Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Stavba domku - vytápění

 o Navštíveno 14139x o
o 20.10.2016, 07:40 | DaveX
Ahoj všem, jak jsem zmiňoval v minulém tématu, chystám se na stavbu domku. Nyní řeším vytápění. Zatím to vypadá na přízemní domek, bungalov. Systému je hromada, tak nevím, který vybrat. Plyn, elektrika, čerpadlo, solární panely?

Prosím, kdo řešil něco podobného, poreferujte. Někdo obhajuje jeden systém, druhý si na to stěžuje a pořád do kola :) člověku aby z toho šla hlava kolem.


o 20.10.2016, 07:58 | cendler
to mi povej, řeším, teď to samé
o 20.10.2016, 08:37 | AR
Máme el. podlahovku a zatím spokojenost, ale více dokážu říct až po zimě. Plyn mě do baráku nesmí takže více méně jasno. Navíc pořizovačka byla se "slevou" takže při kalkulaci na cca 20let vycházela pro nás lépe el. podlahovka oproti plynu a třeba teplovodní podlahovce.
o 20.10.2016, 08:37 | J-T. (P) | Upraveno: 2016-10-20 08:38:57
Já to vyřešil kombinací plynového kondenzačního kotle, včetně zásobníku na vodu a kamen s výměníkem a nemůžu si zatím stěžovat. Plyn je neskutečně rychlej, co jsem měl před tím elektrokotel tak se to nedá srovnat.

Když se nechci o nic starat běží kotel, když chci romantiku a nějakou tu kačku ušetřit tak zapálím oheň v krbových kamnech a výměník mě vytopí barák na pohodu.

Řešil jsem soláry na ohřev TUV, ale investičně by se mě to nevrátilo. Nicméně já už měl postaveno a rekonstruoval jsem u novostavby by návratnost asi dávala větší smysl.
o 20.10.2016, 08:55 | mrazik
Kombinace pasivnich domu a soucasneho pocasi, hlavne v zimnim obdobi, jsou dle meho vhodnejsi pro obcasne pritapeni - proste vytopis rano barak a pak pustis topeni nekde kolem poledniho a vecer. To podlahovkou proste neudelas kvuli delsimu nabehu. Jak pise J-T asi nejlepsi kombinace.
Ja to aktualne resim tak,m ze dopoledne vytopim plynovym kotlem barak a od obeda topim v podkrovi klimatizaci v modu tepelneho cerpadla a protoze nas je doma hodne, vytopime spodek svym vlastnim teplem.
o 20.10.2016, 08:56 | AR
Soláry jsme trošku taky propočítával a i v okamžiku kdy využiješ dotace je návratnost hodně diskutabilní a potvrdily mi to i firmy co to nabízely s dotacemi a když jsem jim řek že návratnost je nejistá a spíše nulová tak odvětili že ty soláry si přeci lidi montují pro dobrý pocit že žijou ekologicky :D
o 20.10.2016, 09:36 | cubajs
taky řeším teď vytápění, Rekuperaci budu mít v baráku tak jako tak a nabízí se možnost topit rekuperací bez použití podlahovky po celém domě. mám nabídku na rekuperační jednotku, která dokáže topit a v létě chladit od Atrea.cz. Je k tomu zapotřebí externí tepelné čerpadlo jako zdroj tepla/chladu. Nicméně do místností kde nejsou výdechy VZT by se stejně muselo řešit vytápění buď vodní podlahovkou nebo nějak jinak. Ještě nemám úplně jasno jak to vše řídit aby to fungovalo, ale je to varianta. trochu se obávám rozložení teploty v místnosti při topení jen vzduchotechnikou, má s tím někdo další zkušenost?

mraziku: tvé topení klimatizací v podkroví je v podstatě stejnej princip jako topení vzduchotechnikou, jaký z toho máš pocit?
o 20.10.2016, 10:17 | mrazik
Zacnu trochu zesiroka. Jak jsem psal, doma nas je celkem hodne a nejvice casu travime dole, takze tam je vetsi teplo nez nahore (teplo z cloveka + vareni, TV atd.). Rozhodl jsem se tedy pro klimatizaci, ktera ochladi podkrovi v lete a pritopi v chladnejsich dnech. Hlavne mistnost nad garazi byvala o neco chladnejsi. Mam to celkem ve 3 mistnostech v podkrovi a topny vykon jednotky je 9kW. Pri soucasnych teplotach venku topi vice nez dostatecne a bezproblemu vytopim cele podkrovi. Nekdy timto zpusobem jen pritopim nahore a ani nezapinam plynovy kotel. Nechavam otevrene dvere, pokud je deti nezavrou, takze teplo se dostane i do vedlejsich mistnosti. Rozlozeni teploty v mistnosti se bat nemusis, aspon ja jsem nepocitil ze by nekde bylo chladneji i kdyz jsem nastavil vetrak na minimalni otacky. Mistnosti jsou 2x22m2 a 1x10m2. Pocit z toho mam dobry a splnuje to presne co jsem od toho pozadoval. Samozrejme cim vice se bude teplota blizit nule, klesa ucinost tepelneho cerpadla, ale takovych dnu zas tak moc neni.
V lete pri chlazeni se chladnejsi vzduch dostal i dolu, takze i ve spodnich mistnostech bylo prijemneji nez venku v prave poledne.
Jak jsem psal, splnilo to presne co jsem pozadoval a pocit z toho mam dobry.
o 20.10.2016, 11:14 | CervinVega
Určitě podlahovku, vodní a více zdrojů tepla (plyn kotel a krb vložka)... Je to nejkomfortnější a máš zaručenou alternativu, pokud odstaví např. plyn nebo el z nějakého důvodu (či tobě se jedno z nich podělá)... Zvážil bych vedle domu nádrž na deštovku a zásobník na teplou vodu ohřátou nějakou formou solár trubic/desek (klidně samo domo, protože to reálně funguje jen v léťe).
Pokud máš tuhle svobodnou volbu, neváhal bych...
o 20.10.2016, 11:14 | Bart 007
Mam taky bungalov - 9.5x14m, plyn, kondenzacni kotel + podlahovka. Plyn mam i na vareni a prutokovy ohrev vody. Platim dlouhodobe 800,- zalohy. O nic se nestaram. Do garaze jsem projistotu vytahlul par trubek, kdybych chtel zmenit palivo/kotel.
o 20.10.2016, 11:28 | Mr.Scully
Budeš mít sto lidí sto názorů. Já šel touhle cestou:

- plyn mi do baráku nesmí a projektant ho ani nedoporučoval (asi kvůli ceně, netuším)
- ohřev vody jsem váhal mezi elektrokotlem a tepelným čerpadlem, čerpadlo se vyplatí při větší spotřebě, což mám (koupání na lachtana)
- vodní podlahové vytápění samozřejmě jasná věc
- plus aktivní rekuperace kvůli chlazení vzduchu v létě (lehké, ne agresivní jako klimoška)
- soláry se podle mě nevyplatí
o 20.10.2016, 12:32 | J-T. (P)
AR, Mr.Scully: Co máte proti plynu? Podle mě, když je na pozemku plynová přípojka tak je hřích nejet na plyn. Je to rychlý a "levný".

Výbuchu, nebo udušení bych se dneska u moderních kotlů fakt nebál - je tam tolik el. kurvítek co všechno hlídají, že při sebemenším problému odstavujou kotel. Nehledě na to že, dodatečnej seznzor na CO stojí pár korun - pro klid duše ...
o 20.10.2016, 13:06 | Mr.Scully
Na rovinu - nezkoumal jsem to. Ptal jsem se projektantů a architektů, ti doporučovali elektřinu. Ptal jsem se sousedů - sto lidí sto názorů. Takže jsem to neřešil :-) Mám přípojky u domu všechny a plyn nezavrhuju navždy, mám řešené prostupy tak, aby v případě nutnosti bylo možné přepojit zdroj vody (vodovod vs. vrt) či zdroj energie (elektřina vs. plyn).
o 20.10.2016, 13:30 | AR
ad více zdrojů tepla, ono to snad dnes ani jinak nejde. Musí být min dva zdroje tepla z toho jeden z nich alternativní/obnovitelný.

J-T: tak nějak z plynu mám respekt, je to další věc co se může posrat, je kolem toho x dalších starostí co musíš hlídat a jen krz topení se mě to do baráku tahat nechtělo. Navic měli smě v porovnání s plynovým kotlem výhodnější pořízení elektra kde hraje taky velké plus poloviční sazba pomalu skoro celý den.
o 20.10.2016, 15:35 | Lucni.konik
plynový kondenzační kotel, podlahovka, (užitná plocha cca 140m2), bojler 300L nahřývaný kondenzákem, 2dospělý, 2 děti. Ročně mě stojí vytápění baráku(na 22°C) + ohřev bojleru(ten se ohřívá i 2x denně) cca 12tis s DPH.
Tepelný čerpadlo, zemní kolektor je hezká věc, ale návratnost investice někde v pr....
Elektrokotel+radiátory - vodní okruh jsem v bytě o cca 80m2 platil ročně i se spotřebou elektriky zálohy 4600 měsíčně - teda cca 55tis. ročně.
Jinak v baráku mám i rekuperaci a nemůžu si to vynachválit. Stále čerstvý vzduch........i při 20ti lidech se nevydejchá.....když pak k někomu přijedu na návštěvu, tak to hodně cejtím, že je vydejcháno.
o 20.10.2016, 16:39 | Tuner#2
Jako J-T a Luční.konik. Nejlepší řešení vodní podlahovka (je možno napojit jakýkoliv zdroj tepla) a výtápění plynovým kondenzačním kotlem s ekvitermní regulací. Dům i s garáží 200m2 a ročně bez zateplnení je to nějakých 17tKč. S takovým nákladem a cenou kotle se může jít tepelné čerpadlo vycpat. Investice jako kráva, sice budeš platit asi méně, ale jak dlouho ten kompresor vydrží? Přežije to zárubu, vydrží to alespoň 10 - 15let aby se náklady na počáteční incestici vrátily? Elektrická podlahovka je taky řádná blbost, bez možnosti změny zdroje tepla a s naprosto nerentabilním provozem u rozumně velkého domu. Solar to samé co už tu padlo...
o 20.10.2016, 18:59 | DaveX
Mr.Scully: můžeš dát více info o tom tvém systému? jak už čerpadlo tak rekuperaci. Zní to dobře :)

J-T.: to zní taky dobře. Jaké kamna s výměníkem máš?
o 21.10.2016, 10:21 | deda
2-patrový RD užitná plocha 142m obývaná 3 dospělými . Plynový kondenzák +dole vodní podlahovka, nahore radiátory.. U kotle 200l zasobník na vodu ohřívaný solarem+kondenzákem a hydraulický rozdělovač nízké a vysoké teploty vody. V obýváku krb ale nezapojený do systému pouze na romantiku a sálavé teplo. Nechtěl jsem dopadnout jako kamarád co s tím vytápí celý barák včetně UTV a ve vidině ušetření za plyn to u něj v obývací vypadá jak v kotelně... Měsíční zálohy za plyn mám 900kč. Před 14 dny přišlo vyúčtování a vraceli nám 1735kč…. Pořizovačka za topný systém včetně montáže byla 140tis….
o 21.10.2016, 10:43 | Mr.Scully
DaveX:
- jak jsem avizoval, na rekuperaci mám aktivní jednotku Nilan VPL 15 K Top. Mělo by to filtrovat pyly nebo prach, držet příjemné mikroklima bez vydýchaného vzduchu, v létě to uzavře okruh a postupně vzduch chladí. Je to podle všeho příjemnější než klimatizace, chlazení je neznatelné a postupné, ale kamarád to má doma a i v největších tropických vedrech měl doma na pohodu 25 stupňů. Všechno je to samozřejmě otázka nastavení. Náklady jsem vyčíslil někde výše, je to komplet (jednotka, rozvody, montáž) celkem asi za 220k včetně DPH pro třípodlažní dům.

- tepelné čerpadlo jsme zvolili, protože nás odrazovali od plynu (můžou růst náklady a nebyla by alternativa) a elektrokotel je spíš pro menší spotřebu, já jsem lachtan. Takže jsem zvolil osvědčenou tuším švédskou značku IVT. Rozdíly v cenách čerpadel jsou poměrně malé, šel jsem tedy cestou ověřené kvality. V mém případě je to konkrétně IVT Air X 70 + jednotka Airbox E50-90 + 300-litrový zásobník teplé vody. Celkem včetně montáže a všeho za 260 tisíc. Byla tam prostorově menší a asi levnější varianta se 180-litrovým bojlerem bez jednotky, ale usoudil jsem, že 180 litrů je fakt málo. Šel jsem nakonec cestou TČ vzduch-voda, protože je takové univerzálnější. Lepší (byť na pořízení dražší) je zakopat kolektory do země, ale mám malý pozemek a nechtěl jsem to celé rozvrtat a zkomplikovat si stavbu. Co se týče návratnosti investice, každý řekne něco jiného, podle výrobce to máš za 7 let zpátky a čerpadlo vydrží třeba 10-15 let, podle škarohlídů je návratnost třeba 12 let a TČ se zaručeně do 10 let posere... mně je to úplně fuk, obecně preferuju dát víc nákladů při stavbě a pak mít levnější provoz než obráceně. A jestli budu muset za 12 let zaplatit 100 tisíc za výměnu čerpadla, tak to mě teď fakt netrápí.
o 05.01.2017, 09:20 | DaveX
Chlapi, co máte plynový kotel v nějaké technické místnosti, předpokládám, že to asi nebude vhodné kombinovat se sušárnou prádla co?
o 05.01.2017, 09:27 | M.a.R.i
DaveX: Proč by nebylo? Kondenzační plyn kotel absolutně nijak netvoří bordel, tak bych se toho nebál :). Já mám malou technickou místnost, kde mám kondezák se zásobníkem vody a je tam teda dost vedro, ale si to prádlu nevadí. Otázka je, když se to zkombinuje s mokrým prádlem, tak aby tam nebyla sauna :).
o 05.01.2017, 09:44 | DaveX
No právě, z toho mám trochu obavu. Ale asi to vyřeším jednoduše, sušičkou :D
o 05.01.2017, 12:52 | cezetko
DaveX: ja mam mensi technickou mistnost, kde mam kondenzacni kotel, pracku a susak na pradlo. Absolutne bez problemu, zadna vlhkost atd. Naopak je to idealni, protoze je tam vetsi teplo a pradlo tam idealne schne. Bordel nulovy.
o 30.05.2017, 21:33 | DaveX
Tak jsem zatím rozhodnutý pro tepelné čerpadlo vzduch/voda + krbová vložka pro chvíle romantiky :)

Snad budu spokojený, právě vybírám značku, tak můžete také napsat reference, pokud používáte.
o 30.05.2017, 22:09 | DaveF
brácha a všichni tady okolo mají Acond a neslyšel jsem o nějakém větším problému
o 01.06.2017, 12:56 | radek.613
Tví sousedi se na Tvé vzduchové TČ taky těší? :-D
o 01.06.2017, 15:01 | DaveX
radek.613: sousedy neřeším, nejsou v blízkém dosahu a co jsem slyšel pár čerpadel, tak nebyly moc hlučné.
o 01.06.2017, 16:48 | Mr.Scully
Tepelné čerpadlo vzduch-voda to IVT Air X, jak už jsem psal výše. Dal jsem na doporučení svých známých, je to respektovaná značka, prý mají výborný kompromis výkonu a ticha. Ceny jsou plus mínus stejně podobné u všech. A tohle se mi i vizuálně líbí, není to tak megahnusná krabice :-) Ještě to tedy nemám, budeme montovat v červenci.
[ Link ]

Krb nevím, u kvalitního je to čtvrt mega, jen to fikne. Já na to kašlu, půjdu do nějakých low-end kamen za 30k, na ty moje čtyři polínka dvakrát do měsíce to stačí.
o 01.06.2017, 20:54 | mrazik
Kdyz jsi nakousl design, tak ta vrtule u tech vchodovych dveri, to snad ani nemuzou myslet vazne.
o 02.06.2017, 20:18 | Mr.Scully
No chce to schovat někam za roští, no :-D Hluk bych vůbec neřešil, 40 dB nikoho nezabije, sousedi mají tepelné čerpadlo a kdybych o něm nevěděl, tak si ho nevšimnu. Jen to nesmí být pozicované vyloženě směrem k sousední zahradě třeba. Do ulice je to podle mě úplně fuk.
o 18.07.2017, 08:51 | DaveX
Chlapi, řešili jste někdo aktivně v poslední době využití dešťové vody a vody z umyvadel apod. na splachování?
o 18.07.2017, 19:06 | AR
ano, dešťovou. Sice momentálně ji řeším jen pro zalévání a práce okolo baráku, ale konečně sem dodělal hrubou čerpadlové šachty, takže stačí osadit armatury, čerpadlo a valím deštovku do hajzlíku a pračky.

Původně jsme chtěli řešit i šedou vodu, protože byla v plánu čistička, ale nakonec jsme se napíchli na kanalizaci, takže zůstala jen ta dešťovka.
o 19.07.2017, 06:46 | DaveX
AR: Řešil si to přes dotace, nebo normálně?
o 19.07.2017, 08:23 | AR
normálně, já to začal budovat ještě než dotace začaly. A když sem si spočetl cca co by mě to stalo aby se to dalo hrát přes dotace s tím kolik by mě to přineslo z5 tak by dotace nepřinesla nic.
o 21.07.2017, 11:19 | brzda
Pánové řeším to samé, podlahová plocha cca 200m, řadovka, nepodsklepená, podkroví. Zatím to vypadá na plyn a kamna na tuhá paliva.
Nechci rohože, protože v budoucnu se dají jen náročně předělat na jiný zdroj, proto teplovodní podlahovka.
Chvíli jsem přemýšlel o TČ vzduch/voda ale mám obavy z hluku a taky z elektroniky (když vidím, jak je to s dnešní elektronikou)
BTW. neumíte někdo přibližně vypočítat Tepelné Ztráty?
o 25.07.2017, 07:53 | DaveX
Kreslíme si bungalov, no, nicméně už je čas začít trochu uvažovat o detailech. Jelikož to není jeden z těch menších, mám hodně podlahové plochy. Poraďte prosím, jaká podlaha je nejlepší na vodní podlahovku v poměru cena/výkon. Rád bych na tom trochu ušetřil. Dřevo mě úplně neláká, vyloženě ho nepotřebuji, tak uvažuji kombinaci lina (ložnice, dětské pokoje, obývák...) a dlažby (kuchyň, koupelna, tech. místnost..). Někdo kdo řeší aktuálně a trochu víc se do toho zahrabal?
o 25.07.2017, 08:04 | tykeev
pro podlahovku je nejlepší dlažba / vinyl.

Sám jsem to tak řešil ve velkém RD a jsme tu max spokojeni.

Kvalitní vinyl je cenově přijatelný a velmi odolný.
o 25.07.2017, 08:33 | DaveX
tykeev: díky za info, myslíš, že bys mohl poradit více do podrobna? Já si zatím pod pojmem kvalitní vinyl neumím představit konkrétní značku nebo cenovou hladinu.
o 25.07.2017, 08:48 | tykeev
to DaveX:
Jelikož mám rád větší formáty jednotlivých dílů, tak jsem po dlouhém vybírání zvolil podlahu od výrobce WINEO s vyšší zátěžovou třídou.

Velikost jednotlivých dílců cca 150x23cm (varianta Kingsize select), vyšší zátěžová třída a cenově jsem byl kolem 700 / metr.

Tuto variantu jsem volil do prostor s vyšším provozem (obývák, kuchyně, chodby, předsíň).

Do ostatních pokojů jsem vzal podlahu od stejného výrobce, jen lehce nižší třídu zátěže = WINEO 600 Wood XL a tam jsem se dostal na cenu cca 450-500 / metr.

Výrobců je spousta, vybíral jsem velmi, velmi dlouho.
Doporučuji se zajet podívat do nějakého většího podlahového studio a nechat si poradit.
Nicméně lepená varianta mi z hlediska přenosu tepla přijde jako nejvhodnější. I v případě poškození lze díl poměrně snadno vyměnit, což je v případě zámkové pokládky složitější (ačkoli spousta prodejců tvrdí, že to i tam je snadné).

Já jsem si vše vybíral v KPP (www.kpp.cz) - sídlí na Českomoravské v Praze. Pokud by tě tam cokoli zaujalo, umím zařídit lepší cenu než mají běžně.

Tak přeju hodně úspěchu s výběrem :-)
o 25.07.2017, 08:59 | DaveX
tykeev: díky za info, Prahu mám malinko z ruky (Opava-Ostrava), ale třeba si někdy udělám výlet :)

Zkusím si to projít tady u nás a mrknu se. Ještě se určitě na něco poptám.
o 25.07.2017, 18:30 | Tuner#2 | Upraveno: 2017-07-25 18:31:29
DaveX: Už jsem tu o tom psal několikrát, včetně výhod co na podlahové topení, protože mám vyzkoušeno od tchána všechno. Tady si počti: [ Link ]

Jinak ten Supreme Plus máme pátým rokem a vydrželo to řádění malého na odrážedle jako nic. Na skládanej lepenej vinyl bych se z vysoka vyprdnul pokud to nezačli dělat kvalitně za lepší prachy. Tehdy se stejným nášlapem 0,7mm to byl finanční nesmysl.
o 25.07.2017, 21:38 | DaveX
Tuner#2: No bude to boj. Plocha pro dlažbu je asi 40m2 a plocha pro vinyl/lino je asi 130m2. Takže jestli dám za metr 700 nebo 400 už je docela rozdíl. Nejhorší na tom je, že každý chválí co doma má. Zatím jsem na vinyl nenašel nějaké špatné reference.
o 25.07.2017, 21:59 | Tuner#2
DaveX: nechválím jen to co mám doma, u tchána jsem na podlahovce vyzkoušel všechno a znám výhody/nevýhody v jednotlivých obdobích což je taky dost důležité. Doma chodím na boso a nebo jen v ponožkách. Vinyl ve formě přímo lepených dílců na podlahu je taky dobrá volba, ale v době kdy jsem já kupoval lino za bratru 300,-/m2 stál stejně kvalitní vinyl 800 - 900,-/m2. Takový ty levný za pětikilo měli nášlap 0,3mm a bylo to i na omak měkký a ne moc odolný.
o 26.07.2017, 10:34 | DaveX
Tuner#2: kdyby sis našel chvíli, mohl by ses trochu více rozepsat o všech výhodách a nevýhodách? Díky :)
o 26.07.2017, 11:09 | Djturtle
Ja sel do Tarkettu Supreme taky a ano, prispely k tomu hodne prispevky Tunera tady na AHC. Jaka bude spokojenost, to se teprve uvidi, pristi tyden se patrne stehujeme do novyho. Zatim to ale vypada fajn, podlaha neni studena jako dlazba a vypada, ze by mohla neco vydrzet.
o 26.07.2017, 19:13 | Tuner#2
DaveX: Něco málo o tom píšu tady 7.9.2016: [ Link ]

Djturtle: To mě těší, já myslím že budeš spokojen. My jsme tady 4 roky a podlaha je pořád jako nová.
o 11.08.2017, 13:16 | DaveX
Tak jsem se zase posunul o kousek dál a mám brouka v hlavě ohledně tepelného čerpadla a vrtu. Někdo reálně zkušenosti? Jak dlouho trvá vyřízení všeho důležitého? Jaké jsou pocity a hlavně náklady oproti vzduch/voda? Díky moc.
o 11.08.2017, 13:35 | radek.613
Pokud nevíš co s penězma, klidně si tu hračku kup, jen nečekej jakoukoli smysluplnou návratnost...

Apropo, tady o ve vedle včera dovrtali 2 x 77m vrt, 2 x 83.000 Kč bez "babiše" :-D To se vážně "vyplatí"...
o 11.08.2017, 14:56 | DaveX
radek.613: neříkám, že zítra začnu vrtat. Přečetl jsem si ale pár dalších článků a je to jak říkáš. Nevyplatí se to a návratnost oproti vzduch/voda prakticky není.
o 11.08.2017, 16:47 | DaveX
Jinak pokud někdo aktuálně řeší, tak hezký článek zde: [ Link ]
o 11.08.2017, 17:56 | Mr.Scully | Upraveno: 2017-08-11 17:58:13
My jsme TČ (vzduch/voda) spustili akorát dneska. Byrokraticky snad vůbec nic složitého. Návratnost pochopitelně pochybná a sporná. Mně je to fuk, zastávám postoj, že se klidně vysypu co nejvíc teď, když jsem zdravej a makám a chci mít pak nižší měsíční náklady, až budu třeba starej.

Jinak kamarád má země/voda, tam je to finančně samozřejmě výš, ale zase je šance, že to vydrží mnoho desetiletí.

Vrt jako na vodu? Máme - 36 metrů v jílovitém podloží asi za 95k bez babiše. Na zalévání zahrady, návratnost neřeším, chci mít nezávislý zdroj vody, kdyby se cokoliv stalo. Jo a mimochodem, už třináct měsíců trvá byrokratické kolečko povolování tohoto vrtu. Prý mám být optimista a cca patnáctý měsíc by to klapnout mohlo.
o 11.08.2017, 22:05 | radek.613
Návratnost nemá ani vzduch/voda, pokud ho nedostaneš zadarmo i se servisem zadarmo na min 15 let :-D
o 11.08.2017, 22:10 | radek.613
Ne ne, Dave myslí vrty k TČ, aneb těžení tepla vertikálně ze země, prakticky se jedná o dvojici či čtveřici vrtů do hloubky min 55, max 120m, do kterých se spustí "kolektor" z polyethylenových trubek a zalije teplovodným betonem. Takovouhle "patronou" se pak prohání nemrznoucí směs, která odebírá teplo zemi a dodává ho ke kompresoru TČ, které pak ve své klasické funkci "kompresorové ledničky" ohřívá vodu pro topný systém domu a užitkovou vodu. Je to hojně používaný systém např. v NL, kde však lidi dostanou v průměru 86 procent nákladů proplacených formou "dotace", návratnost sice nemají, ale ani ztrátu, a podepisují s příslušným správcem katastrálního území smlouvu, ve které se zavazují přes léto mít TČ v provozu inverzně a tedy teplo pomocí svých vrtů do země zpátky ukládat, aby ho pak v zimě mohli zase těžit ven....prostě ekologický a ekonomický kocourkov dnešní pošahané doby....
o 11.08.2017, 22:17 | Tuner#2
11.08.2017, 22:05 | radek.613: přesně k tomu jsem došel, když jsem si spočítal náklady při stavbě domu před 4 roky.

Nicméně tchán teď plánuje TČ formou trubek/hadic na zahradě (ne vrt) v zemi. Plyn tam není, vzduch/voda nechce kvůli hlučnosti a tak chce jít do tohodle. Jaký na to máš názor?
o 12.08.2017, 11:06 | DaveX
Co pořád máte s tou hlučností? Znám řadu lidí, co má TČ vzduch voda a hluk nepozorují. Pokud si to dáš pod okno ložnice, tak asi jo, ale když to umístíš do hluchého místa za barák, tak asi nic neuslyšíš.
o 12.08.2017, 11:06 | DaveX
Co pořád máte s tou hlučností? Znám řadu lidí, co má TČ vzduch voda a hluk nepozorují. Pokud si to dáš pod okno ložnice, tak asi jo, ale když to umístíš do hluchého místa za barák, tak asi nic neuslyšíš.
o 12.08.2017, 11:14 | Only_One
tepelné čerpadlo vzduch - voda soused umstil do koutpové dispozice svého domu. v okolí všem sousedům rezonovali okna. Tak byl donucenej odstranit tenhle nesmysl na druho ustranu zahdrady, kde prudí jen jednoho souseda, obrostlo to tůjema, i tak to je v tiché noci slyšet jak fouká víttr přes lamely.. Tyhle věci jsou dobré jen v místech, kde na to je místo a neopruzuje tím sousedy a nebo vybrat opravdu tiché řešení (což je násobně dražší)
o 12.08.2017, 11:23 | DaveX
Tuner#2: Ty máš tedy ten plynový kondenzační kotel?
o 12.08.2017, 21:24 | Tuner#2
DaveX: TČ vzduch/voda je slyšet a to tak že dost. Pokud máš možnost ho dát na stranu garáže směrem do pole kde se už nikdy nebude stavět, tak asi OK, ale v zástavbě je to zlo. V noci si soused nemůže otevřít okno. Samozřejmě záleží na kvalitě konstrukce jednotky a jejím stavu ložisek, ale i ty nejlepší co jsem viděl u zámých jsou prostě slyšet. No a tchán má na jih terasu a na sever bude ložnice + jeden pokoj pro hosty. Na boční se to dát nedá (příjezd a z druhé strany blízko soused), tak proto zvažuje ty hadice v zemi.

Jinak já v době kdy jsem vybíral bylo kvalitní TČ kolem 200 - 250tKč (levný sračky za kilo bych ani nechtěl) a to když jsem porovnal s cenou 40tKč za plynový kondenzační kotel i se 120l externí bandou na TUV, tak nebylo co řešit. Spotřebou jsem na 17tkč za 200m2 barák s tím, že jsem si letos upravil tarif (slibovali cca. 3tKč úsporu) + konečně dělám zateplení a fasádu což taky ještě něco udělá. Návratnost TČ v nedohledu a v té době bude minimálně kompresor a venkovní jednotka po smrti.
o 12.08.2017, 21:55 | Mr.Scully
Mám kvalitní TČ vzduch/voda za cca 250k, je spuštěné teprve dva dny, ale slyšet je teda dost. Nevím, jestli to bude lepší nebo horší nebo stejné. Na druhou stranu to mám samozřejmě puštěné do ulice, takže pokud tam dám plot a třeba ještě živej plot, tak věřím, že sousedi, kteří jsou vlastně nějakých 15 metrů daleko, by neměli nic slyšet ani s pootevřeným oknem.
o 12.08.2017, 23:29 | radek.613
Tuner#2: Co se týká zemního kolektoru, je samo levnější než vrty, a pokud se dělá tzv. "na zelené" louce, jde to i rychle a bez chyb. Nicméně je třeba mít na paměti cca čtyři zásadnosti, které většinou lidi napadnou až když je "pozdě" a hotovo:

1. v tom kolektoru je poměrně značné množství solanky - teplonosného media. To jednak něco stojí, druhak samozřejmě léty degraduje a je dobré ho ne doplňovat, ale opravdu měnit a hlavně - když firma co zemní kolektor dělá ukončí hadice v šachtě, která je součástí suterénu novostavby RD, aby to hezky "jen prošlo" základem do technické místnosti, a neposichruje vodotěsnost prostupek i šachty a pak tam něco rupne, těch X set litrů solanky máš ve sklepě než řekneš švec :-D

2. tzv. "zabití" plochy kterou kolektor zabírá - do budoucna nemožno cokoli tam kopat, stavět, zásadně měnit. I dodatečné instalace větších byŤ rádoby pochůzných ploch ze zámkové dlažby, náhlá potřeba drenáží, zakopání základů pro oplocení, palisády, atd je prostě smůla. Taky pamatovat na to, že se může v půli plochy kolektoru objevit ložisko spodní vody, které kolektor naruší a ona ho pak vlastně v zemi, podél všech trubek zaplaví a zaizoluje mu tak přestup tepla ze země..

3. účinnost - proti vzduch/voda je samo super, ale proti vrtům, s ohledem na geografické podmínky čr, se musí položit fakt veeeliká plocha, aby se účinnost trochu vyjevila. Podle modelů Evropy, co mají k dispozici výrobci TČ nejsme zrovna ideální země s tak dobře nabitou a prohřátou zemí, jak by se hodilo

4. změna mikroklimatu té plochy..samozřejmě nejde obdělávat, už tam nenasázíš brabmbory, ale ani větší stromy s velkými kořeny, atd - obtížnější kultivace a využití plochy. To se týká i živočichů a rostlin v zemi, které můžeš taháním tepla z hloubi země do vrchní vrstvy, která má být promrzlá, probudit...můžeš se tomu smát, ale takové kolonie mandelinek, mravenců, komárů a jiné havěti co přezimuje běžně v zemi, to když se namnoží X krát víc než je přirozené a probudí a vyleze dřív než má, to na takové zahradě u domu nemusí být vždycky super....
o 12.08.2017, 23:34 | Tuner#2 | Upraveno: 2017-08-12 23:38:16
radek.613: Super, díky, předám informace. Vše co píšeš má svou logiku. Jak říkám, já se o to od doby stavby nezajímal a jen vím, že něco takového taky je.
o 12.08.2017, 23:34 | radek.613
Mr.Scully: vidíš, 250k, to je "jen" asi 12-15 let kulturního, tichého a efektivního topení a ohřevu TUV plynem pomocí solidního kondenzačního kotle. Jo, TČ se vyplatí.... :-D :-D :-D
o 13.08.2017, 08:07 | Mr.Scully
radek.613 - s plynem nedostaneš nižší 22-hodinovou sazbu na ČEZu. Mám celkem velkou spotřebu všeho (elektřiny i vody), například teď v bytě platím asi 1500 za měsíc za elektřinu a to mám všude párwattové LEDky. V baráku ten účet nechci vidět :-D Plyn nás nezajímal vůbec (i když přípojku máme), řešili jsme jen elektrokotel vs. čerpadlo. Konzultovali jsme to s víc lidmi, návratnost je pochopitelně nejistá a pochybná, ale jak jsem říkal, 100k rozdílu mě v rozpočtu stavby už nevytrhne a jsem zvědav, jak to bude fungovat a s jakými náklady. Vykašlat se na to můžu po letech vždycky a dát místo toho elektrokotel :-) Záruku na kompresor mám 10 let.
o 13.08.2017, 11:11 | AR
když tady padaj ty cifry a výhody plynu, jen tak pro zajímavost jaké máte roční náklady na provoz domu el/plyn?
o 13.08.2017, 22:46 | soray
Bungalov 140m2, elektrokotel+podlahovka v celém domě, plyn jsme nechtěli a TČ už vůbec ne. Za rok jsme platili 36k za elektriku (komplet provoz domu, nejen vytápění).
o 13.08.2017, 22:53 | Tuner#2
AR už jsem to tady psal 17tkč plyn s kterým topíme 200m2, ohřev 120l TUV a ještě vaříme. To vše s horším tarifem než máme letos a bez zateplení/fasády. Elektrika se motá kolem 10tKč.
o 14.08.2017, 08:00 | tykeev
250m2 bungalov s patrem jen nad malou částí domu, TČ vzduch/voda s rekuperací vzduchu, 32000 za komplet elektřinu se kterou tedy i topíme, svítíme, ohříváme vodu.
o 14.08.2017, 08:18 | DaveX
tykeev: Ahoj, jelikož mám podobnou metráž jak ty, tak mě to zajímá. Mohl by ses víc rozepsat, jaký máš konkrétně systém? Značka, jak jsi spokojený, hlučnost apod.
o 14.08.2017, 08:39 | tykeev
to DaveX:
do plochy jsem nezahrnul 80m2 garáž / sklad, kde mám taky podlahovku, ale zatím jsem tam topit nemusel - i přes zimu tam bylo vcelku přijatelně.

Šel jsem cestou tepelného čerpadla vzduch/voda s integrovanou rekuperační jednotkou a ohřevem vody.
Konkrétně STIEBEL ELTRON LWZ-404.

Jedná se o integrální přístroj, který je umístěn uvnitř domu (v technické místnosti). Uvnitř domu je slyšet minimálně (lehce zvýšenou hlučnost pozoruji jen při ohřevu vody do vestavěného 230 litrového zásobníku/boileru).

S přístrojem spokojenost, v provozu je lehce přes rok.
Výhodou je i to, že dokáže v letních měsících i chladit a to konkrétně ochlazováním vody skrze rozvody podlahového topení. Nefouká tedy studený vzduch jako z klimatizace, ale ochlazuje plošně.

Pokud máš další dotazy, klidně se ptej.

Ilustrační obrázek toho stroje přikládám.

foto k příspěvku  od tykeev

o 09.09.2017, 08:48 | DaveX
Tuner#2: Prosím Tě, makám nyní na rozpočtu pro hypotéku. Tarkett Supreme se mi celkem zalíbila, máš někde cca cena za 1m čtvereční, celkově i s prací?

o 09.09.2017, 12:40 | Tuner#2
Pripomen se v tematu zitra, mrknu na fakturu.
o 10.09.2017, 11:13 | DaveX
Tuner#2: Připomínám se :)
o 10.09.2017, 20:44 | Tuner#2
Je to z roku 2013

Tarkett Supreme Plus 273,- bez DPH
Nivelační stěrka včetně pepenatrace a nanesení 160,- bez DPH
Lepidlo + lepení 135,- bez DPH

Vše ceny za m2 včetně práce.
o 11.09.2017, 06:50 | DaveX
Tuner#2: Díky, to jsou parádní ceny :)

Žádnou podložku si pod podlahu nedával?
o 11.09.2017, 17:12 | Tuner#2
Ne, pro podlahové topení to ani není vhodné, ideální je kontaktně nalepit. Skladba je:

120mm podlahový polyš
cca. 40mm systémový deska rehau
cca. 50mm beton
penetrace
nivelační stěrka
lepidlo
lino

Jinak cena byla nejlepší v Plzni, všude jinde to bylo přes 300,-/m2 a je to taky už 5 let... raději si zjisti ve svém okolí aktual ;)
o 25.09.2017, 14:03 | DaveX
Tak máme hotovou skrývku a vytýčený barák :) no, bude tam docela dost podlah :D
o 13.01.2018, 16:44 | DaveX
Chlapi, mezi sádrošem a krokví kolik nechat místa na rekuperaci? Bude stačit 200 mm?
o 13.01.2018, 22:40 | AR
Podle toho co tam budeš tahat za podtrubí. Ale 20cm je cajk. My mame cca 10cm a taky se vlezlo :)
o 14.01.2018, 12:37 | cezetko
záleží na potrubí. 10cm může být málo, tam už je potřeba to řešení lépe vymyslet. 20cm je v pohodě. flexi roura na rekuperaci má 160-200mm. Hranatý profil dokáže tento rozměr zmenšit, ale začne se to prodražovat. Vnitřní rozvody jsou trubky 90mm. Takže záleží, která část vedení tudy zrovna prochází.
o 25.01.2018, 20:54 | DaveX | Upraveno: 2018-01-25 21:09:31
Chlapi, někdo zkušenosti s topením Heatflow? Či něčím jiným podobným?

[ Link ]

Díky.
o 25.01.2018, 21:09 | DaveX
o 25.01.2018, 21:36 | Tuner#2
Nějak jsem nikde na první dobrou neviděl technické parametry a řešení rohoží, ale v podstatě by mělo jít o elekrické topení, kde jeho hlavní nevýhoda je právě ta elektrika... U vodní podlahovky je celý systém daleko variabilnější a jde kombinovat s různými zdroji tepla.
o 25.01.2018, 21:56 | DaveX
Tuner#2: no já byl právě včera v Ostravě na info termě a spotřeba elektrické energie na můj domek cca 20 000 Kč ročně. Tepelné čerpadlo vzduch/voda odhad 24 000 Kč. Takže, jsem na vážkách. Ano, je to variabilnější a mám už přípravu na vodu, ale toto se mi zdálo prostě suprové :)
o 25.01.2018, 22:09 | Tuner#2
Já si myslím, že je to jen nějaká nová verze topného kabelu a od toho raději ruce pryč. Kolik máš tepelnou ztrátu budouvy - z čeho vycházel výpočet?
o 25.01.2018, 22:11 | DaveX
Ještě to nemám přesně stanoveno, ale bude to mezi 8-9 kW. Dělal jsem v projektu ještě nějaké změny, tak to musím oživit.
o 25.01.2018, 22:14 | Tuner#2
To mám na celý dům taky a platíme 17tkč za plyn i s ohřevem TUV a vařením (zatím bez zateplení/fasády).
o 25.01.2018, 22:16 | DaveX
Já myslím, že máš menší domek. Mám 175m podlah, takže tam protopím o něco více, určitě :)
o 25.01.2018, 22:21 | Mr.Scully
Mám taky něco kolem 8 kW, 300m plochy myslím. Vše TČ/elektřina, plyn mi do baráku nesmí. Jsem zvědav na první fakturu od ČEZu, snad to nebude moc drastický :-D
o 25.01.2018, 22:32 | Tuner#2
DaveX: Zastavěnou plochu mám rovných 200m2, takže jsme na tom po odečtu zdiva zhruba nastejno.
o 26.01.2018, 11:31 | DaveX
Tuner#2: jj, zastavěnou plochu mám 218 m, takže to je cca stejně. Každopádně, mám to bez garáže. Ty s garáží? Tu podle mě nemusíš vytápět nějak extrémně. Možná to bude ten rozdíl.
o 26.01.2018, 20:10 | Tuner#2
DaveX: V garáži je 18 - 20°C doma 21 - 22°C ;) Přece nebudu chodit dělat do zimy :-)
o 04.02.2018, 21:20 | DaveX
Ahoj, nechtěl jsem zasírat téma chytrých domů. Pokud to tu někdo sleduje, můžete mi napsat, jakou podlahovku jste zvolili a proč?

Díky moc.
o 04.02.2018, 22:19 | Tuner#2
Jak už jsem psal vedle, zvolil jsem Rehau. Je to jedna z mála firem co má tak kvalitní plast, že nepotřebuje hliníkovou vložku. Spousta lidí tvrdí, že to mají kvůli lepšímu tvarování, ale opak je pravdou. Alu vložka tam může časem nadělat paseku, odělit se od dalších vrstev a ty třeba i poškodit.

Jinak tady máš o tom vše včetně vhodnosti krytin a jak se která chová z hlediska prostupu tepla: [ Link ]
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3566 sekund.