Navštíveno 3672x

tak včera si čtu o dětech co v Somálsku umíraji hlady
[ Link ] a dneska o miliardářským šejkovi co se nechal "zvěčnit" v písku a moři.
[ Link ]

21.07.2011, 15:53 |
Tendr Já nevím, možná mě ukamenujete, ale když jsem viděl včera ve zprávách ty obrázky ze Somálska, tak jsem si říkal, proč si proboha dělaj tolik dětí, když to všude kolem sebe vidí, jak takový dítě trpí... Já, ač sám nejsem nikterak zvlášť chudej si prostě děcko neudělám, dokud si nebudu "jistej" že ho budu moci ošatit, nakrmit a věnovat mu patřičnou sociální péči.
Nevím jak takovej somálec přemýšlí, ale já bych do takový chudoby dítě nepřivedl ani za boha.

21.07.2011, 15:55 |
jackobo | Upraveno: 2011-07-21 15:57:40
jako pozor, nahodou nechal vybavit celej JEDEN operacni sal v nemocnici v Maroku!
Opravdu po precteni obou clanku mam zase o neco vetsi chut prispet na nakou somalskou nadaci :(
Tendr: vis, to je prave ten problem, ze Somalci asi moc nepremysli a misto nejake snahy radeji natahnou ruku

21.07.2011, 15:59 |
PlusOne | Upraveno: 2011-07-21 16:01:13
Tendr:
Naprosto s tebou, jakožto relativně čerstvý otec, souhlasím.
Navíc, furt vidím, jak OSN vyhlašuje sbírky na pomoc tuhle, a tamhle - čeho tím docílíme, když jim budem vozit žrádlo a léky? Místo toho, aby začali makat a pokusili se nějak uživit sami, budou prostě spoléhat na to, že "se někdo postará"....co mi to sakra připomíná????
No zvrácený. Z logiky věci, co je na tom zvráceného? To, že šejk má prachy a ty chudý děti v Somálsku ne? Co by měl dělat? Dát jim to jen proto, že je solidární?
Mně přijde zvrácený spíš to, že polovina Evropy topí v elektrárnách obilím. Já nevím, ale mám na to už dost dlouho svůj názor. Na různý humanitární pomoci, různý nadace. Serou se tam prachy, které nikdo nemá šanci zkontrolovat. Proč bych měl být solidární? Jen proto, že celá Afrika si zvykla na to, že jim někdo něco dá? Mě už prostě sere jakýkoliv článek o nějakém pomáhání, sanování dluhů, pomoci v jiné formě než je potravinová pomoc.
Jsem se nějak rozvášnil, sorry za román :o)

21.07.2011, 16:07 |
Tendr Je asi pravda, že ti lidé jsou na tu chudobu tak zvyklí, že už neřešej... Žijou tedy spíš jako zvěř než jako lidé, co by si měli srovnat v hlavě, jak jejich počínání dopadne. Pak ale ať nebrečí do kamer, že nemají co jíst...

21.07.2011, 16:08 |
Shr3k Africký ekonom: přestaňte už prosím s tou pomocí!
[ Link ] !
Shr3k:
Dobrej odkaz. Bude v tom hodně pravdy.

21.07.2011, 16:50 |
JA

21.07.2011, 17:44 |
hanx Úplně mě dostává, jak hodně lidí závidí prachy, přitom většina pracháčů přispívá na různý nadace a tak víc než si kdy vydělají tihle závistivci. To by mě zajímalo, kolik z těch lidí někam nějaký peníze posílá.
"já beru 30 tisíc a on 30 milionů měsíčně, ať přispívá ON, já mám málo"
Já už dlouho mám stejnej názor jako v odkazu od shr3ka..
Tendr: oni tam maj prostě jinou psychiku. Kdyby to dělali všichni tak jak říkáš ty, tak si nepomohou, prostě by vymřeli. Takže radši udělaj dětí víc a maj šanci že některý z nich přežije a bude se starat o rodinu. Víc dětí = víc peněz pro rodinu. Pro nás je to divný, ale pro ně otázka přežití...
presne tohle rikaji kluci, co tam byli jako pozorovatele OSN... nekomu das "za nic" dolar a druhej den je lajna cernochu s natazenou rukou az k hranicim... prijedes do vesnice, nikdo nemaka a ukazujou ti v kalendari kolecko, kdy ma prijet WorldFoodProgram s pytlema rejze... atd atd...

21.07.2011, 18:11 |
Rudi tendr - jeden z problémů bude asi i to, že tam prostě neexistuje i antikopce, ale jinak absolutní souhlas, je to nevídaná studna peněz, z nich se tak 80% ještě rozkrade v nadacích, proto nepřispívám a radši podpořim někoho při povodních.
Nehledě na to, že snad dělaj děcka jenom kvůli tomu, aby zesílili tlak na média a lidi ze světa, aby jim tam toho posílali víc a víc...
Rudi na to kapl! Nejlepsi pomoc pro Afriku? Dostatecny prisun kondomu :o))
Tendr: Ale vždyť mají úplně jinou mentalitu, jsou to napůl domorodci, jen trochu lépe vybavený oproti úplným domorodcům, srovnej to s naší civilizací, to ani nejde. Neřeknu u cikánů, ti žijí v našich podmínkách a jak to s nima je? Taky mají x dětí, a kdyby nedostávali takové prachy a dostávali jako kdokoli jiný, tak by jim taky chcípali...
Chudoba, hladomor apod. bylo, je a bude i za 500 let, to se nezmění nikdy...
Freerider: docela se okolo bioplynek ted pohybuju a přijde mi to jako dobrá věc. narozdíl od fotovoltaiky, kolem který jsem běhal celej 2010.

21.07.2011, 20:46 |
Tendr "21.07.2011, 17:44 | hanx
Tendr: oni tam maj prostě jinou psychiku. Kdyby to dělali všichni tak jak říkáš ty, tak si nepomohou, prostě by vymřeli. Takže radši udělaj dětí víc a maj šanci že některý z nich přežije a bude se starat o rodinu. Víc dětí = víc peněz pro rodinu. Pro nás je to divný, ale pro ně otázka přežití..."
Nemůžu souhlasit, přece jedno dítě dokáží uživit z toho mála co tam mají lépe, než dětí pět či deset. Tady u nás je to samozřejmě něco jinýho, sociální dávky to obracejí, ale tam něco takovýho asi těžko existuje...
Prostě vyspělé země jim tlačí potraviny a oni toho využívají s myšlenkou, že to tak bude do nekonečna, protože jejich země sama o sobě nedokáže uživit ani polovinu tamní nynější populace. Když se kohoutek uzavře, musí se to někde ukázat..
Dokud se nenaučí hospodařit sami, jako že nenaučí, když to doteď nešlo, lepší situace nenastane a budou umírat, tak to holt matička země stanovila.
Luke_288: Já neměl na mysli bioplynky - to je něco jinýho. Spíš mám na mysli topení pšenicí v tepelných elektrárnách. A to není jen u nás. Prostě přebytky, které jsou z loňské nebo někde předloňské úrody jsou v podstatě nozobchodovatelné (myslím obilí) kvůli normám a podobným EU nesmyslům, takže se to odveze do elektrárny nebo teplárny a normálně se s tím topí.
Bioplynka je něco jinýho, tam jde spíš o zbytky, kejdu a podobný záležitosti. A to souhlasím, že technologie je to zajímací.
Btw. V jakém smyslu se pohybuješ okolo bioplynek? Já jen, že se zabývám financováním technologických celků.... _oDDD
prošlo mi pod rukou pár bioplynových projektů... mě to přijde jako bezhlavej útok na rejžování peněz bez ohledu na smysl takové stavby v daném místě a podmínkám provozu
Ten rozhovor od Shr3ka je velmi zajímavej, takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlel.

22.07.2011, 08:22 |
Luke_288 | Upraveno: 2011-07-22 08:24:36
Free: aha.
zastupuju investory při výstavbě. tzn jsem přítomnej při realizaci a následně kolauduju, příp uvádím do zkušebního provozu. u který instituce děláš? ptám se, protože jeden můj klient má neuvěřitelný problémy s úvěrem u komerčky na bioplynku.
O_O: tak pokud je to ekologickej zdroj výroby energie, tak nevidím důvod, proč by neměl bejt podporovanej. nikdo není matka tereza, navís BPS jede nonstop (až na pár údržeb), furt stejnej výkon narozdíl od fotovoltaiky, větru, vodních elektráren. nikdy to nebude nijak masově rozšířený, protože jsou silně omezený zdroje surovin, takže podle mě je to dobrá věc.
Luke: Dělám u UniCredit Leasing. U velkých projektů to řešíme přes UniCredit Bank. Klidně se na to můžu kouknout....
Bioplynová stanice - no masově rozšířené to rozhodně nebude, není surovina.
Pokud bioplynku staví zemědělský podnik má to dvě obrovské výhody:
1. narovná to (i při nemalé investici) cash flow v dlouhodobém výhledu
2. firma se zčásti stává energeticky soběstačná a jako bonus nemá problém se zbytky...
kdyby se ty peníze co jim jsou určený na pomoc nerozkrádaly tak tam neni ani zdaleka taková bída či možná by to tam chodilo normálně..... prostě ty lidi se tam narodily stejně jako se tam moh narodit každej z nás a jsou tam jiný poměry což prostě člověk zažitej v tomhle systému nepochopí že je možný aby to někde na světě v roce 2011 nefungovalo podobně jako u nás..... přitom paradoxně bohatě stačí u nás jet z prahy do ostravy a je to jako cesta v čase o 10let nazpátek....
Free: zrovna unicredit mu to odmítnul hned na začátku. přitom na fotovoltaiku mu půjčili skoro 2mld a tady nechtějí 120mio.
já v tom vidím rozumnou věc- i když si to nestaví zrovna zemědělci, tak třeba my nabízíme družstvu, když nás to nechá postavit ve svým areálu, teplo na nějakých 15-20let zadarmo, to taky není zanedbatelná položka.
Aha - tak jestli má 2 mld. úvěru u UCB, tak je přes čáru, nicméně, jestli máš nějaký info, můžu to zkusit aspoň prověřit, kdo to dělal, protože se to nepatrně uvolnilo jak v bance tak u nás...

22.07.2011, 10:27 |
koren Tendr: nemas pravdu, existuje neco jako r a K strategie a ta to popisuje vcelku presne. diky prostredi kde je X generaci je optimalni strategii mit co nejvic potomku co to jde-tohle chovani se neda zmenit behem par let.
Rudi: antikoncepce moc sanci nema - porad plati ze pocet deti urcuje do znacne miry status muze.

22.07.2011, 10:35 |
Pajk Dyť je to celou dobu business jako válka. Oni na to vyloženě čekají, až tam všichni budou pocházet hladem. Lidi tam nezmůžou nic a dementní názor, že se musí sami postavit na nohy, to může vyslovit opravdu jen kkt, dyť jim to nikdo nedovolí. Afriku ovládají peněžní korporace a další instituce... stejně tak jako USA.

22.07.2011, 10:46 |
koren Afriku ovlada predevsim Cina, jen tak naokraj. ostatne stejne jako USA:-)
návrat při cestě z Prahy do Ostravy o deset let mě rozsekal :o)))
ale k tématu, těm co to zajímá, tak doporučuju zkouknout pár dokumentů o africe od cestovatelů například na Discovery, kde krásně popisujou proč je tam taková bezvýchodná situace jako je. Ve většině zemí válčí vláda s mafií, přičemž mafie má podstatně větší kontrolu nad zemí než vláda. Je jich často i víc a podle toho to vypadá. Humanitární pomoc? Jenom 10% se dostane kam má, zbytek je zneužit buď k vydírání, je prodávanej a nebo rozkradenej. Vcelku pěkně jsou některý situace popsaný ve filmu Krvavý diamant s DiCapriem, vcelku doporučuju. Je tam jiná mentalita, ta bohužel nikdy nepovolí civilizaci, museli by se někomu z vyspělejších zemí podvolit, ale to se nikdy nestane, nebylo by to totiž svobodný :o) tohle je asi lepší
Až jim bude chtít svět pomoci, zamezí přísunu zbraní a munice do oblasti. A svět by je měl spíš učit jak si jídlo vypěstovat či vyrobit než aby jim ho stále dokola tupě rozdával. Jenomže momentálně je mnohem jednodušší si vzít kvér a to jídlo si jít ukrást. Jak se dělá mouka na chleba tam neví skoro nikdo, ale každé druhé děcko v deseti letech dokáže rozebrat a složit AKčko.