Navštíveno 13680x

06.09.2010, 18:05 |
JP Máme zapuštěnej plastovej bazén s pískovou filtrací. Filtrační okruh je samozřejmě pod zemí a po 6 letech začal téct. Problém je, že nikdo přesně neví kde, jediný co jsem s jistotou vyspekuloval je, že je to mezi výstupníma tryskama a filtrem, což je asi 12m dlouhá část. Už se to delší dobu pokoušim vyřešit tak, aby se to nemuselo úplně celý rozkopat (mezitim neustále uniká voda a radši ani nechci vědět kam teče, takže je to potřeba rychle vyřešit). V US maj na tohle kamery, ale tady když jsem obvolal pár firem, tak se mi všichni vysmáli že nic takovýho neexistuje a že jediná možnost je to celý rozkopat a předělat, nebo ten okruh odstavit, ucpat trysky a natáhnout novej s jednou novou tryskou vedle skimmeru, což je pro mě nepřijatelný. Neřešil někdo s bazénem podobnej problém, případně nevíte o někom kdo se v hledání těch prasklin opravdu vyzná? V US se přímo jen na vyhledání místa kudy to teče specializuje hromada firem, tady jsem nenašel ani jednu, zdá se že to všichni řešej rozkopáním půlky zahrady...
Červenej klikyhák na fotce značí místo, kudy jde ta špatná trubka.

06.09.2010, 18:07 |
JP Jo, ještě bych dodal, že to teče prakticky od chvíle, kdy nám udělali zastřešení, ale všichni řikaj že ty šrouby nejsou tak dlouhý, aby se k tomu dostaly.
Pokud to teče od té doby, co udělali zastřešení, tak bych zkusil vyšroubovat ty šrouby a buď uvidíš vodotrysk nebo to bylo šlápnutí vedle. Ale nic tě to stát nebude a budeš mít jistotu, že to tím není.
no tak šrouby nemusej bejt dlouhý,ale díru třeba udělali delší když to vrtali
no a v nejhorsim do toho prostrkej slabsi hadicu a mas to -))

06.09.2010, 20:00 |
hawai ještě se zkus podívat na těsnění u trysky. po 6ti letech by už mělo nárok na to bejt KO. a nebo prasklá tryska, to se taky hodně stává.
vinzek fa: slabší hadice je blbost, zvýšíš tím odpor na výstupu a čerpadlo pak nesaje tak jak by mělo

06.09.2010, 21:06 |
JP hawai: Trysky samotný jsou OK, zkoušel jsem to barvivem a pak kusem vaty na niti - nasálo jí to až k prvnímu kolenu za tryskou.
Zítra zkusim ty šrouby.
Jake tam davali trubky? Nejsou to ty s prstencovou vyztuhou,ze ne,jako se davaji bezne k bazenum?

06.09.2010, 22:10 |
hawai JP: takhle jak si napsal nepoznáš jestli je tryska prasklá nebo ne, tryska normálně funguje, ale časem se většinou v ní vytvoří prasklina, která na funkci nemá absolutně vliv, ale skrz tu prasklinu prosekuje voda a po kapkách odkapává, ještě když jsem stavěl bazény, tak na výměnu trysek jsme jezdili každou chvíli. jak rychle ti mizí voda?

06.09.2010, 22:14 |
hawai | Upraveno: 2010-09-06 22:26:47
jinak jak píše cupra, předpokládám že když to máš všechno pod zemí, tak to máš v pvc trubkách nebo v kvalitní hadici s tlustou stěnou, pokud tam máš ty levný bílý nebo modrý umělohmotný srač*y, tak pak neni co řešit a je to jasný, ta jakmile ti jednou projde mrazem tak jí můžeš vyhodit a pokud ti tam vydrželi 6 let, tak klobouk dolu, ale závada je pak jasná

06.09.2010, 23:05 |
JP Trubky jsou PVC jestli si dobře vzpomínám. Celej ten bazén kromě povrchový úpravy okolo něj dělal Albion, neni to "co dům dal". Mizí toho hodně, už ani nemam přehled protože když neběží filtrace tak ty trysky ucpávám, ale bude to tak 5-7cm denně, bazén je 7x3,5m. Tak jak jsem napsal to poznám, když se to barvivo odsává tryskou kamsi za ní pryč, je jasný že tryska drží... Asi jsem to špatně popsal, tak radši hodim video kde dělaj to samý
[ Link ]

06.09.2010, 23:13 |
JP Ještě jsem dvakrát zkoušel fix-a-leak, takovej ucpávač možná podobnej těm co se lejou v autě do chladiče - naleje se to tam a mělo by to tu díru ucpat. Při obou pokusech to 3-4 dny vůbec neteklo a pak to zase začalo úplně stejně jako předtim.
Na 95% je chyba v trubce, někde bude prasklá, ale jde o to zjistit alespoň přibližně kde, aby se nemuselo rozkopávat celý okolí bazénu.

06.09.2010, 23:35 |
hawai JP: nechci se hádat, ale podle mě nepoznáš. zaprvé tady to barvivo pouštěli podle mě do jakýhosi skimmeru. a ty jsi psal že ti to mizí mezi filtrací a vratnou tryskou. a i kdyby si to timhle způsobem chtěl zkoušet, tak tim stejně nic nevykoumáš, tim zjistíš maximálně jestli ti saje nebo nesaje čerpadlo. s tou prasklou tryskou jsem to nemyslel že by z toho stříkala voda proudem do okolí, ale prostě tam může být vlásečnicová trhlina skrz kterou voda jen prosakuje a po kapkách odkapává. to timhle způsobem vůbec nezjistíš protože v poměru na množství vody která proteče a množstvím toho kolik zmizí je zmizení tak minimální, že to nepoznáš. ale když ti to takhle kape celej den tak už to celkově poznat je. snad jsem to napsal srozumitelně :-)
ještě bych se zaměřil na těsnění kolem trysek, který taky časem odchází
dál bych určitě povolil všechny ty šrouby od zastřešení, zacpal 2 trysky (jednu nechat otevřenou) a pustil bych filtraci a uvidíš jestli se odněkud nepovalí voda.
další možnost je že když ti to dělali tak někde blbě nalepili kolínko nebo něco a časem to povolilo a teď to protejká. což by pak znamenalo všechno vykopat a udělat znova, ale upřímně se mi to zdá dost nepravděpodobný.
nenechal si přes zimu vodu v trubkách a mrazem nemohla nějaká trubka prasknout?
a ještě řekni jak máš u fitrace vyřešenej odpad? máš ho napevno v pvc někam do kanálku (takže nevidíš když ti při čištění písku odtejká voda) nebo si jen vatahuješ hadici někam ven na zahradu? (vidíš že odtejká voda při čištění)
taky sem párkrát zažil že odešlo těsnění pod filtrační hlavou a když se zapnula filtrace tak sice všechno běželo, ale zároveň voda tekla odpadem pryč. tak na to se taky určitě podívej než rozreješ celou zahradu ;-)

07.09.2010, 00:30 |
JP hawai: Díky za snahu
Odpad řeším hadicí.
Tam jak je na fotce zelenej "kroužek" je dole spoj, přes kterej se vypouští voda z okruhu při zazimování. Tam když to ucpu, teče to dál, takže problém je mezi tryskama a timhle, ta větev s filtrem je v pořádku.
Přes zimu se to vždycky vypouští, vodu bych tam úmyslně rozhodně nenechal.

07.09.2010, 00:50 |
JP Pořád jsem asi dobře nepopsal to s tim barvivem - mam stejnou stříkačku jako v tom videu. Filtrace je vypnutá, tzn. voda všude stojí a v tu chvíli jenom teče pryč tou dírou. Jestliže vypustim trochu barviva před trysku, proud vytvořenej tím jak vytéká voda to barvivo unese směrem k místu, kudy vytéká. Když koukám kam ten proud barvivo unáší, vim kde je díra. Jedinej problém je, že vidim jenom asi 20cm za trysku (s brejlema na potápění a baterkou), pak je tam "T trubka" (nebo jak se to jmenuje), kterou to barvivo teče směrem k filtraci (ne směrem k zbylejm dvěma tryskám).

07.09.2010, 01:07 |
JP BTW když jsem kontaktoval 3 různý firmy "dělající do bazénů", trysky a skimmer byly první dvě věci, co mi přijeli propatlat a opatlat silikonem (bez výsledku). Důležitý je, že všichni "konali" aniž by jakkoliv zkoumali kudy to teče (v tý době se ani nevědělo jestli neni díra přímo v bazénu), čimž jsem v tyhle odborníky ztratil důvěru (tim víc když mi řekli, že se to víceméně najít nedá). Kdybych to nechal na nich, tak už je to celý rozkopaný včetně tý větve od filtrace ke skimmeru, se kterou jak jsem zjistil neni žádnej problém. Proto s tim otravuju tady a ne u prodejců/opravářů bazénů. Chtěl bych ideálně najít někoho, kdo se specializuje na hledání těch děr. Sám toho sice bohužel vymyslim víc než kdokoliv kdo se na to byl doteď kouknout, ale nemam na to vybavení ani zkušenosti.

07.09.2010, 12:33 |
Zawe taky mam podobnej problem, ale ja jsem vyspekuloval, ze to je asi nejspis praskly pod skimerem a cerpadlem. Skimer je samozrejme zalitej betonem a neda se pod nej poradne dostat. Budu to muset cely rozbit a pak asi nejspis natahnou novy vedeni k cerpadlu, vubec se mi do toho nechce. Ja jsem to poznal tak, ze jsem ztracel vykon cerpadla pri zapojenem vysavaci.
jak hluboko pod tím povrchem to potrubí vede?

07.09.2010, 21:00 |
JP odhadem přibližně 30cm. Bohužel jsem to nefotil když to stavěli...

08.09.2010, 15:32 |
Bucci mam stejnej problém, naštěstí pro mě se voda ztrácí přímo u hrdla skimmeru, takže přes zimu vyměnim plastový okénko skimmeru a jupí.... jinak pohoda....

08.09.2010, 15:33 |
Bucci jinak samozřejmě ti to moc nezávidim.... tohle řešit je debilní...
přeju štěstí...