Navštíveno 2612x

15.06.2011, 22:10 |
Kounect | Upraveno: 2011-06-15 22:11:30
Čauky všichni, prosím někoho znalého, kdo buď ví či někde přímo viděl, jak je to s rezervou v autě?
1) Pokud je v TP uvedeno, může být dle rozměru standardního kola či dojezdová. Je někde přímo přikázáno, kde ve voze má být umístěna a jak? Pevně uchycena?
2) Když jsme u toho, jak je to s opravnou sadou? Může být umístěna i ve voze, který má předepsanou normální či dojezdovou rezervu? Případně kde je její použití/umístění ve voze místo rezervy vysvětleno v zákoně?
Díky, moc by mi pomohlo přesné znění.
Nu, přesné znění neznám, ale domnívám se, že rezerva musí mít rozměr takový jaký je napsaný v TP a pokud je tam napsáno, že je dojezdová, pak musí být dojezdová. Aspoň tak mi to bylo řečeno, když jsem měl v TP dojezdovku a chtěl sem vyměnit za normál, že to nelze.
Pokud je auto homologováno s plnohodnotnou rezervou tak se musí užívat. Pokud ne, musíš mít povolení od výrobce. U nových aut se vesměs používají dojezdové sady (ta už taky být nemusí pokud máš zaplacenou asistenci). Už se to tu řešilo... Ono u těch starších aut (a třeba Škoda to i někde prohlašovala) je problém s tím, že se rezerva počítala do deformační zóny vzadu...
Oki, to je v pořádku, díky za radu, já to myslím spíše k tomu umístění / upevnění.
Jinak co můžeš či nemůžeš mít v autě za rezervu je uvedeno ve velkém TP, jak už jsem napsal. Buď normál nebo dojezdovku anebo oboje.
Kounect: Sorry, pochopil sem dotaz jinak :-)))

15.06.2011, 23:54 |
cuir no ja si napriklad nasel na netu vyjadreni od automobilky ,ze onkretne z mojeho typu voidla smim rezervu vyndat a nic se nedeje, bezpecnost je zachovana dostatecna. S tim ,ze doporucuji pouzit originalni opravnou sadu :D takze sem v kauflandu koupil sprej do pneumatiky za 199kc ,kde neni uvedeno na stitku do jakeho max rozmeru pneu se to muze pouzit a tim padem by to melo bejt v pohode.
Jinak k ukotveni rezervy. Bratr dal do feliciie LPG, dal nadrz misto rezervy. Rezervu mel volne v kufru a neprosel technickou. Vzal vrtacku , navrtal nosnik a koupil zavitovku, udelal zavit a na zavitovku matku s velkou podlozkou a rezervu takto uchytil primo v kufru a pak uz technickou prosel. Nikoho nezajimalo kde ta rezerva je. jen musela bejt poradne ukotvena.
Podle me zalezi vzdy na cloveku na ktereho narazis a ktery te ma za neco buzerovat.