Navštíveno 1997x

16.09.2013, 20:10 |
JB Zdravím, rád bych Vás poprosil, jesli se někdo nevyznáte v systému termostatických hlavic na radiátory. Mám plynový kotel a radiátory. Chtěl bych nějak ovládat nastavení v jednotlivých místnostech a doufám, že tím i něco ušetřit. Máme celkem 15 radiátorů po domě. U každého radiátoru mám vyvedený slaboproudý kablík, ale co tak čtu, tak už to většinou komunikuje bezdrátově. Koukal jsem na Danfoss living connect, něco na conradu apod. díky za názory.
Jak se říká - posloupost spolehlivosti je daná: 1. mechanika 2. drát 3. bezdrát Toliko mnohokráte ověřená praxe :-D :-D :-D.
Nicméně, pokud nemáš penzion a nepotřebuješ řídit otop různých místností v různých časech, věř mi, že nejlepší je vsadit na mechanické hlavice. Pokud chceš mermomocí něco "řídit" a "regulovat" a hrát si s tím a rejpat se v tom a vlastně nic neušetřit, protože než to všechno nakoupíš, zprovozníš, vychytáš, započteš čas co tomu věnuješ, tak zjistíš že žádné úspory se nekonají :), tak zkus klidně etatherm nebo synco od siemensu...
Penzion nemám, ale připadá mi zbytečné topit v obytných místnostech Po-Pá přes den na "komfortní" teplotu, když tam nikdo není. Stejně tak v noci mi není vyšší teplota v ložnici moc příjemná. Takže alespoň lokální programovatelnou hlavici bych nezatracoval.
Nu, jedno z ajťáckých pravidel mi říká, že nemám opravovat co, co není pokažený (naprosto inverzní názor většiny manažerů :)), ale k věci.
Před dvěma lety sem taky řešil topení, včetně novejch trubek, kotle a já nevím jaké bižuterky ještě. Někdy je to lákavý a na "dálku" nebo pomocí softwaru ovládat topení. Člověk by měl mít přehled, získá novou hračku, jako proč ne. Na druhou stranu, je to věc, která když přestane fungovat, budu mít kosu jak z nosu nebo hic, že jediná regulace bude topit pánubohu do oken. Vsadil sem na mechaniku a mám klid. Mám větší barák, celkem 13 radiátorů a když vím, že někde nepotřebuju tolik topit, prostě zvednu prdel a du otočit hlavicí.
Sám sem byl jednou prostředík v pár kotelnách, kde byl ohromnej systém (zámožní lidi, baráky jako prase) a furt se tam něco sralo. Tam update, tam čidlo v háji, pak se na to nešlo připojit. Skoro full-time job :) Bylo sice hezký vidět to live schéma, jak se to vrtí, počítá, červený, zelený, pípá, svítí, bliká ... ale za jakou cenu.
radek.613: Posloupnost spolehlivosti - ámen :)
Přesně o tom to je.... jsou oblasti, kde přemíra "techniky" spíše škodí než je ku prospěchu. Co se týká
"připadá mi zbytečné topit v obytných místnostech Po-Pá přes den na "komfortní" teplotu, když tam nikdo není"
už mnoho desítek let se tenhle případ řeší jednoduše centrálně dvoubodovým prostorovým termostatem s útlumovou a komfortní teplotou, no ni :-D Protože aby člověk vypínal kotel až na základě toho, kolik "chytrých" termohlavic postupně pozavírá radiátory, to by se protopilo X set kubíků úplně k prdu, že....
Jak píše Milhauzz, je to o té lenosti zvednout zadek/natáhnout ruku a prostě jednoduše pootočit... bez bezdrátových sítí, bez hlídání baterií... ale každý svého štěstí a spolehlivosti systému strůjce...
Termostat samozřejmě mám, ale je v jedné místnosti, ostatní tedy topí podle toho, jaká je teplota v místnosti s termostatem. Jistě, všeho moc škodí a taktéž nemám rád "mamutí" systémy, kdy porucha jednoho čidla způsobí výpadek celého systému, což se u lokálních hlavic stát nemůže. Navíc mám místnosti, ve kterých je žádocí topit na vyšší teplotu (sušárna, chodba).

17.09.2013, 11:25 |
JB já jsem totiž kdysi měl systém od ety.. už někde kolem roku 94, tehdá se táta ještě podílel na vývoji a testování. A byli jsme s tím doma spokojeni. Na kotli mám takový to chytrý čerpadlo, co kontroluje tlak v systému a podle toho to honí vodu. A opravdu mám různé požadavky na různé místnosti, které se během dne mění. A nechce se mi pořád kroutit hlavicema, když to může dělat samo. Ten danfoss má v sobě každá hlavice vlastní napájení, takže i při výpadku proudu to jede dál. Tenkrát ta eta fungovala dobře, ale v tom domě už nebydlíme, tak bych chtěl něco podobného.
Ted bydlim v byte s jednim termostatem v obyvaku (spojenym s kuchyni). Uzivatelsky total na pytel, jak se pise vejs- chci zatopit vecer v koupelne coz vzdycky znamena hrabnout do termostatu, pridat stupne a po pul hodine nastavit zpet.
Jsem ve fazi navrhu rd a chci jednotlivy mistnosti (kuchyn,obyvak,loznice, 2-3xpokoj a koupelna)regulovat samostatne (casove i teplotne). Existuje jiny reseni nez autonomni termostaty v kazdy mistnosti a na to prislusne upravena otopna soustava? Zadny bezdratovy nesmysly, termostaticky hlavice na batetky apod mi do baraku nesmi.
Moznost, ze bych obihal pokoje a kroutil hlavicema vylucuju, zas nechci bejt otrok topeni.
Michall: a teď kontrolní otázka: jak programovatelnými termohlavicemi na radiátorech zajistíš vytápění na vyšší teplotu pro místnost chodby a sušárny, když bude zároveň v provozu pokojový termostat, který vytápění utne dle programu a teplot na něm nastavených? :-D :-D :-D
Ano, "cé" je správně - nijak. Neboť programovatelná termohlavice neobsahuje trpaslíka, který z ní při požadavku na teplo vyskočí a běží zapnout kotel, musí být kotel v provozu stále, aby měly ty hlavice, tedy příslušné radiátory, kde brát teplo. A můžu Ti zodpovědně říct, že v tom případě za sezonu protopíš tolik peněz zbytečně, že se Ti ta lenost pár otočení rukou za sezonu hodně, hodně prodraží :-D
No ano, nijak, proto bych těch pár programovatelných chtěl. Zatím topím pevnými palivy a podle mě to aspoň trochu pomůže k pohodě. Ten termostat je napojený na elektrokotel, kterým topím jen velmi krátkodobě. Kotel na pevná paliva má "stálou obsluhu" :-)

17.09.2013, 23:02 |
JB radek.613 - to je dobrá poznámka. Ale já mám plynový kotel s integrovaným bojlerem, takže to stejně běží pořád. Nehledě na to, že jsem ten kotel pár dní pozoroval a on si přidává a ubírá na výkonu sám, případně přestane topit úplně. pak ty hlavice přeci smysl mají, ne?

18.09.2013, 08:40 |
radek.613 | Upraveno: 2013-09-18 08:43:22
Neběží to pořád, dohřívání vody v boileru je otázka pár pěti - patnáctiminutovek během dne. Oproti tomu trvalý chod kotle bez externího vypínání, tedy jen podle teploty topné vody, dokáže zvýšit spotřebu ply nu až o 30-40% za sezonu, a to jsou sakra tisíce vyhozené oknem. Provozovat on-off regulaci chodu kotle při dnešních cenách plynu podle teploty vratné vody je nesmysl a ekonomická sebevražda. To se pak člověk nediví, že lidem nebývá divné, když jim RWE předepíše zálohu 4k měsíčně na plyn... :-D :-D :-D
Ano, termostatické hlavice smysl mají, obrovský, pokud je člověk používá (tedy nereguluje teplotu v místnosti jako "paneláci" větráním). Mají smysl v tom, že díky nim lze mít v každé místnosti jinou vyhovující teplotu. Ale neřídí zdroj tepla, to nedokážou. Proto je vhodné je kombinovat s externím regulátorem, který ma na starosti řízení zdroje tepla a celek pak sladit ku všeobecné spokojenosti a peněžence....
No já zvolil Radkův první stupeň s jednim drátovým termostatem na chodbě. Jediný, co je fíčura, která se mi líbí je ekvitermní regulace.
Mám to nastavený tak, že termostat je na chodbě, která je nejstudenější a dalo to chvilku zkoušení to nastavit tak, aby to fungovalo a funguje to úplně suprově. Holt, když chci přitopit prckovi v pokojíčku, zvednu prdel a jdu otočit kohoutkem - aspoň se projdu a protáhnu si záda, když sedím celej den u PC a nebo v autě :oD