Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: kotel BAXI Nuvola HT 330

 o Navštíveno 9006x o
o 16.04.2018, 07:48 | mista
Ahoj, měl bych otázku na místní specialisty :)
Kotel: BAXI Nuvola HT 330
RV: 2005

za posledni 4 roky, se pospravovalo kde co. Asi nejhorší: prožranej kus kovu někde pod kouřovodem = kondenzát tekl do prostoru s hořákem, a mrakem dalších čidel, všechno plavalo - voda tekla po kabelech ven. No hnus. Několik návštěv a výměn servisáků, jakoby se toho báli.

Má už dlouho potíže s ohřevem TUV, cykluje než nahřeje svůj zásobník, jestli to chápu dobře tak je zasanitrovanej výměník někde v hořáku.

Teď přes zimu odpočíval, máme nový krbovky takže většinu zimy se topilo jinde. Taky novej bojler na TUV ohřívanej právě krbovkama, defacto příprava na EXT zásobník.

Teď o víkendu jsem přepnul na plyn na TUV. A druhej den ejhle E133 - není plyn dle návodu. Kotel se zažehne na cca 1 sek. a hned zhasne. Takto párkrát a šlus.

teď pointa: má smysl udržovat byť celkem slušnej kotel? Já už jsem na něj docela nasr. protože když se po něm něco chce tak vždy stávkuje prevít. Obzvláště rád stávkoval 23.12. takhle to bylo 2x po sobě, to nasere hodně :)

Dík za názory


o 16.04.2018, 19:47 | radek.613
Udržovat naživu 13 let starý kotel? Já bych do toho tedy nešel...díly budou čím dál dražší,neb je nechávají jako ND dodělávat na sklad v malých počtech, tedy draho, a jestli celou dobu nikdo nečistil chemicky boiler ani šneka v něm, tak efektivita toho kotle je nikde - nejede v kondenzačním režimu, ale v cyklech zap-vyp, trvale "přetopenej"...

K té E133 - jestli jsi ho zapnul po půlroční odstávce, tak se nediv, buĎ odvzdušni plynovod od hodin až pod kotel, nebo resetuj ty pokusy o start klidně deset, dvacetkrát. V potrubí je starý chemicky" rozložený plyn, který sotva chytne od jiskry, ale nevede proud plamenem a automatika to vyhodnotí jako zhasnutí hořáku/nepřítomnost plamene. To dělá většina dlouho odstavených kotlů, značka není důležitá....
o 16.04.2018, 21:24 | mista
Dík, že ses ozval.
dneska tu byl servisák, vyměnil zapalovací a kontrolní elektrody. Kotel jen dopoledne ok, a teď je chyba zase. Takže už nad kotlem lámu hůl. ještě zkusím konzultovat zítra s borcem co tu byl, zda to rozchodí nevím.

Kotel jel za zimu několikrát, takže úplně bez provozu to nebylo.
E133, koukal jsem přes kukátno a plamen naskočí vždy. Do vteřiny zhasne. Na hodinu jsem ho odstavil. Po zapojení plamen elektronika detekovala (ikonka na displeji), ale jakmile došlo k prvnímu "přetopení" a zhasnutí. Po dalším pokusu o zapálení zas E133, a konec.


jaká je vlastně plánovaná resp reálná životnost plynových kotlů dejme tomu v nějaké střední třídě? BAXI?
A propo co bys od Baxiny vzal dnes?
- aby to umělo ekviterm (čidlo venkovní tepl)
- bez zásobníku jen ext přípojka.
dál moje laické postřehy končí...
o 16.04.2018, 21:40 | mista
Ještě jsem našel třeba tento: [ Link ]
o 17.04.2018, 08:46 | radek.613
Pokud chytne, a zdochne, a už je tam nový čistý plyn...tak je přidřená plynová armatura. To máš zase min 3k za výměnu, to fakt nemá cenu...

Životnost je dvojí - morální a technická. Žádný z výrobců neočekává v segmentu domácích kotlíků, že je někdo bude provozovat 15 a víc let, naopak očekávají rozumné obměny tak jak uvádějí na trh modernizované typy, ten cyklus vychází na 7-9 let. 10 let já považuji za dobré a použitelné, v dalších letech už bych bystřil a vyhlížel obměnu, i kvůli dílům.
o 17.04.2018, 08:54 | Only_One
no to si mě nepotěšil :-D to znamená že Luna mě teď kroutí deset a má to asi za pár co? :-D
o 17.04.2018, 09:03 | radek.613
Co se týká výběru nového - záleží jaký výkon potřebuješ a v jakém režimu ho provozuješ....jestli jedeš po většinu sezony spíš někde nad 15-20kW, nebo naopak spíš se to "lochtá" kolem 6-7 kW, podle toho vybírej modulační rozsah hořáku a celkový výkon. A samo pokud nutně nepotřebuješ z důvodu nedostatku prostoru kotel s vestavěným zásobníkem, vždycky je a bude lepší verze ve složení "jen topný kotel s trojcesŤákem" + "podstavný externí zásobník". Jak na výdrž, tak na spolehlivost, tak na servis. U takové sestavy se dá s životností několika pětiletek počítat klidně. Jakmile použiješ kompromisní miniaturizaci - kotle s vestavěným zásobníkem, je to vždy na úkor servisu (bídná přístupnost), ekonomice (více startů, zbytečně velký výkon pro rychloohřev malého boileru) i výdrži a opotřebení. Tyhle kombinace jsou specifické výrobky pro řešení problému s nedostatkem místa na instalaci, jinak není nejmenší důvod je používat...
o 17.04.2018, 09:04 | radek.613
O_O: Luna s externím zásobníkem poběží 20 let...v tom kotli krom hořáku a komory a čerpadla nic není :-D le samo díly budou čím dál dražší, tedy ty, které nepasují do jejích novějších náasledovníků..
o 17.04.2018, 12:37 | mista
radek.613: Půjdu na to oklikou. Chtěl jsem vědět velmi zhruba jakou ztrátu má barák. je to starej barák řadovka s problematickým podkrovím. Izolaze místy prožraná od kun atd..

Jelikož nemám prakticky žádnou techn dokumentaci k baráku - tehdy se stavělo na "hubu", takže jsem na to šel jinak. Teď se mi nesměj, ale jednu zimu cca měsíc jsem odečítal stav plynu, a venkovní teplotu. Trochu jsem si pohrál s čísly a vypadla "velmi přesná" hodnota 12Kw při tuším -8st C.
Kamna máme 15 (11+4)kW a zimu jsme přečkali.

Teď koukám na parametry té BAXI Nuvola HT 330 [ Link ]
a čučím jak puk, má ca 30 KW!
Do užšího výběru jsem dal tyto 24 KW. 18KW kotle jsem vyhodil z výběru, kdyby echt mrzlo.

našel jsem tento, který vypadá rozumně.
[ Link ]
u řady platinum, už je docela cenový skok. Nejsem si jist zda to má smysl, životnost je jak říkáš 10-15 let všude stejná.
[ Link ]

Snad jsou moje úvahy správné. Kdyby ne, klidně mě vyveď z omylu :D
o 17.04.2018, 14:57 | radek.613
Nooo, při potřebě v průměru max 14kW provozovat 30kW kotel, který má minimální výkon 9,5 kW, to je dobrý masochismus....to se nediv že je v háji, když drtivou většinu těch let jel stylem zap-vyp, s minimální modulací i kondenzací. Akorát nechápu, proč Tě hned při první návštěvě servisák neupozornil na chybný výběr kotle, který se bude trápit...což se taky stalo a potvrdilo :(

DUOTEC + 1.24 je dobrá volba, rozumný min. výkon. Platinum je samo dražší, ale má jinou elektroniku i plynovku, kvůli rozšířenému rozsahu modulace 1:10, což umí za ty peníze co stojí, málokterý jiný výrobce.
o 17.04.2018, 20:24 | mista
já kotel koupil už s barákem, ale ten výkon jsem nečekal tak velký. Jo dává to smysl, bohužel.

borec tu dneska byl zas, povyměňoval ještě nějaký tešnění, pročistil kotel. Asi nemá v popisu práce upozorňovat ale opravovat...
Tak doufám, že léto přežije, a pak se to bude muset řešit.

Každopádně dík za tipy a nasměrování!

o 25.04.2018, 13:41 | mista
Měl jsem tu jednoho topenáře ten mi dal nabídku od Prothermu. To brát nebudu.
Výběr jsem tedy zúžil na dva kotle co jsou níže. Další topenář co tu byl, mi doporučoval Viessmanna. Nicméně byl celej oblečenej od Viessmanna :) Takže si myslím své. Cenově rozdíl oproti baxině cca 4000 kč.

BAXI DUOTEC + 1.24
nebo
Viessmann Vitodens 100-W 19 KW

Dík za názor.
o 25.04.2018, 20:51 | radek.613 | Upraveno: 2018-04-25 20:57:05
Vitodens 100W je low-cost pro masy, v tom kotli dokonce ani nejsou měděné trubky mezi výměníkem a armaturami, ale pouze gumové hadice s pružnýma sponama, jako v autě a při sebemenší nestandardní hlášce na displeji se mění úplně celá elektronika jako celek :-D :-D :-D I hořák to má obyčejný plechový trubkový, nemá to geniální "Matrix". Je to Viessmannova cesta do segmentu, kde nikdy nebyl (segment Dakonů, Prothermů, Thermon, a jiných podobných) a topenáři to nakupují po paletách a tak plní "minimální odběry", pak dostanou i ty montérky, zadara :-D Když Viessmanna, tak minimálně řadu 200 nebo nejlíp 300, tam je kvalita, jméno a desítky let jejich úžasné techniky opravdu zúročeno a jsou to nádherné stroje. Ale "stovková" řada...to je prostě humus.....
o 25.04.2018, 21:10 | mista
no bezva :D, děkuji za osvětu, tohle se v prospektech nedočtu... takže Baxina, neb nemám na řadu 200 a výš...
howg
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3814 sekund.