Navštíveno 6003x

Nikde jsem nenašel tak se zeptám zde, spousta odborníků tak snad někdo poradí
Problém je v tom že naše mikrovlná trouba přestala ohřívat pokrmy ale zato velice pečlivě ohřívá třeba talíře nebo hrnky, co se mohlo stát? Není lepší troubu vyhodit a pořídit novou? Není tam něco nebezpečného?
Díky za rady

08.04.2014, 20:15 |
Kapka (M)
Tohle přesně začala naše dělat také :-(

08.04.2014, 20:21 |
AR Tak to je klasika ne? ;) talíř milion stupňů a pokrm vlažný ;) Ale upřímně mě zajímá čím to je, přeci jen důvod proč se ohřeje talíř nebo pokrm je stejný, rozkmitání atomů a tím jejich zahřátí.
Talíř by měl byt ohřátý maximálně od jídla, nikoliv naopak :) to je podstata mikrovlnné trouby, jinak by se dodnes ohřivalo v peci :D

08.04.2014, 20:27 |
X-sat (M)
Moje postřehy:
- udržovat čistý ten plastový obledelníček na stěně uvnitř. Usazují se na něm částečky tuků a par z ohřívaných jídel a vlněné generované magnetotronem tudy pak neprochází jak by mělo
- nektera keramika do sebe pri myti (pouzivame mycku, takze nadobi je te vode vystavovany dlouhodobe) po case jakoby „nasaje“ vodu (i glazurovane) a proto se jakoby zevnitr ohriva
Nádobí jsem vyloučil použitím jiné trouby, v te to nedělá

08.04.2014, 20:38 |
AR pavelk: řek bych že hlavní důvod mikrovlnky je rychlost ohřevu, nikoliv to že ohřeje jen potravinu.

08.04.2014, 21:14 |
FSAL "Pekelnej stroj" je vhodnej tak max na popcorn, ale ne na ohrev/pripravu jidla :), takze vyhodit :)

08.04.2014, 21:21 |
AR FSAL: na popcorn je nej popcornovač ;)

08.04.2014, 21:28 |
FSAL AR: hm, ja mam opacnou zkusenost, ale je pravda, ze to byl obyc domaci, nikoliv profi "kinovej"
[ Link ] a ten stal za vyliz kapsu
Divný.
Základ je ohřívat na míň wattů. Jinak se klasicky pálí tenká vrstva pokrmu u okraje a ohřívá talíř. (dobře vidět u plastových misek)
Vzhledem k tomu, že ohřev je založen na pohybu molekul vody, tak to musí mít souvislost s případným nasáknutím keramiky. Jinak si to neumím vysvětlit. To by se mikrovlnce podařilo rozhýbat pevné vazby toho materiálu :)
dnes zkusím plastovou mísu, do ní cokoliv a uvidíme, vůbec to nechápu, talíř je tak horký že nejde ani udržet v ruce a jídlo na něm je studené
Jako satak, opatrne vycisti tu slidu, a pak vyzkousej ruzny nadobi. Nej je asi sklo, ale i u nej jsou rozdily, jestli je varny, olovnaty atd...
Pokud se nejedna o polivku, pak ohrivat na mene wattu. Ja davam polovicni vykon a treba 4 minuty.