Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > LAN/Wi-Fi prosba o radu

 o Navštíveno 6208x o
o 08.08.2018, 12:10 | Freerider
Řeším aktuálně jeden problém. Potřeboval bych dostat net do zkušebny, což je samostatná stavba cca 10 metrů od baráku. Mám kabel i wifi. Wi-fi ve zkušebně nechytám, resp. velmi mizerně. Co bude lepší? Natáhnout kabel (budu kopat elektriku, takže bych tam kabel dát asi mohl a v garáži mám switch) a nebo koupit nějaký AP nebo extender (či jak se tomu nadává)? Potřeboval bych tam solidní signál, abych se dostal na server a mohl jednak tahat muziku a jednak i filmy, protože ve zkušebně bude pravděpodobně projektor, případně TV.
Pokud bych řešil kabel, co bych tam měl natáhnout? Je nějaký spešl pro venkovní prostředí? (bude v chráničce pod zemí).
Pokud wifi, co bych měl koupit, aby to fungovalo? (musí to být zároveň pro blbce, jako jsem já)


o 08.08.2018, 13:00 | rosak
Člověče, pokud máš možnost táhnout kabel, tak vůbec neuvažuj o bezdrátu. A jelikož je to pár metrů (takže Tě to nezrujnuje) a kdo by to chtěl jednou přetahovat, tak tam zakopej stíněné 6A a máš připraveno na 10Gbit. Další možností je optika, která má výhodu v galvanickém oddělení.
o 08.08.2018, 13:42 | mrazik
Vzdy pokud je moznost kabelu, jedine kabel.
o 08.08.2018, 14:04 | Milhauzz
Jako ti dva nademnou, kabel je kabel (eventualně tam pak můžeš na něj připojit i to nejlevnější APčko co existuje). Repeater nikdy, to je jen krabice co žere elektriku a jsou s ní jen starosti. Nikdác sem to neviděl fungovat pořádně.

A kdybys o wifinu stál, mám doma dvě plonkovní Ubiquiti viz [ Link ]

:)
o 08.08.2018, 14:12 | Freerider
Taky se mi to zdá lepší. A ještě se zeptám - můžu kabel táhnout společně s elektrikou a nebo to musím dát vedle do jiný chráničky? Možná blbej dotaz, ale jsem v tomhle laik
o 08.08.2018, 14:45 | KaZaN
Hodil bych to raději sólo, sice pokud použiješ stíněnej nějakej kvalitní, tak by to neměl být problém, ale mohl by. Hlavně si tam dej minimálně dva, spíš víc, když už. Pak budeš chtít dávat třeba zrovna ty Unifi wiFiny nebo kameru nebo něco POE napájenýho po datovým kabelu, tak oceníš, že to můžeš krmit rovnou od centra od switche a neděláš další hnízdo ve zkušebně.
o 08.08.2018, 16:30 | kiklop32
A proč tahat kabel, když tam máš elektriku:

[ Link ]

Mám tak připojený sklep a pohoda
o 09.08.2018, 08:36 | KaZaN
Powerline hrůzu ani omylem, tohle fakt není spolehlivá záležitost. Stejně jako repeatery a podobný "spásný" řešení, ani tohle bych nikam s čistým svědomím nenasadil. Powerline keplů se nám tu válí nejmíň dvacet, některý i nový nevybalený, jestli jsem to už nevyhodil.
o 09.08.2018, 12:21 | J-T. (P)
Milhauzz (A): Zrovna řeším Wifi u sebe, kolik za ty dvě Ubiquiti? Díky
o 09.08.2018, 20:59 | Ravo
Pokud budeš kopat, tak ROZHODNĚ kabel. Na tahání filmů, streaming atd je kabel jasný, s wifi (stejně jako s věcma co mají kozy nebo kola) bude dříve nebo později určitě problém.

Nejlepší je optika, budeš mít galvanicky odděleno a nebudeš mít problémy s rušením kvůli souběhu s 230V. Jediný problém může být cena, kde 99% bude služba za konektorování. Dá se sehnat už nakonektorovaný opt. kabel, pokud se k tomu budeš chovat slušně při instalaci (protahování průrazy atd.), tak no problém. Samotný optický kabel je levnější než metalika. Pokud si seženeš někoho kdo má k dispozici svářečku opt. vláken, tak to budeš mít za pusu ;-)

Pokud zavrhuješ optiku, tak dej metaliku, dal bych 2xCat6A (stíněný) a 2x Cat5E UTP (na případnou automatizaci, zabezpečovačku a případné problémy s galvanickým spojením). Dej to do solo chráničky a co nejdál od 230V kabelu, prostě na každou stranu výkopu jeden (20-30cm je OK), paralelní souběhy jsou pro datový kabel zlo (zvlášť když máš v silovém kabelu velký proudy s bordelem z induktivních zátěží (motory, rozběhy, tlumivky, impuslní zdroje atd)).

Já jsem teď tahal to samý bráchovi na propoj barák-garáž a dal jsem optiku singlemod 4x9/125, 2xCat6A S-STP a 1xCat5E UTP.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3949 sekund.