Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > MTB brzdy - rada

o Navštíveno 6649x o
o 10.05.2017, 09:50 | Petura
řeším vadnoucí brzdy na MTB, vyměnil jsem originalní polymerové destičky Shimano za polymery od Force a kolo nebrzdí, byl jsem teď dva víkendy v Krkonoších a při delším sjezdu kotouč zčerná, kouří se od destiček a kolo letí z kopce dál a brzdit v 65km/h tretrou o zem už fakt nechci...
sintrované destičky jsou objednané, ale ted jsem zjistil, že kotouč je jen pro polymerové destičky :(
bude to fungovat dohromady? případně co zvolit za komponenty?
Dle servisáka špatně brzdím, což je možné, ale přeci se neroštípu jen proto abych neohřál brzdy...

mám tam original tento kotouč:
[ Link ]

na přespolní běh brzdy stačí, ale při delším sjezdu, které teď provozuju to nestačí... cca 13kg kolo a svých 92kg potřebuju nějak zastavit

foto k příspěvku  od Petura

o 10.05.2017, 10:05 | sotek
Řešil jsem taky problém s brzdama. Dvoje destičky - Force a Shimano. Po čase pískaly oboje. Sundat a vypálit na plotně kotouče, destičky jsem vzal do kleští a nad vařičem z nich vypálil mastnotu. Na chvíli to zase pomohlo. Problém jsem objevil v sáknoucím třmenu. Výměna obyč brzd Tektro Auriga Comp za něco lepšího od Shimana a je klid.
Zkus zjistit zda Ti nesákne třmen.
o 10.05.2017, 10:53 | jok3r
na vetší sjezdy bych taky doporučil větší kotouč ;)
o 10.05.2017, 11:07 | Petura
180mm je dost ne?
spíš mi jde o spolupráci kotouče se sintrovanými destičkami, jestli to bude fungovat nebo ne, nechci být sám sobě pokusným králíkem :)
o 10.05.2017, 15:34 | Honza2.016v
bude a líp za všech podmínek...(ostatně nic jinýho už léta nejezdím..)

jezdil jsem:

základní shimano (asi jako ty)..takový mdlý, po výměně za sintrovaný zlepšení... kolo tehdá mělo 13kg, já 96 :)

postupem času upgrade na 180/160mm sintrovaný destičky a krom občasnýho hluku OK..hlavně jsme teda změnil systém ze shimana na Avid elixir 3 na kterej dosud nemůžu říct nic křivýho.. brzdilo to vždy, bonusem bylo použití brzdovky místo minerálního oleje co má shimano.. prakticky jsem je přendaval postupem času z bajku na bajk.. jen nový destičky+ kotouč.. a občasný odvzdušnění..

nyní mám kotouče XT (160/160), páky/třmeny SLX, sintrovaný destičky (původní zmizely velmi rychle)

- když brzděj, brzděj OK
- často se zavzdušňujou (odvzdušnění tak 1 za měsíc nutnost..)
- proběhla už reklamace/výměna páky na netěsnost (která se po čase objevila zas, ale to už je v sezoně a potřebuju jezdit...)..proto rozborka, identifikace a oprava problému samodomo a na zkoužku jsem tam poslal místo minerálního oleje DOT 5.1 a světe div se- brzdí to zatím skvěle a nic po kontorle není ani rozežraný..

v tvém případě
- kotouč bych zkusil na hliníkovým nosiči (vyšší řada shimano (ice technologies)
- chlazený destičky

což obojí není levná sranda...

- pak změna techniky brždění... hodně lidí celej sjezd lechtá páčku brzdy a přehřejvá celej set...
o 10.05.2017, 16:47 | Petura
Honza2.016v: díky...
Zkusím nejdřív ty destičky na obě kola, asi nejlevnější upgrade co jde udělat. Že jsem kotouče zahřál až to smrdělo, jsem už zažil, ale aby mi kolo pod prdelí letělo dál a já v křeči rval páčku všemi prsty a brzdil nohou, tak to bylo poprvé a doufám naposledy... cca 5km sjezd a dost pěšáků, takže byla nutnost udržet rychlost k zastavení (ohřátí brzd), jednou jsem to pustil, okamžitě tam bylo cca 70km/h, opět potřeba přibrzdit a ono nic... resp. jen ten pocit bezmoci a velká nechuť brzd pracovat.

Dle katalogu bych měl mít tohle (Specialized Crave comp):
PŘEDNÍ BRZDA
Shimano BR-M445, hydraulic disc, resin pads 180mm
ZADNÍ BRZDA
Shimano BR-M445, hydraulic disc, resin pads 160mm

o 11.05.2017, 09:28 | addamec
Doporučuju vyměnit kotouč.
Mám Brzdy Deore BR-M595 a k tomu XT kotouče a brzdí to perfektně.
Slyšel jsem z více stran, že na těch kotoučích hodně záleží.
[ Link ]
o 11.05.2017, 11:05 | nome | Upraveno: 2017-05-11 11:06:26
jo jo force desky ...

Kup origo shimano (na tvou váhu ideálně sintr ale není podmínkou) a ice tech kotouče (stačí slx) velikost 180/160 je naprosto v pohodě

problém který popisuješ je v podstatě přehřátí brzd způsobené nekvalitníma deskama a špatným odvodem tepla z levných kotoučů
o 11.05.2017, 14:30 | z0diaC | Upraveno: 2017-05-11 14:31:09
taky doporučím lepší kotouče a desky,možná bude rozdít i v účinnosti brzd (máš nejaký základní model) ... svého času jsem měl taky 180/160, kotouče XT (bez IceTech) na Al unašeči,brzdy XT M770 se sintrovanýma deskama a nikdy jsem je s tehdejší vahou přes 90kg + 14kg kolo neupekl.

takže výměna kotoučů za kvalitnější a desek za sintrované a po zajetí uvidíš.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4294 sekund.