Navštíveno 10798x

zdarvím všechny...dnes jsem rozebíral s tykeevem magnéziová kola, přesněji Speedliny Corse a on mi je nedoporučuje...tak sem se vás chtěl zeptat jestli má někdo s magnéziem nějaké zkušenosti, klady-zápory...díky za každý postřeh
a proc ti je nedoporucuje?
no, Maj.kl049 mi psal, že by chtěl koupit jetá magneziová starší kola (ze závodů atp.).
Z vlastních zkušeností mohu říci, že taková kola moc nelze doporučit. Díky vlastnostem materiálu nemají takovou životnost.
dj.DEKL:jde o typ 2020, jsou to ty z Octavie WRC co na nich jezdili šotolinu

14.03.2010, 17:04 |
tj Neni to dobrej napad, kamarad je mel primo od Kopeckyho, byly naprosto vporadku, obul je do normalnich 225/40/18, po necelym ctvrtroce 2 praskly... s klasickou gumou na nasich deravejch silnicich fakt nefungujou, nehlede na to ze byl problem ze nesly poradne ani utesnit a musel je dat s dusi.
ty šotoliny jsou patnácky...nemám s tím žádnou zkušenost tak nevím...taky jsem četl že praskají ale při normálním ježdění snad musí něco vydržet ne?

14.03.2010, 17:37 |
tj Aha... no mozna ze kdyz tam bude vetsi profil gumy tak treba vydrzej ale pokud panujes nejakou slupku, tak bych to neriskoval a radsi vzal neco normalniho...
gumy bych na to dal 195/50 R15...ty šotoliny se zdají být masivnější než ty asfaltový 18tky...jsem na vážkách :-)
problém je u nich ve struktuře toho materiálu.
Nejsem vyloženě odborník na složení materiálů, ale dle toho, co vím, tak je problém v tom, že kola začnou pórovatět, vnitřně oxidovat atd...
I proto mají pro závody časově omezenou životnost!
jako tykeev: magnésium nebrat. Oni ví proč je po několika závodech vyřadí. Kola opravdu praskaj a je to nezvratný proces. Vařením se to ještě zhoršuje protože se v nich vzrůstá pnutí.
to jste mě moc nepotěšili, ale každopádně všem děkuju za vaše názory a informace...nevěděl by někdo o adekvátní náhradě těchto kol?
mam s nima zkusenost na motorkach, jsou krehci, na bezne silnici hrozi ze na dire prasknou tam kde by hlinik zapruzil nebo se proste jen ohnul... oxiduji to jo ale kdyz maji nekde porusenej lak. na motorkach se i vari a OK.. mimo okruh bych je ale taky nedoporucil..
fabia049: a potrebujes vylozene aby byly stejne lehky? jen tak pro dobrej pocit? na sprinty nebo proc?
Zdravím pánové, mohu přispět svou zkušeností, výše zmiňovaná "šotolinová 15" magnezia Speedline Corse z Octavie WRC mám od roku 2003 - předtím byla jetá závodně, jsou na nich dodnes homologační nálepky FIA. Jezdím je jako zimní na VW Golf Variant s obutím 195/65/15 a zatím (7 let) no problem. Na autě vypadají skvěle :-)
nejde mi o váhu ale o vzhled....líbí se mi že mají malé ET takže lezou pěkně z podběhu bez jakýchkoliv úprav...mám nabídku na kola která jsou už poškrábaná(odřená) takže by to znamenalo opískovat+lak...stále váhám ale bojím se aby se nevyplnili vaše poznatky a zkušensti ohledně toho materiálu
tak si je kup a uvidíš.. buď vydrží 2 roky a nebo po 2 měsících tady budeš brečet že si neposlechnul zkušené pány

15.03.2010, 22:33 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-03-15 22:33:48
Přidám svoují zkušenost ze Škodovek.
Tyhle kola:
[ Link ] jsou z elektronové slitiny, kola byla určená v 80. letech na závody pro Š 100, 110, 120S rallye a další a každý rok šla na rentgen a po 2 letech se vyřadila. Najdou se šílenci co na tom jezdí i dnes, ale díky tomu, že ten materiál vnitřně jakoby rezne a rozkládá se bych na tom ani necouval do garáže. Jak je na tom magnezium netuším, ale ty kola nejsou ani nijak extra lehký a vidět výhodu jen v ET je slepé. Je tady řada jiných kol kde je na výběr menší ET.
nikdy jsem to moc nezkoumal ale znam cloveka co ma na aute kola co vypadaji na chlup presne jako tyhle speedliny a udajne to nejsou horciky ale obyc hlina, myslim ze je ze stejny "formy" delaj i pro beznej provoz jen jako Al...
to assassin:fakt?nevíš co je to za značku?jsi s tím člověkem nějak v kontaktu, že by ses ho mohl optat na přesnější info?byl bych moc rád...pomohlo by mi to...díky

16.03.2010, 17:32 |
zazaa T#2> je to jedno a to same... elektron = slitina cca90% horciku (magnezium :))
to Tuner#2:mohl by si mi nějaká kola s menším ET doporučit?budu rád za každou nabídku.díky
zazaa: Aha, nikdy jsem se po tom nepídil, díky za osvětu.
Maj.kl049: Google ví určitě víc než já, zadej potřebný rozměr a dej vyhledat...
kola jsousuper lehky ale jakakoliv vetsi dira a prasknou tak ze pak dost penez na opravu, mel jsem je na leonu v 18tce