Jsem s teorií v konci. O co jde? Po 16 letech mi odešla pračka Bosch. (Mj, mezizávitový zkrat kotvy, v ČR tyto malé kotvy nikod nedělá, ani MEZ, ani Siemens), takže výměna za nový (/210EUR) bez práce, se nevyplatila. Koupili jsme novou.
Jde o jakousi LG asi za 12 tisíc, takže levná pračka, od níž čekám, že vypere a vyždíme., Nic víc. Neřeším jiné věci, jako spotřebu vody a pod. Ale o to nejde. Pračku jsem si nechal dovézt domů. Pominu-li fakt, že hoši přijeli místo v 7:00 až v 8:30 večer, kdy už jsme je nečekali, tak mi to přesto nedalo a pračku jsem vybalil a zapojil. A nyní opět promiňte, kdo byl konstrukltérem, byol hovado. Ale na to jsem si už celkem zvyknul. Napřed otázka? Je normálníé, že přívod vody DO pračky je kolmý, nebo jsou pračky, co jej mají i úhlový 90°? Já tedy takovou ještě neviděl. Pak nechápu, proč konstruktér nechal vyrobit a dodat hadici, která má sítko v úhlovém přívodu? Tzn, na stranu prčka jsem napřed našrouboval úhlové připojení, aby hadice visela dolů k zemi a pračka se mohla přisunout ke zdi, zatímco logicky na rohový pračkový kohot, co mám na zdi, jsem našrouboval přívod přímý, aby hadice také visela pěkně dolů podél zdi. Zapojím, pustím vodu, pračka hlásí error - není voda. Kurňa, jak to je mžné? Odpojím tedy hadici od pračky a pustím vodu - neteče. Odpojím tedy hadici i od rohového kohout ze zdi, fouknu do hadice - voda bez sebemenšího odporu jde vyfoukat ven. Napojím zpět na ventil-neteče. Tak tohle je na bednu. Profoknout jde a voda ze zdi neteče? Jak to je možné? Podotýkám, že samosebou voda z kohoutu teče:-) Jal jsem se zabývat sítkem. Ale říkám si, doboha, když to jde profouknout,. tak přeci nemůže být ucpané. Taky že ne. Prstem šmátrám v kohoutu, co je na zdi. Ze spodní strany cítím jakési žebroví. Beru tedy zrcátko a baterku a svítím zespod do kohoutu. Na první pohled nevidím nic, proto pokusů zanechám a prohazuji konce hadice: tzn. přímý na pračku, rohový na ze´d. Pouštím vodu, zapínám pračku, vše funguje. Tak toto je už moc. Že existují (sice jsem ho nikdy neviděl, ale odborné kruhy o nich zasvěceně hovoří) směrové kabely pro hifi, ale že by byly i směrové hadice??? Nedá mi to a znovu odpojuji hadici od pračky a začínám zkoumat sítko. To má uprostřed jakési žebírko cca 4mm vysoké, aby se za něj dalo sítko vytáhnout za účelem jeho vyčištění. Říkám si, to přeci není možné, takto nechat nelogicky haidic opačně a zkouším tedy znovu hadici otočit do původní polohy, tedy rohový konec na poračku, přímý na kohout přívodu. Opět neteče, hubou prfokunout jde. Vytahují sítko a zkouším znovu. A hle! Voda frčí, pračka pere. Tak to už je moc! Znovu odpojuji hadici, beru baterku, zrcátko a začínám zkoumat rohový ventil na zdi. Záhadfa- zdá se-je vyřešena. Že existují nějaké aqua-stopy a pod. to vím. Ovšem, že ventil má v sobě jehlový uzavírací ventil, to jsme netušil. Zapínám PC a gůgluji, jak to s tím je. A skutečně - výrobce nabízí tzv. pojistný ventil k pračce, který má v sobě onen jehlový mnechanizmus. A teď dchci vysvětlení: co, jaká síla či nergie, dokáže tento ventil zavřít? Skutečně, když jsem špičkou pinzety zatlačil ZVENČÍ na onene jehlový mechanizmus, ukrytá v kohout, voda neteče. A to je to, co nechápu? proč to tam je? A za jakých okolností se tento ventil zavře? Dokáže snad pračka za určitého režimu vygenerovat protitlak (ať vody, či páry), který by se vytvořil v hadici a jenž by dokázal z opačné strany, než teče voda, tento přívodní ventil uzavřít??? Nechápu, jsem s teoriemi v konci a třeba mi to někdo objasní. Podotýkám, že ventil mám takto namontovaný od počátkou odbornou firmou, co mi dělala vodu, je tojiž 16 let a pračka Bosch fungovala absolutně bez sebemenších potíží. Funkci aqua-stop jsem neměl a nemá jej ani tato pračka.
Kdo mi toto dokáže vysvětlit? Jak to konstruktér myslel?
Jeden čas, mnoho let tomu, dělávala slovenská armaturka Myjava (SAM :-D) takový zajímavý výtokový ventil. Byl určen na připojení hadice, klidně i pračkové, ale zejména hadice zahradní či technologické (loupačky brambor, skleníky, ...), a ten měl ve výstupu za sítkem takové jadýrko, co dokázalo dynamicky uzavřít výtok vody při jeho náhlém "odlehčení" či protitlaku. Oficiálně to byl zahradní výtokový ventil s pojistkou proti úniku vody, způsobeném prasknutím či přetržením na něj připojené hadice, aby voda nekontrolovatelně netekla bez užitku, ale maximálně "slzela" a nenadělala škodu. Co si pamatuju, fungovalo to i opačně - když člověk nataženou hadici na dvoře přejel autem, zpětný "tlak" to jadýrko taky ve výtoku bloknul. K "resetu" bylo nutné ventil kolečkem zavřít a pomalu zase otevřít a vše fungovalo dál. Pravděpodobně máš Zdeny podobný ventil, tedy s pojistkou nadměrného průtoku/zpětného tlaku.
K čemu? Myslíš k 16 let starému ventilu, co mi čumí ze zdi? Tak ten ne. K pračce ano. Kromě toho, že jsem se již po Xté a jednou přesvědčil, že návody píší techničtí analfabeti, navíc bez znalosti AJ, jsem v něm nenašel nic, co by mi pomohlo zjistit, proč mi do pračky netekla voda. Ale zase na 6 stránkách najdu informace o tom, že nemám do pračky strkat zvířata, děti a manželku. Totální imbecilismu. Nakonec jsem stáhnul návod v pdf z webu, kde v AJ sekci byla aspoň zmínka o tom, co znamenají jednotlivé symboly na displeji. O tom však tištěný návod z 50% mlčí, ale kraviny typu "netočí se motor-zkontroluj připojení šňůry do zdi" se tam dočteš. O ventilu tam nepíší ale nikde nic, to mi věř.