Navštíveno 1155x

Znáte někdo někoho solidního a šikovného z oblasti Jílové u Prahy, Týnec nad Sázavou a nebo z okolí?
RD s kotlem Atmos, relativně nový, ale s příliš vysokým výkonem 27kW (RD je zateplený) a nelze to regulovat... je to dům rodičů mladé, tak investice v rozumné míře, napadá mě výměna ventilů u topení za termostatické hlavice a přidání akumulačních nádrží k oběhu, aby se dalo ten kotel provozovat ve správné teplotě (teď je stažen na 70st a i tak na 80 vyleze, když ho regulace utne, níž to už prý nejde)...
případně samo i jiné řešení, dle dohody, když bude v řádech desetitisíců a ne statisíců :-)
po zkušenostech s několika topenáři vřele doporučuju tady
[ Link ] super přístup, super ceny za dobře odvedenou práci, do Jílového určo dojede. Ale s návrhem nový soustavy to bejvá těžší, nenechal bych to jen na topenáři, tyhle lidi často přežívaj z informací, který se dozvěděli před několika rokama a třeba už to neni aktuální. Já jsem nakonec od čerpadel utekl k automatickýmu kotli na sypký palivo a fakt si to nemůžu vynachválit, přitom cena za kotel byla nějakejch 40k, úspora v našem případě cca 40% na palivu od klasickýho kotle a je to skoro bez práce
případně mě tak napadá, že mi zbyl čtyři sezony jetej Dakon DOR 25 MAX, na uhlí výkon 25kW, na dřevo asi 15 nebo 16kW, nechám ho za 5500Kč, novej stojí asi 23k
tim jsem teda myslel, že pokud topěj dřevem, tak by jim to stačilo a výměna by byla s minimálníma nákladama
tak oprava, Dakon DOR 24 MAX :o)
Díky za tip.-) s Dakonem jsem si zažil v mladi svoje,z uživatelského pohledu je to nejhorsi kotel asi vůbec... :-))

02.11.2011, 09:59 |
petis CervinVega: tak nejak mám stejnou zkušenost z Dakonem:-) Ale aku nádrž bych si hodne rozmyslel, není to nejlevnejší investice. Ted jsme doma přidávali aku nádrž a už jsme vtom krutě přes 100K. Asi bych zkusil ty termohlavice. Ale nezapomen že aspon jeden radiator musí bejt otevřenej aby měl kotel oběh. Pak řešit třeba výmenu kotle.
Provozovat cokoli na pevná paliva s čerpadlovým (nesamotížným) systémem, kde vypnutím el. energie nedokážu kotel bezpečně utlumit na výkon potřebný pouze pro neuhasnutí, tedy pouze na udržení žhavého BEZ akumulační nádrže je přirozený hazard jak s kotlem, tak se zbytkem topného systému. Totéž se týká použití na takovém topení termostatických hlavic bez současného osazení přepoušťáku diferenčního tlaku, neboť jeden stále otevřený radiátor fakt nic neřeší, kor je-li od kotelny 20 m daleko :-D Pevná paliva nejsou plyn či elektrika a přístup k regulaci jakož i efektivitě je zcela odlišný. A co se týká stahávání termostatu na kotli na pevná paliva - nejhorší věc co může být. Ten kotel má nejlepší účinnost na svém jmenovitém výkonu a tepelném spádu a jeho "dušením" se dosáhne pouze problémů s dehtováním, mizerné účinnosti, zvýšené spotřeby paliva a brzké smrti chudáka kotle, který za to ovšem nemůže. Sice se pak může říkat v hospodě "já měl ***** (atmos, dakon, hčko, rojka,....) a stál za hovno protože netopil, dehtoval a shnil, ve skutečnosti však z 95% za to nikdy nemůže kotel, ale špatná obsluha, špatné provozní podmínky, nevhodná či žádná regulace či nesschopnost uživatele správně topit.
s tim vsim souhlasim, ale stav je, jaky je, takhle vyborne jim to navrhnul mistr Kačírek z Hradištka i přes upozornování na fakt, že dum je zateplen a pod...
Da se nějak "vypočítat" jaký výkon kotle potřebují? Abych neskončil v druhém extrému.
Pokud je topení hotové, spočítej otopnou plochu - tedy rozměry a počet radiátorů. Tím Ti vznikne první směrný údaj, kolik můžeš bezpečně "vložit" aniž by Ti kotel neodskákal ven z kotelny. Druhým hrubým směrným údajem bude vytápěný objem, tedy změř místnosti a dodej m3 prostor, které se vytápí, tloušťku a rozsah zateplení a můžeme z toho hrubě určit skutečnou potřebu tepla.

02.11.2011, 14:10 |
DaveF hmm, tak s něčím podobným mám problém taky :-(
kotel Dakon DOR32 jede tak max na půlku a přes teplotu vody cca 60st se dostane jen v největších mrazech...
DOR32? To máš trojbytovku? Držet DOrku na 60 je solidní průser.....lidi proberte se, takhle to prostě dělat nejde, pak tu zase budou hlášky jak Dakon nestojí za nic, a přitom statisticky vzato s nimi naši tátové i dědové desítky let bezproblému topívali....

02.11.2011, 16:26 |
DaveF já za to fakt nemůžu :-)
kdysi dávno byl kotel myslím 24kW, který byl tak nějak na hraně, tak si koupili 32kW,čím víc tím líp, žejo.. nj. jenže časem se předělal komín na schiedel, potom komplet výměna všech radiátorů a všech trubek + předělání na nucený oběh, pak výměna oken a zateplení baráku a je to tam kde to je....
Jsou to 2byty, přízemí 170m2, podkroví 150m2, dohromady cca 20radiátorů
Během roku, dvou bych to chtěl předělat,ale zatim nemám úplně jasno jak.

02.11.2011, 16:40 |
DaveF | Upraveno: 2011-11-02 16:42:31
a to ani nemluvim o tom, že podkroví je ze 100% z SDK, spodek plná cihla tj. setrvačnost a akumulace tepla je trochu někde jinde a s tím problémy spojené :-(
původní kotel zatím zůstal z ekonomických důvodů a z nutnosti zlikvidovat zásoby dřeva
Je mi to jasný :-D Pamatuju i vyhlášku, kde se musel projekčně volit kotel včetně tzv. zátopové přirážky, někdy to znamenalo i 20% výkonu navrch oproti tomu co skutečně bylo potřeba a to jen v nejhorších dnech zimy.... pokud to do roka či dvou chceš předělávat, tak už do tohohle peníze nevrážej, ono to snad vydrží. Pokud to chceš řešit hned, buď dočasná výměna kotle nebo instalace akumulace, kam půjde 32 kW rozhicovaných na 90 st.C vybít a z čeho se pak bude trousit teplo do baráku...