Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: Jakej NAS

 o Navštíveno 6840x o
o 16.01.2018, 15:32 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2018-01-16 15:47:36
Ahoj, už jsem toho trochu pročetl, ale zeptám se i tady a zajímají mne spíše osobní zkušenosti.

Tak nějak jsem došel k závěru, že si pořídím domu NAS.

K čemu:
rodinné fotografie, video
filmy a jejich streamovaní do TV, PC, Tel. i třeba 4K videa. Takže aby to případně umělo i tu komprimaci pro zařízení, které 4K neumí.
dokumenty

Snadná a funkční administrace
klasické sdílení ostatním uživatelům, správa oprávnění aj.

Snadnou a funkční applikaci.
(aby i manželka po pár instrukcích věděla kam šáhnout, když něco bude potřebovat :D ne že by v jiných ohledech nevěděla :DDD),


tichý chod (nejlépe, aby to nebylo slyšet vůbec)
nízkou spotřebu
rychlou reakci, když po tom budu něco chtít a ne že se to bude 2 minuty probouzet z letargie.

na 2 disky (kvůli mirroringu)
plánuju asi vzhledem k cenové politice 2x 2TB

tak nějak mám zažitý koukat po Synology, nějak mi utkvělo v hlavně, že tam to prostě funguje spolehlivě. A právě nevím, jestli to není jenom předsudek a rád bych si vyslechl názor někoho dalšího třeba z praktických zkušeností.

Zatím se pořád vracím k tomuto: Synology DS218play
[ Link ]

nemám představu, třeba u starších nebo nižších verzí jak moc velkou roli hrajou parametry CPU a RAM. respektive jak moc by mě to sralo, že je to přibržděný a jestli by vůbec pro moje potřeby bylo.

rád bych to koupil na několik dlouhých let dopředu, takže za to Ty peníze dám, ale jestli funguje něco stejně dobře a bude to stát o nějaký ty koruny méně, pak se bránit nebudu.

Díky moc za rady


o 16.01.2018, 16:46 | assassin
na streamovani videa ve 4k a podobne legracky bych asi nevybiral ze starsich modelu se slabsimi CPU a mensi RAM.
nemuzu porovnat vice zraizeni, takze ti nejspis moje recenze typu "chvalim co sam mam" moc nerekne, ale pouzivam uz vic jak 2roky k tomu samemu NAS od asustor a bez problemu. U tech multimedialnich funkci je videt, ze to neni aktualni model ale starsi stroj s atomem... pokud to streamovani do TV je pro tebe dulezite tak bych koukal po tom jaka aplikace/prostredi na tom kterem stroji jde rozbehnout ...
o 16.01.2018, 18:13 | kiklop32
A co postavit PC dle tvých potřeb?
o 16.01.2018, 19:28 | MaSuZaPi_Honza
Kiklop32: Pc asi ne, chci aby to bylo furt ready, aby to k tomu bylo vsechno naohybany a funkcni bez mych zasahu, ikdyz to je asi taky cesta, tak mi to prijde min elegantni.

Assassin: ted pro me sice 4K dulezity neni, protoze lepsi TV bude asi az nejakou dobu po NASu, ale protoze to stoji dost penez, tak to nechci treba za rok menit za neco jinyho.

Kazdopadne diky kluci
o 16.01.2018, 22:02 | tykeev
Mám doma Synology, ale tuším model DS415+.
Jsem s ním naprosto spokojený, mám osazeny 3x 8TB disky a vše šlape naprosto v pohodě.

Funguje jako datové úložiště pro několik domácích PC, skladiště všech fotek, filmů, hudby, atd...

Přehrávám z toho filmy do TV, přistupuju k tomu z venku, všechno funguje jak má.
Běží mi na tom i torrent-klient, takže nemusím trápit své domácí PC.

Osobně bych ale určitě volil 4-jádrovou variantu.
Ve chvíli, kdy budeš pouštět film do telky, poběží ti stahování torrentu a budeš zkoušet něco dalšího, tak jsou 4 jádra jednoznačně velké plus.
o 16.01.2018, 22:45 | Mr.Scully
Synology je jistota. Mám asi dva celkem s nějakými 24 TB na šesti diskách, ale používám to vyloženě jen na diskové pole. Na rovinu přiznám, že 90% funkcí neumím využít. Ale když je potřeba, tak to spoustu věcí umí a člověk si holt přečte manuál :). Teď jsem si nadefinovával kamery, tak jsem na to napojil tři nebo čtyři IP kamery a bylo to intuitivní, za čtvrt hodiny hotovo, jen snad s portem jsem zápasil.
o 17.01.2018, 07:41 | MaSuZaPi_Honza
Diky moc, asi pujdu po tom synology, ale vic jak 10-11 tisic i s disky za to nedam.
o 17.01.2018, 08:09 | MaSuZaPi_Honza
Asi mi tam najednou tolik veci nikdy nepobezi... ja internet nezalohuju, abych porad neco stahoval :)
o 17.01.2018, 08:35 | ikosp
Pokud nepotřebuješ nový, mrkni třeba na aukro [ Link ]
Jestli jsi technicky zdatný, sežeň si levně Microserver G8 od HP (sehnal jsem za 2500 na aukru)a strč tam třeba xpenology,freenas,....
Nějaký pátek už je na tom problém rozjet jejich online služby, protože nefungují kalkulačky na SN/MAC, ale když pohledáš na ebay štítek..... :)
Nezasvěcení tvrdí, že po každé akrualizaci se to znefunkční. Není to pravda. Před každou aktualizací je ale dobré ověřit na fóru komunity,že je update ok.
Pokud nebude mít přistup k internetu, není co řešit.
Spotřeba ok, jen při zapnutí docela hučí když testuje ventilátory. Jinak není na xpenology šesté verze funkční uspávání disků...
o 17.01.2018, 08:49 | Kapka (M)
Přesně tohle se dokopávam dořešit u mě na baraku už asi 2 roky..stejné požadavky jako Honza..akorat asi bez nutnosti 4k videa..stejně to nemám čím nakrmit to 4k video..tak jsem zvědav co tady místní IT guru poradí..
o 17.01.2018, 09:45 | soray
Já bych vybíral Qnap nebo Synology. Mám už třetího Qnapa a super.
o 17.01.2018, 14:17 | KaZaN
My používali dřív QNAP i Synology, ale před pár lety nám pár QNAPovejch NAS pochcípalo těsně po záruce a tak teď jedeme všude Synology, máme jich po klientech tak 50kousků a nikdy nikde žádný problém. Používáme to jako zálohovadlo i jako ostrej fileserver v menších řešeních a good. Tím neříkám, že QNAP se nemohl posunout nebo, že to nebyla jen smůla.
U výběru z nejnižších modelů hlavně bacha na rychlost a výkon, ty nejnižší keply jsou líný a pomalý jak hyena v zimě...
o 17.01.2018, 17:53 | MaSuZaPi_Honza
Ikosp: jde mi o to, ze chci aby vsechno fungovalo spolehlive a nemusel jsem prave resit ruzny obstrukce... ikdyz me to bavi, tak tohle chci mit spolehlivy a funkcni na hodne dlouho. Kdyz na to prijde, tak v praci mame servery, ktery nechavame ekologick likvidovat, tak bych to prakticky adi dokazal postavit skoro zadarmo, ale chci aby to jelo a bylo to userfriendly. A u tehle serveru by vetrak asi budily i sousedy :D
o 17.01.2018, 19:51 | KaZaN
spíš by je budil rachot elektroměru :-P
o 17.01.2018, 19:55 | Kamil
Mám Synology DS218 a maximální spokojenost. Sice jsem pošilhával po silnější verzi, kde bych si mohl upgradovat RAMku, ale pak se mi ho díky chybné ceně v jednom eshopu povedlo koupit za necelých 2.5, takže nebylo co řešit. Přenosový rychlosti super, na přehrávání filmů (4K, 1080p) ve spojení s Apple TV rovněž, takže zatím fakt maximální spokojenost.
Když jsem vybíral, tak jedině Synology nebo QNAP.
o 18.01.2018, 06:13 | ikosp
S mikroserverem by je budil rachot elektroměru? Asi toto zařízení moc neznáš viď? :)
Pokud myslíš, že by o rachotilo s jeho servery z práce, tak to bych bral...
o 18.01.2018, 10:24 | KaZaN | Upraveno: 2018-01-18 10:25:14
ikosp to nebylo na Tebe a mikroservery, ale na MaSuZaPi_Honza a jeho vyřazené servery z práce..kdyby to bylo na Tebe o X příspěvků vejš, určitě bych Tě tam zmínil :-P
o 18.01.2018, 16:46 | ikosp
V tom případě je to v pořádku :)
Autor článku psal, že pro něj toto řešení není, nicméně pro ostatní....
Pokud není potřeba hezká hotová bedna s šuplíky, žádný hyper/super výkon, apod., lze stavět i na úsporných deskách s Atomem, kdy se dá dostat opravdu hodně dolů jak cenou, tak spotřebou
o 18.01.2018, 18:40 | Kapka (M)
ikosp: jenže na provoz toho co ty nabízíš..už človek musi byt ITak,,,neni to userfriendly ..takže pro Honzu a asi pro mě tohle není směr řešení
o 18.01.2018, 18:40 | Kapka (M)
ikosp: jenže na provoz toho co ty nabízíš..už človek musi byt ITak,,,neni to userfriendly ..takže pro Honzu a asi pro mě tohle není směr řešení
o 18.01.2018, 19:07 | ikosp
Máš pravdu, že pro uživatele, který zvládá jen běžnou práci u PC to moc není. Nicméně věřím, že podle návodu to bez problému dáš taky když přijde na věc :)
Ve zkratce. Stáhneš Rufus, nahraješ přes něj zavaděč(Xpenoboot) a nastavíš boot z flash disku. Dál je postup stejný jako u hotového nasu od Synology. Přes synology assistant najdeš IP a naklikneš nahrátí DSM. Pak už jen klikání v samotném systému DSM, které musíš udělat, ikdyž ho koupíš hotový. S trochou nadsázky si dovolím tvdit, že ta instalace je snažší, než samotné nastavení samotného nasu (složky,práva,.....)
Navrhnul jsem to jen jako alternativní řešení
o 22.01.2018, 08:15 | Conan
Jako levnou alternativu za sebe můžu doporučit něco od Wester Digital, já mám WD My Book Live (tak se to dřív jmenovalo) jen s jedním 1T diskem (nám to stačí).
Slouží to pro zálohování 3 PC (dokumenty, fotky) a jako úložiště videí.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3171 sekund.