Navštíveno 4509x

včera jsem ověřoval na letišti, jestli mohu vzít stativ na palubu. Napřed jsem zavolal na informace, kde mi kategopricky řekli, že neexistuje, že je vyloučen z palubních zavazadel. Doporučili mi obrátit se na "svoje" aerolinky (což je Smart Wings) a tam mi po delší době připustili, že je možné jako plaubní spoluzavazdlo, pokud se vejdu do hmotnosti 5kg. pravím, že fotobágl s výbavou má min. 5kg bez stativu, načež mi řekli, že notebooky, dámské kabelky a fotoechnika se nváží a je libovolné, kolik váží.
Jelikož jsem dříve běžně dával static do kufru, letos tak udělat nemohu, protože neberu kufr.
Jak tedy? Nerad bych u odbavení pak musel statiov hodit do koše, mám uhlík a stál celkem dost peněz:-)
A propos, baterky ve foťáku - necháváte, nebo vyndáváate? Jsou jasně na "indexu", třeba v Singapuru se semnou vůbec nebavili - ještě, že jsem měl v tu dobu ještě u sebe kufr:-)
Ono asi i hodně záleží na lokalitě, odkud a kam letíš.
V Praze, když jsem volal na security check, mi řekli, že to bohužel nejde, resp. tady by mě pustili, pokud nemá stativ ostré hroty apod., ale já jsem pak ještě z Londýna pokračoval do San Francisca, takže mi radil, ať dám do kufru, že mě pak nepustí a měl pravdu. Ptal jsem se v Londýně a nepustili by mě v žádném případě. Ale zase jsem měl noťas i zrcadlovku s baterkama atd. na palubě a nikdo nic neříkal. Dokonce jsem s tím fotil v letadle a pohoda :)

12.06.2016, 20:08 |
Kamil Stativ vždycky dolů a baterky jsem z foťáku nebo blesku nikdy vyndavat nemusel. Je ale fakt, že Asii zatím vyzkoušenou nemám.
Stativ podle mě nemáš šanci, my jsme letěli "vlastním" letadlem, takže jsem třeba vůbec neřešil hmotnost a rozměry zavazadel... ale stejně mi řekli, ať si monopod dám do kufru dolů.
Na cesty je stejně podle mě kravina tahat plnohodnotný stativ, vezmi si malej gorillapod (ten pravej, ne napodobeninu), tři kila to unese v pohodě a je to malý, že by ti to na palubu vzít mohli.

12.06.2016, 20:26 |
lukee_cz | Upraveno: 2016-06-12 20:27:13
Velky stativ davam do kufru (kdyz uz ho vezu) a gorillapod v prirucnim zavazadle. Jako ostatni si nemyslim, ze by prosel a nepamatuju si, ze bych nekdy nekoho videl se stativem v letadle, ale treba je tahaji v kytarovych pouzdrech, kterych byva dost vetsinou :D
Ad baterky, tak zrovna v Singapuru nemeli nejmensi problem jak s baterkama, tak velkou powerbankou, nahradni baterkou do notasu, ...
Na druhou stranu treba na Filipinach kontrolovali batoh hned u vstupu a powerbanka musela do kufru. Ale to bylo jednou jedinkrat, co resil nekdo baterky :)
Mě v Dubaji u Emirates nechtěli dovolit baterky mimo zařízení ani v kufru do podvozku :o) muselo to jít všechno do zařízení - tedy do kamer, do foťáků, atd.
Do dnes jsem nepochopil proč. Tvrdila mi baba na přepážce, že volná baterka znamená velké riziko požáru. Chápu to, když vidím, co dělají baterky mobilů, když do nich píchneš nožem třeba, ale v kufru?
Asi jiný kraj, jiné pravidla no... Stativ teda nevozím, ať nejsem zcela OT :o)