Navštíveno 1854x

Potreboval bych zvednout ucinnost klimosky v aute. A kdyz jsem tak koukal na potrubi jak vede, nebylo by od veci ho izolovat od okolni vysoke teploty. Trubice ktera vede od kompresoru je hned vedle vyfukovych svodu cca 10cm. Tak si myslim, kdyby se dobre izolovala urcite by byla ucinnost vyssi. Ale cim izolovat? Ma nekdo zkusenost?

23.08.2009, 16:29 |
dolph my prodáváme na venkovní klimatizace resp potrubí tyto
[ Link ] . nějaké teplo to vydrží ale takhle blízko svodů nevim nevim. no však koukni na link.

23.08.2009, 16:44 |
petis jestli je to tak už od výrobce nechal bych to tak jak je to. pokud klima málo chladí problem bude jinde a ne v izolaci.
zatim diky za rady :-)
Vybral jsem zatim todle:
[ Link ] snad to pomuze, nic jinyho se asi neda pouzit.
Nevim kde by mohl byt problem ze nechladi tak jak ma. Je tam nova napln, vsechno tesni.

23.08.2009, 16:55 |
petis kompresor bez výkonu, špatná váha chladiva, zanesenej výparník nebo kondenzátor. nic jinýho špatně bejt nemuže
ja sem tam dal klasickou PU izolaci co se dava doma na trubky, seda podelne rozrezana s takovyma sponama.
Jde to poznat hlavne kdyz stojis v kolone ze se to nezhavi od motoru:) Jeste mam kondenzator omotany do bublinek, proste vse co vidis ze se rosi...

To petis: vyparmik je novej, vaha chladiva presne dle tabulky, byl jsem u toho kdyz to menili. No a ten kondenzator ani nevim kde hledat, nebo jak vypada :-)
To venito: tu PU izolaci pouziju, ale na ten kus vedle svodu musim dat neco jinyho, tam bude asi vetsi zar. Ale jsem rad ze takova izolace fakt funguje :-)

23.08.2009, 17:48 |
GooGoo | Upraveno: 2009-08-23 17:49:34
Tak to vypada u me :-((

23.08.2009, 17:53 |
venito | Upraveno: 2009-08-23 17:55:47
covece a nechybi ti tam vrchni cast toho tepelneho stitu na svodech?
Jinak dole ten kousek klimove trubky bych prachsproste navlekl do silikonove nadice rozrezane podelne... co to mas za auto? mazdu 1,6 na LPG, vidim dobre?
Ja bych rek ze nechybi, je tam jen takovy decentni :-D Honda to neni, je to Mitsu Galant a LPG jojo
Na tom spodku se to poti hned, tam by to chtelo hodne zaizolovat. Silikonova hadice nebude ten pravy izolant ne?
tak sem se s japoncem mirne seknul:) no cokoli tam das bude lepsi jak nic, ktere je tam ted. silikon izoluje dost, hadice se stenou 3mm bude akorad. Jinak potit se ti bude aj cely kompresor, cely system se rosi ale ty trubky ucinnost kazi nejvic.
Kondenzator je toto, taky to skus omotat do bublinek, to horko kolem motoru vpohode vydrzi.

No tak ten kondenzator asi nemam, nebo spis neni v motorovym prostoru. Mozna bude nekde za stenou pod palubkou...
nene, bude u narazniku vepredu kdyz se podivas zespodu auta, nekdy je primo na chladici klimy, rekl bych ze ho na te fotce vidim vedle chladice jakoby u serva, jak se tam planta tech moc trubek takova cerna zavařovačka flaska :)
Kondenzátor je mládeži od slova "kondenzovat" neboli zkapalnit, je to tedy část AC okruhu kde dochází ke změně stavu chladiva z plyného na kapalné a ten se nalézá v přední příčce, v chladičové stěně, vypadá jako ultra-jemný vodní chladič. To co venito zakroučkoval je dehydrátor, ten dělá úplně jinou věc, a sice separuje z chladiva vodní částice, které by jinak putovaly okruhem, zmrzly a začaly decimovat kompresor.... co se týká těch izolací, právě proto se ty trubky neizolují! poněvadž se potí a je žádoucí se orosení zbavovat celoplošně a rychle bez nebezpečí, že nahromaděná voda pod nějakou izolací zateče náhle někam na konektory a podobně. A co se týká účinnosti systému, vliv izolace je naprosto a zcela nulový, takže místo balení trubek do izolací doporuču najít v systému závadu a tu odstranit....
Radku diky za upresneni casti klimatizace. Jen v jednom bodu bych s tebou nesouhlasil a to, ze by byl vliv izolace nulovy. Prece jen venito ma prakticky dukaz ze funguje. A navic kdyz bude dobry izolant, tak roseni nebude. No nevim je to otazka 500-1000kč na test jestli to opravdu bude fungovat :) a to neni zas tolik.

23.08.2009, 20:58 |
petis tyjo to se to tu rozjelo:-).
Radek.613: amen. naprostej souhlas.
GooGoo. rocit se to bude dycky jen je to v izolaci.
a když stojíš v koloně od toho je ventilátor na kondenzátoru kterej to musí sfouknout.
Nesouhlasit můžeš, ovšem výrobci AC systémů nejsou idioti a ví, že nejlepší obrana před škodami kondenzací je buď:
1/parotěsné (neboli "absolutní) odizolování předmětných částí od okolního prostředí, přičemž netěsnost na izolaci zvíce špendlíkové hlavičky působí okamžité skryté rosení pod izolací a tím škody na spojích, materiálech i okolí, nerozpoznatelné včas - u motorových vozidel tedy nedosažitelné a nepoužitelné řešení
2/ zbavení se kondenzace ofukem/ohřátím příslušných částí systému - u motorových vozidel efektivní, účinné a používané řešení
Natažení polyetylenové izolace na kus rozvodu klimatizace vedoucí kolem bloku motoru nepřinese na její funkci ani účinnosti žádný použitelný zisk či klad. Jsou to základní zákony fyziky, které jsou vždy nadřazerny jakémukoli tuningu, tuzingu a chorobným touhám "vylepšit to, bo výrobce je blb a odfláknul to"......
Musim souhlasit s radkem. Ted jsem dodelaval klimu do yarise a pomerne dost se o to zajimal a je to presne jak to pise radek. Pokud klima nechladi dostatecne, pak je nekde problem. On uz kompresor klimy taky po par letech nemusi bejt uplne zdravej. Roseni pod tou izolaci stejne bude.

24.08.2009, 18:48 |
venito | Upraveno: 2009-08-24 18:49:42
Moje auto ma 14 let, klima neuchazi, co dva roky ji nechavam kontrolovat a doplnuje se vzdy akorad o par desitek gramu coz je normal. Chladi myslim celkem dobre, ale od izolace orosenych trubek jsem si sliboval stalost teploty vzduchu z vydechu i behem jizdy v kolonach kdy neni takovy napor zduchu od sahary jako za jizdy.... ocividne na radkove tvrzeni neco bude, zas takovy expert na chlazeni nejsem abych argumentoval. Pravda bude i to, ze trubky maji hole vsechny auta co jsem kdy videl a nebyly to jenom ty, kde se setri na vsemoznych u normalnich automobilek beznych prvcich vybavy. Takze asi to ma zustat hole, nicmene ja uz to sundavat nebudu, aspon mi hlodavci nebudou ozirat filc kapoty, treba jim tohle PU bude smakovat vic a me to nebude tak mrzet :)