Navštíveno 1147x

Potřebuju natahat 3-4 vodovodní přípojky na 4sousední parcely. problém je, že nejbližší vodovodní řád je vzdálený asi 350m. požádal jsem tedy o povolení vybudovat vodovodní řád k mému pozemku, samozřejmě problém není,ale v případě, že jej vybuduju na vlastní náklady. S tím jsem více-méně počítal. Teď dotaz. Jsem schopen zabránit tomu, že za pul měga protáhnu řád a chytráci okolních parcel, co se na stavbě nechtějí finančně podílet, se za čas na něj napojí? ted druhá věc, v případě, že po cestě není žádný protlak, budu tahat po vlastním pozemku, jaká může být cena za 1bezný metr přípojky, totéz u hlavního řádu? bylo mi řeceno že cca 2000Kč za metr hl. vodo řádu, ale nikdo mi nebyl schopný rozpočítat na jednotlivé položky. jde mi o to, že např. výkop jsem schopný zajistit sám, nevím kolik si za to veme firma, popř vodárny. Neřešil někdo z vás v poslední době podobnou situaci? díky
Jde o to, koho bude ta přípojka. Okbykle se totiž vybuduje přípojka a ta se předá provozovateli. Tj vodovod správci vodovodu, plyn plynárnám atd.
Takže pokud to vysloveně nepujde přes tvuj pozemek, nebo nebudeš mít právně ošetřený vztah k těm trubkám a části řadu, tak je dost možné, že se napojem budou moci. Problém je, že ty teď stavíš obecně prospěšnou stavbu. Chtělo by to probrat s právníkem
Na druhou stranu bys byl blazen, kdybys ten vodovodni rad provozovateli nepredal, jelikoz do toho zahucis financne pri realizaci a pak i pri jakykoliv oprave/udrzbe.
Pokud ale chces sousedum zabranit se na tom prizivit, coz chapu, pak myslim, ze povinnost predat rad spravci neni.
Porad se s odbornikem na stavebni zakon.
si to nadimenzuj jen na tvoje potřeby na co to taháš :-D a nech to udělat třeba z litiny :-) ta se nedá navrtat a musí se dost obtížně vykopat a udělat ze speciálních armatur, když se někdo chce napojit

11.02.2013, 14:03 |
J-T. Jako Only_One...
Řešili jsme to stejné s kanalizací předloni - 3 pozemky se chtěli fin. podílet a 2 "chytráci" ne. Tak se udělal projekt dimenzovaný jen na tři pozemky. Kanalizace se vykopala přivedla na naše pozemky napojila na stávající a předala obci - rozhodně doporučuji to předat provozovateli, když to tak neuděláš je s tím do budoucna strašnej oser :-(
No a loni 2 chytráčci sousedi se děsně divili když šli na obec že se připojí už vlastně na rozvod obce co jsme jim přivedli 5 metrů od jejich pozemků (původně to bylo přes 30 m :-/) a obec řekla nene to nejde normy to nepovolují musíte si vykopat svojí přípojku. Ten pohled
na jejich protažený ksichty za to stál :-)
Nesnáším takový vych* zmr*. Jako třešnička na celé věci je ta, že teď musí buď uplatit souseda aby jim dovolil věcný břemeno - jelikož nejkratší to mají přes jeho pozemek (to je těch 30m) a o tom silně pochybuji nebo to táhnout po obecní cestě asi 55m :-)
Nejsem škodolibej, ale tohle přeju každýmu vyhccánkovi...
taky se to dělá tak,že si necháš pásy pozemku kolem vod.řadu ve svém vlastnictví,tudíž když by se chtěl kdokoli připojit,tak musí se souhlasem přes tvuj pozemek
a jak píše luke_288 povinnost předat sítě zprávci není
Litina jde navrtat, velmi svižně a lehce, stačí mít správný pas, dělá se to dokonce pod tlakem..... Pokud přípojku provozovateli nepředáš, bude to prostě Tvůj domovní vodovod od místa napojení na vodárenský řád. V tom místě by jsi měl dát šachtu, do ní uzávěr a měření, a pak od toho místa až domů to prostě bude Tvoje, nikdo se Ti nenapojí, neb měření je na začátku.
přípojka je od sachtice vzdy tvoje, ani tusim nejde predat. tady se nám míchá vodovodní přípojka s hlavním vodovodním řádem. já chci budovat vodovodní řád k hranici svého pozemku a od nej tahat 4 přípojky ke kazdé z parcel
chtělo by to znát situaci,lze totiž udělat "centrální uzel" tzn. z jednoho místa na ty 4 parcely,ale záleží na dané poměry těch pozemků...