Navštíveno 4020x

Ahoj, nezabývá se někdo topenařinou? Trochu předělávám byt a rád bych vyměnil staré nevzhledné konzole, co vykukujou 10 cm nad topení za nějaké esteticky vhodnější, které by nebyly vidět. Jedná se o litinu, takže jsou dost těžké. Snažil jsem se něco najít na netu, ale moc úspěšný jsem nebyl. Viditelná část držáku by měla být cca 18 cm + matroš do zdi. Díky všem za poznatky
Takhle bych si to představoval, ale právě potřebuju těch 18 cm...
[ Link ]

29.08.2016, 17:11 |
DaveF Nech si to vypalit presne podle potreby
vyhoď litinu a dej tam normální kulturně vypadající a udržovatelný deskový radiátor...

30.08.2016, 07:58 |
Ravo Litina sice není úplně extravzhledná, ale tepelná kapacita a následná setrvačnost systému bez zběsilé přeregulace nemusí být někdy vůbec k zahození.
a k tématu, abych nebyl úplně OT - asi nechat vyrobit, nikde jsem to moc neviděl...
Vytvarovanou kulatinu do zdi, můžu ti to vyfotit. Jinak jako Ravo, setrvačnost litiny a rozumná histereze má taky svoje.
Parametry důležité a sledované v osmdesátých letech.... :-D :-D :-D Stačí si vzít kalkulačku a zjistíte velmi rychle, že tu setrvačnost i kapacitu dnes velmi draze "platíte" energetickým vstupem na ohřátí té masy prochladlého kovu.... ano, v dobách kdy se topívalo se spádem 90/80 a topení regulovalo otvíráním oken to mělo smysl....taky stával kubík plynu 1,30 bo metrák uhlí 50... dneska, s energeticky citlivým tepelným spádem po většinu zimy max 70/55, těsnýma oknama a cenama energií jaké jsou je setrvávání u litiny těžkým a nesmyslným anachronismem, bez použitelného přínosu....
radek.613_ jasně, ale ne každej, kdo řešil bydlení starým barákem a rekonstrukcí (ať už to vzniklo jakkoliv), prostě nemá balík na nové radiátory. Boužel taky nepatřím k těm, co vydělávají mraky peněz, žijí v papá hotelu, dědili nebo se chcou extrémně zadlužit půjčkou.
Milhauzz... netřeba to hrotit....co čtu v úvodu - předělává byt (byt = pár radiátorů, ne 15+ jako v dvougeneračním RD), a řeší zřejmně jednu konkrétní místnost. To není, při průměrných rabatech na desková tělesa i přes 40% v každém druhém eshopu, myslím nic nepřekonatelného, nebo na půjčku.... nehledě na to, že za tu litinu ještě pár peněz ve sběrně dostane :-D Estetika, údržba! a praktičnost se mu pouhou výměnou toho tělesa neskutečně posune a ještě nebude muset do zdi zadělávat kotvy jak na autohever....
A jo, mě ten "byt" utekl, zítra mě čeká velká migrace systému, jsem nervózní a utíkaj mi slova. Tak to pak jo, to se shodneme.
Výměna radiátoru bohužel není možná. Jsou tam nainstalovaný ty jejich měřiče a do teskového se ten měřič nedá přendat, protože je to nějakej typ, kterej se dá umístit pouze mezi žebra...
Měřič tepla Ti firma co je spravuje a odečítá bezproblému přehodí za typ na deskáč. To je o důvod víc přejít na měření o dost přesnější na desce, než v luftě mezi článkama....
Já mám v baráku také litinu a uchycená je jen na trubkách které jsou naražené do cihly vyvrtané na patřičný průměr trubky(snad 22 mm). Trubka je na konci kde je uchycený radiator zploštělá a je v ní provedený výřez patřičného rádiusu.
Co se týče setrvačnosti topného systému, tak v tom nevidím u trvale obydlené budovy žádný problém. Jen sepneš topení o hodinu dřív a večer o hodinu dřív skončíš. Energie která je do litiny vložena se nikam neztratí, jen se při jejím ochlazování ohřeje místnost.
Standa: ještě teď jsou staré baráky, kde je obyč termostat s kolečkem a litiňáky. V bytě chceš mít tak nějak furt stejně, ale než zareaguje termostat, než se nahřejou radiátory, tak to padne o další stupně dolů. Pak se nahřejou radiátory, že na nich neudržíš ruku, pak někdy zareaguje termostat, a než radiátory vychladnou, tak to zas přeleze nahoru. V extrému to může dopadat tak, že když sedíš u telky, tak v jednu chvíli je to na svetr a za chvíli jenom na trenky.
Crestík: Mám termostat který reaguje na změnu teploty o 0,2 °C a na všech tělesech termostaty. V obývaku je po celou zimu teplota 24 °C a ráno v 5:00 klesne na 23,5 °C a topení začne hřát. Během celého dne jsou tělesa jen vlažná a žádné velké výkyvy se nekonají. Je to 3 podlažní dům z roku 1965. Okna jsou nová s trojsklem a obvod budovy je zateplený 12 cm skelné vaty. Na půdě je 30 cm skelné vaty. Nemám žádný důvod Litinu novou v roce 1991 měnit za plecháče.
tak radek.613 mě trochu nahlodal a začínám uvažovat o výměně tý litiny za nové topení. Uvažuju o Korado Radik Line. Prosím zkušené o radu, jestli je výrobce o.k., případně doporučení na lepší výrobek. V tomto se vůbec neorientuju, ale tak nějak na netu jsem se souhrnně dočetl, že by to mělo být cajk. Díky za postřehy