Navštíveno 10792x

15.03.2012, 21:13 |
PK Ahoj, nastala mi taková zapeklitá situace a to:
V srpnu roku 2010 jsme kupovali družstevní byt. Na začátku roku 2011 se byt převedl do osobního vlastnictví (kvůli hypo). Byt se kupoval s tím, že je zvětšená předsíň plus mínus o 3 m2 (na obrázku oranžovo-červeně vyšrafovaná plocha). Jsou přemístěné vchodové dveře a přesunuly se hydranty na druhou stranu dveří, kterýma se vstupuje do velké chodby k bytům. Tím se zabrala část chodby, kterou stejně nikdo nevyužívá a nepotřebuje na ni mít přístup. Schválně jsem nakreslil celé patro, abyste měli představu, jak to přesně vypadá. Když jsme byt kupovali, bylo nám řečeno, jak předchozím majitelem, tak realitkou, že tuto úpravu prováděl některý z předchozích majitelů a vše potřebné si vyběhal. (jde o větší úpravu, která je všem na očích, tak nás nenapadlo, že to tak není – mám poučení pro příště a vše si předem do detailu zjistím) Teď na konci února nám přišel z družstva dopis, že zástupci samosprávy zadali družstvu, aby tuto rekonstrukci prošetřili. V dopise bylo také uvedeno, že družstvo o žádném stavebním povolení neví a ani ho nemá. Šli sme teda na družstvo, aby sme zjistili co nás čeká a jak případně postupovat dál. Dozvěděli jsem se, že pokud chceme tuto úpravu zachovat, musíme si sehnat 100% souhlas lidí, kteří mají byt v osobním vlastnictví, nebo si ho budou tento rok převádět, pak podat žádost na družstvo, kde to projednají a možná nám to povolí. Kdyby nám to náhodou povolili, což se u těchto úprav prý moc často nestává, tak si musíme zajistit stavební povolení včetně dalších kroků vedoucích až ke kolaudaci. Pokud to schoří na jednom z předchozích kroků, musíme to zbourat. Začali jsme teda zjišťovat všechno možný od předchozích majitelů a zjistili jsme, že tato úprava byla provedená maximálně v roce 2002. Takže minimálně 10 let to nikomu nevadilo, nic se nedělo a najednou se to začne řešit (hlavně na popud naší dobrácký samosprávy). A to ještě od toho roku 2002 se tu vyměnili nejméně 4 majitelé, které prý na družstvu neumí dohledat.
Jde mi hlavně o to, že na druhou stranu nám někdo řekl, že tohle vůbec není naše věc, že si družstvo mělo (a musí) pohlídat, v jakým stavu převádí byt dalším majitelům (při prodejích) a hlavně v jakým stavu nám ho převádí do osobního vlastnictví. Prý by se s družstvem soudil a spor bysme měli vyhrát.
Proto bych vás chtěl poprosit, jestli jste někdo zběhlý v těchto věcech, nebo máte někoho v rodině, kamaráda, kdo by mi mohl poradit, jak to řešit dál. Jestli jsme v právu a mám jít udělat bordel na družstvo, sehnat právníka a soudit se, nebo mám držet hubu a začít obíhat sousedy. Přikládám ještě link na fotky (
[ Link ] ), kde je vidět, jak to vypadá zevnitř. Jsou tam taky vidět trubky, kde dřív byly hydranty a v tom oblouku byly původně dveře.
Předem se omlouvám za rozsáhlejší příspěvěk :) a taky předem děkuju za rady.

No, pokud to není papírově, mohl každý říkat co chtěl, nevím jak je to s tím převáděním a kontrolou co převádí. Zajdi za právníkem a řekne ti, co s tím.
Pokud by ti to prostě nějak zatrhli, zbourání, jakou výměru bytu máš v kupní smlouvě, s nebo bez těch 3 m? Pokud s, tak pak dodatečně, pokud to jde, žádat od prodávajícího slevu... Problém možná by byl u společnosti, u které máš hypo, neb by se měnily údaje k bytu apod.
Jak říkám, právník a budeš hnedka vědět, rovnou s sebou tam vem všechny možné papíry, co k tomu máš...

15.03.2012, 22:12 |
CRK nechápu, proč když někdo řeší takovouhle důležitou věc, se ptá tady a nenaběhne ihned za právníkem, který mu vzhledem k tomu o jakou věc jde, poradí za pár korun a hlavně fundovaně...

15.03.2012, 23:05 |
PK protože se tu může najít někdo, kdo se v problematice vyzná a může mi říct, jestli vůbec má cenu nějakýho právníka hledat a chodit za ním...

15.03.2012, 23:19 |
CRK A nebo ti tu nekdo muze poradit peknou blbost, jako uz se parkrat stalo...

15.03.2012, 23:23 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2012-03-15 23:25:26
Slušný právník první konzultaci dá zadarmo, prostě ti řekne, jestli a jak to lze řešit a zda to má cenu do toho jít a je to pro tebe řešitelné. Pokud ne, nic neplatíš, pokud ano, tak je to s 99% jisté, že si ho vybereš pro zastupování. Alespoň takovouto mám zkušenost, navíc jen 2, prvně jak píši a podruhé jsem šel za tou samou právničkou rovnou, neb mi v prvním případě dala i slevu a hlavně jsem byl s jejím jednáním, průběhem řízení a celkově nakonec spokojen, že nebylo třeba hledat někoho jiného... A o tom to je, někdo dělá za každou cenu, někdo raději fakt pomáhá s rozumem a tím si zajišťuje klientelu.
Mrkni na net, vypiš si tak 2-3 právníky, či kanceláře zabývající se bytovým právem a napřed tam cinkni, zda mají zájem o tvůj problém a je to a pak si dohodneš rovnou návštěvu, přijít na blind je asi dost neobvyklé...
Jak je to dlouho cos byt kupoval? Mrkni do kupní smlouvy, řešení by bylo pak na snadě - uvedení v omyl prodávajícím, požadavek slevy z kupní ceny - anebo chtít uvést ty vchodové dveře v předchozí stav.

16.03.2012, 08:46 |
PK Diky Hightowere, nikdy sem nic takovýho a už vůbec něco s právníkem neřešil. Zkusím někoho najít a uvidí se jak to bude pokračovat.
mr.brain: byt se kupoval v srpnu 2010 a ve smlouvě je myslím normální výměra, bez tý úpravy. Ono jde o to, že to chceme zachovat.
Myslim si ze pokud zatim jednas s druzstvem,mas sanci se jeste nejak domluvit,rozhodne bych to zkusil po dobrem s tim ze uz jsi to tak koupil atd. To ze uz tam dlouho bydlis a teprve ted si na to nekdo vzpomnel znaci ze jsi asi nekoho nasral.
Vyhodu mas v tom ze je to problem ktery spada jak na tebe tak na predchoziho majitele (druzstvo) a pohruzka pravnikem v pravy okamzik muze hodne usnadnit rozhodovani patricnych lidi.
Shaneni 100% podpisu je uz ted pase,neb ten kdo to nahlasil to samozrejme nepodepise.
Ma rada je tedy chtit reseni po druzstvu,nejprve prijit po dobrem,pak prijit se zlou. Jakmile se do toho ale vlozi stavebni urad, nic ti uz nepomuze a budes muset bourat.

16.03.2012, 09:53 |
Luke_288 | Upraveno: 2012-03-16 09:54:38
nevím jak to je se stanovama společenství, tam totiž může být tahle věc upravena. tzn že třeba nebude potřeba 100%souhlas.
ale hlavně jak už psal CRK, vůbec se nespolíhej na rady od kohokoliv. první krok navštívit právníka (prtž jako laik se do toho taky můžeš na schůzi společenství slušně zamotat a už se nevymotáš) pro nějakej právní rozbor (nevím jestli funguje promlčení či tak něco) a s tímhle bych šel za předsedou společenství (bez právníka, jen s tím rozborem a svýma slovama bych mu to znova vysvětlil).
jinak se celkem ztotožňuju s tím, že je tam někdo, kdo je nasranej...
ještě k těm právníkům- nejlepší je jít za někým na koho máš reference. ono brát právníka podle googlu se taky nemusí moc vyplatit...
edit: přesunem vchodových dveří došlo s největší pravděpodobností k zásahu do nosné konstrukce, to může být problém pokud na to není posudek statika...

16.03.2012, 10:56 |
PK Na družstvu jsme to po dobrém zkoušeli a řekli nám to, jak sem psal výš - podpisy, povolení družstva, stavební povolení atd...Ale je tu malá šance na to, že nám to dovolí zanechat. Taky mě napadlo, že jsme někoho naštvali, ale nikdo nemá důvod. Od tý doby co tady bydlíme, tak všem všechno podepíšeme, odsouhlasíme, nikoho nerušíme, neděláme bordel...
100% souhlas všech lidí, kteří mají byt v osobním vlastnictví nebo si ho tento rok převádějí - tzn. asi 30 lidí, za zbytek to podepíše družstvo.
Předseda už toho podle mě moc nezmůže, on je hlavně ten, kdo to udal na družstvo a ne jednou, protože družstvo na to kašlalo. Ale teď to začalo řešit, tak už to jen tak nenechá...
Začnu se ptát po známých a v rodině po nějakým právníkovi, uvidím co mi řekne a pak se půjde znovu na družstvo...

16.03.2012, 11:02 |
CRK PK: to si muzes myslet, ja jsem se pred 5 rokama stehoval a nic sem v byte nedelal. Rano do prace, vecer z prace... Zadny mejdany, zadny navstevy, zadna muzika nahlas, nic a vybrala si me jedna baba a sla po me pul roku, nez umrela - samozrejme prirozenou smrti :-D

16.03.2012, 11:04 |
PK CRK: jen aby to bylo přirozenou smrtí :D
PK: nepřijel jsi párkrát třeba jiným autem? někdy to fakt na nasrání stačí
jinak co se týče družstva, našlapoval bych velice opatrně a byl slušnej, jinak bude bourání :(

16.03.2012, 11:29 |
PK právě proto sem se tu ptal, nechtěl sem hned naběhnout na družstvo, protože pak se na nás rovnou vyprdnou...
Mno nez pujdes k pravnikovi jeste si precti kupni smlouvu.
Je mozne ze jsi s ni podepsal souhlas ze byt kupujes v takovem stavu jaky je = druzstvo by bylo z obliga. Samozrejme se to pravne napadnout da,ale nevim s jakym vysledkem.
S tema svinskyma sousedama: Mame v baraku 6 bytu a v jednom z nich bydli 87lety byvaly STBak a vsichni vcetne me s nim meli nejaky problem nebo dokonce se kvuli nemu soudili. Kazdou chvili na nekoho pise nejake udani na stavebni urad. Ja kvuli nemu prozil loni opravdu ne moc fajnovych par mesicu. Je to ten typ co ho to bavi a neda si domluvit. U nas vsichni cekaji az zaklepe backorama ale dle murfyho zakonu takove svine zijou do stovky a vic :-(
Jo a jak tu nekdo vyse psal o promlceni,tak ve stavebnictvi zadne promlceci doby nejsou. Takze ikdyz si dnes udelas stavebni upravu bez prislusneho povoleni a za 50 let te nekdo naprasi,budes to muset resit.
Pokud se stavebni upravou meni usporadani spolecnych prostor,je k tomu treba 100% souhlas vsech majitelu bytovych jednotek dle zakona a pochybuju ze by si to druzstva upravili na 75%.
Pokud jsou ty nove dvere vybourany do nosne zdi,bude stav. urad chtit 75% souhlas.

16.03.2012, 12:23 |
Luke_288 | Upraveno: 2012-03-16 12:25:11
jendys: máš s bouráním zkušenosti? ono to není tak jednoduchý jak se zdá.
navíc i ten souhlas 100% vlastníků bych si prověřil- stavební zákon na tohle nahlíží tak, že v případě, že kdokoliv, kdo je ze zákona dotčený a vysloví nesouhlas, musí ho zdůvodnit a ten důvod musí být relevantní. posouzení relevance je na stavebním úřadu. prostě nelze, aby někdo jen tak napsal, že nesouhlasí.
edit: ale pokud jde o společný prostory, tak tam je samozřejmě situace jiná.

16.03.2012, 12:31 |
Jendys | Upraveno: 2012-03-16 12:34:35
Luke: bouráním jsem myslel uvedení do původního stavu, i když u nás zrovna řešíme, že si sousedka udělala klimu a bez vědomí společenství má od klimačky na balkoně vedenej "úžasně vypadající" přívod po fasádě nad okno, kde má průchod skrz zateplenou fasádu, která není zapravená, do bytu. Taky nemáme šanci jí donutit to sundat, takže maximálně dá ten přívod do barvy fasády
edit: pokud nemá družstvo přepočítaný společný prostory, tak i když jde o +- 3m2, může se najít nějakej dobrák, kterej bude chtít zpětně přepočítat vyúčtování společných prostor a jestli ho má někdo "rád" tak by to mohl už pro tu "prdel" chtít

16.03.2012, 14:00 |
CRK PK: v tomto případě nebylo pochyb, dva čisté průstřely mezi lopatkami cizí zavinění zcela vylučovaly :-)))
Jendys: ano, ale i pak když to neuděláš, dostaneš flastr, pak další flastr, potáhne se to roky a nakonec se to dodatečně povolí. nicméně jak říkám, tohle chce právní rozbor od odborníka na stavební a občanské právo

16.03.2012, 16:07 |
PK Díky všem za rady