Navštíveno 1011x

29.10.2009, 21:27 |
deda Neřešil někdo v bytě nebo spíše v domě tuto záležitost?? Mám udělanej rozvod a teď dumám nad cirkulačním čerpadlem..Nemá někdo zkušenosti s něčím osvědčeným a popřípadně jak jste vyřešili časové spínání tohoto čerpadla?? Díkec za každý postřeh...
tak já mám v bytě tohle čerpadlo píchnutý normálně do zásuvky s digitálním časovačem s programem na celej tejden a funguje to v pohodě.

29.10.2009, 21:58 |
deda Luke_288 : nějak podobně to chci také,ale potřebuji tam nějake to cerpadlo fláknout... vsude co maji..tak mají výtlak kolem 1m, a ja to potřebuji tlačit i do patra což je minimálně 2,7m
musí bejt i větší, kdybys viděl, co za hovada je v centrálních kotelnách v bytových domech :)
Toto jsem řešil v domě taky a není to úplně jednoduché, nelze vzít jenom čerpadlo a vrazit jej tam a čekat zázraky,může se ti stát,že situace bude horší než bez čerpadla.Nezávisle na sobě mě několik topenářů poradilo,že ideální je mít nějaké regulační ventily snad před každým radiátorem a celá soustava se musí pomocí nich regulovat. Mě to čeká na jaře,právě proto,že mám některé radiátory až extra horké a další třeba jen z půlky (jakoby byly zavzdušněné),tak jsem si taky říkal přidám čerpadlo a bude,ale když jsem se o to začal zajímat,tak mě fakt nezávisle řekli,že to je blbost a může to akorát zhoršit situaci...doporučuji tedy si tam vzít někoho kdo tomu fakt rozumí a poradí jak to jako celek upravit.
ale podle mě deda chce cirkulační čerpadlo na cirkulaci TUV ne na otopnej okruh, kde je to řízený bud termostatem a pak jsou termohlavice furt otevřený a nebo bez termostatu a regulace hlavicema
Cirkulační čerpadlo na TEPLOU UŽITKOVOU VODU, o což se zřejmě v tomhle threadu jedná, je klasická mokroběžná potvora s bronzovým/mosazným tělem a plastovým oběžným kolem, malou spotřebou elektriky a příjemných zástavbových rozměrů. Připojení závitové, pro byty a RD bohatě stačí 1/2". Tlak a výtlak se u tohoto čerpadla absolutně neřeší, již z principu jeho názvu se jedná o čerpadlo kapalinu cirkulující (tedy udržující jí v pohybu a oběhu vedením), nikoli o čerpadlo tlakové, po kterém se chce vodu někam dopravovat, takže neštuduj metry ani výtlaky, je to zbytečné. Co se týká typů - např. WILO Z15, Vortex B či BW, GRUNDFOS UP 15-14, a podobně....

30.10.2009, 12:25 |
Harryp | Upraveno: 2009-10-30 12:26:13
To Luke_288 : Jinak to co jsem myslel já ,tak se nejedná o hlavice na radiátorech. Tím právě reguluješ jenom to co pustíš do jednotlivého topení,ale to co jsem myslel já je regulace rozvodu. U mě jde o to,že se mě to do jedné větve to teplo tlačí moc a do další málo a i když na hlavicích u radiátorů je zavřeš,tak se to neobrátí,jen mírně zlepší...a je třeba reagulovat tu soustavu. Alespoň tak nějak mě to vysvětlovali a přišlo mě to logické a jak jsem psal,nemám to od jednoho člověka.
jasně, ale to je něco jinýho než na co se autor dotazu ptá.
v baráku máme tuhle regulaci o který píšeš udělanou přímo v kotelně, kde se větví rozvody na první, druhý patro a podlahovku. to asi opravdu jinak nejde
To Luke_288: bohužel toto předchozí majitel nedořešil,respektive firma co to dělala u mě v domě to udělala špatně. Mám tam hlavně problém v tom,že barák je poměrně dlouhý (23m) a udělali tam pár chyb,které se teď musejí napravit :-( Nicméně topenáři, které jsem oslovil a viděli to říkali něco jako "běžně odfláknuté" a né zcela správně řešené,setkáváme se s tím stále.
jako píše LUKE_288.
když nemá kotel v sobě řízený výstup na čerpadlo, aby se to dalo nastavit přímo na kotli - tak zásivka+ časově a datumově to řídit - asi nejlepší varianta - každý si nastaví jak to komu vyhovuje.
- má na kotli můžu štelovat každý den po 15 min. intervalech kdy má voda cirkulovat NEBO což nevim zda umí nějaké externí hodiny - tak je tam Taktování - kde se dá nastvavit - kterou hodinu ve dni má běžet cirkulační čerpadlo + zda má mít takt každých 15 mint na 3 minuty běhu, nebo každých 30 minut - 5 minut běhu apodobně - jen taková lepší varianta časování.
- takže buď jako LUKE_288, nebo schopnéh projektanta na topení / někoho s mozkem / a třeba to přijde i s lepším řešením