Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Jakej plynovej kondenzacni kotel?

o Navštíveno 14923x o
o 18.07.2011, 22:06 | tappaja
Potrebuju to pomalu resit, v navrhu sem si zvolil Junkers, ani nevim proc, je mi to nejak sympaticky. Kamos ma Baxi, ze prej to jsou dobry kotle.

Chci u toho externi zasobnik TUV aspon tak na 120-150l, aby to nejak ladilo. V kazdy mistnosti mam pokojovej digi programovatelnej prostorovej termostat, ktery budou ovladat ventily, takze se bude dat regulovat kazda mistnost zvlast. Vsude je podlahovka.

Nejakej tip na dobrej nebo jeste lepsi kotel? Je nejakej kotel, co vybocuje z rady parametrama nebo cenou?

Diky!

o 19.07.2011, 07:57 | Milhauzz
Já teď pořizoval kondenzák od Thermony Therm 28kdz5 a sem s ním navýsost spokojenej. Viz [ Link ]

Btw, proč tak velkej zásobník?
o 19.07.2011, 08:03 | Lucni.konik
Mám Junkers(ZSBR 16-3 A CerapurComfort
) a jsem nadmíru spokojen. K tomu mám externě troj-kombinovanej bojler 200 l. a paráda.
o 19.07.2011, 08:04 | Lucni.konik
Tady se musíš řídit nejlépe projektem vytápění, který bere v potaz ztráty objektu a různou náročnost výtopu pro místnosti. Takže asi tak.
o 19.07.2011, 08:18 | tappaja
Mno tak nejak sem se docet, ze spotreba na osobu muze bejt az 90l denne...
Zkusim zjistit teplotni spad a celkovou tepelnou ztratu objektu.
Kazdopadne radsi vyberu neco na doporuceni (servis, spolehlivost atd)
Tech znacek je mraky...
o 19.07.2011, 08:23 | Ravo | Upraveno: 2011-07-19 08:26:41
s Junkers nešlápneš vedle. Nicméně je potřeba správně zvolit výkon, i sebelepší Junkers který bude blbě navrženej výkonově to nezachrání.

já mám Protherm už dlouho a šlape v pohodě, ale v poslední době mi mo nechtějí moc servisovat, protože se prý Protherm chová hodně špatně ke své servisní síti (neplatí jak by měl a servisáci jsou právem nasraní).
O Baxi jsem taky slyšel že je to za ty peníze dobrý kotel (hodně servisáků Prothermu právě přechází na Baxi), ale bral bych to s rezervou.

Thermona je taková klasika, asi to taky není špatná volba
o 19.07.2011, 08:27 | tappaja
S tim zasobnikem nevim jeste, nekdo rika, ze staci 45l a ze si kotel pak vodu dohriva a je to pohoda, nekdo rika, ze nahreje 120l na 60st. a ve vysledku to vyjde nastejno. Ted co je lepsi.

Da se verit, ze levnejsi je vodu ohrivat az kdyz je potreba, nez ji nahratou skladovat. Otazka je, kdyz budu chtit napustit vanu (malokdy), a budu potrebovat 100l vody, co pak bude levnejsi.

o 19.07.2011, 08:34 | Lucni.konik
No, jelikož jsme 4-člená rodina, tak jsem interní zásobník(40-50litrů) v kotli zavrhnul - stačí jedna vana pro dětska a je to pryč. Zvolil jsem i po konzultaci s projektantem projektu vytápění právě externí velký zásobník. Když je voda studená, tak kotel nahřeje ten zásobník do 10 minut úplně napohodu.
o 19.07.2011, 08:35 | Ravo | Upraveno: 2011-07-19 08:41:11
já mám zásobník 45l a je to v pohodě, přesně jak jsi psal, když klesne teplota v zásobníku, kotel začne dohřívat a stane se z něj v podstatě průtokáč :)
Záleží jakej budeš mít nárazovej odběr vody, mě ten kotel ten zásobník nahřeje odhadem za 5min? To chvíli vydržíš, kdyby se ti zdálo že teče málo teplá.
Malej zásobník je fajn, aby to nebyl jen průtokáč a teplota vody nekolísala tolik podle odběru

Jinak je lepší teplou vodu vyrábět než skladovat, minimalizuješ ztráty. A plyn (na rozdíl od vysokého a nízkého tarifu elektriky) stojí pořád stejně, ať ho odebíráš ráno nebo v noci, takže je ti jedno kdy nahříváš. U elektriky akumuluješ teplo z levnýho tarifu, ale vzhledem k nepravidelnému zapínání přes HDO s ti může stát, že ti eON(ČEZ atd.) pustí nízkej tarif když to nebudeš potřebovat a voda bude studená.

o 19.07.2011, 08:55 | giuseppe
Kotle Junkers jsou třída..mám Junkers ZBS 16/83S-2 MA CERASMARTMODUL, 80L zásobník, velký radiátory, podlahovku, vytápím 100m2, za plyn ročně platím necelých 10tis;-) zatím řídím jejich termostatem,ale přípravu na equiterm mám, tak časem;-)
o 19.07.2011, 09:14 | Barthez
No ja jsem to ted resil. Mam k tomu problem ze potrebuji kombinovanej. Tepla voda pro vanu a myti + topeni a to vse bez zasobniku - nemam na nej v byte misto. Volil jsem nakonec Vaillant VUW 236 a ekviterm VAILL-calorMATIC 430 termostat. Pristi tejden maji montovat, tak uvidim. Pak tu byl jeste VIESSMANN Vitodens 100-W, ale ten mi moc nebyl doporucovan...
o 19.07.2011, 10:19 | tappaja
Mno, me se libi Junkers CerapurAcu, akorat ten spodni vykon je naprd.
Geminox neni spatnej prave tou moznosti regulace, ale je to drahyyy...
o 19.07.2011, 10:21 | Petura
máte někdo vlastní zkušenost s porovnáním kondenzačního a klasickýho kotle?
před 3lety mi nikdo nebyl schopný říct kolik mi kondenzák ušetří a za jak dlouho se mi vrátí rozdíl ceny oproti klasickýmu kotli ...
dodnes mám obyč. Porotherm Leopard a vodu ohřívám stále průtokem, což si dnes myslím že není zrovna nejlepší a bral bych zásobník na cca 150l, už jen proto že když si chci umýt ruce v teplý vodě tak musím čekat než se teplota ustálí a teplá teče stabilně (nejdřív teče studená, pak vylítne horká a až potom teplota nastavená na kotli)
o 19.07.2011, 11:48 | Stofi
Ja mam Vaillant VU 126/3-5 ecoTEC plus se zasobnikem VIH uniSTOR R 150/5 a ekvitermni regulator caloMATIC 430.

Mam na tuhle kombinaci nekolikero doporuceni a sam jsem na to zvedavej. Geminox ma pry lepsi modulaci vykonu, ale u me to se ztratou vychazi tak akorat na ten Vaillant, takze me to netrapi. Navic Vaill. ma izolaci, takze neni skoro slyset (a pres zavreny dvere v tech. mistnosti uz vubec ne).
o 19.07.2011, 11:54 | tappaja
Jak jsem psal, do projektu jsem si vymyslel neco od Junkers, ale topenar navrhl
Kotel Vaillant VLA 246/3-5 ECO TEC PLUS + VIH R 120

jdu zjistit tu tepelnou ztratu, bez toho je to strileni od boku...
o 19.07.2011, 12:45 | Lucni.konik
jj, bez toho je to střílení.....tepelnou ztrátu a dle toho zvolik výkonost kotle. Je blbost, abys měl ztrátu cca 7 a topil tam kotlem, co má nejnižší výkon 10.
o 19.07.2011, 14:11 | Barthez
jj Vaillant je prej dobrej. Sam jsem zvedav....
o 19.07.2011, 15:34 | cupra.165
Ja na obchode nejvice prodavam Vailant. Baxika ma soused rok a taky je spokojeny,sel hlavne po cene.Co sem se vsak ptal servisaka na kotle,tak pry Baxi by si nedal ani nahodou.Kazdy ma svuj nazor. Ode me nejvice berou remeslnici Vailanty. Viadrus a Junkers ,co sem slysel tak je to jejich spise odnoz,specializuji se predevsim na prumysl. A u Junkrse,pokud je z Nemecka ,tak ok,tady udajne trosku sizene?
o 19.07.2011, 16:02 | jura.j
mám baxi , 40l nerez nádrž na teplů vodu , krásně nám to vyjde , a to se děcka čmáchajů půl hodiny.
servisák ně řekl , že kotel dobrý , dyž člověk chytne blbý kus , posere se jakýkoliv , značka neznačka.
o 19.07.2011, 19:23 | radek.613 | Upraveno: 2011-07-19 19:27:38
U Junkerse se připrav na to, že je to věc od Bosche, tedy jakmile se něco podělá, stojí to hříšné peníze a nepasuje tam nic z jiných kotlů. Vše je atypické, místy jsou některé konstrukční skupiny snad opravdu vymýšlené p..elí. Kapitola sama o sobě je neintuitivnost a chaotická obslužnost jejich ekvitermních regulací nebo očekávání některých běžných funkcí, které Bosch prostě nepodporuje. Konektiva s nadřazenými systémy řízení domů a budov také problematická, a poměrně drahá, krze různé interfacy. Taky se připrav na to, že eventuelní potřebu náhradního dílu po záruce budeš vždy muset řešit jen s autorizovaným servisem Junkers a vždy s prací, volný prodej dílů koncovým zákaníkům je u Junkerse tabu, včetně neexistující distribuce dílů do velkoobchodů.

Pro zajíce (Vaillant) platí skorem totéž, s tím že díly trošku levnější než na Junkerse a obvykle rozumnější přístup ne tak "nafoukaných" servisáků jako u Junkerse. Znařka dobrá, kotle taky, choulostivější na odvod spalin/sání vzduchu a na tvrdší či vápenitou vodu.

Baxi v současnosti strká na trhu nástěnných kondenzačních kotlů suveréně do kapsy všechny rádobyvýrobce typu Thermona, Proterm,Dakon,Viadrus, kteří umí tak maximálně skládat bedny z italsko-polských dílů a modlit se za jejich funkčnost. Baxi se drží cenami v jejich segmentu, ovšem s vlastním vývojem a poměrně vysokou kvalitou. Servis bezproblémový, díly dostupné, funkčnost a všestrannost na úrovni dražších výrobců.

Viessmann - špička na trhu, jen krůček pod Geminoxem. Perfektní technika, servis i funkce, tomu odpovídají ceny. Funkce bezchybná, spolehlivost rozumná, i když bývala lepší, no je přeci jen doba konzumu. Ještě poznámka - VitoDens 100W je Viessmann v "uvozovkách" neboli je to od Viessmanna low-cost kondenzační kotel, vyráběný kvůli konkurenci s ostatními značkami. Funguje skvěle, nesype se, dělá co má a je v pohodě.Jen je jednoduchý, nekompatibilní s vyššími kotli a regulacemi a ne tak hyperbytelně udělaný. Co taky chtít za 4O k od němce, že. Nicméně opravdový "Viessmann" znamená závěsný kotel na zeď v ceně s pčíslušenstvím tak od 75 tis bez DPH.....

Protherm,Dakon,Thermona,Viadrus, a spol. - viz výše - skládanky z univerzálních komponent, časté změny v konstrukci díky změnám dodávek od italských dodavatelů = mrtvce při servisu, kdy jedna řada typu kotlů obsahuje i tři různé typy jednoho komponentu (podle toho co zrovna ital či polák na paletě poslal) a to se všechno skladem prostě držet nedá......

Buderus, to je kapitola sama pro sebe. Stále používají na výměníky jakousi slitinu hliníku a hořčíku a stále, i přes všechen vývoj a pokusy ty kotle prostě časem "odtékají" do kanálu, aneb kondenzát výměníky narušuje a ten hliník ve formě šedé "pasty" odtéká spolu s kondenzátem do odpadu. Výsledkem jsou za pár let výměníky s užranými nebo už neexistujícími lamelami, tekoncí výměníky, mizerná účinnost a nespolehlivé spalování. Jiní výrobci používají na spalovací komory nerezovou ocel a moc dobře ví, proč tak čini.

Co se týká ohřevu TUV - jednoznačně boiler, pokud možno externí, čím větší tím lepší. V dnešní době je pohotovost zásobníků, neboli schopnost udržet nahřátou vodu v řádech desítek hodin až jednotek dnů, takže bát se toho, že nahřátý boiler v poledne na 60 stupňů bude večer vystydlý na 30 stupňů je nesmysl. Denní ztráty bývají max 3-6 stupňů a ty dokáže ten kotel dotopit během pár minutek. Čtyřčlenná rodina optimální 150-160 litrů boiler, s velkým (výkonným) šnekem. K tomu účelu nejsou vhodné běžné kombinované boilery elektro plus šnek, nebť plochy těch šneků jsou malé a nelze jimi efektivně předat dost rychle teplo. Boilery určené k rychloohřevu k plynovým kotlům mají šneky s velkým výkonem a plochou.

Jo, pokud to není díky nedostatku místa nutné, nebrat kombinace kotlů s vestavěným zásobníkem, vždycky raději komplet dvou prvků - kotel a k němu podstavný zásobník. Kotle s integrovaným zásobníkem samo fungují bezchybně, ale servisně a složitostí jsou daní miniaturizace, kterak "vše nacpat do jedné bedny". To se odráží v počtech poruch, obtížnějším servisu a tak dále.

Alfa omega je tepelná ztráta a převažující systém otopu. Pokud převažuje nízkoteplotní podlahovka, případně fest nízkoteplotní radiátorový systém (třeba spád 55/45) vybírej kotel s nejširším modulačním rozsahem, nej firmy umí i 1:10 (čili nejmenší použitelný výkon je desetinou maximálního výkonu daného kotle a kdekoli mezi těmi hodnotami kotel bezpečně bez protestů frčí bez zbytečných startů). Na spotřebě plynu se Ti to vrátí.
o 19.07.2011, 19:31 | radek.613
Jinak za mě:

1. mám peníze a chci to nej: GEMINOX
2. nemám peníze a chci rozumnou věc: BAXI řady Prime nebo HT
3. mám peníze a nevadí mi omezený, dražší servis: VAILLANT EcoTec
4. mám peníze a nevím co nimi: VIESSMANN VitoDens od řady 200 nahoru
5. Nemám peníze a jsem dobrodruh: DAKON :)
o 19.07.2011, 19:54 | tappaja
:o)))) tak tos vystih pekne

Tak misto mam na kotel i zasobnik, Geminox se mi libi, kdybych sehnal za dobry love, jdu do nejaky kombinace s min 120l zasobnikem.
to je THRi 2-17SET-120 (kotel + nerezový zásobník 120 l)
o 19.07.2011, 20:01 | Lucni.konik
zkus pohledat.....já ten můj kotel sehnal za poloviční cenu-novej, oproti všem montérům, kterých jsem se ptal, za kolik by ho sehnali. Abych pravdu řekl, nejhoří je se ptát servisáků, jakej kotel, protože všichni si jedou tu svou značku, která jim prací a výdělkem vyhovuje a doporučujou to.
o 19.07.2011, 20:03 | deda
radek.613: a co kotle immergas? jak si stoji se zminenou konkurencí ??
o 19.07.2011, 20:13 | radek.613
THRi je výborná volba, pokud na něj máš finance.

Immergas je klasická "skládačka" - nerezový výměník Gianonni, plynovka SIT, hořák polidoro, čerpadlo Grundfos, automatika Brahma, atd. Invence minimální, ale je to celkem spolehlivá stavebnice z volnotrhových komponent. Když závady, tak většinou čidla, to jsou destikoruny či stokoruny, sem tam zapalovací automaty, občas ventilátory. Nepodceňovat přicpání vodním kamenem, včas čistit. Za ty peníze standard, něco jako lepší Protherm, dejme tomu, aneb jde za podobné peníze koupit o dost lepší Luna HT od Baxi, Immergas je zbytečné uvažovat. Je to docela spolehlivý běžný "ital", včetně parametrů, nevybočující nijak extra z řady.Prostě průměr.
o 19.07.2011, 20:20 | tappaja
Radku, ty kotle Baxi, HT jsou vsechny, myslels Prima HT a Luna HT?
o 19.07.2011, 20:25 | deda
radek.613: už mi pravě visí doma 2 roky a zatim musim zaklepat bez jediné závady...mam k tomu 2okruhový DIMM rozdalovač ,externi 200l zasobník a solary.Vše od immergasu,tak doufam ze nebudu litovat:-))
o 19.07.2011, 20:34 | radek.613
Romane, vše co je u Baxi s přízviskem "HT" je kondenzační kotel, a vše co má ve jméně "Prime" tak také. S tím že Prime je základ a HT to nej. Obé však funguje k plné spokojenosti.

Dane nebudeš litovat, jak píšu, je to naprostý standard, ničím nevybočující z řady. Nejstarší Immergas co nám ještě stále běhá, bez enormních závad, je z roku 1998. Největší úmrtnost mají u Immergasu, stejně jako u jiných značek, kotle s průtokovou výrobou teplé vody. To jsou nejvíc se sypající verky napříč spektrem všech výrobců. Naštěstí v současnosti a při dnešních cenách plynu jde do průtokáče už fakt jen zoufalec nebo šílenec :)
o 19.07.2011, 20:39 | deda
Radku dikec moc za osvětu a za posvěcení mého výběru...
o 19.07.2011, 21:37 | Dušan
Baxi jsem vesměs protlačil Ptáček který jim dělá kolem 60% trhu ale kvalita je ok, s Vaillantem ecoTEC chybu neuděláš, nebudeš vědět že ho máš na zdi. Jinak dle mého názoru Porsche mezi koncenzační technikou je momentálně THRi Geminox. U Junkersu mě vadí jejich obchodní politika, coz ti muze bejt ukradený, obdobně je to s Viessmanem a Buderusem ( i kdyz GB 112 ve své době neměl konkurenci a znám kus co bezí 20 let).
o 19.07.2011, 21:37 | tappaja
To je jasny, HT je privlastek a kotle sou Prime HT, Luna3 comfort HT a Luna 3 system HT...

pohledam ceny, protoze tam uz mezi Geminoxem a nejakou sestavou Baxi neni tak propastnej rozdil...
o 19.07.2011, 21:44 | tappaja
Nikde nemuzu dohledat celkovou tepelnou ztratu objektu sakra...
o 19.07.2011, 21:51 | Lucni.konik
měla by být vypočítána projektantem na základě údajů z použitého materiálu zdiva(případně zateplení) a dalších stavebních kontrukcí. Zohledněna roční průměrná teplota daná pro region atd.
o 19.07.2011, 21:53 | tappaja
Kouknu do projektu, ale nemam ho ted u sebe.
o 20.07.2011, 10:56 | Cenda
bych se s dovolením připojil - Radku, někde jsem viděl, že jeden výrobce dělá ohřev TUV s externím zásobníkem a ten vypadal stejně jako kotel. Takže vyseli dvě krabice VEDLE sebe. Už to nemůžu najít. Víš, o co jde?

Situace - koupil jsem byt, kde je průtokáč DAKON. Zatim tam moc nejsem, ale tohle řešení se mi nelíbí. Kotel je v chodbě, kde se chodí a 45-50cm hloubky kotle s vestavěným zásobníkem je dost. Taky by bylo řešením stávající kotel nechat na topení a na ohřev UV koupit samostatný zásobník (se stávajícím kotlem to asi nepropojim, takže samostatná obdélníková kisna ve tvaru kotle vedle něj). Jak to vidí odborník s Tatrovkou?
o 20.07.2011, 16:01 | radek.613
Externí boilery na zeď ve tvaru plus mínus velikosti krabice od kotle dělá Buderus (HT70), Thermona a tuším ACV. Jsou to uni boilery připojitené k jakémukoli kotli který umí přes trojcestný ventil nabíjet externí zsobník. Jen design bude trošku na té zdi "pokulhávat", ale to většinou nevadí, když to není zrovna v obýváku nebo koupelně. Jinak samo není nutné mít externí zásobník přímo u kotle, může být třeba ve sklepě v místnosti pod kotlem, ve vedlejší místnosti přes teď, prostě i kus dál. Není s tím problém.
o 11.05.2015, 11:59 | Luke_288 | Upraveno: 2015-05-11 12:00:49
oživím starší téma. po x pokusech s návrhy různých TČ vzduch/voda (zavrhnul jsem kvuli hluku), země/voda (mimozemská cena) jsem rozhodnut pro instalaci plynového kotle.
jde mi o dimenzi jeho výkonu. vezmu příklad buderus modulovatelný výkon 3,2-14 nebo 7,3-23,6. Tepelné ztráty objektu mi ten slabší pokreje svým maximálním výkonem do -11°C (TZ je 13,9kW) a minimální výkon odpovídá TZ při cca +13°C.
Silnější je maximálním výkonem uplně mimo TZ a jeho minimum leží na úrovni TZ při +4°C.
tzn mi z toho vychází, že při teplotách nad +4°C pojede ten silnější kotel na zbytečně velkej výkon a ten slabší naopak nezvládne natopit dům při teplotách pod -11°C (kterých je minimum a vzhledem ke schopnosti akumulace objetu a podlahovky to nastane málokdy)
chci si jen potvrdit, že moje úvaha o slabším kotli je správná. TUV bude řešený zásobníkem 300l napojeným na tenhle kotel.
o 12.05.2015, 00:00 | radek.613
Nevím co si vybíráš za kotel, ale kondenzační kotel s tak mizerným rozsahem modulace (7,3 - 24 kW), to se vracíme někam do roku 1995, že....... Dneska mají slušné kotle běžně modulační rozsah 1:10, tedy i 24kW má minimální výkon někde u 2,4 až 2,7 kW, takže Tobě plně vyhovující. Max výkon 24kW se hodí kvůli rychlému a tím ekonomickému ohřevu a dohřevu teplé vody v zásobníku, do okruhu ÚT samozřejmě nikdy jít plných 24kW nemusí, max výkon pro vytápění lze elektronicky omezit na libovolné hodnotě mezi min a max výkonem, přesně dle potřeb objektu/otopné plochy.

300 litrový zásobník nabíjet kotlem s max. výkonem 14kW je jaksi, ehm, velmi, velmi neefektivní. Pokud je to nějaký X-valent, musíš stejně počítat s výpadkem soláru či el. patrony, a protože nejspíš budeš zásobník od kotle ohřívat přes trojcesŤák přednostně, těch 14kW pojede na TUV hrozně dlouhé časy i při dohřevu. A samo dokud kotel jede do boileru, nejede do topení, které stydne, že. Takže pozor na to.
o 12.05.2015, 07:31 | Luke_288
Priority topeni vs tuv samozrejme znam, navic vsude bude podlahovka, tzn vypadek pri natapeni tuv me neboli. bojler od dzd nebude zadnej x-valent, bude topenej jenom tim kotlem s jeste urcenej k tepelnym cerpadlum, tzn velka plocha vymeniku.

Tzn v tomhle pripade je asi z tehle dvou nerealny vybrat optimalni kus- slabej ma sice dobrej vykon dole, ale na tuv bude slabej a ten silnej ma zase zbytecne vysokej minimalni vykon.
Jsou to kotle od buderusu v cene kolem 40tis kc, zatim jsem nezkoumal jiny vyrobce, jen viesmanna, kde ten vitodens 200 byl uz za 70kc (ted nevim jestli nemotam ceny s a bez dph) coz uz mi prijde dost.
Tzn na topeni baraku by ten slabsi stacil, ale mohl by bejt problem pri natapeni bojleru v kombinaci s topenim?
Kouknu jeste na geminox a vailant
o 12.05.2015, 08:37 | radek.613
No, jestli na tom,hliníkovém německém krámu taktrváš, tak gb162 má minimální výkon cca 5kW, tak z jakých kotlů vybíráš, že píšeš o rozsahu 7,3 až 24 ..... ale já osobně, a mnoho a mnoho lidí co Buderus jednou mělo,už do něj znovu nejde. Vyber si něco dobrého,rozumně konstruovaného a s nezemědělským rozsahem použitelného výkonu a hlavně nerezovým výměníkem a budeš mít klid i spokojenost. Dále - 300litrový monovalent, tedy nádoba jen s jedním šnekem, jako domácí zdroj teplé vody, je nesmysl, pokud nemáš dvě hydromasáže od jacuzzi dvakrát denně v provozu (a ti co je mají, mají zase k těm 300-500 litrovým zásobníkům zpravidla 45kW kotle,minimálně). Je to zbytečně obrovský objem, a jeho výkonnost je spíše pro malou bytovku nebo početnější romskourodinu (ale ti se zase nemyjí :-D ). Už 125 litrový, slušný zásobník je schopen vzít si cca,15 kW výkonu pro ohřev, 160 litrové zásobníky běžně 17 kW a víc.....a šnek v 300litrovém akumulátoru, navíc se zvětšenou plochou, bude solidní otesánek.... a úplně zbytečně, je to blbost.
o 12.05.2015, 09:59 | Tuner#2
Já mám doma 12kW Vaillant s ekvitermní regulací a natopení nádoby 120l zvládne úplně v pohodě. Loni přes léto jsem měřil spotřebu přesně za 1 měsíc a dělá to 450,- i s vařením na plynovém sporáku, který jede denně (žena na mateřské). Pro 3-4 člennou rodinu bych neměnil...
o 12.05.2015, 11:29 | Luke_288
radek: abych vysvětlil- RD má i přes zateplení docela velkou tepelnou ztrátu. s tím jsme od začátku počítali a samozřejmě jak říká trend moderní doby- jedinej možnej způsob vytápění je tepelný čerpadlo. "všechno ostatní mě ekonomicky zabije". tzn topnej systém je, dle našich požadavků na tepelnou pohodu, navržen pro zdroj TČ s tepelným spádem 45/35st, k tomu nádrž TUV 200-300l a ještě taktovací nádrž. po ročním plácání se jsem z tohodle směru z racionálních důvodů upustil, stejně tak z různých kombinací plynu a fototermiky nebo fotovoltaiky.
teď bych rád nechal topení v původním návrhu, tzn teplotní spád, rozteče podlahovky (přestože nic z toho ještě není udělaný, takže změnit to lze, ale nevidím k tomu důvod) a místo krabice TČ chci do systému osadit kondenzační kotel s tím, že když by na to přišlo, tak bude možnej jednoduchej swap zdroje tepla.
proto ten 300l zásobník- dogma to není, v baráku budeme 4, ve vaně jsem za posledních 5let byl jednou, tzn mi z toho vychází, že i 200l nádrž bude mít velkou rezervu.

ted k těm kotlům- buderus byl první co mě napad, prtž otec má přes 15let stacionárního modráka a jede bez poruchy. nijak zvlášť jsem se tím ještě neprobíral, ty kotle na který jsem koukal jsou GB172-14 (2,9-14kW) a GB172-24 (6,6-24kw- jeho minimum je pro nás právě zbytečně velký) protože na mě blikly na úvodní stránce jako nějaký akční.
takže, chci kotel s externím zásobníkem (pravděpodobně z Dražic, objem tedy 150-200l), ekvitermní regulace.
co tak koukám, tak vidím
Buderus GB162-15 nebo 25- výměník ALU (asi teda blbý), výkon při spádu 50/30 3,1-15 nebo 5,3-25,4.
Vitodens 200W při spádu 50/30 má 3,2-19kW- výměník nerez
Vitodens 300W při spádu 50/30 má 1,9-19kW- výměník nerez

vitodens 300W asi ideální kandidát.
ceny-
GB162-25- 44.500 bez DPH
Vitodens 200W- 58.000 bez DPH
Vitodens 300W- 89.000 bez DPH
a teď- má reálnou návratnost 2x taková cena kotle do 5ti let? pokud jo, nemám problém se plácnout přes kapsu, ale jistej si tím nejsem.
o 12.05.2015, 12:01 | Luke_288
nebo ještě
Geminox THRS 2-17 při spádu 50/30 má 2,6-18kW- výměník nerez
Vailant EcoTec 4-22,8kW- výměník nerez

geminox za 59.000 bez DPH
vailant za 50.000 bez DPH

co tak koukám,tak nejlíp mi vychází geminox, nejsympatičtější je mi viesmann. pravda, buderus vypadá, že zaspal. geminox nabízí i nějakej set se solárama a 300l zásobníkem, ale cena šílená a úspora 60% na TUV neudělá v sumě tolik.
takže jak? geminox nebo viesmann podle peněženky nebo je ještě jiná volba?
o 12.05.2015, 12:07 | radek.613
Jenže stacionární litinovej Buderus, to je top klasické primitivní techniky a budeto fungovat desítky let, bohužels na dnešní poměry nízkou efektivitou.Ale ta kvalita tam je- hořákové automaty satronic, hořáky furigas, výborná litina..... nic z toho, a už vůbec ne tu spolehlivost a bytelnost, však nemůžeš vztáhnout na segment jejich spotřebních nástěnných kotlů, to se musíš vrátit 15,20 let zpět, kdy pojmy jako GB112 či Nefit Turbo, U104W, Linea,.... byly něco aznamenaly bytelnost,kvalitu adobré jméno. Tahle doba je pryč.....

Jinak k Tvému výběru co jsi vypsal, bychtoviděl já spíš takhle:

- baxi luna platinum ht 1.24 v sestavě se 160l boilerem Dražice (2,4 - 24 kW,nerez komora) v ceníkovce 65.590 bez dph za sestavu ( nebo samotný kotel za ceníkových 49.290 bez dph) a na netu to najdeš min. o dph levnější

- Geminox THRs 5-25 (4,8 - 23,9 kW) nebo THRs 2-17 (2.3 -16,9 kW) taky nerez komory, lze v sestavách se 150 l boilerem za 74.990 bez dph ceník....

Oboje mnohem lepší než Buderus, a poměrem cena/návratnost i než Viessmann......
o 12.05.2015, 13:23 | Luke_288
ok, podívám se. ještě jedna věc- je lepší to výkonově pojmout tak, že bude větší rezerva na úkor příliš vysokého minimálního výkonu, ale vzhledem k natápění TUV těch cca 200l to bude jistější nebo jít klidně na výkon pokrývající tepelnou ztrátu s jistou malou rezervou (pomíjím, že max TZ mám spočítanou při -18st, což bude pár dní v průběhu několika let)?
konkrétně ten geminox- varianta 2-17 je bezvadně napasovaná na TZ mezi +12°C (jeste asi kilowatt rezerva) a -18°C (TZ 17,1kW) nebo vzít silnější s tím, že v přechodových obdobích bude brát víc plynu než bude nezbytně nutné a zas bude rezerva na TUV?
o 12.05.2015, 14:15 | z0diaC
jen se sem přise** ... kdysi mě radek doporučil jako Tobě Baxi Luna Platinum .... tak jsem to nazdory topenáři který mi doporučoval Vaillant zkusil a dneska už je to přes rok - dvě topné sezony a naprostá spokojenost, jak s možností regulací,tak s regulací výkonu atp .... a jak psal i radek - s možností budoucího servisu ...nerez komora,Siemens ele. .... naštěstí nebyl absolutně potřeba...takže za mě ... Baxi ...jen si najdi servisáka v okolí,který to uservisuje ... což byl u mě problém ...
o 12.05.2015, 14:31 | z0diaC
jo jinak spousta servisáků Ti řekně ... Baxi nebrat ... a já přišel na to proč ... protože o nich nemají ani páru a prostě jsou líní jít na školení nebo se cokoli nového naučit (možná jsou v tom i jiné důvody - netuším) ... toť můj názor,respektive jsem se o tom bohužel na vlastní kůži přesvědčil ...
o 12.05.2015, 16:32 | xSam
Mam Baxi a velka spokojenost.
o 14.05.2015, 11:23 | CervinVega
taky mám Baxi s 40 litrovým zasobníkem (v bytu), táhne topení a TUV 5 let, 0 problemu, akorat jej necham rocne prohlidnout/vycistit za cca litr,-
o 14.05.2015, 22:50 | tappaja
Asi to tu nepadlo, ale nakonec jsem koupil Geminox THRi 2-17 (neveril jsem, ze by to stacilo na celej barak, ale v Geminoxu me ujistovali, ze stacit bude, a kdyz ne, tak zadarmo pretryskuji na 25kW, kotel je stejnej) zasobnik je tusim Drazice 150litru, tocim to treti sezonu, spotreba plynu se ustalila na nejakejch +/- 25 za rok (varime, topime, ohrivame)

O kotli prakticky nevim, experimentuju s nastavenim, ridim to bezdratovym termostatem BPT-57, myslim, ze jsem to tuhle zimu tak nejak vychytal, je teplo v celym baraku, spotreba je primerena bych rek (podlahova plocha je necelejch 200m)
o 14.05.2015, 23:01 | Luke_288
A proc jsi neveril? 200m barak nebude mi ztratu pres 10kW, tak by ten kotel mel mit docela velkou rezervu ne?
o 14.05.2015, 23:11 | tappaja
Protoze jsem mel v planech ztratu s rezervou vyssi, nez byl vykon kotle, nemam pasivni dum.
Po poslednim prenastaveni jede kotel skoro porad (snizil jsem teplotu topne vody), ale jede tak do 30%, 100% je tam jen kdyz nahriva vodu do bojleru.
o 14.05.2015, 23:29 | Luke_288
Pockej, 2-17 znamena vykon od 2 do 17kW pokud se nepletu. Dum o podlahovy plose pod 200m se prece nemuze tem 17kW ani priblizit, pokud jsi zamerne nestavel nejakou energetickou tragedii (jakoze jednoduchy zaskleni v ocelovych ramech, tenky nezatepleny obvodovy zdivo apod).
Jinak jsi s geminoxem teda spokojenej? Je ta regulace user friendly? Mas ekviterm nebo jen prostorovej termostat? Nejak je mi geminox sympatictejsi nez baxi
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3683 sekund.