06 | AR
Mr.Scully: asi blbý dotaz, ale máš v tom žebříku nalité topné médium? :D
o 09.12.2017, 13:07 | AR
Milhauzz: sem na tom asi podobně :D protože sou moduly ve vývoji, tak je to dost na "divoko"
o 09.12.2017, 13:18 | Mr.Scully
Já mám takovej ten kombinovanej, ale není k tomu žádnej vypínač nebo co, tak vlastně nevím, jak přesně to funguje, jestli na elektriku, nebo tam teče voda jako do radiátorů atd. :-D Jedu to prozkoumat.

Ono obecně mi ani moc netopí podlahovka, ač Loxone se snaží, takže asi ještě nějaký nastavení TČ to chce vymazlit... bohužel TČ mi hlásilo chyby, tak jsem musel resetovat do továrního nastavení a od té doby to topí nějak málo :-D A to menu je složitý jak lokomotiva. Se poseru, měl jsem si vzít elektrokotel a byl klid.
o 09.12.2017, 14:07 | AR
Mr.Scully: Co sem viděl koupelnové žebříky tak i když jsou na el. tak stále tam musíš mít topné médium, ohřev je pak přes topnou spirálu, která ohřívá právě to médium. Někde by taky měl být termostat, běžně je na té hlavici ze které pak vede kabel.
o 09.12.2017, 17:25 | tykeev
to Mr.Scully:
v žebříku musí být určitě voda, pokud není, pak netopí.

Pokud máš žebřík napojený na jeden z okruhů podlahového topení a je tudíž vyhřívaný i tepelným čerpadlem - tak v případě, kdy do něj topíš elektrikou (vestavěnou topnou patronou), je vhodnější ho zavřít, ať ti to teplo o vyšší teplotě než v podlahovce, nejde pryč do podlahovky.
o 09.12.2017, 21:47 | Mr.Scully
Dneska jsem si všiml, že nefunguje zásuvka, což částečně problém vysvětluje :), ale je to kombinovaný žebřík, tak by se měl chovat jako permanentně otevřený, ne? Dole je jen tohle...

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o 09.12.2017, 21:53 | Mr.Scully
Jinak takhle vypadá moje hlavní technická místnost (teda mínus rozvaděč, centrální vysavač a další věci) a teď aby tam člověk hledal, co je špatně :-D Ale asi jen špatné nastavení TČ v kombinaci s nepochopením Loxone. Například mám nastavenou komfortní teplotu v obýváku (podlahové topení) na rozmezí 25-28 stupňů (kvůli testování), Loxone místnost vytopí na max. 22 stupňů a ještě mi tvrdí, že to tak má být. A teď těžko říct, jestli tam TČ prostě neposílá dostatečně teplou vodu nebo jsem nepochopil Loxone nebo nevím...

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o 10.12.2017, 00:40 | cezetko
Mr.Scully: chybí ti tam hlavice. Nepouštíš do něj teplo.
o 10.12.2017, 12:28 | tykeev
to Mr.Scully:
přesně tak. Podle mě tam chybí hlavice, takže je pravděpodobně zavřený.

Navíc jak už jsem psal v předchozím příspěvku, pokud zapneš elektrickou vestavěnou patronu a bude otevřený, tak ti ta teplá voda půjde do podlahovky a nezůstane v žbříku, což je podle mě nežádoucí.

Ideální by bylo, abys měl tu zásuvku u něj ovládanou přes Loxone a ve chvíli, kdy je sepnutá, tak aby uzavřel ten ventil na něm.
o 10.12.2017, 12:33 | Mr.Scully
A není to podobný princip jako u radiátorů? Tam mám termostatické hlavice Loxone a radiátor netopil, protože Loxone byl chytřejší než já a usoudil, že je teplo v místnosti dostatečné. Tak jsem hlavici prostě úplně vzteky vyškubnul a najednou se radiátor choval jako úplně otevřený a krásně zatopil. Tak jsem myslel, že tohle bude podobný princip a že je to permanentně otevřené :-)

Nejvíc žádoucí je to, aby šla podlahovka i radiátory furt :-) Ale to by v místnosti bylo za chvíli třicet stupňů. Nevýhoda těch moderních baráků. Teplo nemá kam jít, takže v místnosti je teploučko, ale podlaha je studená, protože podlahovka nemá co vytápět...
o 10.12.2017, 14:00 | DaveF
bez hlavice je to otevřený, tobě tam nejde teplá voda ze systému nebo ti nehřeje el.těleso v něm ?

ale je to nový, takže nědo to navrhoval a někdo to měl zprovoznit tak aby to dělalo co má ne ?
o 10.12.2017, 19:50 | Mr.Scully
No za poslední rok jsem najal a řídil asi tak sto řemeslníků, takže jsem se nestihl na všechno zeptat, ono už tak pro mě nebyla úplně sranda postavit třípodlažní barák za 15 měsíců kompletně včetně poměrně hodně technologií :) Ale už se mi podařilo zastihnout instalatéra, který mi potvrdil, že bez hlavice se žebřík chová jako otevřený a tudíž netopí zřejmě proto, že je možná zavřená hlavice v rozdělovači podlahového topení na patře, kam mě nenapadlo se mrknout. Tak snad to bude tím, protože jinak už nevím :-)
o 10.12.2017, 20:11 | crestik
a nemáš jen pootočený volič průtoku na tom ventilu?
o 10.12.2017, 21:39 | Tuner#2
Mám žebřík na podlahovku a taky bez hlavice. Bez něj je plně otevřený a mám to jen zregulované na rozvaděči podlahovky, aby byl průtok vyrovnaný.

Jinak řízení mám ekvitermem přímo od výrobce kotle a nastavení i pro laika je hračka a nějak nevím proč bych to měl řídit nějakou chytrou instalací? Když odjedem na půl dne, tak je stejně nehosporádné podlahovku tlumit a pokud pojedu na týden, tak je to otázka nastavení během půl minuty na displeji v chodbě. Tady přesně narážíme na smysl těchdle instalací za mega...
o 10.12.2017, 22:38 | Mr.Scully
Jsem to asi špatně zformuloval. Loxone vlastně jen čte hodnoty a stavy a samozřejmě ovládá hlavice v rozdělovači podlahového topení, ale TČ má jinak vlastní inteligenci a svoje nastavení. Ale na půl minuty nastavení to prostě není - to menu TČ má odhadem tak dvě stovky položek. Sotva se mi to podařilo proklikat, natož abych to uměl nastavit.
o 31.01.2018, 22:24 | DaveX
Kluci, někdo, kdo by kompletně udělal projekt na dům? Včetně elektra jako takového?
o 31.01.2018, 22:59 | cendler
DaveX : mám kamaráda u Prahy, co si dělal vlastní barák + jsem tahaly u nás, když se stavělo a hodně mi pomáhá, takže by ti taky mohl pomoci, dělá to po práci, teď děla taky nějaký velký barák pro nějakého, ale asi by to nebyl problém, odkud jsi?
o 01.02.2018, 06:46 | DaveX
cendler: jo, to jsem zapomněl napsat, Opava-Ostrava :(
o 01.02.2018, 10:13 | radek.613 | Upraveno: 2018-02-01 10:15:28
No jo no, když jsem v roce 2015 tady ve vlákně vyjádřil osobní názor na totální nesmyslnost a zhovadilost těhle přetechnizovaných hraček, málem jsem byl upálen, rozčtvrcen a poté zaživa rozdrcen :-D :-D :-D Nicméně když to vidím a čtu, těší mě že se v tomto pasegmentu TZB vůbec nic nezměnilo a náklady versus přínos jsou stále těžce v nepoměru, o uživatelském komfortu nemluvě....ale samozřejmě každý strůjcem štěstí svého.

Nicméně živě vidím tu konverzaci:

P1: je tady zima!
P2: aplikace mi hlásí že je v obýváku komfortně a vše v pořádku - máš tam 20,125478 st.C, 44% rH, čerpadlo běží na 13% výkonu, ventilátory na 1115 ot/min, sluníčko zapadne v 17:33 hod, kurz dolaru je 22,13 CZK, super, ne?
P1: je mi tady zima, co mám kde zmáčknout ať je mi teplo?
P2: moment, musím se podívat, asi chyba serveru...
P1: kdy už tady bude teplo?
P2: zkusím to restartovat, vydrž...
P1: stálo to milion a je tu pořád zima....
P2: už to běží, tady vidím na vzdálené ploše...ale proč se otevírají garážová vrata?
P1: tak bude teplo?
P2: nevím, možná tam nejde voda....ale hele jakou krásnou světelnou scénu ti můžu v obýváku udělat....
P1: já chci teplo!
P2: a už jsi viděla, že tady z práce můžu doma stáhnout žaluzie v ložnici? božíííí, viď :)
P1: bude to teplo?
P2: možná zatím zatop v krbu, než to tu vyřeším, musím na schůzku se zákazníkem...
P1: .....

Pozn. výše popsaná diskuze je fikce a její podobnost s jakoukoli skutečnou je čistě náhodná :-D
o 01.02.2018, 10:22 | AR
tvl ještě že ta automatizace v průmyslu vůbec nefunguje že :)
o 01.02.2018, 10:26 | radek.613
AR: Automatizace v průmyslu? Se řeší v tomto vlákně v bytech a rodinných domech? Bastlíři s pájkama a skripteři softu jsou průmyslová automatizace? Průmyslová automatizace je zhasnutí třiceti světel přes aplikaci v hladícím telefonu nebo pokus o cyklování zap-vyp podlahového vytápění? :-D :-D :-D Jako sorry, nevím co snídáš a piješ, je teprva půl jedenácté dopoledne.... :)
o 01.02.2018, 10:28 | Pglock
Za cenu tědlech kokotin mám tolik dřeva, že se do smrti budu topit ve vlastním potu a ohřeju se několikrát :D

Kolega si nechal dělat chytrý topení včetně rekuperace.

V létě mu bylo vedro, v zimě zima. 150 všemožnejch setupů, servisů, nervy, nasraná a zmrzlá stará, díra v účtu. No, a teď topí v krbu a druhým rokem tydle úžasný systémy nezapnul se slovy "promrdaný prachy" :D
o 01.02.2018, 11:37 | Mr.Scully
Pokud tam byla někde narážka na mě, tak já už jsem mezitím zjistil, že u mě byl problém s topením v tom, že mi instalatér zkurvil návrh topného systému. Loxone je v tom naprosto nevinně. Bohužel to mám navržený tak, že z čerpadla jde horká voda do radiátorů a pak směšovačem v určitém poměru do podlahovky, což je nesmysl, protože podlahovka běží vždycky a radiátory většinou ne. Takže víceméně musím zapnout jeden dva radiátory, aby mi šla teplá voda i do podlahovky. No debilové to jsou, kteří to takhle vymysleli. Snad ty trubky půjdou nějak přepojit.

Jinak Loxone a chytrá elektroinstalace obecně je bomba, bydlím něco přes měsíc a už si krásně zvykla i žena, která se toho trochu bála. Když jsem viděl u kamaráda, co všechno s tím jde... já to využívám tak na 10% kapacity a stejně jsem naprosto spokojenej. Nikdy bych neměnil. Jen kdyby ty ceny těch komponent šly níž... zatím se do toho bohužel promítá ten vývoj.
o 01.02.2018, 11:54 | Pglock
Do tej doby než ti lehne síť a elektrika to je super.
Případně než se to rozesere...
o 01.02.2018, 14:07 | Mr.Scully
A jakej je rozdíl mezi chytrou a standardní domácností, když lehne síť? Ve standardní si pak asi taky moc nerozsvítíš, nepustíš klimošku nebo nevytáhneš motorkem žaluzie, ne?
o 01.02.2018, 14:09 | AR
radek.613: chápu, tvoje krédo je rejt za každou cenu, to tu všichni asi víme.
Ad téma, co sem to tady tak viděl tak vesměs kdo to má tak má Loxone, Foxtrot a nebo Wago, což jsou profi PLCsystémy, vesměs založeny na průmyslové verzi. A kupodivu ovládání přes hladící tel. je nádstavba. Kdo tady jde vlastní cestou je Milhauzzz a já (ještě někdo jiný?) a pokud sem četl dobře Milhauzzz si s tím docela i pohrál a funguje mu to co chtěl.

Pglock: ehm tak když ti lehne el. tak si můžeš tak max zapálit svíčku a je jedno že máš automatizaci nebo ne. Tyhle profi PLC imho nejsou na internetové síti závislé, dokážou fungovat i tak, jen se k nim nedostaneš z venku.
o 01.02.2018, 14:09 | Pglock
Žaluzky vytáhnu provázkem, zatopim si v kamnech a posvítím si stejně jako ty nečím jiným.

Klimošku? Doma to je k čemu?
o 01.02.2018, 14:20 | Mr.Scully
No tak jestli máš doma žaluzie na provázek, tak to by ti chytrá elektroinstalace stejně nepomohla. Kamna mám kupodivu taky.

Nevím, skutečně mě nenapadá, jakej je rozdíl, jestli ti vypadne elektrika při chytrý elektroinstalaci nebo bez ní?
o 01.02.2018, 16:02 | crestik
Radku, ty tvoje vtipy jsou jak od Soukupa z Barrandova. Nejdřív pokus o nadsázku, pak to zbytečně nafoukne, aby se v tom za chvíli zamotal, utekla myšlenka a nakonec se tomu zasměje jen on sám.
o 01.02.2018, 16:14 | Milhauzz
Jo, me to funguje, jak pise AR. A to hlavne protoze:

- mam releboxy, ktery se neserou
- ovladani svetel je primarne pres vypinace na zdech (bezpotencialni, v releboxu funkce negace stavu)
- ovladani pres picicandy (mobil, tablet a-la dashboard, pravidla) jsou jen jako komfortni system, kterej kdyz zdechne - od upsky, switche, routeru az po prevodniky tak se nic nedeje. Na AV techniku, multimedialni prehravace a podobny mam preci i dalkove ovladace.

Proto kolikrat zasnu, jak to ostatni delaji naopak - primarni ovladani softem. Mozna i proto to mam kolikrat tak "slozity" na premysleni, nez neco dotahnu do konce. A hlavne, nemyslim si, ze mam "chytry barak", jen dela to, co ja chci, kdzy to jde. A kdyz to nepujde, tak se neposeru ...

Napriklad s topenim jsem velmi opatrny, mam ho postaru prostorvym termostatem, i kdyz mereni teplot uz mam ... a premyslim, jestli vubec tohle nekdy udelam pres OpenHAB. Jako v tomhle ma Radek.613 pradu. Na co uzasny hejbatka a grafy ve stylu "datoveho porna", kdyz to netopi :)

Jinymi slovy - chce to nemagorit :)

P.S.: hlavne me neberte doslova
o 01.02.2018, 21:39 | tykeev
taky si dovolím zareagovat na Radkovo snad "nadsázku".

Když mi vypadne elektřina, tak si kupodivu nerozsvítím, to je fakt.

Topení si žije vlastním životem a neměl jsem nikdy potřebu ho více řešit / ladit.
V každé místnosti je teplotní čidlo, takže se vybrané okruhy uzavírají / otevírají dle potřeby.
Pokud svítí slunce a v místnosti je už příliš teplo, žaluzky to zastíní či naopak.

Chápu, že tě "baví" tyhle rejpavý komentáře, ale upřímně myslím, že jsou poplatný tak 5% instalací, kde to navrhují troubové bez rozumu :-)
o 01.02.2018, 21:56 | Tuner#2 | Upraveno: 2018-02-01 21:58:09
Už jsem to psal tady 10.12.2017, 21:39 | Tuner#2 a plně souhlasím s Radkem... Mám kotel za 30tKč, který má svůj vlastní řídící systém s ekvitermem a funguje to naprosto bez problému. O topení vím na jaře kdy ho vypnu a na podzim, kdy ho zapnu.

Mr.Scully: Co to bylo za chytráka, co Tě poradil radiátory k podlahovce? Mě dosnes štve, že jsem nedal podlahovku i do garáže a uniká mě proč u nízkoenergetického domku má někdo potřebu dávat radiátory?!?

Nejkásnější řešení jsou vždy ta jednoduchá to si pamatujte... Platí to v každém odvětví, ale obhajovat to tady asi nemá cenu...
o 01.02.2018, 22:08 | Mr.Scully
Tuner#2 - přišlo mi blbost dát si podlahovku do suterénní garáže, chodby za zádveřím nebo třeba do sportovní místnosti... třeba ve sportovní místnosti si takhle můžu přitopit radiátorem rychle, jen když tam chci jít hrát, jinak se tam topit nemusí a podlahovka má velkou setrvačnost. Ale je dost možný, že jsme oba udělali stejnou chybu. To je fakt běžný mít podlahovku i v neobydleném suterénu nebo v garáži?
o 01.02.2018, 22:23 | cezetko
z těch desítek domů, u jejichž realizace jsme byli jich minimum má v garáži vyhřívanou podlahu. Já jsem to doma s projektantem zamítnul z důvodu obav o pevnost podlahy v garáži. Navíc alespoň v garáži jsem chtěl mít radiátory, na kterých budu moci usušit dětské oblečení od sněhu atd.
o 01.02.2018, 23:06 | Mr.Scully
Já bych to do garáže asi stejně nedal, bál bych se té zátěže a neviděl bych v tom přínos. Radši jsem tam dal kari sítě a pořádně to zalil betonem. V největší zimě bylo u nás v garáži kolik, třeba 5 stupňů? Aspoň ten sníh neroztál během chvíle a neudělal potopu. A ráno jsem stejně lezl do teplého auta. V suterénu domu (chodba atd.) je to už spornější. Radiátor má výhodu tu, že si tam člověk cokoliv usuší a to využíváme. Na druhou stranu tam stejně víceméně topíme pořád, takže výhoda rychlejší "reakce" oproti podlahovce se ztrácí. Nevím no. Ve stavitelství není často jedna pravda, ale milion různých názorů a polopravd. Já jsem za ten rok a čtvrt stavby té své třípodlažní krávy skoro zešedivěl z neustálého rozhodování, co je nebo není lepší. Myslím, že málokdo má představu. Baráky jako je můj se staví asi spíš firmou na klíč.
o 02.02.2018, 07:22 | Tomak
Tuner a Radek. Vy dva evidentně vůbec nevíte o čem mluvíte. V první řadě je potřeba si v praxi inteligent. systém v tomto případě Loxone vyzkoušet a potom něco soudit. Topení jede celý rok naprosto samostatně, mimo zásahy které chce uživatel navíc(přitopit, stáhnout když je oslava atd...), ale to musíte logicky udělat i u klas. topení. O dalších výhodách jako je osvětlení a automatické žaluzie se s Vámi bavit nebudu, protože to nikdy nemůžete pochopit, pokud s tím nežijete.

Názory typu "instalace za mega" jsou naprosto scestné a hovoří pouze o zaškatulkování někam... a něvědomostech toho kdo to říká. Ano systém a kabeláž levná není, ale v celkovém součtu není instalace zase o tolik dražší než klasická. Vždy záleží na stupni automatizaci a vymýšlení si spínaní zásuvek atd.!

Ano, tyto instalace nejsou pro každého, panují různé předsudky o tom jak si celý systém může dělat co chce, že když nejde elektrika, tak se nedostanu do baráku atd... Prostě totálně nemyslné názory lidí, kteří této problematice nerozumí a neví o čem je řeč. Pokud má někdo podobné názory, ať si je nechá pro sebe a neplácá takové nesmysly do světa.

Ano v jednoduchosti je síla o tom se nedá polemizovat, ale pokud by lidstvo mělo jenom typy lidí jako jste vy dva, tak jsme pořád na stromě s rukama plných banánů :-)





o 02.02.2018, 07:41 | DaveX
Tuner#2: Píše tady, že máš kotel za 30 000 Kč. Já plyn nechtěl, tak budu mít čerpadlo.

Kolik Tě stálo vše okolo? Přípojka, akumulační nádrž apod.? Mě to už na plyn vycházelo docela dost. I vzhledem k přípojce.
o 02.02.2018, 09:52 | radek.613
Tomak: "Ano systém a kabeláž levná není, ale v celkovém součtu není instalace zase o tolik dražší než klasická. Vždy záleží na stupni automatizaci a vymýšlení si spínaní zásuvek atd.!"

A teď tu o šípkové Růžence, juuuu, tu miluju :)

Případně se vrať na začátek tohohle vlákna kde chlapi píšou cifry, na co je to přišlo a za které se postavit skoro celá hrubá stavba, místo elektriky.....

P.S. vím o čem mluvím, a s pobavením sleduji éru "chytrých domů" skoro 20 let, a to v rámci zaměstnání, pamatuji první nesmělé krůčky výrobců TZB s aplikací EIB sběrnic budov, atd...a i v roce 2018 svůj názor neměním, protože pro "civilní" sektor nevidím pražádnou rentabilitu, natož výhodnost nebo nedejbože úsporu a efektivitu obhajitelnou v poměru k investici, provozu, užitku a hlavně žití v předrátovaném a přeelektrifikovaném domě, ať již na bázi Loxone, nebo čehokoli jiného. Ano, když budu mít na horách penzion o 50 místnostech, trivalentní zdroj tepla, potřebu autodbavovat v něm hosty na dálku protože tam díky počasí třeba nejde dojet, ideálně si tam třeba spáchám i sekundární zdroj energie, atd, může v objemu a účelu nastat stav, kdy se osazení "painteligence" v nákladech na provoz a obslužnost projeví neříkám s nějakou megavýhodou, ale relativně účelně vůči nákladům. Nebo třeba když budu mít obchodní centrum o X tisících m2 prodejní plochy, třiceti nájemních buňkách s rozdílným provozem a potřebami a jednoho chudáka "house-technika" co ten barák potřebuje v reálném čase obsloužit a ovládnout, určitě to též použiju (mé pracovní zaměření). Ale cpát si tyhle věci do rodinného baráku nebo snad dokonce bytu, kde vlastně ani nemám pořádně co ovládat (ano, známe notorické reklamní věci - žaluzie, topení, světla, sem tam televize... to jsou opravdu taaaak důležité a majoritní věci v RD, že je třeba na ně nasadit PLC a inteligenci :-D :-D :-D) mi prostě přijde jako neklamné znamení překonzumní doby, kdy lidi hloupnou aby za ně všechno dělala rádobytechnika. Je to podobné jako u dnešních aut, domácích spotřebičů atd - míra automatizace, asistentovatosti a berličkovosti už překročila nějakou všeobecně rozumnou mez, z lidí se stávají "květáky" a všechno jde do řiti...a nějaké kecy typu "tak jsme doteď na stromech s banánama" jsou v tomhle kontextu zcela mimo místu.

Vždycky se mi vybaví ten animák..už taky pár let starý, ale zřejmě "meziřádky" dosti progresivní... WALL-E....jak na té lodi jsou z lidí rosolovité "gumy" neschopné ani zvednutí ruky - naprosto zbytečné existence, co už ani neumí chodit a jediné "vypracované" svaly mají na dvou prstech od ovládání touchpadu na křesle....pak tam jeden z toho lítacího křesla vypadne či co..nejen že ho musí přijet zvednout asistenční služba :-D :-D :-D....ale přeruší se mu vjem "debility a všeho jen úžasného" kterým je do té doby krmen v izolaci té židle...a následuje "konfrontace" s reálným světem.... a myslím že současná společnost má k tomuhle úžasně nakročeno a jsem rád že se toho snad nedožiju...
o 02.02.2018, 10:33 | Mr.Scully
To jsem teda nevěděl, že u chytrých elektroinstalací jde o nějakou rentabilitu, výhodnost, úsporu a efektivitu. Já to mám pro zjednodušení života a proto, že mě to chytlo a baví mě to.

To jste takhle argumentovali i v době, kdy se třeba začaly dělat servomotorky nebo brány na ovládání atd.? Běháte v třípodlažním domě a taháte každý večer a ráno žaluzie provázkama? Přijedete v mínus pěti domů a jdete si ručně otevřít vrata na pozemek a do garáže? Když potřebujete v celém domě lehce zvýšit teplotu, tak obejdete patnáct radiátorů a u každého o čtyři milimetry posunete hlavici?

Mně ta argumentace přijde úplně zcestná. O nějaké návratnosti se tady přece nikde nemluví. Samozřejmě že to jsou prachy navíc a nejsou malý. Ale ten užitek je z toho snad naprosto očividný. A pak je na každém, jestli se to dle jeho svědomí "vyplatí". Ne ve smyslu financí, ale ve smyslu komfortu.
o 02.02.2018, 11:12 | CervinVega
Scully - mrkni do projektu, jestli to vedení k rekuperaci má být opravdu v těchto flexi rourách, mají totiž podstatně horší parametry proudění, když pominu jak to vypadá...
pro firmu je s tím sice snazší práce, ale pro tebe nižší efekt výkon/vyšší spotřeba, můžou se roztrhnout/odlepit napojení a pod...
o 02.02.2018, 11:27 | CervinVega
Ad topení a PC:
Běžný plyn kotel má možnost prostorového termostatu, většinou i bezdrátového, takže jej mohu dát kamkoliv mi vyhovuje. Umí regulovat teplotu hodinově, podle dní, odjezd pryč, zvlášť teplotu topné a užitkové vody, nastavení je otázkou několika kliků na displeji. Propojení s GSM nabízí zas další úroveň variability.

Zvýšení teploty v domě se proto neodehrává točením hlavic, ale prostým zvýšením teploty vody na displeji, hlavice mám nastaveny podle požadované teploty v konkrétní místnosti, pokud přijdu (=chci být dlouho) do nepoužívaného pokoje, prostě otočím hlavicí na vyšší hodnotu...

Na vytažení rolet mám jeden DO, který vytáhne všechny najednou, příp. každou zvlášť... pokud chci jen 2, musím přepínat, ale s tím se dá žít :-)

Jako umím si představit inteligentní dům, ale při současných cenách dostupných a uživatelsky přístupných řešeních mi to nedává smysl.
o 02.02.2018, 15:04 | Tomak
radek.613: To že asi rozumíš vytápění a regulaci o tom dle tvých příspěvků asi nemusíme pochybovat.
Nicméně tvé představy o inteligenci v RD jsou zkreslené a dle toho co píšeš, nemáš tušení o čem je tady řeč. Nejedná se o to, že nestáváš z křesla od TV, aby jsi si rozsvítil světlo(i když můžeš :-). Ale o to, že ten systém ti dává komfort v tom, že když jdeš v noci na WC, tak ti světlo na chodbě svítí pouze na 20%, aby jsi věděl že se k tobě chce někdo vloupat, aby když přijedeš vymrzlý z hor, tak si topení prostě pustíš na dálku dřív něž si doma, aby se ti v létě nepřehřívala sluníčkem místnosti když nejsi doma...atd, mám pokračovat?
Pokud si nechceš připustit reálné pozitiva, nikdy si tento systém nepořídíš. Ale plácat do světa takové fámy je prostě hloupost. Ano negativa samozřejmě také jsou, ale o nich každý ví a do toho s tím jde. A pokud chceš srovnávat Loxone s automatizací v průmyslu, tak jsi mimo úplně. Jediná sběrnice, která v tom systému je, tak je mezi Etensiony a dalšímy prvky, které jsou napojené na Miserver a 1-Wire.. Většina věcí je ovládaná relátkama, stejně jako můžeš mít relé na ovládání světel z více míst. 0-10V potom na další věci. Systém odladíš během půl roku po nastěhování a o ničem nevíš.
A pokud o tom chce někdo diskutovat, ať se k nám klidně staví a můžu každému předvést jak systém funguje a jak to nestojí X víc něž klasika.

Předesílám že nejsem prodejce Loxone :-) Ale pohybuju se na stavbách hodně dlouho a vzhledem k tomu že mám firmu na osvětlení, tak implementace do jejich systému je naprosto v pohodě.
o 02.02.2018, 15:48 | AR
A proč je zde potřeba pořád srovnávat náklady s návratností? Když půjdeme do extrému, proč se dělají auta s klimoškou, el. oknama, automatickýma světlama, když přeci na vše stačí švihadla a čudlíky? Ano někdo se spokojí s autem co nemá nic a jeho život bude naplněn a pak tu sou další co prostě připaltí a tyhle pičovinky si prostě vemou k tomu.

Super, bezdrátový termostat co si můžu stěhovat dle potřeby. Pokud to někomu stačí, proč ne. Na druhou stranu sou tu lidi co mají rádi technický pičovinky, a tak místo jednoho přenosného termostau, nechaj po baráku rozházet čidla a ten kotel se reguluje "sám". Ano stojí je to více, ale prostě to chcou.

A už vidím jak automatizace co řídí určité rutiny z lidí udělá "bečky" na vozíku. Mě třeba příjde fajn když odejdu tak že mě systém řekne že se zapomněl zavřít okno, zhasnout světlo apod. A nebo se postará aby v domě bylo příjemné klima když se do něj po celém dnu pryč vrátím.
o 02.02.2018, 20:58 | Tuner#2
Tomak: Nějaký čas jsem před lety čuchnul ke control4 (dělali jsme to hlavně kvůli A/V technice), ale i kompletní domy. Takže tak nějak vím o čem mluvím a jak píše Cervin Vega, naprogramovat jde topení i bez toho, na žaluzie můžu mít ovladač a světla v zimě v 17hod. rozsvítím a zhasnu když jdu spát. Je to samo o velikosti domu, ale pro běžnou rodinu stačí 120 - 150m2 a tam si myslím nějaký inteligentní dům nemá šanci obstát ani náhodou...

DaveX: Přípojka něco kolem 30ti, za půlku to odkoupí RWE do svého vlastnictví. Jinak komplet topení i s kotlem a kompletní podlahovkou Rehau včetně systémovky/rozvaděče/hadic něco kolem 150tKč.

Jinak cena topení za pomalu mega tady a nebo v jiném tématu padla, za to jsem měl komplet hrubou stavbu...

Mr.Scully: Chodím na fórum o garážích a ve světě cpou hadice do podlahy i garáží a bez problému. Ale já garáž mám na relax a chodím tam dělat, proto mě to dnes zpětně mrzí a je to jediná věc co bych udělal jinak.
o 03.02.2018, 07:43 | DaveX
Tuner#2: No já když si to vezmu, tak podlahovka cca 130 000 Kč + tepelné čerpadlo cca 260 000 Kč. To je dost velký rozdíl :)

Podlahovku chci teda multibeton, který je poměrně drahý, ale zaujalo mě to.
o 03.02.2018, 08:18 | cezetko | Upraveno: 2018-02-03 08:24:12
Tuner#2: tak jestli jsi čuchnul k C4, tak chápu tvůj postoj.

Věřte tomu, že jsou systémy, které se vyznačují spolehlivostí i efektivností. Na druhou stranu musím uznat, že radek i Tuner ve svém mají pravdu.

Já už se dávno ve své profesi nesnažím nacpat řídící systém všude. V obyčejných domech (promiňte mi to škatulkování), opravdu nemají extra smysl. Jsou drahé, přínos není nějak extra velký, domy mají reálně málo technologií. Zde je to opravdu spíše postoj majitele, jak se chce prezentovat. Je to taková drahá kabelka, kterou se může pochlubit.

Pak jsou domy, které pro svůj luxus, velikost a další parametry mají složité technologie, které je nutné, či minimálně vhodné, vzájemně propojit a regulovat vzájemně. Zde jsou potřeby na sofistikované měření a regulace. Tyto části zasahují i mimo technické zázemí stavby do obytných místností pro potřeby čidel, ovladačů. V tuto chvíli už je relativně malý krok i investice k řízení celého domu.

O návratnosti těchto systémů nemůže být bez dalšího rozšíření ani řeč. Tedy tak prozatím mluví zkušenost. Stejnou zkušenost máme bohužel i se "sofistikovanějšími" řešeními například od Siemens atd.
Nabízí se další možnost rozšíření, které už je opravdu potřeba zvážit na konkrétní stavby. Jedná se o matematický model pro konkrétní stavbu, který určí nejen aktuální energetické požadavky, ale i reálné potřeby v čase. Lze pak předvídat budoucí potřeby a tuto predikci použít jak pro akumulaci, tak pro případný nákup energie v době, kdy je levná. V dnešní době již existuje možnost, jak nakupovat energii online ve velmi krátkých usecích. Touto cestou se dá extrémně ušetřit. Bohužel toto zdaleka neplatí pro každou stavbu.

o 03.02.2018, 08:48 | Tuner#2
DaveX: To je přesně důvod proč se TČ nikdy nakladove nevrátí.

Cezetko: Tak třeba Loxone bylo v té době na A/V mnohem kostbatejsi. Jinak s tím co píšeš se dá souhlasit. Jsou stavby u kterých to smysl má, ale jejich majitelé nechodí na AHC :-)
o 03.02.2018, 09:35 | Mr.Scully
Jak poznám, jestli Loxone u mě má nebo nemá smysl? Mě to baví a návratnost mě absolutně nezajímá (ani o ní nemůže být řeč), ale dům mám velký, tak nevím, jestli jsem se kvalifikoval :-D Je to přesně o tom, co psal AR. Určitě nemusíme nutně v autě mít klimošku, bixenony nebo výhřev zadku, ale stejně si to kupujeme. Návratnost kupodivu nula :-D, ale pro vlastní pohodlí ty peníze do té výbavy dáme. Není náhodou tohle to samé?

V podstatě všechny ty věci (alarm, kamery, TČ, kotel, vzduchotechnika) mají i tak vzdálené ovládání (a dá se tím chytrá elektroinstalace částečně nahradit), ale mně přijde super, že je to všechno v jedné aplikaci + možnost si tu aplikaci jakkoliv přizpůsobit. Mám třeba v mobilu nově čudlík "přijíždím domů", kterej otevře plotovou bránu, otevře garáž, rozsvítí v garáži před domem, vypne alarm...", naprogramování bylo otázkou dvou minut. Zbytečnost? Pro někoho jo. Pro mě je to fajn zpestření a zjednodušení života. Nebo jsem na jednom místě v domě zapomněl přivést kabely pro vypínač na světlo. No a co, tak tam na zeď přilepím WiFi vypínač a je za pět minut vyřešeno. Bez jakéhokoliv kopání ve zdi či tahání kabelů. Mně se to líbí. A to riziko celého systému je vlastně jediné - porucha miniserveru. Až k ní jednou za x let dojde, tak holt dvě hodiny nebudou fungovat světla, toť vše. Firma garantuje, že má náhradní server vždy skladem a okamžitě k výměně.
o 03.02.2018, 10:35 | Pglock
Jojo, za 10 let ten server budou mít určitě taky skladem a okamžitě k výměně. Určitě jo.

Jak píše Cezetko - u normálního domu to je z logiky věci nesmysl a vyházený peníze. Protože na zajištění tepelnýho komfortu stačí obyčejná regulace prostorovým termostatem. Vzhledem k tomu, jak jsou dnešní kotle "chytrý", tak to funguje dost dobře.

Pokud někdo staví extra dům, kde se pak řeší každá koruna na provozní náklady a má to milion číčovinek, tak má smysl vytápění a klimatizování s matematickým modelem.
o 03.02.2018, 10:50 | DaveX
Tuner#2: Na kolik °C máš dimenzovanou podlahovku?
o 03.02.2018, 11:52 | Mr.Scully
Mně ta debata přijde vyloženě akademická. Vyhozený peníze jsou přece i nová kabelka (stačila by igelitka), auto (máme MHD a kolo), barák (v bytě se dá taky bydlet), zmrzlina (zbytečně se tloustne) nebo domácí zvíře. Tak nějak podobně mi ta logika některých lidí přijde. Proč řeší náklady na chytrou elektroinstalaci ti, kteří si ji stejně nekoupí? Tahle diskuse vůbec nemá být na téma nákladů, protože to je osobní rozhodnutí každého stavebníka. Ta diskuse měla být na téma "přinese to plusy nebo mínusy". A já vidím jen ty nesporné plusy. Třeba za deset let uvidím mínus, až dodavatel zkrachuje nebo až bude nový server nekompatibilní s tím starým, ale to zjistím až za deset let (a přinejhorším se to propojí napevno nebo s využitím jiné technologie). Za tu dobu ani nevím, jestli budu pořád bydlet ve stejném domě.
o 03.02.2018, 11:54 | Tuner#2
DaveX: Teď nevím co myslíš? Na jakou teplotu venku byla pocitana? To bych musel vecer mrknout do projektu topení.
o 03.02.2018, 12:46 | DaveX
Tuner#2: Spíš myslím vstupní teplotu do podlahovky. Já asi budu volit totiž tu nejchladnější variantu, 35°C. Prý to je nejlepší, nevím. Zjišťuji jen, jak to tak mívají ostatní.
o 03.02.2018, 13:17 | AR
A super jak to tady všichni odpůrci točí jen k řízení kotle :D jako by neexistovaly jiné způsoby vytápění. To je už jako téma zema vs drahoš, je tady se jen řeší cena a kotel který to přeci nepotřebuje :D
o 03.02.2018, 13:21 | AR
Mr.Scully: to co zmiňuješ sou právě ty vychytávky co pak dělají užívání domova příjemnějším :D obecně se dá to co popisuješ řešit i tak že pomocí gps systém pozná že seš v radiusu a ty akce spustí :)

jinak třeba venkovní žaluzie. Je super že zarytí odpůrci je budou tahat šňůrkama, ale když jde el. pohon, napojí se to na pravidla, tak jde automaticky řešit jejich ochranu v případě větru, meteostanice zjistí rychlejší vítr, šup rolety nahoru aby nehrozilo poškození, ale ovšem dá se to řešit tak že holt zmizím z práce/návštěvy/výletu ty žaluzky vytáhnout :D a nebo je nechám rozmlátit :D
o 03.02.2018, 15:20 | cezetko | Upraveno: 2018-02-03 15:21:59
DaveX: mě ses sice neptal, ale odpovím také. Mám dřevěné masivní podlahy, max teplota na styčné ploše je povolená na 30stupňů. Provozně musím do podlahy pouštět 23stupňů, jinak se mi dům přehřívá.
Co se týče spotřeby plynu, tak je to čím dál tím lepší, přestože se toho moc výrazně v průběhu provozu nemění. Ale nevýhodu to má, že vyhřívané podlahy pocitově příliš neohřeji.


Jinak k těm žaluziím, co tu řešíte. Není tak časté, že by se rozmlátili, ale určitě je velmi efektivní je využívat jako regulační prvek v obou ročních obdobích, ale zejména v létě proti přehřívání.
o 03.02.2018, 16:00 | AR
cezetko: to vyprávěj těm žaluziím co jsou na te kancl budově kam občas zajdu :D Neměli tam dořešené řízení (celý barák se ještě postupně dodělává) a na žaluzky byl override pro ruční ovládání. zustaly dole když byly teď nedávno ty vichry, no pár se jich urvalo z vodících lanek :D
o 03.02.2018, 17:36 | DaveX
cezetko: jakou máš podlahovku? Myslím, značku.
o 03.02.2018, 17:57 | Mr.Scully
AR - to teda nevím, jestli Loxone umí navázat nějakou akci třeba na GPS souřadnici mobilu, ale kdoví, jsem teprve na začátku objevování.

DaveX - pouštím do podlahovky kolem 30 stupňů (na vstupu, takže reálně tam jde samozřejmě míň). Minimum asi 28 stupňů (jinak se barák dostatečně nevyhřeje, žena je zimomřivá), max. jsem měl asi 32. Bydlím teprve měsíc, ale zjistil jsem, že kolem 30 je to tak akorát.
o 03.02.2018, 19:17 | AR
Mr.Scully: loxone nevim, do toho nedělám ;) ale mohlo by. Já to bral obecně, že se dá vymyslet i pravidlo co tě bude trackovat :)
o 03.02.2018, 21:04 | Tuner#2 | Upraveno: 2018-02-03 21:05:50
DaveX: 35°C do podlahy jsem pouštěl jen při testu a sušení betonu při stavbě. Teď je venku 0,5°C a hlásí mě to teplotu na vstupu 28°C. Přes třicet to jde opravdu málokdy a jen ve velkých mrazech jinak se to bohatě drží do 30ti.

cezetko: Ty máš podlahovku a na tom největší izolant dřevo? A ještě ke všemu máš na vstupu 23°C??? To je nějaký hodně divný...

Zbytek diskuze asi opravdu nemá cenu řešit, je jasné, že ten co do toho vykrvácel to hanit nebude ;)
o 03.02.2018, 22:26 | AR
vykrvácel :) omg
o 04.02.2018, 00:18 | Mr.Scully
Chytrá elektroinstalace byla 5% z ceny baráku, to mě třeba okna stály víc.
o 04.02.2018, 08:47 | cezetko | Upraveno: 2018-02-04 08:52:05
Tuner#2: jsem trololo, nevím, proč jsem si to myslel, asi někdy z léta. Teď jsem se byl podívat na budíček a je tam cca 28stupňů... Sry za mystifikaci :)
o 04.02.2018, 09:46 | Tuner#2 | Upraveno: 2018-02-04 09:47:22
AR: Kazdy tomu říká jinak, ale postaveno bez zadlužení do konce života (někdo tomu říká hypotéka) to asi nebylo? Ale každého volba, já za cenu topení co se tady psalo měl celou hrubou stavbu.

Cezetko: Jo tak to už sedí ;-)
o 04.02.2018, 10:45 | DaveX
Mr.Scully: Jakou značku podlahovky máš?
o 04.02.2018, 10:53 | Mr.Scully
Mám nakonec Kermi. Poptal jsem tři firmy a tři různé značky, vycházelo to nějak jako Rehau 300k, Kermi 270k, Getasystem 180k, ale Getasystem měl asi dvouřádkovou nabídku a odmítli ji rozepsat, takže jsem netušil, co je v ceně a co není, takže jsem šel cestou Kermi. Ale obecně myslím, že na trubkách není co zkurvit, ještě jsem neslyšel o případu, že by to někomu prasklo kvůli vadě materiálu. A to jsem slyšel o lidech, co mají podlahový topení tahaný zahradníma hadicema :-D Ber Rehau, to je klasika.
o 04.02.2018, 11:42 | DaveX
Mohli byste mi kluci poslat třeba kalkulace, jestli to není tajné? Mrknul bych jen tak okrajově. Budu řešit za cca 2 týdny. Zatím mám nabídku jen na multibeton, což je poměrně drahá sranda.

Díky.
o 04.02.2018, 13:30 | Tuner#2
Co jsem tak v rychlosti nabídnul, tak multibeton používá obyč hadice s ALU vlozkou, která má tvořit kyslíkovou bariéru, protože používají nekvalitní plast. Rehau je kompletně celoplastova.
o 14.02.2018, 08:10 | KaZaN
Pomalu začínám snovat loxonní plán. Poraďte prosím, čím a odkud jste nahrazovali extensiony a čidla. Nejsem žádnej žiďák, ale některý cifry jsou trošku moc exkluzivní...
o 14.02.2018, 20:18 | Tomak
KaZaN: Teplotní čidla používáme tyto: [ Link ]

Hydrostat: [ Link ]

Co myslíš tím "nahradit" extension...?
o 14.02.2018, 21:20 | KaZaN | Upraveno: 2018-02-14 22:40:51
Tomak: no treba jsem videl tuším DMX co nebylo od Loxone a extension pro řízení hlavic podlahovky taky nevypadalo, že je od Loxone.
Dik za tipy, jdu to vocihnout.
Tomak a co nějaký CO2 ? O:-)
o 15.02.2018, 14:04 | Tomak
Pokud budeš mít nějaký extension a nechceš to rozjet jen na minserveru, tak hlavice můžeš řídit 0-10V, jestli je nebudeš mít obsazený něčím jiným...navíc miniserver má 0-10V taky. CO2 nevím :-)
o 15.02.2018, 19:28 | KaZaN
Tomak no na jen miniserveru to u mne opravdu nehrozí, vypadá to spíš na loxomamuta ala Tykeev nebo Mr.Scully ;-) a hlavně proto hledám kde trošku ušetřit, aby mi to vůbec prošlo rozpočtem :-D

Ještě mne napadá jak jste kdo řešili kamery a dveřní kecafon spolu s Loxone.

A jak čidla oken dveří, určitě se dají pořídit výplně s přípravou nebo?
o 15.02.2018, 20:38 | tykeev
to KaZaN:
Já dostal doporučení na produkty od firmy 2N, konkrétně Helios IP. To je komunikátor vzhledově velmi podobný s Loxone dveřníkem a má i o něco lepší kameru. Ale vzhledem k tomu, že po aktualizaci fw Heliosu a po aktualizaci Loxone na 9.0 ta vzájemná kompatibilita nějak hapruje (obraz a zvuk nejsem schopen dostat do Loxone), tak si trochu drbu hlavu, že jsem si nepřiplatil za ten Loxone dveřník (který je sice drahej, ale prostě to funguje přesně, jak má).

Nicméně to aktuálně řeším s technickou podporou 2N, jelikož mám obavu, že chyba je spíše na straně 2N produktu.

Kamery aktuálně řeším a mám vybrané UBIQUITI NVR a jejich kamery, jsou hodně super a cenově velmi rozumný.

Co se týče čidel dveří a oken, zadal jsem to jako požadavek oknařům i truhlářům při montáži, takže byli připraveni = všechny vnitřní i vnější dveře/okna jsou na magnetické čidlo a propojené s EZS a Loxone.
o 15.02.2018, 20:39 | Mr.Scully
Kamery - mám Hikvision, pohoda, s Loxone to jakžtakž spolupracuje, ale žádná HiFi to není. Na kamery mám vlastní aplikaci.

Interkom - od Loxone stojí 30k, takže nesmysl. Nakonec jsem vzal Doorbird za 15k, ale integrace s Loxone stejně nic moc a navíc moc dobře nekomunikuje s Androidem. Vysral bych se na to a vzal nějaký za sedmičku, který bude mít dobrou aplikaci pro mobil.
o 15.02.2018, 20:54 | KaZaN
Dik kluci. Tykeev s UBNT kamerama jsi mnendocela překvapil, to je to jediny co od nich nepouzivam, nepřijde mi to za ty prachy zrovna dobra volba, ale je fakt, ze jsem je pouzil tak 4 roky zpátky, tak se treba zlepsili.

Ten Interkom mi trošku vrta no, je to darda. Ale to je jak s tim music serverem no...
o 15.02.2018, 20:59 | tykeev
to KaZaN:
kamarád si právě tu sadu NVR a kamer od UBNT koupil a doslova si chrochtá blahem, jak je to úžasně intuitivní, funkční a kvalitní. Cena podle mě rozumná.

Interkom pro mě bylo velké dilema a opravdu si teď drbu hlavu, že jsem se neplácnul přes kapsu a nekoupil ten origo Loxone.
o 22.02.2018, 00:17 | KaZaN | Upraveno: 2018-02-22 00:20:34
Tomak a ten Railduino modul od Sedláčka jsi nezkoušel?

Obecně máte někdo nasazený přístupový systém se servozámkem dveří? Používáte čip nebo otisk?

Jak řešíte s Loxone místnosti s více žaluziema, kde typicky nevytahujete všechny najednou?

Jak řešíte žaluzii/roletu u francouzskýho okna do zahrady? Prostě si nejdřív vytáhnete roletu a až pak jdete ven a nebo po otevření čidlo pošle pošle roletu samo nahoru?

Jaký svorky používáte v rozvaděči?

Jaký jste kdo použil žaluzie/rolety?

Řeším i integraci rekuperace, určitě nechci pouhé on/off, když už se do toho drátenictví pouštím, chtěl bych automatizovat co nejchytřejc. Počítám, že tím pádem musím volit rekuperaci, co umí být řízená nadřazeným systémem? Máte někdo?

Intercom a Music Server alternativy stále bolestná část systému :( :-D :-D :-D

Mr. Scully co si mám představit pod jakž takž spolupracující integrací kamerového systému? :-D
o 22.02.2018, 01:20 | Mr.Scully
Servozámek vstupních dveří mám - ale na prezentaci čtečky otisků se to nepovedlo napoprvý, tak jsem si to nevzal (dodělat to s baterkou a na wifi lze kdykoliv). Servozámek má každopádně výhodu, že se otevírá vzdáleně a navíc je samozamykací, takže v podstatě největší úsilí musím udělat jednou denně při návratu domů a to je odemknutí tlačítkem v mobilní aplikaci.

Víc žaluzií - mám nejvíc místnost se třema žaluziema, takže na Tree tlačítku, kde vlastně můžu rozumně použít jen levnou a pravou stranu, jsem si to rozdělil tak, že jedno tlačítko holt vytáhne dvoje žaluzie. Nenarazil jsem zatím na případ, že bych chtěl vytáhnout jen první, jen druhou nebo jen třetí žaluzii.

Francouzské okno - zatím jsem nezkoušel, ale spíš to asi budu mít tak, že vytáhnu žaluzii tlačítkem a teprve pak půjdu ven. Varianta s čidlem mi přijde moc zdlouhavá (otevřít dveře a pak čekat na místě dvacet sekund, než se to vytáhne...)

Žaluzie jsem použil Zetta 90, v té velké ploše to byla asi jediná rozumná varianta. Rolety jsem vyloučil hned, nechci mít absolutní tmu nebo světlo, používám je různě pootočený :)

Rekuperaci mám Nilan a ovládat Loxonem jde. Ale spíš to jako načte nějaký hodnoty a nastavíš si třeba zvýšený odtah na nějaké tlačítko nebo samozřejmě teplotu a chlazení/topení. Jinak u rekuperace nic extra není třeba nastavovat.

Ten kamerový systém... jde o to, že zatímco dřív to chodilo bezproblémově, tak Loxone to prý úmyslně nějak osekal v poslední verzi aplikace... výsledek je, že to nejde do fullscreenu a posílá to jen jeden snímek za sekundu, což je dost málo teda :-D Nevím proč. Loxone sám o sobě je schopný skoro všeho a oni občas něco nenápadně osekávají nebo neumožňují. Třeba si připravují půdu pro vlastní řešení.
o 22.02.2018, 02:09 | KaZaN
Mr. Scully díky, zrovna u Tebe už většinu o tom jak to máš Ty vím. Spíš si říkám, jestli bych se u tebe někdy nestavil to omrknout naživo ;-)

Rekuperace přesně o tohle mi jde, aby se dalo jí trošku poroučet, typicky při použití koupelny atd.

Kamerový systém, chápu teda správně že v Loxone aplikaci máš pod nějakou tou psycho obr dlaždicí možnost koukat na jednotlivý kamery? Akorát teď zmrvili ten fullscreen a degradovali kvalitu/framerate? Nikd ejsem to totiž zatím neviděl v praxi, jen toho jejich intercom vrátnýho.. Jinak s tím tichým omezováním 3rd party mne dost otrávili, poslední dobou jsem narazil už na víc omezení, přijde mi to jako zrada u firmy co se kasá otevřeností :-/

Ad žaluzie, no stejně musíš ošéfovat čidlem, aby se Ti nezatáhla, když máš to fr okno otevřený, takže jsme is logicky říkal, že by se to mohlo rovnou i při otevření vytahovat, idkyž máš pravdu, žeprimárně tam stát a čekat je blbost...spíš jako, že se nemusíš vracet k vypínači, když se vrhneš ke oknu co je zatažený :)
U žaluzií s Loxone teda lepší tahat napájecí kabely k rozvaděči separátně a mít tupý žaluzie než mít chytrý žaluzie co umí nadřazený ovládání na jednom napájecím okruhu?

Nevím jestli jsi mi už říkal, ale jaký máš ty vchodovky? A servo jsi kupoval zvlast a nebo to byl system ke dverim primo? A mas kliku z obou stran nebo z jedny mas kouli? A ty teda nemas zadnej pristupak fyzickej, odemykas mobilem appkou?

S NFC jste někdo nezkoušeli něco integrovat?
o 22.02.2018, 07:11 | tykeev
to KaZaN:
zkusím ti odpovědět postupně:

- místnost s více žaluziema = Loxone jde používat v automatickém režimu. Tzn. ty do configu zadáš pro každé okno informace o tom, na jakou stranu přesně míří, v jaké jsi nadmořské výšce atd... a systém si sám řídí, kdy žaluzku zatáhne/vytáhne/naklopí tak, aby šlo do místnosti světlo, ale ne přímé slunce. Možností detailní konfigurace je tam dost. Případně samozřejmě můžeš nastavit jednotlivé úkoly automatiky, kdy a co se má samo pravidelně provést.

- u každého okna je samozřejmě čidlo, takže po otevření se žaluzie sama vytáhne nahoru. U oken mám vždy 2 čidla (jedno pro ventilaci a druhé pro plné otevření, takže systém pozná, co jsem provedl a podle toho jedná)

- žaluzie mám Lomax Z90

- co se týče rekuperace, tak mám nastavený Loxone tak, aby při rozsvícení v koupelnách/WC automaticky vyslal impuls pro spuštění rekuperace na plný výkon po dobu 5 minut (dobu si nastavuju přímo v čerpadlu a Loxone jen vyšle impulz).

- NFC funguje v pohodě, mám Samsung S7 a funguje to naprosto v pohodě. Loxone má NFC podporu přímo v sobě. Ideální použití třeba samolepka v autě => přiložíš mobil a otevřou se ti garážová vrata apod.
o 22.02.2018, 08:24 | Mr.Scully
tykeev - jak přesně funguje to poslední, to mě zajímá. To jako jsou nějaký NFC štítky přímo od Loxone, který se naprogramujou a spárujou s mobilem? To bych si do auta dal taky :-)
o 22.02.2018, 08:28 | tykeev
to Mr.Scully: ne, univerzální NFC štítky. Koupil jsem si sadu asi 8 samolepek (přímo Samsung, ale vyrábí to xxx firem) a v Loxone aplikaci vlezeš do nastavení, klikneš tam na volbu naprogramovat štítek, pak jakoby "makro" zadáš co to má udělat a štítek přiložíš. Ono to na něj zapíše danou úlohu a pak kdykoli přiložíš mobil k tomu štítku, tak to danou úlohu provede.

Můžeš to mít třeba přilepený zespodu na stole v obýváku, jen přiložíš mobil a zhasne to světla. Nebo to mít nalepené na rámu okna a když přiložíš mobil, tak to vytáhne žaluzky. Budu si to dávat i na rám vchodové branky, takže po přiložení mi to branku otevře. Využití je sposuta.
o 22.02.2018, 08:33 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-02-22 08:37:00
Blbej dotaz, kam se štítek přiloží - jako k mobilu nebo k miniserveru? :-) NFC jsem použil asi třikrát v životě, tak mám jen matné ponětí, jak funguje :-D
o 22.02.2018, 08:39 | tykeev
to Mr.Scully:

1) musíš mít mobil, který podporuje NFC štítky
2) pustíš Loxone aplikaci v mobilu a vlezeš do nastavení, kde si vybereš volbu "uložit příkaz"
3) pak dle instrukcí provedeš ten příkaz a až ti to řekne, tak přiložíš ten NFC štítek k mobilu a ono to ten příkaz zapíše do štítku.
4) štítek si nalepíš kam chceš dle libosti a kdykoli pak mobil příložíš, tak to ten příkaz provede
o 22.02.2018, 08:42 | tykeev
foto

foto k příspěvku  od tykeev

o 22.02.2018, 09:10 | KaZaN | Upraveno: 2018-02-22 09:14:49
Ha, ted jste mi připomněli, že budu řešit ochranu kolize brány a branky, protože se brána bude otvírat posuvem přes branku, takže by branka v případě, že by byla otevřená, měla bouračku :D. Napadá mne řešení mít na brance čidlo ala dveřní čidlo, že je zavřená a v opačným případě blokovat příkaz k otevření brány.

Jinak to využívání NFC štítků je šikovný. NFC je i alternativa pro odemykání baráku místo čipu bo otisku.

Tykeev mas teda v okne dve cidla jo, jedno hlídá otevreni na ventilacku a nevytahne zaluzky, druhy na otevření a vytahuje. A u těch žaluzií, prostě je koupím bez jakyhokoliv ovládání a roubuju rovnou do Loxone? A to zadratovani mate jak?
Jinak tomu, ze zaluzky můžou byt automatizované rozumim, mne spis zajima jak jste rozvrhli manualni override, kdyz proste to chces náhle dle potreby udelat po svym. Jasně jde to z tabletu/mobilu, ale jak mate tlacitka na vypinacich? Porad vidim scenar ze většinou muzu chtit vytáhnout vsechmy zaluzky v hlavni mistnosti, ale stejne tak si muzu chtit vytahnout jen urcity okno nebo dve a urcite kvůli tomu nebudu chtit strachat v mobilu. Doma mam mobil spis v nabijecim doku nez věčně v hnátě.

Tykeev takze Tvuj Stiebel je propojenej přes rozhrani k Loxone kde mu virtualne umis ovladat klicovy funkce jo? Jakym rozhraním to je napojený?
o 22.02.2018, 10:04 | tykeev
to KaZaN:

- ohledně té branky / brány je velmi snadné v configu nastavit podmínku, že pokud je brána otevřená, tak je prostě možnost otevření branky zablokovaná, dokud se brána nezavře.

- přesně tak, v každém okně mám dvě čidla. Jedno hlídá jen ventilační polohu, druhé hlídá klasické otevření. Je to z Loxone dále využito i do EZS, kdy při otevření ventilačky není hlášen poplach, zatímco při otevření okna je nahlášen poplach. Stejně tak žaluzky, přesně jak píšeš = vytáhnou se automaticky při normálním otevření.

- žaluzie jsem koupil bez jakéhokoli ovládání, prostě je jen namontovali a připojili na vyvedené elektrokabely. Loxone si vše řídí samo. Ušetřil jsem za extra tlačítka, za dálkové ovládání, za větrný i světelný senzor (větrný senzor mi nahrazuje IP meteostanice, ze které si Loxone bere data).

- co se týče tlačítek pro případný override polohy, tak prostě na nejbližším tlačítku mám nastaveno, že při dlouhém stisku změní polohu žaluzií a při dalším dlouhém stisku zase zastaví. Naprosto to tak dostačuje. Tzn. když je zataženo a chci roztáhnout, dlouhý stisk spustí roztahování a další dlouhý stisk zastaví. A naopak.

- můj Stiebel fakticky s Loxone integrovaný nemám, je to víceméně zbytečné. Žije si svým vlastním životem a funguje autonomně. Nicméně má extra vstup pro ovládání spuštění plného výkonu rekuperace a do něj se to běžně posílá například z tlačítka na WC (intenzita a délka spuštění se nastaví ve Stiebelu). V mém případě mám vytvořené virtuální tlačítko v Loxone a mám nastaveno, že při rozsvícení v nějaké koupelně či WC se vyšle impulz a tím pádem se rekuperace pustí naplno na 5 minut. Mám to v Loxone ještě omezeno na dobu od 07:00 do 22:00, aby zbytečně plný výkon rekuperace nerušil nikoho při spaní.
o 22.02.2018, 10:26 | KaZaN
tykeev rekuperace asi neumi pracovat zonove, ono je to asi celkove zbytecny nejspis, navic by ji to rozhodilo rovnovahu nasavany vs vpousteny vzduch. To ne jen chvili napadlo, ze by to mohlo tahat jen z dane mistnosti, kde das impulz.
Takze v Loxone mas nastavenej jen impulz "ZABER" pro Stiebel, ale nejakou intenzitu nebo neco, to uz si tam nenasatvis, to musis mit predpripraveny ve Steibelu a je to de facto fixni, takze nasatvovat si nejaky ruzny "scenare" by neslo... (ne ted mne zadnej moc nenapada, snad jen, ze pokud by nebezela rekuperace nonstop ale byla rizena cidly CO2 a vlhkosti, tak v noci by bylo lepsi ji tlacitkem na WC zapnout, ale na tichej rezim samozrejme, ve dne by se pak spinala na hulvata na full)

ad branka a brana, tak to je potreba nezapomenout na vidla stavu brany/branky, ok. Ja resim opacnej scenar, ale je to identicky, jde mi o to abych neposlal signal brane, kdyz jsem jeste za rohem a ona to nenaprala do branky, kterou nekdo zapomnel zavrit.

override zaluzii, myslis to tak, ze pri dlouhem stisku ti ovlada jen tu nejblizsi zaluzii a pri kratkem vsechny v mistnosti?
o 22.02.2018, 10:32 | DaveX
Nebylo by jednodušší než řešit každé okno dát někde ven pohybové čidlo? Proč se vlastně řeší otevření okna, když se spíš když někdo chce vlézt tím oknem rozbije?

No, ještě že to tak řešit nemusím, u nás se nekrade :) Ale jednu kameru si dávat chci :)
o 22.02.2018, 10:33 | tykeev
to KaZaN:
- přesně tak, rekuperace nefunguje zónově. To by tam musel mít člověk nějaké klapky, neumím si to úplně představit, jak by to fungovalo.

- override žaluzií myslím tak, že na nejbližším tlačítku pro světla mám u konkrétní žaluzie nastaveno, aby při dlouhém stisku změnila polohu. Krátký stisk mi ovládá světla. Dvojklikem zhasínám celou místnost.
o 22.02.2018, 10:58 | KaZaN | Upraveno: 2018-03-11 22:25:22
tykeev jo aha, ty nemluvíš o Loxoních 5ti tlačítkách, pak už rozumím. Takže vytahnutí vsech žaluzii delas nejakym vyvolenym tlacitkem nebo mas v obyvaku aspon jedno to jejich 5ti tlacitko

DaveX, zajimavá myšlenka, ale u nas se krade fest. Rozbití skla řeším tříštivým čidlem, plus v nepřítomnosti samozřejmě vnitřek hlídají pohybový čidla. Takovejch hejblátek co, pak Tě vyberou a stejně neuděláš nic a pojištovna Ti dá zlomek škody :-D Jinak ty čidla na okna dveře dáváš i proto, aby jsi měl přehled a možnost se podívat, když jsi pryč, jestli si omylem nenechal praveze otevrený neco. Ale uznávám, že bez toho se asi dá žít, ono se dá žít skoro bez všeho :-D spousta věcí je jen rozmazlenej komfort, některý věci fakt pomůžou a snad i ušetřej. Pokouším se najít kompromis, resp vychytat teoreticky všecko a pak eventuelně ubírat "zbytečnosti".
o 22.02.2018, 10:58 | Mr.Scully
tykeev - dík za info, otevřel jsi mi obzory :) Štítky asi jakýkoliv značky, co? Moc nejdou nikde sehnat, jen pár shopů je má online (a některé mobily to mívaly v balení, ale moje zrovna ne).

S tím omezením větráním na určitou dobu se to musím taky naučit, ale to bude asi až další level programování... zatím se snažím pochopit jen úplné základy. Ta jejich dokumentace je na pytel, nejde číst sekvenčně, je to spíš jen FAQ.
o 22.02.2018, 11:06 | tykeev
to KaZaN:
nikoli, v domě mám všechna tlačítka ABB Time.
Loxoní tlačítko nemám žádné a vše mi funguje, jak potřebuju.

- co se týče těch čidel, tak přesně jak píšeš. Je to dobré i pro informovanost. Můžeš si třeba nastavit notifikaci na to, když zapomeneš otevřené okno víc jak xx-minut a budeš o tom vědět.

to Mr.Scully:
- já koupil tehdy tyhle [ Link ]
o 20.03.2018, 15:47 | Mr.Scully
tykeev - koupil jsem si na ebay NFC štítky, které údajně mají paměť 888 bytů (nemám jak ověřit) a Loxone mi píše, že kapacita je nedostatečná. Koukal jsem na nějaké ty Samsung tagy a ty by měly mít kapacitu stejnou. Tak nevím :-/ Netušíš, kolik Loxone potřebuje?
o 20.03.2018, 17:29 | tykeev
to Mr.Scully:
to je divný. já teda ani velikost paměti těch štítků neřešil, když jsem je kupoval.
Prostě jsem koupil ty Samsungácké a normálně vše funguje, žádná chybová hláška.

Podle stránek Samsungu mají 1Kbyte paměti, uživatelská paměť 888 bytů.

[ Link ]
o 20.03.2018, 19:38 | KaZaN
Já mám ty Samsungácký taky, ale co myslíte, už jsem je vyzkoušel? :-D Ani omylem.. teď válčím s multiroom audiem.
o 20.03.2018, 22:43 | cendler
to máte dobrý, já zapojil, udělal alarm a od té doby jsem se k tomu nedostal, řesším věci kolem, stím dalším si budu hrát až bude hotové to kolem baráku
o 21.03.2018, 08:14 | Cenda
Nemáte někdo zkušenost s hotovým řešením? Jde mi především o řízení žaluzií v závislosti na osvitu a ostatní (alarm) je bonus. Schopně vypadá Tahoma, ale používají veškeré čidla a ovladače na baterie, což tedy moc neskousnu.
o 21.03.2018, 09:47 | KaZaN | Upraveno: 2018-03-21 09:48:21
Cendler ja to mam naopak, ja si hraju, ale jeste jsem se nedostal k tomu baráku :-D
Cenda Tak zrovna Loxone mi přijde jako docela hotový řešení nebo Tobě ne?
o 21.03.2018, 10:07 | Cenda
Kazan > Pod pojmem hotové řešení si představuju nějako jako je ta Tahoma. Tzn. bez programování, prostě spáruješ komponenty a nastavíš akce bez znalosti kódu nebo přemýšlení nad schematama, jen výběrem v menu. To Loxone umí?
o 21.03.2018, 10:39 | KaZaN | Upraveno: 2018-03-21 11:06:31
Cenda nevim jak se nastavuje Tahoma, ale pocitam, ze zadnej system neumi vyvestit telepaticky co jak chces a nejaky inicální nastavení je nutný. V rychlosti jsem mrknul, jestli nemaj nekde jak vypada nastaveni, ale zatim jsem nasel jen samy marketingovy upoutavky interface a ne nastavovani, takze neumim posoudit. Ale podle myho nastavit to v Loxone zvladnes s trochou snahy i sam nebo s mensi poradou, komunita je slusna. Vubec nerikam, ze je Loxone lepsi nebo jendodusi nez Tahoma, jen mi Loxone prijde zrovna na tohle v pohode a nejaky nastavovani Tě určitě čeká u obojího. Tahomu jsem v praxi nevidel. Mam zkusenost jen se Somfy dalkacema a ty mne teda moc nenadchly, ale to bylo spise hloupe provedenou elektroinstalaci, ovladace samy o sobe nejsou marny.
O tom jak se zhruba nastavují žaluzky v Loxone máš info tady, jak vidíš, tak se tam jen prdne funkční blok pro ovládání žaluzek a přidáš vstupy a výstupy a máš skoro hotovo, určitě jsou ke stažení i předpřipravený šablony:
[ Link ]

P.S.: Sám jsem to ale ještě neřešil, protože Loxone provozuju zatím v bytě v rámci seznamování se s tím co "musím" v baráku mít a bez čeho se obejdu.. a tady motorický žaluzky nemám :-D Ale musím říct, že přes původní částečnou skepsi vůči automatizaci, mne to s odstupem času baví, protože je to prostě příjemný, když se věci dějou samy, logicky a automaticky, mne třeba těší i to, že jsem napravil debilitu elektrikáře, kterej dal vypínač na světla kuchyně jen ke vstupním dvěřím do bytu, čili uplně druhej konec bytu..teď prostě když mi čidlo vyhodnotí, že se tam 15 minut nikdo nehnul, tak to vypne, takže se nemusím večer vracet z ložnice přes celej byt k vypínači..ja vím, maličkost, ale s*alo mne to od první chvíle... Stejně tak jsem si Loxone vyřešil další fail elektrikářů, který mi i přes asi 10 připomenutí nenatahli dráty tak, aby šly světla v bytě stmívat, s Loxone jsem dodatečně vyřešil.. Se setměním se aktivujou i orientační/designový světýlka, který zároveň reagujou jen na pohyb.. světlo na chodbě se mi rosvítí samo už z předsíně, takže vím (ve spojení s kamerkou, na kterou vidím odkudkoliv přímo v Loxone přes PC/mobil/tablet), že tam nečíhá nepřátelský spoluobčan, což se mi už dříve stalo... Jako nemám tu připravený rozvody na všechno pro chytrou domácnost, ale díky desítkám datovejch zásuvek po bytě jsem si tu leccos mohl rozchodit a ikdyž je to trošku baslt, výsledek se mi prostě líbí moc.... Jistě by to šlo řešit i jinak, ale to kouzlo pro mne je v tom, že to mám všecko pohromadě...
o 21.03.2018, 13:02 | Mr.Scully
Loxone má jednu nevýhodu a to je naprostá absence dokumentace pro začínající uživatele. Mají jen dokumentaci jednotlivých prvků apod., ale nikde není dokument ve stylu "jak a kde začít". Cílem je pochopitelně z uživatelů vydojit prachy za programátora, který to všechno nastaví. Takže já mám spoustu plánů, co s Loxone časem udělat, ale zatím to musí počkat, protože bych si na to musel vyhradit týden, abych se do toho dostal. (A to je to pořád jeden z uživatelsky nejpřívětivějších systémů).
o 21.03.2018, 13:13 | Cenda
V tom je právě problém, s mým nedostatkem času se nechci učit programovat (něco jsem s průmyslovým PLC zkoušel, chodí to, ale toho času ...) , byť jen skládáním bloků. Taky nechci jít s kanonem na vrabce a ovládat žaluzie zařízením na odpálení jaderných raket.

Poptával jsem si kompletní systém řízení na dům od Teca, což se vším všudy vyjde pomalu na půl míče. To už radši budu měnit u Somfy baterky v ovladačích.

Poslední možnost by byla to poskládat z jednotlivých komponent s komunikací a časem jim udělat nadřazený systém. Ale to "časem" se pak může snadno změnit na "výhledově" :-)
o 21.03.2018, 17:40 | Mr.Scully
Tak Loxone svým způsobem intuitivní je. Uděláš prostě čáru od vypínače ke světlu a je to. Ale je tam miliarda věcí, miliarda nastavení. Dá se jakoby najít, když potřebuješ něco změnit, tak jak to udělat. Ale špatně se mi prostě dělá něco novýho, nevím kde kliknout nebo jak co vytvořit. Ale zase lidi, co to používají rutinně, tak jsou nadšeni z toho, co všechno to umožňuje a jak je to jednoduchý... takže je to asi jen otázka věnovat tomu ten týden času, no :)
o 21.03.2018, 18:39 | KaZaN | Upraveno: 2018-03-21 18:40:05
Cenda Jak píše Mr.Scully , Loxoush je silný nástroj v tom, že se tma dá naroubovat skoro všecko, což samozřejmě není vždy úplně easy, ale na něco základního ala žaluzky cos psal Ty, to není žádná věda, z výklopnýho menu tam strčíš modul ovládání žaluzií, ze sloupečku svejch zařízení tam přetáhneš tlačítko, spojíš to a máš skoro hotovo. Jde si tímto způsobem vymazlit cokoliv Tě napadne, jdou tam vložit všemožný podmínky, porovnání, vstupy hodnot. Já mám zatím samý pitominky ala když se setmí a je někdo přítomen, rozsviť ledkový pásky dozelena, když je nevíc venku pod nulou, at ledky svítěj modře atd :-D, ale velice rychle jsem se na nich naučil princip. Hodně mi pomohlo i to kouknout na vzorový příklady a na programy od kamarádů, kde jsem okoukal jak co řešili.
o 21.03.2018, 19:44 | Luke_288
Loxone je super a asi právě pro někoho, kdo není uplně programátor a nechce tím trávit moc času. mám to asi 3/4roku a ovládám tím v podstatě jenom žaluzie. Příprava je na pár vybraných světel ohledně stmívání v obýváku a ložnici, ale ty světla ještě nemám. Pravda je, že sám jsem si to neprogramoval, to mi dělala firma. Můj elektrikář, kterej kdysi loxone taky dělal, mi natahal kabeláže tak jak bylo třeba a pak přišli Loxoňáci, strávili u mě něco přes 3 dny, z toho 2dny propojovali kable od žaluzek do miniserveru a extensionů (a to jenom proto, že jsem neměl žádnej projekt, pár kabelů nebylo popsaných, takže detektivka) a odečet elektroměru. pak možná 1,5dne programovali tlačítka u žaluzek a ovládání přes mobil/tablet- tak dlouho protože mám 24ovládaných motorů a ke každýmu motoru je u manuální dvojtlačítko, takže spíš velký množství rutiny na programování. chtěl jsem pár žaluzií sdružit do skupin, pak stáhnout všechny a u koupelny je stahovat a naklápět v určitej čas (tam byl zádrhel a na tom se zasekli). nemám žádný řízení podle slunce apod, jen větrnej senzor.
jo, stálo to nějaký peníze, ale sám bych se s tim peklil měsíc a od tý doby to bezproblémpvě funguje.
o 25.05.2018, 09:57 | Milhauzz
Trocha inspirace pro nás geeky :) Zatím prototyp ve fázi testování.

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 25.05.2018, 09:58 | Milhauzz
Áaaaa, obrácená fotka :(
o 25.05.2018, 10:12 | HIGHTOWER

foto k příspěvku  od HIGHTOWER

o 25.05.2018, 10:26 | cezetko
Milhauzz: slušný, cos tam narouboval?
o 25.05.2018, 11:09 | Milhauzz
Nodemcu esp8266 + TFT SPI ILI9341 + Dallas teplotní čidlo. Plus hormada kódu - komunikace s OpenHAB pomocí mqtt.
o 25.05.2018, 15:16 | AR
Skvělá práce! Tohle máš "jen" zobrazovač/ovladač? Něco podobného tady mám taky rozpracováno, akorát jen oled LCD a tlačítka bokem, máme abb levit tak se pokusím využít obal z jejich termostatu
o 25.05.2018, 15:50 | KaZaN
No moc pěkný, já stagnuju v testovacím zadrátování bytu Loxonem a stavba baráku stojí v plenkách, aneb opět překreslujeme projekt a váháme nad kdečím :-D
o 28.05.2018, 07:21 | DaveX
KaZaN: To mi povídej, já se jdu zrovna vrhnout na elektro, příčky už mám :)

Jinak bavil jsem se s hodně lidma a zatím budu řešit chytrý dům v podobě přípravy do budoucna. Doporučuju si zjistit nějaké praktické zkušenosti, či si nějaký takový domek projít. Spousta věcí je sice fajn, ale naprosto zbytečných. Já zatím jdu cestou 100 000 Kč ušetřit a za to udělat garážové stání, které v rozpočtu nemám :D
o 28.05.2018, 07:58 | Milhauzz
AR: přesně tak. Snažil sem se, aby to zbytečně nesuplovalo hlavní dashboard, kterej je nedaleko. Levit? To buď rád, to máš rovnější, tango je samá "zatáčka":)
o 24.06.2018, 14:17 | DaveX
Kluci, mám ještě otázku. Oproti původnímu plánu se mi bohužel změnila pozice rozvaděče v domku a mám za ním jen příčku 115 mm. Tedy nevyhovující pro zapuštěný.

Máte někdo nástěnný? Můžete doporučit? Možná bych dal i zapuštěný, ale musel bych udělat obezdívku, něco jako u záchodu :)

Kukám po něčem takovém [ Link ]

Díky moc.

David
o 24.06.2018, 14:19 | Mr.Scully
A bude ti to stačit na chytrou elektroinstalaci? Mám rozvaděč asi tak 230 cm vysoký a je to tak akorát.
o 24.06.2018, 18:32 | cezetko
Tak to nebude stačit ani smykem, jestli se nejedná o podkrovní byt :)
o 24.06.2018, 20:06 | DaveX
Jasné, spíš šlo o ten styl, jakým to je dělané. Kolik si mám nechat rezervu, když klasickou instalaci budu mít třeba těch 72 modulů? Kolik modulů na chytrou instalaci?

Díky moc.
o 25.06.2018, 12:50 | Milhauzz
Taky začínám bojovat s velikostí rozvaděče. Dobrý je, že mám na to dedikovanou zamykatelnou místnost, takže volba padla na DIN lišty, který prostě nějak vypodložím a prdnu na zeď. Design 0, funkčnost 100 :)
o 26.06.2018, 07:24 | AR
a revizáka budou křísit co :D
o 26.06.2018, 07:29 | AR
DaveX: podívej se na skříně DistriSet od OEZ [ Link ] mám doma dvě, jednu na silovku a jednu na slabo. Mám sice zápustnou, která je do cihly, ale já ji dal do sádroše :D ale mají je i ve verzích na stěnu. Pravda jsou trochu dražší, v základu je jen skříň, lišty a kryty jsou zvlášť, ale za mě spokojenost.
o 26.06.2018, 10:35 | DaveX
Jasné, budu dávat 120 modulů a líbí se mi EATON. Celkem i dobré ohlasy. Budu tam mít po instalaci tak 40 modulů rezervu a hromadu místa v technické místnosti pro eventuální další rozvaděč :D

Jinak, jak vyřešit internet? Optický kabel a dál po domku UTP? Cat 5,6 nebo 7?
o 26.06.2018, 15:15 | Milhauzz
AR: kulový. Sám řekni, co je lepší, buď to bude přiznaný na DIN lištách, všechno popsaný a vysvazkovaný nebo v hezkém rozvaděči na pohled, ale uvnitř hegeš :)
o 26.06.2018, 19:36 | AR
rozvaděč a pěkně vyvázaný :D
o 27.06.2018, 08:50 | Milhauzz
AR: tak to bezesporu :)
o 29.06.2018, 07:19 | DaveX
Ahoj kluci, čeká mě sekání drážek a tahání elektra. Já tedy nakonec od chytré domácnosti upustil, zůstal jsem o řízení podlahovky. Mám 2 varianty.

1) Termostaty v každé místnosti.
2) Čidla teploty + nějaký systém, například Loxone.

Zatím jsem pro termostat, protože člověk jednoduše jde, dá si jakou teplotu chce a nic neřeší, žádnou aplikaci v mobilu, nic.

Co se týče světel, rád bych si to třeba připravil tak, abych to měl do budoucna. Můžete poradit? To každé světlo musím opravdu táhnout zvlášť do rozvaděče? Nejde to přes vypínač? Mám k vypínačům tahat i UTP? Stačí 3x1,5mm? Pokud někdo bude ochotný poradit, jak to připravit do budoucna, budu rád.

Mám v plánu jen řízení podlahovky (teplovodní), žaluzií a světel.
o 29.06.2018, 08:08 | Milhauzz
Na světla dej CyKy 3×1,5 do hvězdice a máš vystaráno na vždy. UTPčko do každé skupiny krabic je určitě taky dobrý počin do budoucna.

S topením začínám teprve vyšívat, takže tady ti odpoví asi někdo zkušenější, ale nemyslím, že budu daleko od pravdy, že vzhledem k setrvačnosti se podlahovka nereguluje zrovna nejlíp.

A na žaluzky sem hovno boržouz, ty nemám :)



o 29.06.2018, 09:02 | DaveX
Milhauzz (A): Jo, takže k vypínačům 3x1,5 a ke světlům taky 3x1,5 zvlášť jo? Světla do hvězdice.
o 29.06.2018, 09:23 | Milhauzz | Upraveno: 2018-06-29 09:28:19
Tak tak, hele, narychlo v maspaintu, ať se všcihni po ránu zasmějem :)

UTPčka jak se ti bude chtít, já je mám takřka všude. Třeba i natáhlý ke každýmu světlu do stropu. Co kdyby, třeba PoE lighting ...

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 29.06.2018, 09:28 | AR
DaveX: hele to záleží jestli tedy v budoucnu to ovládání řešit budeš. Dá se to řešit i když máš klasickou instalaci světel. Pokud bys světla stáhl do rozvaděče a vypínače taky tak budeš muset řešit jak to v rozvaděči pouzluješ. Pokud bys do vypínačů tahal jen UTP nebo SYKFy tak budeš muse řešit třeba spínací relé aby sis rozsvítil
o 29.06.2018, 09:52 | Milhauzz
Přesně tak, ono totiž řešení CyKynama do hvězdice nabízí použití třeba pulsních relé, které můžeš mít do té doby, než vybereš řešení "smart" reléboxu.
o 29.06.2018, 10:06 | AR
pulsní relé sou fajn, taky sem nad nima uvažoval na přechodné období ale ta cena mě pak odradila.
o 29.06.2018, 10:32 | DaveX
AR: A co mi nabízí klasické zapojení světel do budoucna za možnosti? Budu moci řešit nějaké scény, stmívání světel či něco podobného?
o 29.06.2018, 10:40 | AR
DaveX: na to ti nedokážu odpovědět. Je to závislé na tom co zvolíš. Ale obecně se to dělá tak že pod klasický vypínač se dá "chytrá krabička" a světlo pak ovládáš bud klasicky a nebo "chytre"
o 29.06.2018, 10:43 | DaveX
AR: Oukej, takže to potom přes UTP mohu napojit na nějaký systém a hrát si s tím, takže taky do budoucna možnost. Nicméně, zrovna světla mě moc netrápí :)

Jinak jsou na to pak speciální krabičky, nebo stačí klasická, akorát hlubší? [ Link ]
o 29.06.2018, 10:44 | Milhauzz
DaveX: klasické myslíš ne do hvězdice? Asi nic, "chytré žárovky" ovládané přes mobil, popřípadě nabindovat přes api a gateway výrobce do nějakýho systému. A jak si ji vpyneš vypínačem, tak ti to celý bude k prdu.

Do hvězdice, do hvězdice, do hvězdice. Pak si tam dáš co chceš, relé, pwm regulaci nebo klasický stmívač. Scény si pak uděláš, jak tě napadne.
o 29.06.2018, 10:52 | DaveX
Milhauzz (A): No myslel jsem, že světla se připojí tak, jako v normálním domku. Kabel z rozvaděče do vypínače a z vypínače do světel.
o 29.06.2018, 11:11 | cezetko
Nečetl jsem příliš návrhy nade mnou. Příprava se dělá jednoduše:
- přes vypínače natáhni kabel rovnou ke světlu. Nedávej žádné rozbočné krabice atd. V rozvaděči ten kabel dáš na jistič, na druhé straně přímo do svítidla a cestou fázi přerušíš vypínačem. Toto má tu výhodu, že může místo vypínače použít i fázový stmívač atd.
- do místa vypínače si natáhni ideálně kabel SYKFY 4x2x0,5. Tento kabel ti teď bude k ničemu. Později na něj můžeš navěsit tlačítka na binární vstupy automatu, případně ho použít jako sběrnici pro KNX, DALI, CIB, Modbus atd. co tě napadne. V případě, že použiješ tyto kabely pro ovládání, tak silové kabely v bodě předtím jen zpět propojíš wagosvorkama.
- do vypínačů příliš často nepoužívám UTP. Pro binární vstupy a sběrnice je nevhodný, rád se láme. Není moc origo ovladačů/vypínačů, které by byly síťové, proto tam UTP jako LAN moc nevyužiješ. Ale klidně si ho tam dej.
- je vhodné použít hluboké krabice. Není v tom takový rozdíl, ale ten komfort a práce s tím je nezaplacení.

- pro světla do exponovaných míst rád používám 5x1,5. V kabelu je minimální rozdíl, ale později ti umožní DALI stmívání, více světelných okruhů atd.
- pro rolety taky 5x1,5
- zásuvky 3x2,5

Celá ta sranda má smysl jen tehdy, když budeš mít opravdu dostatek místa v rozvaděči. Pro tvou představu:
1 ovládaný okruh = 2 moduly. Žaluzie/roleta = 2 moduly. Pak nějaké místo navíc na automat, propoje, svorky. K tomu ideálně 20% rezerva pro tepelné ztráty a případné upgrade to budoucna.
o 29.06.2018, 11:20 | Milhauzz
cezetko: poklona pane :)
o 29.06.2018, 11:29 | DaveX
cezetko: Trochu v tom mám gulášek. Takto?

foto k příspěvku  od DaveX

o 29.06.2018, 11:38 | AR
mě by asi srala ta silovka v krabici tlačítka :D ale pokud to má být příprava do budoucna, tak to je dobré řešení
o 29.06.2018, 11:44 | cezetko | Upraveno: 2018-06-29 11:45:29
AR: to máš pravdu, také preferuji to rovnou dělat inteligentní. Ale než tam cpát nějaké pulzní relé, tak raději toto

foto k příspěvku  od cezetko

o 29.06.2018, 13:03 | DaveX
cezetko: Takže když to jednoduše shrnu, mám tyto varianty:

1) Chytrou
- do vypínače natáhnout kabel CYKY 3x1,5 + SYKFY 4x2x0,5
- z rozvaděče na jednotlivá světla přivést kabely 3x1,5

2) Přípravu složitou
- stejně jak nahoře + prodrátování v rozvaděči

3) Přípravu jednoduchou
Z rozvaděče vést kabel CYKY 5x1,5 do vypínače spolu s SYKFY 4x2x0,5 a dál na světla pokračovat CYKY 5x1,5
o 29.06.2018, 13:18 | AR
máš tam chybu:
1) Chytrou
- do vypínače natáhnout kabel SYKFY 4x2x0,5
- z rozvaděče na jednotlivá světla přivést kabely 3x1,5 - 5x1,5

ad cyky, jestli 3x nebo Xx to je na tobě, jednak kolik tam chceš mít řízených světel, obvykle je v obýváku 2vypínač abys měl light a full power :D
o 29.06.2018, 14:12 | DaveX
A jo, už to chápu no, rád bych to udělal hned na chytrou domácnost, ale kdybych byl ve vypínači bez kabelu, tak si ani nerožnu :D Asi to udělám tím cezetkovým způsobem :)

Ještě jedna otázka, je nějaký počet světel (Wattů) kolik můžu napojit na jeden kabel, nebo tam je taky omezení?
o 29.06.2018, 15:44 | cezetko
2.3kW na kabel a hlavně 10A jistič.
Jestli si to budeš dělat sám, tak nezapomenout vše přes proudové chrániče. Všechna světla i zásuvky.
o 29.06.2018, 20:08 | DaveX
cezetko: máš nějaký odhad, kolik by tak stále investice do Loxone, zatím tedy co se týče těch světel? Ta příprava dalších věcí se mi zdá jednodušší.
o 30.06.2018, 07:15 | DaveX
tykeev: prosím Tě, jak velký máš rozvaděč? Kolik modulů?
o 30.06.2018, 08:50 | tykeev
to DaveX:
Ahoj, asi takto, stačí?

foto k příspěvku  od tykeev

o 30.06.2018, 08:51 | tykeev
Plus ještě další menší rozvaděč v zahradním domku pro věci, co jsou mimo dům + bazén atd...
o 06.07.2018, 17:55 | DaveX
cezetko: chytré vypínače můžu napojit na jedno UTP? Jakože z rozvaděče do vypínače, z vypínače do vypínače atd atd a zpátky do rozvaděče?
o 06.07.2018, 21:37 | cezetko
DaveX: to ne, na UTP vůbec ne. Mohl bys to udělat například na 2x2x0.8 pro KNX, či CIB. Ale UTP/FTP nedoporučuji dávat do kruhu.
o 06.07.2018, 23:02 | DaveX | Upraveno: 2018-07-06 23:12:26
cezetko: No mi to přišlo nějaké divné, ale měl jsem na baráku přímo borce s Loxonu a ti mi to řekli takto.. Tak, babo raď :D

Jo a prosím Tě, můžu zapojit více světel na jeden přívod? Pro klasiku a stmívání bude 3x1,5, pro barvičky 5x1,5.

Díky moc.
o 07.07.2018, 08:01 | cezetko | Upraveno: 2018-07-07 08:03:22
DaveX: tak jestli použiješ Loxone a toto ti řekli, tak to si to tak připrav. Použij ale cat7. Budeš odkázaný jen na loxone příslušenství. Tlačítka atd.

Více světel na jeden přívod je normál, prostě klasicky na okruhy. Stejně jako zásuvky.
o 07.07.2018, 09:28 | DaveX
cezetko: jasně, takže když použiju nějaký 2x2x0,8 tak to můžu použít jak na loxone, tak třeba i něco jiného? Ono to asi bude jedno, jestli UTP nebo nějaký sykfy.
o 07.07.2018, 12:03 | KaZaN
DaveX u Loxone jde použít to, co Ti řekli, když použiješ tu jejich Tree sběrnici. Tam jde jet zařízení za sebou. Ale jak píše cezetko, tahle příprava není moc universální a pokud by sis to (Loxone) rozmyslel (na začátku nebo v budoucnu), budeš dost omezenej co použít jiného. Já bych volil čistokrevnou hvězdicovou topologii a taky ji mám v plánu.
o 08.07.2018, 11:38 | AR
jj hvězdou nic nepokazíš, je to sice hodně kabelů navíc, ale zase to taháš krabice - rozvaděč, takto bys musel kutit jak ideálně roztahat aby to bylo v serii apod.
o 08.07.2018, 21:20 | DaveX
tykeev: jen pro představu, kolik to má modulů?

Já uvažuji o koupi rozvaděče na 165 modulů od Eatonu. Dle mě, tam bude nějaká rezerva. Chytrý dům cca 40 modulů, ostatní asi tak 60-70.
o 08.07.2018, 21:21 | DaveX
KaZaN: můžeš mi to, jako laikovu, trochu vysvětlit tu hvězdicovou topologii? Díky moc.
o 08.07.2018, 21:46 | tykeev
to DaveX:
modulů máš na mysli co? Jako počet věcí, které ovládám?
Nebo počet Loxone extensionů, které jsem použil?
o 08.07.2018, 21:48 | cezetko
DaveX: [ Link ]
Jinak ten kabel 2x2x0,8 je lepší sběrnice než cat7.

Já neumím posoudit ceny Loxone, ale musíte si udělat jasno v tom, zda se odkážete na sběrnici tzn. kruhové topologie ( s otevřeným koncem), nebo půjdete do hvězdy.

Jen bych předem upozornil na to, že sběrnicové řešení typu loxone, by měli jít do kruhu, na konec se dává zakončovací odpor. Zde tedy ta hvězda není úplně ideální a v případě poruch tě technik loxone může roznést na kopytech, protože nemáš připravenou topologii pro jejich řešení.
o 08.07.2018, 21:59 | KaZaN
cezetko Nejsem si jistej, ale pokud mluvíš o sběrnici Loxone v kontextu jednotlivých extensions, pak ano, je to jak píšeš, ale tree sběrnice si myslím, že není kruhová, naopak, už dle názvu, počítá s větvením.

DaveX hvězdicová topologie je prostě všechny kabely svedený do jednoho místa.
o 08.07.2018, 22:10 | cezetko
KaZaN: je to o slovíčkaření: [ Link ] Ten zakončovací odpor možná u prvků na tree není potřeba, zbytek platí.

Ale nejsem projektant ani technik Loxone, tak nevím zdaleka vše.

Ale to co zrovna s tímhle dělají je špatně a pár lidí u nich to ví ;) Je to stejné pro všechny ostatní systémy a vřele vám doporučuji vykašlat se na nedotažený rádoby "tree" a proběhnout si to kruhem s otevřeným koncem.
o 08.07.2018, 22:24 | DaveX
cezetko: Oukej, takže když to shrnu, tak můžu použít hvězdu i u Loxone. Tedy, z každé místnosti kabel od vypínače do rozvaděče.

Takže:
Vypínač (chytrý nebo zvonkový) - 2x2x0,8.
Světla 5x1,5 CYKY nebo 3x1,5 CYKY.
Žaluzie 5x1,5 CYKY.
Vše zvlášť do rozvaděče.

Jinak můžeš konkrétně doporučit kabel 2x2x0,8? Je jich hromada od pár korun po docela dost peněz.
o 08.07.2018, 22:24 | DaveX
tykeev: ideálně mi vyfoť štítek, kuknu na výrobce. Tvůj rozvaděč se mi totiž velikostně líbí.
o 09.07.2018, 00:59 | cezetko
DaveX: a co tedy vlastně plánuješ za systém? O jak velký dům se bude jednat?
Je to skoro OK, jen s tím rozdílem, že když by jsi se vydal cestou binárních vstupů a použil více-násobná tlačítka, tak 4 žíly budou málo.

Já když bych dělal přípravu pro různé systémy, tak bych použil do tlačítek nějaký sykfy do hvězdy a zároveň jysty do kruhu. Je to ale dost robusní příprava, spíš jde o to, co s tím plánuješ.

Řeknu to asi tak: jestli umíš programovat a chceš opravu něco ladit a hrát si s tím, tak udělej to, co píši v tomto příspěvku.

Jestli neumíš programovat, udělej si Loxone. Tím nic nepokazíš a jde zde opravdu za "málo" peněz hodně muziky. Pak bych si udělal přípravu klidně podle nich, protože i ta příprava bude vesměs nejlevnější.

Jestli jsi někde z Prahy, není problém se potkat a povědět si možnosti a nabídku trhu. Nerad bych ti špatně poradil, já jsem zvyklý tyto věci projektovat vyřešené dost do detailu.
o 09.07.2018, 06:35 | DaveX
cezetko: Jasně, vydám se tedy cestou Loxone, takže do vypínačů UTP 5e a to je všechno. Akorát, budu mít kombinaci chytrých (místnosti, kde to využiju) a zvonkových (tam kde chytré nejsou potřeba) a tam mi právě taky poradili UTP :) tak jsem zvědav.
o 09.07.2018, 07:29 | cezetko
Tak u těch nechytrých bych to rozhodně dával do hvězdy. Ať si do rozvaděče můžeš dát pulzní relé.
Hele jen si reálně spočítej, kolik tím "nechytrým" ušetříš. Dost věcí už tam máš a ty pulzní relé také nejsou zadarmo
o 09.07.2018, 07:52 | DaveX
cezetko: jo, no mi přišlo zbytečné dávat třeba do technické místnosti nebo wc chytrý vypínač. Zvonek stojí 68Kč a ten chytrý od 1100 Kč a výš.

Má smysl řešit místo UTP cat5E třeba nějaký SYKFY 4x2x0,5 nebo třeba UTP cat6?
o 09.07.2018, 07:55 | cezetko | Upraveno: 2018-07-09 07:56:05
DaveX: já nevím, co je zvonek :) A co chytrý od 1100,-?

Co bude v rozvaděči pro obě varianty?
o 09.07.2018, 08:13 | DaveX | Upraveno: 2018-07-09 12:21:19
cezetko:

Zvonkový vypínač: [ Link ]

co se týče potřeby loxonu na obrázku.

Specifikace:

Ovládání až 20 světel za pomocí dotykových vypínačů v místnostech se žaluziemi, nebo více okruhy světel. Možnost připojit až 8 klasických tlačítkových vypínačů na ovládání světel v místnostech jako zádveří, WC, tech. místnost. Možnost použít až 4 pohybová čidla pro ovládání světel a zabezpečení. Dotykový ovládač u vchodových dveří po trojkliku zhasne všechna světla v domě. Ovládání dvou zásuvek pro přímotopné topení.

foto k příspěvku  od DaveX

o 09.07.2018, 23:17 | AR
DaveX: aha, takže nemáš povědomí o tom jaké existují vypínače :D to tvé "zvonkový" je prostě tlačítkový vypínač. Jen tedy ještě nevím co myslíš tím "chytrý"
Třeba tady máš vypínače ABB [ Link ] co fungují jako tlačítka, jsou značeny /0
o 09.07.2018, 23:21 | AR
cezetko: jop tak přesně takto sem to tahal :D k tlačítkům sykfy, počtem žil (párů) podle toho kolik tlačítek tam je a pak jysty do krabiček kde bude chytřejší ovládání pokoje a to je propojeno s tlačítky krkem :D akorát jysty jsem neděla do kruhu ale taky do hvězdy. Původně jsem tam chtěl CIBus ale nakonec to vidím na custom MODBus
o 10.07.2018, 08:14 | DaveX
AR: mám povědomí, akorát u nás v kraji se jim říká zvonkové :D
o 10.07.2018, 08:39 | tykeev
to AR:
zvonkový to myslí tím, že se po stisknutí vrací do své původní polohy. Že to není klasická přepínačka ON/OFF.
o 10.07.2018, 09:03 | DaveX
Mám elektrikáře starou školu a ti mi prostě protáhli kabely ke světlům vypínačem s tím, že pokud se někdy rozmyslím, že chytré vypínače někde zruším, můžu z toho udělat klasiku. Já to tak nechtěl, ale oni si trvali prostě na svém :D Nebude docházet k nějakému rušení, když tam prakticky souběžně (asi 1,5m) půjde UTP? To bude ale v chráničce. Kabely ke světlům jsou mimo.
o 10.07.2018, 13:00 | AR
tve a kdo toho elektrikáře platí? snad ty tak bys snad měl mít právo aby dělal to za co jej platíš a ne co on chce
o 10.07.2018, 13:11 | DaveX
AR: Kdybych jim řekl, že to tam vyloženě nemůže být, tak to dají pryč. Ale je otázkou, jestli to je na škodu, nebo ne. zas taková délka kabelu navíc to není.
o 10.07.2018, 14:58 | Mr.Scully
Pokud jdou kabely ze světla do rozvaděče a z rozvaděče UTP do vypínače, tak přece to vždycky jde spojit v rozvaděči "napevno", kdyby padlo rozhodnutí se zbavit chytré elektroinstalace, ne? Pak mi přijde vyloženě zbytečné protahovat kabely ke světlům přes vypínače...
o 10.07.2018, 20:11 | cezetko
Mr.Scully: a když to spojíš na pevno, tak si rozvěcet a zhasínat budeš na jističi? :) Já bych docela pro světlo vypínač chtěl...
o 10.07.2018, 20:14 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-07-10 20:14:43
No ne úplně napevno, nějaký to relátko nebo co, já tomu prd rozumím, ale prostě dáš signál přes UTP a rozsvítí se, dáš druhej signál a zhasne se, ne? Nějaký 0/1 snad není problém udělat bez komplikovaný chytrý elektroinstalace? (Ale jako vím o tom prd, elektrotechniku jsem měl "jen" do třeťáku na VŠ a doteď je maximum mých schopností výměna žárovky, když se na ni půl dne psychicky připravuju).
o 10.07.2018, 21:21 | Tomak
Pulzní relé na 12/24V. Cívku rele ovládáš přes UTP kabel a spíná se 230V. Jednoduchá náhrada za inteligenci pro ovládání čehokoliv. Běžně se to používá pro spínání světel z více míst, pokud se nepoužívají spínače 6+7....+6.
o 10.07.2018, 21:26 | Tomak
Tahat do krabic se spínači ještě CYKY kabely jsou nesmysl a vyhozený peníze. Na druhou stranu to ničemu-mimo finanční stránky nevadí.
o 10.07.2018, 21:26 | Tomak | Upraveno: 2018-07-10 21:27:02
Double
o 10.07.2018, 23:40 | cezetko
Tomak: a k čemu slouží tato náhrada za inteligenci? Určitě to nebude náhrada z finančního důvodu, vzhledem k tomu, že tě to na okruh vyjde téměř na stejný kačky.

Jediný důvod, proč by toto mělo smysl, že by někdo opravdu moc chtěl tlačítka, místo vypínačů.

Jestli někomu vypínače nevadí, nejjednodušší a nejlevnější příprava je projít kabelem skrz vypínač.
o 11.07.2018, 00:03 | AR
cezetko: no teoreticky můžeš postavit na pulzních relé jako přípravu pro nějakou tu chytrou a pak třeba po částech přecházet a relé postupně vyhazovat a třeba prodávat. Další možnost je pak ty relé zařadit do nějaké chytré instalace, nebudeš potřebovat nějaké výkonné spínací moduly. Ale finančně to bude asi nesmysl, tedy aspoň podle toho kolik ty relé stojí. U hagera to byl nesmyls, našel sem i nějaké poláky a tam už to bylo o něco lepší.
o 11.07.2018, 00:07 | cezetko
AT: to je právě ta varianta na prd, že to začneš vyhazovat a měnit za inteligenci. Pulzní se do inteligence moc nevyužijí. Tam použijen normální relé, či stykače.
o 11.07.2018, 06:41 | DaveX | Upraveno: 2018-07-11 06:50:13
Kluci, je možné na barevný LED pásek použít kabel 3x1,5 nebo raději zvolit 5x1,5?

A ještě jedna věc, jak ho správně zapojit? Zdroj přímo do rozvaděče? Chci mít led pásky jako podsvětlení chodby v soklu, takže tam ten zdroj není kde umístit.

Díky moc.
o 11.07.2018, 07:25 | Tomak
cezetko: byl to návod jak udělat ovládání, aby se nemusel tahat silový kabel do krabice, kde už je dat. kabel..., pakliže by chtěl inteligenci zrušit. Reakce na dotazy Dave X.
o 11.07.2018, 07:30 | Tomak
DaveX: pokud RGB pásek tak min. 4žíly, pokud teplá/studená(míchání), tak tři žíly, pokud jednobarevný tak dvě.

Ideální je dát zdroje do rozvaděče a tahat 12/24V přímo z rozvodnice. Výhodu to má v tom, že pokud to budeš chtít ovládat(stmívat, míchat atd.) v rozvaděči si to vyřešíš a táhneš už "ovládaný" kabel. Nehledě na to, že nemusíš řešit umístění zdroje někde po domě...

Já mám na zdroje v rozvodnici asi 80 volných modulů :-)
o 11.07.2018, 09:08 | cezetko
Trafa pro led do rozvadece nepatri, nebo to kvuli ubytku na kabelu musis tahat kabelem o silnem prurezu kvuli ubytku na vedeni. Tedy pro vicebarevnou led, ci stmivanou led natahni 5x1,5 a trafo si dej co nejblize ledkam. Pri 12v ledkach je dobry trasy v ramci stropu roztahat kabelem o prurezu 2,5 a udelat si vice vyvodu po max 6m kusech, aby ti ledky svitily rovnomerne
o 11.07.2018, 09:08 | cezetko
Trafa pro led do rozvadece nepatri, nebo to kvuli ubytku na kabelu musis tahat kabelem o silnem prurezu kvuli ubytku na vedeni. Tedy pro vicebarevnou led, ci stmivanou led natahni 5x1,5 a trafo si dej co nejblize ledkam. Pri 12v ledkach je dobry trasy v ramci stropu roztahat kabelem o prurezu 2,5 a udelat si vice vyvodu po max 6m kusech, aby ti ledky svitily rovnomerne
o 11.07.2018, 13:27 | AR
cezetko: to bych si dovolil nesouhlasit. Úbytek na vedení samozřejmě bude, nicméně nic drastického, pokud to nebude tahat v kilometrech
o 11.07.2018, 13:38 | cezetko
AR: jak myslis, ale uz jsme toho po jinych odbornicich hodne preprojektovavali a predelavali.

Dalsi problem je v tepelnem zisku ze zdroju uvnitr bytoveho rozvadece, ktery vetsinou nebyva odvetravan.
o 11.07.2018, 16:40 | Tomak | Upraveno: 2018-07-11 16:41:39
Cezetko: Pokud se bavíme o reflektorech na stadion tak máš určitě pravdu :-) Pokud se bavíme o "světýlkách" v domácnosti, tak ji určitě nemáš. Spočítej si kolik proudu tam poteče a zjistíš, že na drtivou většinu instalací ti postačí průřez 1,5mm2 i na dlouhé vzdálenosti. A pokud ne, další volba je 24V LED, kde je proud o 1/2 menší. A pokud ti ani toto nevyřeší a budeš uvažovat, osadíš zdroj s regulací napětí a doreguluješ si úbytek zdrojem. 2,5mm2 je další řešení jak spousta dalších.... , ale říkat lidem striktně to co tvrdíš není rozumné.

Co se týká oteplení v rozvodnici, tak se samozřejmě se nebavím o napěchovaném rozvaděči s 16 moduly, ale o rozvodnici s dostatečnými rezervami, přístupem vzduchu a rozumným rozmístěním zdrojů.

V dnešní době, kdy se LED používají téměř v každé obytné místnosti řešit kam dám vždy zdroj, mi příjde jako blbost, pokud to není nevyhnutelně nutné.

Elektriku a práci s LED světlama dělám skoro 10let a mám za sebou několik stovek instalací LED osvětlení i ve spojení s inteligencí, takže si s klidem troufnu říct, že tohle co tady píšeš, jsou buď polopravdy, nebo bludy :-)

o 11.07.2018, 16:59 | cezetko
Tomak: nakonec nebudu psát, to co jsem měl rozepsané. Také to několik let dělám, asi ne v takové odbornosti jako ty. Rád se poučím na vašich instalacích. Dej nějaké reference nákupních center, galerií, a případně nějakých zajímavých realizací v rezidenci.

Na základě toho, co jsem udělal, opravil po jiných tvrdím svůj názor, za kterým si stojím. Raději použiji správnou instalaci, abych výkon prosvítil, ne protopil na vedení a korigoval úbytky nabuzením zdroje.
o 11.07.2018, 17:15 | Tomak
Já si za svým názorem taky stojím. Nevím co považuješ za nesprávnou instalaci??? Že využiji regulaci na zdroji? Rád se nechám poučit. Nevím o jakém topení v kabelech se bavíme... Znovu si přečti co jsem napsal a vem si do ruky kalkulačku.
o 11.07.2018, 18:17 | cezetko
Kalkulačka, OEZ sichr nic moc. Ale aspoň jsi mi to vysvětlil. Děkuji

o 11.07.2018, 22:52 | AR
cezetko: hele nemůzes poprit ze ubytek napeti na vedeni nejde resit, at uz průřezem vodice tak regulaci zdroje. Samozrejme se bavime v kontextu rodinného domu kde delka vedeni je v jednotkách metru. Aktualne mam rozhazene po baraku led downlighty, zdroje jsou v rozvadeci a svete div se, funguje to uz dva roky.
o 11.07.2018, 23:03 | cezetko
Tak já nepopírám, že nejde řešit. Mám jen nějaké představy o formě řešení. A bez dimenzovaného vedení a vyřešeného vychlazení tepelných zisků v rozvaděči se za to projekčně, ani technicky nepodepíšu. Bez ohledu na to, co tvrdí prodavač LEDek.

Nebavím se o 2 letech občasného provozu 20W led downlight. Stačí podsvícený barisol v koupelně, nedejbože někde jinde a už se to hroutí. A nechtěl bych provozovat třeba 10kW a více pro jeden dům v jednom rozvaděči, byť bude mít připraveno 80 modulů. A to jsem při zemi a nepočítám další fázové stmívače, které se taky běžně používají.
o 12.07.2018, 18:18 | Tomak
cezetko: Bylo by dobré, kdyby jsi reagoval k tématu. Budu se opakovat, ale já jsem odpovídal na dotaz DaveX, který řeší osvětlení nevím čeho, jakým si malým světelným zdrojem v RD.

Začalo to tím že jsem mu navrhnul, aby jeho elektrikáři místo tahání silových kabelů do krabic nic nepřidávali a navrhnul jsem mu jaké je využití slab. proudých kabelů a pulzních relé, když se rozhodne již inteligenci nevyužít. Tvoje reakce byla mylná a už vůbec neragovala na to co jsem mu radil...

Mám trochu pocit, že potřebuješ mít vždy pravdu a s takovými lidmi je vždy problém o něčem diskutovat.

Nepopírám tvoje projektanské kvality, protože tebe a tvoji práci neznám, obchodní domy taky nedělám, ale rukami mi už prošlo mnoho drátků a šroubků a vždy se snažím najít optimální řešení u zákazníka i s kompromisem(buzení napětí na zdroji):-)

No a pokud se budeme bavit o ztrátách na vedení , reg. zdroje atd..., proč jsi výše uvedenému rovnou nenavrhnul proudové LED, protože to je samozřejmě nejlepší, aby netopil ztrátama na odporech v pásku atd...?

Debata typu 10kW v jedné rozvodnici v RD nikam opravdu nevede. Snažil jsem jen přispět svou praxí dotazovanému, ale zvrhlo se to někam jinam...

Obchodní střediska kde se svítí mnohonásobně hodin déle, nemůžeš přeci srovnávat s RD, kde se svítí v kontextu OD sporadicky a tepelné zatížení rozvodnice je tím pádem úplně jinde... a to se nebavím o výkonu instalovaných zdrojů, které na takovéto osv. jsou třeba.
o 12.07.2018, 19:44 | cezetko | Upraveno: 2018-07-12 19:52:57
Ale nic, spatne rady, taky rady. Kdyby se toho nekdo chtel chytit, ta si u strejdy najdete nevyhody proudovych zdroju...
o 13.07.2018, 08:21 | KaZaN | Upraveno: 2018-07-13 08:22:29
Jako vášnivá debata ;-)
Já třeba mám problém uchladit i v bytě rack se zlomkem vybavení co bude v baráku, mám tam UTM firewall, poe switch, loxone moduly, dvě nasky, pár zdrojů právě pro LEDky a analog kameru a všechno to vybavení, UPSku jsem už musel dát mimo jak kvůli místu tak kvůli vedru... a mám docela problém tak udržet teplotu pod 35 stupnu, nezavirame kvuli tomu do předsíně dveře a mám díru do chodby ven. I tak mám v předsíni permanentně přes 30 stupnu. Pravda máme jižní byt, kde je i v místnostech v létě kolem 24-28, což i díky tomu, že nám sem leze teplo od racku... Ale tady už nic měnit nebudeme, dobře vymyslet to musím v baráku. Takže jo, na uchlazení a na tepelný zráty/zisky má smysl myslet.
Co mne ale zajímá, jak cezetko v bytě/baráku řešíš teda ty zdroje ledek, regulaci, chytrou integraci? Myslím konkrétně, kam a jak to umisťuješ a jak se to pak servisuje? Samozřejmě si umím představit, že můžu dát loxonní rgbw extension někam blíž k ledkám, ale aby to mělo logiku, tak bych tam asi měl dát i zdroj, takže potáhnu komunikační kabel sběrnice, potáhnu 220V někam, tam někde upíchnu zdroj a Loxone rgbw extension a odtud pak kabel k ledkám. Když to nedám do stropu někam kousek od ledek, tak to stejně budu mít třeba plácnu obývák 10m kabelu mezi ledkama a zdrojem/rgbw modulem. Budu muset mít nějakej revizní otvor buď ve stropě nebo ve zdi, aby se to dalo řešit, kdyby se to podělalo. Když tyhle krámy, který jsou primárně řešený na DIN lištu, dám do technický do racku, budu mít vedení kabelů třeba o 5 metrů delší, ale neřeším nikde žádný umisťování dislokovaných krámů. Ledky jedu na 24V, mám za to, že ten rozdíl je zanedbatelnej a to včetně ztrát, něco se dá doladit eventuelně na zdroji, přiznám se, že v tom nevidím problém, za předpokladu, že nepoddimenzuju kabeláž a bavíme se o běžným baráku kde kabel jen těžko překročí 25 metrů. Můžeš prosím tohle nějak osvětlit, jestli se mýlím? S čím bych si asi hlavu dělal jsou problémy stmívání, tam by mohl zřejmě být problém s hranou, kdy stmívané ledky ještě/už svítěj a kdy ani neceknou. A počítám, že u více pásků může být vizuální "chyba", že se nerozsvítí zcela současně. Vzpomínám si, že to někdo někde řešil u podsvícení právě chodby a schodiště, kde to bylo poskládaný z více pásků a nerozsvěcelo nezhasínalo to souběžně ale postupně (ale né záměrně :-)
o 13.07.2018, 21:04 | Tomak
Pro představu přikládám foto rozvodnice v které jsou umístěny veškeré zdroje pro byt o rozloze 150m2. 90% bytu je osvětleno těmito zdroji. Dva roky bezproblémového chodu, bez jediného vypnutí zdroje nebo ostatních komponent na teplotu.

Samozřejmě je třeba také říct, že čím lépe je zdroj odchlazený, tím déle vydrží(nevysušují se kondenzátory-nejchoulostivější součástka na teplotu ve zdroji). Vzhledem k soudobosti běhu zdrojů, se zdroje navzájem ovlivňují minimálně.

foto k příspěvku  od Tomak

o 13.07.2018, 21:26 | AR
Tomak: co to sou za zdroje? Krmi se s nima pasky nebo nejake downligty?
o 13.07.2018, 21:35 | Tomak
Jsou to Delty. Papírově lepší než Mean Well, ale taky dražší. Používá je např. Apple a jsou hodně používané v průmyslu. Krmí jak pásky, tak pár proudových downlightů-u těch je potom ještě step-down měnič, ale už ve stropě u svitidla.
o 13.07.2018, 22:06 | DaveX | Upraveno: 2018-07-14 14:54:40
Máte někdo zabudovaný odnímatelný tablet někde v místnosti?
o 13.07.2018, 23:44 | cezetko
Tak to koukám, co vidím na foto. Krásný rozvaděč. Nešlo by detailnější foto včetně případné druhé části? Z jaké doby je ta instalace?

Kazan: jestli je to tak málo metrů a nebude to příliš velký výkon, tak si to dej do rozvaděče, který víc nadimenzuj. Toto by ti měl ale říci projektant elektra. Jestli si to děláš svépomocí, tak si připrav vetší rozvaděč, hlubší. Jako to, co sem dával Tomak.
Jinak se dělají trafa běžně v provedení pod bodovky, takže je můžeš nastrkat do stropu atd.

Klidně se porozhlédni po trafech řiditelných 0-10V, které také není špatné použít a nechá se tím dost ušetřit i na inteligenci. Nemluvě o DALI, případně DMX, které jsou opravdu nejlepší, ale zase nejdražší.

Odnímatelný panel je fajn, ale ať je to třeba iPad, či jiný tablet v docku. Využiješ to na více věcí než jen k samotnému ovládání.
o 14.07.2018, 08:29 | KaZaN
Cezetko dva velky rozvadece jsou jasná vec, mista na ne mam naplanovano dostatek, nejsem fanoušek zapecenejch chumlů :D U mne tam budou navíc servery a pole. Normální dům snad při aspoň trošku vycentrovany tech mistnosti má podle mne takovýhle metry kabelů.
O Dali toho vim málo. O DMX jsem uvazoval. Všecko rozhodnu až bude jasný jaký kde budou světla. Určitě ještě přijdu pro radu :-D protože ne každý projektant jde s dobou a ne každýmu se chce vymejslet veci dokonale. Ale tam kde budou barevny rgbw pasky tak bude 24V.
Tomak nádhera, taky bych chtěl videt víc. Z jake doby to je odhaduji před dvěma roky ;-)
o 14.07.2018, 18:41 | tykeev
to DaveX:
ano, mám zabudovaný tablet v obýváku/kuchyni.
Foto dodávám viz níže.
Lenovo Yoga má totiž super řešení toho otočného kovového držáku, který jsem jednoduše zasunul do vyrobeného profilu na zdi :-)

foto k příspěvku  od tykeev

o 14.07.2018, 18:41 | tykeev
Detail uchycení

foto k příspěvku  od tykeev

o 14.07.2018, 18:44 | tykeev
to DaveX:
jo a zapomněl jsem ti předtím vyfotit štítek toho rozvaděče, tak tady to máš :-)

foto k příspěvku  od tykeev

o 15.07.2018, 08:14 | DaveX
tykeev: Díky :)

Jinak já bych právě chtěl mít tablet trvale umístěný v nějaké pěkné nástěnné nebo zabudované krabičce a už jsem našel něco takového: [ Link ]

Neměl bych problém si to třeba zkreslit a vyrobit, ale to by ta cena byla trochu jiná :)

Jinak mě ještě zajímá jedna a věc a to je trvalé napájení baterie. Nemůže to udělat problém? Mohl bych to asi řídit, že bych přerušil napájení při nepřítomnosti nikoho doma, nebo třeba večer. Nebylo by lepší, kdybych baterii vyndal a provozoval tablet napájený na přímo? Zatím jsem nic moc o tom nevygooglil.
o 15.07.2018, 08:34 | tykeev
to DaveX:
zda to může nějak ublížit baterii nevím, nicméně když jsme se do domu stěhovali, byl už tablet 2 roky starý a v domě jsme aktuálně 2 roky.
Takže 4 roky starý tablet funguje nepřetržitě připojený k napájení a nepozoruji žádný problém.

I když ho někdy odpojím a vysunu z držáku, tak drží normálně napětí a funguje bez problémů.
o 15.07.2018, 09:37 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-07-15 09:41:05
To je docela velkej držák, to mi možná přijde elegantnější ten náš. Cenu si nepamatuju, ale tak tři stovky? Snadné vyndání a odpojení kdykoliv.

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o 15.07.2018, 11:34 | Tomak
Žádný další rozvaděč není, už jenom rack na audio a internet, NAS atd...

Instalace je stará něco přes dva roky.

Jak píše Cezetko, zdroje řiditelné 0-10V(1-10V) jsou fajn, protože konkrétně u Loxone tyto výstupy na Extensionu a Miniserveru jsou a nemusí se dokupovat další komponent pro řízení. Na druhou stranu je potřeba taky říct jednu důležitou nevýhodu. Dají se stmívat jen do 10%. Což je někdy problém, pokud potřebuji stmívat na co nejnižší hodnoty-kupříkladu svítidla v ložnici, nebo v ob. pokoji na scénu TV atd...

Já na to používám regulátor 0-10V, ale s výstupní regulací PWM, který naladíme v Loxone na 1-2% svitu LED, což nám výše zmíněný zdroj neumožňuje, nebo alespoň o takovém nevím. Prý to kdysi dělal Osram, ale ničeho sem se nedopátral.

U PWM je zase problém s blikáním, ale pokud jede PWM na vyšších frekvencích, neměl by to být i pro citlivější jedince problém :-) U zdrojů které omezují proud tento problém není, obecně by se dalo říct že toto použití je lepší.
o 15.07.2018, 11:38 | Tomak
My máme tablet taky napájený zdrojem(tzn. pořád po napětím), který je v krabici pod ním. Držák orig. Loxone-přišel mi ze všech co jsem našel nejdecentnější. Baterie taky po X letech v pohodě.

foto k příspěvku  od Tomak

o 15.07.2018, 11:51 | Tomak
Pokud se vrátím k umístění zdrojů a nedávají se do rozvodnice, tak to řešíme jako je na fotce. V tomto případě "centrálním" uložením v nějaké nice, nebo za záda skříně atd...

foto k příspěvku  od Tomak

o 15.07.2018, 21:16 | DaveX
Tomak: dej mi prosím víc info o tom držáku. Díky.
o 15.07.2018, 22:27 | AR
Davex: obyč loxone, nicméně jej asi stáhli z prodeje, byl pro ipad2 a 3
o 01.08.2018, 22:01 | cendler
jaké máte doma klimatizace? chci nějakou pořídit a napojit ji na loxone
o 01.08.2018, 22:51 | tykeev
Já chladím podlahou, takže v tomto nepomohu.
o 02.08.2018, 00:19 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-08-02 00:19:58
Klima nemám, ale mám aktivní rekuperaci Nilan a ta je napojena na Loxone nějakým jednoduchým configem, že třeba z dvaceti nastavení to umí aktivně ovládat asi čtyři (které dostačují - teploty, intenzita foukání atd.). Zbytek je jen info a statistiky pro čtení.

tykeev - kolik stupňů pouštíš do podlahy na chlazení? Chci to co nejdřív zkusit v těchhle vedrech. Trochu se bojím, že to možná nebude dostačující, zato to bude nepříjemné. Ale jsem zvědav.
o 02.08.2018, 07:55 | tykeev
to Mr.Scully:
tepelné čerpadlo si to řídí samo, kolik tam posílá, ale co jsem na jednotce zahlédl, tak v těch vedrech to tam posílá kolem 20 stupňů a v baráku je pak naprosto příjemně.
o 02.08.2018, 10:11 | Mr.Scully
Tak to se těším. Mám v baráku 26 a to fakt nehodlám tolerovat :-D Snad ta podlahovka pomůže to o stupeň nebo dva srazit.

Spíš je otázkou, jak tohle řeší Loxone. Loxone podle mě nemůže tušit, jestli jde do podlahovky teplá nebo studená, on předpokládá defaultně teplou. Tedy pokud je vedro, tak Loxone ZAVŘE kohouty, zatímco pokud je zima, tak přidá. Nedokážu si představit, jak Loxone vysvětlím, že má v největším vedru zapnout podlahový topení (resp. nastavit to samozřejmě půjde, ale nějak ručně, resp. nelogicky).
o 02.08.2018, 14:49 | cezetko
Mr.scully: proc ti to neudela ten, kdo delal Loxone? Je na to spoustu reseni. Namatkou:
- prepnuti letniho/zimniho rezimu rucne, ekvitermou a na to si navazat logiku hlavic.
- Vytazeni signalu topim/chladim z Nilanu a na to navazat zbytek.
- Vyhazet hlavice do haje a nechat to jen a jen na Nilanu.

Loxone to umi, je to jen o hlave...
o 02.08.2018, 19:46 | Mr.Scully
Ten co mi udělal Loxone, mi může věnovat čas asi tak v říjnu 2021. Jsme tady v Plzni v prdeli - co si neuděláme sami, to nemáme. Je tu jediná ofiko firma a ta TĚŽCE, ale fakt TĚŽCE nestíhá a to ani poté, co mi tu návštěvu opakovaně na konkrétní datum slíbí...

Mám Loxone podle mě tak na půlce možností toho systému... tolik by toho šlo udělat a není kdo by to zanalyzoval a třeba lehce přizpůsobil.
o 02.08.2018, 20:04 | cezetko
Mr.Scully: ja jsem do konce prazdnin zavalen praci a dovolenou. Pak bych se dalo neco vymyslet. Ted jen otazka, cim vsim topis? Jak mox ovladas Nilan z Loxone? Napadlo me zatopit na max, tim se otevrou ventily a pusti obeh a prepnout Nilan rucne na chlazeni. Vypni si jen zebriky a radiatory, at to nehnije
o 02.08.2018, 20:33 | radek.613 | Upraveno: 2018-08-02 20:37:13
Chytre domy s Loxone v plzenskem kraji jsou rukojmim jedne jedine firmy co se v Loxone vyzna? To je slusnej level, fakt, to bych chtel mit doma.... :-D

Jinak nejjednodussi "rucni chlazeni" podlahovkou, pokud ten rezim umi zdroj - tedy TC, je paradoxne zapnout natrvalo ochranu proti mrazu (coz je trvaly chod cerpadel a otevreni ventilu) a neridit teplotu, uz vubec ne ekvitermne....
o 02.08.2018, 20:37 | Mr.Scully
No asi takhle:

- na topení a vodu mám tepelné čerpadlo IVT Air X, které nemá žádnou existující vazbu na Loxone. Vše se nastavuje přímo na čerpadle a je to asi tak sto věcí, takže tomu doteď moc nerozumím (realizační firma prej taky ne). Existuje k tomu i mobilní aplikace, ale ta umí jen naprosté minimum. TČ umí i chlazení, ale potřebuje na to mít napojení na naprosto nesmyslné čidlo kondenzace, který jsem za litr koupil a jen mi ho musí firma zapojit a pak to chlazení prý půjde zapnout.

- máme radiátory (suterén) i podlahovku (zbylá dvě podlaží). Dneska už bych spíš udělal všude podlahovku, ale chybama se člověk učí :-D Jsou to dva okruhy, TČ má samozřejmě jen jeden výstup, takže je tam nějakej směšovač a dvě čerpadla do těch okruhů... prvních asi půl roku to vypadalo, že podlahovka funguje jen tehdy, když jsou zapnutý radiátory, že ten druhý okruh prostě přes ten směšovač závisí na tom prvním... až mi jednou dorazil kámoš z hospody, akorát přenastavil čerpadla (vyšší výkon do podlahovky) a najednou to začalo topit i v podlahovce, aniž by topily radiátory. Problem solved :-D Ale je to další důkaz, že (1.) řemeslníci udělají práci a nedají k tomu žádnej návod a (2.) často tomu ani sami nerozumí.

- vzduchotechnika Nilan má vlastní jednotku, kde jde nastavit třeba deset věcí, k tomu je config v Loxone, který nastaví asi tři věci, které stačí (topení nebo chlazení, dále cílová teplota a pak intenzita větrání). Tohle je jediná věc, kde není problém, kluci z plzeňského Nilanu komunikují velmi dobře a pomáhají. (Akorát teda to chlazení není moc silné, měl jsem si do baráku možná dát klimu, kterou ale jinak nenávidím).

Loxone mám celkem solidně udělané, jsou na tom všemožné moduly (žaluzie, světla, alarm, kamery, interkom, topení atd. atd.), ale samozřejmě spousta věcí nedomyšlena. Příklad: doporučili mi interkom Doorbird (dvakrát lacinější než předražený interkom Loxone), ale Doorbird moc nefunguje v Androidu (má blbej zvuk) a navíc nemá propojení třeba na otevření vrátek. Loxone interkom taky umí (a má vazbu na světlo nebo vrátka), ale tam pro změnu nefunguje zvuk vůbec. Asi je to otázka firmware. Nebo kamery - Loxone ve verzi 9 teď vůbec neumí fullscreen a kvalita je 1 snímek za sekundu v rozlišení tak 320x200. Jak v roce 1990, přitom HikVision mi posílá přes LAN perfektní FHD obraz. Řeším aplikací od třetího výrobce... Dále třeba nemám UPS, potřebuju nějaké řešení do rozvaděče aspoň na udržení NAS serverů v případě výpadku proudu. Dále třeba mám domovní zvonek, kterej má prej melodii vybranou hardwarově (na změnu melodie tam prostě přecvakával něco v rozvaděči)... no samozřejmě se mi melodie změnila za chodu sama softwarově a nikdo teď neví co s tím. Takový kraviny, ale když se to sečte, tak moc nemám rád tu realizační firmu (Techdot), která slavně všechno zprovoznila a tím to pro ní skončilo, následný servis pro ni očividně není prioritou....

Celkově mám prostě technologie ve formě Porsche, který ale popojíždí 60 km/h na dvojku. Je to zatím nevyužitý potenciál a těším se, až to někdo poladí trochu efektivněji :-D
o 02.08.2018, 20:38 | Mr.Scully
radek.613 - jasně, ono to tak aktuálně je, že to mám pro jistotu nastavené ručně a neřeším ekvitermní křivku. První rok je prostě pro testování, jsem s tím smířen :-D Bydlíme tu půl roku...
o 23.08.2018, 13:52 | KaZaN
Ola "chytráci" :-D
milimetrovými krůčky se posunujeme s budováním kupředu a narazil jsem na další drobnosti, který se zdály původně zcela jasné :-D Je to částečně spíš do sekce Stavíme, ale jde tu i o chytrost, tak to seknu sem, snad si to zkušenější hlavy tady najdou ...

1) Venkovní žaluzie
a) Zajímalo by mne, jak Ti z vás, co nemáte zateplení, což je tuším hlavně tykeev , jak máte řešenou montáž žaluzií, ideálně i nějakou fotkou hodit, zajímá mne jak je řešenej kastlík, jak jsou řešený ty vodící lišty, dost mi vrtá, jak je to když jsou vedle sebe dva nestejný otvory, typicky francouzský okno a vedle jen okno, jak tam jsou ty vodící lišty. Všichni co znám totiž mají rolety, tak nevím.
b) Pak mne zajímá jak řešíte protihmyzí sítě, na oknech co se otvíraj, na těch co se neotvíraj a hlavně na posuvných dveřích, HS portálech nebo otvíracích dveřích.
c) No a z hlediska chytrosti stále plavu v tom ovládání žaluzií v Loxone. Pominu, že umí žít nějakým svým životem a předpokládám, že jim jsem schopen nastavit i nějaký automatický nebo i vynucený chování, jako třeba i jen částečný stažení a ne jen tupý nahoru dolu, zastíněno, odstíněno. Ale co úhly natočení? Umím jim nastavit, aby sjely do půlky a natočily se o 45stupnu? A nebo to umi jen tupý zaklapnuto/otevřeno? A nebo to dokonce neumí ani stažení do třeba půlky? Měl jsem v ruce Somfy ovladač k a tam bylo kolečko a s tím se daly natáčet ty lamely, vyjet žaluziema do 1/3 a kolečkem natočit lamely, jde mi o to, jestli totéž udělám s Loxone. A jestli jo, opravdu na to stačí tupý motory nebo to už musí být něco důmyslnějšího?

2) Rekuperace - i tady jsem si myslel jak už všecko chápu a jak je mi to jasný, ale houby.
a) umístění rekuperační jednotky - většina z vás ji má v technický, já řeším, že bych to napral do podkroví, budu tam mít dost nevyužitýho místa, takže bych to narval nad technickou místnost do podkroví. Podkroví počítám, že bude zaizolovaný, pravděpodobně bude nadkrokevní izolace, kvůli otevřenému krovu v části baráku (což přináší další otázky kudy a jak vést rozvody vzduchotechniky).
b) naprosto mi uniká jak se řeší nějaký aktivní chlazení eventuálně přitápění rekuperací. Aktuálně máme už druhej měsíc v bytě permanentně 28-32 ve dne v noci a to nás dost motivuje mít vyřešený chlazení, ale klimatizaci jako takovou rozhodně nechci. Mnoho lidí mluví o tom, že má v rekuperaci i chlazení, ale nikdo mi zatím nedokázal vysvětlit jak to funguje. Podobně je to s tím přitápěním, přijde mi, že pokud se bavíme o nějakým elektrickým přihřívači v/před/za rekuperační jednotkou, tak to nemůže být efektivnější než plynovej kotel a tudíž je to blbost nebo se mýlím? A to chlazení, vůbec nemám šajna. Nevěřím, že pouhej pasivní bypass je řešením takovejch veder jako jsou letos.
c) je vubec reálný pak takový systém rekuperace s chlazením/přitápěním zautomatizovat dohromady i s vytápěním podlahovým topením plynovým kondenzačním kotlem, aby se to nemlátilo?

3) Multiroom audio a celkově A/V a media v baráku. Je v tomhle nějaký pokrok, někdo jste objevil něco zajímavého nového? U nás jedeme pár měsíců jakejs takejs provoz na Logitech Media Serveru s Loxberyy, moje nadšení z tohoto celkem pěknýho a relativně levnýho řešení trochu opadlo, hlavní berry se mi dost často zasekává, takže musím power on off, netuším příčinu, možná je to tím, že můj NAS kde si to hledá hudbu je poněkud rozsáhlej nebo to má problém s nedostatkem místa na interním úložišti, netuším a nemám sílu hledat příčinu, snad to zkusím výhledově nainstalovat celý znovu a uvidím...ale není něco lepšího co nestojí majlant? Počítám v krajním případě s 8-10ti zonama, samozřejmě by se to dálo smrsknout i na 5-6. Hudbu z vlastních složek na NASu a vlastních playlistů (to jsem na LMS taky nerozchodil ty vlastní playlisty), eventuálně nějaký žánrový playlisty, internetový rádia, nějaký pokrokový služby ala Spotify a prostě možnost upgrade na soudobý služby. Repro bych rád měl svedený všechny do technický, prostor na instalace čehokoliv po domě moc nebude, ve společných prostorech máme vizi otevřenýho krovu. To nás nutí i do dokonalý přípravy kabeláže, protože dodatečně už nic neschovám, každej kablík navíc už bude vidět, no a repra budou přiznaná na povrchu... Mimoto bych měl rád možnost kdykoliv do toho rychle poslat hudbu z kompu případně i z mobilu, aniž bych musel někam to kopčit, dělat z toho playlist a říkat nějakýmu cetnru přehraj ted tohle... tohle u LMS částečně funguje, ale je to těžkopádný, podle mne to přetažením do webxychtu ty soubory nejdriv nachroupe k sobe a pak je prehrava, coz je mozna taky pricina toho ze se mi ten media server casto kousne, ale kouse se i zcela nahodne pri nevyuzivani. A vic mne moc nenapada co bych od toho mohl chtit, u LMS se mi libi funkce budiků, pro kazdou zonu lze nastavit ruzny budiky, to je pekny, ale taky nefunguje zcela spolehlive. No a pak nevim jak tohle multiroom zverstvo skloubit s nějakým "domacim kinem" a obecně s televizí. Máte to někdo řešený? Čekal bych třeba po zapnutí televize a ozvučení u televize, aby se mi sama vypla multiroom zona u telky, aniz bych zase musel pres neco smatrat a vypinat ji a po vypnuti telebedny zase naopak aby se vratila do puvodniho stavu, samozrejme s ohledem na cas, o pulnoci by uz melo zustat zticha vsecko, ze jo. Ono v obyvaku s televizi jsem dlouho tapal jak vyresit hudbu, jestli by se dalo udelat z audia pro televizi/filmy jednu zonu, ktera by hrala jako multiroom zona pro obyvak a pro sledovani telky/filmu by se to preplo nebo jestli mit proste dvoji ozvuceni v tyhle zone, jedno pro podkres a jedno pro domácí kino eventuálně nějakou hudbu na úrovni. Dalsi specialni zona je kancl, kde travim samozrejme mraky casu a taky tam posloucham hudbu, ani tady asi nebudu chtit poslouchat primarne nejaky relativne chrchly ve strope, ale neco trochu kvalitnejsiho. Zaroven ale pocitam s funkcnim vystupem z kompu, kde si taky leccos pustim a vzdycky to bude rychlejsi ovladani nez pres nejaky multimedia system plus samozrejme pozorne nasloucham systemovym zvukum :-D Plus resim ozvuceni na terasu, kde by se podkres, co nedonuti sousedy k sebevrazde, hodil.

Ach jo, takovych "drobnosti" ted resim milion...

No a protože i přes všechny průtahy už není moc času na bloumání a já vidím, že se nestihnu všechno naučit a vyzkoušet včas sám natolik, aby nehrozila halda chyb... potupně se ptám, jestli by někdo, kdo umí navrhnout chytrý rozvody pro Loxone a má zkušenosti i jiný než tam najebat všecko od Loxone za dardu, nebyl tak hodnej a nepomohl mi s dokonale funkčním návrhem :-D Samozřejmě odměna jistá.
o 23.08.2018, 14:10 | tykeev
to Kazan aneb budoucí "chytrák" :-)

ad 1) žaluzie zajíždějí do kastlíku, který je zabudovaný v polystyrenovém překladu. Ten je součástí stavebního systému Porotherm = konkrétně keramický překlad KP Vario [ Link ]
V EPS části tohoto překladu je zabudovaný plechový kastlík dodaný výrobcem žaluzie a do něj to zajíždí.
Kvůli předejití problémům s praskáním spoje mezi kovovou a EPS částí je na té plechové části ještě 2cm fasádní EPS, takže zvenku je vše v rovině a jen přetažené vnější fasádou.

ad 2) nejsem schopen moc poradit, protože doma chladíme podlahou, kdy čerpadlo prostě do podlahy posílá mírně ochlazenou vodu. V domě je pak velmi příjemně a není třeba vzduch nijak ochlazovat. Nicméně v případech, kdy by bylo v domě vedro a venku znatelně chladněji (typické noční podmínky) lze na stroji aktivovat funkci odvětrání domu, kdy se spustí jen větrák pro odvod vzduchu a lehce pootevřenými okny se pak aktivně natáhne do domu chladný vzduch.

ad 3) tady žádné pokroky nehlásím, mám doma zapnutých pár jednotek SONOS, ale zatím jsem to nijak vyloženě chytře neřešil, takže je to v přípravě, co s tím.
Všechnu audio kabeláž mám svedenou do technické místnosti do racku, ale jak už jsem napsal, toto budu teprve řešit.
o 23.08.2018, 14:11 | tykeev
Ten překlad pak vypadá nějak takto

foto k příspěvku  od tykeev

o 23.08.2018, 14:42 | Milhauzz
KaZaN:
K multiroomu, pokud vyhraješ v loterii, doporučuji Linn mutliroom :) Ale k věci.

Zatím mám doma 3 zóny. Ani neplánuju víc. Řešeno jedním AVečkem (Onkyo AV preamp). Main zóna obyvák, druhá koupelna, třetí kuchyně. Koncáky v technický místonosti (pro zónu 2&3 a zadní repro). Spínání zesíků vyřešeno přes reléboxy a nějaká ta pravidla. Zdroj je hlavně poslední dobou gramec (oblsuhuju ručně samozřejmě :)) a pak hlavně FM tuner a pokud chci muziku ze síťovýho úložiště, tak MMC s Kodi (dříve hodně často, teď už jen sporadicky).

Výsledek je třeba takovej, že ťuknu párkrát do tabletu, nemusím sáhnout po ovladači, já si v obyváku hovím u vinylu Talking Heads a moja ve vaně poslouchá nějakej přitroublej seriál co de zrovna v telce.

Pokud bych plánoval další zóny, jako že možná jo, ale teď asi ne, seženu stejnej AV preamp, dám ho do technický místnosti, natáhnu k němu anténu na FM, připojím k němu MMC s Kodi, provážu pravidlama s OpenHABem a umístím koncáky. Pak už jen repro káble k reprákům a je vyřešeno. Jistě, neřeším symetriku, mega-hifi ambice, ale jako celek je to funkční řešení.

Hele, třeba tě to nakoplo. Když koukám na uzavřený řešení bez jakýhokoliv API, tak jsou buď blbý, trapný (třeba výstupy 3,5mm jack), nesmyslný (drahý in-wall) nebo megalomanský (Linn). Ale třeba se mýlím a doba pokročila ....
o 23.08.2018, 15:01 | KaZaN
Milhauz Tvojí variantu s preampama vedu v patrnosti. Že máte telku ve vaně to dost čumím. To Onkyo je tedda síťově ovladatelný, tedy eventuelně i Loxone? Kodi řešení ale nevypadá na integraci do Loxone, což netvrdím, že je dogma, ale třeba ten Logitech Media Server se dá do Loxone dostat. Akorát se už zase ztrácím trochu v praktický představě jak by to bylo zadrátovaný a jak by se to ovládalo z kompu, z mobilu, z nějakýho main panelu/tabletu, aniž bych se uklikal k smrti a rád bych se vyhnul přepínáním appek.
o 23.08.2018, 15:03 | KaZaN
tykeev Díky, to je ten obrázek co jsem potřeboval, samozřejmě mi z něj dochází, že budu mít problém s tím že jsme chtěl jižní okna vycepit ne vnější hranu zdiva, kvůli hlubšímu posedovýmu parapetu, ale to se nedá nic dělat. Tak teď by mne ještě zajímaly ty vodící lišty v praxi, hlavně u dvou otvorů vedle sebe (okno+dveře) :-D
o 23.08.2018, 15:12 | tykeev
to KaZaN: tak samozřejmě, že můžeš ten kastlík nechat přiznaný, tzn. že by vyčníval před fasádu, ale mně se tohle řešení osobně nelíbí. Ono to pak vypadá jako dodělávané a není to prostě tak hezky načisto.
o 23.08.2018, 15:16 | tykeev
to KaZaN:
vodící lišty jsou dvě varianty. Buď schované v EPS, který bys doplnil z boku okenního zdiva nebo přiznané.

Tady jsem šel cestou přiznaných, i když přiznávám, že ty schované jsou hezčí.

A pokud tím okno+dveře myslíš jeden stavební otvor, který je rozdělen dvěma žaluziemi, tak takový u mě doma emám žádný. Co stavební otvor, to jedna žaluzie, takže tak.
o 23.08.2018, 15:35 | Milhauzz
KaZaN:
telku v koupelně ne :) vede tam jen zvuk. Ano, Onkyo má EISCP protokol, kterým se ovládá naprosto vše, AV preamp má ehernet. Věřím, že Loxone to musí zvládnout.
Zadrátovaný v pohodě, prostě jen datová strukturka.

S těma apkama je kříž, to je pravda. OpenHABem jsem schopnej ovládat defakto cokoliv, jen co se týče třeba rozbalení adresářového stromu s muzikou, tak sem měl na výběr, buď to dát jako iframe do habpanelu nebo použít nativní apku pro mobil (na jablko super, na android kentus). Některý věci používám Json rest-api. Například při vypnutí receiveru (main zóny) jde do hlavního menu, nechám si oznamovat důležitý věci (třeba že si děcka natajnačku pustili v pokojíku telku a podobně.) Ještě sem i přemýšlel nad nějakým makrem, co by pustilo to a ono, ale v zásadě by to pravidlo bylo za týden naktuální. Proto sem se s prominutím vysral na to, že chci "všechno" a proto sem v koupelně přiřadil jedno tlačítko, který mi na AV sepne zónu a pošle tam FMko.

A pak sem dělal takový zajímavý ovládátko s termostatem dohromady. Je to těžký demo, ale funguje to. Někde je tu vyfocený ...
o 23.08.2018, 15:43 | KaZaN
MIlhauzz Ovládátko jsem viděl, už stokrát, pokaždý když to tu celý znovu pročítám, jestli mi neco neuniklo, krasavec :-D

tykeev tam asi proste budou muset byt dve vodici listy zady k sobe priznany, kdyz mam dve zaluzie vedle sebe, ledaze bych ji udelal pres cely jednu a i kvuli pruchodu dverma nechal vyjet celou obr zaluzii, ale to nemuzu pac tam mam rozdilny vysky... Taky preferuju kastlik ukrytej, no snad si s tim kreslič nějak poradí ;-)
o 23.08.2018, 15:54 | cubajs | Upraveno: 2018-08-23 16:02:43
2) Rekuperace a chlazení: Mám v rekuperační jednotce vodní výměník, do toho pouštím studenou vodu z tepelného čerpadla a chladí to. To samý je s topením. Takže jakou vodu do toho pustím tak to topí nebo chladí. Výměník je umístěn dole před rozvodem vzduchu do podlahy. Rekuperačka si umí řídit průtok = výkon chlazení/topení signálem 0-10V (jde přepnout do řízení proudem), tzn třeba směšovací ventil se servem. Byla i varianta, že výměník není vodní ale na přímo chladivo, ale tam se musí dokoupit venkovní jednotka tepelného čerpadla a to by znamenalo že bych měl venku dvě bedny TČ, proto sem se rozhod pro vodní výměník. V průběhu stavby jsem měnil typ rekuperační jednotky právě aby to umělo chladit. Všechny rekuperačky to neumí. Vodní výměník rekuperačky mám na stejném okruhu jako podlahovku, teď podlahovku používám jako akumulaci. Podlahovku můžu zavřít, ale pak mi to hlásí chybu průtoku (ještě to nemam úplně dořešený). Letos v průbehu veder jsem chladil 5x vždy po cca 6 hodinách a po vychlazení sem měl v ložnicích 23,5°C, chlazení sem zapínal když jsme měli doma 26°C. Jinak rekuperčka má možnost noční předchlazení, to hodí bypass přes rekuprační výměník a jde studený vzduch z venku přímo jen přes filtr dovnitř. A to u nás nemá žádný efekt v těch vedrech až na to že je vyvětráno. To ale souvisí s akumulací domu která je obrovská.
o 23.08.2018, 16:16 | KaZaN
cubajs hm, castecne rozumim, ja prave tepelny cerpadlo zrusil, zatim vyuziju plyn a rekuperaci.
o 23.08.2018, 16:21 | KaZaN
no a ještě pokračuju :-D

4) krb, tady nevím podle čeho vybírat, vím jen to, že bysme chtěli průhledovej. Tzn sklo zepředu jakože do obejváku, tahle strana nemusí být otvírací, dokonce by neměla, protože nechci řešit před tím nějaký sklo nebo dlažbu. A zezadu taky sklo a touhle dírou ho krmit, jakoby ze zimní zahrady/verandy. Nijak aktivně ho zapojovat do vytápění nehodlám, pokud dopadne otevřenej krov, tak by ani nebylo kudy, ale tak jako tak jsem zamejšlel max nějaký pasivní jen roury vyvést horkovzduch od toho někam třeba do předsíně/chodby, aby se to nehádalo zase s vytápěním. Ale na co myslet u krbu? Nějak zásadní je materiál? Máte tipy na kvalitní a cenově přijatelný výrobce/dodavatele?
o 23.08.2018, 16:49 | cubajs
pokud chceš opravdu chladit potřebuješ zdroj chladu, pasivní chlazení je to jak jsem psal výše, jen studeným vzduchem z venku a to moc dobře nefunguje když máš v baráku 26 a venku je 20 třeba. Koukni na atrea.cz jednotky RA5, RB5 a RK5. Já mám RA5
o 23.08.2018, 18:12 | Mr.Scully
KaZaN:

- žaluzie jdou přes Loxone samozřejmě manuálně zastavit v jakékoliv poloze (pootevřít atd.), jestli to jde naprogramovat, to netuším (ještě doděláváme zahradu a nedostal jsem se k poladění Loxone), ale předpokládám, že ano. Z hlediska žaluzií tam bude jen tupý motor. V Loxone si všechny kombinace uděláš jen tlačítkem nahoru a dolů.

- rekuperace - s umístěním jednotky opatrně, pokud budeš větrat nějak víc, tak to je slyšet docela dost.

- chlazení rekuperací - úplně normálně to prostě fouká studenej vzduch :-) Jak to funguje technicky, je mi fuk, je to naprosto nezávislý systém, kde se nastaví nižší teplota, ono to sežere víc proudu a začne to foukat studenej vzduch. Ale NENÍ to tak silný jako klimatizace a tudíž je to jen částečný řešení těch veder. Já měl v baráku většinu léta 26-27 stupňů a když už jsem skoro chcípnul, tak jsem si dokonfiguroval chlazení v podlaze přes tepelné čerpadlo (chtělo to po mně nějaký nesmyslný čidlo vlhkosti, jinak to odmítlo chladit) a teď mám všude krásných 23 a šlo by míň (do podlahy pouštím asi 19 stupňů). Klimošce jsem se taky vyhýbal, ale možná bych si ji dneska dal, kdybych stavěl od nuly.

Jinak rekuperace má tu výhodu, že i třeba v koupelně odvětrá vlhkost, takže člověk tam může mít v pohodě telku :-D
o 24.08.2018, 14:30 | KaZaN | Upraveno: 2018-08-24 14:36:19
cubajs dik za tip, na Atrea jsem už koukal, teď znovu koukám, dokonce jsem si stáhl tu jejich konfigurační aplikaci, ale i nadále na to čumím jak tele na nový vrata. Snad se mi podaří konečně urvat někoho z těch přetíženejch nedostupnejch rekuperotýpků na nějakou konzultaci... Ale jasný je, že jen bypassem to řešit nechci, protože to říkáš přesně, to neřeší v nejhorších dnech, který jsou letos spíš měsíci, vůbec nic.

Mne právě dost zajímá konkrétně technicky jak to bude, protože musím rozplánovat technickou místnost.

Mr.Scully Tak to se mi se žaluziemi dost ulevilo, já měl za to, že jsem někde někdy četl, že právě Loxone není schopný natáčet lamely o konkrétní úhel, protože díky ovládání tupým motorem není schopný udržet info o tom v jakým úhlu se nacházejí. Přesto si stále neumím představit, jak dvěma čudlíkama vysvětluju žaluziím, že mají dojet do třeba půlky a ještě je natočit na 45stupňů. A to se nevracím k tématu jak nezávisle ovládat tři čtyři žaluzie v místnosti a neskočit vzteky do zdi :-D

Mr.Scully tak s umístěním vší hlučící, funící a vibrující techniky mám velký nervy, přestože projektant tvrdí, že nebude problém, já se bojím, že bude, technická sousedí s ložnicí, sice tam je naplánovaná tuším 30ka zeď, ale i tak se bojím, vím jakej bordel dělaj jenom switche, poe switche, NASy, server, pole a ještě to uchladit a teď tam bude ještě rekuperace, kotel, pikačoviny kolem Loxone, pračka, sušička, uaaaa.
Ti dyžtak pošlu půdorys a kam to plánuju nacpat tu rekujednotku.

Mr.Scully Problém je, že já to tepelný čerpadlo vzdal, takže původně jsem chtěl taky eventuálně chladit podlahou, ikdyž jsem se obával pocitu chladu od nohou. Ale topit a ohřejvat vodu budu kondenzačním plynovým kotlem s nějakou akumulačkou zřejmě - ani tady se v tom zatím moc neorientuju do detailu. Obecně jsem strašně náchylnej na průvan, klimatizaci, plus jsem alergik jak prase, takže rekuperace je pro mne jasná volba i přes všechny řeči odpůrců o tom jaká je to blbost a vyhozený prachy. A když to zvládne i efektivně uchladit a tím nemyslím nějaký to možná o stupeň dva denně bypassem, ale opravdu udržet, ve spojení se stíněním žaluzkama atd, letní teplotu v baráku pod třeba 24 stupnu, tak to musim mit. Ale nesmí to být agresivní, páč klima je pro mne cesta okamžitě omarodit, na to mi bohužel stačí kolikrát i otevřený okno v autě, v bytě, u oběda v hospodě...

No a ještě jsem si vzpomněl na další nejasnou kapitolu:

5) záložní zdroj napájení - při představě že zase nakupuju megaupsky abych udržel jak pracovní část domu, tak i nějaký základní napájení pro přeživší spolubydlící v případě blackoutu, aby fungovaly základní technologie (a Loxone :-D )... tak je mi taky zle. Marketingoví borci do mne dost vehementně cpali všemožný varianty fotovoltaiky (dokonce i v kombinaci s fototermikou a dotacema) a měl jsem období, že jsem si říkal, než kupovat za desítky tisíc záložní zdroje, jestli nejít do nějaký menší fotovoltaiky a baterek, uvěřil jsem tvrzení, že přes den by to přikrmovalo spotřebu baráku a udržovalo baterky a při výpadku by to mohlo více či méně pěkných pár hodin, třeba i den dva, udržet jádro domu v chodu. Ale opět nerozumím detailům, jen rámcově technologii, ale už spor jestli kupovat ty správný baterie co vydrží nebo za zlomek ceny ty co sice nevydrží, ale za tu cenu je můžeš 3x vyměnit, neumím vyhodnotit. Takže nemáte někdo? Neřešil jste někdo? Nebo dokonce neděláte to někdo? Do mne samozřejmě jeli varianty obří instalace, samozřejmě s dotací, to ale i s dotací vyšlo na majlant...řešit fotovoltaiku, která by mi zajistila nějakej zcela nezávislej, ostrovní systém si nemůžu dovolit, ale něco malýho by mohlo mít smysl.

Tak snad je to poslední lehce offtopic....sorry

BTW Loxone pozitivní, taky vám poslední dobou nefungujou statistiky? Nějak nechápu jak se mohlo něco změnit, když jsem žádnou aktualizaci nepovolil, ale prostě tak dva tři tejdny už si žena stěžuje, že jí nejde hejbat statistikama.
o 24.08.2018, 14:42 | walish | Upraveno: 2018-08-24 14:43:24
Já bych začal tím, že bych vyměnil projektanta. Dát technickou místnost s tím vším, co píšeš, vedle ložnice se společnou stěnou, tak to díky pěkně. Už jenom když ti pojede pračka/sušička, tak se budou přenášet vibrace a bude to rušit. A jestli tam bude i rekuperace atd...Toto je prostě nesmysl.
o 24.08.2018, 15:16 | Djturtle
KaZan: I kdyz bys mel neotviratelnou predni prosklenou cast krbu, musi byt okolo nejaky sklo nebo plech na zemi. Je na to primom norma. V patek mi kvuli tomu malem nevysla kolaudace baraku...
o 24.08.2018, 15:24 | KaZaN
Djturtle Sakra!!! :-D Dík za info

walish tak zrovna pračka sušička mne trápí nejmíň, tu nepouštíme v noci ani teď, páč jsme vyložení lidumilové ohleduplní :-D ale moje obavy jsou velké...
o 24.08.2018, 15:28 | KaZaN | Upraveno: 2018-08-24 15:29:29

foto k příspěvku  od KaZaN

o 24.08.2018, 17:05 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-08-24 17:05:53
KaZaN - asi záleží i na jednotce, výkonu apod. My máme poměrně silný Nilan. Řekl bych, že na standardní druhý výkon ze čtyř to přes jednu zeď skoro slyšet nebude, je to jen takové šumění, takže OK. Jakmile zapneš ale naplno třeba v létě kvůli chlazení, tak už to slyšet určitě bude.

Co se týče žaluzií, neraduj se předčasně :-D Já je ovládám manuálně, tedy prostě ráno popojedu tlačítkem nebo mobilem třeba o jedno procento, což je přesně to mezi zataženo a roztaženo (na jedné úrovni). Nebo půl procenta na "roztaženo napůl" :) Ale vůbec netuším, jestli tohle jde nastavit automaticky. Jako určitě jde nastavit, abys měl třeba žaluzie stažený dolů, ale vodorovně (aby šlo světlo). Ale myslím, že pokud budeš chtít lamely třeba pod určitým konkrétním úhlem, tak jedině manuálně. (Nebo jedině že by si to Loxone nějak uměl zapamatovat tu konkrétní polohu, to pochybuju). Loxone polohu lamel nemá jak poznat.

Jinak rekuperace určitě zvládne uchladit o 2 stupně a to udržet. Ale to v létě akorát tak znamená, že místo 29 budeš mít doma 27. Což je furt prostě moc :-) Ale pokud nemáš klima ani TČ, tak chlazení rekuperací je asi jasná volba. Plus samozřejmě stínění, nevětrání atd. Mě každopádně docela zarazilo, že i když máme z domu pevnost a stíníme všechno, tak stejně to vedro si sem cestu našlo. Naivně jsem si myslel, jak každý den rekuperací to klesne o stupeň, ale ono ne. Přisuzuju to velkým oknům, které máme na terasy v obou nadzemních podlažích. A samozřejmě všude kolem je vyprahlá půda. Až tu bude kolem zeleň, travička, stromy, voda... tak to podle mě klidně dva stupně udělá.
o 24.08.2018, 20:32 | tykeev
žaluzie jdou přednastavit i do určité polohy.
Pod admin uživatelem mám aktivovanou vizualizaci přednastavené polohy žaluzií a naklopení žaluzií.
Tzn že při dlouhém stisku tlačítka, kterým je ovládám dojedou do přesně definované polohy (viz obrázek).

Mám to tedy tak, že krátký stisk "hloupého" tlačítka začne žaluzie úplně stahovat a dalším krátkým stiskem je zastavím, kdy chci. Při dalším stisku se začnou zase vytahovat.
A při dlouhém stisku dojedou do přednastavené pozice z administrace.

Loxone stav lamel a jejich pozici pozná snadno, jelikož se pro každou žaluzii v administraci zadává, jak dlouho přesně trvá sjetí/vyjetí nahoru a dolů a jak dlouho trvá otevřené/zavření lamel. Z toho si systém snadno vypočítává přesnou pozici, kde se nachází.

foto k příspěvku  od tykeev

o 24.08.2018, 20:32 | tykeev
žaluzie jdou přednastavit i do určité polohy.
Pod admin uživatelem mám aktivovanou vizualizaci přednastavené polohy žaluzií a naklopení žaluzií.
Tzn že při dlouhém stisku tlačítka, kterým je ovládám dojedou do přesně definované polohy (viz obrázek).

Mám to tedy tak, že krátký stisk "hloupého" tlačítka začne žaluzie úplně stahovat a dalším krátkým stiskem je zastavím, kdy chci. Při dalším stisku se začnou zase vytahovat.
A při dlouhém stisku dojedou do přednastavené pozice z administrace.

Loxone stav lamel a jejich pozici pozná snadno, jelikož se pro každou žaluzii v administraci zadává, jak dlouho přesně trvá sjetí/vyjetí nahoru a dolů a jak dlouho trvá otevřené/zavření lamel. Z toho si systém snadno vypočítává přesnou pozici, kde se nachází.

foto k příspěvku  od tykeev

o 24.08.2018, 20:33 | tykeev
Zde nastavení časů, podle kterých si pak Loxone vypočítává aktuální pozici.

foto k příspěvku  od tykeev

o 24.08.2018, 21:02 | KaZaN
Tykeev dikes, tak si odskrtavam aspon jednu vec, ze ok
o 27.08.2018, 16:12 | KaZaN
Tak dneska řeším televize, projektor atd...
Jakou necháváte správnou vzdálenost mezi televizí a sedačkou? Hledal jsem a dost se to liší... Kolik je vzdálenost pro 55" nebo 65" telku a kolik pro 75" telku? A ikdyž to ještě je daleko, volíte kvůli chytrému domu nějakou speciální schopnost televize a nebo řešíte maximálně on/off zásuvkou? Viděl jsem, že někdo má scény na jdu čumět na telku, zapne se televize, přepne ozvučení, změní se světla, deaktivuje se pohybový čidlo na světla atd. Pak má scénu chci čumět na film, tak se telka vypne, stáhne plátno, zapne projektor, přepne se vstup na zesíku, opět světla a čidla... Takže asi nějaký crazy věci s tím jdou, nevím, jestli je kdy budu chtít dělat, ale kdyby, tak co nemám podcenit?

A obecně k projektoru, co mám natahat? 1xdatovej kabel, 1xnapájení, 1xhdmi? Nějaký audio je asi zbytečný ne, to půjde přes zesík/av reciever, ne? A zase nějaká specialita, aby šel projektor ovládat z Loxone?
o 27.08.2018, 19:42 | tykeev
Máme 65" a sedačka je cca 3,5-4m daleko, vzdálenost vyhovuje naprosto.

Scény, které by zároveň zapínaly telku mi přijdou jako hezké na papíře, ale v reálném použití jí stejně člověk budou pouštět normálně. Nevím, v tomhle jsem asi zrovna konzerva :-)
o 27.08.2018, 21:53 | KaZaN
Tykeev tak s tou telkou je to i podle mne ulet, ale scena projektor uz malicko smysl dava, precejen stahovani platna, zapínání projektoru, prepnuti av recieveru atd a pak zase vsecko zpatky, to uz je par operaci, co by se hodilo zautomatizovat. Samo, že na to možná nikdy nedojde, jen sonduju na co nezapomenout s pripravou.

Jinak nám vychází k televizi teď 5az5,5m takže mne chytá panika.
o 27.08.2018, 22:11 | tykeev
to KaZaN:
tak 5,5 metru už je poměrně dost i na tak velkou telku, podle mě. Obývák máme na šířku 4,5m a gauč jsme schválně dali kus od stěny, ať se můžou děti honit kolem a taky ať to je blíž k telce. Takže výsledek je cca 3,8-4,0 metru vzdálenost, ze které na telku koukáme.
o 27.08.2018, 22:58 | Mr.Scully
Televize není nikdy dostatečně velká. Mám 65", jsem od toho tak 4 metry... první týden jsem dřepěl od toho dokonce 2 metry a přišlo mi to děsně velký, ale teď jak sedím 4 metry daleko, tak mi telka přijde malá a snesl bych určitě i větší.
o 28.08.2018, 08:16 | DaveX
Ahoj kluci, umíte někdo Loxone za lepší cenu?
o 28.08.2018, 20:28 | cezetko
Jo
o 28.08.2018, 20:51 | ps
cezetko: A i s dokladem nebo jen jako zvýšení nákladů v rámci své živnosti/firmy?
o 24.09.2018, 10:15 | Milhauzz
Čaute,

zrovna se peru s žárovkama, věřím, že někdo z vás už tuto situaci řešil. Máte někdo zkušenosti s GU5.3 (MR16) stmívatelnýma LEDkama? Jde o stmívání pomocí PWM výstupu. Shopů je milion, zboží dvakrát tolik, ale o stmívatelnosti, natož pomocí PWM toho moc nejsem chopnej dopátrat.
o 25.09.2018, 09:00 | Milhauzz
Ok, tak zkusím patici G4, někdo praktické zkušenosti s PWM regulací? No doháje, tady ví každej všechno, nenechte se pobouzet :)
o 01.10.2018, 10:14 | Milhauzz
Přátelé, potřeboval bych radu, tip ...

Jak elegantně vyřešit v rozvaděci rozbočení nízkonapěťových vedení, tak aby tam nebylo stádo WAGO spojek? Myslím, že to jde vidět v příspěvku " 13.07.2018, 21:04 | Tomak", kde to je v rozvaděči dole. Já bych to aji vygůglil, ale vím prd, jak se to menuje. Díky!
o 01.10.2018, 11:03 | AR
Milhauzz: uzel? [ Link ]
o 01.10.2018, 11:07 | Milhauzz
AR: děkuji ti dobrý muži! :)
o 01.10.2018, 12:07 | AR
Tak my bastlíři si musíme pomáhat :D
o 03.10.2018, 08:48 | Milhauzz
Přátelé, v rámci nějakých nákupů a testů, jsem objevil LED žárovku, sice jen GU11 (3,5cm průměr), která umí stmívání pomocí PWM. Nechci tu dělat komerci, takže kdo má zájem, ať se ozve, dám reference :)
o 03.10.2018, 11:48 | KaZaN
Já myslím, že tip na dobrou věc není žádná komerce.
Ale zajímaj mne...
o 05.10.2018, 08:48 | Milhauzz
KaZaN: Máš recht.

Začnu možná trochu zeširoka, ale myslím si, že asi nebudu jedniný, koho téma stmívání žárovek zajímá. Ono možností je dneska spousta, pokud ale vyškrtnu wifi, pitomosti a funkční, leč drahé věci, tak toho moc nezbývá. Jak píše AR, patřím mezi bastlíře :)

Zatím doma používám dvoukanálový stmívač pro odporovou nebo induktivní zátěž, na který mám zapojeny dva okruhy klasických halogenů. Tato volba vyvstala z toho, že mám rád onu chromatičnost (teplá bílá) a je s tím nejmíň starostí. Jasně, topí to a žere to, to je asi tak jediná nevýhoda. Pořídil jsem Railduino a celkem předělal kód k obrazu svému. Mimo jiné, má i 4 PWM výstupy (max24V a 470Hz), dle výrobce má doporučenou trvalou zátěž 2A na kanál. No na halogeny to už není. Takže sem přemýšlel, jak s tím vydrbkat.

Po nějakých pokusech a omylech a celkem solidní sbírce zaručeně stmívatelných LEDek na 12V, jsem našel jen jedninou, která umí stmívání pomocí PWM. Ostatní to umí, ale jen pomocí změny vstupního napětí. Ještě by tu byla jedna možnost a to využít analogové výstupy 0-10V + externí triakový stmívač a použít LEDky na 220V. Jenže jeden okruh světel je i pro koupelnu, světlo ve stropním podhledu přímo na vanou a člověk nemusí mít 50tku vyhlášku (mám apropo), aby věděl, že nad vanu 220V nepatří :)

Takže zpět k PWM. jediná žárovka co tu umí, je tato MR11: [ Link ] Jedinou nevýhudou je, že je v blbé chromatičnosti (denní bílá) a taky možná fakt, že nemá 50mm v průměru jako klasické halogeny, což mě štve, protože mám právě všude rámečky na tento rozměr. Nicméně dal jsem se s něma do řeči a zjistil, že je to zakázková výroba, umí udělat prakticky cokoli, jen minimální odběr je 50 kusů. Takže celkem silně přemýšlím, že si je nechám vyrobit v rozměru MR16.

Je pravda, že sem zběsile hledal na všech notoricky známých čínských shopech 12V PWM LEDku a našel sem kulový. Měl by někdo zájem podělit se? Já těch 50 klidně vezmu, ale asi mi jich trochu zbude :)
o 05.10.2018, 19:31 | cezetko | Upraveno: 2018-10-05 19:33:01
Milhauzz: na tu zmínku o vyhlášce 50 bych byl opatrný. Zaprvé je to 230V a za druhé můžeš mít i svítdlo na 230V nad vanou. Jen ne vždy, všude a jakékoliv.

Jinak stmívat se dá jak PWM, tak i změnou amplitudy. Konkréně její velikostí, tak tvarem ořezáním na náběžné nebo sestupné hraně. Ale to už bude vyžadovat triaky.
o 05.10.2018, 21:32 | Tomak
Milhauzz: Máme malosériovou výrobu a pokud by jsi chtěl, tak ti můžeme LED žárovky v podstatě jakékoliv teplotě vyrobit. Dokonce 50x50mm máme vymyšlené a vyrábíme je s optikou 78 stupňů. Používáme na tyto aplikace LED Cree XP. Proudové napájení, ovládání PWM signálem přes driver. Prakticky máme vyzkoušené s Loxone PWM Dimmerem, ale můžeš ovládat přímo zdroj bez dalších komponent...Pokud budeš chtít vědět více, písní mi do mailu a pošlu ti fotky, případně návrh řešení.
o 05.10.2018, 21:39 | Tomak | Upraveno: 2018-10-05 21:41:38
Milhauzz: jinak pokud by jsi chtěl ovládat něco výkonnější přes to Railduino, tak stačí přehnat ten signál přes zesilovač a zvýšit výkon na řekněme 12A i více dle potřeby. Záležitost pár korun :-)
o 06.10.2018, 07:42 | Milhauzz
cezetko: já sem tušil, že mě někdo opraví. Ano, ale když on se těch "dvěstě dvacet" strašně zarylo pod nehty. S tím světlem, to nevím, ale je fajn to vědět. Triaky zatím dávat nechci, chci dát šanci PWM.

Tomak: ok, ozvu se, díky. S výkonem vím, mám tu i externí PWM moduly, ale to bych musel udělat fyzický zásah do Railduina.
o 09.10.2018, 18:26 | cubas
Dobrý den, jaký systém jste nakonec vybral? Já tento [ Link ]

Používám 6 let a jsem spokojený. Nejvíc využívám napojení na HomeKit, tedy na iPhone mám hned poruce některé scény, ovládání. Jinak jsem se snažil, ať se dům chová co nejvíc autonomně, takže vlastně nechci nejvíc dům ovládat, jako spíš kontrolovat, například spotřebu. Vše se děje samo.

Co se týká spolehlivosti systému, tak za tu doby jsem vyměnil snad všechny žárovky, ale se systémem problém ještě nebyl. Také jsem reklamoval tepelné čerpadlo. Jinak systém ovládá žaluzie podle polohy slunce, větrání-rekuperaci, podlahové topení, oběh TUV, závlahu, světla, pak systém reaguje na počet lidí v domě.
o 09.10.2018, 19:30 | cezetko
cubas: asi vám to moc nejde. Takhle se reklama nedělá. Jestli informace na webu odpovídají provedení vašeho systému, tak potěš koště :)
o 09.10.2018, 19:37 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-10-09 19:38:31
Spammeři se zase činí... ale kdyby třeba, samozřejmě čistě hypoteticky, někdo napsal, že firma CaspiaTech jsou kromě spamerů i podvodníci, tak google se zaraduje... konečně kvalitní zpětný odkaz :-D

(To, že se spammer podepsal stejným jménem jako ředitel dané firmy, je ještě vtipnější...). Dneska už ani ten spam není, co býval. Dřív se to dělalo tak nějak méně nápadně.
o 10.10.2018, 07:27 | Milhauzz
Já žasnu :) To je tak trapný, až je to blbý :)
o 10.10.2018, 22:57 | cendler
Milhauzz : to se ti jenom zdá :-))))
o 15.10.2018, 09:35 | Milhauzz
cezetko: a měl bys prosím tip na triaky (nejlíp din lišta), řiditelné pomocí 0-10V? Díky
o 23.10.2018, 11:36 | DaveX
cezetko: Ahoj, psal jsem mail ohledně ceny Loxone, ale bez reakce. Máš pod nickem aktuální?
o 16.11.2018, 08:05 | DaveX
Ahojte, budu mít systém Loxone a chtěl jsem se zeptat, zdali stačí na ovládání domu nějaký levnější tablet, či jsou na ten systém nějaké větší nároky. Konkrétní typy, kde to běží dobře, uvítám :o)
o 16.11.2018, 08:37 | Mr.Scully
Je to podle mě úplně jedno, ta aplikace je nenáročná :) Mám nakoupeny nějaký FHD Samsungy, která stály nový přes 5k a já je sehnal po bazarech za trojku. Ale určitě poslouží i výrazně horší stroje.
o 16.11.2018, 12:27 | tykeev
Používáme doma na ovládání LEONOVO Yoga Tablet 2 a běží to na něm parádně.
Jak už ale napsal Scullz nade mnou, je to nenáročná aplikace.
o 17.11.2018, 16:08 | Milhauzz
Já na HABPanel (jedna z apek na OpenHAB) dokonce používám přestárlej Nexus7 a pohoda.
o 31.01.2019, 07:14 | DaveX
Loxone, pohybové čidla a čidla přítomnosti.

Ahoj, mohli byste mi trochu poradit? Sháním spolehlivé čidla pohybu (chodba) a čidla přítomnosti WC, zádveří, technická místnost apod. Od Loxone se mi zdají strašně drahé, máte někdo zkušenosti s něčím, co by fungovalo dobře? Pohybové čidla jsou asi v pohodě, ale spíš to čidlo přítomnosti. Díky moc.
o 31.01.2019, 22:11 | tykeev
to DaveX:
používám jen pohybová čidla, ale značku nevím.
Čidla přítomnosti nemám.
Takže já neporadím.
o 31.01.2019, 23:58 | Mr.Scully
Používám na svícení i alarm pohybová čidla Jablotron, fungují celkem spolehlivě, za rok a půl dvakrát spustily (zpočátku) poplach, jednou asi kvůli vnějšímu otřesu bagrem, podruhý asi pavoukem v garáži před čočkou. Teď už rok klid. Ale jako není jednoduchý to vychytat, aby zabíraly přesně ten prostor, který člověk potřebuje.
o 01.02.2019, 00:41 | KaZaN
Já tu mám na hromádce na testování tyhle čidla z Ali. Ohlasy jsou na ně dobrý. [ Link ]

Čidla přítomnosti asi zůstanu u Loxone, ale kouknu jestli jsem si někde nepoznamenal nějaký alternativy.


Mimochodem, nenatrefil jste někdo na Smart Home řešení od Siemensu - SiHome? Zajímá mne nějakej nestrannej názor.
o 01.02.2019, 06:11 | DaveX
Jdou ty čidla nastavit tak, ať světlo třeba svítí po protnutí čidla 15 min? No, asi na WC zůstanu u klasického vypínače :D

KaZaN: s tebou řeším na vodnících pohybové čidla od Faradite co? :)


Nemáte někdo zkušenost se světly, které mají soumrakové čidlo? Dal bych to na chodbu, tam to může svítí klidně celou noc. Pokud to bude ledka s 3W, tak mě to asi trápit nebude :)
o 01.02.2019, 09:07 | KaZaN
Tak jak dlouho Ti bude neco po trigeru z cidla sviti, foukat, hrat, cokoliv... si nasatvis v Loxone přece. Totez plati pro soumrak, v Loxone budes vedet kdy je vecer a pridas to do podminky k tomu aby se Ti spinalo pohybovym cidlem nejaky svetlo jen kdyz je vecer/noc.

Jojo Faradite ;-)
o 01.02.2019, 10:28 | rosak
Podělte se, prosím o své zkušenosti s venkovními detektory pohybu pro spínání osvětlení. Řešíme teď bungalov (stěny 11 metrů dlouhé, podbití je 3 metry vysoko a má přesah od stěny 1 metr) kde na každé straně mají být na podbití 3 svítidla. V Loxone máme senzor osvitu (jako jednu z logických podmínek pro rozsvícení) a pořád nemůžeme vybrat optimální detektory pohybu, které by nám zabíraly od stěny domu maximálně 3 metry a samozřejmě ideálně po celé délce stěny. Každá strana domu by měla mít vlastní detektor(y) a bude se rozsvěcet samostatně. Napájení detektorů nejraději 12/24V-DC.
o 20.04.2019, 12:12 | DaveX | Upraveno: 2019-04-20 14:36:47
Tak jsem se do toho taky konečně dal, jen řízení světel, rekuperace, žaluzií a pár zásuvek. No moji elektrikáři mi říkali, že rozvaděče 196 modulů bude na všechny ty pičičandičky stačit. No, tak to dopadlo :D :D
o 20.04.2019, 12:37 | DaveX | Upraveno: 2019-04-20 15:03:58
Nejde nahrát obrázek sakra...

[ Link ]
o 20.04.2019, 17:31 | Mr.Scully
To mám výrazně větší rozvaděč :) Tak dvojnásobně.

Spíš jsem podcenil rack na NASky a podobný věci, vzal jsem jen asi metr vysokej a nacpaný je to tam jak sardinky :-D
o 20.04.2019, 19:25 | KaZaN
Ty jo a to Ti to jako nespočítali předem kolik toho bude a podle toho vzít s velkou rezervou rozvaděč? Ach jo.
o 22.04.2019, 19:09 | DaveX | Upraveno: 2019-04-22 21:17:21
KaZaN: no jo, ale naštěstí to nebude vypadat tak zle a hlavně mám teď jeden jen na loxone a druhý na ostatní věci.

Jinak kluci, máte někdo Loxone tree? Jak řešíte propojení? Nechci kupovat ty jejich předražené svorky, ale zase nechci klasickýma řadovkama zaprat celý rozvaděč. Co můstky? dobré řešení?

A ještě jedna věc, jak vyřešit elegantně switch v rozvaděči?
o 22.04.2019, 19:32 | KaZaN
DaveX s těma svorkama, mustkama atd je moc moznosti a sám nevím co použít. U vodníků je tak yhodně materiálu...
A jak to myslíš s tím switchem? Switch elegantně?
o 23.04.2019, 09:14 | DaveX
KaZaN: Asi vyřeším tree od Loxone přes můstky, budu tam mít do toho zatím cca 10 věcí, tak nějakou svorkovnici až někdy posléze.

Switch nejlépe na din lištu s možností napájení přímo ze zdroje nebo z jističe.
o 23.04.2019, 10:22 | KaZaN
DaveX a kolik potřebuješ portů? U nedostatku místa, resp hloubky, montujeme switche i na stojáka, ale pořád to potřebuje 19" rozvaděč. Na DIN lištu asi pujde napastit leccos, ale pokud chceš vyloženě DIN řešení, tak spíš s míň portama (8max16) a s cenou co bolí. Ty nemáš slaboproudej rack?
o 23.04.2019, 11:42 | DaveX
KaZaN: Co konkrétně myslíš tím slaboproudým rackem? Můžeš dát odkaz?

Vyloženě asi nebudu muset mít switch za tisícovky, jen jsem se ptal na nějaké řešení.

Rozvaděč je klasický od eatonu pod-omítkový. V mém případě, podsádrokartonový :)
o 23.04.2019, 11:54 | KaZaN
DaveX píšu slaboproudý rack, ale spíš jsem měl napsat datový rack, prostě klasickej hlubokej rack 19" na switch, patch panely, NAS/server, UPSku atd....
Něco jako tohle :-D jen v skromnější velikosti :-D Třeba aspoň něco jako tohle [ Link ]
Tam pak dáš switch klasicky jak má být, horizontálně, tam zakončíš do panelu datové kabely co Ti vedou po baráku, propojíš si je se switchem, dáš dolu záložní zdroj napájení, případně nějaký úložiště na data, filmy, hudbu.. atd
Ale možná si jen nerozumíme a tohle dávno máš..

foto k příspěvku  od KaZaN

o 23.04.2019, 12:48 | DaveX
Ne, to zatím nemám, nejsou prachy :D ale do budoucna to určitě chci. Asi vyřeším nyní switch nějak nouzově a potom to udělám na čisto :)
o 23.04.2019, 13:05 | KaZaN | Upraveno: 2019-04-23 15:09:19
DaveX Hele bedna do 5 tisíc, pokud nechceš teda monstrum viz výše ;-) Buď na zem volně stojící nebo na zeď nakotvit. Nejde tak ani o ten switch, ale že někde musíš zakončit ty datový kabely, ty už pak budeš těžko přesouvat. Jestli je tam zatím jen strčíš a nacvakáš na ně konektory a nebo jestli je pěkně vyvážeš a zařežeš do panelu a popíšeš je jedno. I ten switch můžeš zatím koupit ludru a jen jí tam pohodit a nebo promyslet co a jak v domě bude, třeba POE napájený kamery, WiFiny a podle toho koupíš adekvátní switch. Pak jen další kosmetický věci, jak vyvazovací panely na propojovací patch kabely, očka, zálohu napájení, abys při blackoutu mohl jásat, že net Ti pořád jde :-D a kamery nahrávají :-D :-D :-D
Ale jinak většina malejch switchů má na zádech křížový kotvící otvory, takže stačí i na DIN lištu si vyrobit úchyty a na ně to nacvaknout..nouzovka.
o 23.04.2019, 17:38 | AR
Davex: jsou switche i na DIN do el. rozvaděčů, ale ta cena je dost out, to už je lepší pořešit datový jak tady píše Kazan.
o 23.04.2019, 17:40 | AR
Něco málo dělá legrand: [ Link ]
o 03.05.2019, 08:06 | DaveX
Kluci jak řešíte napájení tabletu na zdi? Mám tam přivedené UTP kabely. Zvládne to POE splitter? Vzdálenost od rozvaděče asi 12m. Co nějaký zdroj 5V v rozvaděči? Mám všechny okruhy světelné a žaluzie řízené přes relátka, takže není nic jednoduššího než na výstup z karty dát řízení relátka v nějakém časovém horizontu, nebo tablet trvale napájet? Mám Lenovo P10. Díky.
o 03.05.2019, 09:17 | cezetko
DaveX: 12V DC zdroj, poslat to po UTP minimalne po 2 parech. Do zdi do krabicky nabijecku do auta. Tablet muzes napajet trvale, je to spotrebka, za cas to klidne vymenis.
o 03.05.2019, 09:36 | DaveX
cezetko: to se mi zdá dost komplikované. Co využít nějaký měnič napětí? Například: [ Link ]
o 03.05.2019, 09:52 | cezetko
DaveX: jasně, taky možnost. Jen hledej něco bez tlačítek, ať te to nerozhodí po výpadku :)
o 03.05.2019, 10:46 | KaZaN
:-D možná by šlo Loxonem 1x 2x týdně v době spánku, třeba mezi 3 a 6 ráno tabletu vypnout nabíjení, aby se pocvičila baterka :-D Ikdyž nevím, jestli by jí to nějak zásadně spasilo...
o 03.05.2019, 10:54 | tykeev
to DaveX:
mám to řešené tak, že v technické místnosti mám normálně AC adaptér, z něj je udělaná prodlužka kablik až do obýváku na zeď a tam je to napojené na to mikro-USB (nebo co to je za typ toho konektoru) a zasunuté do tabletu.

Adaptér jsem dal kvůli délce kabelu trochu silnější, než je originál a funguje to parádně. S původní nabíječkou se to nestíhalo dobíjet.
o 03.05.2019, 11:08 | DaveX
tykeev: no já tam mám natažené pouze USB, tak s normálním adaptérem bych měl asi ztráty velké, tam by musel výt větší průřez.

Ty máš taky lenovo že? Jaký máš konkrétně adaptér?
o 03.05.2019, 11:13 | tykeev
Jojo, mám tam LENOVO Yoga 2.

Je tam adaptér, kablik po par centimetrech napojenej na ethernet kablik a u tabletu zase vráceno zpět na konec kabelu s origo kontektorem. Vzdálenost cca 10-15m odhadem.

Adaptér vyfotím později odpo, z hlavy nevím.
o 03.05.2019, 13:50 | AR
Davex: tak zrovna nabíječka do auta je právě jen step down :D
o 03.05.2019, 19:14 | tykeev
Tak, málem bych zapomněl.
Použil jsem originál nabíječku k SAMSUNG S7, je silnější než originál k tomu Lenovo.
Parametry viz foto.

Zkusil jsem tehdy všechny adaptéry, co mám doma a s tímhle jediným se to stíhá dobíjet :-)

foto k příspěvku  od tykeev

o 04.05.2019, 20:09 | DaveX
AR: Tak poraď, jak bys to udělal ty :)
o 05.05.2019, 08:02 | AR
DaveX: tak jak psal cezetko. Jsou adaptery na do auta ale ne do zapalovače, ale normálně na kabely, vstup 12V a výstup pak máš rovnou na USB konektor. Tohle bych jebl do krabičky kde máš to utp a po utp to krmil.
o 05.05.2019, 08:05 | AR
Davex: např. [ Link ]
o 06.05.2019, 08:17 | DaveX
AR: Super, díky, něco takového jsem myslel, to vypadá sexy. Díky.
o 07.05.2019, 04:56 | DaveX | Upraveno: 2019-05-07 06:56:38
AR: Mohl bych jako zdroj použít například toto?

[ Link ]

Konverter bych měl v krabičce za tabletem.
o 07.05.2019, 06:18 | tykeev
to DaveX: mám dojem, že 1,25A bude na tu vzdálenost málo. Ale to budou určitě vědět zkušenější.
o 14.01.2022, 09:17 | grim
Pánové, trošku oživím sebe i toto téma. Dostal jsem se do stavu, kdy pro rekonstrukci přemýšlím o chytřejší elektrice. Moje prvotní idea je taková, že by se kabely roztahaly tak, aby se na ně pak mohlo naroubovat "cokoliv" (loxone, foxtrot, raspberi,...), ale zatím by to fungovalo jako klasická elektrika.
Jste tady někdo schopný a ochotný udělat mi projekt, případně na někoho (rozumného..) odkázat? Už teď díky.
o 25.01.2022, 15:14 | Milhauzz
Koukám, že chceš takovou přípravu na univerzál. Mě se to zdá trošku jako overkill, zbytečná práce na uvedení do provozu a pak stejně předělávka.

Ušetři na projektu, kterej stejně nepotřebuješ, zaměř se na Loxone jako hlavní orchestrátor, udělej si místo pro větší rozvaděč a jendoduše začni tahat káble :)
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3909 sekund.