Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Zadní repro Clio 2

 o Navštíveno 6770x o
o 24.10.2016, 16:46 | Spitonite | Upraveno: 2016-10-24 16:50:06
Zdravím.

Jelikož jsem naprostý amatér a elektrice nehovím, rozhodl jsem se obrátit na profíky tady na fóru.

Mám Clio 2.První věc, co jsem udělal po koupi je, že jsem vyměnil rádio. To, co tam bylo nefungovalo a chtěl jsem něco, co bude slušně hrát.(všechno, co uvádím je samozřejmě subjektivní, co pro mne slušně hraje, pro profika bude sračka)
Nikdy jsem nebyl fanda nějakých šílených zástaveb a navíc clio už tak moc mista nazbyt nenabízí.A vzhledem k mým nárokům jsem pouze chtel dobře fungující, v podstatě originál zástavbu. (Nic proti pořádanému audiu nemám,pokud to je něčí šálek kávy.Ja spíš upravuju jine věci...)

Rádio jsem pořídil Pioneer, zakladni model,pro mé potřeby dostačující. Posloucham výhradně mp3 z flasky. Je to [ Link ]
Po zapojeni jsem byl moc mile překvapen kvalitou zvuku. Na 15 let stare auto to hrálo dobře.
Ted mi zacal chrčet reprák v zadních dveřích,tak jsem začal laborovat. A tady se dostávám konečně k jádru věci.
Slušný zvuk jak jsem zjistil je zapříčiněn tim,že do předních dveří už někdo namontoval repro
[ Link ]

V zadnich dveřích jsou namontovány originální papírové chrchláky Renault, jeden z nich s prasklou membranou. (Možná to jsou původně ty z předních dveří,které tam předchozí majitel namontoval po montáži pioneeru do předních dveří) Hraji o dost tišeji, než ty přední,takže dokud nezačal chrčet,ani jsem o nich ani nevěděl.

Moje otazka zní, co by jste na mém místě dělali...:

1) Proste ty zadni sračky vyhodit a šmytec.

2) Vymenit je za nějaké koaxialy. Koukal jsem například na tyto:
[ Link ]

3) Dát tam komponentni, například tyhle:
[ Link ]


Nemám v planu do budoucna nic velkého,zadne zesaky, sub. Nechci ubírat už tak omezený prostor. Ani plato neřeší m,protože ho velmi často stejně vyndávám. Max nějaké vytlumeni dveří. Chtěl bych prostě jen funkční audio, které slušně hraje, netrhá uši atd.

Dik za všechny rady.


o 24.10.2016, 16:58 | kiklop32
Pokud ti "kvalita" vyhovuje tak jednoznačně:
1) Proste ty zadni sračky vyhodit a šmytec

Případně můžeš něco přihodit a vylepšit předky
Zadní repro bude vždy problém ať tam dáš cokoliv
o 24.10.2016, 17:01 | Spitonite
Můžeš mi prosím vysvětlit, proč bude zadní repro vzdy problém? V čem konkrétně?
Každopádně díky za názor a radu.
o 24.10.2016, 17:30 | kiklop32
Hudba je stereo. Když bude každá dvojice repro jiná = má jiný výstup, tak to nikdy nesladíš. Navíc slazení co se časových korekcí týče už je pro tebe úplně neřešitelné.

Tedy budeš mít 2 páry repro, které budou hrát úplně něco jiného a ještě k tomu v jiný čas.
o 24.10.2016, 17:45 | Spitonite
Aha. To zní rozumně. V téhle rovině už jsem nad tím ani nepřemýšlel. Takže jedině, co by dávalo smysl by bylo buď koupit stejný pár, jako je vepředu, nebo koupit 4 stejné (krom možnosti ty zadní prostě zrušit, jak navrhuješ) nebo i tohle řešení bude "nekvalitní"?
o 24.10.2016, 17:56 | kiklop32
Pokud přemýšlíš, že by jsi trochu investoval do repro ( bez zesíku, kabeláže atp ) kup pouze jeden lepší pár do předních dveří.

Pokud budeš mít dva stejné páry, tak sice budeš mít stejný výstup, ale zadní repro bude hrát jiným směrem a proto to co uslyšíš zezadu bude zpožděné ( sice jsou to ms, ale i to dělá velkou paseku.

Tedy zadní repro jen zničí kvalitu muziky. Když pohledáš zde na fóru, najdeš spoustu témat, kde si lidé nenechali poradit a pak je stejně buď vyhodili nebo vypnuli.
o 24.10.2016, 18:16 | Spitonite
Kdybych si nechtel nechat poradit, tak se tady neptam. Já si rád nechám poradit. Jen mi to nejak nebere hlava, vzhledem k jeji neochotě pobirat veci kolem elektra. Nějak mi to, co mi radíš připadá (ač velmi logické) v rozporu se všemi, kdo serou repraky do plata a pod. (Tím neříkám, že nemáš pravdu, jen se snažím ty dvě informace nějak dat dohromady a vstřebat) Jestli máš nejaky odkaz na nějaké dobré čtení ve stylu: autoaudio od a do z, rad si to prectu a rozsirim obzory.

Každopádně moc dekuju za radu. Asi zatím udělám jak říkáš. Každopádně me tohle tema nějak začíná pořád víc zajímat. Třeba se do budoucna pustim do něčeho většího (asi az v novém, větším autě :D )
o 24.10.2016, 18:55 | kiklop32
Ano, ti kdo dávají milion repro do auta to dělají naprosto špatně.

Leda že to jsou woofery, těch je vždy málo :D

Zjednoduše o co jde.

1) Vzdálenost
Čím dále je od tebe reproduktor, tím déle trvá zvuku aby k tobě "doletěl". Když máš dejme tomu přední levou výšku od sebe vzdálenou třeba 50 cm a zadní pravý reprák 150 cm. Když takto budeš hrát, říká se tomu, že je reproduktor mimo fázi. Oba sice hrajou to samé, ale s časovou odchylkou těch 100cm. Ve výsledku se tedy bude jednat o rušení. Představ si zvuk reproduktoru jako sinusovku a když přidáš další reproduktor v jiné vzdálenosti vzniknou ti sice dvě "stejné sinusovky", ale s odchylkou právě v čase.

2) Reproduktor nevyzařuje všechny frekvence ve všech směrech.

Tedy přední reproduktory bys měl směrovat přímo na sebe ( aspoň výšku ) u zadních repro tohoto schopen nebudeš a proto i kdyby jsi vnímal zvuk ze zadních repro tak každá frekvence bude jinak hlasitá a nějaké můžou úplně chybět. Tedy i dva stejné páry repro se díky směrování můžou chovat zvukově naprosto odlišně

Viz levý sloupek dole:
[ Link ]
o 24.10.2016, 19:14 | Spitonite
Děkuji!

o 24.10.2016, 19:32 | kiklop32
Jasný
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3376 sekund.