Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Dotaz na nějakého lisaře

o Navštíveno 5381x o
o 10.11.2016, 00:50 | Losky
Ahoj, v práci si musíme rozšířit nějaké ty vědomosti a dostali jsme za úkol vytvořit nástřižný plán na jeden menší výlisek, viz příloha.
Jelikož jsem tyto lisy nikdy neviděl, byl mi doporučen do výpočtů zařadit excentrický lis LEN nebo jemu podobný. Ale co mi není jasné, je systém ražení. Návrh mám, že proběhnou čtyři kroky. Materiál bude svitek a odvíjen. Dá se použít v excentrickém lisu postupový nástroj nebo musí být použity 4 lisy za sebou? Blbé je, že proběhlo pár školení na úrovni věděckých prací a jelikož nikdo z nás není z oboru, tak na to čumíme jak telata na nový vrata.
Díky za případnou radu.

foto k příspěvku  od Losky

o 10.11.2016, 01:36 | cezetko
proč 4 kroky?
postupový, sdružený můžeš v pohodě použít.
o 10.11.2016, 02:23 | Losky
Jak by si to tedy navrhl ty? Pro mě je to jako kdyby sis poslechl pár přednášek a měl navrhnout operaci mozku :-)
Zpracovávám to podle kolegů z vedlejšího oddělení, kteří něco podobného dělali před pár lety taky.
Bylo nám i doporučeno použít vice kroků kvůli levnějšímu lisu.
Postupový lis je tedy lis, kde je vložen nástroj s několika operacemi, že? Takže pokud mám celkovou střižnou sílu 29t, lisem 40t chybu neudělám.
Díky
o 10.11.2016, 11:37 | Camča_v
Nevím, jak to je velký, ale já bych v prvním kroku stříhal všechny tři díry a v druhým středil na hledáčky do kulatých děr a stříhal obvod.
A nebo šířka svitku = šířka výstřižku, tedy v prvním kroku díry a ve druhým bych jenom odstřihoval čtverečky. To by bylo úplně nejlepší využití materiálu.
o 10.11.2016, 12:04 | Losky
svitek je široký 69 mm, vystřihovaný čtvereček je velikosti 60x60 mm. Takže třeba ty díry vystřihnu najednou, pak ostřihnu hořejšek se spodkem a nakonec oddělím od zbytku pásu

o 10.11.2016, 12:23 | Camča_v
OK, takže ve tvém obrázku :
1-zvýrazni obě kulaté a hranatou díru - to bude výstřih otvorů
2-zvýrazni obě kulaté ve druhé pozici - to bude středění na hledáčky kvůli vzájemné poloze děr a obvodu
3-zvýrazni čtvereček ve třetí pozici, který značí obvod výstřižku - to bude výstřih obvodu
o 10.11.2016, 13:17 | Losky
Takže myslíš, že v prvním kroku vyrazit otvory (3 díry), ve druhém kroku nějaké vystředění a ve třetím kroku vyrazit celé obvod čtverečku? Vždyť mi tam zůstanou můstky a okraje, ne?
o 10.11.2016, 13:22 | Camča_v
Ano, zůstanou, jako odpad zůstane svitek s vystříhanými čtverci 60x60. Ten se může navíjet zpět do kola, nebo se rozstřihuje. K rozstřihování jsou buď nůžky na lise, nebo krátící střižník přímo v nástroji.
o 10.11.2016, 14:30 | Losky
Ono to není potřeba nějak extra řešit, jestli 3 nebo 4 kroky. Když jsem koukal na různé vs práce, tak se tam počítá ještě mraky věcí, tady předchozí kolegové to taky tak nějak udělali jako já a nikdo to neřešil. Spíš se ptali na to, jak člověk vypočítal střižné síly apod. Máme k tomu udělat i nějaký časový harmonogram a to je taky dost mimo, když s tím nikdo z nás nepřišel do styku:)
Můžu klidně poslat mailem, jak to třeba předtím zpracoval náš technolog????
o 10.11.2016, 14:46 | Camča_v
Šak nic extra neřešíme :-)
Do čtvrtého kroku by se daly případně přidat dva kulaté rozstřihováky, aby se odpad rozdrobil na co nejmenší kousky.
Střižná síla je délka střihu v mm x tloušťka materiálu v mm x pevnost materiálu ve střihu v kp/mm2
Potřebná střižná síla se obvykle zmenšuje odstupňováním jednotlivých střižníků, jejich podbrušováním do úkosů ..
o 10.11.2016, 14:47 | Losky
Ještě k té šířce svitku. Pokud tedy mám výlisek 60 mm, to jsem schopen to lisovat ze svitku 60 mm? Všude co jsem koukal, tak je, že se musí počítat můstky a okraje
o 10.11.2016, 15:08 | Camča_v
Zrovna tenhle případ se dá řešit s téměř 100%ním využitím materiálu. Jediný odpad by byly malinká kolečka a čtverečky :-)
Všechno ovšem záleží na požadovaných přesnostech.
o 10.11.2016, 15:16 | Losky
Požadavky nemáme víceméně žádné. Jen nás upozorňoval, že ať si dopočítáme můstky a okraje. Takže pokud bych i jednu variantu použil lisování stejné šířky bez okrajů, odpad by byly pouze můstky, ne? Je potřeba to nějak přidržovat? Nebo to středění zajišťují ty díry?
Hlavní je, že vím, že do excentrického lisu jde použít buď jeden razící nástroj (krok) a nebo zároveň několik operací při jednou kroku za použití odvíječky.
o 10.11.2016, 15:35 | Camča_v
Žádné můstky by nebyly, jen odpad z děr.
Přidržování nutné není.
Polohu by zajišťovaly zmíněné hledáčky, najíždějící do kulatých děr.
Lis je stroj. Do něj upneš nástroj. Nástroj může být primitivní, nebo složitý postupový, který v jednom zdvihu stříhá, ohýbá, táhne, svařuje, nýtuje ....
Materiál může být ve svitku, kdy přes rovnačku a podávání vstupuje do nástroje. Nebo třeba v pásech stříhaných z tabulí, kdy tento pás do vercajku láduje člověk ..
o 10.11.2016, 15:51 | Losky
No ale bez těch můstků, tam musí být asi trošku větší rozměr, ne? Místo 60x60 třeba 60x61mm? Udělám tedy tři verze a podle úspory materiálu pak vyberu jednu vítěznou.
Vím, že je to začátečnická debata, ale je těžký vymýšlet plán něčeho, co člověk vůbec nezná a ani to víceméně nikdy neviděl. Bohužel logika lidí s deseti tituly a požadavky naší firmy jsou podivné:)
o 10.11.2016, 15:57 | Camča_v
Když vezmeš nůžky a rozstřihneš pruh papíru, máš tam nějaký můstek?
Šířka svitku 60mm, krok 60mm, žádný můstek, odpad jen z děr :-)
o 10.11.2016, 17:04 | Losky
Ani když tam je hloubka materiálu 2,5 mm?
o 10.11.2016, 17:22 | Camča_v
Síla 2,5 nic není ;-)
o 10.11.2016, 17:49 | Losky
No, nějak to teda vypravuju. Odvíjení mám s rovnačkou, lis 40t. To odstřižení případného zbytku materiálu se někam uvádí nebo to taky může být součástí nástroje. Musíme sepsat použité výrobní zařízení.
Díky
o 10.11.2016, 19:05 | Losky
Mě jen není furt jasné, proč tedy existuje tabulka, kde je výpočet můstku a okrajů.

o 11.11.2016, 07:50 | cezetko
kvůli toleranci střihu, deformaci a střihové hraně.

Můstků a okrajů bych se u 2,5mm nezbavoval, viz ta tvoje tabulka
o 11.11.2016, 07:52 | Camča_v
Protože čtverec není na světě sám, existuje hromada různých patvarů, který pak musíš poskládat do nástřihového plánu tak, aby byl co nejlépe využitý materiál. Pak už jsou můstky potřeba.
o 11.11.2016, 09:02 | ikosp
Pokud to bude stříhat na LENce podle Camče viz. 10.11.2016, 12:23, tak mu výlisek bude padat do odpadu... to asi nebude ideální řešení.
Další věc je to, že střižný nástroj je dost velký, aby stříhal třeba 3 čtverce najednou, což by tedy musel použít širší svitek-nicméně z ekonomického hlediska je to asi vhodnější, ale složitější.
Camča dále píše, že není nutné přidržování... chtěl bych vidět, co bude ten svitek dělat, když bude navedeny jen na chytáky a vletí do toho razníky a pojedou zpět... stačí malé poškození razníku, poškozená střižná hrana a vytáhne to svitek nahoru...to nemluvím o tom, že bez přítlaku se ten svitek bude kroutit. Přítlačná deska se do těch nástrojů nedává ze srandy.
Jo a počítej raději s razníky, které budou mít odlepovač
o 11.11.2016, 09:41 | Camča_v
o 10.11.2016, 15:08 | Camča_v
Zrovna tenhle případ se dá řešit s téměř 100%ním využitím materiálu. Jediný odpad by byly malinká kolečka a čtverečky :-)
Všechno ovšem záleží na požadovaných přesnostech.

Čti poslední větu :-)
o 11.11.2016, 10:28 | ikosp
Já reagoval ale na jiný přispěvek :)

Při použití 60mm svitku je to možné, nicméně kraje svitku nejsou úplně dokonalé.... tady záleži opravdu na tom, zda se požaduje nějaká přesnost apod. Pokud to je 60x60+-2, je to ok. Co chvíli posunujeme vodící lišty kvůli nestejným dodávkám svitku...

o 11.11.2016, 10:45 | Camča_v
Každý má své poznatky, zkušenosti.
Teorie je jedna věc, praxe druhá.
Věci se dají řešit jednoduše, nebo složitě.
Atd atd .. ;-)
o 11.11.2016, 11:50 | ikosp
právě že praxe :)
o 11.11.2016, 12:43 | Camča_v
Přesně ;-)
o 11.11.2016, 22:47 | Losky
Dnes jsem to probral s kolegou, co je odborník přes lisování a říkal, že můstky můžu vypustit úplně, ale okrajů by se nezbavoval. Díry by taky razil všechny tři najednou.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.5207 sekund.