Já ti mohu říct jen své osobní poznatky o motoru, protože jsem ho měl v M3 MPS a pak jen pár postřehů, které jsem si udělal, když jsem se jeden čas o CX-7 zajímal.
Motor je celkem vzato to nejlepší, co na řadě MPS či CX-7 je. Dejme tomu, že to lze říct i o převodovce a u 3MPS i o podvozku.
Zbytek je už Mazda se vším všudy. Takže k auta jako celku - mizerné provedení, které by člověk zkousnul u auta za 300 litrů, ale ne za 700+, plasty v kufru děs běs, v podbězích nacucávací koberce (jako u všech ostatních Mazd), vzadu lavice, kde máš kolena pod bradou a málo místa. Přední sedadla bez vedení, resp. boční vedení je podprůměrné.
Provedení kastle je - dle mých kriterií, aby mě hned někdo nechytal za slovo -podprůměrné, antikorozní ochrana prakticky nulová (jako o všech Mazd, včetně té poslední M6 MY2013/14).
Motor do tohoto auta nedává smysl, je to crossover, kde by se spíše hodila V6 nebo nafta, která je a dává smysl, kdežot 2,3DISI má sice výkonu na rozdávání, ale v CX-7 už to tak jasná výhra není a je vykuopen spotřebou, navíc N98+ benzínu. Podpovzek je slušnej.
Zato odhlučnění je tragedie a kde který auto ze stejné kategorie je na tom lépe. Je velmi slyšet hluk od kol, kamínky a pod, to je fakt špatný.
K motoru: některý mají občas vyšší spotřebu oleje. mazda si "vynucuje" právo používta "speciální" olej, ovšem klasifikace 5w30, což je u těchto motorů celekm otazník, obdobné motory používají většinou w50-60, spodek 5-10. Mně žrala asi 0,8/10000km a silně odvisí od stylu, jak motor točíš.
Turbodíra je tak nějak akceptovatelná, největší divadlo v 3MPS )nevím, jak u CX-7) hrajer tento motor mezi 3,5-5.000rpm, pod je to celkem nenápadný, nad už se nic neděje.
výhodou tohoto motoru je, že mají velmi dobrý potenciál na zvýšení výkonu, existují různé kity a myslím, že dokonce někdo zde psal o CX7 se 400HP.
Já jsem nějak po obhlídce té CX-7 měl možnost být svezen s Foresterem 2,5XT a manuálem z STI (musím ale říct, že na něm bylo uděláno řada úprava za cenu asi 150tCZK) a celkový dojem byl jednoznačný-Forester v této konfiguraci na mě udělal daleko větší dojem jak jízdně, tak tím, že jde o nenápadné auto, které člověk zcela přehlůédne, zato na silnici pak natrhne řit kdečemu. Pro Forestera mluvilo in to, že uvnitř je tišší, než CX-7.
C|X-7 má jistou výhodu v tom, že je levná, lehce se sežene s 2,3DISI a je hezká.
Forester je lépe postavený, lepší pohonná skupina a za pár peněz lze z 2,5XT udělat slušně motorizované kladivo s výtečnými jízdními vlatnostmi.
k Mazdě 3MPS: hluk uvnitř od podvozku, vyšší posez, provedení poplatné ceně, slabý lak (jako u všech Mazd), špatná odolnost vůči poškození laku od kamínků, rychlá koroze.ˇkarosářské díly špatně dostupné, MPS díly pouze z Japonska (není sklad v Evropě) a dost drahé. Celkově ale za málo peněz dost muziky, protože v malém autě má tato kombinace pohonu smysl.
K tomu LPG: existuje to, ale záleží na instalatérovi, jak se s tím popere, řada má problém nastavit správně funkci LPG v obyčejné atmosféře, natož u přeplňovaného přímovtsřikového motoru.

29.04.2013, 07:21 |
hanzz Už se o tu psalo mnohokrát. CX-7 je naleštěná bída. Zvenku je to docela šmrncovní auto, ale interiér architekturou a zpracováním doslova tragický. Mám zkušenosti s naftou a nevím, jak hodně se to liší od benzínu, ale tam je navíc úplně mimo podvozek, který je nesmyslně tvrdý a nekomfortní. Funfuje to možná na kvalitní silnici, na těch našich tankodromech to je dost utrpení. Tuhle snahu za "sportovní" naladění za každou cenu dost dobře nechápu...
Co se týká spolehlivosti, tak to auto po necelých 4 letech a cca 70t km naprosto bez problémů.
Diky za informace a Zdenymu za recenzi ;) Uz jsem mel domluveny termin na stredu, tak jste mi usetrili cestu. Rozhodla hlavne informace, ze je to primy vstrik a tim padem LPG do toho nemá moc smysl. Tak ze se musim vratit k puvodnimu planu BMW E91. Mam v hledacku rozumny kousek 325xi, bohuzel to není 330i dle puvodnich planu, ale snad to nepojede zle. Jen by me zajimalo jak je na tom 4x4 a napravy? U E46 me odrazovali, ze na xko jsou drazsi napravovy dily.... E91 je na tom už lépe? A jednalo by se o rok 2OO6-2008, pak uz je take primy vsrik :(