Navštíveno 19606x

Pratele kamaradi,
v prizemi a v patre mam takovouhle rozvodnou skrin na podlahovku, ktera ma byt podle projektu osazena servoventily. Nektery okruhy jsou spojeny spolu, protoze je reguluje jeden takovejhle termostat:
[ Link ] Tech termostatu je 6 dohromady, okruhu 16.
Zajimalo by me, jestli jsou nejaky rozdily v tech servech a jestli treba nektery znacky jsou lepsi. Nevim co tam bude topenar davat, ale chtel bych to mit trosku nastudovany pred tim, nez prijde a bude tam cokoliv montovat.
Melo by to byt na 220V zrejme, z tech tech udaju termostatu muze spinat jak zem, tak 220V.
Nemate s tim nekdo nejakou zkusenost?
Dekuji za kazdej postreh, radu...

27.02.2012, 09:45 |
zede Osazují se tam tzv. termopohony, řízení otevřeno-zavřeno. Výrobců je celkem dost, vím že naši topenáři hodně dávají HEIMEIER, ale ten nevím jestli nechce svoje šroubení.

27.02.2012, 10:39 |
kasko nevím jak poradí ostatní, ale ale já jsem si na to uděla svůj názor.
Nechal jsem si poradit od různých firem, které mi dělaly nabídky.
Nakonec jsem se na servo vyprdnul a to i do koupelen. Tam to mělo být z toho důvodu, že máme tepelné čerpadlo - tzn. reverzační, tzn. v létě funguje jako klima.
A aby se v létě nerosila podlaha, hlavně v koupelně, tak TP vyšle signál při chlazení a okruhy v koupelnách se zavřou.
Co se týče servo na klasické okruhy, tak jsem to zavrhnul z důvodu velké časové prodlevy - jak dlouho ti chládne beton. Tzn. v místnosti, kde je čidlo, to vyhodnotí, že je potřeba přitopit, tak topení jede. Než se změní teplota v místnosti, tak je to nějaký čas, pak je zase velké teplo, tak topení netopí, ale podlaha je stále horká.
Ze zkušenosti - nastavím a celý rok na to nešáhnu. V létě vypnu koupelny, popř. nějaké místnosti, které nechci chladit.
Tohle má zkušenost...
Já měl teď přepočítat podlahovku na celý dům u projektanta přímo jen na topení a schodli jsme se na tom, že to je blbost. Na klasických ventilech mám dané otevření/seškrcení průtoku a tím je to celé dané. Stejně si nějaké nastavení pak vychytáš sám, kopelny víc teplo, obývák střed a ložnice "zima" a tak to prostě necháš a prostorový termostat či případně ekvitermní regulace bude regulovat celý dům současně. Pokud zatopím v krbu večer, tak ona se podlahovka sice vypne celá, ale krb mám 1. uprostřed domu a 2. on ten beton nevychladne úplně a je tam velká stervačnost na to aby na to reagovali nějaký serva...
Servopohony ventilů rozdělovačů podlahovek mají reakční dobu v řádu minut - jsou to tepelné stroje, nikoli žádné motorky s převodama, a používají se pro uzavírání vtoku do příslušných smyček. Ač má podlahovka velkou setrvačnost a to v řádu hodin, zbytečně provozované smyčky dokáží běžně udržet v chodu kotel, protože mu nízkým spádem dochlazují zpátečku, čili zavírání nepoužívaných smyček smysl má, a ne že ne. Ovšem nelze po nich chtít reace v řádu minut, ale hodin. Servopohony je úplně jedno jaké Ti osadí, hlavně ať zdvihem a závitem pasují na ventily rozdělovače.

27.02.2012, 11:41 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-02-27 11:41:55
Sorry za OT, ale pro radek.613 co jsou to zbytečně provozované smyčky? a proč bych neměl některé smyčky používat? Tohle nějak nechápu, přece v obytné ploše chci topit všude a ten rozdíl teplot si nastavím ručně jednou pro vždy na ventilech. Tak to má i tchán k tomu jednoduchý protorový termostat na místě kde se nejméně ovliňuje teplota sluncem, koupelnou, kuchyní apod. a fertig. Klidně se rozepiš jaké užití má Tvoje řešení.
Uf, no tak nejak sem si to myslel, zavreno-otevreno, ze ta regulace nebude behem minuty, s tim taky pocitam.
Prave tu vidim tu vyhodu otevreno-zavreno, ze smyckou nebude protejkat voda, kdyz to nebude potreba. No a na zmacknuti cudlu vypnu jednotlivou smycku, nebo smycky...
Diky za postrehy, jdu hledat servophon k tomu rozdelovaci giacomini...

27.02.2012, 13:09 |
Stofi Tak sem pak Tappiku dej cos poridil.
Ja bych timhle chtel resit studenou dlazbu v koupelne.
Mam podlahovku (8 kanalovej rozdelovac IVAR), kotel Vaillant VU 126/3-5 ecoTec plus a ekvitermni regulator calorMatic 430 umistenej v obyvaku na severni strane. V celym baraku je prijemne 22-23 st. C (je to prvni zima, takze prutok vsude naplno). Problem je v tom ze v tomhle pocasi kotel topi do podlahy minimalne a v koupelne je vecer studena dlazba. Udajne to jde resit servopohony a druhym termostatem do koupelny. WC a koupelnu mam na jedne smycce, takze potrebuju v inkriminovanem okne zavrit zbylych 7 vetvi, coz bude asi peknej ranec...
nejde jednoznačně říct, že je to lepší se servo nebo bez, každý barák je jiný, jiné cimry, jinam orientované, jiné požadavky na teplo, jiný zdroj, jiné spády, jiné zisky, jino ztráty - to je jak básnička co .o)
takže je vyloženě na projektantovi jak to ošetří, když má tedy mozek ...
u mě doma tč země-voda, bez termostatů v každé cimře bych to asi přes ekvitermu nikdy nedošteloval jak chci, takhle si každý "topí" jak chce, a nedovedu si představit topit bez termostatů - nebavím se o prostorovém termostatu - jako centrálu, ten vůbec nepoužívám
patro jede na termostatny a servopohony, spodek na ekvitermu a se 6ti okny v obýváku a kuchyni bych si dovedl představit i pohon pro tenhle prostor - ale není tam dle projektu, tak to je asi dobře .o) asi by se to tam večer nedotopilo, patro se hodně topí spodkem, - takže za mě - projektant s mozkem a ušít projekt pro domek - žádné já mám, on má ... můj názor
jinak serva mám taky heimeier jestli se to tak píše a prostorové termostaty od ABB s hysterzí spínání tušim 0,2 stupně - analog - po jednom topném období vím jak má být naštelovaný v každé cimře a funguej to tam dobře - hysterze ok a pásne do tango rámečků
stofi: servo ti otevře a zavře průtoky podlahou, ale nikdy ti nespustí kotel, takže když ti nesepne kotel, nebude topit, pořád bude studená dlažba ikdyž bude rozeplej termostat
- jinak v rozvaděči 220V + signálovej tušim 4žíla z rozvaděče do termostatu - neměl by být v rozvaděči, což jž jsem taky viděl .o)))))
stofi: to si radši zvedni ekv. křivku a přenastav průtoky tam kde je teplo - zkrátka by to mělo být celé nastavené podle nejstudenější cimry a pak buď regy, nebo průtoky řešit které smyčky mají topit
Zbytečně provozované smyčky:
1/ prostor s dalším zdrojem tepla - např. krbem nebo fancoily
2/ prostor vytápěný nárazové v případě potřeby - zatím nevyužité dětské pokoje, temperování podkroví
3/ např. koupelny (suterény s fitkem, sauna, apod), ve kterých chci topit i v létě a jinak než befelem všem ostatním smyčkám - tedy jejim servopohonům - nedokážu jinde netopit, roztápěl bych kvůli koupelnám všechny podlahy = blbost
4/ atd.
Pozn. for Tuner.2: Ne každý provozuje hned od první zimy a rekonstrukce či výstavby celý systém naráz, spousta lidí většinou staví/buduje prostory budoucí, záložní a jiné, kde trvale topit z důvodu nepoužívání není nutné, nebo staví a zprovozňuje dům postupně. Právě proto se osazují pohony, aby měl člověk kontrolu nad tím, kde topí a kde ne.
Pozn. for Stofi: Ta podlahovka koupelny měla být instalována tak, aby byla ovladatelná nezávisle na otopu zbytku objektu. Pokud je do ní vypínán zdroj tepla na základě teploty prostoru v úplně jiné místnosti, je to špatně. Pokud nechceš rubat barák nebo dělat znovu dlažbu, jedině přejdi v zimě na trvalý chod kotle (bez vypínání z prostoru) a prostorákama právě přes zde řešené servopohony škrť a zavírej zbytek baráku, kde by jsi jinak přetápěl...
Zrejme poridim neco jako tohle, jen musim zjistit, co je lepsi, jestli servo
-bez proudu otevrene (coz si myslim, ze je lepsi)
-bez proudu zavrene...
[ Link ] popravde jsem cekal horsi cenu, ted to jeste nekde sehnat a smysluplne zapojit. V rozvadeci mam dva jistice a kabely vedou kazdej do ty skrine. K termostatum vede 3x1,5 tusim.
až jednou budu stavět barák tak to snad vyhrotim tak, že budu dávat termostat do každý místnosti. teď bydlim v 3kk, termostat co spíná kotel je jen v obejváku a já nedělám nic jinýho než laboruju s nastavením hlavic na radiátorech v ostatních místnostech a furt to není ono. než se narodil mladej, tak to jelo na časový spínání, jeden pokoj se nepoužíval, teď se musí topit furt, obejvák natopenej rychle, pokoj pomalu, takže obejvák škrtím hlavicema, koupelny mi topí furt i když bych potřeboval jen večer...peklo
Mno, tak to je presne ono :o))
Mno, i na případy chronických ladičů topná technika pamatuje a stačí nasadit sběrnicový systém, který má v každém pokoji na radiátoru elektronickou hlavici, čidlo teploty místnosti a přes jednoduché web a jednoduché stand-alone rozhranní si lze v každé místnosti topit dle samostatného časového programu a na jakkoli vhodné teploty.... výborné, pokud u člověka v pokoji pro hosty kupříkaldu přijela přespat oblíbená tchyně :-D
Tak konecne se topenar rozhoupal a pristi vikend to budeme odladovat. Musim koupit ty servopohony, nevim proc jsem psal, ze mi "bez proudu otevreno" prijde lepsi, nejak sem si to predstavil a rek bych, ze naopak "bez proudu zavreno" je lepsi.
Vypnu v mistnosti termostatem topeni, do civky nepujde proud a nepouzivanej okruh se po chvilce uzavre.
Termostat umi spinat oboji, ale proste do ceho nic neleze, to se nemuze spalit :o)
Jeste mam zapojit na severni stranu baraku cidlo a pak prej prijede nakej machr od Geminoxu a bude se v tom rejpat. Sem na to zvedavej teda. Nechces si udelat vylet, Radku? :o))
:) Hlaš cokoli podezřelého :)

05.05.2016, 15:48 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-05-05 15:56:22
Ahoj pánové,
poprosím o radu zkušenějších. radek.613 a spol :)
Mám zrekonstruováný byt ve starém kamenném domě. Plynový kondenzační kotel, všude podlahové topení, žádné radiátory. Jedná se o byt v 1.patře + podkroví. V podkroví netopím už asi 2 měsíce a je nám tam akorát. Jinak v 1P termostat nastavený na 23stupňů.
Ale v úterý jsem přivezl syna z porodnice, tak jsme nastavili termostat na 24stupňů a zapnul jsem i 2 okruhy ze 3 nahoře v podkroví (ložnice, chodba a koupelna s WC bez neobydleného pokojíku). Jelikož nám přišlo, že na malýho je tam zima.
Na obrázku je shodný rozdělovač s tím mým, akorát na něm nemám teploměry :). Servo motůrky a termostaty v každé místnosti se mi moc nechce řešit i když to mám víceméně připravené (kabeláž). A je mi jasné, že podkroví bude mít tendenci k přetápění. Jelikož všude je vata, sádrokarton a polystyren a v 1.patře akorát 10-15cm polystyrenu v podlaze a kamenné zdi....
A teď mé nejspíš hloupé a primitivní otázky:
1. Jak správně regulovat topné okruhy v rozdělovači? Pomocí průtokoměru nebo ventilu pod ním?
2. A pomůžu si nějak když koupím nějaké termohlavice než ty obyč šunt ventily co tam mám?

1. samozřejmě že podle průtokoměru, jinak to nejde
2. termohlavice se dávají na radiátory a měří teplotu vzduchu v místnosti. U rozdělovače podlahového topení jsou jaksi k ničemu.....

06.05.2016, 16:22 |
Tuner#2 | Upraveno: 2016-05-06 16:22:27
Taky mám různě zašroubované průtokoměry tak, abych všechny větve byly vyvážené a třeba ložnici mám staženou ještě víc, aby jsme tam měli chladněji. Za ty tři roky jsem na to nemusel sáhnout, regulace je u podlahovky kravina...
OK, diky.
Ono kdyz zkousim s prutokomery tocit, tak stejne porad ukazuji maximalni prutok do te doby nez je uplne zavru a ten ukazatael spadne.
A myslel jsem ze ventilama taky priskrtim prutok.