Navštíveno 8675x

28.02.2010, 13:00 |
Muff Ahoj...zajímal by mě váš názor na olej,a co kdo lijete do svých mazlíku :-)Konkrétně máme s kamarádem 16v clia.On jen pořád jedině to co předepisuje výrobce (10w40) a nikdy,nikda,nikdajs nic jiného!:-)A ostatní popouškujou podle něho.Jeden má astru 2.0 16v gsi,a ten další vopičák calibru stím stejným motorem.Brácha mi tam zase nalil plnou 10w50 že mu to prospěje.Tak co vy??:-)
mu vyřid že je naprosto vymaštěnej a že když chce machrovat tak o tom musí něco vědět..... může tam nalejt co ho napadne jen musí dodržet takvou drobnost který se řiká kvalita oleje která je daná třeba nápisem API SL apod.....
tzn on si koupí 10w40 s tim že výrobce akorát koupí za 100kč/L a bude machrovat jak dodržel 10w40.....
přitom když tam naleje 0w30,5w30,5w40,10w60,15w40,20w60 tak je to uplně jedno hlavní je aby každej z těhle měl ono API SL nebo větší (příklad)
první číslo značení oleje udává teplotu na kterou je stevěnej v zime a druhý za tepla..... je na to tabulka kde vidíš jaký tam je využití pro ony oleje ale i tak jsou samo případy kdy je lepší dát olej kterej se naprosto vymyká tabulce.....
co sem měl auta cca 12 roků spátky , furt tam leju plnů syntu , spěš to býval shell , včíl dávám castrol.
na mazdě bylo naběhaných 220 000km a ježďalo to od výměny do výměny.
myslím si , v dnešní době sů ty oleje skoro stejný kvalitů a rozhoduje enom cena - na takový to domácí ježďání , takže ať si tam ocasi lejů aj močku , hlavně že to maže :o)
Dej tam co je předepsáno a máš to...
tady si zadej auto,motor a mas tam specifikace co tam patří. -
[ Link ] nebo -
[ Link ]
Lidi se porad řídí podle 10w 5w podobne ale hlavne by mela sedet ta specifikace jak pise nismo - ty normy jako např. - ACEA A3-04/B4-04 ; API SL/CF ; MB-Freigabe 229.1 ; VW 501.01 / 505.00

28.02.2010, 15:54 |
Muff dj.DEKL:jo dal bych tam co píšou a mám to.Mam stejný názor jako nismo nebo rencek.Jde mi spíš o to že nejsem mechoš a mam tenhl názor.Kluci jsou jeden mechoš,druhej karosář,celkem šikovní kolem aut a občas se semnou dohadují stakovou blbostí kterou by oni narozdíl ode mě měli vědet!:-) každopádně díky za odpověd.
Jestli budu dávat olej s API SJ, SL, SM do astry GSI, nebo Calibry, bych řekl že je úplně jedno, protože všechny toto normy jsou odpovídající pro motory od r.v. 1996, osobně si myslím že snad už se ani olej se starší normou než je SJ v dnešní době u plné nebo polosyn. nedá koupit.
[ Link ] Jinak raději se koukám sem, píšou to tady česky.
[ Link ] a nebo
[ Link ] na veškeré značky olejů.