Navštíveno 7688x

Ahoj,
mám jako vždy blbý dotaz :). Mám ventilátor Vents TT150T, verze s časovačem a dvěma rychlsotmi. Zde je manuál(
[ Link ] ) a na fotce zapojení dle manuálu...
Mám ventilátor ovládaný ze 3 místností pomocí žaluziových 2spínačů, které pouze pošlou impulz (vrací se). Navíc mají ochranu proti zmáčknutí obou tlačítek najednou.
Na L je přivedená stálá fáze od jističe, N je nmodrej nulák a na LT a L1 je přivedený kabel od žalužiového spínače, který pošle impulz.
Problém je v tom, že jakmile nahodím jistič,tak ventilátor se ihned rozeběhne, nevypne se ani po 5min. Žaluziáky nereagují. Zkoušečkou kontrolováno, že L je L, N je N a impulz jde buď po LT nebo L1.
Je problém v zapojení a nebo je něco KO?
Díky ta každou radu..

04.01.2016, 16:49 |
Draxx Chce to zkouset, klidne muze bejt v riti ventilator. Zapojit jen N a L a zkusit jestli se nerozbehne a postupne vylucovaci metodou dojit k vysledku.
nejsou ty žaluziové vypínače jen tlačítka NC?
crestik:Co je NC? Wiki tvrdí pomocné kontakty spínací; NC (Normaly Closed), ale to mi moc jako amatérovi neřekne :)

04.01.2016, 17:22 |
Jozzo v normálním stavu sepnuto
stále mi to nic neříká :). Jak jsem psal, do L jde proud a do LT a L1 nejde žádný proud. Pokud se stiskne žaluziový spínač, tak pošle pouze impulz buď do LT nebo L1, na zlomek vteřiny...
Začni tím, že se vyprdni na ten vypínač na žaluzie. Pokud máš doma vypínač, nejjednoduší řazení 1, tak to zapoj na něj s tím, že na ten vypínač půjde jen L.
N bude zapojeno natvrdo.
To co máš na obrázku QF je vypínač řazení 2, kdy současně s L zapínáš i N. Ta přerušovaná čára značí že je mecahnicky spojené 2kontakty. Vysvětleno v odkazu.
[ Link ] Takže QF je prostě jen vypínací tlačítko natvrdo.
Vem si 3 nejjednodušší vypínače, jeden zapoj jen na L, tím budeš spínat jen L, N zapoj natvrdo.
Pak z toho prvního budou 3 dráty L (první na svorkovnici L, druhý, na přívod 2.vypínače, odvod 2.vypínače bude zapojen na svorkovnici na svorku LT
a 3.drát z 1.vypínače dej na přívod 3.vypínače a vývod 3.vypínače zapoj na svorkovnici na svorku L1.
Tím bude zapojeno MIN/MAX 2. a 3.vypínačem
Slováci v návodu mají nějakou pětipolovou svorkovnici, místo čtyřpolové. A píšou tam, že po přivedení N a L se do 5sec všechny verze ventilátorů roztočí a jede. Hypotéza: přivedením L a N se motor roztočí. Když se na LT neobjeví pulz od fáze, nebude časovat, běží pořád. když se na LT objeví pulz od fáze, rozjede to ten vestavěný časovač a po nastaveném čase ventilátor vypne, i když připnutí L a N trvá. "Reset" se provede opět vypnutím a zapnutím L a N. No a L1 snižuje otáčky a tam podle mě nestačí pulz, ale trvalé spojení s L a otáčky budou nižší, funkce časování zachovaná. Může být?
radek.613: ziouseno 2x (Impuolz LT a pak L1) a bezi furt. Cekal jsem pres 30min, kdyby nahodou casovac byl otoceny. Ma rozsah 2-30min.... :(.
Jeffry.j: Ctu to uz po desaty a porad jsem mimo :(. Mohl by si t9 nakreslit? Jde o to, ze v kazde mistnosti je pouze 1 KU68 a z kazde ze 3 mistnosti chci spoustet casovac pro mim/max otacky
To jak bys to chtě mít zapojený ted vynech.
Ty musíš zjistit, jestli ti to funguje správně, tak jak chceš.
Bud to zapoj pomocí vypínačů, jak jsem ti psal, nebo když je nemáš, tak použij klemy.
Ber z L fáze a postupně ji zapojuj na svorkovnici LT a L1. Samozřejmě L před vyp. a L za vyp. musí být vždy zapojen pro fungování.

07.03.2016, 10:20 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-03-07 10:21:46
Radek.613 , Jeffry.j :
Tak zasílám report :). Ventilátor zaslán na reklamaci a vrátil se s tím, že vše funguje jak "má". Po znovu zapojení časovač funguje včetně pomalého chodu. Takže trošku záhada, nejspíš nějaká vlhkost?
Ale vrátím se k zapojení ventilátoru. 2 elektrikáři to u mě vzdali...
Ventilátor nelze zapojit, aby šel ovládat ze 3 místností včetně volby rychlosti a zachování funkce časovače. Nebo respektive půjde přes nějakou chytrou krabičku, ale to vyjde levněji si koupit ventilátor s normálním zapojením.
Jelikož:
- Nelze přivést napětí na L1 a na LT naráz (dojde k zničení ventilátoru).
- L1 (rychlý chod), potřebuje pouze impuls k roztočení a zapnutí časovače. Pokud je na L1 přivedeno stálé napětí,tak časovač nefugnuje.
- LT (pomalý chod), potřebuje přivedení stálého napětí k funkci časovače. Impuls ho neroztočí.
-Vždy je potřeba nejdřív impuls do L1 a až poté stálé napětí do LT k volbě pomalé rychlosti. Pokud je rovnou přivedeno stále napětí do LT, tak se ventilátor neroztočí.

07.03.2016, 10:30 |
Kapka (M)
možná blbý dotaz..k čemu potřebuješ ovládat ventilátor na WC ze 3 místností?..aneb proč dělat něco jednoduše když to jde složitě :-)
Kapka: Jo, chápu. Blbě jsem zvolil nadpis :).
Mám 2 koupelny a 1 WC a centrální ventilátor na půdě.

07.03.2016, 11:10 |
Kapka (M)
Aha..tak to ju pak..tak to bych pak šel cestou ventilatoru s timer,ale pouze jednorychlostním..a mělo by to být bez problémů..
Kapka: jj, už jsem se smířil, že mi půjde pouze rychlý chod :). Psal jsem teda ještě prodejci, protože mi to hlava nebere...
A není náhodou ST spínač (do LT, pomalu) od světla a S jako pomocný spínač pro rychlý chod? Tj. vlezu na WC, rozsvítím, spustí se pomalý chod (to jako abych měl klid :-) ) a pak si můžu tlačítkem zvolit rychlý chod? Navíc mi to připadá, jako že S je v provedení NC, tj. v klidu sepnutý.
michall: To by se nejspíš spálil. Dle návodu i slov prodejce nemůže do LT a L1 jít najednou napětí.

07.03.2016, 12:47 |
michall | Upraveno: 2016-03-07 12:56:59
Když se dívám na první obrázek, spodní třetina, tam je stálé napájení do L, stálé napájení do L1 a spínač do LT, s poznámkou MIN. Na dalším obrázku je ST označen jako external switch (i.e. light switch). Tedy po jeho sepnutí jde fáze do L, L1 i LT v jednom okamžiku.
edit: jo teď na to koukám znova, S je jen asi ve funkci voliče rychlosti, tj. ST spustí ventilátor s časovačem a S jen určuje, jestli má jít na max nebo min a je to spínač (ne tlačítko). Rozpojeno = MAX (první třetina), spojeno s fází = MIN (dolní třetina) nebo si můžeš volit spínačem S jestli MIN nebo MAX.