Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > hudba v jeepu?

 o Navštíveno 4720x o
o 08.01.2016, 00:56 | vladek
jsem tady nový a tak zdravím všechny v Hi-Fi clubu a přeji úspěšný Nový Rok. Jelikož jsem v ozvučňovacím oboru naprostý diletant obrácím se na zdejší borce s prosbou o radu. Zrenovoval jsem si starého willys-jeepa a rád bych si v něm sem tam poslechl svoji hudbu (coutry,rock,blues).Jsem si samozřejmě vědom že za jízdy to nebude asi žádný mimořádný požitek (je docela hlučný)ale někde u vody při vypnutém motoru.... A možna trochu muziky (intenzivnější)i za pomalé jízdy?Problém vidím v umístění reproduktorů.Po mém předchůdci od kterého jsem jeepa koupil zbyly 2 kulaté badýnky pod palubkou (vlevo i vpravo)které jsem rozšrouboval a ty uvnitř se nacházející 40 let staré roztrhané papírové (ale funkční!!) 87mm reproduktorky jsem nahradil novými.Má otázka je jestli je vhodné umístit nějaký basák-woofer mezi přední sedadla kde se nachází trochu místa (asi 27x30x40cm) i na menší ozvučnici pro něj. Hrál by samozřejmě dopředu (ve směru jízdy) proti těm 2-ma malým kulačům pod palubkou.Představoval bych si kvalitní,důrazný sound s vyrazným basem,dobrým na poslech mé hudby.Nemusí být snad ani stereo... Lze tu bednu pro SW zhotovit z plechu? Mám 5mm silný hliníkový plech a bedýnku (asi 30l) pro SW by mi kámoš posvařoval na míru mezi ty sedadla (basreflex)? Doufám že mi někdo poradí-budu vděčný.Mohl bych evtl.poslat situační fotku volného prostoru.
Díky Vladek


o 08.01.2016, 16:30 | jz33
Ahoj, také přeji úspěšný Nový Rok. Pokud chceš hudbu slyšet i za jízdy v Jeepu, obrátil bych se se středobasy spíše k PA audiu, jelikož citlivost a další parametry jsou na úplně jiné úrovni (kvalita, pravdivé parametry nevycucané z prstu atd.) (uslyšíš i za jízdy).

1. Cenový strop
2. Rozměry reproduktorů - zůstanou 87mm nebo budou větší?
3. Komponentní repro (středobas a výška zvlášť) nebo koaxiální (2v1)?
4. Bude zesilovač nebo repro zapojené jen na radio?

Subwoofer zase v autohifi, jelikož gumycuk dohání ztráty vysokou výchylkou membrány. Ozvučnice může být třeba i z kamene nebo betonu - nebudou vibrace - na druhou stranu taková ozvučnice bude moc těžká - což nemusí vadit, pokud zůstane na místě. Tedy z plechu lze zhotovit, ale musí být dostatečně silný/kvalitní, aby nevibroval. Dále je vhodné znát parametry reproduktoru a pak teprve stavět bednu. Styl mám bednu, mám reprák a mám fukar, nedopadne dobře.

1. Cenový strop
2. Zkusit najít subwoofer, který už někdo vyzkoušel v konkrétní ozvučnici (na forech je toho spousta) nebo dle typu reproduktoru změřit a vyrobit ideální ozvučnici (na netu je také spousta aplikací)

Fyzika se jen tak neošidí - bedna 27x30x40 nebude hýbat trikem :-), kočky se nebudou otáčet, ale na poslech to stačí.
o 08.01.2016, 23:37 | vladek
jz33
díky za tip a jsem rád že si můžu vyrobit tu bednu pro basák z Alu-plechu, bude to rychlé,pevné (tloušťka 5mm)a bez vibrace - připevněné přez gumové podložky k podlaze.Jako woofer jsem si pořídil 10" Mivoc AVM (200W RMS, 500W max/ 4ohm)(na Amazon.de)který má velmi dobré uživatelské recenze! Dle nich docíluje právě nejlepších výsledků v malých,uzavřených ozvučnicích (do 30l), což mi přesně vyhovuje.V popisu jeho vlastností se právě vyzdvihuje ten dlouhý zdvih membrány o kterém píšeš! Je běžně provozován ve 25 l-ozvučnicích a vysoce hodnocen-tak uvidíme.Ale mohl bych se pokusit tu bednu zepředu otevřit,vložit do ní patřičný nátrubek a poslechnout si ji jako basreflex? Třeba to dá víc?? Jo,ty staré repráky v těch kulatých plastových nosičích jsem nahradil stejnými 87mm ale 2-pásmovými JBL GTO 329, které mají stejně špičkové uživatelské reference!(75Wat, dopor. výkon 5-50W RMS).Vysoké hlasítosti mají dosahovat už při středním výkonu svou vysokou citlivostí 91-94dB/2,82V/1m. Jsem fakt zvědav... Musel jsem je ponechalt jelikož mají šikovné držáky přez které je lze přišroubovat k šasi pod palubkou.Větší středobasy by byly asi lepší ale kde a jak je připevnit že? Ale později je vyměnit lze vždy ne? A teď dotaz: Budu moci (jak si laicky představuji)pohánět ten woofwer zesilovačem a ty repráky výhradně rádiem? Rádio má RCA-výstup pro zes. a 4x 25W výstupy do reproduktorů.Jo, a disponuji 2-kanál zesíkem Blaupunkt EMA 255, 2x50W RMS což by mělo snad stačit ?(přemostit?)A šlo by z těch čtyrech repro-výstupu z rádia udělat(propojením) jen dva a tím výkonnější? Levý a pravý na každý reprák.Úroveň výkonu zesilovače,a tím wooferu bych snad mohl regulovat nějakým ovládačem (ACV-ovladač)a samotným rádiem přední reproduktory(?)Je to reálne?
Díky
o 09.01.2016, 11:40 | noclue
Rozpocet?
o 09.01.2016, 12:38 | jz33
Citlivost těch reproduktorů jako u většiny auto-hifi je velmi malá. Vzhledem k RMS výkonu těch reproduktorů to stačí nechat na rádiu a subwoofer na zesilovači. Můstek z kanálů na rádiu běžně nelze udělat, jen pár rádií má takovou možnost - bude uvedeno v manuálu.

Bassreflex využije i tu druhou stranu repráku, kterou nevidíš tzn. má větší účinnost, než uzavřená bedna. Jen je nutné pro reproduktor spočítat bednu, jinak to může hrát hůř, než ta uzavřenka. Ten zesilovač má 165W RMS v můstku - to by na ten subwoofer +- mělo stačit.

Instalace je levná s nízkou účinností na "Jeep" a tak to bude stačit na to hraní při klidné jízdě nebo vypnutém motoru. Pokud chceš hrát i za jízdy, lze to časem vylepšit dle rozpočtu...
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3274 sekund.