Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > IT: Linux

o Navštíveno 164x o
o 03.03.2006, 21:56 | Petura
používá tady někdo Linux? docela mě to zajímá, ale vím o něm prdlajs, kdysi dávno sem si pohrával s distribucí SuSe Linux, ale je to už dost dlouho, takže si nepamatuju skoro nic ...
s jakou distribuci Linuxu začít pro pochopení? (jen jako uživatel popř. administrator - programování a vytváření aplikací vůbec ne)

o 03.03.2006, 22:05 | serz
Zkus nějakou LIVE - nabootuješ z CD a jedeš. Třeba Knoppix nebo Danix, Slax.
o 03.03.2006, 22:07 | Petura
no spíš mě zajímá "velká" instalace .... něco jako wokna...
o 04.03.2006, 00:29 | Nismo.Power
linux mandrake
o 04.03.2006, 07:36 | JanDiesel
mandriva 2006-nastupca mandrake alebo SuSe 10.0
o 04.03.2006, 08:30 | venito
skus Fedoru...... sou to takovy prijemny wokna, a je to na 3 CD...
o 04.03.2006, 11:19 | Daryl (A)
krtistova noho !!!

Fedora nejsou wokna !!!

Petura: je uplne jedno jaky unix si nainstalujes. Dulezity je pro tebe vyber Grafickeho rozhrani. POkud mas dobrej pocitac tak posledni KDE, jinak treba gnome + nejake nadstavby.

ALe je to slozitejsi. Nejde o to jen koupit (sehnat) CD a nainstalovat jako wokna. To treba muzes se suse. POkud to ale chces jen jako pracovni stanici, tak to nedelej. Prijdes o nervy a jen zbytecne ztratis na komfortu. Nedostanes nic vic, spise mene.
o 04.03.2006, 12:17 | Petura
Daryl: no o linuxu vim fakt prdlajs, jen to, že jádro je volně ke stažení, a pak ostatní balíčky jak který ... v grafických prostředích se už nevyznám ...

z dávných dob si pamatuju, že sem s tím hodně zápasil a stejně sem to moc nepochopil co a jak ... ve woknech je jasný že spouštěcí soubory jsou *.exe (*.bat, *.com) ale v linuxu to je úplně jinak ... a právě to chci jako pracovní stanci - zkusit to - všude je linux vychvalovanej, tak proto :o)))
o 04.03.2006, 12:30 | Daryl (A)
Petura: mno souhlas, pokud to s linuxem umis, tak je to bomba a nema konkurenci. Ale k vyladene stanici je hooooodne dlouha cesta. Ze zacatku to bude super, ale postupne budes zjistovat, ze to co je na woknech samozrejmost, tak na linuxu/UNIXu je to trosku problem. Kuprikladu MS word, excel, ppoint etc. Jde to, ale neni to prdel. A tak je to se vsim. Instalace cehokoli neni jako na woknech double click. Proste pokud to ches jako pracovni stanici ok, ale moc zabavy bez prace necekej.
o 04.03.2006, 12:43 | Petura
no tak to asi tak jednoduchý nebude jak sem si představoval ...
o 04.03.2006, 14:03 | Nismo.Power
Petura......... pokud si to nikdy neviděl tak to ani neinstaluj...... mimo to bys to ani jen tak nezvlád nainstalovat....... nejlepší mezi náma je si zkompilovat uplně vlastní jádro a pak si to jen tak dolaďovat.......

ale pokud neznáš základní příkazy v basch tak na to ani nemysli :)
o 04.03.2006, 15:56 | Petura | Upraveno: 2006-03-04 15:59:18
no asi před cca 4 rokama sem to měl na zkoušku, ale nevěděl jsem si rady co s tím :o))) a na komp sem to dostal v pohodě a pryč z něj taky ...
ted sem o něco chytřejší (aspon myslim) tak bych to rád zkusil znovu ...

je fakt, že příkazy v linuxu neznám ani nemám přehled o příponách souborů, ale snad tak velkej rozdíl mezi woknama nebude
proto se tu ptám, jakou verzi (distribuci) přeci jen 4 roky je dlouhá doba a hodně se určitě změnilo - tenkrtá sem měl k dispozici SuSE (vezi nevim) bylo toho asi 10 CD
ted nemám vůbec nic...
o 04.03.2006, 16:15 | Daryl (A)
Petura: vyvedu te z omylu. Rozdil mezi woknama a unixem je nebetycny. Spolecny maji jen HW, na kterm bezi. Logika prace, ovladani vse je uplne nekde jinde.

Zakladem je distribuce. At uz zvolis, Linux, BSD nebo cokoli jineho, musis zvladat alepon zaklady prace s nim. Souborovy system, kompilace, zaklady programovani v C,Perl nebo aspon bash.

SuSE je jen distribuce, ktera je maximalne "user friendly", ale taky tam neni vse. POkud si vystacis se zakladem, tak budes spokojeny. Jakmile zatouzis po necem vic (vychytavky, vypalovani, multimedia etc.) tak muzes mit jen to co ti dali na CD/DVD. Bez detailni znalozsti systemu, kompilace, jadra a modulu s tim nic neudelas. Podpora hardware: asi vetsina "beznych veci". Snad. Pokud chces mit jistotu a potrebujes treba do jadra zakompilovat nejakou special kartu a podobne, potrebujes vedet presne co a jak. A to si nenaklikas.

Ver mi, delam s tim uz skoro 10 let a vim, ze i kdyz tam ty moznosti jsou, porad to neni idealni na pracovni stanici.

Pokud si na tom ale trvas, zajdi do nejakeho knihkupectvi (vltava.cz) a najdi si neco jako "Zaciname s Linuxem". Az to budes mit v malicku (kolem 5-600 stran), koupis dalsi "level" neco jako " Pokrocila Administrace" nebo "Linux od A do Z". To bude mit kolem 1000 az 1500 stran. Az budes mit toto v malicku, zvladnes drtivou vetsinu toho co budes kdy potrebovat. A budes na dobre ceste stat se guru. Budes uzmet asi tak 10% toho, co bys umet mohl.

Az za 15 let zacnes psat vlastni moduly do jadra a patche pro kernel ...

No zpet na zem ..

Bud do toho pujdes naplno a vezmes to jako filozofii a uplatnis to v zivote (bude te to zivit), nebo se na to vyser, pac to pro tebe bude jen ztrata casu.
o 04.03.2006, 16:39 | Luke_288
muze mi nekdo nejak v kostce osvetlit, v cem je teda Linux lepsi nez wokna? co jsem si to tady tak procital, vidim, ze je to jenom komplikace a neznam nikoho, kdo by si dobrovolne komplikoval zivot, takze v necem to musi bejt lepsi. v cem?
o 04.03.2006, 17:48 | Petura
Daryl: no čoveče teď si mi vyrazil dech ... celý sem to zhltnul na jeden nádech. Tak jsem v dost velkým omylu. Jsem se to chtěl "naučit" jako další OS pro běžné užívání. Ať W98, W2000 nebo XP jsou od stejný firmy a jsou si podobný tak vždycky jsou v něčem odlišný. A tohle jsem si myslel právě i o Linuxu.
Takže radši opravdu zpět na zem, a začnu se více věnovat Woknům od Bila - (jejich administraci).
o 04.03.2006, 18:38 | Daryl (A)
Luke: mnooo asi tak :

Linux je v prvni rade Open Source coz v prekladu znamena: kdyz jses dobrej, tak si na tom udelas co chces, kdy chces. POkud ti neco nefunguje, tak si to proste prepises/opravis.

Je to mnohem stabilnejsi. Rekneme,ze takovy unix nemusis v 99,99% restartovat. Defacto restart je potreba jen pri vymene/zmenach HW, nebo po kompilaci jadra.

Nejsou na nej viry. Fakt za tech X-let jsem nepotkal jedinej vir. Zadne activeX a podobny sracky. Je toho hodne, ale zakladem je to UMET. Takze rekneme moznosti jen pro ty co to umi. Pro bezneho uzivatele woken je to proste PEKLO.

Ano prodavaji se distribuce jako je suse a skoro nepoznas, ze je to linux, ale je taky minimalni podpora hotovych programku, baliku, patchu a podobne.

Suse je treba dobry do net kavaren. Ale ne pro hracicku a rejpalka. Buh chran, aby sis chtel zahrat NFSU, nebo jinou windows gamesu. No chance. Jo jsou emulatory, ale reknu ti, ze radeji si koupim 20GB disk a nainstaluju wokna, nez prochazet timto porodem.
o 04.03.2006, 18:49 | Luke_288
aha, uz jsem chytrejsi. vzhledem k tomu, ze XPcka jsem nemusel restartovat ani nepamatuju, tak me nic nepali:-)
o 04.03.2006, 18:53 | clown
Daryl ... ty jim davas dobrou sodu .., ale mas bohuzel krutou pravdu ..

no ja byt nekolikalety uzivatel a spravce PC jsem si jiz nekolikrat nainstaloval nejakou user friendly instalaci .. naposledy Ubuntu, nejakou verzi Corel Linux, Mandrake ..

asi po 8 hodinach pokusu sem prisel na to, jak neco instalovat ..
pak jsem zustal vyset na tom, ze neumim nainstalovat SUN JAVU a nemuzu najit neco kompatibilniho s "ICQ" s poslednim KDE ..

a pak jsem to ve Virual PC zase smazal .. :o))
az nebudu mit 14 dni co delat, zase si neco podobneho vyzkousim ..

o 04.03.2006, 18:54 | Daryl (A)
Luke: tak nejak.

Ja mam v praci unix (FreeBSD) a to jen proto, ze ten samy system pouzivam na vsech serverech a potrebuju ono OpenSource.

Jinak doma mam XP. Relax
o 04.03.2006, 19:04 | semysak
no sem delal drivery PCI karet do linuxu ale nic jinyho v tom neumim : - /, radeji ty windowsy
o 04.03.2006, 19:12 | Petura
clown: no neřek bych, že nám Daryl dává sodu ... sem rád, že tohle všechno říká aspoň sem zase o něco chytřejší ... a to "velké" nadšení mě už přešlo.
No ale stejně si teda zkusim někde sehnat tu distribuci SuSE a zkusim se poprat s tím co tam je přiložený ...
o 04.03.2006, 21:51 | clown
zacni tady

[ Link ]
o 04.03.2006, 23:41 | Daryl (A)
Petura: kdyz tak to co pise clown. Na CD ser, instaluj posledni verze ...

GL ... :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3921 sekund.