Navštíveno 10652x

30.01.2016, 19:22 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-01-30 19:24:34
Nazdar panove,
poradite jaky wifi router na domaci pouziti? Mam po dobe roztahane vsude kabely a k routeru pripojuji akorat mobily a ntb. Mam nejaky zakladni Tplink od Starnetu, cca 5let starej. Koupil jsem k nemu 10db antenu, ale stale ma tragicky pokryti (kamenej barak 150m2, 2patra). Dokoupil jsem k nemu wifi extender TP-Link TL-WA850RE , ale pokryti stale tragicky. Mam doma rack a v nem 24p switch Cisco Catalyst 2950, do ktereho zapojim NASku, 3tv, vahu a dalsi kraviny casem. Akorat brutalne huci vetrak, tak to musim poladit :). Zatim mam cvakly 4 kabely do toho wifi routeru od TP linku...
Ale stejne se bez wifi neobejdu :). Co byste doporucili? Rad bych se vesel do litru, jestli je to realny. V CZ jsem nasel samy stary testy a v zahranici testy wifi routeru od 3k, coz se mi davat nechce :)
Mám doma nově tady tenhle
[ Link ] a zatím si nemůžu stěžovat. Signál i přes dvě stěny plný, akorád teda bydlím v dřevostavbě kde bude ta propustnost signálu možná jiná než u zděného domu.
Mám dva roky TP-LINK TL-WDR4300, což za ty peníze (asi 1400) byla podle všeho dobrá volba, aspoň tehdy. Vše OK, ale je jasný, že přes 2 a více stěn ve zděném domě už to stejně žádná hitparáda není...
Ja ted vsude prechazim na
[ Link ] stoji ehce pres litra, ale je to bomba, jen tomu chybi gigovy porty, mam jeste
[ Link ] ktery jsem ted osadil misto nejakyho TPLinku s antenou a pokryti je uzasny, Mikrotik ma skvelou citlivost anten

31.01.2016, 11:59 |
choze taky mám ten TP-link 4300, jedu na něm i přes 2 stěny v paneláku. Je pravda že 5ghz přes 2 stěny skoro nejde, ale 2,4 v poho.

31.01.2016, 14:18 |
War Ubiqiti Unifi. Pod jedním SSID dáš více APček a vykreješ mrtvé zóny. Podobné řešení nabízí třeba enterprise výrobci jako Aruba, Ruckus... ale za ošklivé peníze.

09.02.2016, 16:39 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-09 16:40:41
Tak jsem nakonec pořídil tohle: D-Link DIR-842
[ Link ] 4xGLAN +1xGWAN, 1200 mbps. Rychlejší stojí až od 3000Kč výš.
Dokoupil jsem 8portový gigabitový switch od DLINKU
[ Link ] ,
tak jsem zvědavý jak to bude vše společně šlapat.
Hlavně mi jde o NASku, která je teď strašně pomalá.
Akorát mě dost štve, že jsem koupil wifi extender TP-Link TL-WA850REbez 802,11ac viz
[ Link ] ,
tak přemýšlím, že bych ho prodal a koupil RE200
[ Link ] Myslíte, že změna extenderu se vyplatí? Jestli překonám lenost, tak ho koupím a otestuju, případně ho vrátím do 14 dnů :). Ale lenost asi vyhraje, proto se ptám :).
Ten D-Link DIR-842 vypadá dobře. MIKROTIK RB951G-2HnD bych asi nezvládl nastavit...Jen nemůžu nikde najít k tomu D-linku jaký má cpu a ram. Chci nahradit svůj tp-link tl-wr1043nd v1.7

10.02.2016, 17:23 |
Ferro Můžu se zeptat proč chceš nahrazovat ten tp-link wr1043nd? Mam ho taky a mam nemůžu používat N-ko, když ho zapnu tak mi začnou vypadávat pakety a stránky trvaj 5s než se načtou.. a nemůžu přijít na to čím to je nejspíš ale zarušením ostatními sítěmi (bydlím v paneláku)
Ferro: stáhni si inSSIDer
[ Link ] Proskenuješ na 2,4 GHz kanály a uvidíš sám, jak moc je to zarušené a hlavně které konkrétně.

10.02.2016, 20:48 |
Ferro To jsem dělal jenže při počtu kanálů a šířce pásma není moc z čeho vybírat.. taky nevim proč to dělá jen N-ko b/g fungujou celkem dobře a taky mi zaráží, že i když dám zařízení pár cm od vysílače tak je to furt stejný..
LukeFab: Mikrotik zvladnes nastavit, maji neco, cemu nadavaji Quick set
[ Link ] a proste na jedny strance naklikas co potrebujes a ono to funguje :-)
Darker: Jo koukám,takže to bude lepší volba jak např ten D-Link DIR-842? Potřebuju mít dobrej signal v paneláku i přes 2 sádrošový zdi. Net mám 150mb/s. Ten tp-link tl-wr1043nd funguje bez problémů. Jen jestli už není na dnešní dobu i rychlost připojení málo jeho ram 32mb a výkon cpu 400mhz.
Zdarec. Za me mikrotika. Uz jen skrz ten nas at ma poradnej router.

11.02.2016, 08:34 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-11 08:36:58
Jak moc je v reálným použití znát, že ten Mikrotik má pouze 300+433mbps, tudíž maximální teoretická přenosová rychlost 733mbps přes wifi? Ten D-link má 1200mbps....
Myslím si, že dualband routery fungujou tak, že vysílají obě frekvence najednou a když se k routeru připojí zařízení 802.11ac, tak využije obě frekvence, tudíž může sosat po wifi až 1200mbps, což je nesmyslně vysoká rychlost, ale když už se připojí například 6 zařízení, tak ta rychlost může hrát dost roli...
A nebo to funguje tak, že 802.11ac zařížení se pouze připojí k 2,4ghz nebo 5ghz a neumí obě najednou?

11.02.2016, 08:57 |
mr.brain | Upraveno: 2016-02-11 08:57:54
802.11ac standard umí jedno, dvou nebo trojnásobný stream - 450/900 a 1300 Mbps. Oproti tomu 802.11n umí ony vlákna obdobně, ale s nižší rychlostí 150, 300 a 450 Mbps.
Čisté 802.11ac jede jen na 5 GHz, ale je kompatibilní se standardem 802.11n, který může využívat těch 5 GHz taky. Klasické sítě na 2,4 GHz (802.11a/b/g) (nebo zařízení) se logicky nepřipojí.

11.02.2016, 09:25 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-11 09:33:13
mr.brain:
Díky za info, je mi jasné, že pokud je router pouze 5Ghz, tak se nepřipojí zařízení s 2,4Ghz.
Ale ten router umí obě frekvence. Tudíž stále platí, že například telefon, který podporuje i 802.11ac se připojí připojí například pouze k 5Ghz (modem umí 900mbps)?
A jediná výhoda routeru s oběma frekvencema je ta, že pak například další zařízení připojí k 2,4ghz (300mbps), pokud 5ghz je plně využito? Když tedy mobil umí chytře přepínat mezi 2,4 a 5Ghz, což můj tel má umět...
Díky
EDIT: Tak jsem si to ještě několikrát přečetl a nejspíš to funguje tak, že jedno zařízení (mobil) se připojí max 900mbps s tím, že je ještě volných dalších 300mbps pro další zařízení. Chápu správně? :)

11.02.2016, 09:46 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-11 09:47:40
Protože mě tak napadá, jestli nebude lepší třeba koupit router, který umí vyšší rychlost na 2,4Ghz a oželit menší rychlost na 5Ghz, např 450+450mbps (některé dokonce umí i 600mbps na 2,4Ghz viz
[ Link ] ). Než koupit router 300+900Mbps.
Zařízení, u kterých to jde, tak budou zapojená do gigabitovýho switche. Přes wifi pojedou telefony a notebook. Wifi budu hlavně využívat pro přenos dat z mobilu/notebooku do NASky a zpět. K připojení k internetu. Pouštění přes DLNA do multimediálních zařízení a televizí.

11.02.2016, 11:25 |
mr.brain | Upraveno: 2016-02-11 11:28:24
Já netuším jak to ten D-link má vyřešené. Teoreticky by to mělo sdílet celou propustnost pásma (teoreticky max. 300 Mbps na 2,4 GHz pro všecha zařízení na 2,4 a 900 Mbps pro všechna na 5 GHz). Starší zařízení, co nemají standard ac pojedou na 2,4 a dle logiky věci budou spolu sdílet oněch 300 Mbps.
Počítám, že na NAS poběží DLNA server a propojené s tím routerem, wifi ap, to bude kabelem... Já tedy nemám problém s Nkovou wifi (ale jen single stream na 150 mbps) pro DLNA a přehrávání full hd, ale pravda je, že to není tak daleko. Obecně pro 5 GHz je větší problém prostupnost stěnou (záleží na materiálu) než pro 2,4... Nikdo Ti nemůže zaručit, že to bude chodit dostatečně rychle (rychleji), než to jede teď.
S čím ale mám dobrou zkušenosti tak je Ubiquity, ať už se týče web managementu, tak i schopností "propálit" překážky, ale kde to šlo, tak je natažený UTP cat6 kabel no.
edit: koukal jsem na czc a ubnt má pouze Nko 150 mbps, tak to asi nebude ono
edit2: zkus appku inssider (už jsem sem do jiného vlákna dával odkaz, najdeš na google) a projdi si barák, umí to vyhodit sílu signálu do náčrtku a podle toho si najdeš opravdu špatně pokrytá místa, tam bych to asi vyřešil kabelem a buď wifi ap (a nastavit stejné SSID a mělo by se to, snad, přepínat na silnější APčko) anebo extender (repeater), ale to je takové, ne úplně ideální řešení.
mr.brain: Dik za vysvetleni! Proc myslis, ze extender neni dobry reseni? Z duvodu toho ze prijima signal a posila dal a neni pripojeny kabelem?

11.02.2016, 18:39 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-11 18:40:29
mr.brain: Extender bych prodal a koupil bych jeste jeden ten samy router a propojil bych je 6a kabelem. Ale nikde na netu nemuzu najit, zda ma funkci i client/ap
[ Link ] Nebo je to standardni funkce a mam ho vzit? Protoze pokud chci rychlej wifi router s gigabitovym rozhranim a slusnym pokrytim tak nic jineho v podobne cenove relaci nekoupim. A myslim, ze se 100Mb rozhranim nema smysl router kupovat, jelikoz se to dost zabrzdi.
Jde mi o to aby se oba routery tvarili jako jedna wifi sit a zarizeni pripojene k wifi by bylo stale pripojene i kdyz prejdu do dalsiho patra k 2. Routeru.
Tak router domu dorazil. Docela me prekvapilo, ze kdyz se pripojim pomoci Note4,tak stejne mobil ukazuje rychlost pripojeni maximalne 300mbps, i kdyz zvládá 802.11ac (ted zrovna ukazuje 180mbps). Samozrejme, zadné jiné wifi zarízení k němu není pripojené.
Psal jsem do Alzy, zda lze propojit oba modemy mezi sebou,aby vytvareli jednu spolecnou wifi sit a odpověděli, ze ano. Respektive, ze router je i acces point. Nezeptal jsem se primo na bridge...
Akorát netuším, kde to najít v nastavení. Jsou tam akorát fce port forwarding, static route. Pak Dynamic DNS, Firewall, Website filter, QoS engine. Tak netuším, jak 2.nastavit :/.
Na chalupě platíme dohromady 3 jednu přípojku 30/30 Mbps po domluvě s providerem. U mě je 5 GHz AP a u sousedů client od Ubiquity - každý má u sebe router od tp-linku (Nko wifi s odnímatelnou anténou, ten nejlevnější - asi 470 Kč/ks).
Zapojené je to tak, že všechno routuje Linksys u mě, do kterého je připojené WAN od providera z LAN portů to vede do APčka.
A teď to důležité - na těch tplincích je vypnuté DHCP, to dává Linksys (v tvém případě ten router, do kterého je zapojené WAN). Kabel co vede od 5GHz klienta je píchnutý normálně do LAN portu (1-4) na tp-linku. Každý má samozřejmě vlastní wifi síť (2,4 ghz) na jiném kanále, vlastní ssid a heslo.
U tebe bych to udělal obdobně, nebo to alespoň zkusil. Tj. z routeru, který je připojený do WAN natáhnout UTP do toho cos teď koupil a napojit to do LAN portu (1-4), ne do WAN. Ještě předtím na tom vzdálenějším routeru vypni DHCP (bude si to brát z toho prvního) a nastav si wifi síť - stejné ssid, stejné heslo, stejné zabezpečení.
Diky za rady.. Zapojen 2.router a zatim to funguje. Na Slave routetu jsem nastavil ip Masteru +1, nastavil wifi stejne jako na Master routeru, vypnul DHCP a slape to :). Akorat me zarazilo, ze v nastaveni Slave router stale hlasil, ze neni pripojen k internetu, ale to bylo nejsis tim, ze nebylo ve WAN zasuvce nic zapojeno :).
Jeste poladit proc se mobil pripojuje pomalu....
Tak zatim nic moc. Signal wifi nestabilni, obcas nejde internet nebo jenom urcite stranky, zkusim jeste zjistit jestli neni nejaky aktualnejsi firmware. A pokud ani on nepomuze, tak router vratim a podivam se po necem jinym...
M.a.R.i.: Nemas to jen spatne zapojeny? Mas primarni router, kde do WAN portu mas kabel od poskytovatele, na nem mas nastevenou nejakou Wifinu, z tohohle routeru vytahnes kabel a zapojis do WAN portu sekundarniho routeru, nastavis mu rezim bridge a nastavis stejne wifinu, jen das jiny kanal (nejlip alespon ob dva kanaly) a tim bys mel vsude videt jednu sit, kde ti routuje primarni router a sekundarni dela jen AP-cko
Darker: Primarni router ma zapojeny kabel od starnetu do wan portu a od primarniho routeru vede kabel do portu sekundarniho routeru ( ne do wan). Muzu to jeste zkusit cvaknout do wan, ale myslim ze to nefungovalo. Na sekundarnim routeru mam vypnuto dhcp a nastavenou wifi se stejny nazvem a heslem. Obcas se stava, ze telefon ma jenom 1 az 2 carky a to je jenom pres sadrokartonovou zed od primarniho routeru. Obcas nejde internet a musim v mobilu wifivypnout a znovu zapnout. Taky se obcas stane ze mobil jede na mobipnich datech a kdyz se kouknu do nastaveni wifi, tak se k ni teprve pripoji. Nebo nekdy je potreba nekolikrat zadat internetovou adresu nez se telefon pripoji. Bohuzel ten router nema vylozene zapinani rezimu jako treba bridge apod.
M.a.R.i: kdyby ses htěl zabvovat toho routeru,tak bych ho možná vzal.
LukeFab: Mam jeste cca 5dni na vraceni...
Pokud ten router neumi bridge, tak pak to asi nema zadny rozumny reseni... ja to mel kdysi davno takhle postaveny na dvou tp-linkach, kdy jeden delal vyslovene router a druhej delal jen AP-cko a fungovalo to dobre, oboje jsem pozdeji nahradil za jeden mikrotik za par korun a mam vystarano...

28.02.2016, 10:17 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-02-28 10:19:46
Darker: Ale je mi divny,ze i ten primarni router zlobi. Myslis, ze ho ten sekundarni dokaze "rozhodit"?
Jeste dneska zkouknu na net. Budu muset slevit ze svych naroku na rychlost, pokud vemu treba zminovany mikrotik. Protoze se obavam, ze asusem nebo tplinkem si moc nepomuzu.
Moc jsem nepochytil, jak to mas zapojeny, muzou se mlatit DHCP mezi sebou a vubec nechapu, jak muze fungovat ten druhy router, kdyz nema nic ve WANu :-)
Jake ze mas pozadavky na rychlost?? Vic nez stovku na wifine?
Darker: řeší se to třeba tady :)
[ Link ] Funguje to, není třeba řešit jak :D
Aktualne jsem v jedny firme nasazoval jako router tohle:
[ Link ] a k tomu dve:
[ Link ] Vse se tvari jako jedna sit a vsichni jsou spokojeny, vcetne me, protoze se to cely ovlada z toho velkyho Tiku :-)
mr.brain: Wow, tak to je husty, zkusim to doma postavit, jestli neco takovyho najdu, to by me zajimalo, jak je mozny, ze to beha :-D
Nejsem sitar, ale programator, takze nerozumim uplne vsemu, ale tohle by dle myho makat nemelo :-D
Já nakonec vybral ASUS RT-AC1200G+ tak uvidím jak se osvědčí
Ahoj, vetřu se do tohoto tématu, abych nezákládal nové.
Tak tedy: Chystám se v nejbližší budoucnosti kupovat NAS (Synology DS216j) a chtěl bych k tomu dokoupit i nějakou wifi router. V současné době mám v domácnosti dva notebooky, 1 stolní PC, 2 mobily a RPI 3 a řeším jak toto všechno zasíťovat. Dům je řešen tak, že stolní PC je v přízemí a všechno ostatní v patře. Zasíťované bych chtěl mít obě patra.
Současný router je tento a v poslední době se mi zdá, že se dost zadýchává:
[ Link ] Díky
K.
Zalezi kolik do toho chces dat, na tyhle routery bych se vyprdnul, vetsinou se to spise kouse nez maka. Pokud potrebujes zasitovat vetsi plochu a potrebujes vyce AP, osobne bych sel do tohodle
[ Link ] je jedno kolik jich koupis, kazda dalsi si adoptuje nastaveni a nic neresis. Muzes si na ni udelat az 4 samostatny wifi, udelat wifi pro hosty, cili je to pusti jen na internet a ne do vnitrni site...
K tomu nejaky ten router, jak zde jiz bylo zminovano, neco od Mikrotiku a je klid...
Před týdnem jsem si koupil přesně ten NAS který chceš.
Jen pro inspiraci jak to mám vše zapojené.
Maximální spokojenost, hlavně kopírování NTB-externí HDD 100MB/s přes kabel.

Díky, něco takového máme v práci a pracuje to spolehlivě a na velkou plochu. To by mohlo být ono.
Mikrotik jsem tady zaznamenal, zkusím pohledat. Jde mi právě o to, aby se signál nekousal a chápu, že tady ty routery za pár korun jsem pro běžné používání a ne na složitější síť.
Ahoj. Necetl jsem zadani jen se divam na tu topologii. A nac ten switch? Neni tam zbytecne? Nemas tam toho zase tolik ppripojenyho.leda ze bys byl milovnikem CEZu. :)

17.10.2016, 21:55 |
Mika Borci vidim, že se vyznáte a tak i dobře poradíte. Koupil jsem dům, ale do konce února budu bydlet s manželkou u jejich rodičů v domě. Dnes jsem otestoval signál v podkroví kde budeme přebývat výsledek je katastrofa. V přízemí je WiFi router od UPC, v 1. Patře je signál jak tak. A teď babo rad. Potřebují pořídit bud ten opakovač, ale nevím jaky. Nebo to po řešit jinak? Dole kde je router tak je to na digitálníCh hodinách. První patro a podkroví je ještě na starých hodinách. Děkuji za rady.
lambados: Mám tam ještě PS3 a příprava na multimediální centrum + projektor
Bonny.F: Přesně tuto kombinaci chci Synology a 3Tera Red.
Bonny.F: nas umi routovat? Dhcp? Jestli ano. Zkus nechat routovat ten nas. A na nej napoj switch. A wifi pouzij jen jako ap. Popripade. Otestuj rychlost kopirovani. Pc naprimo nas. Pc tak jak to mas ted a pc pres switch.
Mika. Kup dalsi router. Silnejsi, rychlejsi. Aby jsi dosahl rychlost co mas u upc. Kup router s odnimatelnou antenou. A napoj upc do wanu noveho routeru. Novy router nastav jak chces. Nechej klidne rout v obou. V tom novym jen dej automatic obtain. Nasrav dhc na dhc od google. 8.8.8.8 a 8.8.4.4. Vychozi ip nastav jinou jak ma upc. A taky ti to pojede. Popripade budes mit moznost dvou wifin. :) nicmene se tyto routery nepotkaji. Jednu sit muzes vyuzit treba pro firemni ucely aby ti do toho nikdo nelezl. Tem repeaterum moc neverim. A ty anteny stoji treba okolo petistovky a dobrej router se nikdy neztrati.

17.10.2016, 22:59 |
Mika A dá se kolem litru sehnat něco dobrého?
Bonny.F. ted jsem se dival. Jdou na ten tvuj router nahrat i jiny firmware. Tomato tam jde dat. Nekdy ma vyhody. Lip vyuziva cpu. Ten router je jedno jadro 800mhz to je slusny... mrkni jaky to ma u tvyho modelu vyhody.
Mika jak to myslis s tema hodinama? Asi nechapu... jinak jestli mas moznost repeateru. Muzes ho zkusit vyzkouset. Ja byvh sel do druhyho routeru a te externi anteny at mam dve site a aby mi nelezli do sdilenych slozek.

17.10.2016, 23:06 |
Mika Jsou tam dva okruhy, a asi je tedy vyloučena možnost jit přes elektrický kabel. A repeater nemam možnost vyzkoušet jinak než koupi :-(
Mika. Jsem taky brnak. Muzu asi vzit nejakou starou antenu a starsi router s odnimatelnou antenou a muzeme zkusit. Jinak mam 2.4hz jeste model 10let starej a je to jak satelit. Takze se nelekej. Dnesni moderni jsou mensi.... odkud z brna jsi? Kdyztak mail.
Tak už jedu taky na Tika. Ještě jednou díky Darker za pomoc s nastavením. Další krok bude instalace Unifi a potom už přijde to nejdůležitější a to je Synology.

07.11.2016, 21:38 |
AR mika: upc ma teď super reklamu jak jejich wifi dosáhne všude s novým modemem. Tak co ho zkusit nechat vyměnit?

03.01.2017, 16:47 |
M.a.R.i | Upraveno: 2017-01-03 16:51:24
Tak to zaktualizuju, cca 10 měsíců používám 2x Dlink D-Link DIR-842 .
Nechal jsem se slepě zlákat vysokou přenosovou rychlostí WIFI a gigabitovým rozhraním a skutečnost:
Po 2 až 10 dnech musím router restartovat, ztratí se připojení k internetu.
5GHz WIFI samovolně mizela a většinou když se mobil připojil přes 5GHz tak nejel internet.
Takže nakonec používám pouze 2,4GHz.
Asi budu reklamovat, tak uvidíme, jak to dopadne. Koukal jsem, že mám revizi A a dělá se i revize B. Ale stejně bych raději něco jiného.
Také je možné, že v tom má prsty NASka nebo 48p switch od DELLu, ale to se mi moc nezdá...

03.01.2017, 16:50 |
M.a.R.i | Upraveno: 2017-01-03 16:52:29
Ocenil bych, kdyby byl nějaký router, který donutí Android mobil se automaticky připojit k silnější WIFI, takže bych měl i jednu WIFI na 2 modemech pod stejným názvem a nemusel řešit k jakému routeru je aktuálně mobil připojený.
Taky bych ocenil, aby bylo možné dát některým uživatelům pravidlo, že se přes wifi či kabel připojí k internetu ale ne k síti.
Bohužel Android zůstává připojený k poslední WIFI dokud neztratí signál. Zkoušel jsem nějaký appky, na preferování silnějšího signálu, ale nefungují.
M.a.R.i: A zase se budu opakovat - Mikrotik :-)
Nejsem uplne sitar, mozna me nekdo z kluka tady opravi, ale prepinani mezi sitema zajistuje roaming, tzn. ze zarizeni se pripoji ke zdroji lepsiho signalu urychlene (v ramci nekolika ms) a tim padem nedojde k preruseni toku dat...
Omezeni jednotlivych klientu opet neni na Tiku problem...
C...arlos muze kdyztak poreferovat, jestli je s RB951 (hadam podle obrazku) spokojenej :-)
Darker:
njn, jsem se nechal pitomec zlakat a koupil blbost :). Jestli se mi povede nejak routery udat, tak jdu do Mikrotik :)
Já kupoval blbost ASUS RT-AC1200G+ a v te dobenebyly zadny recenze,ta to byl celkem risk. Nakonec bezporuchova věc. Bál jsem se toho, že bych Mikrotik nezvladl nastavit.
Neni se moc ceho bat, v "Quick Set" natavis vse na jedny obrazovce jako na kazdym jinym routeru :-) aktualizace FW na dve kliknuti, takze pak jen zmenit defaultni username/heslo a je to :-) je pravda, ze to vyuzijes z 1%, ale proste ja pokladam tyhle zarizeni za to nejrozumnejsi, co se da dneska koupit za normalni penize :-)
Mikrotik ma demo RouterOS online
[ Link ] takze si to muzes prohlidnout, ze to neni nic slozityho :-)