Navštíveno 7218x

16.12.2011, 18:48 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-12-16 18:50:29
Řeší se tu stavby snad častějc než autohifi, tak mi tady určitě někdo pomůže :).
Už 2. zimu žijem s mladou ve zděný bytovce v přízemí a máme problém s vlhkostí ve špajzu, cukr, sůl a veškerý kartonový krabice jsou nacucaný vodou. Spodek okna je plesnivej a sráží se na něm voda, taky je menší kaluž v rohu špajzu u okna a celkově na zemi u venkovní zdi je vlhko až vysrážená voda. Určitě to bude tím, že ve špajzu není topení a sraží se tam vlhkost.
Ale před námi tu žila přítelkyně babička a ta prý s vlhkostí neměla problémy.
Tak mě napadají dvě věci, co to můžou způsobovat:
1. Dávali jsem tapety na zeď , jedná se o vliesovou tapetu. Ale když jsem jí zkusil odloupnout, tak je pod ní zeď suchá.
2. Dávali jsme nový lino, pod ním je ještě starý a pod starým linem je snad dlažba.
Myslíte, že to způsobuje tapeta? Taky mě napadlo, že třeba její babička moc netopila, aby ušetřila a proto ve špajzu nebyla tak rozdílná teplota a nebyla tam vlhkost.

16.12.2011, 18:53 |
JR Musite vetrat ...
Tak větráme každej den na cca 30min. A když necháme celej den otevřenou ventilačku, tak se to asi pěkně prodráží.
Napadli mě ještě odvlhčovače.
Jde mi o to, abych zbytečně nestrhal tapety a lino a nakonec to tím nebylo.
vidím problém přesně jak píšeš ve velkých rozdílných teplotách, zkoušel si ve špajzu nechat lehce otevřené okno zda se vlhkost ztratí? Jáké máš okna, plast nebo dřevo?
tapety pryč - je tam vlhko a to vlhko nemůže skrz zeď pryč. Nejlépe taky vybouchat lina a hlavně kachle - nejlepší nechat holej beton. Doporučuju hodně větrat. Eventuelně pokud tak není, tak nahoře u stropu a dole vyvrtat větrací otvory - ať tam proudí vzduch.
Nechat pořád trocha otevřený okno a bude to OK. 1x za den na 30min to nevyřeší.
PAVELK: Jsou tam plastový okna, když se větrá častějc tak vlhkost je menší. Třeba melu nesmysly, ale jak jsem psal vejš. Když nechám pořád otevřenou ventilačku, tak se to v zimě pěkně prodraží.
Lucni.konik: Větrací díry tam nikde právě nejsou, takže nejspíš se bude muset fakt větrat a tapety a lino pryč :/.

16.12.2011, 19:08 |
Conan Tak minimálně bych udělal větrací otvory nahoře a dole ve dveřích do špajzu. Nejlíp pak asi skrz zeď do chodby, nějakou rouru o průměru 5-10cm + mřížku, nahoru a dolu.

16.12.2011, 19:12 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-12-16 19:13:01
Conan: A myslíš, že by nestačily jenom ty průduchy jenom na dveře, aby se teploty ve špajzu a na vnitřní chodbě vyrovnali? I když nevím, jestli projdou průduchy a přítelkyně, nedávno jsme kupovali nový dveře :)
máme místo okna větrací otvory nahoře a dole, a není problém, sice je tam chladno ale tak by to ve špajzu mělo být, zatepli si dveře do špajzu a pak tě to nebude nic stát na topení i když otevřeš lehce okno

16.12.2011, 20:37 |
Tomas | Upraveno: 2011-12-16 20:39:19
Tiez som mal podobny problem, tapety som nemal, ale bola vlhka stena a v rohoch plesnivela. V spajzi mam stale otvorenu ventilacku, kupil som poriadne tesnenie na zarubnu a prah a zateplil som z vnutra dvere polystyrenom. Steny uschli asi behom mesiaca. Este ma napadlo, prelepil som z vnutra aj klucovu dierku na kovani, lebo cez nu tahalo.
PS. Dobre sa tam teraz susia klobasy.
Babka se nesprchovala 2x denně jako ty a stará, takže nebylo tolik vlhkosti. Vidím to doma - po manželce je v koupelně sauna. Zkraťte dobus prchování a různých !vodních radovánke" a bude klid. A prádlo nesuště doma, ale v sušárně:-)
Prádlo už je teď v sušárně. Ale přeci se nebudu sprchovat 1xtýdně kvůli vlhkosti :D:D.
Asi koupím ten ceresit odvlhčovač, stojí to pár korun a když to nepomůže, tak budu muset holt udělat větrací díry a nebo mít pootevřený okno. Dveře půjdou bohužel blbě zateplit, neboť mají skleněnou výplň
M.a.R.i:zezadu dveří vsaď zrcadlo a pak je v klidu zatepli vrstvou materiálu, nikde nic nebude vidět, máme to ve starém domě u rodičů stejně, je to efektní
He He. Resim neco podobneho. Mam vestavenou skrin a ta doleha na venkovni zed. Pred skrini 23 a venku 0. V jednom rohu mi vylezla verbes. Postrikal jsem to savem a je to pryc ( docasne ) a ted budu davat do kazdeho kridla vetraci mrizku nahoru a dolu ( pruvan ), tak doufam ze budu mit po problemu. Chce to fakt pruvan a mas klidek.
V tvem pripade bych radil, aby jsi zevnitr zateplil spajz a dvere a udelal vetraci otvory nebo nechal pootevrene okno. Pak nemuzes mit problem.

17.12.2011, 09:53 |
Tomas Mne Ceresit pomohol ako mrtvemu kabat.

17.12.2011, 10:02 |
Tea Objednej termokameru, v místnosti před měřením zatop, stačí přímotop, zjištíš tep. mosty, které se dají řešit. Chemický odvlhčovač na toto nestačí, to radši ty peníze dej dětem v domovech, na toto je třeba odvlhčovač elektrický - KOMPRESOROVÝ.
Ok, tak odvlhčovač ruším. Pro mě bude nejjednodušší zateplit dveře a nechávat pootevřený okno.
Včera jsem špajzl přebíral a čistil a neuvěřitelný kolik tam bylo ve všem vody, divím se, že plísně tam ještě moc není.
udělej to co nejdříve, jakmile se ti plíseň dostane do zdi a omýtky máš o zábavu na dlouhou dobu postaráno a o nákladech na opravu nemluvě

18.12.2011, 11:18 |
jzxr zateplením dveří neodstraníš vlhkost. jak psal koník - dlažba pryč, tapety pryč. ta místnost nedejchá a proto je tam vlhko. ale ta louže u venkovní zdi mě trochu zaráží - nemůže tam být spodní voda? jsou na zdi mapy od vlhkosti? každopádně bych to řešil izolací a topit a větrat, odvlhčovače apod. jsou jenom dočasný řešení. zkrátka si budeš muset trochu máknout no:)
Babicka mela plastovy okna? Tipnul bych si, ze tam mela stary dreveny, ktery profukovalo a tim se to vetralo. Je to celkem beznej ukaz, plastaky tesnej a nehne se vzduch.Resil bych to zateplenim tech dveri a vetranim ventilackou. Melo by se to behem par dnu az tydnu razantne zlepsit az odstranit. Pokud ne, tak bych pak zkusil strnout tu tapetu, aby ta zed dychala.