Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Pomoc - koupe vozidla/depozit

 o Navštíveno 6737x o
o 07.09.2018, 09:14 | Veva
Ahoj,
Stala se mi takova vec a potreboval bych radu :)
Kupoval jsem auto v den odjezdu na dovolenou, prodavajici na me tlacil, ze to jinak proda dalsimu, nicmene souhlasil s tim, ze auto zaplatim po ceste v den odjezdu na dovolenou, a az se vratim tak si auto odvezu, vratil jsem se, auto odvezl ale casove jsem samozrejme nestihal prepsat auto do 10 dni (prodavajici vedel, ze jsem na dovolene...)
Ackoliv mam kupni smlouvu, veskere dokumenty k autu (velky tp, maly tp, auto, klice..) tak puvodni majitel sel na urad, rekl ze ztratil doklady k autu (velky a maly tp) nechal si vystavit nove a dal hned auto do depozitu aby pry byl kryty mi zdelil, kdyz jsem auto neprepsal.
Nedopustil se takhle nahodou neceho trestneho, neceho na co nema pravo? Manipuloval s veci, ktera neni jeho. Ted mam auto a stoji za barakem, protoze s nim nemohu jezdit. Je svolny to prepsat, ale mam to pres pulku republiky a musim si tam prijet a rovnou to tam prepsat, pro me to znamena dovolena v praci na cely den a chce po me jeste 2tis navic...
Jak byste se zachovali?



o 07.09.2018, 11:31 | Pglock
Nepřepsal jsi = není tvoje.
Jeho postupu se nedivím. Není týden, aby někdo ze známých neřešil to, že někdo něco nechce přepsat nebo s tím čeká...

o 07.09.2018, 11:39 | Veva
Ja bych to rad prepsal... kupni smlouva zni jasne, vlastnicke pravo prechazi na noveho majitele v den podpisu smlouvy a zaplacenim kupni ceny, oba body splneny.
o 07.09.2018, 11:41 | Pglock
Máš ověřenou kupní smlouvu?
o 07.09.2018, 22:07 | HIGHTOWER | Upraveno: 2018-09-07 22:11:08
Jakou ověřenou smlouvu? :-D - ono stačí např. u vozidel (u nemovitostí ne) ústní smlouva, není nutná písemná.
Jaké nepřepsal jsi = není tvoje? :-D, když v kupní smlouvě, která je právně postavena výše než "nějaký" registr vozidel, jsou jasné podmínky, převod vlastnických práv přechází předáním kupní ceny za vozidlo. Jo, kdyby tam bylo, že to přechází až převodem vozidla v registru vozidel, tak to by bylo něco jiného.

Vlastnictví - kupní smlouva a práva, je něco naprosto samostatného od nějakého Registru vozidel!

No, dojdi na registr s původními doklady a kupní smlouvou a ať ti oni řeknou, co a jak řešit, pokud se nedohodneš přímo s prodávajícím.

Nenapsal jsi, zda on tobě a nebo ty jemu dal plnou moc pro přepis? A nebo že to budete řešit až po tvém návratu z dovolené? Podle mě jste se špatně a nebo vůbec nedohodli, jak to přesně bude probíhat. Co a jak máte v kupní smlouvě? Ne nadarmo je dobré tam mít napsáno přesně kdo, co, do kdy, kde a jak udělá, kdo co dostane/předá. Já když prodával před měsícem auto, tak jsme vše domluvili předem, odsouhlasili a byl klid ;-) Je mi jasné, že na to jste moc neměli čas, pak to takto dopadlo a všechna práva dokazovat a uplatňovat bude "zábava"...

Ale to, že si on nechal vydat nové doklady, které jistě máš uvedené v kupní smlouvě a auto v té době bylo již ve tvém vlastnictví, to si nejsem jistý, zda je o přestupek, možná nějaký správní delikt, a nebo to leda řešit jen jako vzniklou škodu výzvou k nápravě - úhradě - vynaložených nákladů na vrácení celého stavu do právně rovného stavu, a to buď jen výzvou a nebo pak leda soudně...
Trestný čin nevím, nevím, auto jsi měl fyzicky ty, takže defakto jen manipuloval s těmi doklady. Jo, kdyby to prodal dál na nově vystavené doklady, tak by šlo asi o podvod, i když kdo by kupoval auto jen na papíry a nebo kdyby to převedl na někoho jiného. Ale pokud vím, registr vozidel je "jen" evidence vlastníků/provozovatelů, nikoli dogmatický registr, že co je v něm psáno, je ve skutečnosti automaticky správný právní stav, tak jako u katastru nemovitostí (tam se zakládají kupní smlouvy atd., u registru vozidel kupní smlouvu ani vidět nechtějí :-( )

Každopádně po něm chtěj převedení vozidla a uhrazení všech vzniklých nákladů, které ti vznikly navíc - cestovat nikam nemusíš, pošli PM + zelenou kartu, on vyzvedne z depozitu, nechá převést na tebe, ty nikam nemusíš.
o 07.09.2018, 22:16 | Veva
Highty, diky za mensi osvetu. Jsem od neho zplnomocneny k prepisu, ale je mi to asi v tuhle chvili k nicemu...nebo se to da vyuzit i k vytazeni z depozita?
Jj, cisla obou technicaku jsou napsane v kupni smlouve.
o 07.09.2018, 22:29 | HIGHTOWER
No, řekl bych, že ty s tím nic jen tak neuděláš, neb v registru bude uvedený nový TP, a tam uvedeno, že je v depozitu. Staré doklady budou už v systému jako ztracené... Jak je to s RZ? Ty máš ty a nebo on? Ty se odevzdávají při dání do depozitu.

Každopádně, udělali jste to blbě, ty jsi měl dát PM jemu, když jsi jel pryč, neb od ručí za ten včasný přepis. Kdybyste měli ve smlouvě, že přepis zajistíš ty ve lhůtě a pokud ne, tak v případě postihu prodávajícího jsi povinen uhradit vzniklou škodu jemu, asi by to on neřešil a nedával do depozitu. Holt se bál, aby neplatil pokutu, což tak nějak částečně chápu.

PM by se dala použít, pokud je generální a nebo je v ní uvedeno, že jsi zmocněn pro veškerou činnost v registru vozidel, ne jen třeba přepis auta. Ale bez těch nových dokladů stejně nic neuděláš...
o 08.09.2018, 08:18 | Kounect
Rada plnych moc obsahuje vetu - ke vsem pravnim ukonum potrebnym k prevodu vozidla - nezmocnil Te k tomu? Pokud ano, tak i k vytazeni depozita, nahlaseni ztraty tp puvodnim majitelem, vystavenim duplikatu a prehlaskou. Tedy jak zni plna moc?
o 08.09.2018, 08:19 | Kounect
Kua, jsem nedocetl hightowera do konce, tak presne jak pise :)
o 08.09.2018, 08:26 | Kounect
Jinak s pokutou to nechapu, kdyz mam v ruce kupni smlouvu, kde je napsano, ze na noveho vlastnika prechazi podpisem smlouvy ci predanim kupni ceny. Takze ani castecne nechapu, proc to udelal. V nejhorsim pripade (tedy ze by se auto v dobe jeho dovolene rozhodlo jit drandit a delat prestupky, coz uz samo o sobe je nepravdepodobne a byt se tu pohybuji ruzna individua, tak trochu duvery by nebylo na skodu projevit) by sel ukazat na policii kupni smlouvu, ze auto uz neni jeho a vubec za nej nezodpovida.
A kdyz pujdeme do dusledku, nemel ho davat do depozitu, cimz uskodil, ale mel nechat urad vyzvat noveho majitele o prepis a pripadne ten potom bez reakce umi prepsat natvrdo...na zaklade prave teto kupni smlouvy. Ale proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite, ze?
o 08.09.2018, 08:44 | HIGHTOWER
Pokuta je za převod v registru, aby tam nebyl zase "bordel" a rok tam neviselo auto na někom, kdo ho už prodal.
Z důvodu, že cca 2 roky ukázalo, že i tak jsou s tím problémy, že jedna strana nereaguje - nepřevede, nedodá PM apod., tak doupravili to, že pokud jedna strana nekomunikuje, lze na úřadě toto oznámit, oni nekomunikující osobu vyzvou, ať koná. Pokud ani tak nekoná, tak na základě předložení KS, dokladů apod. převedou vozidlo na nového majitele. Samozřejmě to trvá třeba 1-2 měsíce, ale alespoň to převedou.

Jinak z osobní zkušenosti, když jsem byl přepsat auto, tak po mě ani KS vidět nechtěli, takže i kdybych to šel přepsat po měsíci od data KS, tak by pokutu tedy neřešili, když neví, že je to už po té lhůtě ten přepis. A nebo jak kde a jaký registr.

On to udělal z obavy, že bude pokutován případně, že auto nebylo převedeno do těch 10 dnů, za čož původní majitel ručí pod tou pokutou. Prostě se bál a chtěl být krytý.
o 08.09.2018, 12:12 | mr.brain
Jinak do depozitu to mohl dát snadno. Ztráta dokladů a ztráta RZ. Auto mám v garáži, značky jsem sundal, ale nemůžu je najít. Vystavení nových RZ a rovnou nových dokladů... Momentálně, pokud to z registru nevyndá, nepošle plnou moc a doklady (vč. případných nových RZ) s tím těžko něco uděláš.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3105 sekund.