Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Morel tempo 6 vs. Massive Audio CK6

 o Navštíveno 9372x o
o 19.08.2012, 00:11 | Milhauzz
Nuže obecenstvo, sliboval sem nějakou tu recenzi, tak tady je. Nepůjde o recenzi jako takovou, ale spíše o duel. A o jaký duel půjde? Morel Tempo 6 a Massive Audio CK6 stage 3.

Vezmu to trochu komplexně tak, aby si početli i nově příchozí. Takže si lecos zopakujeme :) Takže o co jde. Morel Tempo (dále jen MT) a Massive Audio CK6 (dále jen MA) mám už nějakou dobu naposlouchané. MT už několik let, MA cirka 3/4 roku, z toho nějaký čas ve "finální" instalaci v Omeze. Celý test pojmu subjektivně. Na objektivní měření jsem se ještě nedostal, protože na to nemám vybavení a toho času k laborování taky moc není. Pravda, měřící mikrofon je, ve stolním PC nějaká normální zvukovka je, ale tahejte tu velkou kraksnu do garáže :) V notebooku na integrované zvukovce se měřit nedá, protože i po kalibraci a vyhlazení grafu vypadá měření jako malůvky v první třídě základní školy a z toho se holt vycházet nedá. Takže měření až někdy jindy, až bude čas, prostředky ... prostě jindy.

Oboje, jak MT i MA jsou 16cm komponentní reproduktory s cenovkou do 5ti tis Kč. Konkrétně MT 4970,- a MA 4770,-. Koho by zmátla cena u MA, tak jde o CK6 stage 3. Stage 5 jsou novější, prý lepší a tím odpovídá i cenovka 5470,-. A jelikož se snažím psát jen o tom, co jsem kdy slyšel na vlastní uši, budu se u MA držet stage 3 - proto si tedy dovolím v tomto perexu zdůraznit, že jde o duel komponetních reproduktorů do 5ti tis. Takže, honění slov máme zasebou, pojďme si kandidáty duelu představit konkrétněji.

Technický popis:

MT - Zatížitelnost 120W RMS, membrána středobasu z polymeru, membrána výšky z hedvábí. Výhybka 6dB/oct, standartní velikost připojovacích terminálů, na středobasu fast-on, na výšce kabel s mini-faston konektory.

Po prvním ohledání středobasu musím říct, že design neurazí, ani nenadchne. Klasický, skoro až obyčejně vyhlížející středobas má klasický magnet, plechový koš, vrchlík bez loga a dalších "pičičand", které prostě nehrají a hrát nikdy nebudou. Dalo by se říct, že design je spíše konzervativní až oldschoolový. Jako jediné mínus v provedení vidím v nalepení membrány na plechový koš, kde je kritické místo u montážního otovoru pro šroub. Tady může vzhledem k neodborné instalaci vzniknout problém. Takže obecenstvo, raději použít podložky pod šroub, ať se gumový okraj nestrhne a neodlepí. Při použití dodaných plastových poldožek (například při montáži do zadního plata) k tomuto nejdojde, ale bavme se o instalaci do dveří. Výška bez domečku má v průměru 28mm, což umožní bez problému i skrytou instalaci do oem otovorů, dodané domečky jsou fixní. Výhybky jsou konstrukčně pevné, vzhledem k obsazenosti součástek by mohli být menší (alespoň placatější). Zatlumení výšky je pomocí jumperu na hodnotě 0 nebo -3dB.

MA - zatížitelnost 130W RMS, membrána středobasu ze skelných vláken, membrána výšky z hedvábí, výhybka 18dB/oct, standartní velikost připojovacích terminálů, na středobasu fast-on, na výšce kabel. Středobas je trochu designově pojatý, takže neurazí ani v instalaci bez krytek. Koš je litý a jeho tloušťka je celistvá od magnetu až po montážní okraj. Motážní otvory pro šrouby jsou trochu víš než nalepení membrány. Membrána samotná je ze skelných vláken a z některých úhlů by jeden řekl, že je skoro průhledná. Lehkost membrány jen kazí dojem přítomnosti plastového loga na vrchlíku, mno jo, někdy i design prodává. Výška má sice standardních 28mm v průměru, ale domečky jsou trochu větší, za to věchny kombinace montáže umožňují nastavovat směrovost. S montáží taky není problém a vzhledově padnou tak trochu lépe třeba naproti zrcátkům než u MT. Výhybka překvapila. Vzduchové cívky, zdvojené rezistory, oku i začínajícímu hifíkovi lahodící. Součástek je zde trochu více než u MT vzhledem k vyšší strmosti, zatlumení výškace v rozsahu +3,0 a -3dB je pomocí překabelování fáze. Co potěší, je kufříkové balení, které tak trochu nadnese hodnotu, jasně, nehraje to, ale je to hezké.

U zpracování tedy:
MT:
+ klasický design
+ jendoduchost
- lepení membrány u montážního otovoru pro šroub
- velikost výhybky vzhledem k počtu komponent

MA:
+ hezký, ale ještě nepřaplácaný design
+ kufříkové balení :)
- kabeláž výškového reproduktoru mohla být kvalitnější
- cívky jsou v jedné ose

Aktiv nebo pasiv?

MT - Výhybka má dle výrobce děličku 3800Hz, mě se zdá maličko výše, možná je to dáno strmostí. Zlý jazkové, já a i někteří ostatní tvrdí, že Morelovské výškáče hrají nejlépe právě při strmosti 6dB/oct - budiž tomu notoricky známé MT-23 ze série Elate. Když zůstanu u výšek, tak výhybka jim sedí, strmost i dělička je navržená dobře, rozdíl mezi 0 a -3dB na výhybce je jemně rozeznatelný, nejde tedy jen o nějaký rádoby skok někam, ale spíš o jemné ladění. U středobasu už tak blahořečivý nebudu. 3800Hz se mi zdá při vyšších hlasitostech moc, při "volume doprava" se mi zdá zvuk před děličkou uřvaný. Schválně jsem zkoušel výhybky z Morel Maximo, které jsou posunuty na děličku 3500Hz se strmostí 12dB/oct a přišlo zklidnění, škoda tedy, že s příchodem Morel Maximo nejsou tyto výhybky i u Tempo. Samozřejmě tento subjektivní pocit je dán všemi komponenty v autě a s jinou HU a jiným zesíkem by to vše dopadlo úplně jinak. V aktivním režimu doporučuji děličku od 2500 do 3500Hz (při přechodu děličky se scéna výškově hdoně posouvá), s výškáčem na strmosti 6dB/oct, u středobasu 12dB/oct. U poslechu bez wooferu na vyšších hlasitostech řezat LPFkou od 45-55Hz. Ne že by Tempo "nestíhalo" ale jisté zkreslení se zde koná. Výšku v aktivu doporučuji oproti středobasům stáhnout na -6 dB.

MA - Dělící frekvenci jsem nedopátral, dle poslechu odhaduji určitě pod 3kHz. Strmost je zde nastavena na 18dB/oct, což je při klasické motáži středobasu ve dveřích a výškáče nad palubovkou odvážné. Zdá se mi, že výškáč má o hodně vyšší citlivost než u MT a tak je celá scéna nechána na nich. Při hodně laciné HU to může mít za následek celkovou uječenost (např u úú/Alpine 103BT) i při zapojení na -3dB. U aktivu není problém dle libosti ucha a hudebnímu žánru jít na děličku od 2500 do 4000Hz. Strmost u výškáče doporučuji vyšší, od 12dB/cot, u středobasu taktéž. Zajímavé, člověk se holt někdy dostane do konfrontace fyzikálních zákonů a poslechové praxe. U instalace bez wooferu naopak oceňuji možnost neřezat, tudíž vynechat LPFku. I při vysoké zátěži jedou "basy na plný pecky". Výšku v aktivu doporučuji oproti středobasům stáhnout na -9 dB.

U vyhýbek a aktivu:
MT:
+ zvukově dobré výšky i na nízké strmosti
+ velké změny u změny děličky
- u pasivu uřvanost středobasu
- nutnost řezat tśtředobas LPFkou

MA:
+ použitelný rozsah děliček
+ strmost nehraje až tak velkou roli
- možná uječenost na pasivu
- ? fakt nevím ...

Zvuk: (no hurá, k jádru věci):

MT - Basy jsou pevné a tvrdé, kopák s basovkou se neslejí, ani kdybyste chtěli. U vyšších zatížení se musí středobasu pomoct, jak sem už psal, ořezem, protože pak ztrácí na kadenci a vadne. Někdy je ona tvrdost naškodu - například u klasického kontrabasu, jazz zní tvrději a u různých jazzových alternativ (například Lamb a album Debut) se poslech změní na cosi nepřirozeného. Naopak kopáky třeba u Metaliky jsou excelentní a basová kytara komplexně dobře čitelná. U středů je to pro mě nerozhodně. Narážím tady na spektrum, na které je ucho nejcitlivější a jelikož má každý jiné uši, každý z nás to uslyší jinak. Za mě asi následovně. Středů je dost, možná někdy až moc. Nechci tady použít fráze ortodoxních hifíků o stopořených středech, ani o vystřčené středové kompozici, ale někdy mi jejich nadbytek tak trochu kazil radost z poslechu. Při nižších hlasitostech jsem ocenil zřetelnost vokálů, ale při vyšších a nejvyšších hlasitostech mě vadilo řezání kytar. Tady to chce hodně laborování s děličkou. Výšky jsou svým způsobem neutrální, ne úplně výrazné a detailní, ale neagresivní. Trochu detailů navíc by jim nezaškodilo.

----
taková poznámka pod čarou ... hodně se mi osvědčila kombinace středobasu Morel Tempo a výškáče MT-23 ze série Elate. Tyhle výškáče se sem tan na bazaru objeví a při dobré děličce bych řekl, že je to lepší počin než třeba vyšší řada Hybryd (a teď mě prodejci zastřelí a zakopou čtyři metry pod zem ....)

MA - Basy jsou měkčí, ale není to bláto. Zdají se mi tak trochu muzikálnější. Jejich způsob projevu hodně sedí melodickému jazu a bluesu, který si na nich opravdu vychutnám (a díky MA jsem se do tohoto stylu zamiloval). Slívání se tady taky nekoná a s přehledem jsou všechny basové složky slyšitelné až do maximální zátěže, takže pokud hrajete bez wooferu, rozhodně neřezat. Jak jsem u MT zmiňoval lehkou nevýraznost výšek, tady to naopak platí u středů. Je jich tak akorát, ale špetečku bych jim přidal na hlasitosti - naopak v celém spektru jsou hrozně neutrální a neřežou. Výšky se zdají jakoby z trochu jiné cenové kategorie. Jsou o dost kvalitnější než u MT a zahrají více detailů. Zdají se mi i véce prostorovější a klidnější.

Zvukově tedy:

MT: Celkově tvrdší basy, u středů nutnost ladění, výšky lehce nevýrazné
MA: Měkčí basy, basy dominují nad středy, výšky nemají chybu

Resumé?

MT: Pro vyznavače ráznější muziky. Basy nedou tak hluboko jako u MA a je nutné u vyšších hlasitostí řezat LPFkou, z aodměnu jsou ale hodně tvrdé a až diplomaticky přesné. Středy jsou hutné, ale při vyšších hlasitostech jim chybí neutralita. Výšky jsou možná pro někoho takové jalové, ale neurazí. U aktivu doporujčuji ekvalizaci.

MA: Pro vyznavače klidnější muziky. Basy jsou hloubš, není nutné je řezat a jsou celkově měkčí. Středy až na některé okamžiky, kdybych jim torhcu přidal jsou nautrální a nevadí ani při maximální hlasitosti, výšky jsou v této cenovce pro mě excelentní. U aktivu překvapivě vyrovnané spektrum i bez ekvalizace.

A vítěž? Není. V této cenové relaci je to nerozhodně, oboje repra hrají "jinak" ale ne zase zásadně hůř nebo líp. Kdo nechce MA, pořídí MT a naopak.

----
testovací prostředí 1:
Peugeot 306, HU /A 9853, amp Massive Audio NX4 (pak šlo auto do světa)

testovací prostředí 2:
Opel Omega B, HU /A 9853, amp 2× Massive Audio NX2

testovací prostředí 3:
"poslechovka", Cambridge Audio 650A + Cambridge Audio 650A

----
Použitá hudba (pro inspiraci)
Alanis Morissette - Supposed Former Infatuation Junkie
Aneta Langerova - Dotyk
Björk - Debut
Blues Station - Play
Daniel Landa - 9mm argumentu
Dune - Expedicion
Jamiroquai - The Return Of The Space Cowboy
Jamiroquai - Rock Dust Light Star
Kool & The Gang - Cherish
Monkey Business - Resistance is Futile
Paul van Dyk - Out There and Back
Radiohead - OK Computer
Richard Muller - Retro
Wohnout - Polib si dedu
Blues Traveler - Four
Daft Punk - Discovery
Faithless - Forever Faithless The Greatest Hits
Funkatized - Atomic Peas
Hooverphonic - Blue Wonder Power Milk
Hotel Costes - Best Of By Stéphane Pompougnac
Incognito - Positivity
Korn - Greatest Hits Vol.1
Lamb - Debut
Madonna - The Immaculate Collection
Michael Jackson - Thriller
Nick Colionne - Keeping It Cool
Propellerheads - Decksandrumsandrockandroll
Rammstein - Reise, Reise
Red Hot Chili Peppers - Greatest Hits
Rod Stewart - The Best Of Rod Stewart
Talking Heads - The Best Of
Supertramp - Breakfast In America
the Gathering - Nighttime Birds
The Jimmy Cobb Quartet - Cobb's Corner
Theatre of Tragedy - Velvet Darkness They Fear
Underworld - Barking
UpClose Volume 11 - Boston reference CD
The Philosopher Kings - Famous, Rich and Beautiful
The Meligrove Band - Planets Conspire
Ike Turner & The Kings Of Rhythm - Here And Now
Colin James - Colin James & The Little Big Band 3
Foo Fighters - Wasting Light
Jimmy Smith - Dot Com Blues
Adele - 19
Linkin Park - Hybrid Theory
Metallica - Black Album
Lucky Peterson - Double Dealin'
Parov Stelar - Coco
United Future Organization - No Sound Is Too Taboo

Zdá se toho hodně. Je jasný, že si nepamatuju všechny desky nazpaměť, ale spíš sem to udával jako inspiračku na celkem dobře nahraný alba ...

P.S.: A sorry za překlepy, po dovolené, klávesnici jsem týden neviděl a celé toto je psáno v nejstabilnějším Windows programu - notepadu :)
Mimochodem, kdo si chce MA poslechnout, tak budu na Křivonosce.


o 19.08.2012, 10:33 | choze
A kuwa, pekne pocteni ;)


Jdu si uvařit kafe a dam to jeste jednou :)
o 19.08.2012, 10:34 | choze | Upraveno: 2012-08-19 10:35:06
.
o 19.08.2012, 12:05 | ivls
to Milhauzz,
ty si divoch, mel by ses tim zivit :D
moc pekne pocteni
o 19.08.2012, 12:20 | Milhauzz
choze: kávu a repete schvaluju :)
ivls: mohl bych, ale kam chceš psát o autohifi jinam, než sem

Jinak díky, budu se snažit udělat duel nebo trojboj něčeho dalšího.
o 19.08.2012, 12:23 | wefa
Super počten, už aby bylo další :)
o 19.08.2012, 12:30 | petis
hezky napsaný.
o 19.08.2012, 12:30 | MARWiN | Upraveno: 2012-08-19 12:31:50
pěkný počtení, ale s tím zpracováním resp. lepením závěsu u Morelů nemůžu tak uplně souhlasit... připadalo mi to celkem robustní, rozhodně lepší než u PowerBass S6-C,kde je závěs přilepenej mezi kroužek z lisovanýho papíru a plechovej koš... u Morelů je aspoň víc lepidla, u PBček byla vrstvička lepidla jenom cca 1mm šíroká :D takže popár hraních přes zesilovač to středobasy nevydržely a tam jsou ty podložky pod šrouby fakt nutný :D
EDIT: uznávám,že cenovej rozdíl mezi MT6 a PB S6C je asi 3tis. ,ale stejně by se to stávat nemělo :D
o 19.08.2012, 12:46 | Midnite
já zas tak moc nesouhlasím s uřvaností středobasů u pasivu.. Jezdil jsem tak cca rok a u žádné hudby mi to tak opravdu nepřipadalo. Ale to je každého subjektivní pocit
o 19.08.2012, 14:39 | Milhauzz
MARWiN: Proto jsem psal, že může nastat problém, ne že to je problém :)

Midnite: Jasně, co člověk, to názor, co člověk, to uši. Jak dodáváš a já jsem to psal hned od začátku, celý tento duel je o subjektivitě.
o 19.08.2012, 17:24 | snoop69
Mílo pěkně napsaný :) aspoň mám jasno ,který vzít.
o 19.08.2012, 17:58 | ladinek
Ty brďo, ty jsi nadšenec :) super !!! i ta testovací hudba super :)
o 19.08.2012, 21:09 | rici
Moc hezky prispevek.Bylo by mozne si oboje bedny poslechnout v realu,az to pujde?dekuju
o 19.08.2012, 21:55 | Milhauzz
Díky za pochvaly pánové :)
rici: Tempáče šli do světa, MA mám nainstalované. Jak jsem avizoval, na Křivce k poslechu.
o 19.08.2012, 23:55 | rici
to je nekde u Plzne vid?Az pojedu kolem,rad si to poslechnu..diky
o 20.08.2012, 00:08 | Davados
o 20.08.2012, 00:35 | rici
tak pojedu kolem ten termin..:-)diky:-)
o 23.08.2012, 14:31 | Luter
A jaký by byl adept na trojboj? :) mě osobně by třeba zajímalo ve stejné cenové relaci tohle: [ Link ]

v německých autohifi měli lepší hodnocení než MT....i když mám zde recenzované MA, tak mi stále ty fusion hlodají v hlavě.... nemá někdo zkušenost ?

a nemá někdo zkušenost s tímhle? [ Link ]
o 29.08.2012, 21:37 | CHUROS
Safra co se nam v tom Brne schovavalo za poklad :-)
o 12.08.2014, 01:32 | Fonfy
zaujimalo by ma ci boli v tych 2 autach testovane na cely objem dveri
o 12.08.2014, 07:47 | Milhauzz
Ano, na celý objem dveří.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3228 sekund.