Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Co použít místo sádrokartonu?

o Navštíveno 6784x o
o 29.04.2011, 07:16 | rcman | Upraveno: 2011-04-29 07:18:54
Ahoj,

potřebuju poradit. Postupně teď přestavuju dům (dle možností).

Teď budu dělat záchod. Místnost má rozměry 95x135cm. Rád bych na strop použil bodovky. Ale mám trochu problém do čeho je osadim. Jelikož všude co jsem tak koukal maji sádrokartonový desky celkem dost velký. A to nepotřebuju.

Dá se ten sádrokarton nahradit třeba ňákou OSB deskou, překližkou nebo dřevotřískou?

Asi největší problém vydim vtom že na záchodě bude ještě umyvadlo. Takže budu muset použít něco co se po čase nebude kroutit nebo jinak projevovat.

Třeba už tady někdo něco podobnýho řešil.

Předem moc děkuji za rady.

o 29.04.2011, 07:27 | giuseppe
Dělal jsem si stropy z fasádního polystyrenu. Nejprve dřevěná kostra, parotěska, polystyren, lepidlo, perlinka, štuk, malba do koupelny;-) no a nad to všechno ještě zateplit vatou. Mám 10cm polyst + 16cm vaty. Otvory pro bodovky uděláš před štukem. Nemám problém;-)
o 29.04.2011, 07:29 | giuseppe
...jinak zdi 10cm porobeton
o 29.04.2011, 08:13 | kral007 (eXtrem-audio.cz) (M)
sadros je 125x200cm a stoji 109,-Kc za desku a normalne si ji narezes jak potrebujes

delaj se i v 100x100cm nebo 125*100cm sem na to vcera koukal
o 29.04.2011, 08:22 | JR
Jak pise Kralik, v OBI a podobnejch koupis polovicni rozmery.
o 29.04.2011, 09:03 | rcman
Fakt, jo?

Tak to by bylo super!
Naposledy jsem sádroš kupoval 3roky zpět. Tak se to možná trochu změnilo. Tenkrát jsem byl rád, když jsem v Hornbachu sehnal někoho kdo byl ochotnej nám vůbec poradit jakej sádroš potřebujem.

O víkendu se rozjedu kouknout po obchodech co a jak...

Mooc děkuju.
o 29.04.2011, 09:08 | Tomášek
na zachod bych doporucil zelenou sadrosovou desku, a jak uz psali kluci, stoji to hovno a narezes si to jak potrebujes, s bodovkama neni problem, za chvili mas hotovo a nic se kroutit nebude :)
o 29.04.2011, 16:41 | -Hans-
rcman: kdybys chtěl poradit, sádrokarton dělám, napíšu ti přesný postup a na co si dát pozor, třeba do mailu.
o 29.04.2011, 20:42 | rcman
-Hans- :To budeš moc hodnej.
Budu to řešit cca za 14dní tak se ti do té doby ozvu na mejla.
Moc děkuju.
o 29.04.2011, 21:13 | RadekFM
-Hans-: Kdyz uz to budes mit napsany, posli i me prosim, diky.
o 29.04.2011, 21:20 | Akordýsek
-HANS- I mě prosím :-)
o 29.04.2011, 21:29 | crestik
...a nebo to dej sem, zájem bude mít více lidí, bych řekla :-)
o 29.04.2011, 23:24 | Rajdlos
nevite o nekom kdo dela sadros v Praze, nejak rozumne?
o 30.04.2011, 19:55 | -Hans-
Nejdřív si naměřit výšku stropu na obvodovou zeď, obkreslit celý obvod třeba pomocí vodováhy a obyčejné tužky.

UD profil je profil, který se dává kolem dokola.
CD profil se zasunuje do UD profilu.

Profily se stříhají nůžkami na plech, pistolníci flexou. Dle potřeby do profilu vyvrtat další díry, případně zvětšit ty stávající. Použít tzv. natloukačky - natloukací hmoždinky. Ideálně třeba po 50-70 cm. Do zdi vyvrtat díry, podle dír v profilu, do nich natloukačky - kladivem a tradá. Je hotový obvod.

Desku použít tloušťku 12,5 mm
V závislosti na šířce desky se určuje rozteč mezi profily. Dýlka 200cm. Pokud je to 120 cm široká deska, po 60 cm. Pokud je to 125 cm široká deska, po 62,5 cm.
Bílá deska klasika. Zelená do vlhka. Červená kolem komínů, kotelny - je v ní skelné vlákno. Modrá zvukoizolační.

Deska má na své delší straně tzv. fáze. Jsou 5 cm široké. Je to ta prohlubeň na krajích. Je nežádoucí, pokud tato fáze vychází ke zdi, aby zůstala. Musela by se ta prohlubeň zbytečně špachlovat. Proto uřízneme. Ideálně podle vodováhy. 5cm do háje. Žiletkovým nožem nařízneme, pak zlomíme a douřízneme nožem. Zabrousíme do roviny hoblíkem, hoblinkou, struhadlem...každej tomu říká jinak:) S tím je potřeba počítat i kůli profilům, takže o co zkrátíme desku, o to musíme posunout profily:)

Dle propozic místnosti se určí ideální rozložení CD profilů, aby se použilo co nejméně materiálu. Nebo, když jsou trámy, tak do pravého úhlu k trámům. Např. když bude mít místnost 4 metry na 3,5 metru. 2 desky po dýlce za sebou a 3 vedle sebe. U krajních desek se ořízne fáze. Desky se vedle sebe překládají ideálně o půlku svý dýlky. Viz. obrázek.

Délku CD profilu naměříme jako vzdálenost protějších UD profilů. Na zeď je dobré nazdačit, kde profil jde, aby bylo jednodušší šroubování desky. Já stříhám o ceňťák míň, aby se dobře zasouvalo, ale dostatečně drželo v UD profilu. Je dobré pak zastříhnout jemně rohy, aby se dobře zasouvalo. Ke stropu CD profil přikotvíme podle vzdálenosti profilu od hrubého stropu.
Přímý závěs cca. 10 cm.
Perkový závěs libovolně. Min. cca 8 cm. Použije se drát s očkem na hmoždinu, nebo hřeb do betonového stropu, případně samořezný šroub do dřeva - trám apod.
Závěs cca. po 50-70cm. Dle možností. Tam, kde budou světla, nebo jiný divočiny, raději závěs přidat:) Pokud je nutné sešroubovávat profily, nebo spojovat např. příčný závěs s profilem, používají se texové šrouby, texáky, elbéčka, stříbrňáčci, každej to jmenuje jinak...:D

Desku do profilů přišroubujeme. Na 1 desku ideálně cca 20 - 25 samořezných šroubů. 2,5 cm dlouhé - Ideálně Rigips. Mají tvrdé špičky a nelámou se:)
Kabely protáhneme deskou v místech, kde budou světla.

Na spoje desek se používají dva druhy pásky.
Perlinková - taková mřížka
Skelná - taková skelná vata slisovaná

Perlinková do fází.
Skelná na spoje desek, kde nejsou fáze.

Perlinková je samolepící. Pak přetíráme sádrou.
Skelná se pokládá na sádru, kterou naneseme na spoj špachtlí. Pak opět přesádrujeme. Nesmí se vytvořit dutá místa mezi deskou a páskou.

Sádry nanášíme rozumně, aby se moc nebrousilo. Sádru na sádrokartony. Zednická je neobrusitelná:)
Sádru necháváme schnout do druhého dne, pak brousíme brousítkem s brusnou mřížkou cca 80 - 100 hrubosti. Sádrujeme celkem 2x. Vždy obrousíme. Po třetí se dává tzv. finálka, finyš apod. Dotvoří to absolutní rovinu. Šířka špachtlování cca 25 cm. Musí být po obroušení hladké jak dětská prdelka:) Šroubky aby nebyly vidět.

Obvody tmelíme akrylovým tmelem na sádrokartony. Navlhčeným prstem, nebo molitanovou houbičkou (mokrou), zatlačíme a vytvoříme spoj mezi stěnou a stropem.

Malujeme.

Elektrikář si kdykoliv může udělat vykružovákem otvory pro bodovky. Dle potřeby.

Pokud je nad stropem střecha s vatou apod., používá se parotěsná folie mezi profily a desku. Lepí se na obostranně lepící pásku na profily, plachty se spojují takovou alobalovou páskou.
o 30.04.2011, 20:02 | -Hans-
to žlutý jsou bodovky

foto k příspěvku  od -Hans-

o 30.04.2011, 20:15 | -Hans-
Klidně cokoliv upřesním. Stačí říct;)
o 30.04.2011, 21:07 | rcman
-Hans_ Aha... Asi mám problém. Teď jsem to byl skouknout a vůbec mě nedošlo že ta místnost je sice 95x135cm. Ale výška je 200cm. Je tam akorác mezera cca 2cm od futer.

Co je blbý, že to je místnost hned pod střechou. Je to starej barák. Jak jsem se na to koukal, tak ten strop je trochu opadanej a je pod nim něco jako betonový desky. Do toho se mě vrtat nic nechce.

asi to hodim do původního stavu. A seženu nákou kulatou placatou lampu.

Měl bych ale jinej dotaz...

Budu ještě dělat dva pokoje. A jelikož jeden sousedí hned vedle mojí sestry. Tak bych nerad poslouchal že je rušíme a děláme kravál apod.

Psal si že modrá deska je zvukoizolační. Takže jakej bych měl udělat postup když bych chtěl odhlučnit jednu stěnu?

Děkuju
o 01.05.2011, 11:14 | -Hans-
Před zeď, kterou chceš odhlučnit udělat sádrošovou zeď. Buď budeš kopírovat původní zeď, nebo budeš dorovnávat úhly, sklon apod. Dělá se stejně jako strop, jen se profily nejmenují cd a ud, ale cw a uw. Potřeba provázat desky jako na stropě. Tloušťka je pak cca deset cm. Dělají profily různě široké - 5, 7,5, 10 cm - dle potřeby. Do této zdi schováš např. kabely od domácího kina, anténa apod. Tuto stěnu můžeš obohatit o další profily, na které např. přiděláš držák na LCD apod. Desky se dají na stojáka a cw profily svisle.

Naměřit, přidělat UW na hmožniny, doplnit o CW, zaklopit, opáskovat, našpachtlovat, zbrousit, našpachtlovat, zbrousit, nafinálkovat, zbrousit, oakrylovat, vymalovat, užívat! :D
o 01.05.2011, 13:06 | rcman
-Hans- : Moc děkuju!

Ta modrá deska je i vhodná do vlhka jako ta zelená, nebo to musim ještě pak překrejt jednou vrstvou?

Na tý stěně co potřebuju odhlučnit bude pak kuchyňská linka. Tak abych neměl problém z vlhkem.
o 01.05.2011, 20:56 | Akordýsek
Tak aspon čtu že cca 200 metrů sádrošů co jsem si doma udělal mám dobře..akorát to broušení,to je peklo :-(...
o 02.05.2011, 09:08 | Conan
Rajdlos: můžu se poptat souseda, jak je na tom s časem. Bydlíme cca 10km za Prahou, takže Praha není problém. Napiš zhruba o co by se jednalo, ať má představu ...
o 02.05.2011, 14:38 | -Hans-
Zelená se dává jen do koupelny, nebo na záchod. Tam, kde je fakt mrtě vlhkost.

Modrá patří tam, co bílá deska, normál pokoje, příčky mezi místnostmi apod. Je trošku dražší než bílá, ale myslim, že stojí podobně jako zelená.

Sádrokarton obecně odhlučňuje, někde se dává i slabá vata.
Někde je potřeba kůli pořárním předpisům tzv. dvojplášť - plameny prohoří později asi o půl hodiny. Jinak se dvojplášť dává občas na stěny, které se obkládají. Ale zas když použiješ flexibilní lepidlo, myslim, že je zbytečný dvojplášť. Dvě desky na sobě je potřeba provázat.

Ty ale budeš mít navíc za sádrošem ještě klasickou zeď, takže bych dal s klidem jenom jednu desku.

Pokud nebudeš stříkat na zeď kýbly vody, je to zbytečný.
Když jsem dělal kámošoj celý jádro, kde byla jedna stěna nosná pro kuchyňskou linku, na obal normálně bílý sádroš. Jen pak počítej, že skříňky musíš do něčeho přišroubovat. Je potřeba v dané výšce, kde budou skříňky, doplnit profily, aby bylo kam šroubovat.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4332 sekund.