Navštíveno 7089x

01.08.2016, 16:11 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-08-01 16:14:21
Ahoj,
nastíním trošku můj problém/situaci. Dole můžete nalézt mnou vytvořený krásný ilustativní obrázek :).
Tchán má připojení od Starnet a takto realizováno:
Na střeše WIFI anténa propojená s napájením v přízemí a následně to vede do wifi routeru, který je hned vedle napájení.
Tchán chce rozšířit signál na dvůr/zahradu. WIFI extender moc nepřipadá v úvahu, jelikož se jedná o kamenný barák a u obvodové zdi venku je velmi špatný signál (I když je tam teď momentálně tohle
[ Link ] , předtím tam byl nějaký noname pidi router od Starnetu). A když se dá WIFI Extender dovnitř ke kraji domu, tak si nedělám iluze že za dalších 20m za za zdí na zahradě bude slušný signál, navíc nejsem příznivce extenderů.
Na půdě není zásuvka ani tam nebude, přes to dle tchána nejede vlak :). Do husího krku z půdy k routeru v 1.patře se již další kabel nevejde.
Takže potřebuji nějak rozdvojit na půdě kabel k 2.routeru/wifi AP.
Dělá se nějaký switch, který by byl napájen z toho zdroje pro anténu v přízemí přes RJ45 a dokázal by dál napájet anténu na střeše + by se do něj zacvaknul ten 2.router? Nebo jiné řešení? S cenou tak do 1000Kč max?
Protože momentálně mě kromě wifi extenderu jiné řešení nenapadá.
Pro rekapitulaci:
1. Na půdě není zásuvka a nemůže být.
2. Z půdy k routeru v přízemí se již neprotáhne žádný kabel.
A poslední dotaz... když ten wifi router v přízemí má print server, bude to fungovat i když bude zapojen s vypnutým DHCP jako sekundární router?

01.08.2016, 21:19 |
Ravo | Upraveno: 2016-08-01 21:19:47
Můj návrh na obrázku.
Bohužel víme málo, zkus co nejvíc popsat co máš za zařízení atd.
červeně co je nutné, zeleně je "optional" ;-)

01.08.2016, 21:22 |
KaZaN Bez většího zamejšlení a tudíž jen odhadem...bych to viděl na nějaký např Mikrotik co jde přesně jak si přeješ za prvé napájet po kabelu a za druhý zmákne i napájet další zařízení. Pro Tvý účely by to chtělo asi model co umí napájet těch zařízení víc, abys unápajel jak ten routerboard, tu anténu na střeše stávající a nějakou tu novou kterou chceš pokrejt dvorek. Pozor na napájení aby Ti to sedělo. Možná to jde vyřešeit líp a levnějc a jednodušejc, ale takhle bych to uvařil narychlo já z toho co se mi tu válí ... :D
Jinak tim ze bys routrování vlastně přesunul nahoru tak ten spodní bys vypl DHCP jak rikas a pouzil jen LAN porty a i ten printserver by mohl fungovat...

01.08.2016, 21:23 |
Ravo A toto je nejvíc low cost řešení - koupíš jen UTP kabel propojující wifirouter uvnitř s APčkem venku

01.08.2016, 21:24 |
KaZaN Ty jo tak čupr kresbičku jako Ravo jsem takhle rychle nezmakl :D

01.08.2016, 21:35 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-08-01 21:49:52
Diky kluci za inspiraci, akorat proste tchan je tvrdohlavej a jediny kabelovy spojeni, ktery je mozny je ten stavajici datovy kabel ktery je v prizemi a vede k antene na strese. Z pudy pak muzu datovy kabel tahnout pod strechou k elektricke zasuvce na dvore, kam bych chtel zapojit nejake to AP. Takze jak nakresilil RAVO, ten cerveny kabel tak to neni mozny.
Pokud by dovolil alespon zasuvku na pudu tak tam prdnu switch, ustrihnz kabel mezi antenou a wifi routerem prizemi. Wifi router a Wifi ap prdnu do switche + kabel do antenu i s napajenim, ale bohuzel pres tchanovo hlavu vlak nejede a zasuvka proste na pude nebude ani neni moznost tam dotahnout prodluzovak.
A je to starsi rocnik a jediny co pozaduje je pokryti wifi po dvore a v baraku v prizemi + moznost tisknout pres wfi, takze zadne kamery,NAS atd.
KaZan: To jak si psal s tim mikrotikem, tak neco takoveho bych si predstavoval. Pokud tedy by to slo takto:
Wifi router v prizemi propojit lan kabelem s napajenim a z toho napajeni jet k tomu mikrotiku n pudu zase jednim kabelem. Od Mikrotiku pak LAN kabelem k Starnet antene a dalsi kabel od Mikrotiku k dalsimu wifi AP na dvore. Na dvore fakt staci nejaky obyc router, je tam volne prostranstvi a dobra propustnost signalu.
Muzes hodit nejaky model?
A nebo co ten bazmek, ktery se strci do zasuvky a po elektrice vede data? Kamarad to ma ve zrekonstruovane bytovce a chvali si stabilitu a rychlost, ale tezko rict jak to bude fungovat u tchana, byt je tam nova elektrika...
A jeste k te wifi antene, je to majetek Starnetu a slouzi to jako prijimac internetu do baraku a nemam do ni pristup. Vlastne ani nevim jestli ten internet tece po wifi nebo po jakem bezdratovem prenosu do baraku :)

01.08.2016, 21:53 |
Ravo | Upraveno: 2016-08-01 21:54:46
Jinak pokud kabel do APčka venku může jít jen z půdy, tak na půdu router který umí poslat PoE dál (pozor, většina levných mikrotiků typu hEX to ale mají opačně než bys potřeboval - na WANu je PoE in, na LANu PoE out), a je potřeba zjistit co je zač ten wifiklient "anténa" aby ti seděly voltáže.
Dá se to udělat pasivním PoE a použít jakýkoliv router (třeba i ten hEX od mikrotiku, jen se ta PoE funkcionalita nebude používat) - dole bude injektor a nahoře PoE splitter, který ti napětí "vyváže" ven z datového kabelu, s tím pak budeš napájet jak samotný router, tak i tu "anténu" přes další PoE injektor - uděláš takový "napájecí bypass" okolo routeru na půdě. A případně s tím můžeš napájet i to AP na dvoře (ale tam máš zásuvku, takže by jeden ten injektor vypadl, na obrázku ho mám).

01.08.2016, 22:04 |
Ravo Poweline (homeplug) - ethernet po 230V ti asi fungovat s největší pravděpodobností fungovat bude, pokud je elektrika nová.
Zapojení bude dle schématu.
Např. Zyxel prodává pár (set), co by ti mohl stačit (jedna jednotka má už integrovaný Nkový APčko, na dvoře by stačilo to jen strčit do zásuvky, není třeba kupovat další APčko):
[ Link ] 

01.08.2016, 22:09 |
Ravo A už končím s mým kreslením v Malování ;-)
KaZaN: Smolim takhle vecer prispevky pres mbil, tak posu jak tatar.
Chtel jsem rici jestli by si hodil konktetni model toho Mikrotiku, ktery by byl napajen pres LAN kabel a dal by po LAN kabelu napajel tu antenu id Starnet + Bych do nej jeste zapojil WIFI AP/Router na dvore. Predpokladam ze data potecou i k 1.WIFI routeru, ktery je v prizemi, diky tomu napajeni v prizemi, ktere bude mit 2 datove zasuvky.
Je jasne ze u obou wifi routeru vypnu DHCP, ale potrebuju aby fungovalo tisknuti pres wifi (Tiskarna popojena do USB prvniho routeru).
A maji doma ten pidi router od Starnetu tak ten bych pouzil na dvore. Uz jsem ho zkousel a pokryti ma dobry.

01.08.2016, 22:12 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-08-01 22:14:27
RAVO:
Parada, ten posledn nakres je nejjednodussi, kdyz to nebude fungivat tak pujdu cestou toho predposledniho, ale v pripade toho predposledniho jeste potrebuju konktetni model zarizeni, idealne lowcost :).
Kazdopadne diky za ochotu.

01.08.2016, 22:16 |
Ravo 2 M.a.R.i:
Levný router od mikrotiku co umí poslat PoE dál tak jak ty potřebuješ bohužel není, mají router hEX PoE Lite
[ Link ] , ale ten to má opačně (na WANu je PoE IN, na LANu PoE OUT. Bohužel nejde tyto porty přehodit jako u plnohodnotných routerboardů)

01.08.2016, 22:23 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-08-01 22:24:32
OK, tak.jedine cestou tech powerline adapteru. Ten zyxelmse u nedela a nejlevnejsi sada 2ks na alze s wifi je za 1800 nebo bez wifi za 900, tak uvidime jak se to bude tchanov libit. Pokud to bude litat aspon 4MB/s , tak mu to staci :)

04.08.2016, 08:31 |
KaZaN Trochu jsme tu ted nebyl, ale vidim, ze jste to vyresili. Ja teda ty EoP powerline moc nemusim, je to tupy zarizeni a v mnoha pripadech mi moc nefungovalo.
Jeste mne napadlo, ze by slo mozna poslat po tom kabelu nahoru proste ethernet a napajeni pasivne, nahore to rozdelit a uz s tim pracovat solo, treba tam pichnout POE panel a z nej krmit Tvuj router, antenu starnetu i tu novou antenu co by Ti pokrejvala to co potrebujes.
Tzn dole sloucit poradnej zdroj s datovym kabelem co ti vede do neceho dole a poslat to nahoru stavajicim ethernetem, nahore to zase rozdelit a ziskas kabel co povede dolu net a napajeni, napajeni pripojit do poe panelu s treba 4ma portama, z toho panelu nakrmis napajenim starnet, novou wifi i mikrotik routerboard, datovej kabel co vede zespodu pichned do lanky mikrotiku, mikrotik wan pripojis do poe panelu tam kde krmis starnet, dalsi lankovej z mikrotiku pichnes do poe panelu tam kde krmis novou wifinu a mel bys mit vystarano jen trochu ponastavovani toho routeru....
KaZaN:
Jak to teď popisuješ, tak to jsem měl původně v plánu, ale powerline bude levnější a mnohem rychlejší :). Nejsem teda vůbec jeho zastánce, moc tomu nevěřím, ale jak jsem psal, kamarád to má asi 2rokem v bytovce a funguje to prý perfektně. A tchán potřebuje rychlost tak 4MBps kvůli videím apod tisknout po síťi. A myslím si, že jeho nároky se nebudou navyšovat :).

04.08.2016, 17:25 |
KaZaN Tak jasny, max zjistis, ze je to naprd a udelas to slozite a poradne ;) Sam jsem zvedav na dojmy a spokojenost. Powerlinu mi tu lezi v regale nekolik, nektery i jeste zabaleny a nikdy to poradne nedelalo co melo. Ale je pravda, ze to bylo v radove jiny zatezi nez to co popisujes.