Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Trafostanice na mé zahradě

o Navštíveno 6207x o
o 29.03.2015, 16:56 | pindak
zdravim vás. mám už spoustu let na zahradě trafostanici. už před 15ti lety mluvil ČEZ o tom,že ho přesunou někam,kde k němu bude snadnější přístup, ale jak plynuly roky,nic se nedělo. k trafostanici je přístup přez 3 moje ploty,ovocné stromy,zahrádky se zeleninou atd... i když je trafo na mé zahradě,tak ze sousedovi strany je přístup mnohem lepší, jen jeden plot s udržovaným trávníkem. se sousedem máme dobrý vztahy a tak sem se ho ptal,co budem dělat až přijedou a budou chtít přejet těžkou technikou přez naše pozemky. dozvěděl sem se,že celý ty roky co mám trafo na zahradě,sem měl požadovat nájem. za sloup vysokého vedení je 6000kč ročně a za trafo 60000 kč ročně. řekl mi,že už spousta lidí si to takhle zařídila a proto se ČEZ začal starat o to aby svoje zařízení na soukromých zahradách přesunuly jinam. prý můžu požadovat peníze i za to, že mi zdevastují pozemek při přesunu trafa. teď jde o to, kolik si za to můžu říct. protože když u mě před týdnem byl vyměřovač kvůli plánovánému vedení zemí,tak sem se s nim o tom bavil a říkal mi,že oni mi za to určitě nabídnou prachy,ale neříkal kolik,tak by mě to docela zajímalo

o 30.03.2015, 07:09 | cezetko
Tak předpokládám, že tam máš věcné břemeno. To, že ho tam máš automaticky znamená, že o nějakém pronájmu si můžeš nechat jen zdát. Nevím, jak dlouho ty pozemky vlastníš, ale ta stanice tam mohla být dělaná za nějakou úplatu, nebo tak něco. Já třeba mám na pozemku taky sloup vedení a dostal jsem podle nějaký tabulek jednorázovou odměnu vy výši 1000,- za zřízení věcného břemena. Hned jsem byl upozorněn, že i kdybych s břemenem nesouhlasil, dle zákona tam ČEZ automaticky má přístup i kdybych se na hlavu stavěl.

Tomu všemu musíš podřídit i přístup k trafačce, včetně oplocení.
o 30.03.2015, 07:11 | cezetko | Upraveno: 2015-03-30 07:13:00
Jinak jestli u tebe byl zaměřovač ČEZu a a řekl ti o nabídce, tak to pořeš s ČEZem a hoď sem výsledek. Třeba tam to břemeno nemáš a je to tak, jak píšeš sám výše.

K předchozímu příspěvku:
Příslušný provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 4 písm. f), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti.

Je pravděpodobné, že sloup na vašem domě byl povolen v rámci nějakého stavebního řízení (zjistíte na stavebním úřadě), pokud ne, šlo by o "černou stavbu" a mohl byste požadovat, aby stavební úřad nařídil její odstranění. Pokud nebylo zřízeno věcné břemeno, je to dost podivné. Laicky se domnívím, že i v tom případě můžete požadovat odstranění sloupu.

Pokud by nedošlo k dohodě, může E.ON podat návrh na vyvlastnění, což v tomto případě neznamená, že byste přišel o dům nebo pozemek, ale že vám soud nařídí věcné břemeno. Můžete ovšem v rámci soudního řízení přesvědčit soud, že sloup může stát jinde a že tedy není důvod takové věcné břemeno zřizovat. Výsledky soudního řízení nelze předjímat.

Sloup však v žádném případě není vaším majetkem, takže pronájem nepřichází v úvahu. Majitel "drátů", tj. E.ON by měl ve svém zájmu s vámi věcné břemeno dojednat. Můžete chtít nějakou finanční náhradu. Pokud však již byla nějaká náhrada kdykoli v minulosti vyplacena (např. bývalým majitelům vašeho domu), vy už nárok nemáte. Pokud by došlo k soudu, výši náhrady určí soud.

Doporučil bych vám zjistit nejprve na stavebním úřadě jak došlo ke stavbě sloupu, zda sutečně neexistuje věcné břemeno (třeba jen není zapsáno v katastru nemovitostí) a současně tyto údaje ověřit na E.ON. Pak můžete kontaktovat právníka, aby podnikl další kroky.

Pokud jde o opravy vaší střechy a podobně, obyvkle lze s majitelem vedení dohodnout podmínky, např. odpojení elektřiny na nějakou dobu nebo zřízení dočasného vedení kabelem a podobně. El. vedení vám nesmí bránit v údržbě vašeho domu.

o 30.03.2015, 09:44 | pindak
ok,díky....
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3036 sekund.