Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > rada zrcadlovka začátečník

o Navštíveno 2171x o
o 18.09.2013, 12:35 | Big_Max
jelikož vím, že je tady dost lidí co fotí a v dané problematice se celkem orientuje zkusím hledat radu tady. Na internetu jsem toho pročetl mraky a všude něco, každej chváli to svoje a člověkneví co si z toho přebrat ...

hledám nějakou zrcadlovku pro skoro uplného začátečníka co zatím fotil kompaktem canon sx120, který si dál nechám na lyže a podobně ale rád bych ho doplnil ještě o něco "lepšího". Co jsem tak procházel, tak mě tak nějak padlo do oka tyhle variaty ...

[ Link ] Tady je jasně nějsilnější argument cena, ale i tak když jsem ho měl v ruce tak mi celkem seděl, jen se mi zdál celkem pomalej a parametry nejsou zrovna nejlepší. Zase i objektivů je na prodej mraky a veškeré příslušenství je hromadu ...

druhá varianta [ Link ] je to taková ta klasika. Objektivy a příslušenství platí více méně to co canon. Do ruky co se příjemnosti ovládání týče trošku horší než canon ale věřím že je to spíš otázka zvyku . Parametry zase jsou lepší než u eos1100 a zdál semi rychlejší. Pak jsou různé varianty jestli tohle s VR objektivem, nebo zvolit klidně bez VR?

a poslední co mě zaujalo [ Link ] bohužel v ruce jsem ho neměl, moc netuším co od sony čekat, ale parametry si myslím že celkem převyšuje předchozí dva a cena je taky velmi sympatická. Objektivy co jsem se dočetl by měli sedět z minolty takže se taky i jako použité dají koupit i když je jich podstatně méně než u dvou předchozích.

a nebo ještě něco jiného?

Cenově bych se chtěl hýbat kolem 10.000Kč +karta, brašna ....

Takže za každou radu, názor zkušenost budu rád a předem za ně díky :)

o 18.09.2013, 12:44 | CVakk
zkus taky zohlednit co se v tvém okolí dá půjčit, jestli je víc canonů, nikonů nebo... já jsem před asi 6ti lety koupil sony a300 (zakldní model téměř) a kupuju starý minolty (obj. i blesky) a jsem velice spokojenej, jinak v ruce jsem měl všechno možný půjčený i přesto stál rád fotím se Sony. Je vlastně celkem jedno co koupíš, je to víc o objektivu a RUKÁCH :)
o 18.09.2013, 13:03 | Tuner#2
Jak říká CVakk: Zeptat se po příbuzných kdo co má za skla a pode toho zvolit (teda pokud jsou ochotni půjčovat, což třeba já ne, protože když vidím jak se k tomu někdo chová, tak ani náhodou...)

Poté zvážit co chceš fotit, já taky začínal kdysi na základním zrcadlu od Nikonu se setovým sklem VR a bylo to první co šlo pryč a koupil jsem lepší záklaďák 18-70mm/f3,5-4,5. Z tohoto důvodu bych dnes nedoporučil nic jiného než Nikon D3100 a k tomu sklo 18-105mm. Nestojí to o moc víc a rozhodně Tě to vydrží daleko déle než ten setový objektiv. Canon má v levných řadách výhodu jen v dostupnosti dlouhých objektivů 70-200mm který je poměrně dost i po bazarech. Tam je na tom Nikon maličko hůř, ale pokud si vystačíš s 18-105mm tak na to Canon odpověď nemá.
o 18.09.2013, 13:24 | Big_Max
co se týče objektivů v okolí, tak tohle u mě nemá cenu řešit. Buď jsou to lidi co mají zrcadlovku jen aby vypadali zajímavě a jediná varianta u nich je setovej objektiv 18-55mm a cvakání na automatiku, a nebo jeden kamarád opačnej extrem, ale tam jsou zase objektivy v takových cenách, že na to se bojím i chytit :) Takže u mě to více méně u čehokoliv bude o tom co si koupím ...

Chtěl bych k foťáku asi určitě dokoupit v nějaké kratší době nějakej portrétovej objektiv (pevná 50mm/f1,8 ? ) a případně i něco delšího ... Ale nějaké tyto alternativy se dají bazarově rozumně sehnat na všechny tyto 3 značky.

Musím se přiznat, že čímdál víc co čtu mě zajímá to sony. Co obecně píší jako jediné problémy tak je špatný popruh což se dá jednoduše vyřešit, a druhým je plastový bajonet. Bát se toho nebo ne? Narovinu, bude se fotit spíše občas jelikož času moc není a nepočítám že bych měl nějak extrémně často objektivy měnit ...
o 18.09.2013, 13:35 | hanx | Upraveno: 2013-09-18 13:36:50
Jako cvakk, taky mám sony (a550) a používám minoltí skla. Za ty peníze jsou super. Ta nová verze seťáku SAM II není vůbec špatná, všude čtu že z těchto tří má Sony seťák nejlepší. Minoltí skla se daj pořídit za směšný peníze - Minolta 50/1,7 nebo beercan 70-210 F4 (případně lehčí verze 70-210 F3,5-F4,5 tu mám já).

O 1100D bych asi neuvažoval, nenabízí nic navíc.

Sony má oproti Nikonu rychlejší a přesnější autofokus a větší rychlost snímání (lepší na sport, pohyb). Lepší naklápěcí displej.

Nikon má míň šumu při vyšším ISO.

Nutno dodat, že já jsem d3100 nepoužíval, takže to neber zas tak objektivně ode mě.

Megapixely neřeš a ergonomie je o zvyku

EDIT: D3100 má taky plastový bajonet
o 18.09.2013, 14:14 | Tuner#2
hanx: D3100 a plastový bajonet? Buď to od doby D60tky šetří a nebo lžou i fotky v recenzích. Je tam normal kovový.
o 18.09.2013, 14:18 | Mr.Scully
Odjakživa platí (a opravdu nemám pocit, že by se to mělo někdy změnit), že low-cost značky typu Sony, Pentax a podobně nabízí v nižší cenové kategorii hodně muziky za málo peněz (takže ano, za 15-20k mohou umět o něco víc než konkurence), ale jakmile chceš fotit profi, tak jsi v háji, protože tam mají Canon a Nikon naprosto nepřekonatelnou pozici. Řekl bych, že při svých reportážích jsem potkal stovky profesionálních fotografů a bylo tak 50% Canon, 50% Nikon. Nebyla ani jediná výjimka.

Takže pokud to myslíš nějak vážně a chceš třeba časem fotit i profi, tak jedině Canon/Nikon (a je to vcelku jedno).
o 18.09.2013, 14:42 | hanx | Upraveno: 2013-09-18 14:46:39
Tuner: nejde o to na co koukáš z čelního pohledu, protože to ten objektiv nedrží. Nicméně o to vůbec nejde. Jestli je bajonet kovový nebo plastový. Tohle by byla moje poslední starost, protože to musí mít určitou funkci a určitou životnost, všechno má svoje pro a proti a nemusíme si hned pod pojmem "plastový bajonet" představovat víčko od PETky. kolik součástek v letadlech bylo nahrazeno "plastem" místo "poctivýho kusu železa"

Hold někde musí být vidět, že se šetří. "Plastový" bajonet jako náhrada za nový senzor a procesor a lepší focus systém z těchto tří modelů by pro mě osobně byl důvod o přemýšlení A58 nad D3100 a 1100D. Když se bavíme o těchto třech modelech. U vyšších řad bych samozřejmě přemýšlel trochu jinak, protože i použití by tam bylo jiné.

Mr.Scully: osobně si myslím, že to je trochu jednostranný názor. Ne všichni chtějí fotit "profesionálně" a určitě nemá význam vzít 1100D jen kvůli tomu, že "někdy v budoucnu" budu potřebovat 5D. Je potřeba přemýšlet v určitý cenový hranici, kde se koupě toho Sony prostě vyplatit může a o dost. Neodepisoval bych to jen kvůli tomu, že to nevidíš u jiných.

Já třeba naopak znám dost lidí co se živí focením a používají Sony. Vyloženě osobně znám 4 profi fotografy - 2x Nikon, 1x Canon, 1x Sony. Mluvím o těch, pro které to představuje hlavní příjem.

EDIT: Rád bych zdůraznil, že se s nikým nehádám a nesnažím se mermomocí obhájit Sony jen kvůli tomu, že to používám. Jen chci, aby se nad tím lidi trochu víc zamysleli. Když vybíráš foťák, musíš vědět co chceš. Jenže si myslím, že amatér nikdy pořádně neví, co chce, protože to zjistí se svou první zrcadlovkou po roce nebo dvou. Stejně jako já. A na tom, jaká byla jeho první, moc nezáleží.
o 18.09.2013, 15:22 | Tuner#2
A co jiného drží objektiv než ten kovový bajonet s třema zářezama viz foto? [ Link ]

Nikon má levné skla s plastovým bajonetem, ale tělo má teda pokud vím kov vždy.
o 18.09.2013, 16:24 | CVakk
moje stará Sony má kov bajonet a minolta kov na objektivu, takže tak :) Ale plastu bych se vůbec nebál a vůbec to neřešil

když třeba koukneme na výdrž vůči počasí atd tak ta moje a300 je obyč kus plast těla bez nějakých těsnění proti vodě, prachu a co už přežila je až neuvěřitelný.. v Zimě celodenní focení autoskijoringu při -10, další měsíc to samé jen +5 a celý den déšť a foťák celej plaval...

ale obecně co jsem četl a viděl tak ten Nikon D3100 + 18/105 je jednoznačně nejpohodovější pro začátek :)
o 18.09.2013, 16:37 | Tuner#2
Tak já mám na mých sklech taky kov, ale mě zaujalo, že píšeš o 3100vce jako že má plastový bajonet. Dle mě na těle by to průser byl a to velkej, objektiv přece jen o to drží opřenej/zaklesnutej. U objektivu pokud je plastovej to až tak vadit nebude jako kdyby bylo plastové tělo ;)

Ano 3100vka s 18-105mm je opravdu nepřekonaná v této low-end kategorii jak už jsem psal v prvním postu ;)
o 18.09.2013, 19:29 | walish
Na megapixelu je D3100+18-105mm za 13490,-. Já jsem si pětikilo připlatil a tedy za 13990,- jsem pořídil D5100+18-105mm :)
o 18.09.2013, 21:35 | Mr.Scully
hanx - však já taky neříkám, že mám univerzální pravdu :-) Pokud je někdo fakt rozhodnutý, že nebude fotit profi, tak může být celý život se Sony spokojený, nic proti. Já jen, že spousta lidí třeba koníčku propadne a pak by mohli litovat, protože měnit značku "za pochodu" jaksi nejde. Já si taky kdysi kupoval foťák za ohromujících devět tisíc a říkal si, že je to na mě až moc dobrý a že to mi vystačí na dlouho. A teď jsem v tom za dvěstě tisíc a jsem moc rád, že jsem zvolil renomovanou značku ;-)

Taky jde o to, jestli je to focení krajinek nebo co. Když jsem se podíval, že nejvyšší model od Sony má 6 fps, tak to je celkem bída, s tím by se třeba reportáž, kde jde o rychlost a je velký odpad, moc fotit nedala. O šumu nemluvě, ten je někde pod mojí 5D III. 19 ostřících bodů, baterka na houby, celkem vysoký šum... nene. GPS a stabilizace v těle to fakt nezachrání.
o 18.09.2013, 21:53 | hanx
Mr.Scully: já si právě myslím, že přechod na jinou značku ve chvíli, kdy už poznáš, že ti foťák nestačí, že úplně v cajku a nikde není napsáno, že pokud koupí nikon, tak si za dva roky nekoupí vyšší model nikonu a naopak..
o 18.09.2013, 21:58 | Mr.Scully
Já bych si to nedokázal představit na nějaké vyšší úrovni, protože i po těch letech ještě občas tápu v tom, když potřebuju ve tmě něco rychle přepnout :-) Třeba u kompaktů je to v pohodě, tam si člověk zvykne na cokoliv, ale u zrcadla je těch možností daleko víc. Ale určitě takové případy jsou, znám lidi, co přešli Nikon-Canon i Canon-Nikon :-) Pro některé z nich to znamenalo prodat výbavu v řádech čtvrt až půl mega :-)
o 19.09.2013, 13:57 | RedBaron
Pokud se zrcadlem začíná a chytne ho to víc, tak nějakejch 13 v základu je pakatel. Každej, kdo si koupí DSLR fakt nebude profík, to už by jich na světě byla asi miliarda :-)
o 19.09.2013, 15:14 | 323Marty
Já mám asi pitomý názory, ale každýmu, kdo si chce koupit zrcadlo a mít to nastavený na inteligentní automat + picture control na "živé", tak řikám, ať zůstane u kompaktu a ušetří dost peněz. Ten, kdo si chce začít hrát se zrcadlem, strašně moc brzo přijde na limity low-end modelů, který parametrama a možnostma zase o tolik ty lepší kompakty nepřevyšujou. Podle mě modely typu eos 1100d nebo D3100 jsou naprosto k ničemu a se setovou 18-55 to platí dvojnásob. Stokrát raději bych volil po slušném člověku bazarovou D90 + 18-105mm, než tuhle levnou plastovou krabičku.
o 19.09.2013, 15:15 | RedBaron
Tak nevím, už jen v rychlosti zaostřování, ve zpoždění spouště a v obrazové kvalitě je to proti kompaktu s pidičipem nebe a dudy.
o 19.09.2013, 15:29 | Mr.Scully
RedBaron - v podstatě máte pravdu oba. Jenže co je amatérovi platný větší snímač nebo rychlejší ostření, když zaostří středovým bodem na křoví a ne na člověka, který před tím křovím stojí. K zrcadlovce prostě je nutné umět základy fotografování, resp. rozumět úplně základním věcem, jinak je to spíš nástroj zkázy. Deset fotek z dvaceti bude lepších než kompaktem díky čipu a deset bude naopak horších kvůli nepochopení ovládání.
o 19.09.2013, 15:53 | Kamil
Mr.Scully - svým posledním přísvěvkem jsi mi připomněl kámoše, který má zrcadlovku přes dva roky, hned na začátku dostal myslím si docela slušný školení a je v tom ztracenej ještě dneska. Pořád si myslí, že když si koupí lepší objektiv, tak budou ty fotky hezčí, přitom se ani zdaleka nepřiblížil k limitům stávajícího :)

323Marty - až tak černě bych to zase s tou základní řadou neviděl. Samozřejmě záleží, co chce člověk fotit. Pokud krajinky nebo portréty, tak tam pomalost těla vůbec nepřekáží. Něco jinýho jsou samozřejmě akční věci, sport, reportáž, low light atd. Tam se investice do profitěla vyplatí, to je bez debat.
o 19.09.2013, 15:59 | Mr.Scully
Kamil - obdobné pocity mám občas nad sebou :-D Je fakt, že třeba u sportovní reportáže ta cena objektivu určuje výsledek ;-) Ale kdybych fotil nějakou krajinu, tak dost možná budou mít amatéři s 1100D lepší fotky než já s 5D3 :-)
o 19.09.2013, 16:28 | DaveX | Upraveno: 2013-09-19 16:30:33
Řešil jsem úplně to stejné co ty. Nakonec jsem trochu přitlačil a koupil D3100 + 18/105 a jsem absolutně spokojený. Zkus to zvážit :)

A dá se koupit za pěkné penízky už: [ Link ]
o 19.09.2013, 16:38 | Cenda
prd tomu rozumim, ale nedávno jsem někde (digimánie?) narazil na článek srovnávající G15, 1100D se základním setem a P7100. Ve výsledku Nikon pokulhával, Canony na tom byly tak nějak podobně. Výrazně lepší bylo zrcadlo jen v rychlosti.
o 19.09.2013, 17:34 | Crimson
BMax: Oba tebou zmíněné modely mám doma C1100 i N3100
vem to, ke které značce tíhneš víc, protože jinak je to fuk

s N3100/18-105mm min.týden syn fotil v Chorvatsku,
vůbec jsem nekoukal co tam měl nastaveno ale dělalo to krásné barvy

z mého pohledu ale nepoužitelné, narazil jsem na kolibříka, dlouhozobku, delfíny a defakto jsem nebyl schopnej je vyfotit, vlastně jsem je nevyfotil, protože takový lowend nemá na toto šanci jak jde o rychlost

tady můžeš mrknout na fotky z toho Nikonu 3100/18-105mm
je to pouze vysypáno z karty, na fotky není sahnuto

[ Link ]

o 19.09.2013, 18:08 | walish | Upraveno: 2013-09-19 18:10:33
souhlasím, 18-105mm má hezkou kresbu

jen taková rychlovka

foto k příspěvku  od walish

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3493 sekund.