Navštíveno 4848x

byl jsem nucený vyměnit bojler, tak jsem pořídil rovnou kombinovaný. Jakým způsobemse v okruhu zajistí aby když se netopí v kotli, nevytápěl bojler topný okruh a netopil do radiátorů? zpětná klapka, nebo stačí, když je bojler výš než připojení na systém?
Tak to by mě taky zajímalo. Mám kombinovaný bojler od Dražic OKCV180 a bohužel ohřev kotlem nevyužívám (a rád bych), protože v přechodném období mi natápěl radiátory. A v zimě bych musel topit nonstop, aby v okruhu kolovala teplá voda a dostala se mi k bojleru. Topenář mi to nějak divně připojil (myslím, že by se měla předělat vratka od bojleru). Mám automatický kotel a uhlí, který topí dle externího termostatu umístěného v interiéru domu. Když natopí na požadovanou teplotu, tak se vypne. A co to sleduju, a mám ho už asi 4 roky, tak se ještě nestalo, aby se kotel natopil na víc jak 60st. Potřeboval bych radu nějakého odborníka na nějakou automatizaci nebo elektroniku. Potřebuji aby kotel topil a topil a topil, dokud by se neohřála voda v bojleru A pak by topil zase v režimu dle externího termostatu. Jinak je samozřejmě u kotle čtyřcestný ventil, ale ani to mi neřeší problém.
Nemel by tam byt nejaky x-cestny ventil? Provoz leto-zima nebo tak neco. Co kouknout na stranky Drazic, jestli tam nebudou schemata zapojeni?
Mam plynovej kotel a k nemu externi zasobnik z Drazic. V kotli mam tricestnej ventil, priorita je nahrata voda v v zasobniku, kdyz je nahrato, prepne se do topnyho okruhu a topi do podlahy. Jakmile treba napustim vanu, prepne a dohriva vodu do zasobniku.
známej experimentoval, jelikož měl velký bojler a ten furt opravoval tak jsme se rozhodli vytvořit nerezové bojlery.
z čeho se skládá bojler
pivní sud 50 litrů nerezový potravinářský se rozříznul napůl na soustruhu aby byl v rovině, mezi dno a víko se nechal stočit nerezový plech se stejnými vlastnostim jako byl sud.
oč šlo:
jeden boljer má v sobě 20 metrů dlouhého šneka stočeného z měděnných trubek o vnitřním průměru 25 mm, přes který prochází z trubek od topení od kotle kde samospádem prochází přímo teplá voda od kotle která přes sněka ohřívá vodu v bojleru kde je 140 litrů vody, tato předehřátá voda jde do dalšího bojleru který je vytvořen úplně stejně kde je elektrická metrová topná spirála, která vodu pouze dohřívá do požadovné teploty.
ač jsme tomu sami nevěřili funguje je to neskutečně, elektrický bojler téměř neběží, jakmile se odebere z elektricky ohřívaného bojleru voda teplá ihned doteče předehřátá voda z předešlého bojleru.
oba boljery dohromady mají 2x 140 litrů.
v každém bojleru je metrová spirála.
vše je pečlivě propojeno že se může vyřadit bojler jak mezi sebou tak každý zvlášť a jede bud jeden nebo oba nebo ten druhý. byla to laboratoř jako prase, vymyslet všechny vývody na co a kde přesně.
počítalo se i s vývody na čerpadlo pro šneka a není potřeba.
dělalo se to z nerezu kvůli antikorozi :) svařováno TIG, tlakové zkoušky byly také.
síla materiálu bojleru je 2,5 mm.
vše je momentálně zabaleno v vatě aby byla co nejmenší ztráta tepla.
přes léto kde se nebude topit může být zapojena spirála ve šnekovém bojleru, ale metrová spirála ohřeje bojler 140 celkem v klidu a rychle. jak jsem psal výše každý bojler se může odpojit pomocí kohoutů...
to tappaja: Díky za radu. To si prostuduju. To by mohlo být řešení. Ještě nějakýho odborníka, co by to zvládl zrealizovat.
U kotle na pevna paliva,ktery disponuje zcela odlisnymi moznostmi regulace chodu a vykonu nez kotel plynovy je zapojeni s prednostnim ohrevem boileru nepouzitelne a nesmysl,toliko k tomu geminoxu. rovnez drzet takovy kotel v rezimu, kdy ma vystupni teplotu vody 60 je hovadina druha, to je teplota sotva rosneho bodu vratne vody.oba problemy - jak jirky156, tak filipa146 jsou samozrejme efektivne resitelne,ale je to spis u kazdeho na navstevu, zkouknuti co tam topenari vyplodili plus sednuti si chvili s blokem,tuzkou a otevrenou mysli a je to......
to radek.613: Máš pravdu, teď jsem to pročetl a je to pro kondenzační kotle. Řekni mi odkud jsi? Já bych ti alespoň pro začátek na mail poslal fotky s popisem. Já VČ Rychnov n.Kn. Kotel by nerad již měnil, potom, co jsem do topení narval v celém baráku cca 250tis. před cca 4-5 lety. Raději bych to nějak zreguloval :-)
Kotel neměň, ten za to nemůže :-D Ale utratit čtvrt mega za topení a nemít regulaci a vyřešenou vodu,to je taky drsné :-D Aktuálně sídlím u Plzně,nicméně do mailu klidně nasyp co jde, a uvidím co z toho vznikne...
Začal jsem na tom pracovat snad zítra večer ti to zašlu. To, že to stálo 250 tisíc je jedna věc, ale že neohřívám kotlem bojler a platím ještě šílenou dardu za elektriku a ještě k tomu za 120metráků uhlí na zimu je druhá věc.
Tak co Jiří, už to funguje? :)
Doma za stara na přívodní trubce topení od kotle byl obyčejný kohout, v létě zavřený, v zimě otevřený a no problém, na elektro to topení nevyhřívalo ;-)