Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(clanky)

Články /Rady a návody

oJak odrušit audiosoustavu v autě

Vždy pracujte nejlíp jen s jedním kanálem (linkové vstupy na zesilovači), případně dvěma (stereo). Vše ostatní od zesilovače odpojte (3/4 kanál, případně kanály subwooferu).

1) Nejdřív přiveďte na linkový vstup zesilovače externí signál (třeba z walkmana, nejlepší je ale použít to autorádio, co tam budete mít a napájet ho z jiného zdroje něž z autobaterie a také ho nemějte už zamontované v palubní šachtě, ale někde mimo auto) a zkuste nastartovat auto a poslouchat, jestli tam je rušení. Pokud ano, tak musíte vyřešit odrušení napájení zesilovače, například pomocí kapacitoru umístěného co nejblíže u zesilovače.

Dalším řešením se nabízí způsob napájení zesilovače. Pokud vedete (-) kabel od autobaterie, zkuste ho přichytit co nejblíže zesilovači (do 50cm) ke karoserii na nějaký bod, pečlivě očištěný až "na plech". Pokud již takto máte vedené (-), zkuste ho naopak vést přímo k autobaterii. Vyhněte se paralelnímu vedení napájecích kabelů (alespoň 10cm) s již existující elektroinstalací v automobilu.

Také můžete zakoupit spec. odrušovač do napájecí cesty. Jeho cena ale může být i několik tisíc (2-3000Kč).

V posledním případě se může jednat o špatnou konstrukci zesilovače a nepomůže než zvolit jiný typ/značku zesilovače.

Příčina rušení napájecími kabely se dle mého vyskytuje nejméně, spíše se jedná o rušení jiné.

2) Udělejte to samé, až na to, že signál připojíte na signálové kabely, které vedou k zesilovači, na té straně, co je autorádio. Tím si vyzkoušíte, jestli rušení způsobuje linkový kabel, který vede do zesilovače. Pokud ano, tak to chce buď koupit lepší (lépe stíněný) kabel nebo změnit jeho místo, kudy ho vedete v autě. Opět platí pravidlo, že ho nesmíte vést paralelně s již existující elektroinstalací v automobilu. Toto bývá nejčastější příčina rušení. V některých složitějších případech je nutné oddělit "zem" mezi autorádiem a zesilovačem. To poznáte tak, že rušení zmizí, pokud necháte zasunutý jen "živý" (střed CINCHe) konec signálového kabelu. V takovém případě můžete využít tzv. odrušovače v signálové cestě. Prodává se ve spec. prodejnách Autohifi a doporučuji koupit nějaký dražší (cca 600Kč). Kvalita tohoto odrušovače má totiž vliv na výslednou kvalitu přenášeného signálu.

3) Zapusťte autorádio normálně do šachty v palubní desce (tj. na místo kde bude při normálním provozu), ale napájejte ho z externího zdroje (čili ne z autobaterie v autě). Tím zjistíte, zdali tam jede rušení přes nějaké magnetické pole kolem autorádia nebo třeba z kabelů v palubní desce, které jsou kolem autorádia. Nejlépe je to dobré odzkoušet při poslechu čisté kazety/CD. Pokud se objeví rušení, je to dost problém, protože málokteré auto umožní umístit autorádio na jiné místo. Buď musíte zkusit si trochu pohrát s kabelem v palubní desce a dát je co nejdál od autorádia nebo to autorádio nějak odstínit, umístit kolem něj nějaký plech a ten připojit na kostru auta, ale toto řešení moc nepomáhá.

4) Připojte autorádio normálně k napájení autobaterie. Zde také většinou nastane ten podstatný problém a objeví se rušení. Je teda důležité odrušit napájecí cestu k autorádiu. Zde pak můžete využít odrušovací filtry od různých výrobců. Dalším řešením je, natáhnout nový napájecí kabel autorádia samostatně, přímo z autobaterie (nepoužít ISO konektor zabudovaný v autě). Nezapomeňte na umístění 10A pojistky mezi autorádio a autobaterii.

5) Pokud se objeví rušení při poslechu CD měniče, postupujte stejně, jako v bodech 1) a 2) s tím, že budete zkoušet signálový kabel z CD měniče do autorádia.

Takhle nějak bych asi postupoval já (a už sem postupoval a opět postupovat budu :-)) při hledání příčiny rušení. Odrušená audiosoustava - toť sen každého autohifisty :-))

Jen malé upozornění, většinou, pokud máte v autě pouze autorádio bez zesilovače, tak se rušení nemusí projevit a to díky nízkým výkonům interního zesilovače autorádia a vedením signálu pouze uvnitř autorádia. Rušení se většinou objeví až po připojení externího zesilovače.

Autor: Conan

Stránka vygenerována za 0.3005 sekund.