Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Za kolik postavit dum?

o Navštíveno 1519x o
o 10.03.2007, 17:40 | X-sat (M)
Vim,ze je tu dost stavitelu. Rad bych slysel,kolik penez je potreba na postaveni domu 10x10 m plus vetsi garaz. Podkrovi,celkova vyska 8 m. Bez sklepu. Za kolik myslite,ze je mozny tenhle dum postavit. Nebude stavet firma,spise znami atd.

o 10.03.2007, 17:49 | MazliG
stavíme 9,6x13 m podkrovní + dvougaráž /nad ní není bydlení/ , / info k hovnu ale hřeben 7,8 m/
nestavíme na klíč ! ! můj odhad bez pozemku, aby k něčemu kvalita všech komponentů byla tak cca. do 3 mil., bez plotu, a bez úprav zahrady atd. - strašně ale závisí na desítkách věcí a výběru materiálů - takže fakt těžko říct,

chceš dobrou cihlu, minerál vatu, super okna s trojsklem, kvalitní rolety, dobrý stropy, dobrý garážovky, super zařízení, kvalitní kondenzační kotel, solar na střechu ? - fakt tuny věcí co to ovlivní o statisíce korun,

- or projektanta na klíč mám cenu 3,9 mil. berou to tak nějak kubíkově odhadem
o 10.03.2007, 18:04 | MarauderZ28
hmm to je solidní řepa za takovej pidi domek bez pozemku :o(
o 10.03.2007, 18:15 | X-sat (M)
No to je cena pro dum z hodne kvalitnich materialu,myslim. Zatim co zjistuju,tak do 2 milionu real
o 10.03.2007, 18:17 | MarauderZ28
no nevím jak Vám, ale mě přijde teda vybalit na stůl i dva míče docela řepa :o)
o 10.03.2007, 18:17 | norsi
to Mar: Znamej ma stavebni firmu a rikal ze rozdil mezi tim samym domem postavenym kvalitne a postaveny "na klic na cenu" je klidne 1/3 ceny... Kdyz se podivas na takovy ty low_cost papundekly, co obcas stavej, tak bych se bal, ze to ani neprezije dobu hypoteky... I kdyz teda kolem prahy se stavi prej jeste celkem slusne...
o 10.03.2007, 18:21 | norsi
to Mar: Se koukni na ceny nemovitosti kolem Prahy, tam bys vysolil daleko vic... Si vem jenom kolik stoji pozemek...
o 10.03.2007, 18:27 | clown
vybalit 2 mega za byt 2+1 v panelu na Barrandove je repa :o)))

jinak nejsem stavitel ..
mame starej barak, davame ho do kupy postupne ..

ale pod 2.5 mega bych nepocital s domkem, pokud nechces nejakou rychlokvasku satelit postanevej na nejaky zavazce .. coz se deje :o))

a pak dalsi mega za vybaveni ..
je fakt, ze muzes bydlet i bez fasady ... :o)
o 10.03.2007, 18:35 | deda
Ted začínám s vyběháváním všech papírů pro stavbu domku 8,5 x 7,5m s podkrovým.Cena materiálu je zatím spočítána na 1mil. bez DPH.Stavět se bude svépomocí.Cena je bez garáže ,sanitární techniky a topení.Ale jak říká MazliG cena se dá ovlivnit mnoha způsoby použitého materiálu a způsoby stavění....
o 10.03.2007, 18:36 | .mycTD
resime teda jen subdodavky, takze celkovou cenu ti nereknu. Ale co vim, tak rozdily v materialech jsou doooost znacny. Dokazu si predstavit, ze postavim vedle sebe dva baraky, kdy jeden bude 2x drazsi, nez druhej. A rozdil nepoznas. Teda pri koupi, po letech uz jo.
o 10.03.2007, 19:03 | tappaja
Kamos stavel, 10x10 pudorys, obytnej vrsek, jak to tak pocitam je to 5+kk, jednogaraz mimo barak a rikal, ze je v tom za 1,6mio. Stavel z nejakyho porobetonu, strecha klasika taska. 3 roky nemel volnej vikend, ruzny fusky mu delali znami a znami znamejch.

Ja bych se nebal drevostavby (ne roubenka), at uz klasika nebo z panelu, 50 let to vydrzi urcite a co vic te vlastne zajima?
o 10.03.2007, 19:13 | clown
jo .. drevostavbu (kulatina) zaciname ted stavet u bratranka na kopci za 14dni ..,
zatim v holostavbe za 1.7 :o)) sam jsem zvedavej co a jak ..
o 10.03.2007, 19:29 | JA
nojo ale dřevostavba je taky pěkná raketa..
o 10.03.2007, 19:35 | FeldaEvo8
Jestli ti můžu doporučit...koukni se na RD Rýmařov www.rdrymarov.cz ....stavej dřevostavby....Jednání na vysoké urovni s dům postavenej za 17 dní komplet....dělají i na klíč i bez....My jsme stavěli před 6 lety a super....
a hlavně zateplení atd je super....cena 7+1 cca 2,6mio+pozemek...A to bylo na klíč....
o 10.03.2007, 19:49 | *DM*
X-sat: jako felda,nezbývá než souhlasit: jukni semhle:
[ Link ]
super jednaní,barák postavenej za 3 měsíce vč.základový desky a za rok protopíš cca 5 K.
o 10.03.2007, 20:58 | tappaja
Jo, kdyz se rekne v CR, ze chces drevostavbu, je to jako kdyz reknes nakou kletbu. Ve state, kde "cihla je grunt" se to blbe prosazuje a koukaj na tebe jak na magora.
To by se taky nemohlo stat, ze se pod drevostavbu dela zakladova deska jak na atomovej kryt, furt se budou lidi drzet paleny tasky, ktera je zbytecne tezka, draha a musis kvuli tomu dimenzovat stavbu a krov.
No a nakonec, i svepomoci drevostavba roste rychle, prijdes z prace, nasadis pas s naradim, vytahnes kompresor na hrebikovou pistoli a jedes. Pri normalni stavbe ti bude pul hodiny trvat, nez vytahnes michacku a dalsi hodinu to vsechno budes cistit a uklizet. Takze
i za relativne kratkou dobu udelas spoustu prace.
o 10.03.2007, 21:32 | X-sat (M)
Tak nevím, jestli tady na venkově je něco jinak 8-)

Zatím co mám info od lidí tady, co staví či mají již postaveno, tak investice od 1,3 mega do 1,8 mega. Některý domy i znám a pohoda. Ale jak jsem řekl, žádný sypání peněz firmám a pěkně huntovačka vlastních zad ;-)
o 10.03.2007, 21:43 | -Tomas_217-
jestli budes huntovat vlastni zada a nesponzorovat firmy tak do do 2mega zvladnes. Pak ale dost zalezi jak kvalitni ceci si tam das (okna apod) roste to sakra rychle...
o 10.03.2007, 23:28 | Scream
mě se třeba líbí to řešení jak se skládaj polystyrenvový kvádry který se pak vylejou betonem. je to rychlý, levný, zateplený. Ale žijeme v republice, kde sou lidi co se týká stavění dost retardovaný. Pokud neni barak z cihel a na střeše 20tun nějaký hlíny nebo betonu, tak to neni ono. to že je plno moderních dobrejch a levnech resení uz nikoho moc nezajímá. Kazdej se bojí, že ruzny drevostavby a jiný u nás ne tak obvyklý řešení prostě nevydrží. Já bych měl opačnej starch. modlil bych se aby mi tu 20-ti tunovou střechu neodnesl každej větší vítr a nebo aby mi pod tou tího za dvacet let nepopraskaly zdi. Se stavebními firmami jsem v kontaktu docela často a když se kolikrát zakecáme, mnoho z nich mi řekne, že kdyby si znova stavěli dum, tak jedině dřevostavbu nebo něco jako ty polystyreny.
o 11.03.2007, 00:13 | petrbanan
Z vlastní skušenosti, přibližně 10 na 10 dům + garáž, sem tam nějaká fajnovinka vyjde opravdu na 4 miliony. A to původní cenu sme mysleli tak 2,5
o 11.03.2007, 00:27 | clown
na druhou stranu .. kdyz jsme takovy retardi, proc se u nas odhady na baracich stavenych z klasickych cihel propadaji cenove pomaleji nez novostavby ??

dva pozemky v jedny ulici .. stejna velikost, jen pres ulici ..
baraky jeden 1927, druhej 1933

jeden barak postupne upravovanej ..
v roce 2000 odhad 3m, investice dodnes cca 3 a pul mega

druhej barak dostal komplet modernizaci, zustala jen jedna predni stena, aby se dodrzel vzhled .. v roce 2001 odhad pred modernizaci 2,5 mega, modernizace za 6 mega, vcetne uprav pozemku ..

aktualni odhady .. teda z leta 2006

prvni barak, klasika cihla, beton, odhad 9M, nedodelky na zahrade, neomitnuta dvojgaraz

druhej barak de facto novostavba, odhad 7M .. ten barak je krasnej..

oboje bylo odhadovano stejnou firmou za ucelem pojisteni ...

osobne mi je to jedno .. jsem rad ze bydlim,
ze jsme si v 23 letech vzali hyposku a splacime a jeste 8 let budem.. sice mame holou prdel a zijeme od vyplaty k vyplate, ale bydlime ve svym :o))

btw .. at Area51 vyfotij ejich barak .. odhad kolem 11 mega nutna investice kolem 3 mega .. krasna vila z tricatych let, bez vaznejsich uprav .., ale bude tezko prodejna .. :o(( asi z toho udelame bordel :o)) Q dotahne nejaky kurvy a bude to ... :o))

o 11.03.2007, 07:59 | Zdenek (A)
FeldaEvo8: Jenze to bylo pred 6 lety. Ted das za mensi domek s podkrovim 5+1 s malou garazi od Rymarova nejmene 3.5 mega a to nepocitam nadstandadrni zarizeni, jako ze si das do koupelny lepsi obklady, lepsi vanu, sklenenej sprchac, na zem do mistnosti drevenou podlahu, proskleny interierovy dvere atd.
o 11.03.2007, 08:27 | MazliG
MarauderZ28 :

pidi domek - no jak myslíš je to 179m2 bez chodby + 36,8 m2 garáže - ale každej asi máme jiné měřítko.
Jinak si samo myslim že lepší topit peníze do svojeho než do bytu. Ale co člověk to názor

X-Sat: jak se do toho jednou pustíš, tak uvidíš :o) ale fakt ty komponenty ti cenu ovlivní i o 30%.

A opravdu si myslim, že tvoje představa + 1milion = cca. výsledná cena
:o) a k tomu příspěvku dost, páč není nad osobní zkušenost
o 11.03.2007, 09:22 | mrazik | Upraveno: 2007-03-11 09:25:21
Teda cumim jak puk za kolik sou nekteri schopny postavit barak 10x10. Nekteri tam snad nemaj ani okna a nekteri je maj asi ze zlata.
No my si nechali postavit barak o zastavene plose 97m2 (podlahova cca 165). Technologie byla z keramzitovych panelu, zvenku 8 cm polystyren a klasicka omitka. Konecna cena byla 2.6 milionu na klic - samozrejme bez plotu, bez udelane zahrady atd., ale k nastehovani. Da se to postavit za mene, ale ubira se vetsinou na kvalite materialu.
X-Sat jestli to budes stavet sam, mas muj obdiv, ale nikomu to nedoporucuju. Stavba se potahne, volny cas absolutne zadny a strhany telo. Ale nekoho to treba bavi
drevostavba - hodne jsme nad ni uvazovali, dokonce jeden barak od rymarova se nam moc libil. Jenze je potreba si uvedomit, ze drevo neni drevotriska. Drevena konstrukce, ke ktere je pridelana drevotriskova deska, za kterou je jeste zateplovaci vata a z vnitrni strany sadrokarton. Po hodinovem znasilnovani obchodnika z nej vypadlo, ze po 50 (snad si to dobre pamatuju) letech se musi zkontrolovat nosna konstrukce - na moji otazku, kdyz bude nejaky tram spatny neodpovedel. Dale cena - v katalogu rymarova hezke domecky, ale vsechno podle nich nadstandart. Cena je bez zakladove desky, kterou udelaj, ale za dvojnasobnou cenu nez je normalni.
Asi rok po postaveni te nasi stodoly, zacal rymarov stavet naproti. Meli to rychle, to je pravda, ale barak dvoutretinovej nez nas, bez garaze a cena ? Prakticky stejna jako za nas. Takze kde je vyhodnost drevostavby ?
Mimochodem, ja platim za plyn 15 tisic (teplo a tepla voda) a topime na 24 az 25 stupnu (ja mam proste rad teplo).
o 11.03.2007, 10:27 | KFL
Zdenek> Nemas pravdu .. od Rymarova je myslim nejlepsi rada Solo, pripadne barak Solo 105 (10x10, obrovska haluzna), kterej stoji 2,5M na klic. Jasne ze bez plotu a terennich uprav, zakladnovy desky atd.

My ted koupili pozemek a koukame po baracich. Stavet chceme az za 2 roky. Urcite to bude drevostavba a ted resime, ktera firma. Hodne pomahaji stavitelske blogy ( [ Link ] a [ Link ] ), popr.diskuze na iliving.cz. Rymarov je rychlej, ale relativne drahej, to samy Haas-Fertigbau, naopak firmy stavejici kanadskym systemem (2by4) jsou levnejsi a stejne kvalitni ( [ Link ] ). Z referenci vim, ze se clovek ma vyhnout firme canaba.cz, naopak zase realdom je chvalenej od kolegu z prace. Je to dost peklo :((.

Je toho hrozna spousta, co clovek musi zvazit. My chceme drevostavbu uz jen proto, ze je to a) rychle hotovy, b) nemusis hlidat ukrajince s lopatama a nemusis mit stavebni dozor, c) je to sucha technologie, d) je totalni variabilita vnitrku, protoze tam clovek musi hlidat jen nosne sloupy. Do tech dvou let se snad zmeni percepce drevostaveb u nas. Uz ted je to lepsi, ale porad to neni rovnocenna technologie s cihlou ci betonem.
o 11.03.2007, 10:38 | Daryl (A)
KFL: vyhnout firme canaba? To slysim prvne .. duvod ?

Ja u nich chtel domek a co jsem sehnal reference tak jedine kladny. Nikde jsem nenarazil na stiznost ci problem.
o 11.03.2007, 10:59 | mrazik
Canaba neni spatna, ale postavi jen domek z jejich nabidky. Ale opet, veskere zmeny uvnitr si nechaji zaplatit a treba ta venkovni uprava omitky nic moc. Ale co vim, tak jejich baraky stoji.
Z duvodu financnich bych se drevostavbe vyhnul, hodne penez za malo muziky. At se na me nikdo nezlobi, ale platit nekomu za drevotrisku vetsi penize nez za cihlu ? A drevene stropy od rymarova me teda moc nepresvedcili. Takze az budou ceny drevostaveb odpovidat, nebudu mit nic proti.
My meli barak hotovej za cisteho casu 4 a pul mesice. Diky technologii nemuselo nic premrzat a hlavne nosne zdi maji 20 cm, takze velka uspora prostoru oproti cihle. Stavebni dozor jsme meli, ale jeho naklady v celkove cene byli smesne a mel jsem silidni firmu, kde jsem nemusel nikoho hlidat, jezdili jsme se divat jen o vikendu.
o 11.03.2007, 11:50 | Zdenek (A)
KFL: OK.... 2.5M zakladni cena. Pripocti si zakladovou desku za 250-350k. Spise vice nez mene. Dum je docela velkej. Chteji super rovnou desku s max. vyskovym rozdilem na uhlopricku asi 1 - 1.5cm. To udela malokdo. Zkus si od nich nechat udelat garaz. S tou se pod 300k dostanes jen velmi tezko. Kdyz chces garaz, kam se ti vejde krome auta i mikro-dilnicka a nejakej uloznej prostor, tak pod 300 ani nahodou. Takze uz jsme na 3.1M. Jeste si pripocti cenu dopravy baraku, ktera neni v cene! Do oblasti Prahy je to kolem 100k bez DPH. To uz jsme rekneme 3.2M. Pak vezmi v uvahu, ze nikdo nestavi katalogovy barak. Vsichni si reknou neco navic. Napriklad elektroinstalace. Nevim uz, jake maji standardy, ale na 100% si pridas do pokoju zasuvky, das vice vypinacu, udelas rozvody TV a LAN. Plus par dalsich prijemnych vychytavek od lepsich obkladu az po vyhrivani dlazby v koupelne. Nebo das vetsi boiler pripadne podlahove topeni. Jsou to drobnosti, ale vyleti ti to na mnoho desitek tisic. Jo a jeste jedna vec. Zadna stavebni firma (co znam) ti nezapocita do ceny domu pripojky na inzenyrske site. Krome pripojovacich trubek a kabelu te ceka revizni sachta kanalizace a vodomerna sachta. Takze na pripojkach jses tam minimalne za 50k (pozor 19% DPH!). Budes-li mit dum dale od okraje pozemku, tak samo vice. A kdyz ti nejakej debil natahne v ulici tlakovou kanalizaci, tak za vystrojenou kanalizacni jimku se srotovacim cerpadlem das dalsich 50... Mam pokracovat?
o 11.03.2007, 11:57 | mrazik
Naprostej souhlas se Zdenkem, takhle to presne vypada.
Mimochodem, tu jejich superrovnou desku v jejich podani za dvojnasobnou cenu delaj asi s ozralou vodovahou.
o 11.03.2007, 12:06 | mike.vw
také strašně záleží v jakým místě ČR staví,z jakých materialu ,jestli budou vychytávky jako je rekuperační jednotka apod....
o 11.03.2007, 12:15 | Zdenek (A)
mike.vw: To je jasny. Horni cenovy limit neexistuje. Ale v materialech si myslim, zase takovy markantni rozdil nebude. V cene prace je to asi jnak, tam budou rozdily asi vyssi. Co se tyka vychytavek jako je rekuperacni jednotka, to uz je masakr! K tomu musis udelat v celem baraku specialni system topeni a cela ta legrace nejde pod 200 koliku. Pridej k tomu jeste tepelne cerpadlo (pro jednoduchost voda-vzduch) a pripocti dalsich 50-100k. Pak uz je hodne dobre se zamyslet, zda se takova pocatecni investice do systemu topeni vubec vyplati a kdyz, tak za jak dlouho se to vrati. Osobne jsem udelal vytapeni domu (drevostavba, ale ne Rymarov) elektrokotlem. Plyn nechci, duvody nebudu rozvadet. Bude i priprava na tepelne cerpadlo pro pripad, ze by se CEZ prastil do hlavy a zdrazil na "nesmysl". Uz at ten barak stoji, nebo me z toho klepne!
o 11.03.2007, 12:23 | clown
Zdenek .. ty woe .. panacek si zije na vysokem bidle, kdyz ma na to topit na elektriku ... :o)))
o 11.03.2007, 12:27 | X-sat (M)
No berte to tak, že naše rozvětvená rodina obsáhla veškerá řemesla a vzájemně si pomáháme při výstavbách domečků 8-))) asi takhle:

zděný dům - supertherm
střecha - Bramac
13x8 m obytné plochy
10x4 m garáž
topení plyn+krb

finální cena 1,8 mega
o 11.03.2007, 12:32 | Zdenek (A)
clown: Je to nizkoenergeticky dum, takze doufam, ze to nebude tak tragicky. Ikdyz pojem "nizkoenergeticky" znamena skoro kazdy mesic neco jineho, pac hranice parametru se snad kontinualne posouvaji. Nicmene v dobe podpisu smlouvy se to za nizkoenergeticky povazovalo a uspory proti zdenemu domu byly/jsou nezanedbatelne. Tedy alespon podle toho, co stav. firma slibuje.
o 11.03.2007, 12:41 | mike.vw
Zdenek: souhlas se vším,plyn také nechci,takže elektrokotel,tep.ztráty mám vypočítané na 6,5kW ,to ty budeš mít mnohem nižší

X-sat: myslím že by ste se do té ceny mohli vejít,ale bez té garáže,samozřejmě otázkou je co si vše dokážete sehnat a udělat levněji
o 11.03.2007, 13:40 | norsi
Jo tak jestli mate takhle schopnou rodinu, tak to je velka vyhoda.... Ja bych se do stavby "vlastnima rukama" (pribuznejma) vazne nepustil. Co vidim lidi kolem, co to takhle resili s vidinou uspor, tak me to dostatecne odradilo...

Chapu, ze kdyz nekdo umi a nebude se nejak moc venovat necemu jinymu, tak proc ne... Ale takovy to staveni po praci a o weekendech nejlip ve dvou lidech.... U nekterejch lidi mam pocit, ze nez to dostavej, tak se ty prvni staveny veci, zacnou uz rozpadat...
o 11.03.2007, 13:46 | norsi
Za nejvetsi borce v tomhle povazuju rodice spoluzaka ze stredni. Zacaly stavet dum, kdyz byl nekdy v osmi tride, tak aby mely velkej dum pro rodinu (v nejaky prdeli). Tata takovej kutil a se strejdou to davali nejak dohromady. Stavbu dostaveli, kdyz byl kamos na konci prvaku na vysoky... Sice jeste nebyl interier definitivni, ale uz to bylo obyvatelny (me se to nelibi, ale je to veliky, daleko za prahou u lese a vypada to jak obrovska hajovna... Bohuzel jim mezitim deti vyrostli a chtej bydlet samostatne. Takze ted resej, ze to prodaj, koupej si neco mensiho pro dva a zbytek pridaj detem na bydleni.... Takze celkovej efekt byl nekolik let bez weekendu, vsechny uspory v dome a nez tam zacnou bydlet, tak ho prodaj...
o 11.03.2007, 14:03 | Tea
Zrovínka začínám stavět bungalow cca 200m2 a to svépomocí. K názorům, že svépomocí nikdy bych uvedl, že s cenou budu tak na 50-60% ceny na klíč , což sice sebere dva roky víkendů, dovolených, apod, ale zase tímto člověk ušetří třeba 10 let splácení hypotéky. Já třeba hypo mít nebudu a stavění mě docela baví (už mám jeden barák za sebou), ale hlavně člověk si to sám pro sebe udělá pořádně a nemusí po zbytek života přemýšlet a objevovat co mu tam firmy zprasili. Jasně že ta dřina, přemýšlení a schánění není pro každýho, někdo má třeba job za statisíce měsíčně, pro mě je to tak lepší.
o 11.03.2007, 14:06 | norsi
to TEA: Ja nerikam, ze nikdy. Ale jeno za hodne specifickejch podminek. Treba aspon to, ze nebudu bydlet hodinu od mista, kde stavim a denne tam po praci dojizdet...
o 11.03.2007, 14:13 | Tea
Myslel jsem to obecně, každopádně jsem si pronajal dům, kde bydlím 5 minut od stavby, což je rozhodně jedna z výhod a navíc nejsem vázán časově na job.
o 11.03.2007, 14:19 | mrazik | Upraveno: 2007-03-11 14:20:50
Tea pokud mas solidni firmu, solidni stavebni dozor, pak ani za 5 let nenajdes nic. Ja nic nenasel - samozrejme ze drobne reklamace byli - vse vyreseno bez problemu. My bydleli u rodicu a predtava, ze s nimi bydlime 2 roky, to radsi 10 let navic hypoteky. Ono ani bych na to nemel cas, z prace chodim nejdriv v 17 hodin. A predstava, ze ja stavim barak, to by sebral prvni vitr :-). A s tema 50% ceny no no no hezka pohadka, protoze ze by si stavebni firma na me vydelala 50% ? Nejak si nedokazu predstavit, ze muj barak by nekdo postavil za 1,3 milionu, to fakt ne.
o 11.03.2007, 14:26 | norsi
to mrazik: Ted nechci Tea z niceho obvinovat, ale jestli mas "pristup" k levnymu materialu, tak proc ne... Uz jsem videl, ze treba zamestnanci velkejch stavebnich firem delali "soukromej vyprodej prebytku"....

Jinak realna uspora 50-60% pri pouziti standartnich materialu je podle me utopie...
o 11.03.2007, 14:31 | mrazik
Norsi jo da se vystihnout akce a nakoupit levne. Ale uz dnes, kdyz si objednas cihly na celej barak, daji ti stavebniny nebo primo zavod slevu, atd. atd. Treba u nas davaj stavebniny peknou slevu, kdyz budes nakupovat jenom u nich. Ono se da jeste usetrit, kdyz mas v rodine remeslniky ,ale kdo ma doma najednou instalatera, zednika, topenare, atd. Ale usetrit 40% se musi nekde negativne projevit.
o 11.03.2007, 14:35 | Tea
Když jsem stavěl první dům, tak jsem chtěl dokončovačky nechat udělat firmám a měl jsem jich tam na zkoušku 9 a všechny jsem vyhodil. Jistě existují solidní firmy z machrů, ale ty budou mít práce na 2 roky dopředu. A co se týče nákladů, tak 6+1 jsem postavil bez nějakých drobných za 1,1 mega a to z žádnýho podřadnýho materiálu, všechno porotherm, vše jsem dimenzoval tak, že se chodilo dívat půl dědiny a odhad na barák byl kolem 3 mega. Díky stavebnímu boomu je stavebnictví momentálně největší byznys. Nevím jestli je zde někdo z "druhé strany" ale většinou marže firem jsou 100% z cen materiálu. Je v tom samozřejmě také ta práce.
o 11.03.2007, 14:36 | Tea
JInak dozor je bohužel většinou o tom "kdo víc dá".
o 11.03.2007, 14:44 | norsi
to Tea: Jsem myslel, ze ma stavebni dozor nejakou odpovednost, takze to "kdo da vic" by mu moc nepomohlo. Nerikam, ze by mel dozivotni, jako projektant, ale ze by ho uplatili UKcka, co postavej zed nakrivo...
o 11.03.2007, 14:52 | Tea
Nechci to tady nějak rozepisovat, ale dozor kromě dodržení pracovních postupů a kvality práce sleduje, schvaluje hlavně rozpočty, vícenáklady, vícepráce, apod. Jak se říká" čí chleba jíš..."
o 11.03.2007, 14:59 | mrazik | Upraveno: 2007-03-11 15:01:25
Ja dozor volil ze zkusenosti meho kamarada a parkrat si se stavitelem vjeli do vlasu a dohadovali se, jak se to ma spravne udelat.
Ja jen tak ze zajimavosti sem si nechal spocitat elektriku u jeho kamarada, za kolik by mi ji udelal. Dospel ke stejne castce jako od naseho stavitele. Okna mame Hoco a primo od nich sem si ´take nechal udelat nabidku. Opet prakticky stejna castka.
Marze firem 100% ? Tak to by muj soused byl milionar a vozil si prdel v majbachu :-) . Realita je mnohem drsnejsi. Diky velke konkurenci se zisk stavebnich firem pohybuje kolem 10-12 procent (toto info mam primo od zdroje).
o 11.03.2007, 15:07 | .mycTD
dozor dela furt dokola se stejnejma firmama, ktery ho v podstate zivi. Ty lidi se znaj, zatimco ty jsi jeden z mnoha. Zodpovednost ti nepomuze, on si samozrejme ohlida, aby ti to nespadlo, ale napr kvuli te krive zdi si na nikom nic nevezmes.
o 11.03.2007, 15:13 | .mycTD
mrazik: ty marze opravdu nejsou nic extra, s vyjimkou lukrativnich (statnich, apod:-) zakazek. A pokud se jako firma nechas kvuli ziskani zakazky treba jeste natlacit do praci, ktere nemas plne ve sve rezii (pujcujes si lidi, stroje), tak je to jeste horsi.
o 11.03.2007, 15:25 | norsi
Co znam lidi, co stavely, tak si dozor shaneli samostatne uplne nezavisle na stavebni firme. Taky by me nanapadlo si vzit jako stavebi dozor nekoho z firmy, co mi to bude stavet...
o 11.03.2007, 15:33 | Zdenek (A)
To je pravda. Take mi firma dala cloveka, kterej se tvaril jako stavebni dozor. Ale nedal jsem na to a obstaral jsem si nezavisleho cloveka. Pri stavbe zakladove desky je tam drbal pokazde, kdyz prijel. Ten "firemni" stavebni dozor si uz pri druhe navsteve staveniste tykal s lidma, kteri staveli desku jako subdodavku. Parkrat jsem si na nej postezoval sefovi vyroby a uz dostal padaka.
o 11.03.2007, 17:10 | .mycTD
nejde ani tak o to, ze ti ho dostrci firma, to uz je extrem. I dkyz si ho sezenes sam tak furt plati, ze v okoli je X stavebnich firem a Y lidi, vsichni delaj uz spousty let ve stejnym oboru a pochopitelne se znaji. Jde jen o to, jak moc a jakej je kdo krivak. Nejlepsi je doporuceni od jineho klienta.
o 11.03.2007, 18:41 | Scream
no pokud jde o ziskovost stabních firem tak nevím, ale dělm ve střechách a kolikrát někdo chce sehnat i pokrývače. Když sem kolikrát viděl ty nabídky na běžnou 200m2 střechu na 200tis bez DPH a likvidace a odvozu staré krytiny a já na to přitom dodával komplet materiál pod kilo, uvědomil sem si že sem se minul povoláním....
o 11.03.2007, 18:43 | mrazik
.mycTD doporuceni udela hodne, take jsem na to nej dal a naprosto bez problemu. Meli jsme neskutecnou kliku. Kdyz posloucham pribehy nekterych, tak je mi nekdy az do breku.
Kdyby chtel nekdo doporucit firmu, neni problem.
o 11.03.2007, 19:39 | KFL
Zdenek> Pokud to beres takhle, tak samozrejme .. :). Nejsem idiot a naivka. Ja jen reagoval na to, ze prumernej 5+1 s garazi pod 3,5 nesezenes ;). Je jasny, ze kdyz udelas desku, par nadstandardu, naky zmeny a dalsi, vyroste to o dalsi mego .. bez diskuze ;).
o 11.03.2007, 19:46 | KFL
Daryl> Canaba - nevim, cetl jsem na ne nekolik negativnich nazoru na foru iliving.cz .. zminuju to i v predchozim postu. Osobni zkusenost zatim nemam ;).
o 11.03.2007, 20:09 | Daryl (A)
KFL: mno nevim, ale ja mluvil s lidmi, kteri si nechali dum postavit a bydli v nem. A nazory jsou presne opacne ... anonym na internetu ...spise mi to prijde jako konkurencni boj.
o 11.03.2007, 20:16 | KFL
Daryl> Mozny je vsechno, o tom zadna.
o 11.03.2007, 20:57 | MazliG | Upraveno: 2007-03-11 20:59:02
podle mě je tohle opravdu téma na věky :o)

když to řeknu blbě, tak je to stejná otázka jako:

ZA KOLIK SE DÁ KOUPIT AUTO,

rodinej domeček o 180m2 podlahovky + dvougaráž se dá postavit dle mě od cca. 2 mil. klidně do 11 mil.
o 11.03.2007, 21:01 | Zdenek (A)
KFL: Nehadam se... ;-) Jen doplnuji informace. Pruser je v tom, ze firmy inzeruji to absolutne nejzakladnejsi minimum. Bezne bez zakladove desky, bez DPH (protoze to cislo lepe vypada), bez osvetlovacich teles atd. Nejvice me sere, ze ti naprikad reknou, ze mas v cene domu obklad koupelny za 200 Kc/m2 dle vyberu investora. Navic ti reknou, ze s materialama z OBI a podobnych hobbyshopu nedelaji, pac je to nekvalitni, praska a to a ze na to nedaji zaruku. Tak jdes do obchodu jako je napriklad Siko, kterej ti doporuci jako jednu z moznosti. A zkus tam koupit obklad za 200kc. Podobne je treba s kovanim na dvere. Ve smlouve o dilo je kovani v cene 230kc na kus. Zkus koupit kovani za 230 kc. A tak mohu pokracovat s podlahovyma krytinama atd. atd. atd. Hodne lidi si tohle neuvedomuje...
o 11.03.2007, 21:40 | -Tomas_217-
Zdenek: absolutne pravda s cenama, ale co nadelas :(
o 12.03.2007, 06:30 | Daryl (A)
Zdenek: co ja jednal s canabou, tak je to podobny akorat s tim, ze oni maji na veskery material tyhle super ceny. Takze to co maji na krame za 350/m tak pres canabu to meli skoro za polovic. Atd ...

Ale jinak jako MazliG.

Zkus si treba koupit fabii za 233.000 . Tam mas priplatkovy snad i volant a plechovy kola.
o 12.03.2007, 11:02 | Mila_307
Mame rozestaveno 5+1 s garazi 27 m2, je to do L zastavena plocha 110m2. Prizemi a obytne podkrovi.
Ted dodelavam finalni veci v interieru, jeste nemame hotovou vnejsi omitku a plot. Zdena stavba castecne svepomoci, castecne subdodavatelsky ( strechu fakt neumim a jine spesl veci), ted v dubnu to budou 2 roky, ale bydlime tam uz pul roku, jenom jsme nemeli hotovych vsech 5 pokoju-vymalovane a polozene koberce. K nastehovani po 1,5 roce od kopnuti do zeme.

Puvodne jsem pocital s cenou cca 2,1 m bez vnejsku, ted jsem na cene 2,6 m. Finalne se dostaneme tak na 3,1 m.
Hruba stavba vysla na 1,4m a z toho byla prace pouze cca 250 tis. vsechno ostatni byl material !! takze 1,1 m, a to jsem vsechno kupoval ve velkoobchodnich cenach. Svepomoci se da usetrit ale ne 50 % katalogove ceny.

o 12.03.2007, 19:12 | Robo
Mila_307:uměl by jsi mi prosím napsat ceny hrubé stavby za materiál?(Základová deska,zdivo,strop,střecha)Z čeho jste to stavěli?Předem moc dík R.
o 13.03.2007, 00:45 | Mila_307
to Robo: stavelo se: zaklady pasy primo v zemi + ztracene bedneni klatovy, zdi z porothermu 44, strop take porotherm, strecha bramac, podrobne ceny se pokusim nekde dohledat.
o 13.03.2007, 09:10 | EFCA
Daryl: s tou canabou osobni zkusenosti samozrejme nemam, ale kamarad stavebni inzenyr pred tim hodnekrat varoval, pry maji ty jejich betovnovy kontrukce spatne spoje a po nekolika malo letech zacina barak plesnivet....
o 13.03.2007, 13:09 | Robo
Mila_307:Když by jsi našel,hoď mi to klidně do mailu,když né,nic se neděje.Dík R.
o 13.03.2007, 15:09 | Luke_288
nečet jsem to celý, přestal jsem tam, kde Tea píše o tom, jak je dozor o tom, kdo víc dá...no ehm, TDI(technickým dozorem investora) se živíme bez pár měsíců už 10 let a tenhle názor jsem nějak nepochopil. jinak kontrola nákladů apod už ani tak neni o TDI, ale jako o project managementu, ale to je na jinou diskuzi.
ad stavět barák svépomocí- proč ne, pokud o tom člověk něco ví, táta takhle postavil za 3 roky řadovku sám s dědou.
pokud jde o cenu RD, tak bych si strop stanovil radši až na 3miliony, to uz jde postavit v pohodě, pokud je to někde na rozumným místě, třeba v Pze za tyhle prachy nekoupíš ani rozumnej byt(novostavbu)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3231 sekund.