Navštíveno 17109x

24.08.2010, 10:33 |
eldik Ahoj, zdejší členové mi určitě poradí. Zařizuju si novej byt a chtěl bych do obýváku nějakou solidní hifi sestavu. Cenová představa cca. 30 tisíc. Poslouchám všechno možný, nemám vyhraněný styl.
Díky moc
Čau, něco podobného jsem řešil asi před půl rokem. Ono poradit, co by ti domů sedlo, se ani skoro nedá, ale několik indiící bych ti poradit mohl.
1, určitě nevybírat přes internet a názorem anonymních odborníků, kde jsou v diskuzích názory, že to si sedí s tímto a támhletím. Prodejci se většinou snaží zbavit všeho možného a nakukají ti hromadu kravin, jen aby tě přesvědčili.
2, velice důležitá je akustika místnosti. To znamená, že nebrat 3 pásmové sloupovky do místnosti 3×3 metry a naopak. U repráků taky hodně záleží, jestli chceš přední, či zadní bassreflex. Dát bednu se zadním bassreflexem blíž jak půl metruod zdi, nebo ještě líp do rohu je pak výsledkem dunící katasrofy.
3, neboj se a jdi do hifi studia. Já tak udělal a udělal sem velice dobře. Zeptali se mě na velikost místnosti, co bych asi tak chtěl a pak sme kombinovali. Člověk, který má pár let naposloucháno a ví o čem mluví, je lepší jak "ujo", který zná tyhle věci jen technicky a bude ti vychvalovat hrůzu funcí, že sou super a že je určitě použiješ.
4, Na žánru moc nezáleží, já jsem zastáncem toho, že kvalitní aparatura má umět zahrát všechno. Ale je jasný, že pokud někdo poslouchá trashmetal nebo techno, nebude si kupovat repráky za desetitisíce :)
A po čem vlastně toužíš? V týhle cenový relaci bych to viděl na CD, Zes a nějaký regálovky co....

24.08.2010, 10:48 |
eldik Právě že se v tom moc nevyznám, myslel jsem cd přehrávač, receiver, nějaký to rádio a sloupové repro.
potvrzuju to s tema sloupama, mel jsem se spodnim basreflexem a i tak jsem je musel dost odsadit... znamej ma se zadnim a je to tragedie, ovsem on je happy, jak to pekne duni, rozumnej basuje :-)
Nu a proto sem si pořídil sloupy s předním BR a mám vystaráno :) Ale akustika není jenom o bassreflexu, je to o celkovém rozpoložení místnosti. Je mi vždycky líto těch, co koupí hifi, pak narvou jednu bednu do rohu a druhou "kam se vleze".

24.08.2010, 12:25 |
Leke Ahoj,mrkni po nejakem starsim CD a zesu (pripadne i predzesu) Denon.Daji se sehnat za krasne penize.
Maji pomerne neutralni projev,takze dle meho by Ti to mohlo vyhovovat.
V bednach se nevyznam,je toho mnoho.
Ja mam svoje M. Elate v 8L BR regalech (350Wrms/kanal) a celkem spokojenost.Jeste se chystam na zakazkovou vyhybku a vyskace Supremo Picollo :)
Signalni kabely doporucuju z metraze koaxialu RG (62/179u atd.)
Nevi nekdo co je pravdy na tom,ze RG-179u se uz nevyrabi?

24.08.2010, 12:25 |
Leke
Pokud starší komponenty, tak Denon, Yamaha, Onkyo, Harman/Kardon budou v pohodě - myslím recivery. Ohledně CD/DVD přehrávače, pokud nejsi náročný a spokojíš se s D/A převodníkem receiveru (propojení optikou nebo spdif), tak je to teoreticky jedno. Pokud by jsi chtěl "lepší" zvuk, bylo by vhodné se poohlédnout po něčem lepším. Osobně bych ale řekl, že pokud to nebude na náročné a soustředěné poslouchání, 90ti procentům posluchačů by tahle kombinace mohla vyhovovat.
Co se týče repro, to je skoro na román. Určitě bych se vyhnul bednám jako Jamo, Yamaha, Magnat, Heco a podobným levným "strojům na hluk". Z těch osvědčených levnějších a starších beden bych s klidným svědomím doporučil: Mission, Focal. Stařší Dynaudio bude taky prima, ale tady si připlatíš. Existuje mnoho dalších výrobců, ale nechci se bavit o něčem, co jsem neslyšel.
Popřípadě na inspiraci můžeš mrknout na tyto notoricky známé weby:
[ Link ] [ Link ] [ Link ] něco málo může být na Aukru, ale většinou je tam brak, i když jsou i světlé chvilky :)

24.08.2010, 14:55 |
Robo Milhauzz:jsi si jistý,že např. Heco řady Celan XT ,JBL LS série jsou levné "stroje na hluk"?Jen se ptám,nikdy jsem je neslyšel,tahle problematika mě taky zajímá,ale spíš u regálovek.

24.08.2010, 15:19 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-08-24 15:34:06
Souhlas s Milhauzzem až na to paušalizování kvalitních a nekvalitní značek repro. Konkrétně třeba Jamo používá ve svých vyšších modelech špičkové reproduktory Seas a v nejvyšších Scan speak, takže opravdu nejde soudit podle levných řad, které obecně nestojí za nic u žádné firmy snad s vyjímkou Bowers Wilkins, ale tam základní sloupovka stojí téměř 30tKč...
Koupil bych komponenty od výše uvedených firem (ještě bych doplnil Marantz, NAD starší modely pokud nejde o design) a k nim vybral repro podle poslechu a hlavně taky žánru co dotyčný poslouchá. Ne každému vyhoví excelentní regálovky vhodné na jazz, když poslouchá rock, metal a nebo taneční muziku. Tam to prostě regálovka fyzicky nezvládne.

24.08.2010, 15:32 |
Leke

24.08.2010, 15:33 |
All Vstoupím do toho jen krátce. Mám naprosto tragické zkušenosti s Harman Kardon. Nejde ani tak o zvuk jako o poruchovost a spolehlivost. Chodily mi vadné zesilovače i přehrávače už nové. Furt jsem to vracel a nakonec skončil u Cambridge Audio v kombinaci s regálovkami Klipsch a jsem v podstatě spokojený. Výhrady jistě jsou. Kvůli spolubydlícím v podstatě nejsem schopen vyřešit akustiku místnosti ani optimální rozmístění sestavy a tak poslouchám jak to jde. Na klidný a nerušený poslech jsem pořídil levnější sluchátkovou sestavu.

24.08.2010, 16:03 |
Ravo Z vlastní zkušenosti můžu doporučit značky DENON (CD, zesík), bedny mám naposlouchaný Tannoy a B&W (ano..i Nautilusy :)
Pro domácí použití jsme nakonec pořídili dvoupásmové regály Tannoy (dělička vyhýbky vychází líp mimo nejcitlivější fyziologické pásmo frekvencí ucha). A troufám si říct že když se jim "rožne" tak taky umí zahrát...v domácím použití ale málokdy jde o takový hlasitosti.
A pokud chce někdo mermomocí brutální trash-metalový apod bedny, tak doporučuju značku CervinVega (taky naposloucháno), podle mě ale hrají nejlépe až na hranici limitace - ale o to vlastně v tomto případě jde :)
To All : Cambridge jsou šikovné a vůbec bych se jich nebál.

24.08.2010, 16:48 |
choze u Focal upozorním na to, že výšky jsou náročnější na zesik, ty jejich kovové membrány jsou při horším zesiku dost jedovaté.

24.08.2010, 16:49 |
All Asi jsem se nevyjádřil dost šikovně. CA patří v dané cenové kategorii k absolutní špičce přičemž "tuning" CD přehrávače (mám jen 340-ku, zesík CA 640) modulem Cassea Sirius z něj udělá přehrávač schopný zvukem konkurovat kategorii 40 až 50 tKč. Nekupoval jsem naslepo. Původně jsem chtěl Harmany, které ...
Ta sluchátka:

24.08.2010, 17:30 |
kondor | Upraveno: 2010-08-24 17:47:44
pro začátek si přečni teorii z
[ Link ] pak si projdi některý hifi studia
jo a k repro bych se nebál přiřadit i český Xavian (např.
[ Link ] ppř. nákou vyšší řadu co se občas prodává na hifinázorech nebo na hifionline/bazar )

24.08.2010, 18:43 |
Zdeny60 | Upraveno: 2010-08-24 18:55:33
Cest k hifi za 30 tisíc vede jen a pouze cestou přes second hand přístroje a to se týká hlavně beden. Bohžel to, co nabíží dnešní komrční firmy typu BW/Jamo/Heco a spol Made in Prales, nestojí zanzlámanou grešli do min. 20.000CZK za nové kusy.
Je-li rozpočet opravdu jen 30 litrů a muís zbýt na takové detaily jkao jous gáble, tak to vidím na rozložení platby v cenách second hand tako:
1. bedny 18
2. zes 10
3. CD nejsou prachy, takže zatím cokoliv za zbytek
Když bedny za 18 - pak tu je nic moc nabídka, ale pár možností tu je: jde výlučně o stojanovky, na sloupy zapomeň, neb v této ceně to bude tragedie jako Šejkspíra. Takže: jako počátek řady za smšnou ceu, ale zato s excelentním zvukme - studiové odpolsechy amreického výrobce Alesis (Made in China) - Alesis Monitor One mkII. Kdo zná, ví, že nekecám. Tato bedna za NOVÝCH asi 6,5tisíce přehrahe v klidu výše zmíněněé Xaviany 125, Jama, Dali. Heca. Cantony, BW, KEF v ceně do 15 litrů. To myslí zcela vážně a při smyslech. Stačí se podívta na jejich charakteristiku apak si je poslechnout (mám je sám doma, takže vím, co píšu - a to prosím pěkně za 6,5 litru).
Pak uvažujem například Dynaudio focus (starý typ, ne ta dnešní patlanina), dále Shan Emotion 520 (obě provedení jak s Focal, tak SS). Jsem u bratru 18 litrů.
Pokud zesik: tak zapomenout na značky Denon, Yamaha, SOny, Onky, Marantgz, Harman, Philps, Pioneer v cenách kolem 10 litrů a roku výroby po dejme tomu 1990. Od tohot roku totiž výše zmíněné firmy podlehly volání trhu a osraly, co se dalo. Pátrla bych v českých luzích a hájíéch po značce DPA (Pavel Dudek a jeho produkty DPA, zejména 222,386,380,330 - tady je množství "plagiátů" na orig. DPS a znovu uvedu, že bapříklad DPA 380 (amatérská, ne od P.Didka, ale dle jeho podkladů a na jeho DPS) přehraje s levou zadní v kapse stroje za 50-100.000 v DNEŠNÍCH cenách !!!!!!!
Přitom se dá "trefit" např. DPA380 v modifikaci SE či SSE za cenu někde už kolem 12-20 tisíc, dle provedení.
K tomu pre-amp RiAudio pro začátek (DPA jsou jen konce) a jde o základ sestavy s ambicemi na hoooodně dlouhou dobu, nežbude na například Mark Levinson, PassLabs či Audio Research, namátkou:-)
CD - zde bych šel cestou toho, co se mi bude líbít vzhledem, protože NENÍ rozdílu mezi plečkou Denon za 5litrů či SOny za 5 liteů či Cambridge Audio za 15 litrů.
Když trefíš na slušně hrající CEC 3100/3300, tak to ber (ovšem pozor na funkčnost laseru), protože tento kdysi dávno prodávaný Cd za bratru 25-30tisíc přehraje všechny dnešní tržnicové plastové sra*ky. Kdybych opravdu trval na stroji od Denonu, tak snmad za zmínku stojí starý , ale poctivý CD1800R (asi rok 1985)-a to beze srandy, pak ještě 1290. či řada 35xx (3590) z let kolem 1990. Tehdy šlo o skutečné poctivé kusy, jako např. Marantz 15 či 10, nebo SOny 777, nebo Pioneer 95/77/75. tyto stroje mají dodnes vynikající mechaniky, leč převodníky už nejsou z dnešní doby to nej... Takže jak říkám - slušná mechanika v např. Pioneer 95 a k ní časem převodník (Casea), nebo SOny 7 či 777 a zase převodník.
Tyto staré stroje se dají sehnat i dnes ve veolmi slušném stavu a když už nic jiného, jsou asopň krásné na pohled, což se o dnešní produkci koupené v Hypernově říct rozhodně nedá, to samé platí o zvuku - dobře hrají.
Bohužel, 30 litrů na slušná hájend je fakt málo, takže se musí jít cestou kompromisů-zde již dost velkých. A pozor - neupravená místnost zabije Nautily s osmicí Brystonů, jak když pískneš :-) Takže minimálne zatlumit místnost - hadry, knihy, sedačka (ne kůže), koberce.... Pak i lený ALesis Monitor One mkII dokáže divy.
Je zván ten, kdo má rád hifi ...Rád předvedu sestavu za 10 tisíc bazarovcý v malé podkrovní místnosti (Alesis, Pioneer A-60, Pioneer CD-3xxx řady).
Robo, Tuner2: já to mylel v oné cenové hranici 30tis za komplet, kde je potřeba se vejít i s bednama.
Jinak sám sem si pořídil něco takového jako vstupenku do začínajícího hifi klubu - cd zes Cambridge Audio a k tomu Focaly. Nejsem až tak neptopíří ucho nebo ortodoxně zažranej hifík jako tady Zdeny60 a stačí mi to. Mám to spíš jako hezký kus nábytku a kulisní poslouchání při různých činnostech. Pokud bych byl opradu zažraný do poslechu, asi bych se vydal jiným směrem. Třeba hodně se mi líbil zvuk Vincentu ve spojení s Aurum Cantus. Ale co ... hifi se poslouchá, ne se o něm píše :)
jen k tomu Harmanu. U mě doma receiver (myslim 152) a DVD 22 jedou od roku 2004 naprosto bez problemu od prvního dne. Ale třeba zrovna štěstí...
Taky jsem měl Harmany zes a cd 970tku. Naprosto bez problémů, co jsem ale četl postřehy ostatních, tak u CD mechanik bylo hodně defektů. Nakonec to šlo celý pryč, protože sem si místo zesáku zapojil autozesilovač Zenon a hrálo to milionkrát líp. HK má sice krásnej design, ale že by to bylo něco co bych musel mít zase doma, tak to ani ne.
Ja bych to tady s dovolenim ozivil, snad me puvodni autor omluvi (a nechci zakladat samostatne vlakno).
Poprosil bych mistni znalce typu Zdeny60 a podobne o - rekneme - zakladani nastrel, kam a po cem se divat.
Chtel bych stereo (ne 5+1), ktere bude bez problemu zvladat vykresleni zvuku i pri tichem provozu coby relax muzika na cteni nebo pri pouziti coby audio k filmum. Zaroven mam obcas rad mirnej rambajz, takze uplny sustitka by to byt take nemela.
Audio vstup prevazne prehravac typu iPhone4 v kvalite Loseless, obcas nejaka ta CD plus si pohravam s moznosti jednou si pro radost poridit gramofon. Muzika od jazzu a ambient po hardrock.
No a aby toho nebylo malo, porad me oslovuji dvacet tricet let stare stroje v kovovem sasi a rafickama.
Takze otazka zni - ma cenu poridit nejakou starou hi-fi sestavu, nebo jit do neceho novejsiho?
Pokud starou ci novejsi - jakou a proc, prosim?
Rozpocet rekneme 50 - 60 tisic.
Mistnost rekneme standardni obyvak - momentalne jsem v zahranici a kde budu bydlet pozdeji jeste nevim.
Pro predstavu - obcas slintam nad nabidkou uzivatele "Hi-Fi_klub_Brno" na aukro
[ Link ] - mate nekdo kdyz tak zkusenost? Nabizi tam nadherne veci. Ty stary recievery jsou proste pastva pro oci.
Ahoj dogeatdog,
předně bych navrhoval přesunout se odsud na stránky
[ Link ] [ Link ] Tady je hodně lidí, co se vyzná v ledasčems, cožje dobře, ale na výše uvedených forech máš vše "pod jednou střechou". Navíc je tam vyšší počet těch, co mají obdobné smýšlení.
Tvůj rozpočet 50-60t je velmi slušný pro pořízení výtečně hrajícího aparátu, který tě bude dlouho bavit.
Trochu ale opřemýšlej nad tím, že stroj ze zlaté éry hifi, kterou máš na mysli, je přeci jen 20 a více let starý a že pro 100% funkci bude asi nutná repase. Naštěstí existují lidé, které najdeš na odkazech, kteří se vyznají a svoji práci idvedou na víc, než 100%.
Začal bych asi rozvahou, jaké soustavy pořídit. Ty budou stát nejvíc.Místnost je obývák, ale nevíme, jak velký. Předpokládám zpočátku, že jde o tzv. "panelákový" byt, takže O.P. by mohl mít cca 18-22m3. POkud máš rád větší "rambajz", tak slovu mírnější na tuto plochu budou stačit dvojpásmové stojanové soustavy, ale musí jít o soustavy s řádnou konstrukcí. Výběr je nekonečný, stačí vybírat. Tvoje poslechové nároky neznáme, nikod mimo tebe se nemůže rozhodnout, co mu sedne. Můžeš dostat jen tipy a ty si pak sám někde poslechnout. Co člověk, to názor. Ale pokud hodláš pořídit zesilovač ze starší doby, bude potřeba vybírat soustavy s vyšší citlivostí, protože koncové stupně s 1 párem tranzistorů na výstupu (a takových byť krásných strojů bude z tvé množina většina) by nemusly snést provoz s větším výkonem do málo citlivých soustav delší dobu. Tím ale nevylučuji použít bedny s citlivostí kolem 83-85dB a k tomu zesilovač s cca 50-100W/kanál na 4 ohmech. Na panelák to bude rambajzu až na půdu, ale o ten nejde. Jde o to, jak si to poradí s basem, dynamikou a tou výdrží či odolností.
Zatím nenapíši ještě nic konkretního, ale ty stroje, co mají analogové měřáky, a navíc jich je jak šafránu, nemají příliš valné parametry z pohledu doby jejich vzniku. Doba je dnes dál. Já osobně bych mohl poradit staré Luxmany, které budíky měly a navíc hrají opravdu výtečně, jenže sehnat je je jako najít jehlu v kupce sena. Když prolezeš bazar v obou odkazech, mám dojem, že se nedávno Luxman v tomto provedení objevil. Z ostatních značek rovnou vynech technics (model neznám, ale měl měřáky), tak ten vyniká otřesným zvukem. Naproti tomu existuje řada výrobků od firms Pioneer s označením M75/C75 a M73/C73 a jeich modifikace A81D (ten poslední je integrovaný zesilovač výborné konstrukce-opět s ohledem na léta vzniku), ale nemá měřáky. Tyto pioneery patří k tomu výbornému a ještě zaplatitelnému, aby ses vešel do rozpočtu. Něco dělala i Yamaha, ale moje zkušenost s Yamahou není dobrá díky charakteru zvuku. Rovnou říkám, zapoměň na tzv. receivery s měřáky-jsou to již opravdu staré stroje a je to znát na stavu, zvuku a bohužel i poplatná konstrukce době vzniku, ale krásné jous, to ano.
K těm bednám: poohlížej se po značkách, jako je Spendor, ProAc (oboje ANglie), Cabasse (Francie), Harbeth (GB), ale i Xavian, Shan (CZ). Zejména výtečný model byl Shan Emotion 520, který se nedávno prodával na www.hifibazar.cz a jsou to bedny, které stojí přiměřeně, dostaly řadu ocenění a dělali je lidé, kteří vědí, co a jak (u zrodu stál např. RNDr. B.Sýkora-jméno hovoří za vše).Zvuk je v dané tříde sytý, hutný, detailní, plastický,m jemný... Byla by to moje volba a vejdeš se vesele do 15 tisíc za provedení dub. Rozhodně bych nekupoval dnešní produkci v ceně kolem 20 tisíc, protože bys nebyl asi spokojen. Důvod ti povím třba s v SZ, protože tady by to bylo nadlouho a našla by se řada oponentů. Ale kvalita chce své. Vybírta se dá i v italské produkci - Sonus Faber Concerto - stojanovky s výborným zvukem a dobrou citlivostí, některé modely od Bowers&Wilkins, ovšem ne všem sednou, zejména z řady CDM 7/9NT. Já bych si dovolil napsat i můj druhý tip a to na soustavy od dánského Dynaudia, zejména model Contour 1.3mkII (ten jsem x let vlastnil a mohu prohlásit, že to je neuvěřitelná bedna), nebo podlahový model Contour 1.8mkII (sloupek 2,5pásmo), taktéž výtečný zvuk, typické Dynaudio se vším všudy, co zahraje téměř každý žánr, snad s výjimkou D&B.
Chce to zapátrat no forech, bazarech a zeotat se na model, lidé mají zkušenosti. Vyhni se hodně starým bednám, závěsy trpí...
Zdroj zvuku - to je otázka, gramofon ano, ale pokdu splníš několik ale: koncepce gramofonu, přenoska apak zejména, máš li kavlitní desky. V opačném případě budeš zvukm gramofonu zklamán. Flac ano, zejména, máš li schopná převodník, tady to řeší dobře postavené PC a jis za vodou, při vhodné konfiguraci dokáže takto postaený a odladěný PC se náležitým SW přehrát i CD přehrávač za hodně hdně desítek ba i stovek tisíc, je to o tom převodníku a analgové části. Hledej ve výrobcích Casea (CZ), Tomáš Tichý z Opavy, HCR a další čeští výrobci, vše najdeš na obou forech v j´hojné míře. Ale budeš muset zaplatit o něco víc, vše to je o čase a radši si pak přišetři a nebudeš zklamaný. Vyhni se levným DAC někde z Číny či tam odtud. Ony hrají, ale pak postavíš vedle CD z bazaru za 15 stovek, k tomu český převodník za 15 tisíc a nebude stačit zavírat ústa:-)
Jako konečné stadium řeš přiměřenou kabeláž, je řada českých slušných a zejména poctivých výrobců, co ti postaví kabeláž na míru a budeš spokoje (člen Pytel z hifinázorů a další). Není to žádná alchymie, ale racionální přístup k problému. A pak nezapomeň na místnost-holé stěny a okna bez záclon zabijí každý, byť Xmilionový aparát. Rozmístění soustav je zásadní a podstatné- trojůhelník, kde a=b=c (aspoň přibližně), yt sedíš ve vrocholu C, bedny máš od zdí aspoň 0,5-0,8 vzadu i do boku a nejl=pe, pokud máš i místo za sebou, aspoň metr, spíše více. Pakd ostaneš z aparátu maximum.
Klidně se ptej, ale zkuse zaregistrovat na hifinázorech, nebo si to tam pročti a najdeš vše, co potřebuješ vědět.

02.12.2015, 10:42 |
dogeatdog | Upraveno: 2015-12-02 10:44:40
Tedy Zdenymu velke diky, takto obsahlou odpoved jsem necekal. Diky!
Obyvak je v podkrovnim byte s klenutymi stropy, rekneme 6x6 metru s navazujici jidelnou oddelenou sklenenou stenou. Po navratu do Ceska planuji nejaky hezky starsi domek, takze predpokladam vetsi obyvak i pozdeji (do panelaku me nikdo nedostane).
Hudebne me zajimaji spise mimo-mainstreamove veci, kuprikladu ted Ibeyi, znovuobjevuji Pearl Jam, akustickeho Gilmoura, fantasticti Tool, ale treba i Alice in Chains, nepohrdnu varhanimi koncerty nebo Dvorakem, takze je to trochu komplikovanejsi :) proto bych chtel sestavu, ktera me bude bavit a ktera mi umozni objevovat.
Ty stare stroje jsem zminil zamerne, protoze jednak mam obrovskou averzi na plastove krabice, druhak proste byly nadherne a pro me je to i nostalgie, mit starou hi-fi soustavu v kovovem sasi a s rafickami, ktera hladi zvukem je asi ta nejvyssi meta, kterou mam. Dulezitejsi pro me je prirozene zvuk, ale... pokud by myla moznost mit nadherny stary reciever, ktery zaroven umi hrat, byla by to ta prava volba bez pocitu kompromisu ve smyslu, ze bych slevil ze vzhledu krasneho stroje s kovovymi ovladaci. V tomto ohledu bych byl ochoten si i priplatit, abych ziskal neco podobneho.
[ Link ] Ten vzhled je pro me proste naprosto orgasticky a kdyz si jen predstavim, ze neco takoveho mi vecer sviti v obyvaku za zvuku ziveho koncertu The Pink Floyd, tak jen slintam :)

Jinak zacnu poctive procitat tebou odkazovana fora, ale priznavam predem, ze nemam ambice stat se odbornikem na hi-fi a radeji se sverim do rukou tech, co tomu opravdu hovi. Jsem skromny uzivatel s urcitou predstavou, ted uz jen najit ono "TO" coby zdroj audio-vizualniho poteseni :)
Za jakykoli dalsi ci doplnujici nazor budu vdecny
Petr

02.12.2015, 16:36 |
Zdeny60 | Upraveno: 2015-12-02 16:46:32
S tím zesilovačem A.A. bych i souhlasil, ale ty bedny ne. Co si matně pamatuji z výstavy, tak to hrálo dost přebasovaně, nevyrovnaně. Když podobnou bednu, tak radši ty Contour 1,8mkII, hrají fantasticky vyrovnaně. A pokdu by na to mlě člověk koule, obzvláště, co obývák bude tak veliký, pak jeden člen (matas) prodává na jednom z for staré, ale špičkové JBL 250, které jsou po repasi (samosebou z originálních dílů-závěsy basových měničů) a tato bedna dnes odstřelí zvukově všechno kmerční do 100.000Kč. O tom nemám nejmenší pochybnosti. Je to famozní bedna, s výhybkou, která by dnes stála tolik, co regálové bedny slušné kategorie, na těchto stránkách:
[ Link ] se dočet technické věci id lidí, co vědí... Žádné kecy, ale měření, fakta, odkazy, testy z USA renomovaných magazínů. Já jsem tu čest měl a kdybych sháněol dnes bednu allrounder, tak jdu do těchto- zahrají rock bez začervenání, ale i klasiku a k tomu podají výborný prostor a detail. Holt, jde o kdysi valjkovou loď od firmy, která patří mezi uznávané výrobce a věnovali tomu dost. Výsledek stál za to. NDes se JBL250 (Ti) dají koupit ve výborném stavu za 30-50tCZK, zálweží na proveden (klavírák vs. dýha, stav po/před repasí). Tato bedna leží výš zvukem, než uznávané BW801Matrix mkII.(PC byla 165.000Kč). Navíc 250 je mezi lidmi dost ke slyšení, některé jso v Praze, ale i v Brně...
Ač nejsem němco fil (ani auta, ani hifi, mám je CD player.-), tak toto je výborná olba. lepší, než ty radiance o X tříd:
[ Link ] Slyšel jsem je několkrát na HE výstavě v Praze před asi 4-5 lety, na analogu a bylo to maso. nakonec tato sestava vintage přístrojů dostala 1. cenu amatrérů za zvuk- reel-to-reel deck, master pásy, Audio Analogiue železo - neskutečná nářez. nehrát na výstavě tenkrát Vividy G1 a (německý :-) železo Audionet, byl to jasný vítěz-cena byla zlomek proti ostatním sestavá,m a zvuk naprosot grandiozní, na tom se shodla celá česká hifiobec:-)

02.12.2015, 17:33 |
DITR já mám obývák 6x4,5m cihlový dům repro mám jamo s606 a krmím to avr od denonu pro mě velmi dostačující i zvukově a asi se to líbí i sousedovi který občas buší na zeď asi chce at tomu přitnu či co :D

02.12.2015, 21:08 |
dogeatdog | Upraveno: 2015-12-02 21:09:11
Co jsem se jen tak letmo porozhlizel po ruznych forech (a za odkaz na hifi slovaknet obzvlaste diky), tak zacinam mit jasno - velke sloupove repro, radeji repas kvalitni stare bedny nez nove. Quadral, Canton..
Zdeny, velke diky za tip na ty JBL250, ale ten asymetricky tvar mi uplne nepadl do oka, i kdyz verim ze to hraje bozsky. Radeji bych preferoval klasickou lednici.
Petr

02.12.2015, 22:04 |
Tuner#2 | Upraveno: 2015-12-02 22:05:47
Já teda nevím, ale upřednostňovat bedny bum/cink typu JBL před B&W mě teda nepřijde jako post, podle kterého se řídit. Už několikrát jsem měl v tomhle se Zdenym neshodu, ale tohle mě vyloženě tahá za uši...
Jinak koupit se dá lecos, mnohdy i výhodně, ale taky jde mnohdy narazit na kus, který bude mít skrytou vadu, potíky, kondíky a výstupní relátka KO a jen vyhodíš peníze. V tomhle to chce štěstí, dobré kupy jsou obyvykle hned pryč. Mě se podařilo do garáže tohle za bůra a jsem z toho doteď nadšený byť doma mám daleko novější a lepší sestavu.
Tak přeji dobrou ruku při výběru.

Tunere, ty musíš mít asi nahuleno, nebo 250 nevíš absolutně vůbec nic:-)))))))))))))))))))))))))))))))
Prvotni nastrel - Zdeny, co si myslis o Quadral Titan MK4, prosim?
[ Link ] "matas" je prodava komplet v aktivu, ale tam se obavam, ze cenovka bude uplne nekde jinde.
[ Link ]

03.12.2015, 18:57 |
Zdeny60 | Upraveno: 2015-12-03 18:58:16
Ty Q. jsem neslyšel, ale slyšel jsem o třídu vyšší model (Titan v aktivu) a hrály výborně.
matasovi nejlépe zavolat, je to ochotný člověk a férový, dohoda by byla možná, snad.
Trocha povídání o 250:
[ Link ] Myslím, že pokud Tuner nevrazí hlavu do písku, uzná, že to tentokrát přepísknul a poněkud se netrefil(ale jen lehounce, maličko):-)))))
Ale když je ten advent, tak já mu odpustím, nemůže vědět přeci všechno, že?
Ty bumcinku:-)))))
[ Link ] Tady je ten tvůj bumcink:-))))
Tohle na svých BW nemáš, ani kdyb jim žehnal o půlnoci a přesvědčoval je, chlapče.
Tak prodejem Hi-Fi jsem se 15let živil, takže z dovolením mám opravdu lepší přehled o tom co a jak hraje než senilní důchodce co si o tom přečetl někde ve fóru a má doma nejlepší aparát planety jen proto, že je jeho.
Opravdu si nemyslím, že 30let staré vyšeptalé bedny jsou TOP a že se výměnou závěsů membrán (nedej bože celého kmitacího systému) vlastně nic neděje :)) Žádné měření nevidím (asi není pro neregistrované vidět) a registrovat se a rozčilovat na takových fórech se nehodlám. Ale neshodli jsme se ani na tom, že Alesis One jsou TOP monitory na doma (já tvrdím, že nejsou ani TOP na blízký poslech ve studiu), takže nečekám, že se shodneme tady na tom ;)
P.S.: Moje bedny jsou základní řadou a nikdy jsem nepsal, že mám doma nějaký extra aparát a ani ho nechci. Na špičkovém zařízení bych vyhodil 90% svých oblíbených CD a na to tu muziku mám moc rád...
Honzo, ja tedy nechci vyvolavat flame, ale 250 Ti hraji vyborne. Tyral jsem je cca mesic, fakt jsem byl nadsenej. Bumcink se opravdu nekonal, hraly vyvazene a opravdu ciste...
Akorat me odradila cena tehdy kolem 50..
Jinak k tomu, co jsi napsal s temi CD - presne tohle me drzi pri zemi.
Takze mam komercni sestavu Marantz PM7000, CD 6000, ST 6000 a gramofon Tesla NC500, tc objednan na predratovani a vymenu prenosky.
Reprosoustava Mission 775.
Jsem spokojen...
tUNERE, JSI BLBEC. VÍC NEBUDU PSÁT. TOTÁLNÍ BLB.SORRY, DONUTIL JSI MĚ K TOMUTO POJMENOVÁNÍ.
POkud jis se prodejejm hifi živil 15 let, je to záslužné, ale o JBL250 nevíš absolutně nic. Neuneseš pravdu a to je tvůj problém. Ale ať je to jak chce, JBL prostě JSOU v dnešní době stále excelentní bedny.
Já o nich nic číst nemusím, znám je jak svý boty. Já je totiž měl X let doma, před BW801, takže tak panáčku a moje soudy nech bokem, ale běž tam, kde o nich - na rozdíl od tebe.-opravdu někdo něco ví.
Dogeatdog: prosím tě, toho plácala Tunera nepslouchej, je momo mísu, pokud bys někdy chtěl JBL250, i když máš výhrady ke vzhledu, vedle opravdu nešlápneš a budeš spokone, věř mi to.
OT - znám pár lidí, kteří něco dělají (a relativně úspěšně) celý život, déle než 15 let... a jsou to blbci, své práci v důsledku nerozumí, melou si svoje kraviny, který nedokážou vysvětlit, když jim ukážu, jak to má být správně, jsou totál nasraný a nedokážou to přijmout...
Proto hláška "prodejem jsem se 15let živil" je pro mě zcela o ničem, max lze pogratulovat, že doytčný nebyl na podpoře.
Diky vsem za reakce.
Jen poprosim, vzajemne napadani (byt milionkrat opravnene) IMHO nikomu neprospeje, navic ja mam tu dost blbou vlastnost, ze se rozhoduji sam, ac si rad poslechnu vsechny :)
Ty JBL250 podle vsech dostupnych informaci hraji opravdu vytecne, jen jsem porad mentalne neschroustal ten tvar :) (je to jak nakup auta zenskou, "musi byt hezke a modre")
Zdeny60> Petr (matas) mi udelal na tu kompletni aktivni sestavu, kterou nabizi, VELMI zajimavou cenu, takze jeste jednou diky za skvely tip!
Wow!pokud u tebe skonci,dej vedet.pred koupi si je poradne poslechni a nedej na prvni dojem. Venuj jim cas.pevne verim,ze budes spokojen.dobre zkontroluj menice,preci jen to neni nova bedna.s matasem se da mluvit...

04.12.2015, 09:56 |
Zdeny60 | Upraveno: 2015-12-04 09:57:20
Nezapomen si vzit sve nahravky.

04.12.2015, 17:06 |
Tuner#2 | Upraveno: 2015-12-04 17:07:26
Zdeny60: NJ diskuze kde schvalujou na Hi-Fi bednách výměnu závěců či celých kmitacích systémů bez fabrického středění mnohdy z jiným materiálů to je opravdu třída. Já se k tomu dál fakt nehodlám vyjadřovat...
CervinVega: Děkuji za ujištění mé doměnky hned po tématu inteligentní dům v čem seš tady jednička :))
dogeatdog: To vypadá na slušnou volbu, slyšel jsem je teda jen jednou a v pasivu a nebylo to špatné.
Tak Zdeny, titmto te obvinuji k navedeni ke spachani zlocinu proti lidskosti, protoze jsem odsouzen hodiny a hodiny sedet a poslouchat hudbu :)
Quadral MkII vcetne tri zesilovacu je doma, celou sestavu jsem dovybavil uzasnym lampovym preampem Audio Research ref2 mk2, a co z toho leze... to je neuveritelny, zvuk ma uplne, ale UPLNE jinou hloubku, prostorove se nese neuveritelne, ten zvuk je proste VSUDE... U violoncella jsou slyset vibrace strun, Eric Clapton nazivo a slysim i odkaslani v publiku... Uz ted se tesim na veci od Michaela Jacskona, Floydy, mou sbirku jazzu, rikam si jak budou znit Faithless, Sting, varhanni koncerty nebo zivak od Pantery...
Tos mi nemel delat tohleto :D
No slava,ja jsem spokojen,ze ty jsi spokojen!jak vidno,poradny starsi aparat udela za stejnou cenu,co dnesni levne systemy,mnohonasobne vice prace. A wo tom jsem mluvil.bohuzel,nekdo tuto filosofii odmita a uvadi mnohdy nesmyslne argumenty.
Zdeny60: Ty seš demagog jak s těma objektivama :))
Nikdo neodmítá starší Hi-Fi (sám jsem si ho pořídil do garáže) a Quadraly jsem tady 04.12.2015, 17:06 doporučil, leč jsem je slyšel jen v pasivu a je otázka jaké k tomu kdo udělal zesíky a aktivní výhybku. Nicméně 30+ let staré bedny s rekonstrukcí měničů doma na koleně, to fakt nejde považovat za rozumné počínání i kdyby jsi je měl 100x doma ;))
Škoda, že nechceš přijmout argumenty. Ohledně objektivu není co dodávat, dal jsem ti link, kde máš měření a závěr jednoznačný. Je to tvůj problém, že to nechápeš.
A ohledně hifi, jednak nevím, kde jsi přišel k tomu, že je řeč o doma na koleně repasovaných bednách a jednak, když ses tedy x let tím hifi živil, tak jistě víš, komu u nás svěřit měniče k repasi. A kdybys někdy viděl, jak dotyčný repasi dělá, nikdy bys tohle nevyblil. nebudu se s tebou dohadovat, evodentně jis zatupěný a já mám jiný radosti teď před vánocemi - třeba poslouchat na koleně vyrobený bedny...
Naopak si myslím, že důležitý je výsledek a ten - jak čtu v příspěvku tazatele - je víc než dobrý. A o to mi šlo.

18.12.2015, 08:05 |
kuja | Upraveno: 2015-12-18 08:07:45
Jinak ja mozna z jinyho soudku. Mam doma uz celkem oldschool gramofon s 5ti kolikem a originalnima reprama Philips GF660. Jsem s nim spokojenej, ale rad bych k tomu prihodil nejakej zesik a repra, jelikoz je na originalech znat, ze uz maj za sebou 40 let hrani. Urcite by to chtelo stereo a cenove ani moc nevim. Rozsah treba 5000-20000 komplet. Zesilovac a repra. Mistnost je malicka podkrovni o 11m2. Diky.
Jen poznamka - nevim, o jake repasi vedete rec, ale ony Titany byly repasovany primo u firmy Quadral v Nemecku, tedy o nejakem bastleni na koleni nemuze byt rec. (Faktury mam.) Zesilovace jsou opet Quadral, jedna se tedy o fabricky sladenou sestavu 2x mono med-hi zesilovacu a 1x stereo basoveho. Kompletni dokumentace (diky Bohu, zapojeni je dost specificke), faktury, kabelaz, zlacene koncovky...
Slovy Wericha, nemam jediny duvod byti nespokojen :)
Zdeny60: Zaver je jednoznacny. Vyhral objektiv, ktery jsem jako jediny od zacatku doporucoval...
Ohledne beden, byl jsem jak ve vyrobnich zavodech, tak jsem videl i prace ruznych lidi co se motali hlavne kolem Litovele a to domaci lepeni a stredeni doma na koleni se s fabrikou rozhodne neda srovnat...
O Litovli mluvíš ty.Diskuzi o obejtkivu jsi zase nepochopil.
dogeatdog
Bu´d v klidu a užívej si bigbítu:-) U Quadralu vědí dobře, co a jak. Jen Tuner má zvichřelé fantazie o tom, že někdo měniče opravuje na ponku v kůlně mezi pilinama a lepí to klovatinou:-)))Tvoje bedny to ale rozhodně nejsou.
Vcera vecer jsem si pustil Blue Effect, jejich zivak Acoustic Time z roku 2011. Radim Hladik a parta mladych muzikantu, no PARADA, tahle muzika tem Quadralum sedi jak zadek na hrnec, jen jsem si chrochtal :)
Ted poptavam gramofon :)
Zdeny nic nepis nebo zase neco koupim :)
Hahaha:-)
Tak gramec?
Já zase sháním nějakej RTR deck. Nabídka je docela velká, jen nevím, jetsli koupit podle dyzajnu, nebo podle zvuku. Asi podle dyzajnu, protože za master pásy 400 EUR stejně nedám, takže bude jako na okrasu:-)
Dostal jsme desku LP Rush - Signals -a musím říct, že zvuk z LP je mi příjemnější, než z CD.
Njn... ted to zivim z CD, pripadne to taham z MacBook, ale zjistil jsem, ze nutne potrebuju gramofon :)
silham po Marantz 6100 nebo 6300
a k nemu bych idealne mel 2285, o jednom vim a uz par mesicu cekam, jestli se majitel rozhodne jej pustit

Spousta penez za staru kramy :)

Krása :-) Jen na starých Marantzech mám vždycky tendenci trochu přitlačit na výškách, zvuk mi připadá lehce "zahuhlaný" :-D

31.07.2017, 09:39 |
RedBaron | Upraveno: 2017-07-31 09:40:37
Hledal jsem tohle vlákno a už našel. Nakonec jsem neodolal a od května mám čtyřpásmové legendy JBL 250Ti Jubilee ve své sestavě, spolu s kompletní sestavou SPaudio.cz, tedy převodník D1, předzes P1 a koncák A400. Skvělé bedny a těžko dneska něco takhle hrajícího sehnat za podobné peníze. Překvapením bylo především to, že bedna se 14" basákem a objemem 120 litrů tu hraje krásně rovně, nechá se od A400vky perfektně kontrolovat a proti všem ptačím budkám (naposledy VMA III třípásmo) chová v místnosti 5x6m naprosto vzorně a nemám žádnou nabučenou frekvenci. Nevybírá si styl hudby, zahraje výtečně naprosto vše. Největší lahůdka jsou kopáky, tomy, snary, které zahrají s neuvěřitelnou dynamikou. Nejlepší je, že mě konečně pustila snaha něco upgradovat, jsem nadlouho na své konečné. Největším oříškem je nakonec téměř nepřekonatelný odpor mé paní k velkým černým rakvím :-D

Konečně jeden, co pochopil, že za zlomek ceny se dá dnes pořídit vintage bedna, co strčí do kapsy mnoho komerčních beden, počínaje čímkoliv od B&W v SH kolem 200tCZK. A SP audio nemá taky cenu pochybovat, Stranka umí. Jen to na fotkách nevidím. Kde to máš schovaný???
V jakém stavu jsou závěsy 14´´?
Schovaný je to za levým reprákem, u zdi koncák a vedle něj D1 a na ní předzes a všechno má ještě 15 cm místa na každou stranu kvůli chlazení. Ono se to nezdá jak je velikej, ale ten levej reprák je cca metr od stěn aby mohl "dejchat".
Závěsy jsou zrepasovaný od mistra v oboru tady v ČR, narozdíl od jiných exemplářů tam není nic upatlaný od lepidla, nepoznal bys to od novýho, vůbec všechny měniče jsou v super stavu, vejškáče netknutý, lak rovněž, lehce zoxidovanej do cca 10cm odspodu. Zvuk prostě nádhera, jednou nastavit a už si jen užívat hudbu v takovým podání, že na to nic, co jsem slyšel doteďka, nemá ani náhodou :-) Nejvíc mě ale překvapilo to chování repro v relativně malé místnosti, to jsem opravdu nečekal. Až někde kolem hlasitostí, kdy A400 jde do limitace a začíná poblikávat oranžovými ledkami, se to začne v místnosti "třískat" kvůli absenci zatlumení, ale takhle nahlas neposlouchá snad nikdo a když jsem to párkrát udělal, zvuk zůstává pořád pěkně pohromadě, jen moje uši se za chvíli zatnou a začne bejt nepříjemně. Na druhou stranu, jsou to první bedny, které umí hrát i potichu a není třeba loudness, prostě i potichu slyším nejvyšší výšky a spodní basy přesně v míře, jaká tam patří. Jsem vážně nadšenej :-)

31.07.2017, 15:57 |
Zdeny60 | Upraveno: 2017-07-31 16:01:09
To krmíš z PC?
Jinak ohledně malé místnosti a velkých repro - je jasné, že to je o kompromisu, ale nicméně, žít se s dobrými bednami v malé místnosti dá. Mopje letitá praxe je taková, že malá bedna, aby "uhrála" velký prostor, má nafouklé basy (jasně, energie na basech rychle padá). Ale jakmile takvoubednu dáš do malé cimry, bučí to, duní to, ale nehraje to. Zatímco velká benda, která nemá na spodku bouli, hraje velmi dobře. Sám provozuji 12´´ v 12,5m5 a fakt mi tam nic vyloženě nevadí. POdmínkou je, aby všechny komponenty byly skutečně kvalitní, nikde nic nelezlo (jak to známe u mnoha komercí), ale bylo to maximálně lineární. Pak nechybí ani korecke, ani to neduní. Snad jen prostor se dokáže v mém obýváku rozvinout o něco více (mám 25m2), ale zase při poslechu z blízka slyším každičký detail, kdesi ukrytý. Zásadní je to, že tě to baví a tak to má být a svědčí to o tom, že jsi dobře vybral.
Jo, krmím to z PC / Foobar2000 a bitperfect výstup. Je to jak říkáš, bedny hrají s velkým přehledem, bez tlačení jakékoliv frekvence dopředu a jejich podání basu je silně návyková záležitost.
JJ, znám, jak hrají 250 i 5000. Hlavně, je rozdíl, když bas zahraje 14(12)´´ a 6,5´´:-)
Vypadá to náramně .-) congrats .-)

20.04.2018, 09:59 |
RedBaron | Upraveno: 2018-04-20 10:11:45
Tak jen malý upgrade, můj soused, který to u mě slyšel, to musel mít doma hned taky, tentokrát v dubovém dřevě. Sestava je v řetězci DAC SMSL M8, předzes Acoustic Research, koncové monobloky Musical Fidelity 550K (550W/8Ohm) :-)

20.04.2018, 10:07 |
RedBaron | Upraveno: 2018-04-20 10:13:15
...a po třičtvrtě roce to slyšel další kamarád. Tyto kousky jsou 1A stav, s vyměněnými závěsy basu a funglnovými originál zlatými výškáči (2 x 6.500,- Kč). Ani škrábaneček, prostě jako kdyby je někdo včera koupil v krámě. U něho jsme řetězec poskládali DAC iFi iDSD Nano LE, předzes rotel RC995 s tuningem a koncák Rotel RB1090 (700W/4Ohm, 380W/8Ohm)

20.04.2018, 10:20 |
RedBaron | Upraveno: 2018-04-20 10:31:32
V práci jsem vyměnil Xaviany Bonbonus za mé první pořádné bedny, regálovky VMA-III s pasivní basovou membránou, přidal k nim stařičký koncák NAD 2600 (250W/4Ohm, 150W/8Ohm), zdrojem je iFi iDSD Nano LE napřímo bez předzesu (má vychytanou relátkovou regulaci hlasitosti bez vlivu na zvuk)a hraje to naprosto bezvadně, doslova velký zvuk z malé bedny. Víc si snad do pracovní doby ani nemůžu přát...

21.04.2018, 21:07 |
wefa @RedBaron mohl by ses rozepsat o VMA-III? Dlouho o nich přemýšlím, tak si rád počtu :)
Kámoši mají rozum:-) Výborná byť stará bedna, co prostě hraje. POkdu mají vyměněné závěsy, tak si užijete muziky nad hlavu.
A když bys dal pořádné konce, lepší než MF, tak bys koukal:-) Já jsem je slyšel u kamaráda s PASS 250.5 a huba mně spadla na klíční kost. A pak jsem k němu dotáhnul svůj Bryston 14B-SST a to už byla fakt hodně vysoká liga.
wefa: VMA III jsou neskutečná bedna, která za dvacku v bazaru téměř nemá konkurenci. Potřebuje ale pořádně nakrmit, něco libovolnýho co má napsáno do 100W nebo nějaký receiver to neřeší, je třeba aspoň 2x150W koncák s poctivým trafem a dobrý zdroj detailního a jemného zvuku, protože samy o sobě jsou velice detailní na středech a výškách a s nahrávkami, které někdo podělal už ve studiu, budou až nesnesitelně ostré. Já jedu přes iFi iDSD Nano LE, což je malá krabička, která hraje s velice příjemným zvukem, Foobar mi dělá DSD128 upsampling a jde to do koncáku rovnou a výsledek je pro mé uši téměř dokonalý. Se sestavou SPaudio je doslova nemožné co ze sebe tyhle bedýnky dovedou vyloudit, ale už je to trochu nepoměr, bedny za necelých 40 a koncák za 100+zbytek sestavy.