2.4 20V 125kW je všeznámej motor s jenom výbornýma vlastnostma. Hlavně co se týče spolehlivosti a výdrže, pak už se přidává jenom líbezný zvuk 5ti válce a z neduhů několik dětských nemocí, které občas některé tyto stroje potkají. ( mimochodem žabožrouti jej jako válečnou reparaci za motor 1.6D t R5 který Volvo použilo ve své řadě 3xx dostali tento 5ti vál do Safrana, to jenom kdyby jste někdo někdy našel že ten motor je Renault -> není! )
Do V70 z těhle let a pro človíčka co popisuješ doporučuju 2.4T = nízkotlaké turbo. Já mám 147kW, tyhle novější ročníky potom 152kW. Dá se s tim jezdit skoro jak s naftou ( to turbo zabírá před 2000 ) = spotřeba jde dolů v porovnání s neoturbenou 2.4. Každépádně i přesto 10 je maximálně nastřelených. Rodiče mají V70, starší kousek, převážně po městě ( obvyklá průměrná rychlost = 32km/h apod. a spotřeba na PP je 9,2, jasný ale, že to neni žádnej rychlej start nikde, pak se dostaneš k 12ti v poho, jako v jiném autě ).
Nicméně zde je pro info moje spotřeba, prvních 8000km je na benzín, tak si udělej obrázek sám, 10l je ale totálně přestřeleno, to auto neváží víc než cokoli jiného (o tolik :o)).
[ Link ] Obecně koroze no comment pokud to není zbořka, napatlaná antirezinem, spolehlivost celkově ok, za mě osobně na jedničku, ač si řekneš že je to Volvo, tak se tam nemá v podstatě co posrat ( ale možná je to způsobené tím, že na ostatní auta nahlížím stejně ). Elektronika ok, občas zlobí dálka, alarm, jinak jsem nic jiného nezaregistroval. U řízení motorů odchází elektronické škrtící klapky ( nutné čištění, práce na 3 hodiny doma, dělal jsem to poprvé, teď už za 1,5h zvládnutelné :o) ), semtam váha vzduchu, jinak ostatní čidla veskrze ok, nesetkal jsem se, že by někdo řešil snímač otáček, čidlo teploty, tlaku, klepání apod. U Volva občas samostatné zapalovací cívky, ale ty tenhle motor nemá, takže ok.
Najeto je s těma motorama už hafo a ukázalo se, že to jsou fakt držáci, dávali se už do 850 = 1992 do dnes.
Rozvody: 6500,- originál v servisu matroš když ví kde se ptát, není problém poradit ;o), dělají se po 160t km, olej po 20t km, nic jiného se obecně nemění, prostě to sprostě vůči servisům funguje. Samozřejmě najdou se KO kousky, ale určitě chápeš jak to je.
Hodnotím kladně, dobrá volba, spíš ale i z hlediska spotřeby doporučuju to nízkotlaké turbo než neoturbenou vůbec i když nevím v jakém měřítku se Ty koukáš na "ale není louda", třeba i ona naoturbená by mu stačila. Mě ne, svezení fajn, ale trochu výkonu navíc je fajn.
Psal jsem to trochu nekoordinovane, ještě trochu pospávám, tak kdyby ještě nějaká otázka tak se ptej...