Navštíveno 7904x

22.05.2013, 23:19 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-05-22 23:20:16
Tak jsem se dal do studování světel, které nám ještě v baráku chybí a budu rád za zkušenosti, případně nasměrování.
KUCHYNĚ: Tam přijde LED pásek osadit ideálně do AL profilu přidělaný na horní skříňky. Otázka je jaký a jak silný? tappaja tady kupoval 36W/1m, ale to mě přijde nějak strašně moc a představa, že mě tohle bude brát víc než když rozsvítím celý barák mě taky neláká. Dneska jsem objel pár firem v Plzni a myslím, že bohatě bude stačit pásek někde mezi 9 - 14W, ale otázka je jaký a jakou teplotu světla? Studená je jak na pitevně, teplá mě u pásků přijde až moc žlutá a pak jsem u jednoho svého dodavatele objevil tohle:
[ Link ] Má někdo zkušenost s tou denní bílou a bude to s touhle watáží vhodné do kuchyně? Jak se u těchdle pásků řeší rohy/spoje. Četl jsem o letování, ale nějak si neumím představit co se letuje (v pásce jsou zalité kablíky?) a zda stačí obyč pájka a nebo hrotová? Jde to bez problému? Od jaké firmy trafo aby to něco vydrželo?
VENKOVNÍ ke vchodu: Tak potřebujeme dvě a k nim i dvě čidla (máme to ke vchodu cca. 13m a to jedno čidlo a světlo nepobere). Koukal jsem dnes na nějaké Philips, Panlux a asi rovnou s čidlem? Makají tyhle kombinace spolehlivě?
VENKOVNÍ před garáž: Tam bych rád nějaký reflektor, halogen o stovkách watů jsem zavrhnul a dnes se mě celkem líbilo tohle:
[ Link ] Má někdo real zkušenost jak to funguje a svítí? Na prodejně přes den si o tom člověk moc představu neudělá :-/
GARÁŽ: Tam vůbec nevím. Zřejmě nějaké zářivkové světla, ale na jaké trubice s jakým výkonem vůbec netuším. Je to cca. 60m2 a doteď jsem fungoval v garáži cca. 20m s jednou dvouzářivkou. Ty dnešní to je ale samej bakelit, křehký, tak fakt nevím co zvolit, tady budu rád za nasměrování.
Díky.
letovat se to dá, když koukneš na pásek máš tam vždycky čárku, dvě diody, rezistor a diodu a další čárku, to je jeden dílek na 12v a na každý straně čárky máš 2 body a v těch se to letuje, jde to i obyč pájkou
Osobne nesnasim tmave diry, proto radsi vic watu a moznosti jak to regulovat (napr v te kuchyni dat jeden malej pasek/jakekoliv jine svetlo jako permanentni osvetleni na casovej/soumrakovej spinac a druhej treba po celem obvodu-kdyz uz to teda chces pouzit jako hlavni zdroj, coz me prijde malo)...
venkovni je spis o designu, hlavne jedno ke dverim tak, aby jsi videl na zamek, kdyz tam stojis a druhe k brance, ale to je snad jasne :-)
do garaze uz jsem tu nekde psal- male ke vchodu na pohybove, pod 45 st (stena-strop) 1-2x2 trubice na kazdou stenu a 2 nad ponk
kdyz neco delas, je svetlo k nezaplaceni, at uz je to kuchynska linka pri krajeni ci obyvak pri cteni nebo bastleni na ponku...
Tuner dvojka:
Na baráku ještě nemám fasádu, takže světla se zatím nekonají.
Do garáže jsem to vyřešil tak, že mám na stěně dvě světla (garáž cca 30m2) a od stropu zavěšený dvě zářivky přes vypínač. Ta dvě světla stačí na průchod, když něco dělám, zapnu zářivky. Měl jsem je na půdě - jsou asi 5 let staré, takže v tom moc neporadím.
Jinak světla jsem koukal spíš po designu, než po značce - myslím vnitřní. Venkovní se mi zatím žádný nelíbí :-(

23.05.2013, 08:37 |
TUNER Ty diodový reflektory dělají i výkonější...klidně 20,30 watů i víc. Tam bych se nebál osadit víc watů než jsi dával,přece jen to máš od garáže k plotu kus,tak ať je to pořádně nasvícený. Nějaký jsem viděl naproti Cygánkovy jak je to elektro,tak tam na ně mrkni. ;-)

Jako CV, co bytostne nesnasim, je malo svetla nad kuchynskou linkou. A to jsem nezvolil ten nejsilnejsi pasek. Svetla je tam akorat a vsichni si to pochvalovali.
Jinak ja si myslim, ze cas LED svetel jeste nenastal, ono to na oko sviti pekne, ale nema to potrebnej svetelnej tok. A pokud je to osazeno kvalitnima chipama, stoji to raketu, to zatim budu menit zarivky.
Osvetleni garaze, protoze elektrikar, respektive tesar, byl debil, pripravenej drat k pohonu rolovacich vrat prehodil prestram ven, tak to pak zednici pripravili jako venkovni osvetleni nad garazi. Pak jsem zjistil, ze tam mam vyvedenou zasuvku (jistic "rezerva" ve skrini) Tak jsem musel vzit venkovni svetlo a predelat ho na pohybovy cidlo, viz foto. Slape to paradne, po setmeni se to zapina na cca 4 minuty, viz obrazek.
Nad terasu 4x mensi provedeni, 2+2 na samostatne vypinace, protoze v budoucnu tam bude zimni zahrada+terasa.
Uplne kazdej wat neresim, mam rad svetlo :o)

23.05.2013, 12:01 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-05-23 12:03:50
jimmy264: Jasný, řezání pásku je mě jasný, ale to se pak musí nějak na hraně rozlepit a z toho vykouknou kablíky, které se třeba přes nějaké krátké drátky sletujou?
CV: Tak v kuchyni hlavní světlo je, to je 5x LED bodovka ve stropě a světla je tam až až, ale horní skříňky to zastíní, takže proto ten pásek a proto řeším jakou watáž.
TUNER: Díky za tip, mrknu tam.
tappaja: Já včera právě srovnával 4,8, 9,6, 14,4 a 36W a přišlo mě největší skok na těch 14W, ale pak už ne. Měl tam i 72W ale to už je raketa a že bych z toho byl proti 36 a i 14,4 odvařenej to ne. Samozřejmě doma v konkrétní kuchyni to bude zas něco jiného než v krámu přes den na sníženém stropu :-/ Ty máš vyloženě tu teplou bílou? Co je to konkrétně za světla (výrobce/model) na tu zeď, to nevypadá špatně a jak reagujou ty čidla? Potřebuju aby to bralo hodně z boku, když půjdu při stěně, tak aby když budu cca. uprostřed Tvého domu u těch dvou už se rozsvítilo to na konci. Sejme to takhle z úhlu?
uřízneš v tý čárce a tu průhlednou gumu co jí jsou zalitý diody nařízneš a v těch bodech vedle řezu naletuješ dráty,který napojíš na zdroj nebo na konec napájenýho pásku.
je to jednoduchý ale vysvětlit jak na to moc ne :) nedávno jsem to dělal, pro jistotu jsem dával ještě smršťovačku tam kde se to letovalo, poslal bych fotky ale bohužel nemam

23.05.2013, 12:51 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-05-23 12:51:37
Jasný ono až si to osahám, tak asi pochopím jak na to ;) Díky.
Neverim, ze 5x bodovka, navic s LEDkama, poradne osviti celou kuchyn... i jedna 100w zarovka udela vic svetla nez 5x 50w bodovek... kdo neveri, at vyzkousi, staci povesit doprostred mistnosti zarovku na kabel... kdyz nechces poveseny svetlo (a nad stolem nic jineho nevymyslis, krom nesvitici bodovky), musis naprat vetsi vykon neprimo na strop, podel zdi a pod...
Jak pise tappaja, zarivku porad nic neprekona v pomeru prikon/vykon...
Ale kazdemu vyhovuje neco jineho, treba jsem jen moc narocnej :-)

23.05.2013, 16:09 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-05-23 16:11:01
Je to asi o názoru, kdo neviděl neuvěří. V ložnici máme 4ks (a světla až moc) v dětském 6 a v obýváku taky 6 a svítí to jako hlavní světlo zcela dostatečně. Jinak holá žárovka 100W svítí dobře, ale zkus jí dát do nějakého vzhledově použitelného lustru a jsi rázem někde jinde. Do garáže chci trubice, jen nevím jaké a jaký kvalitní nosný korpus na ně. Obecně vím co chci, ale vyznat se v té změti výrobců a různých kvalit je hrůza proto budu rád za nasměrování a ne obecné povídání na které stejně co člověk to názor.
Nikdo nemá konkrétní typ na kvalitní tělesa a trubice do garáže? Je toho mraky, ale co jsem měl v ruce tak hrozné provedení.
Koupil jsem fungl novy dvoutrubicaky, IP65, s predradnikem, na aukru a cena za kus byla tusim 300-400 za kus.
Jsou to tyhle
[ Link ]
T2: osobně jsem kupoval v OBI zářivky s 2*36W trubicí.
Garaž je veliká cca 25m2. Na každou stranu garáže jsem dal dvě zářivky. Tedy celkem 4 kusy. A sklonil je pod úhlem 45° V čele garáže mám jednu letitou 2*? W (asi 58W - nevím)
Pak tam mam ještě 2 klasické světla, abych nemusel startovat zářivky kvůli pěti minutám svitu...
Musím říčt, že garáž je (dobře) osvětlena. Ale asi bych ti doporučil použít 58W trubice.
Tuším, že Cervin mi byl inspirací při způsobu montáže. Kdysi dávno tu někdo řešil taky osvělení garáže.
(fotka z průběhu)

tappaja: Díky za tip do garáže, ale ještě bych rád věděl co je to za světlo a jak funguje čidlo viz. dotaz z 23.05.2013, 12:01 ;) Díky.
Bladzej: Super, právě jsem tápal i jakou watáž použít a co by bylo nejvhodnější. Díky
Cidlo jsem kuchnul z tohodle
[ Link ] a narouboval sem
[ Link ] cidlo pomerne citlivy, bere to tak 4m radius, ucel to plni, kdyz se vyleze ze dveri, rozsviti se, kdyz se prijede autem, tak taky...
Aha, takže kutil Tim, ale pěkný, hezky to tam zapadne ;) Každopádně díky.