Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Světla a včerejší cesta

o Navštíveno 3735x o
o 05.02.2009, 05:25 | Zdeny_1 | Upraveno: 2009-02-05 05:27:10
Včera byla u nás mlha a navíc mrholilo. Viditelnost tak 30-50m . Světla permanentně špinavý od bordelu, který je snad jen na našich silnicích. V jednom místě jsem potakl borce s Fabií, který měl ASI zbastlené xenony - navíc jel proti mně do mírného kopce. Pálilo to, že jsem na něho bliknul, jestli náhodou nezpomněl ztlumit na potkávací. Oho, když mi nasolil opravdu dálkový, myslel jsem, že snad oslepnu. Nechápu, jak může být někdo takhle bezohledný a jezdit se světly, která permanentně oslňují. O to víc, když je zrak unavený kvůli mlze, dešti a podobně a díky počasí a špíně už tak člověk moc nevidí.Jsem rád, že máme čím dál tím více podobných jedinců, teď, když provoz na silnicích skoro ustal, aspoň se člověk nenudí....

Před časem jsem pročetl na tuning sekci diskuzi o žárovkách a plně souhlasím s tím, co naspal jeden z členů - viz jeho příspěvek:

" 21.01.2009, 14:30 | prochyq | Upraveno: 2009-01-21 14:32:49BULOH a ostatni experti: A ja se divim, ze posledni rok, dva me oslnuje porad vic a vic aut. Hlavne, ze dobre vidite panove. Az to do Vas celne napari protijedouci auto, protoze byl ridic oslnenej, tak jsem zvedavej, co budete rikat pak :-(. Pokud protijedouci auto oslnuje, tak se i spatne odhaduje jeho vdalenost a nevidite poradne znacky, protoze mate na nekolik sekund vypalenou sitnici; o cyklistech a chodcich nemluve.

Hlavne, ze v tech vytuzenejch sunkach vidite. Bohuzel provoz stale houstne i vecer a pokud ty xenony misto zarovek floydi nevymytej, tak budou vsichni permananetne oslneny. 50% vsech aut bude mit skvely HID sady made in china a vsichni budou oslneny a videt hov..o. Vyborne panove!"
Konec citace.

o 05.02.2009, 06:34 | cr4sh3r
Více méně jsem s tebou za jedno. Akorát můj názor je ten, že HIDkama to není, prostě neseřízený světlo = dát na tlamu řidiči. A co se týče HIDek, tak nejsem proti, ať si to lidi dávaj do čoček, ale do normální paraboly to nepatří a takovým lidem bych obvzláště lámal krk.
o 05.02.2009, 07:16 | Nismo.Power
jak to je v parabole je to HIDkou , HIDka patří za čočku nikam jinam, když to byla fabie tak ta oslnuje od výroby jako většina škodovek a s HIDkou sou fabie smrtelný.........HIDka v prabole je neseříditelná skoro i když to je "r" HIDka........

já takhle jel na kladno a za mnou se taky přiřítila fábie + e36 nějaký vostrý machři oba s HIDkama......... no tak sem zpomalil nechal sem jednoho at mě předjede vytroubil sem ho a dal opětoval sem salbu mym neoslnujicim xenonem + dost ostrejma dálkovejma...... chvilku sem ho podrtil nechal sem předjet i druhýho taky sem ho vytroubil a dal mu dálkový........ napadlo je že mi ujedou tak sem je 2-3km tlačil s dálkovejma + mlhovkama a pak to vzdali........... a po cestě jsem ještě stihnul vjet do protisměru přes plnou a pustit dálkový kokotovi číslo 3 kterej jel směrem z kladna a měl taky libový HIDky.........
takže já proti nim bojuju co to jde :)
kdo takhle má HIDky tak když mám náladu tak ho to nechám pěkně sežrat a dělám to od tý doby co sem jel po tmě , proti HIDkař a 20-30metrů za tim co mě minul sem málem sejmul kvalitně oslněnýho cyklistu......... z toho sem se fakt parádně voklepal......nicméně jsem nelenil, hodil tvrdou otočku plnej a jel sem troubit a blikat na toho kokota s HIDkama (opět fábie)......
od tý doby co to frčí na aukru za 1500 tak to jde fakt do prdele.......
o 05.02.2009, 07:30 | Zan
Plně s Váma souhlasim !
Asi opět nandám na auto přidavné dálkové...
o 05.02.2009, 08:01 | KaZaN | Upraveno: 2009-02-05 08:02:50
Tak sice souhlas tak nějak, ale z toho co píše Zdeny..že proti němu jel frajer do mírného kopce a v mlze...tak to si myslím, že by víceméně oslňoval tak jako tak. Bohužel Fabie jsou prostě dojebaný.
Osobně mám světla seřízený a maximálně sklopený a nikdy namne nikdo ani nebliknul, tak věřím, že neměl potřebu.
o 05.02.2009, 08:20 | Rajdlos
Me dostavaji porad kreteni s mlhovkama, prijde mi, ze je tady pouziva kazdej patej ceskej debil, prijde mi, ze cesi jsou cim dal stupidnejsi, jakmile trosku zaprsi nebo se setmi. Kdyz je clovek problikne absolutne nechapou, ktera bije. Nekompromisne uz je bombim dalkovejma, nezajem, oci mam jen jedny.

Nejlepsi jsou i ti, co je maji, kdyz viditelneost super a v 2km dalce mlha, fakt stupidni kreteni.

Dle me ted HIDkarum trosku odvzonilo, za prve se ted pry na to budou policajti zamerovat (brachu uz za to staveli) a likvidator mi tvrdil, ze pokud takove auto je ucastnikem nehody, muze to dojit az ke spoluvine ci uplne vine.
o 05.02.2009, 08:53 | Zdenek (A)
Rajdlos: S tem mlhovkama je to na kok*t! Zalezi take hodne na pristupu bengosu. Nezapomenu na hadku s policajtem. Byl zamlzeny den, ale mlha se valela po cestach v chuchvalcich. Vyjizdel jsem z Plzne na Rozvadov. Za Plzni na sjezdu na dalnici me chytli ze mi napari pokutu za to, ze nesvitim mlhovkama. Jenze ve meste mlha nebyla, tak jsem je ohleduplne zhasnul. Na dalnici mlha byla a samozrejme bych je rozsvitil. Jenze me chytli v miste, kde mlha jeste nebyla. Vznikla velka hadka. Nakonec jsem odjizdel do Nemecka s pokutou 100,-Kc. Ze prej mi da alespon symbolickou pokutu, abych si to pro priste pamatoval!!! Neveril jsem svym usim. Kdybych nespechal na jednani v Lindenu, tak jsem to uhadal na nulu nebo na urad. Ale na miste by nedostal ani halir. A pak se snaz bejt slusnej! :-(
o 05.02.2009, 09:16 | muSlim
2 Rajdlos: smutné je, že tie hmlovky si nezapínajú kvôli počasiu, ale že to vyzera hrozne drsne, parkovačky a hmlovky, v najlepšom prípade stretávačky a hmlovky... fakt by som im ruky sekal kokotom...
o 05.02.2009, 09:29 | HIGHTOWER
mě spíš serou řidiči, který jedou naložený a místo aby si světla sklopili, tak to neřeší a svítí člověku do držky, a všeobecně fábie svítí na hraně když v ní je jeden člověk natož když 2, to už oslňuje hnedka, asi mají blbý nastavení už z výroby. A xenony u RS, o nich nemluvě..... A to mě jen tak něco neosvěttlí, mám hlavu těsně pod stropem auta :-D
o 05.02.2009, 09:32 | Lucni.konik
Konstrukter světel Fábie I. by měl viset za kule v průvanu - nechápu, jak to mohlo projít testací. Každopádně oslňují i jiná auta, když nemaj seřízeno nebo při náloži shozeno dolů.
o 05.02.2009, 09:32 | johanik
Asi mám jinou Fabku, nebo nevim, ale mne se zda, ze proste vidim uplny prd :-) Xenony mam origo, tudiz automatiku stelovani :-) Mlhovkari mne posledni dobou vytaceji cim dal tim vic, z tohto duvodu sem dal do mlhovek HIDky, pri probliknuti to vetsinou jedincum aspon dojde, ze maj neco spatne.
o 05.02.2009, 09:38 | Lucni.konik
nj, enemže co potkávám na silnici, tak cca každému 6tému autu bohužel ta automatika nefunguje( a nevypadá, že by to bylo přebastlené)
o 05.02.2009, 10:01 | Alííí
Taky proti nim (mlhovky v dešti, oslňující HID) bojuju jak to jde, jen se služebním Beetlem toho moc neoslním, takže když jedu Leonem, užívám si 4x bixenon a ještě HIDky v mlhovkách...to už si pak každej rozmyslí, než mi to oplatí, protože nemůže nahmatat volant, natož páčku světel... :-)))
o 05.02.2009, 10:05 | Midnite
jj je takových kryplů čímdál víc... jinak jako ZAN.. přídávné dálkače to jistí
o 05.02.2009, 10:24 | hanzz
V první řadě bych bral řidičáky (a možná i občanku) za svítící mlhovky při jízdě v koloně. Ale to je asi nad chápání lidí, kteří jsou (přiznejme si to) z naprostý většiny úplný idioti.

Stejně si myslím, že jsou na autě mlhovky naprosto zbytečná fíčurina...
o 05.02.2009, 10:26 | jerzy05
jj souhlas, hlavne ty mlhovky nechapu.....
o 05.02.2009, 10:37 | PL113
Souhlasím se vším co tu bylo již napsáno...k tomu už nejde nic dodat!

Jenom snad, že mě v poslední době ser*u řidiči, co přijedou k přejezdu a permanentně mi svítěj xenonama do xichtu! to je nikdo v autoškole neučíl, že se stlumují světla? Problikneš je a ej nenapadne nic jinýho, než na tebe taky bliknout ale nezhasnou...kdyby aspon pochopili to, že přijedeš a sam je stlumíš...tohle je taky nešvar českych ridicu:/
o 05.02.2009, 10:59 | johanik
Jo ty prejezdy mne taky serou :-) bud na mne sviti ten naproti a nebo idiot predemnou neumi sundat nohu z brzdy
o 05.02.2009, 11:37 | Mr.Scully
Mlhovky na protijedoucich autech mi nevadi, ale pokud je ridici pouzivaji bezduvodne, tak bych je povesil za koule do pruvanu. Hlavne ze "jsou cool" a ta jejich vytunena sunka sviti vsema smerama. A co se tyce xenonu, skoda mluvit. Nekdy mam pocit, ze vsechny, co jsou na auto dobastleny pozdeji, stoji za vylizkapsu. Normalni tovarni xenony jsou naprosto v pohode, ale ty dobastleny tak v 90% oslnujou a to dost neprijemne.
o 05.02.2009, 11:58 | Losky
Taky nevím, co vám vadí na těch mlhovkách dole nad vozovkou. Mě osobně to oči netahá. Ale taky jsem potkal pár aut, kde mi mlhy vadily, ale většinou ne a hidky?:) To je asi zbytečný řešit, dokud to bude na trhu, budou i v autech
o 05.02.2009, 13:17 | KaZaN
No me vždy zničí degeš s prdelní mlhovkou co se vleče přede mnou... to bych ho nejradši šoupl do příkopu..a ještě když naněj zasvítím dálkovejma tak mi to jakože natruc zadupává atd ... ale to sme tu už probírali milionkrát a nic to nezmění...
o 05.02.2009, 13:20 | peta34
taky mě štvou debilové co oslňujou, nejlepší je fakt to, že mají lepší a lepší dostupnost k Hidkám, bo stojí míň a míň, hodí je do auta bez jakkýchkoliv pokusů o seřízení se vrhnout na cesty. to je pak radost jezdit. jediná možnost jak je dostat z cesty je častější kontrola od orgánů, jinak budou oslňovat pořád!
o 05.02.2009, 20:39 | Midnite
peta: a orgán stejně nic neudělá páč je to práce navíc.. kup pořádný přídavný dálkáče a uvidíš
o 05.02.2009, 21:48 | Nismo.Power
dneska opět cesta kladno a zpět........ 4x troubení a dálkovky....... jednou jsem to nestih páč sem zrovna telefonoval :)
problém opravdu je že lidi který problikávám nechápou o co mi jde, už to řešim i tak že prudce vjedu do protisměru a pustim to do něj a pak uhnu...... většina se jich posere až za ušima a už párkrát jely skoro pangejtem........
nicméně nejsem svině , problikávám pouze ty který opravdu bud maj HIDky po těch jdu tvrdě, nebo ty co maj špatně seštelováno ty jen probliknu........ dvojkový, trojkový oktávky neřešim....... new superb prostě pitomý škodárny snad všechny, škoda se nechala slyšet že o tom ví ale napravovat to nebude, zavřel bych jim fabriku dokud to nenapravěj neb takovej přístup se mi nelíbí.....
tvrdě jdu opravdu jen po těch co to maj zbastlený HIDkama popř. taiwan 100W žárovkama, poznám je s maximální přestností takže na nevinný neblikám......
ale stejně si myslim že to je prd platný všechno
o 05.02.2009, 22:09 | Luke_288
tak mě teda poslední dobou sere uplně něco jinýho krom světel a to jízda v prostředním pruhu na dálnici. jako párkrát mě to nevytrhne přejíždět uplně z pravýho do levýho abych se zase přes všechny pruhy vrátil zpátky do pravýho, ale když už takhle předjížim pátý auto, tak ty, který jedou pod 130 beru normálně v pravým. řeknete si že jsem kretén, možná jo, ale dycky si uhnu do krajnice, přidám a jedu. českej řidič mi fakt přijde z 50% vůl
o 05.02.2009, 23:10 | Phitypaldy
Jsem na silnicich vic nez doma a uz me sere debilita nekterych ridicu.

1. predni mlhovky za deste nebo na mokre vozovce
2. super tuzink HID v parabole bez cocky
3. zadni mlhovky v kolone
4. auta jedouci zbytecne pomalu
5. ridici co neumi pouzivat pripojovaci nebo odbocovaci pruh
6. frajirci co si mysli, ze jim to patri

To jsou veci co me dokazou nasrat, takze podtrzeno secteno-porad nasrany :o) Je to k placi.
o 05.02.2009, 23:41 | KaZaN
Nismo je MadMax (((o:
o 06.02.2009, 05:53 | Maxík
Nedávno jela naproti mě fabie a oslňovala mě. Napálil jsem do ní dálkový a když jsem kolem nich projel, tak jsem si všiml že je to policie:-)
o 06.02.2009, 10:27 | Midnite
maxík: :D
o 06.02.2009, 18:00 | PL113
Další věcí co mě štve jsou řidiči, kteří si ani za největší mlhy nedokazou rozsvitit mlhovky...k cemu je tam teda maj??? To se meli naucit v autoskole a pokud to neumi, tak co tam potom delaj?
o 06.02.2009, 20:01 | Nepér
Proč nepoužívat přední mlhovky v dešti, vždyť vyhláška to povoluje? Proč vás oslňují, když jejich podstata je svítit do země před auto a do stran, aby byla lépe vidět krajnice?
o 06.02.2009, 21:23 | Phitypaldy
Neper: asi toho moc nenajezdis v noci a ve fyzice jsi asi hodne chybel. Protoze uhel dopadu se rovna uhel odrazu. A mokra vozovka je jako zrcadlo... tot asi vse k tvemu dotazu.
o 06.02.2009, 21:50 | Nepér | Upraveno: 2009-02-06 21:54:11
Za poslední tři deštivé dny jsem najel asi 300 km za tmy po okreskách a nevšiml jsem si, že by mi mlhovky protijedoucích svítily do očí, pokud jsem se do nich přímo nedíval. Navíc doba po kterou jede někdo proti vám je tak krátká, že se opravdu stačí dívat k pravé krajnici. V tomto případě je zbytečné svícení zadní mlhovkou mnohem nepříjemnější. Na fyzice jsem nechyběl. Zakažme svítit ve tmě úplně, protože kontrastní poměr mezi tmou a bodovým zdrojem světla je oslňující!
o 06.02.2009, 21:59 | JP
Mluvíte mi z duše...

ty jezdce v prostředním pruhu na prázdný dálnici taky nemůžu vystát (když jsou teda všechny pruhy ve stejnym stavu, občas bejvá ten pravej domlácenej). Ono využívání více pruhů (ať už na dálnici, nebo jinde) je cizí velký části českejch řidičů... Já bych povolil předjíždění zprava, nevim co je v tom za problém (i když to teď samo nikdy nedělám).

Mlhovky zapíná poslední dobou fakt každej kokot. Mam přední mlhovky na všem čim jezdim a potřeboval jsem je za poslední roky jen jednou, když byla noc a mlha jak prase, že jsem viděl 10m před sebe. Proč je proboha zapínat přes den??? Jakou to představuje výhodu??? A proč v dešti? Pro protijedoucí je fakt chuť koukat do 8 svítících bodů místo 4 (na mokrý silnici se světlo odráží, víme). Jinak jak byly nedávno mlhy, tak se mi taky několikrát stalo, že jsem jel v koloně, kdesi v dálce mlha a blb předemnou okamžitě zapnul zadní mlhovku...

A HIDky bez komentáře, kdo je nemá origo nebo za čočkou, tomu bych sešrotoval auto. Fabie bych sešrotoval i sériový, ty co dělaj světla ve Škodovce musej bejt fakt mimořádný hovada - konkrétně ta F1 v sérii oslňuje a přitom z pohledu řidiče fakt moc nesvítí.

Stání před přejezdem apod. je taky pecka. Já normálně světla ztlumim na parkovačky, ale zásadně to nedělám, když nějakej kokot předemnou celou dobu stojí na brzdě, asi aby mi vypálil do hlavy díru. A že takovejch je...
o 06.02.2009, 22:06 | JP
Nepér: A nejezdíš v kamionu? Neřeš jestli to oslňuje nebo ne (s čistym svědomim řikám, že mě to oslňuje), ale PROČ by měl někdo v dešti svítit předníma mlhovkama? Co to přináší za výhodu?

Ta krátká doba po kterou tě míjí auto úplně stačí na to, abys potom další 2 vteřiny skoro nic neviděl. Kolik metrů za ty 2 vteřiny při 80km/h ujedeš? Co když na těch pár metrech zrovna bude zlitej chodec?

Tu demagogii v závěru neni problém překroutit naopak - proč nesvítit pořád dálkovejma? Všichni pak dobře uvidíme...
o 06.02.2009, 22:19 | Nepér
Protože dálková světla svítí od své vodorovné osy i nahoru ve tvaru kužele. Důvod k zapnutí předních mlhovek je za hustého deště stejný, jako za mlhy, tedy lepší osvětlení krajnice a vodících čar. To nepřímé oslnění od silnice je ve srovnání s tím, co vychází ze špatně seřízených, nesklopených, či od nějakých čínských HID celkem zanedbatelný. V tom všem naprosto souhlasím, ale oslnění od předních mlhovek už považuji za lehce zvýšenou fotocitlivost.
o 06.02.2009, 23:01 | Phitypaldy
JP nech ho, on na to prijde az mu takove auto pojede do protismeru s mlhovkama v noci a za deste a on neuvidi to co by mel videt...

Nikomu nepreju nic spatneho, ale cca 8tis km tydne za poslednich 5 let co jezdim me uz neco naucilo, takze zadna zvysena fotocitlivost.

A hlavne mlhovky nejsou od toho, aby jsi videl, ale aby jsi byl viden!!
o 07.02.2009, 00:46 | Nepér | Upraveno: 2009-02-07 00:48:47
Ano, to platí ale pouze o zadních. Přední jsou od toho vidět líp před sebe.
o 07.02.2009, 03:49 | JP
mlhovky svítěj (nebo alespoň maj svítit) asi tak 10m před auto. K čemu je dobrý, že vidíš líp prostor 10m před autem, když jedeš třeba 90? A k čemu je to přes den?
o 07.02.2009, 09:47 | Phitypaldy
To je ten problem, ze 90% ceskych ridicu nevi na co jsou mlhovky.

Zadne mlhovky nejsou od toho, aby jsi videl, ale aby jsi byl viden!!

Jedina svetla, ktera jsou na aute, aby jsi videl tak jsou (potkavaci, dalkova a zpateckova) takze nikoliv mlhovky nebo svetla pro denni sviceni.
o 07.02.2009, 10:08 | PL113
Mno ja teda nevim jakou mate vy predstavu mlhovkach, ale ty predni slouzi za mlhy k podsviceni mlhy, ktera se vetsinou pohybuje pul metru nad zemi a normalni svetla do ni jenom sviti a tvori pred tebou "zed", kdezto ty predni mlhovky ji podsviti a tim snizi efekt te "zdi" od normal svetel...
proto jsou ve spodni casti auta a proto by tam mely taky byt...nechapu konstruktery nekterych suv, viz x5, ktery maj mlhovky tam, kde normal auta, tudiz absolutne nesplnuji podstatu mlhovych svetel!

Druhou vyhodou mlhovek je to, ze osviti krajnice, kam se svetlo z normal svetel nedostane, coz je nezaplatitelne pri deste...nerikam, ze nejake extra, ael jakekoli svetlo do stran, co osviti kraj vozovky, ej jedine vyhodou!
o 07.02.2009, 10:47 | Phitypaldy
No jak vidim tak to nema cenu.

Chovam se na silnici k ostatnim tak, jak chci, aby se oni chovali ke me. Skoda, ze se timto heslem neridi vsichni.
o 07.02.2009, 11:34 | Q
světla hezký, ale mám druhej extrém debility:

strakonická, 23:15, černej superb, drsnej gangsta jel na "diodky" pod naraznikem - denni sviceni.... :-(

asi šetřil bixenony debil.
o 07.02.2009, 11:40 | Nepér | Upraveno: 2009-02-07 11:41:14
Phitypaldy, obávám se, že co se předních mlhovek týče, patříš k těm tvým devadesáti procentům. Přední mlhovky jsou přesně k tomu, co píšou JP a PL113, aby byla líp vidět krajnice bezprostředně (asi tak těch 10m) před autem, když je prd vidět. Při takovéto viditelnosti (asi tak pod 50m) se opravdu rychle jet nedá.
o 07.02.2009, 13:38 | PL113
Nevím jak si nekdo muze myslet, ze predni mlhovky jsou k tomu, aby je nekdo videl! Vzdyt sviti jen o malinko vic nez normalni svetla...to si rovnou muzu zapnout dalkovy, nez abych mel mlhovky!!! TAky budu sakra videt! Zadni je k tomu aby jsi byl videt...predni je k tomu, aby jsi videl ty!!! Proc tam teda ty mlhovky jsou? Rozdil z 50m mezi svetlem vyzarenym normal svetlem a mlhovkou neni temer zadny, tak at mi nekdo netvrdi, ze jsou k tomu aby byl nekdo videt!!!

Kdykoli je mlha, zapínám mlhovky zadní, aby mě ty za mnou viděli, a přední abych viděl já líp než s obyč svetlama...
o 07.02.2009, 14:41 | JP
a vidíš líp, jo? Já je zkoušel párkrát zapnout a v rychlostech nad 50 mi přišlo naprosto zbytečný vidět o něco líp 10m před auto. Přes den je to úplná kokotina, protože z pohledu řidiče ani nepoznáš, jestli zapnutý jsou, nebo ne. Jak řikám, za poslední roky jsem je použil jednou asi 2 měsíce zpátky, když jsem jel asi 15km/h v totálnim "mlíku" u řeky, kde jsem před sebe snad ani na těch 10m neviděl. Jestliže je normální mlha a jedeš nějakou normální rychlostí, tak jsou k ničemu. Přesto je má zapnutý každej druhej blb hned jak se objeví lehkej opar, nezávisle na tom, jestli je den, nebo noc.
o 07.02.2009, 15:03 | PL113 | Upraveno: 2009-02-07 15:04:42
JP tak proc je na aute mas, kdyz jsou podle tebe tak zbytecny????? To je logika...
btw ja prece ale nemluvim o sviceni ve dne...proboha to je snad jasny, ze tak svitej jen idioti! Ale o sviceni za mlhy!

Osvitej ti do boku (pokud je mas dobry, coz ty zrejme nemas a tak proto rikas, ze jsou k nicemu), a pokud si vsimnu nejakyho zvirete 10m prede mnou na krajnici, tak i kdybych mel 1s na to zareagovat, tak se na to aspon stacim pripravit, ze ho smetu, nez abych ho smetl a pak se divil co ze to bylo...

mno nic, nektery maji pocit, ze mlhovky jsou zbytecny, a JP a Phytipaldy zrejme patri k tem, o kterych jsem psal v prvnim prispevku...chytraci co nechapou, k cemu maji mlhovky a ze by je obcas mohli rozsvitit! Zvlaste tu vzadu!

Jako sorry, ale radsi budu predchazet nabourani, nez abych myslel na to jak toho predemnou na vterinnu oslnim a radsi ty mlhovky vubec nerozsvitim...
vis co, az ti sejme nekdo pribuznyho a ty zjistis, ze za mlhy ani nemel rozsviceny mlhovky, tak teprve pochopis, jaky meles blbosti...bez urazky!!!
o 07.02.2009, 17:40 | Phitypaldy
Ja jsem nikde nerekl, ze jsou zbytecne, jen tvrdim to, ze nejsou k tomu, aby jsi videl. A hlavne me nevadi mlhovky v mlze, ale za deste a na mokre vozovce atp.

Kdyz jedes 70km/h tak na tech 10m co ti osviti mlhovky nestihas pomalu ani zareagovat. Reakcni doba, prodleva pedalu atd... Takze z toho logicky vypliva, ze nejsou od toho, aby si videl lip.
[ Link ]

A jinak ja, kdyz uz zapnu predni tak zapinam i zadni! A hlavne nepatrim mezi ty chudaky co si mysli, ze tma je snizena viditelnost pro pouziti mlhovek.

Nechci se hadat, jen tvrdim svuj nazor co me naucila praxe. V mlze jo, ale za deste v noci ne!
o 07.02.2009, 18:18 | Alda
Naprostej souhlas s uvodnim prispevkem. Taky me to pekne sere.
o 07.02.2009, 20:15 | Luke_288
mě teda přední mlhovky sice mlhu podsvítí a vidim o kousek dál, ale ten kousek je tak nepodstatnej, že mi to přijde zbytečný. taky asi proto jsou i auta, který maj mlhovku jenom zadní (bejvaj to sociální verze). třeba superb má mlhy v hlavních světlech, kde jsou podle mě k ničemu...
o 07.02.2009, 21:34 | JP
PL113: Přední mlhovky mam proto, že se na moje auta dávaly v sérii.

Jestli předcházíš nehodě tim, že oslňuješ protijedoucí auta, tak potěš koště. Vzpomněl jsem si na svojí tetičku, která kdysi předcházela nehodě tak, že jezdila uprostřed silnice (u kraje je to přece nebezpečný, co kdyby sjela do příkopu).
Naštěstí jí to stálo jenom několik zrcátek tehdy na Š120 + škody u protijedoucích...

Jinak vůbec nechápu, jakym myšlenkovym pochodem sis mě spojil s nepoužíváním zadní mlhovky, asi když s tebou někdo nesouhlasí, tak určitě přinejmenšim vykrádá školky, nebo alespoň šuká ovce. Ale ano, když jedu v koloně, vypínám zadní mlhovku přestože je mlha.

Je hezký, že vidíš o něco líp prvních 10m před sebou a máš zlomek sekundy navíc k přípravě na náraz. Třeba na náraz s řidičem protijedoucího auta, kterej díky tvý ohromný výhodě nevidí kam jede...

BTW znova opakuju, že nejsem proti použití předních mlhovek v hustý mlze.
o 07.02.2009, 21:36 | Nepér
Přední světla do mlhy jsou od toho, aby bylo vozidlo zepředu lépe vidět, protože potkávací světla nejsou v mlze dostatečně silná? Dobrý vtip.
o 07.02.2009, 21:39 | Nepér
Pokud je špatně vidět a situaci lze zlepšit použitím předních světel do mlhy, použiji je. Veškeré myšlenkové pochody argumentující možným oslněním protijedoucích řidičů těmito světly jsou nesmyslné, stejně jako tvrzení, že jsou konstruovány za účelem lepši viditelnosti vozidla zepředu.
o 07.02.2009, 21:42 | JP
[ Link ]

Zajímavý je, že třeba v Německu se smí přední mlhovky použít jenom při viditelnosti nižší, než 50m a rychlosti nižší, než 50km/h. Asi tam chtěj všichni bourat a ani se na to nepřipravit...
o 07.02.2009, 21:44 | Nepér
A jinak já, si zapínám mlhovky podle potřeby, když začnu ztrácet auta před sebou, rozsvítím zadní. Když potřebuju vidět před auto, rozsvítím si přední.
o 07.02.2009, 21:46 | Nepér | Upraveno: 2009-02-07 21:46:33
JP, 21:42: Co tím myslíš?
o 07.02.2009, 21:51 | JP
Co čim myslim? Celou dobu všim myslim to, že přední mlhovky se maj používat jenom v noci v hustý mlze, hustym sněžení a podobnejch situacích, kdy neni vidět na krok a ty mlhovky ti pomůžou. Každej kdo je úmyslně používá jindy (třeba v lehký mlze přes den v 80km/h) je u mě bezohlednej buran. A že je to poslední dobou snad skoro každej druhej.
o 07.02.2009, 21:56 | JP
Nepér: No, po otevření tvýho profilu mam z toho tvýho "podle potřeby" řekněme smíšený pocity...
o 07.02.2009, 21:58 | Nepér
No tak to jo, s tím nezbývá, než souhlasit. Jen s tou nepřípravou na bourání v Německu jsem to nepochopil...
o 07.02.2009, 22:04 | Nepér
JP: Co mám v profilu, že tě to tak zaujalo?
Přední mlhovky podle potřeby, například:
-Je mlha, viditelnost nepatrná
-Prší, viditelnost nepatrná (v obou předchozích případech se nedá jet rychle, řekněme nad 50kmph)
nebo případ odporující vyhlášce:
-Jedu na chatu za tmy lesem po skoropolní asfaltce a nechci vybrat každou díru
o 07.02.2009, 23:19 | Rajdlos
Neper: JP asi myslel Tvuj profil vecnyho mlhovkare, no netreba komentovat :-)

souhlasim s JP, ten kdo sviti s mlhovkama jindy nez v huste mlze je u me stupidni burak, tan kdo je neumi pouzivat at radeji nejezdi, ze s mlhovkama je lepe videt vmlze, dobrej joke, na jeden metr mozna
o 07.02.2009, 23:45 | JP
Rajdlos mě předběhnul...

foto k příspěvku  od JP

o 07.02.2009, 23:49 | Nepér | Upraveno: 2009-02-07 23:50:40
Né, proboha, mám na autě mlhovky a oslňuji s nimi garáž :D

foto k příspěvku  od Nepér

o 07.02.2009, 23:50 | Midnite
:D
o 07.02.2009, 23:52 | Nepér | Upraveno: 2009-02-07 23:58:39
Btw nikde jsem si nevšiml, že bych psal, že mlhovkami svítím trvale, nezávisle na počasí, tak proč profil věčnýho mlhovkáře třeba komentovat? Kdyby s předními mlhovkami nebylo lépe vidět, proč by tam proboha byly?
o 08.02.2009, 00:06 | Nepér
No nic kluci, myslete si o každém druhém, kdo za snižené viditelnosti použije přední mlhovky, že je buran a blikejte si na všechna taková auta, která míjíte. Nejste pak sami burani a frajírci, kteří si myslí, že jim to patří, jak psal Phitypaldy?
o 08.02.2009, 00:08 | Midnite
nepér: je pravda že ta viditelnost s něma není o moc lepší.. to je fakt
o 08.02.2009, 01:58 | Phitypaldy
Neper: Chlape kde sakra chodis na takove ptakoviny? Tady nekdo napsal, ze predni svetla nejsou dostatecne silna??? Silna jsou dost jen musi prosvitit vic mlhy protoze jsou vys nad silnici a pokud vime tak mlha se nikdy nedrzi az u silnice proto jsou mlhovky niz. Jen jde videt kdo tady uvazuje zdravym rozumem. JP, rajdlos, midnite atd....

Az te praxe nauci to co me za cca 3 miliony km co mam za sebou tak zjistis na co jsou predni mlhovky.
o 08.02.2009, 01:59 | Phitypaldy
A jinak profil hovori za vse...
o 08.02.2009, 08:19 | Dudelina
Mlhovky používám v mlze, tam opravdu slouží k "podsvícení" mlhy. Když je mlha už hodně hustá, vypínám k mlhovkám potkávačky, který už tu mlhu taky hodně rozsvicujou. Někdy to dost pomůže.

V dešti je efekt mlhovky opravdu na nic, většinou se dá jet rychleji a tu mokrou silnici to už moc víc neosvětlí.
o 08.02.2009, 09:20 | Rajdlos
Neper: pletes si porad pojmy lepe videt a lepe viden. No nic :-) Souhlasim, ze s mlhovkami je lepe videt ca na 1 metr :-) pri jizde je to urcite desne relevantni. Co vidis jako prvni u protijedouciho auta za mlhy? ja tedy mlhovky, nevim co ostatni.

Psal jsem, ze u me jsou buraci lidi, co je pouzivaji za deste a snezeni, kdy je viditelnost relativne dobra, nemluvim o huste mlze, kdy je viditelnost na nekolik metru.
o 08.02.2009, 10:24 | Luke_288
přesně tak, jestli někdo srovnává viditelnost v hustý mlze a v hustým dešti, tak mi přijde, že nevyjel z autem dál než za humna baráku. v dešti mlhovky nepomůžou vůbec ničemu...
o 08.02.2009, 10:49 | Nepér | Upraveno: 2009-02-08 10:52:35
Ano fitipaldi, všichni jmenovaní uvažují zdravým rozumem a z fotky v profilu dělají závěry. Mě osobně svítící přední mlhovky protijedoucích aut za tmy neoslňují víc než normální potkávací světla. Ve dne už vůbec ne. Co mi vadí je zapomenutá zadní mlhovka, ale na tom se shodujeme.
Co mi vadí mnohem víc jsou třeba řidiči kamionů, kteří si myslí, že jim to patří.
o 08.02.2009, 11:10 | Phitypaldy
Nikdo nerika ze mlhovky oslnuji pokud jsou dobre serizene. Jde tady o to, ze kdyz se pouzivaji kdy nemaji (na mokre vozovce ve tme a dobre viditelnosti) tak se odrazi od zeme a jdou ti do oci misto 4 svetel 8 pak vidis uplne hovno treba i dve vteriny.

Tak v tom s tebou souhlasim, taky nemam rad ridice kamionu co si mysli, ze jim to patri. Ac sam jezdim kamionem. Ale zase ostatni musi pochopit, ze to neni jen tak rozjed 40 tun na 90km/h. Vem si ze spouste kamionakum se vyplata dela i podle prumerne spotreby. Tak si predstav jake to je kdyz po D1 praha brno chytnes nekolikrat auto jedouci 80, 75.... Spomalovat, podrazovat pak se znovu rozjizdet... Hned stoupne spotreba treba misto 25L na 100km na 30L na 100km a na vyplatu to hodi treba o 3000 kc min. Tak co by si delal ty? Nechal si kratit vyplatu skrz takove auta nebo proste pojedes tech 90 a budes predjizdet???
o 08.02.2009, 11:45 | Nepér | Upraveno: 2009-02-08 11:53:56
No hele, tak my se nakonec i celkem shodneme... Řekněme, že použití předních mlhovek je za některých situací diskutabilní, tedy je otázka zda jsou v dané situaci ještě k něčemu, nebo už jen zbytečně svítí na protijedoucí. Předjíždění kamionů na dálnici jsem zrovna nemyslel, je pravda, že někteří by před tímto manévrem mohli trochu víc přemýšlet. Měl jsem na mysli třeba situaci, kdy se v noci jede 70-100kmph po okresce 3 vteřiny za kamionem, který jede rozumně rychle, předjetí je zbytečné a nebezpečné a další král silnic jede asi tak metr za mnou a v obci se rozhodne předjíždět všechno, co jede pod 70kmph. A že jsem takhle minulý týden potkal minimálně tři takové experty.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.323 sekund.