úspora 43%, 52%, Nevýhodou všech těchto typů komínových nástavců je, že zvyšují tah komínového tělesa, zlepšují hoření v topeništi, v konečném důsledku však zvyšují spotřebu paliva... No nevím nevím, a aspoň orientační cenu tam taky nemají...
No, je to jednoduché, tyhle produkty tu už dva roky montují pofidérní kominické firmy na komíny škol, úřadů, bytovek a podobných institucí, kde mají jistotu, že narazí na neznalé lidi, ohromí je procentama v letáku, a pak inkasují. Největší gól je, jak "zasvěceně" to vždycky jejich dealeři dokážou podat, nezastaví se před ničím, tuhle jsem se půl hodiny bavil a snažil zachovat vážnou tvář, když nám tu hlavici navrhovali osadit na přetlakový! komín (pro neznalé - to je komín, kde k odvodu spalin není třeba přirozený tah výšky soupouchu, ale kterým jsou spaliny pod tlakem vytlačovány, přičemž jejich hybnou silou je ventilátor hořáku kotle).
A teď trocha praxe:
1/ úspora paliva: blbost při čistém, správně spalujícím kotli, pokud se nějaká mikroskopická úspora projeví, je třeba hledat chybu ne v komíně, ale v kotli, který je zanesený/špatně konstruovaný/špatně umístěný, neboť mu nestačí přirozený přívod vzduchu pro správné hoření a začíná rozumně spalovat až při tom vichru v komíně, vyvozeném těmito hlavicemi
2/ vhodnost použití: tyto hlavice mají opodstatnění jen pro pár "promile" špatně postavených komínů, které samy o sobě nedisponují tahem (výška, chyba stavby,...), touto berličkou se tam trošku tahu vytvoří. Správně provedený komín tuto hlavici k činnosti nepotřebuje.
3/ použitelnost: velmi omezená, prakticky se týká jen kotlů na pevná paliva, s přirozeným způsobem spalování. Je nepoužitelná pro jakékoli kotle s vestavěným přerušovačem tahu (zejména plynové kotle), nepoužitelná pro kotle s přetlakovým spalováním (kotle s podporou ventilátoru na sání nebo na výfuku spalin) či kotle s tlakovými hořáky
4/ nevýhody: osazení na funkční komín způsobí neúměrné zvýšení tahu, což se ssice v kotli projeví jako "lepší hoření", ovšem toto hoření musí být dotováno palivem, tedy ve výsledku se nekoná úspora, ale zvýšená spotřeba paliva. Další nevýhodou je trvalé "provětrávání" kotle takto vytvořeným tahem - je to neužitečný "vysavač vzduchu z baráku krz komín", působí to zbytečné prochlazování kotle a tím mu to snižuje dobu, kdy je schopen žít z naakumulovaného tepla ve svém tělese. Pokud se tato hlavice osadí z nevědomosti na komín kotle s přerušovačem tahu, pak i v době odstávky topení je z komína permanentní vysavač vzduchu z objektu, což je většinou nežádoucí a neřízené větrání
5/ proklamované výhody:
- snížení spotřeby paliva - viz výše, ke snížení spotřeby paliva dojde jen u zanesených, dusících se kotlů. Pokud je kotel i jeho komín v pořádku, spaluje jak má, není na čem úsporu získat.
- snížení emisí, zejména CO2: blbost, opět platí co výše - dusím-li špinavý kotel, který spíš jen čudí, montáží hlavice se povede do něj nacpat více vzduchu - palivo drobet líp shoří. Hlavice je ovšem mechanická věc, nikoli chemický katalyzátor, tedy nedojde ke snížení hodnot emisí, ale dojde maximálně k omezení množství! tuhých látek. Výrazné snížení obsahu CO2 ve spalinách je třešnička na dortu, protože, kdo znáte proces hoření víte, že čím větší množství CO2 spálením daného množství paliva se uvolní, tím dokonaleji!!! jsem ho spálil a tím více jsem z něj vytěžil. Čím méně CO2 ve spalinách najdu, tím horší mám ve skutečnosti spalování a tím horší mám i spotřebu...
- zvýšení účinnosti topidel (myslí se zřejmě kotlů) - pofidérní, viz první zarážka. Špatným a ucpaným věcem to trochu pomůže, normálně fungujícím to nic nepřinese, účinnost kotlů je dána konstrukcí hořáku, nikoli komínem....
-prodloužení životnosti komína a vložky - opět platí co výše - zanesené/špatné kotle produkují saze, tedy zanáší kouřovou cestu. Zde se hlavice projeví pomalejším zanášením. Normálně správně fungující kotle hlavci k udržení čistoty kouřové cesty nepotřebují...
- dokonalejší spalování - hlavice zvýší procento vzduchu pro spalování. Tento jev není košer nazývat "zlepšením" spalování, protože sebou nese i negativa, mimo jiné i zvýšenou spotřebu paliva..
Tož asi tak.
Tedy to je článek :) Čekal jsem že se k tomu někdo jako radek.613 řádně vyjádří, ale až takhle ne.
Pojal jsi to jako "urychlovač" odvodu spalin v komíně a proto chápu tvé argumenty proč je to blbé.
Oni naopak udávají, že to spaliny zpomalí a tím tedy dojde naopak ke zlepšení hoření částečně (spíše ke zlepšení účinnosti asi) a nakonec je to podtlakem, který se nahoře koná tou rotací dostanou rychle pryč. Moc si to prakticky nedovedeu představit, protože pokud je něco nahoře rychle odebíráno, musí to být také dole rychle šlapat a tedy v celém komínu valit rychle = špatně. Snad jediněm že hraje roli poměr šířky komínu proti velikosti plochy, kterou to nahoře odchází téměř přetlakově dle jejich keců.
Zajímalo by mě také jakým způsobem je možné na něčem takvém dokázat ty úspory. Protože jestli to namontují a porovnají dvě zimy, kde prvotní je nějaká krutá a druhá bez sněhu pomalu, tak se potom samozřejmě takovým číslům dá věřit. Nemají ale nic společného s tímto "zázrakem".
Jinak cena se odvíjí patrně od daného komínu, protože to konstruují přímo na daný komín dle nějakých výpočtů a měření (kdo ví jestli nemají kupu stejných zařízení a jen nemění vstupní příruby). Každopádně cena na náš barák, kde by to chtěli dát na plynový kotel s 9 metrů vysokým komínem je nějakýk 10k.
Jak píšeš o tom cyklování, že je to právě nevhodné, pak právě u nás to bude patrně tedy naprostá blbost to dávat, protože kotel cykluje podle toho, jak jsou naši v práci a doma, protože nikod jiný na baráku není.
Tedy mám zatím velmi smíšené pocity. Samozřejmě že prodejce to bude vždy vychvalovat, ale právě proto jsem rád za jakoukoli reakci lidí, co se v tom opravdu vyznají a ne že to prodávají.
Na plynový kotel? Účinnost, výkon a spotřeba paliva kotle s atforséfickým hořákem je daná čistě konstrukcí hořáku a velikostí teplosměnné plochy kotle. Správný mísící poměšr vzduch/plyn je vytvářen tlakem proudícího plynu z trysky, který si ve venturiho tubici k sobě strhává patřičné (konstrukcí dané) množství vzduchu. Výsledná směs hoří na planžetě hořáku. Tím je dán výkon, účinnost spalování a emise. Spaliny z kotle odchází přes přerušovač tahu do komína. Komín takového kotle slouží k prostému odvodu spalin. Protože je kotel vybavený přerušovačem tahu a protože hybnou silou spalin je tlak plynu na tryskách, nikoli tah komína (tah komína je vůči hořáku "nula" neboli žádný), nemá ta hlavice žádný vliv na spotřebu plynu, emise ani nic podobného. Je-li třeba docílit úspory a snížení emisí při spalování plynu, je třeba použít jinou konstrukci hořáku - hořák s ventilátorem, přesným řízením poměru plyn/vzduch na lambda a další podpůrné procesy.....