Tohle je brutální OT, ale nedá mi to se zeptat než něco zkur*ím nebo alternátor vyndám a odvezu k autoelektrikáři.
Buzení na alternátoru mám vyvedené zvlášť (Renault) - tj. +12V pro kontrolku dobíjení, +12V buzení; +12V na baterii a -12V na kostru.
Problém - občas se nerozsvítila kontrolka dobíjení. Po rozebraní palubky a kontrole žárovky i vodiče - zde chyba nebyla. Při zapnutém klíčku byl odpor mezi + žárovky a baterky cca 0,04 ohm. Stejně tak + z aku na alternátor a kostra.
Pak jsem zjistil problém v konektoru, co buzení do alternátoru přivádí - částečně zoxidované kabely, ošoupaná izolace. Takže nakrimpované nové konektory, prostříknuto kontaktolem (všechny spoje).
Problém je ten, že na kabelu, co vede přímo buzení je odpor cca 40 ohm vůči plusu na baterii. Při použití žárovkové zkoušečky se ta sotva rozsvítí (na kabelu pro buzení), u kabelu co vede od kontrolky dobíjení svítí na plno.
Při měření multimetrem na buzení o cca 0,2V nižší napětí než na kabelu pro kontrolku.
Co se průběhu dobíjení týče, tak po startu chvíli bez problému kolem 14,2V, pak to začne klesat někam k 13,5-13,8V. Trochu to reaguje na otáčky, po chvilce jízdy to padá až na 12,8-13,1V a tam to drží.
Nemám osciloskop, takže průběh napětí bohužel nezměřím (to by mi asi částečně pomohlo).
Nicméně - po opravě konektorů problém s kontrolkou zatím zmizel (asi 6 startů). Ovšem pořád nedobijí.
Chtěl jsem se zeptat - můžu natáhnout kabel k buzení přimo od baterie (tj. natvrdo z baterky na buzení) a ne přes spínací skříňku jak je to teď? Jen abych ozkoušel, jestli je chyba v alternátoru nebo jestli je opravdu průšvih na vodiči buzení a je tam někde studený spoj. Ještě mě napadlo na kabel buzení připojit nějaký spotřebič s větším odběrem, mohlo by dojít k "propálení" toho přechoďáku. Pro jistotu ještě s pojistkou aby z toho kabelu neukápla izolace.
Díky všem za nějaký rozum co by mi pomohl to vyřešit. Pravděpodobně stejně alternátor zejtra vyndám a odvezu do servisu na stolici, aby ho otestovali.