Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Projekty typových domů?

 o Navštíveno 5226x o
o 29.04.2017, 20:22 | GooGoo
Mohl by někdo doporučit firmu /web kde se dá dobře pohledet projekt na bungalov 5+1 5+kk (stavba z porothermu)?
Zatím jsem našel:
www.euroline.cz/
www.gservis.cz
Tak něco v tomhle stylu.


o 29.04.2017, 20:48 | radek.613
Vezmi si blok, tužku a načrtni si co Ti vyhovuje, to dej projektantovi a pak začni stavět. Barák se co pět let mění o dost obtížněji než ojeté auto.... Typovky jsou kompromis za nekompromisní ceny....
o 30.04.2017, 00:08 | tykeev
Já to řešil třeba tak, že jsem si našel dům, který mě zaujal vzhledem a dispozicema z nabídky Euroline a víceméně jen obrázky půdorysu jsem využil jako výchozí bod pro navržení projektu s mým projektantem.

Bylo to lepší, než začínat úplně od nuly a vymýšlet bůhvíco...
o 30.04.2017, 09:09 | Lucni.konik
Já taky doporučuju si navrhnout rozmístění místností dle světových stran.........ono to na bydlící pohodu udělá hdoně.
Jinak jsem to udělal tak nějak jako tykeev. vzal jsem tipovku jako inspiraci a přizpůsobil ku svému obrazu - hlavně jsem ho víceméně nafoukl a přizpůsobil dispozice ku světovým stranám.
o 30.04.2017, 11:13 | GooGoo
Taky jsem si říkal, že to takto udělám vyberu podobný projekt předělám a nechám projektanta udělat projekt. Asi jediné řešení, jen ten čas bude 5x delší a peněz 3x víc.
o 30.04.2017, 17:41 | Mr.Scully
Jestli máš vzít relativně bezcenný a nepoužitelný typový projekt za 40k a desetkrát ho předělávat, nebo dát rovnou 100k projektantovi, ať to udělá podle tebe, podle světových stran atd., tak je druhý případ jasná volba. Na GServisu se inspiruj architektonicky a pak si to nech udělat od nuly normálním architektem + projektantem.
o 01.05.2017, 21:11 | tykeev
to GooGoo:
Tak v mém případě to rozhodně nijak zásadně dráž nepřišlo.
Našel jsem si projekt, který mě uchvátil, trochu to upravil dle vlastních požadavků, lehce nafouknul a zadal projektantovi.

Typový projekt byl na prodej tuším za 25-25 tisíc s tím, že každá úprava stojí tučné peníze navíc.

Mně to projektant nakreslil za 35 (projekt pro stavební povolení).
o 02.05.2017, 13:41 | GooGoo
to tykeev:
Na tohle jsem se ptal projektantů, dám jim na papíře jak to chci a že mi stačí jen projekt pro stavební povolení, ale chtějí 60tis a víc :/
Dal by jsi mi kontakt na tvého projektanta?
Díky
o 02.05.2017, 14:43 | tykeev
to GooGoo:
tak to je masakr, mě to fakt stálo 35 (projekt) a 5 za energetický štítek.

Zeptám se ho, jak je na tom časově... je to člověk, kterého znám a měl to jako melouch při své práci projektanta velkých staveb.

Zjistím a napíšu.
o 02.05.2017, 15:01 | Mr.Scully
Já jsem teda pod sto tisíc projektanta nenašel (myšleno teda nějakou projekční kancelář, ne někoho, kdo to kreslí doma na koleně), je mi záhadou, jak ty levný projektanty za 50k a podobně sháníte. Já měl nabídky v rozmezí 100-300 tisíc, tak jsem byl vloni vděčnej, že to někdo udělal za to kilo (i když zpětně si říkám, že jsem si měl připlatit a mohlo to dopadnout líp).
o 02.05.2017, 20:40 | radek.613
Scully, někdy ten, kdo doma "kreslí na koleně" není zatížen těžkopádností "atelieru" ani osobnostními "boji" s kolegy a většinou je takový člověk i víc z praxe, a tím myslím že i umí vzít cihlu, trám či železo do ruky.... Toliko mé zkušenosti z posledních 25 let ve stavebnictví. Až na světlé výjimky jsem v architektonických ateliérech běžně potkával lidi mimo realitu a praxi, lidi co nerozeznají kanalizaci od centrálního vysávání, či lidi, co klidně umístí otevřené ohniště do pasivního domu... lidi, co umí v cadu nakreslit klidně katedrálu svatýho Víta ze skla a kamene v deseti 3D pohledech a udělat o tom "megaprojektu" dvouhodinovou prezentaci v PP, ale když jim dáš do ruky cihlu nebo se zeptáš jak se skládá strop z Porothermu, jsou v řiti.... a když Ti přinesou projet ve stupni "stavební povolení" a Ty ho rozdáš firmám, že chceš cenovou nabídku na stavbu, začíná obvykle kolotoč odborných dotazů ze všech stavebních oborů, začínají slovy "projekt to neřeší/projekt koliduje"... Není to o penězích ani o teoreticích v ateliérech, má to být o praxi a technickém myšlení. Což kupodivu (pokud se nejedná o megalomanské projekty nebo sosání dotací), zvládají spíše ti praktici co dělají doma...
o 02.05.2017, 20:47 | radek.613
Jinak co vím tady soused, "běžné" RD do fáze SP, včetně jednání na úřadech, a dodání dokumentace "v mašličkách" na vrchu s cedulkou "stavba povolena" se běžně pohybuje mezi 30 a 60 tis, na koleně fakt nekreslí, ale v solidním softu včetně studií zastínění podle okolní zástavby, ročního období, hlukovek a všech možných hovadin vůkol...jen si neříká "pan architekt" a nemá problém se umazat od betonu, vápna či třeba osobně položit střechu...
o 02.05.2017, 22:45 | Mr.Scully
No máš v něčem pravdu, my trochu doplatili na to, že projekt byl udělanej "neprůstřelně", ale jako skoro doslova, všechno pečlivě vymazlený do detailu, ale cenově to přerostlo původní rozpočet asi o čtyři mega :-D, což mě sere samozřejmě mimořádně a je to dáno tím, že architekt nakreslil něco, u čeho moc neřešil cenu a projektant pak to jen překreslil do půdorysů, materiálů a postupů, aniž by cenu taktéž řešil... takže ano, někdy je asi lepší vzít někoho, kdo to udělá na koleně, ale se zkušenostmi z praxe, protože ví, že když se za nějakou kravinu připlatí statisíce, tak je tam třeba zbytečná a umí poradit, kde ušetřit.

Nicméně opravdu jsem tady v Plzni neviděl nic pod 100 tisíc a že jsem pár firem oslovil. Jo, kamarád měl projekt za 60k, ale byla to "známá z vesnice, která to dělá na vedlejšák"... Ono není těžký si spočítat, že i kdyby projektant dělal za blbý pětikilo na hodinu (což asi nedělá - pokud je ve firmě, tak litr na hodinu je určitě absolutním minimem), tak to je 4-8k denně a za týden asi komplet projekt nevyšvihne (a pak se musí přičíst jednotlivé profese, projekce třeba vzduchotechniky, vytápění, elektro atd., jsou to další a další analýzy a výpočty)... nevím no.

(Je to samozřejmě dáno i rozsahem domu, projekt by měl obvykle stát cca 5% z ceny domu... tak výpočet je pak celkem jasnej).
o 03.05.2017, 09:17 | Cenda
Lepší kvalitní projekt, než to potom různě lepit. Pokud si necháš vypracovat i výkaz/výměr, tak si snadno poptáš firmy a spočítáš cenu domu. Pak tě nepřekvapí 4 mega navíc :-)
o 03.05.2017, 09:52 | Mr.Scully
Mě překvapil právě ten výkaz výměr :-D Původně jsem šel pro baráček kolem 6.5M. Po dokončení projektu jsem byl opatrně informován, ať počítám spíš s 8M na klíč, tak říkám super, na klíč nepotřebuju, budu si najímat jednotlivé profese, takže místo 8M se třeba do 7M pořád vejdu v pohodě. Jo, to prej že jo. No a když už jsme stavěli, tak jsem si přeci jen vyžádal výkaz výměr, abychom nemuseli všechno počítat sami... a výkaz výměr přišel spočítaný asi na 11.5M :-) Realita není tak strašná, ale pořád budeme v součtu někde na 9.5M za barák (bez plotu, nábytku, terénních úprav), což je prostě bohužel o 2M úplně jinde, než mělo být... a to mě dost deptá (protože samozřejmě ty prachy nemám a zbytečně musím ještě řešit půjčku nad rámec hypo). Prostě i solidní respektovaná firma ověnčená několika cenami mi nějak v průběhu projektu "zapomněla" říct, že to navrhli rozpočtově špatně (resp. to zbytečně stavebně naddimenzovali), jsou tam věci, kde se minimálně mega ušetřit dal.

(Zase až někdy přijde zemětřesení, tak si toho pravděpodobně v domě ani nevšimnu).

Každopádně musím sebekriticky říct, že i když se trochu směju starostem, jestli projekt bude stát 50 nebo 300k (v ceně baráku je to fakt úplně jedno), tak musím říct, že evidentně vyšší cena neznamená vyšší kvalitu. Bohužel jsem si to vyzkoušel sám. Ve zpětném pohledu jsem to asi měl svěřit nějakýmu vesničanovi za 50k a třeba by to dopadlo líp :-)
o 03.05.2017, 10:50 | CervinVega
Já mlčím :-) kdo má peníze, nikdy nestavěl, bydlel v bytě... nejspíš dopadne jako Scully... v lepším případě v mega baráku s nejasnou o využití místnostmi typu herna, pracovna, tělocvična, ...
Neber to osobně, přeju ti, ať se ti dobře bydlí, ale méně je někdy lépe... a to je práce architekta, aby ten projekt napasoval ne na vize klienta (který neví, ikdyž si myslí, že ví), ale na jeho potřeby v horizontu 15 let, protože delší dobu tam beztak nebude...
o 03.05.2017, 11:02 | DaveX
Taky řeším, budeme stavět bungalov, cca za 3M a pro mě je teda rozdíl 50k vs třeba 150k za projekt docela dost peněz. Někdo hold peníze má, je úspěšný, tak to třeba neřeší. Já budu brát na víc jak polovinu hypo a i tak se mi do toho moc nechce :)
o 03.05.2017, 11:19 | Cenda
Je otázka, jestli ten projekt za pade ti to nakonec o pár set neprodraží, nebo naopak projekt za 150 nedokáže ušetřit 300t. Taky mi projektant nabízel projekt za 70, kde řeší jen nezbytné věci, ale chci k tomu i prováděcí projekty na další profese + výpočty variant konstrukcí a řešení konstrukčních detailů + výkaz/výměr. Společně poptáme firmy + udělá pitvu nabídek, aby firmy nepočítaly nesmysly a držely se zadání.
Vzhledem k místnímu úřadu dotáhne i stavební povolení.
o 03.05.2017, 12:16 | Mr.Scully
CervinVega - u mě nedělají cenu nevyužité místnosti, ale jednak naddimenzovaný projekt (materiály, jejich tloušťky, různé architektonické zbytečnosti) a jednak technologie (chytrá elektroinstalace, tepelné čerpadlo, vzduchotechnika, všude podlahovky apod.). S tím druhým jsem počítal, s tím prvním ne. Projektantka se třeba zeptá "chcete mít okapy venku nebo vnitřní?", tak řeknu, že hezčí jsou samozřejmě vnitřní, ale ona už mi bohužel neřekne, že to je třeba (plácnu) sto litrů navíc na různý hydroizolace a stavební vychytávky a jiné materiály apod.

Jinak je to tak, jak píše Cenda, může se stát, že projekt za 150k ušetří oproti projektu za 50k třeba 300k... nebo taky obráceně. Proto je na příkladech výše zřejmé, že cena není klíčovým faktorem. Dal bych asi hlavně na osobní reference známých, možná na reference na FB (tam se myslím nedají ty hodnocení nijak mazat) atd.
o 03.05.2017, 16:02 | DaveX
Cenda: já zvolil nakonec zlatou střední cestu. Projektant má 30 let praxi a dokáže nám pomoci. Známe ho, takže si myslím, že vy výsledku to bude levnější.
o 03.05.2017, 17:21 | Cenda
Pokud šlo o základní provedení, tak byla cena +- 70t. Jakmile jsem chtěl vše připravit vč. simulace, prováděček jednotlivých částí, detaily HS, stavebka a měření, výkazu, dozoru a konzutace nabídek, tak ceny rostly na 150 až 200t. Není to o tom, že by tě někdo chtěl "ojebat", ale jak detailně ti připraví podklady. U stavby svépomocí si to kdyžtak dojebeš sám, ale firmy ti to klidně dojebou záměrně, jen aby vyhrály "výběrové řízení".
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3049 sekund.