Navštíveno 1227x

Ahoj, teď mi volala manželka, že kolegyně nahrávala na flešku nějaký data a potom ji vytáhla z pc a neodebrala ji. Manželka teď na flešku kouká a jsou tam různý klikiháky místo názvů souborů. Dá se to nějak zachránit, nebo je to pytli.
Manželku jsem odebírat disky z PC naučil, ale kolegyně je jaksi mimo.
Díky

27.05.2010, 14:19 |
JR a ja myslel, ze zijeme v roce 2010 .... flashku sem z PC odebiral naposledy ve WIN NT :-D

27.05.2010, 14:24 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-05-27 14:27:01
Mě se to nedávno nechtěně taky povedlo (zavadil jsem o to rukou a vytrhnul), naštěstí tam nebylo nic důležité co bych si nestáhnul znova, tak jsem naformátoval a byl klid, ale ze zásady vždy odebrat dávám, ono je to náhoda 100x vytáhneš za chodu a nic, ale jednou to přijde...

27.05.2010, 14:26 |
X-sat (M)
Také ji standardně odpojuji - neblahé zkušenosti z minula jsou dostatečnou motivací ;-)
Zkusil bych nějaký soft na obnovu dat.
ještě nikdy jsem neodebíral před vytáhnutím.....
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ty, wé, to zní ta věta.
C...arlos: nejlepsi reseni bude format
pokud potrebujes zachranit data, existuje spoustu programu, ale myslim, ze pro kolegyni bude nejlepsi format a nahrat data znovu :-)

27.05.2010, 14:34 |
DaveX Mi se stávalo, že bez odebrání tam prostě data vůbec nebyly, od té doby odebírám a pohoda. Na Win7 to je luxusní, stačí jeden klik a můžeš jít.
také jsem nikdy neodebíral
Nikdy neodebíral ten co ještě nikdy nepřišel o flešku a nebo i jiné zařízení připojené přes USB. Ono to napětí co tam je dokáže při odpojování udělat malý "výboj" a připojené zařízení i zničit.
Jj, ono třebas v rachotě máme problém s připojením - jsou tu zátěžáky a jakmile se "neuzemníš" před strčením dovnitř, tak dostaneš ránu a PC zhebne. No, každopádně když příjdu o flasku, tak ji zahodím a vemu jinou.
Kluci díky... no pokusím se s tím něco udělat.
Já disky ze zásady odebírám vždy, ale někteří to prostě neřeší, na houby je, že tam měla docela potřebný data o který by nechtěla přijít.
já to tak dělal milionkrát a nikdy nic
Midnite: To přísloví se džbánem znáš... dělej jak myslíš.
Tiež odoberám, prax ukázala už asi 4x prečo :o) Neide o flashku ako takú, ide vždy o tie data...

27.05.2010, 16:02 |
imax Kdyz clovek vi ze se s fleskou nepracuje, tak se ti si ni a ani s datami nic nestane!!! Vychazi to uz ze samotneho pricipu fungovani USART(USB protokol)

27.05.2010, 16:04 |
X-sat (M)
Slavné teorie :-)))
2 imax: zvláštne, že vyťahujem vždy pár minút po tom čo s ňou prestanem pracovať a 4x už odišli. A neboli to šunty typu A-data, ale Corsair, Kingston, a 2x Sandisk. Princípy sú pekná vec, ale v praxi sa to ukazuje veľakrát trochu inak vieme? ;o)

27.05.2010, 16:42 |
imax Lenze v tom pripade si musel spravit nieco inak, alebo mas chybu v PC strojovni, pretoze usb zariadenie pripajane a odpajane zo zbernice ma napajacie piny v konektore dlhsie prave preto aby v pripade prerusunia datovych pinov nedoslo k necakanym prepetiam ktore by mohli usb zariadenie znicit, samozrejme tu uz nehovorime o strate dat, preto ak si si nie isty ci USB disk este vyuziva nejaka aplikacia, tak pouzijes tu funckiu vo WIN. ,ale fyzicky znicit zariadenie cisto len odpojenim zariadenia od zbernice je velmi nepravdepodobne! Je tu este moznost ze na mieste kde odpalujes disky mas vysoke elektrostaticke napatie, ktorym mozes znicit disk, ale to nesuvisi s odpajanim vo win.

27.05.2010, 17:17 |
jack1 nejpravděpodobněji maš čast dat v haji a čast tam zustala, tam probiha seriovy zapis dat a tim neodpojenim se nevyprazdnil nějakej buffer, zaleži jak je system nastavenej, nekdy to ukaže konec stahovani až když jsou všechna data opravdu na flash (na ukor rychlosti) a někdy to prostě skonči při konci čtení dat z disku, každopadně vždycky je lepší flashky odpojovat pouze pokud viš že si tam nic nezapisoval ale i tak je to lepší protože se přepisují časová razítka.
Jinak k obnově dat, googli a určitě toho najdeš hodně, a taky dost zaleži jak byla naformatovana jeslti FAT nebo NTFS, ntfs je větší čance na obnovení protože je žurnálovej a zachovava si i informace ktery pomahaji k obnoveni.

27.05.2010, 22:32 |
muSlim | Upraveno: 2010-05-27 22:38:44
2 imax: PCdlom a notesom to fakt nebolo... a nebolo to z minúty na minútu, presne ako píšu hore, vždy sa objavila chyba v zápise po čase, alebo tam bol čínsky čaj a po pár dňoch to chcíplo celé. Vždy to bol iný stroj a v nich chyba fakt nie je :o) A je zvláštne, že keď to je také harmless, tak prečo má každý výrobca v návode "pre zichr" to, že to máš odpojiť pred vytiahnutím z USB konektora... ;o)
imax teorie je pekna vec, ale praxe je bohuzel jina. Take odebiram zarizeni a az pote vytahnu. Uz jsem si takhle znicil fotky a to v te dobe tam neprobihal zadny zapis ani cteni. Elektrina je proste svine a i maly vyboj nebo male zajiskreni nedela dobre tem pametem.

28.05.2010, 19:32 |
imax | Upraveno: 2010-05-28 19:46:09
2 Slim: pretoze nie kazdy je zbehly v pocitacoch, takze takto je to najbezpecnejsia cesta ako zaistit aj pre lajika bezpecne odobranie USB zariadenia. Doteraz sa mi este nestalo ze by som znicil akekolvek USB zarienie len tym ze som ho nedal odobrat v oknach. To ze to robis je v poriadku, ale v mojom pripade je to strata casu.
EDIT: ono niekedy staci ze nezalozis krytku na konektor a takto nechas kluc vo vrecku, kde sa nan nabali elektrostaticky naboj, ktory sa moze tesne pred pripojenim diferencnej datovej linky +D-D cez uz pripojenu zem +5V GND vybit prave cez elektroniku v kluci a moze to vyradit cas pamtovych buniek v pameti FLASH a lajik to moze pripisovattomu ze nedal odobrat kluc vo win. Tazko povedat preco ti USB kluce odchadzaju, no vela ludi sa k tymto citlivim el. zariadeniam sprava ako ku kusom zeleza v podobe skutocneho kluca a potom to tak aj vyzera!