Navštíveno 22339x

Včera sem převzal byt od firmy, stav - hotova koupelna,wc, zbytek bytu stěrka na podlaze, štuky na zdi.
Dnes při návštěvě elektrikáře (vlastního který musí opravit to co zprznil elektrikar ty firmy :-/ ) praskla stěrka na podlaze. Předpokládám že je to dostatečnej důvod k reklamaci.
Nicméně můj dotaz zní - co mám čekat jako nápravu?
Všechno odstranit a udělat znovu nebo to můžou nějak opravit?
K podlaze už směřovala "reklamace" v průběhu prací, vystěrkovaná podlaha byla křivá, na 2m délku vodováhy místama i o 7mm... Následně na to nalili další stěrku kdy už sme s tím byli spokojení a teď tohle...
nejsem extra stavař,ale samonivelační stěrky se snad nemůžou lít na sebe,tam se počítá s nízkou vrstvou cca 7-8 mm na nějaký základ,pokud budou na sobě,tak to začíná praskat, jinak já mám zkušenost když jsme s tím pracovaly že pokud je to hodně slabé třeba 2-3 mm tak to praskne hned
jako HERO. Buď to je vyrovnávací stěrka do +- centimetru a nebo se pak musí použít něco s nosnou funkcí (třeba anhydrit pod) co zvládne vetší vrstvy
Pokud to ale prasklo, že tam máš nitkovou prasklinu, tak to stejně skreje nášpalná vrstva. Pokud to prasklo tak, že ta podlaha pracuje a v místě prakliny šla citelně vejš, pak jediná náprava bude tím, to vybourat a udělat znova pořádně. Taky jsou nějaké limity pro dilatace, ale to je v bytě celkem bezpředmětné.
Pokud to praská, tak je to prostě špatně (špatně napenetrováno, špatný poměr vody, míchání,...?) ale tebe to nemusí zajímat - ty sis zaplatil celistvou stěrku.
Stěrka na stěrku dělat jde ( i když to ideální není), ale taky se musí zaplatit kvalitní materiál (Schonox atd.)
Na některých místech jsou to jakoby pavouci - obývák, nitkový praskliny, semtam to bylo cítit i slyšet při šlápnutí, v druhý místnosti je pro změnu prasklina přes celou šířku místnosti, tam navíc dorovnávali původní podlahu(byla o cca 2cm níž než zbytek bytu) betonem či čím.
Nechával sem to dělat firmu s tim že když tomu nerozumim, budu mít míň starostí, ve finále sem tam byl beztak skoro každej den a pořád něco řešil...

tak tohle mají blbě chlapci. Tohle totiž se dřív či později začně víc drolit a mělnit
Byt je bohužel už po předání, pár dní, praskliny se objevily prakticky hned den poté, naštěstí ještě není zaplacená druhá faktura, doufám že s tím tedy něco udělaj.
Co si člověk neudělá sám...
Už při těch nerovnostech na mě zkoušeli že to vyrovná vrstva pod plovoučkou, což jim nevyšlo protože tam plovoučka nebude...
A to nemluvim o elektřině kdy sem jejich elektrikáře musel zastavit a odvolat s tím že to dodělá náš vlastní, ten posléze prohlásil že je to zprasený jak... slabý dráty do zásuvek, krátky konce v krabicích, vývody pro světla křivě...
no tak presne takto jsem to mel ja,jak mi to zprasil zednik,kdy potreboval dorovnat vejsky podlah v byte a jelikoz to podle nej na beton nebylo-pac prej 2cm by praskly...ono to ale bylo mezi 3-6cm
taktam nacpal polystyren a nalil sterku,no vysledek presne takovyto a cely se to houpalo,takze jsem ho vyhodil,nezaplatil,ale musel jsme to vse cely vykopat a pak stejne vse srovnat betonem....
PS:on tvrdil,na to supnes podlahu a nebude nic videt..o)))zmrd jeden,jeste ted mi sere ta prace,kterou jsem musel delat navic....
Proste tohle pokud nemas pevnej podklad,bude se to drolit a praskat dal....
Udajne existuji nejake epoxidove pryskyrice,ktery tyhle spary spoji,nicmene musis mit pevnej podklad..
Předání nepředání, musí být na tu práci záruční doba. Pokud se nedohodne přes stavební dozor s firmou, pozval bych soudního znalce a hotovo.
lejt na sebe asi jo, ale podklad by se měl napenetrovat, předtím ještě vyčistit apod. my to vždycky řešili epoxidem jak píše Pavel, protože čím víc vrstev na sobě, tím hůř- hlavně vejškový rozdíly mezi místnostma.
jinak takhle, pokud tam budou vlasový trhlinky, tak tím bych se nezabejval, protože ty se objeví v drtivý vetšině případů (věřte, že vy, co si myslíte, že pod nášlapem máte celistvou vrstvu, tak nemáte, vlasový trhlinky se objeví).
ale pokud se objeví trhlinky tohodle typu, tak to může bejt způsobený i tím, že ta stěrka není dostatečně oddilatovaná od zdí a jak sedá barák, tak to praská- koukni se, jestli je po obvodu vložená dilatace. jinakpřesně jak píše luční koník- záruka. budeš řešit spoustu věcí- trhlinky ve zdech apod
co je pod stěrkou? polyš, vata?
Podklad musí být čistý, suchý, zbavený nečistot a mastnoty a důkladně napenetrovaný vhodnou penetrací a každá vrstva se musí penetrovat zvlášť. Nivelace se dělají od 2mm až do 6cm, přičemž od 3cm výšky se do ní musí přidávat stěrková drť, nivelace se mohou lít jedna na druhou při splnění daných podmínek.
To je opsáno z návodu k použití. Jinak dilatace se do 2cm výšky nivelace nedělají.
jako Dudelina: někde se stala chyba a pokud tu nivelaci dělal zedník (nic proti zedníkům) tak se vůbec nedivím, že to popraskalo. Dneska se do podlah sere každá stavební firma a zadat to nám podlahářům se jim nechce.
Ale abych hned nenasazoval na zedníky, taky záleží z jakých matariálů to bylo dělaný, jsou totiž druhy na různých bázích a ty se nesmí kombinovat, protože každá má jiný vnitřní pnutí a může se stát přesně to co tobě. Případně ta firma šetřila na materiálu a dělala to nějakou lacinou (např. Nivelit od Weberu). Přesně to samý se stalo mě u bráchy. Koupil si levný materiál a dopadlo to stejně. Nakonec musel všechno vymlátit ven a vzal jsem tu se kterou dělám denně (Artelit LC720 = Schonox). Stojí sice třínásobek co ty levný ze stavebnin, ale kvalitou je někde jinde.
Určitě ti běží záruka i když se praskliny objevily až později a ty je buď necháš odstranit závadu nebo můžeš požadovat slevu z ceny a pokud chceš mít absolutní jistotu nech si udělat sondu.
Vy nedavate pri min jak 2cm tl miralon po obvodu sten? Ma to nejaky oduvodneni?
sondu? můžeš upřesnit? čim to dělali nevím... Každopádně mu tam pošlu reklamaci, snad prý mám v okolí i někoho kdo je na to schopnej napsat posudek kdyby se cukali.

24.08.2011, 18:30 |
Hammann | Upraveno: 2011-08-24 18:32:25
to Luke: jeden z důvodů je voda, cokoliv by ti na to vyteklo se hned dostane až do vrstev pod nivelací a ta se může uvolnit. Navíc pokud tam dáš další dilataci a zákazník nebude chtít krytinu lištovat, kraje můžou padat dolů a to vypadá příšerně. Jediný co děláme je to, že dilatace co jsou kolem stěn zaděláme akrylovým tmelem a vytáhneme ho trochu nahoru (zhruba 0,5cm nad konečný vrch nivelace).
to pachezz: nám sondy dělá dodavatel (většinou BRENO - p. Prokeš) ale měl by to umět každý soudní znalec v oboru stavebnictví, možná se tomu věnuje i někdo z cechu podlahářů ale to si nejsem jist
zkus jim pohrozit odbornou expertizou v nějakým ústavu, toho se většinou firmy bojí, hlavně pokud vědí, že něco podělali, tyhle expertizy bývají docela drahý a nakonec by ji museli zacvakat
Tak, firma odpověděla na muj dotaz jak budou řešit praskající podlahu a slabý kabely k zásuvkám. Něco takovýho sem čekal... Zkusím pohrozit posudkem a podle toho pak právníkem. To samý kabely... elektrikář mi řekl na tyhle kabely max 13A jistič, to dělá max nějaký 3kW a to je imho prd...
---
"Dobrý den,
Na rozsah který v jednotlivých místnostech máte kabel 1,5 plně dostačuje.
Máte tak i o to levnější kabel.
Praskliny na stěrce se v podstatě dali očekávat, neboť je nanesena velká
vrstva, tak aby se podlahy srovnali do roviny. Jiná cesta k dosažení roviny
není. Ke drolení rozhodně nedojde. Pokud ano vyřeším to jako reklamaci.
Avšak prasklina v betonu nemá vliv na rovinu, a za tímto účelem se stěrka
dělala.
Stěrka je nanesena dle pokynů výrobce v jednotlivých vrstvách kvalitní
stěrkovou hmotou..
TL"
Pokud si pamatuješ značku tý nivelčky, tak pošli fotky ještě k nim na firmu ať se vyjádří.

27.08.2011, 11:08 |
FSAL PachezZ: podle gramatickejch chyb ti to pravdepodobne psal dokonce ten, co to delal :D

27.08.2011, 11:14 |
clown ty woe ...
mam dorovnano na 90m2 mistonosti vyskovy rozdil 18cm !! bez jedine praskliny .., sice to delali chlapci tyden, ale nehlo se to .., je fakt, ze si je dodal kluk, co nam delal plovoucku (drevo), takze si fakt na nich dal zalezet a napric mistnosti neni rozdil vetsi nez 2mm
prej levnější kabel...každé jelito ví aspoň ten základ, že na zásuvkový rozvod se používá 2,5ka, na světelný 1,5ka
ty vole, na zasuvky 1,5ka ? to aky kreten k tomu podpisal reviziu ? by som za to ruky lamal.... jednoznacne by som na nich poslal coi alebo nieco podobne. pripadne dat si vypracovat posudky a podat na nich trestne oznamenie...
revize ještě není, V naivní představě že když nechám udělat všechno od jedný firmy tak to bude bez problému a rychleji než kdybych sháněl řemeslníky sám sem si to od nich nechal udelat. Jejich elektřikář se ani neohlásil předem abych si připravil kde co chci, na půlu mých požadavků koukal jak bagr na tvrdou hlínu, načež z toho půlku zapoměl a místo aby mi zavolal tak to udělal podle sebe.
V reakci na to sem řekl že to od něj dokončit nechci, že si na to zařídim někoho sám, stavba pokračovala, teď se tam dostal ten náš a našel tohleto. Prý je snad ještě koupelna spojená s předsíní místo aby to byl samostatnej okruh...
Snad se mi podaří zařídit nějakej posudek kterej potvrdí že je to špatně. Můžu být rád že mám mezitim kde bydlet...
kazdy normalny revizak ti potvrdi, ze je to spatne. a pokial kupelna nie je na samostatnom okruhu tak to je prasarna najvyssieho kalibru. urcite to treba riesit a nenechat sa osklbat od nejakej firmy, ktora si mysli ze na nich nic nemozes....
Tak po nějakej době sem se na to došel podívat. Dosud sem řešil jestli mám vůbec možnost nějak firmu přimět předělat rozvody.
Mezitím v nepoužívaným větraným bytě podlaha popraskala mnohem víc. prakticky po celý ploše obýváku, ve všech "dveřích" , při chůzi vrže a lupe v ní.
Požádal sem majitele firmy ať se na to sám přijede podívat, tak uvidíme co bude následovat.